PDA

View Full Version : 70% graduan IPTA mengangur?



Gripen
05-07-06, 12:52 AM
70% of grads from public institutions jobless

B.Suresh Ram
The Sun

Some 70% of public universities and institutes of higher learning graduates in the country are unemployed.

This is in contrast with 26% for private institutions of higher learning and 34% for foreign graduates.

Deputy Human Resources Minister Datuk Abdul Rahman Bakar revealed the figures today (July 3, 2006) in reply to a question from Opposition Leader Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timor).

He said the ministry had taken several steps, including the establishment of the graduates' retraining training scheme as well as providing feedback to the Higher Education and the Education Ministries, to ensure courses are in line with those required by the job market.

To the original question by Tan Sri Dr Ting Chew Peh (BN-Gopeng), Abdul Rahman said 20,217 graduates registered with the ministry's Job Clearing System were still unemployed as at June 12.

The breakdown showed UiTM as having the highest number of unemployed graduates with 3,278 (16.2%) followed by UUM 1,532 (7.6%), private institutions of higher learning 1,217 (6%), UTM 1,147(5.7%), UKM 971 (4.8%), UPM 919 (4.5%), other public institutions of higher learning 840 (4.2%), UM 531 (2.6%), USM 505 (2.5%), UMS 371 (1.8%), UIA 358 (1.8%), foreign graduates 342 (1.7%), Unimas 174 (0.9%), UPSI 39 (0.2%) and others 7,993 (39.5%).

Abdul Rahman said the breakdown according to job sector showed ICT with the highest number of unemployed graduates with 3,942 (19.5%) yet to find jobs.

This is followed by Business Administration with 2,714 (13.4%), Accountancy 1,923 (9.5%), Electric/Electronic and Telecommunication engineers 1,229 (6.1%), Human Resources Management 1,022 (5.1%), Civil Engineers 983 (4.9%), Mechanical/Mechatronic Engineers 884 (4.4%), Literature Social Science 843 (4.2%), Pure Science 770 (3.8%), Financial/banking/insurance/investment/property 613 (3%), Office technology Management/Information management/Library Management 552 (2.7%), Architecture/Building/Quantity Surveying/ land surveying 540 (2.7%), Applied Science 533 (2.6%), Economy 440 (2.2%), Agriculture/Forestry, Fisheries/Environment 401 (2%) and others 2,828 (13.9%).

Abdul Rahman said apart from the job clearing system, other measures had also been taken by the government to reduce the number of unemployed graduates in the country.

serra
05-07-06, 02:31 AM
Fokus pendidikan bukan lagi untuk ilmu tapi untuk mendapatkan kerja. Yg dah grad bila tak de kerja bukannya reti nak cross discipline. Kerja ada di mana2, cuma nak tak nak je.

Gripen
05-07-06, 11:29 AM
Shocking,UiTM highest unemployment rate.

Maybe the Vice Chancelor should focus more on re-engineering the education methodology and content rather than spending universities fund to purchase advertorial pages on NST,Utusan. Gloating about how the university did that,achieve this is pointless if the graduates are jobless.

gadIs8
05-07-06, 11:39 AM
ya betol tuh.. Kawan aku, graduan UiTM, till now tak de kijer pun lagik.. aku bukan ler aper kan, tak tau la napa ekk...student IPTA susah nk dpt kijer... takkan demanding kot..

Godek
05-07-06, 11:44 AM
aku setuju Gripen better tingkatkan kualiti daripada cerita kejayaan research diorg (da gold medal lah pa lah) yg xbwk faedah sbb industri (sektor swasta) x praktikal....

IPTS pun sekarang bukan cikai2 dah...baru2 nie program Photonic kat UM dah pindah ke MMU...program R & D kat MMU sekarang nie dah boleh dibanggakan (ada makmal dan dana dr sektor swasta spt INTEL, Microsoft dll)...setanding ngan IPTA atau pun lebih baik...

IPTS leh produce student yg lebih baik sbb IPTS lebih bebas membuat dasar atau polisi...dan lebih dekat dengan industri...sbb kat mesia nie belum sampai tahap di mana IPT yg menentukan hala tuju industri...tetapi Industri yang menentukan hala tuju IPT so IPTS lebih releven untuk mendapatkan pekerjaan.....disbbkan yg belajar mengikut pasaran kerja....

JiBam98
05-07-06, 11:47 AM
Lepas belajar ..tanam anggur ramai ramai..hehehe..aku rasa mungkin peluang kerja di malaysia dah berkurang..tahun ke tahun..tiap tiap tahun ramai student grad..lepas tu kuallti tarak...tak cukup syarat syarat company..ada setengah company Racist...alternatif aku...mereka mereka nii kena ajar kena buli..kena jadi buruh kasar..dan kena banyak belajar...lepas tu bukak bisnes sendiri sebab dah tahu susah senang nak hidup

Gripen
05-07-06, 12:42 PM
aku setuju Gripen better tingkatkan kualiti daripada cerita kejayaan research diorg (da gold medal lah pa lah) yg xbwk faedah sbb industri (sektor swasta) x praktikal....

IPTS pun sekarang bukan cikai2 dah...baru2 nie program Photonic kat UM dah pindah ke MMU...program R & D kat MMU sekarang nie dah boleh dibanggakan (ada makmal dan dana dr sektor swasta spt INTEL, Microsoft dll)...setanding ngan IPTA atau pun lebih baik...

IPTS leh produce student yg lebih baik sbb IPTS lebih bebas membuat dasar atau polisi...dan lebih dekat dengan industri...sbb kat mesia nie belum sampai tahap di mana IPT yg menentukan hala tuju industri...tetapi Industri yang menentukan hala tuju IPT so IPTS lebih releven untuk mendapatkan pekerjaan.....disbbkan yg belajar mengikut pasaran kerja....

Betul...IPTS... MMU,Uniten,UTP...Help,Sunway,KDU...punya grad lagi senang dah laris di dalam market. Cuma sedihnya,majoriti yang masuk IPTA orang Melayu kita,jadi bila mereka tak dapat pendidikan berkualiti,dengan sendirinya mereka ketinggalan dari segi penguasaan ekonomi. Ada la jugak Melayu/Islam masuk IPTS,tapi x seramai bangsa lain.

IPTS...boleh buat keputusan serta merta dan tidak perlu melalui karenah birokrasi..kerajaan. Dari NC...ke pensyarah2 IPTA,mereka semua staff2 kerajaan.

Aku tengok,IPTS ni lebih peka terhadap permintaan industri dari IPTA. Mcm UTP contohnya...tak main la belaja database pakai MS Access mcm sesetengah IPTA...Oracle pun dah biasa... SAP tuh. :) So,bila kelua,bebudak dia terus ada experience in SAP.

Bukan IPTA takde duit,banyak duit..berjuta2. Cuma...kurang bijak belanjakan jek. Duit2 selalu di habiskan untuk Majlis Konvo Di Raja,itulah yang di gahkan. Majlis grad kat US uni...simple and sempoi habis...ada tuh... top 50 uni in the world...takde nak panggil Sultan ke President ke... Head of School bagi degree.

So,this is our reality,and it sucks! Sapa2 yang ada anak,kumpul $$$ dari sekarang...nanti anak dah abis sekola...masuk IPTS.

balakblues®
05-07-06, 12:58 PM
company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....

spider
05-07-06, 01:09 PM
company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....

yang menganggur tu ramai engineer ke? student aku skang dalam 40% dapat
keje walaupun tak konvo lagi ...

FunctionX
05-07-06, 01:48 PM
Aku tengok,IPTS ni lebih peka terhadap permintaan industri dari IPTA. Mcm UTP contohnya...tak main la belaja database pakai MS Access mcm sesetengah IPTA...Oracle pun dah biasa... SAP tuh. :) So,bila kelua,bebudak dia terus ada experience in SAP.


bro, the syllabus is one thing... most IPTA are either too poor to get the (coughlegalcough) latest and greatest.... or not spending their money correctly (cough, cough). If the student's parents can get their kids into better places, I think they would've done that. But the people we're talking about here are mostly of the lower middle income class, ones that can't afford the $15,000 per sem the "good" IPTS asks for, and usually they're not qualified for scholarships.


Even then, the majority of students there loves to be spoon fed. Not just the weak ones, the "good" ones as well. They don't look beyond what is offered to them. In my experience, some IPTA do have good lecturers who tells the students what the syllabus is lacking and how they can compensate. But the students are lazy, they don't do beyond what is needed to pass exams, and when extra classes are offered (for free) to cover for these things, most will not attend. You still think these people deserve to be helped ?

but then, this is the same shit all over again. I could just save this in notepad and post it up the next time this question comes up.

sebol
05-07-06, 02:20 PM
bila dalam isu ni, mesti ada 2 pendapat yang bercanggah.

1. kenapa IPT tak ikut keperluan industri? banyak sangat teori tak banyak praktikal
2. Kenapa IPT kena jadi kilang tenaga mahir lak?

aku sokong yang no 2.
IPT patut jadi kilang ilmuan & bukannya pekerja mahir.

aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.

sebol
05-07-06, 02:24 PM
company aku punya la susah nak hire mechanical engineer camne laa leh ramai plak yg menganggur....

company aku susah nak cari yang "berbudi bahasa" & "jujur".
ada tak IPT ke institusi mana2 ke yang boleh certified seseorang tu berbudi bahasa & jujur ke tak?

hanamichi
05-07-06, 02:28 PM
:salam:


pasaran keje kurang.. ni aku rasa masalah paling utama.. lagi satu masalah majikan yg memilih (perkauman).. jadi tak heran klau satu bangsa tu lebih mudah dapat kerja dlm syarikat swasta..

ya aku setuju dgn serra.. kena betulkan niat masuk univ.. nak cari ilmu bukan sbb nak keje yg best2 gaji besar2.. pas belajar klau tak dpt keje yg kita nak, cuba cari jalan lain..

tapi kan yg menganggur yg diaorg cerita ni takkn lah duduk lepak kat rumah jer kot?

obiwan
05-07-06, 02:46 PM
bila dalam isu ni, mesti ada 2 pendapat yang bercanggah.

1. kenapa IPT tak ikut keperluan industri? banyak sangat teori tak banyak praktikal
2. Kenapa IPT kena jadi kilang tenaga mahir lak?

aku sokong yang no 2.
IPT patut jadi kilang ilmuan & bukannya pekerja mahir.

aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.

Aku setuju dgn Sebol, IPT adalah tempat menimba ilmu, bukan melatih pekerja mahir utk. industri. Kadangkala, kehendak ilmu dan kehendak industri boleh jadi sangat bercanggahan, seperti kata ahli sains komputer yg terkenal, Edsger Dijkstra:



At my former university it was a firm principle of the informatics group that we would not teach our students how to use industrial products. The main reasons at the time were the quality of industrial products was never up to academic standards, and the market being as fickle as it is, the industrial product was of volatile significance only.

Later I learned how much the purposes of the University and those of industry can diverge. Universities, believe it or not, are interested in education, but I learned of industries that were not interested in education at all, neither in an educated work force, nor in an educated customer base. On the contrary, they preferred a docile, brainwashed work force and undemanding customers hooked on their products.

Another remark is that it is the task of a "leading University" to lead. In particular this means for us that we should give society not what it asks for, but what it needs. This issue is particularly acute for CS because their society asks for snake oil, for more of the same, though we all know that it hardly works.


Terjemahan teks yg bold : Universiti, sama ada anda mahu percaya atau tidak, bertujuan utk. pendidikan, tetapi saya mendapati industri langsung tidak berminat dengan pendidikan, mahupun pekerja berpendidikan, mahupun pengguna yg berpendidikan. Sebaliknya mereka mahukan pekerja yang mudah dipengaruhi/dikawal dan di -"brainwash", dan pengguna yg tidak memilih yang bergantung harap kepada produk mereka.

(Sumber: http://www.cs.utexas.edu/users/EWD/transcriptions/EWD12xx/EWD1283.html)

Satu lagi, orang suka salahkan universiti sedangkan ada banyak sebab kenapa pengangguran berlaku, dan faktor utama ialah kemeseletan ekonomi. Ada antara kawan-kawan aku yg dah bekerja yg dibayar gaji yg terlalu rendah berbanding tahap gaji di negara-negara berdekatan (contoh: Singapore), dan juga ada majikan yang tidak membayar gaji selama berbulan-bulan. Alasannya "tak cukup duit". Tak perlulah menuding jari kpd. Uni atau pelajar atau graduan, dah basi dah isu itu. Ye kami tahu U Malaysia tak best, pelajar kita tak best, tapi selama ini pun macam tu jugak, kenapa apabila pengangguran berlaku mata hanya memandang Uni dan pelajar? Sebaliknya sila lihat betul-betul apa yg dilakukan oleh pihak majikan dalam industri yg tidak bertanggungjawab. Takde checks and balances yg secukupnya utk mengawal kelakukan industri di Malaysia.

-= Obi-Wan =-

Gripen
05-07-06, 03:40 PM
Employment is not a 'right',its a 'privellege'. It is a 'privellege' for those who 'earn' the spot. To earn the spot,you have to be an 'employment material'.

aku ada tengok banyak IPT yang cuba claim institusi dia lebih sesuai untuk industri, tapi hasilnya, graduan dia yang banyak menganggur.

Ini mcm description IPTA yang ranking paling ramai mengangur jek dan yang selalu membeli ruang iklan di NST dan Utusan untuk hebohkan 'Kecemerlangan Mereka'.

pasaran keje kurang.. ni aku rasa masalah paling utama..
Pada masa ini,industri kekurangan...beribu2 engineer...IT specialist...etc etc.
Jadi mcm mana kalau dah kurang,tapi still ada lambakan graduan x mengangur?
Soalan ini pernah dijawab oleh Presiden Employees Union...jawapannya mudah...supply memang banyak...quality sahaja kurang. 500 software programmer diperlukan....contohnya...lambakan sebanyak 3,000 di market,tapi tiada sorang akan di ambil pekerja,industri sebaliknya akan mengambil dari India..tapi mengapa...bukankah kita ada 3,000 graduan IT. Kerana dalam 3,000 tuh,hampir majoriti tiada yang 'meets the requirement'. A corporation does not function like a goverment,they don't have time to train and spend time teaching programming 101,what they want is an instant programmer,interview..hire...produce result ASAP. So,who is to be blame if the students don't have or meets the requirement...the industry? You want a job,you meet the requirement. Else,make like a tree and leave.

lagi satu masalah majikan yg memilih (perkauman).. jadi tak heran klau satu bangsa tu lebih mudah dapat kerja dlm syarikat swasta..
Tit for tat. Hampir 99% staff dalam kerajaan,agensi kerajaan,badan2 berkanun (GLC) adalah bangsa Melayu. Amat berbeza dengan sekitar tahun 60'an,70'an. Sewaktu Allahyarham Tun Razak menjadi PM Malaysia,beliau menggunakan perkhidmatan sebuah firma konsultansi untuk menjadikan perkhidmatan awam sebagai sebuah perkejaan yang sehebat bekerja dengan Multi Nationals. True,he did achieve it,maka lahirlah pegawai2 kerajaan yang beketerampilan dan berdedikasi seperti bekas Tan Sri Ahmad Noordin Zakaria (1921-2006). Perkhidmatan Awam berjaya menarik 'the brightest' mind. Tapi sekarang,kalau sebut kerajaan...gomen...stigmanya... 'ah melayu'...'pemalas' 'orang2 lembab' 'result cukup2 makan' dan mcm2 negatif. Why...because that's what it has become...a dumping pool for substandard graduate of IPTA..and majority of them Malay. No longer are the goverment hiring based on merit,but based on skin. The messange the goverment is sending to the rest of the country,perhaps the world 'Malay graduate,we welcome you with open doors...regardless wheter your results are impeccable or otherwise. Sub-standards and half-past-six graduates,most welcome..as long as you are a Malay'. So,there's barier to entry for non-malays. Not to be deprived,and since they control most of the private sector...they apply the same racist principle to us. Fair?

University,colleges...are schools or higher learning. Main objective,is not to attain a piece of paper that says 'Degree in xxxx' but actually to develope the mind so it becomes a thinking machine. If they are out of the school,and thier thinking capabilities has yet to be develope,than they have failed education.

hanamichi
05-07-06, 04:13 PM
:salam:


macam mana boleh dapat angka 70% tu yek.. boleh tolong kira sikit..
hehe nampak besar sgt tu..mgkin maksudnya 70% drp mrk yg takde keje ni graduan IPTA?
atau 70% graduan IPTA x bekerja?
:hehe:

siapa org tu yg fikir mrk yg keje kerajaan ni "pemalas", "result cukup2 makan" dll tu.. hmmm ;)

kadang2 graduan kita kondem IPTA bila mana graduan kita x bekerja..
kita bleh bg email utk sebarkan kat dekan/ketua jab bila ada kekosongan kerja yg kita tahu, atau mgkin kita boleh bg idea2 utk baiki silibus kita kat bekas2 lecturer kita.. atau join alumni utk bantu semua ni.. kita kena bantu ckit lah yek.. kondem2 sgt ni tak guna jgk, kalau tiada tindakan..

Gripen
05-07-06, 05:44 PM
Bukan graduan yang sahaja kondem...industry yang kondem.

Masalah ini mungkin nampak kecil kepada mereka yang tidak peka kepada perkembangan semasa...

tetapi...masalah ini yang menjadi penyebab sebuah bangsa menjadi tunggang terbalik seperti Indonesia.

Gripen
05-07-06, 05:50 PM
Angka 70,000 adalah dari soal selidik,research methodolgy ... mereka2 bertanggungjawab..mungkin MoE...atau MoM. Siapa yang berfikir? Siapa yang kata? Pegi buat poll on the impression of goverment staff at NST,UM,etc...and see the numbers. KSN..Tan Sri Samsuddin sendiri mengeluh dengan kualiti pegawai2 kerajaan pada waktu ini. I.e pegawai kerajaan juga termasuk semua staff IPTA.

Kalau refer to buku 'An Education Worthy of Malaysia' karangan Bakri M. Musa,beliau sendiri telah menulis surat kepada Tun Mahathir sewaktu Tun masih menjadi PM tentang kepentingan untuk 'overhaul' sistem pendidikan negara..termasuklah IPT.
Berbagai seminar,memorandum etc telah diadakan untuk menyelesaikan masalah ini,termasuk 'Nationa Brain Trust'...tetapi???

Jika angka tersebut mengatakan majoriti graduan IPTA yang mengangur,walhal graduan IPTS ataupun luar negara mampu mendapat perkerjaan...jadi masalahnya bukannya semua graduan..tapi tertuntu kepada graduan IPTA. Deduction problem-solving theory.

So,as for 'tindakan'...dah banyak...but kalau degil...ignorant and arrogance rules the day macam bekas NC UM...yang hanya dibuai mimpi kosmetiknya university ke 200 terhebat didunia...tak ke mana. NC...TNC dah staff2 IPTA tetap dengan pendirian mereka...dan belagak seperti Ketua Cawangan UMNO dan bukannya sebagai pendidik...maka 80,000 graduan IPTA mengangur menjadi petanda kepada ignorant dan arrogance mereka.ngka

ekzos_pipe
05-07-06, 06:12 PM
contohnya...lambakan sebanyak 3,000 di market,tapi tiada sorang akan di ambil pekerja,industri sebaliknya akan mengambil dari India..tapi mengapa...bukankah kita ada 3,000 graduan IT. Kerana dalam 3,000 tuh,hampir majoriti tiada yang 'meets the requirement'.

dia amik sebab dari India provide programmer murah. kalau bukan kenapa tak amik programmer sweden ke, us ke dsb.


Tapi sekarang,kalau sebut kerajaan...gomen...stigmanya... 'ah melayu'...'pemalas' 'orang2 lembab' 'result cukup2 makan' dan mcm2 negatif. Why...because that's what it has become...a dumping pool for substandard graduate of IPTA..and majority of them Malay. No longer are the goverment hiring based on merit,but based on skin. The messange the goverment is sending to the rest of the country,perhaps the world 'Malay graduate,we welcome you with open doors...regardless wheter your results are impeccable or otherwise. Sub-standards and half-past-six graduates,most welcome..as long as you are a Malay'. So,there's barier to entry for non-malays. Not to be deprived,and since they control most of the private sector...they apply the same racist principle to us. Fair?

kesimpulan di atas = pekerja kerajaan bodo dan perkauman. huhuhu tough claim dude :D..

but... tak tepat, try mintak jadi lecturer kat IPTA. Kat IPTA punya Prof, Dr, Pensyarah suma cukup teruk sangat ke result dia org. Kalau dia org masuk teruk sebab kabel ke nasib baik, skrg nih lepas 3+ tahun suma wajib sambung kat luar negara, kalau dia student cekai playing with dice to get those answer on paper then they'll sure will be kick out on their further studies right?

To be fair kenapa takde org bangsa lain nak masuk kerajaan? kenapa yg cekai2 je yang apply, tapi berapa ramai pula yg non malay apply? kalau kurang kenapa dia org tak apply? kenapa melayu cekai2 je dlm gov? huhuhu bnyk persoalan di sini.. so the answer...

come on la be realistic beb, you've got a 1st class honour or 2nd upper even with 3.65 CGPA graduate from the univesity regardless what race u are, do you seriously going to apply in the gov for grade 29 or 41 job? with salary of RM1.3k and RM1.6k only? well maybe ada tp berapa kerat sangat, seriously they rather further their studies or try their best shot at private sector with big bucks in or out of the country. I mean this is the most logical and most deserving for their hard effort in their studies, nothing to do with no patriotism feelin though.

Well ceta lembap jgn salahkan pekerja 100%, ni pun sebab procedure yg ada, so kalau nak bunuh, bunuh le policy maker.. tp kena tgk gak kenapa benda tuh bnyk tapis, mesti ada sebab juga sesetengah tuh.

Yes we have to admit that sesetengah gov sect are lembap, but why? other than the workers are lazy why? other than those stupid procedure why? Because goverment sectors are the one who are dealing with the most people around, 100% chunk of people within it sector, this is a fact that we cannot deny. This is the fact that differ with profit driven companies.

So nak ubah? even ada good worker pon tak guna kalau policy maker keep screwing up by making shitty procedures and lame deceision.

opppsss tersasar jauh.. maaaf yaa...

well back to the topic ni suma ada point, tp for me, i'm stick'in with obiwan's. dulu ekzos pon totally blame U, Blame Gov dalam ceta nih ye la mmg dia org ada gak le salah, tp its time to move on to tackle other part of the problem source. The issue is there but the problem to tackle need to be seen to further aspect.

morpheuzneo
05-07-06, 06:54 PM
Kerja lagi..

banyak kali dah kita berbicara tentang pekerjaan, pengangguran.. terutama yang menimpa graduan2 bumiputera melayu..

Nak salahkan mereka 100% pun tak boleh jugak.. ni aku berfikir dari side diaorang (emphatic thinking - be in their shoes..)

1. Mana lah mereka tahu 4-5 tahun dulu, yang institusi tempat mereka belajar tu susah nak dapat kerja rupanya.. mereka dengar dari kawan2 senang grad aje..

2. Manalah mereka tahu yang pasaran pekerjaan sekarang menuntut macam macam utk mereka di terima bekerja?.. masa belajar mana ada belajar MCSE, CCNA, CCIE.. (kecuali kat mmu.. )



lagi satu masalah majikan yg memilih (perkauman).. jadi tak heran klau satu bangsa tu lebih mudah dapat kerja dlm syarikat swasta..

Ini satu dilema.. yang kerajaan patut pantau..

korang perasan tak? kalau sesuatu majikan tu tak nak amik pekerja melayu sangat lah mudah..

Letak sahaja syarat2 pekerjaan tu.. macam ni..



Senior Analyst - General Accounting ( Mandarin Speaking )
( - Jalan Pantai Baharu)

Responsibilities:

* Perform journal posting processes
* Bla...bla..bla..

Requirements:

* Degree in accounting/finance or professional accounting degree / ACCA
* Minimum 3 year experience in general accounting/general ledger
* Relevant knowlegde/experience in a shared service or business process outsourcing engagement will be an added advantage
* In-depth knowledge and understanding of full set of accounts, fixed assets, general ledger.
* Must have SAP knowledge
* *Must be able to speak, read and write in Mandarin*
* Good communications skills to develop and establish cooperation and rapport with users at working levels and of different nationalities


iklan atas sebagai contoh sahaja..

Dari iklan ni.. dah nampak..

1. *Dia nak cari yg pandai bahasa mandarin.
2. *Dia 'mungkin' nak cari yg bangsa _____

*(employer)

Jadi, hari-hari kalau kita bukak suratkhabar.. banyak sungguh iklan kerja.. tapi kebanyakannya ada unsur2 requirement macam di atas nak bahasa laa.. , nak kena training kat Shenzen China laa.

Jadi , dari situ sah-sah graduan bumiputera (melayu) dah di ketepikan.. mungkin ada di kalangan graduan tu yang boleh berbahasa mandarin (mungkin dulu sekolah SRJKC), tapi berapa keraat benar?

Perkara ni dah beberapa kali di highlight di media dan parlimen.., tapi sehingga hari ini.. tiada sebarang keputusan tegas di buat..

Sepatutnya di negara yang berbilang kaum di malaysia ni, iklan yg berbentuk perjudis perkauman sebegini tak boleh di benarkan.

Dah memangnya.. kebanyakan syarikat di miliki oleh bangsa mereka, dan yg duduk kat HR pun orang dia jugak.. (kecuali kerajaan).. abis tu.. kat mana laa graduan2 ni nak cari kerja??

Aku tahu, kita boleh tgk benda ni samada nak jadi kan alasan atau pun cabaran, kalau nak jadikan cabaran - kerajaan kena hantar laa pulak semua graduan2 ni pergi kursus bahasa mandarin pulak? supaya dapat fit in dalam kerja2 yg di iklankan tu.

Kalau nak jadikan alasan - sampai sudah laa semua graduan2 tu.. tak kan masuk alam pekerjaan. Graduan bangsa lain yg baru2 grad dah dapat peluang pekerjaan dah.. graduan melayu? dok kat rumah tunggu2 peluang.. dan iklan kerja..

Tapi, come to my mind - negara ni semua orang cakap mandarin atau cantonese ke? bukan ni negara Malaysia? dimana bahasa lingua-francanya ialah bahasa melayu (lebih kepada inggeris atau melayu rojak sekarang).
Apa penting nya bahasa Mandarin dan Kantonis ni? Unless kalau kita nak berniaga dgn orang dari negara China laa.. kot?

dah.. itu sahaja pendapat dan pemerhatian aku.

p/s : Dulu ada peraturan HR dari Jabatan Buruh, setiap syarikat perlu mematuhi syarat kuota bangsa yang di ambil bekerja.. , tapi itu bukan akta.. bukan undang2 yg boleh di ambil tindakan.. sekadar garis-panduan yg boleh pilih nak pakai ke tak.. (dah tentunya tak di pakai!)

timunjepun80
06-07-06, 02:46 AM
wawawa....poblem jobless lagi...
apakate kita pakat ahli2 bdn...kita buat kilang besor2....pastu sediakn keja utk mereka yg tak bekerja...
salahkn aku kate dak skang (graduate) lemba....?pasai nak cari keja....
atau kita kena ajak dorg2 nie....kat sni ada keja kosong....meh2 sni (gomen).
especialy bidang yg gomen harapakn skang....rmk9 tue...

CupidOfLuv
06-07-06, 03:52 AM
a little bit shifted from main topic.. but still contribute to why graduan IPT tanam anggur especially Malay

aside of mmg belum ada rezeki dorang lagi or terlalu memilih (demand) punya faktor..

sorry to say.. bukan nak timbulkan isu perkauman.. ni yg berlaku dpn mata aku skrg ni.. (swasta)
ko blaja result dpt mcm s!al pon... kalo kulit ko kaler 'putih' dalam erti kata lain ca ya nun alip..
sng jek dpt keja.. siap higher level dr org bwh yg high educated
kaler kulit memainkan peranan penting.. unless result xm ko gila babas punya power + interbiu ko superb..

hmmm.. saboooooooooooooooo aje la..

-------
timun..
kalo aku kaya dah lama aku bukak kilang sendiri :p baru la ble offer pekerjaan
angan2 mat jenin.. heh

Chester
06-07-06, 08:47 AM
As I could recall, when we were in school, our teachers told us Malaysia subscribes to 'Sistem Ekonomi Campuran'. But it seems this country is virtually subscribing to capitalism, if She hasn't already. :) Perhaps the government should impose a policy to ensure that the employers do not misuse their privilege to choose by discriminating graduates based on races, or any unemployment factors that follows thereafter, in order to protect these graduates from being rendered victims of capitalists greed. It's true, most graduates do not meet the standards required to partake the works sector, however the employers should play a part in 'acting towards the social welfares of the country'---apart from sucking bloods.

At least give a little, if you don't want to give myriads.

morpheuzneo
06-07-06, 11:14 AM
As I could recall, when we were in school, our teachers told us Malaysia subscribes to 'Sistem Ekonomi Campuran'. But it seems this country is virtually subscribing to capitalism, if She hasn't already. :) Perhaps the government should impose a policy to ensure that the employers do not misuse their privilege to choose by discriminating graduates based on races, or any unemployment factors that follows thereafter, in order to protect these graduates from being rendered victims of capitalists greed. It's true, most graduates do not meet the standards required to partake the works sector, however the employers should play a part in 'acting towards the social welfares of the country'---apart from sucking bloods.

At least give a little, if you don't want to give myriads.

hahah.. senang cakap..

tapi tengok laa ekonomi sapa pegang.. bangsa mana yg pegang?

sah-sah laa dia nak tolong bangsa dia dulu..

Chester
06-07-06, 01:56 PM
hahah.. senang cakap..

tapi tengok laa ekonomi sapa pegang.. bangsa mana yg pegang?

sah-sah laa dia nak tolong bangsa dia dulu..

That is why I said the government should play a part. Masa sekolah dulu, kita dikatakan mengamalkan sistem ekonomi campuran. Tetapi sekarang ini, nampak seperti kuasa ekonomi total berada dalam tangan majikan. Sebab itu saya kata, kerajaan patut merangka satu dasar untuk mengawal kuasa majikan supaya mereka tidak mendiskriminasi calon memohon pekerjaan berdasarkan bangsa, sila baca betul-betul.

balakblues®
06-07-06, 02:43 PM
yang menganggur tu ramai engineer ke? student aku skang dalam 40% dapat
keje walaupun tak konvo lagi ...


Civil Engineers 983 (4.9%), Mechanical/Mechatronic Engineers 884 (4.4%)

.................................................

Godek
06-07-06, 02:58 PM
http://img214.imageshack.us/img214/1710/graduan6rq7jv.jpg
laporan nie dari NC Uitm...hmm nmpknya NC nie ubah hasil kajian dia kot...sbb laporan menteri ckp Uitm kadar IPTA mengangur paling tinggi... :gegile:

reportez
06-07-06, 04:33 PM
bagi aku lah...org yg mengagur yg kater xder kejer ni benda ngarutlah....
byk tempat yg ader kejer kosong..cumer yg ader sijil nih jer yg memilih sngt...
start from down below beb...kalau nk kejer terus dpt jd manager mlampaulah...baru grad xder xperience trus2 nk nk higher post..lehla blah...
amik jelah maner kejer2 ..xpayah lah memilih...budak2 skarang nih ingat ader cert kire baguslah...jgn memilih sngt kejer...asal kejer yg kiter buat halal...

nura
06-07-06, 04:46 PM
alhamdullilah..kat uni aku keje..fakulti aku (computer sistem)...98% sudah mendapat pekerjaan..but stuju la tadi tgk iklan..ade cakap kene fasih bahasa mandarin...sini cam bias skit..sebab kelebihan tu takde kat malay..but long term uni dah prepare untuk ni..coz subjek mandarin sudah diajar sekarang...so malay...hurry up daftar subjek mandarin yek masa belaja nanti..

timunjepun80
06-07-06, 05:26 PM
tp korunk rase..tujuan pe statistik ni d bongkar....utk suh org jadi takut melihat statistik nie....dah lama dah..(tun m.m)..atau sekadar statistik semata2....

hanamichi
06-07-06, 06:24 PM
:salam:


bila baca2 balik.. aku setuju dgn obiwan.. univ IPTA bukan kilang tempat melahirkan pekerja mahir (majikan tak sepatutnya beranggapan bila mana ambil graduan IPTA bekerja, diaorg ni terus boleh buat keje tanpa ada kursus, latihan dll) tetapi tempat menimba ilmu iaitu tempat kita belajar ilmu asas, etika, cara berkomunikasi dll.. jadi sbg graduan IPTA, kita jgn cepat salahkn univ jika kita tak diajar perisian2 yg terkini (sbg contoh).. kita yg kena ambil peranan utk belajar.. sbg pelajar univ, tidak harus kita mengharap utk disuap semuanya, cukup kita diajar cara utk belajar..

aku rasalah kan.. ribu2 yg dikatakan tanam anggur tu takkn lah diaorg melepek kat rumah je.. aku percaya diaorg tentu buat kerja spt jual burger ke.. jadi agen insuran ke.. ok lah tu.. itu bukan menganggur namanya.. cuma tak bekerja dlm bidang yg diaorg mahir.. tak la teruk sgt kan :)

ekod
06-07-06, 08:52 PM
jgn memeilih keje....kenal supplier, customer...build connection...jadila usahawan yg berjaya membela nasib bangsa dan negara ke arah gemilang, cemerlang dan terbilang...hehe

IPTA dan IPTS sama je sistem pembelajarannye..tp bahasa pengantar di IPTA adalah B. Melayu...sbb tuh interview grads IPTA ni kantoi...communication skill in english kurang...

aku ex MMU...majority lecturers Fac Engineering MMU are from UM....checkla dekan nye sape? Presiden MMU pun dari UM

takde perbezaan dari segi pembelajaran...cuma bahasa pengantar dan kene compete ngan pelbagai bangsa...

skrg aku smbg belajar kat UIA...tak rasa perbezaan pun dari MMU dulu psl gune english...cuma lebih Islamic sket lah...:)

Godek
06-07-06, 10:41 PM
jgn memeilih keje....kenal supplier, customer...build connection...jadila usahawan yg berjaya membela nasib bangsa dan negara ke arah gemilang, cemerlang dan terbilang...hehe

IPTA dan IPTS sama je sistem pembelajarannye..tp bahasa pengantar di IPTA adalah B. Melayu...sbb tuh interview grads IPTA ni kantoi...communication skill in english kurang...

aku ex MMU...majority lecturers Fac Engineering MMU are from UM....checkla dekan nye sape? Presiden MMU pun dari UM

takde perbezaan dari segi pembelajaran...cuma bahasa pengantar dan kene compete ngan pelbagai bangsa...

skrg aku smbg belajar kat UIA...tak rasa perbezaan pun dari MMU dulu psl gune english...cuma lebih Islamic sket lah...:)

selain bahasa ada gak faktor2 lain...cnthnya jalinan IPT ngan sektor swasta (bkn ngan kerajaan je)...kalau IPT xtau apa keperluan sektor swasta...susah lah nk dpt kerja (cnthnya keperluan berbahasa lebih dari 1..maybe lebih dr 2...kalau dah swasta dh bias dlm kelayakan mngapa tidak kita perbaiki ngan capai keperluan pasaran kerja)

Lg skali nk tegaskan...Mesia belum smpai tahap IPT tentukan hala tuju industri tp juz sbgai pengeluar / kilang pekerja sahaja...Mmang benar IPT tmpt cari ilmu tp keperluan industri perlu juga dipenuhi....apa guna ada ilmu kalau xboleh amal (ilmu xreleven cnthnya)...

Hmm...lagi 1 perbezaan antara IPTA ngan IPTS....MMU cnthnya, setiap sem akan dibuat penilaian ke atas pengajar (Lec) yg akan mnmbah baik pengajaran oleh lec itu selain silibus akan dikemaskini sekurang-kurangnya setahun sekali bg subjek yg releven...sbb 2 text book di MMU agak sukar dijual semula sbb sntiasa diubah...

Hmm President MMU dr UM dulu dia VC UM...Dia sorg yg berpndngn jauh dan merendah diri serta sempoi :p BTW, Dia adalah salah seorang panel pemilihan Angkasa Malaysia...

leo
06-07-06, 11:19 PM
hish mcm mne nih

serra
06-07-06, 11:36 PM
Pada pandangan aku, cara terbaik universiti untuk menjadi puncak ilmu dan pada masa yg sama support keperluan industri ialah dgn melahirkan graduan yg mempunyai keupayaan untuk terus belajar.

Mana ada org grad terus boleh jadi superstar buat kerja?? Doktor pun kena housemanship setahun baru jadi medical officer. Semua kena hands-on training baru boleh buat kerja. Tipu la ada IPTS yg grad dia kuar2 je terrer terus tau guna semua jenis mesin kat dunia. Tapi yg menyebabkan graduan fresh mudah dpt kerja ialah keupayaan dia untuk blend dlm acuan industri. Antara ciri2 yg penting ialah:

1. Komunikasi (skrg ni English la)
2. Kefahaman dalam perkara paling asas jurusan terbabit

Bukankah ini selaras dgn prinsip asal universiti dan keperluan industri? Kalau 2 ni tak de peh tu dok komplen menganggur la hape la, buang karan je dok kat IPT 4-5 tahun.

asriey
18-07-06, 10:32 AM
Pada pandangan aku, cara terbaik universiti untuk menjadi puncak ilmu dan pada masa yg sama support keperluan industri ialah dgn melahirkan graduan yg mempunyai keupayaan untuk terus belajar.

Mana ada org grad terus boleh jadi superstar buat kerja?? Doktor pun kena housemanship setahun baru jadi medical officer. Semua kena hands-on training baru boleh buat kerja. Tipu la ada IPTS yg grad dia kuar2 je terrer terus tau guna semua jenis mesin kat dunia. Tapi yg menyebabkan graduan fresh mudah dpt kerja ialah keupayaan dia untuk blend dlm acuan industri. Antara ciri2 yg penting ialah:

1. Komunikasi (skrg ni English la)
2. Kefahaman dalam perkara paling asas jurusan terbabit

Bukankah ini selaras dgn prinsip asal universiti dan keperluan industri? Kalau 2 ni tak de peh tu dok komplen menganggur la hape la, buang karan je dok kat IPT 4-5 tahun.
setuju dgn serra, hopefully sebahagian masalah ni bleh selesai dgn kerajaan bukak 30000 kekosongan jawatn tu. hopefully la. lg satu mentaliti org kita ialah semua nak tunggu keje ngan k'jaan. mungkin sbb secure dsb. dalam bidang yg lebih memerlukan pengalaman, better carik pengalaman sebanyak mungkin dulu.

Gripen
18-07-06, 11:11 AM
. lg satu mentaliti org kita ialah semua nak tunggu keje ngan k'jaan. mungkin sbb secure dsb

biasalah...nak semua senang. Interview,takde killer question,tak perlu mahir bahasa asing pun,boleh cakap loghat negeri masing2 dengan bangganya pulak tuh. Mediocrity is widely acceptable...so no need to compete. Nak naik pangkat...bodek atau kalau datang dari negeri atau cakap satu loghat dengan boss pun boleh. Time is abundance...not scare,so boleh lembab2kan kerja...lambat2 kan permohonan orang...so what? Gaji dah bagi X,so output level pun X,don't expect A. Rentrechment,VSS or dismissal...mana ada dalam gomen...kalau pemalas dan low output pun,x pernah kena buang...gaji still jalan. Boleh jual kuih muih,belajar mengait dan mcm2 time kerja. Break time,almost unlimited..minum pagi...pukup 10...lunch..minum petang. Paling best,its everybody else fault and not your responsibility...simply say 'Oh saya tak tau,pegawai berkenaan tak datang..dia dah 100 hari cuti bersalin/cuti anak masuk U,cuti kucing dia beranak dsb. :malaysia:

Back in those days,the goverment services was a multiracial and well respected job. It was highly look up to as one of the professional services. But,after one moron took power in 1981 and thought that by 'lowering the bar',accepting and rationalizing his race defieciency as oppose to making his own race more competitive,this is what we have. Almost 25 years later,the goverment services has become a 'dumping ground' for inefficient,disoriented and simple minded citizens,graduates and majority Malay Muslim. Even worst,now it drags Muslims as being inefficient,disoriented and simple minded because majority of goverment staff are Malay Muslim. Though he succeeded in making goverment office more Islam-friendly in the nutshell,doa reciting instead of wine glass toast,doa selamat instead of party bash and Islamic Khat instead of renaisance painters. Though he could give himself a pat on the back for 'artifically' injecting Islam in goverment workoffice culture,but the deficiency and dwindling unprofessionalism of goverment staff is much to be desired.

fosilmitra
18-07-06, 11:34 AM
:salam:

Seorg sahabat acik yg merupakan consultant sebuah sykt melahirkan usahawan2 berjaya kat Mesia nie dok habaq... satu silapnyer mahasiswa-mahasiswi kat Mesia nie ialah depa lepas grad mesti dia punyer ambition ialah nak kerja kat tempat2 besar... nak jadi jadi kuli dulu... why not terus jadi manager dgn cara... bukak bisness sendiri... Peluang mmg byk diberikan samada oleh MARA, kerajaan, bank2 tempatan utk melahirkan usahawan2 berjaya nie... sila refer balik kat topik acik disini:
Tanya Acik (http://bincang.net/forum/showthread.php?t=68407&highlight=tanya+acik)

Wallahu'alam bisshawab.

p/s: Jgn mare arr bagi yg terasa... cam acik nie ckp mudah ler! :gelaks:

treec00l
18-07-06, 11:55 AM
huhuhuhu, menganggur.....bukannye kami mintak pon jadik penganggur. dah rezeki hidop macam nie. nak buat camne, hahaha.


ish, aku rase, xramai pon dari kalangan graduan sanggup makan tido kat umah mak bapak. sementare tunggu dpt keje yg seswai, ramai yg sanggup keje sebarang (kuli la). dah kate keje kuli, xkan nak apply gune degree kot???musti la tunjuk SPM je. dan atas sebab itu graduan2 tersebut xdapat dikesan atas kesanggupannye bekerja sbg kuli kerana xde bukti mereke ade degree (sebab x tunjuk), dan kesannya, mereke dicop sebagai memilih kerja???huhuhuhu.


lagi satu, majikan pon memilih sgt. xkan la train kami selame 3-6 bulan pon jadi beban yg amat besar???untung juta2, kesian la kat kami. depa x igt ke mase depa mcm kami ni, baru nak mulekan hidop, betape susahnye nak cari peluang. igt yg dah jadi dato-dato skrg ni bole bejaye ke kalo x diberi peluang??


lagipon, bukan salah kami agak demanding, dah makbapak pon expect tinggi. kate dah byk "melabur" utk anak2, musti la "dividen"nye pon nak byk.


lagipon, anak-anak org kaye pon bukannye pandai sgt. tp sebab depa dapat peluang, kate cable besar.... bukan salah mereke, kate peluang, kalo aku pon, aku rembat je kalo ade peluang.

jhana
19-07-06, 11:17 AM
definisi keje kuli=makan gaji so kalau tak nak jadi kuli buat bisnes sendiri haa....so tunggu apa lagi,jom....pas tu boleh la bagi dividend banyak kat makbapak.:hehe:

annaMaria
19-07-06, 04:52 PM
apa pa pun kejer le dari peringkat bawah dulu..get more xperience dlu..pas tu leh buat bisness sndiri...pe pndpt korang?

saifiikmal
20-07-06, 03:23 PM
http://www.utusan.com.my/utusan/archive.asp?y=2006&dt=0718&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

Gripen
20-07-06, 05:10 PM
saifii,

Surat tersebut merupakan realiti IPTA Malaysia pada tahap ini. Budaya 'mediorcrity' yang menular di kalangan pegawai2 kerajaan (staff2 IPTA adalah pegawai kerajaan) dan tiadanya hala tuju IPTA itu. Belilah seberapa banyak ruang akhbar untuk nak hebohkan kehebatan IPTA,pegi la hebohkan ISO standard ciplak yang mereka dapat...tapi bangkai gajah tutup macam mana pun akan berbau,hasilnya...graduan2 yang berkualiti rendah.