PDA

View Full Version : Petua Pancing Ikan



shah
08-08-06, 03:26 PM
Sahabat menulis:

Ada amalan yg tulis kat batu ladung...Ada tak petua ni?Tapi yg pasti ilmu bab ini memang ada..

Sapa lagi yang ada ilmu nie

ARe-BeaR
08-08-06, 04:36 PM
nak tulis apa ler dkt batu ladung tuh..?? aku baru jerk balik darik laut dalam rip 2h1m tak de tulis apa2 pun... batu ladung dan tanduk hanyut ada ler...

QDING
08-08-06, 05:27 PM
ludah jer air liur kat umpan.......
kalu psg tauk kena kocak air dulu...

shah
08-08-06, 05:44 PM
ada apa-apa petua lagi tak.............biasa orang kaki pancing ni banyak petua.......mungkin boleh pakai atau dikongsi bersama........

pixie_gurl
22-08-06, 01:46 AM
jangan langkah joran tue ..tatau laa
pastu masa memancing takleh wat bising hermm
itu laa pantang larang masa i ikut my arwah dad ...
dia ske memancang ... i sajer2 ikut so i tgk laa aper yg dia wat ..

shah
22-08-06, 10:33 AM
3 hari mancing kat Pertak Tasik Kenyir........dapat tengok ikan je.....

pixie_gurl
22-08-06, 03:24 PM
3 hari mancing kat Pertak Tasik Kenyir........dapat tengok ikan je.....

ey teringin sangat nak g tasik kenyir .. dgr kata ikan kat sane besar2 ..

ARe-BeaR
22-08-06, 06:39 PM
bg saya memancing adalah sukan & hobi... so buat la cara yg baik... jgn aniaya ikan or else... kalau ke laut jgn le suka sgt, dlm laut tuh kita tak tahu apa.. sama ler juga bila tracking ke dalam hutan mencari lubuk especialy kelah...

mancing kena senyap tuh utk ikan target iaitu ikan kelah... kelah nih ikan air tawar yg isinya perghhh mmg best walaupun saya tak pernah dpt lagik hehehe... fight dia pun best...

Nak try mancing ke kenyir..?? jom... bleh dpt dalam 10 org cukup cun la... kita gie dok atas tasek kenyir tuh dgn bot house ujang... bot dia besar kemudahan pun ok. tandas, bilik mandi,masak, tido, solat etc2 ada... mamat tuh dah macam penghulu dkt kenyir tuh. sebulan sure masuk sana so lubuk2 dia tahu ler... amacam ada berani..?? tak pun layan tasek banding... camping then mancing....

sesekali mau layan ikan air tawar gak... hehehe...

qutexplanet
22-08-06, 07:00 PM
mancing.
petua yang paling berkesan..: mancing ketika ikan sedang banyak, nak tau banyak tak banyak ikan kat satu kawasan tu.. tengok, ada burung hering main atas tak.. kalau ada, baling jer umpan belacan pun dapat ikan. satu lagi jgn mancing perut kenyang, nanti jadi pemalas. ikan makan pun malas nak angkat.
tapi yang paling best mancing kat pasaraya, banyak awek woo...

angellish
22-08-06, 09:47 PM
masa memancing kena senyap xle bising2....

nana
22-08-06, 11:30 PM
pas pasang umpan, ludah kt umpan tu.. :D.. err.. tatau la btol ke tak.. huhu..

hashpipe
26-08-06, 01:53 PM
hai guyz... dulu aku kaki pancing. bole dikatakan tiap2 ari aku mancing. dari ikan air tawar, air masin, udang galah, belut dll. pada aku petua ada banyak tapi pengalaman dan ilmu paling utama. petua yg aku amalkan ialah mulakan dengan bismillah dan selawat nabi. pastu kena pandai baca port ikan suka lepak. the kena tau right timing nak tarik joran. kena tau perambut mana yg sesuai dan umpan mana yg berkesan. tu je. pengalaman tu penting. percayalah.

balakblues®
27-08-06, 02:52 PM
pengalaman aku mancing adalah sgt menyedihkan....
sampai aku dah bosan jadi pemancing nie....
tak reti mancing or bangang...ntah la...

Hally
27-08-06, 03:01 PM
mase mancing..kalo ramai org..

pasang karen kat joran...hasilnyer..mcm Baik Punya Cilok...

pixie_gurl
27-08-06, 03:20 PM
rasanyer mancing kat tasik mines tue kot baru ader hasil ..
i tengok ikan kat sane besar gilerrr ..kalau takat nak makan memang
tak lalu aaa .. tapi kalau nak pelihara ohooo kena beli akuarium besar laaa ..
i tengok kat tepi2 highway tu ramai jerk ..yang mancing ...tak salah ker??

SixShot
28-08-06, 10:06 AM
pertuanya senang aje.. jgn lupa bawa serawan jala masa nak pergi memancing tu... kalau boat besar bawak pukat lagi baguih... kalau dah separuh hari dok tukar umpan takde hasil.. sebarkan aje jala/pukat tu... janji ada bukti nak tunjuk kat org rumah...

shah
28-08-06, 11:24 AM
fuhhhh memacam petua........aku tengok mamat kat tasik kenyir tu ambil ikan sebarau dalam 2 jari,pastu dia terus baling tak sampai 10 minutes naik toman..........siap 2 orang sekali tarik joran..........aku tanya apa petua....dia kata toman suka makan anak ikan sebarau...............aku 3 hari kat Pertak dapat tengok ikan je...........huaaaaaaaaaaaa........

balakblues®
28-08-06, 03:56 PM
drim
kalo dah ade ikan tu....sure pancing at least mengena gak la...ni kalo main taram p tempat yg tak penah try tu pasal yg jadi kes terjun lombong tuuuu

SixShot
28-08-06, 04:10 PM
tapi.. yang ko dok pi pancing kat kolam di kedai cina tu... ikan banyak.. umpan siap leh diletak depan mulut pon ikan tu takmo makan.. apa cerita tu.. kena mandi bunga laa kot...

shah
29-08-06, 09:09 AM
sekrang ni musim panas dah ni..............kalau gi tasik kenyir gi panah kelah ok gak ni............orang kampung kata ada besar batang pinang/batang kelapa........depa selalu pegi...........sapa pernah pegi.........dengar cerita jalan kaki masuk dalam 1jam 45 minutes..............fuhhhhh

BraDeRz
06-09-06, 10:20 PM
x adventure lah pakai petua

shah
07-09-06, 09:41 AM
pkai tuba adventure kot...............he..he.....

hashpipe
10-09-06, 01:15 PM
tapi.. yang ko dok pi pancing kat kolam di kedai cina tu... ikan banyak.. umpan siap leh diletak depan mulut pon ikan tu takmo makan.. apa cerita tu.. kena mandi bunga laa kot...

ikan kalau dah kenyang memang ar tak makan. dan ikan ni pun kengkadang memilih umpan.

MUfanz
10-09-06, 10:06 PM
pakcik aku memancing sehari semalam....ada laaa 5-6 ekor ikan
bapak aku 'menggagau' 3 jam....bawak balik 2 guni talapia

tau feel memancing ngan menjala/memukat/menggagau nih lain.....tp org lain yg nk mkn ikan tak kisah itu semua.....:D



*sori laa tk jwb topik....

SixShot
11-09-06, 10:03 AM
You got to practise my friend... you got to practise

Sarung_Wrangka
12-09-06, 06:29 AM
hai guyz... dulu aku kaki pancing. bole dikatakan tiap2 ari aku mancing. dari ikan air tawar, air masin, udang galah, belut dll. pada aku petua ada banyak tapi pengalaman dan ilmu paling utama. petua yg aku amalkan ialah mulakan dengan bismillah dan selawat nabi. pastu kena pandai baca port ikan suka lepak. the kena tau right timing nak tarik joran. kena tau perambut mana yg sesuai dan umpan mana yg berkesan. tu je. pengalaman tu penting. percayalah.

Thehehehe... aku sokong yang ni.. tapi rezeki pada ari tu pun bergantung gak... tapi ingat, keyakinan kene ada padaNya. InsyaAllah

Sarung_Wrangka
12-09-06, 06:36 AM
Sahabat menulis:

Ada amalan yg tulis kat batu ladung...Ada tak petua ni?Tapi yg pasti ilmu bab ini memang ada..

Sapa lagi yang ada ilmu nie

Nak sgt petua ye?...

keluar umah, jgn patah balik... sebelum turun, bacalah al fatihah 1x dn selawat nabi.
Dah sampai site.. Al fatihah 1x, 3 Qul 1x, selawat nabi 3x, salam penuh kepada nabi kahidir a.s, nabi sulaiman a.s dan nabi alias a.s.. dan mohonlah kepadaNya agar dptlah hasil pada hari itu... lepas tu, barulah lempar umpan ke dalam air ke.. pantai ke.. lombong ke.. ikut sukalah.. jgn pasaraya dah la..
Ini adalah petua yang aku dpt dari sifu aku.. stakat ni alhamdulillah, tak pernah lagi blik dgn tgn kosong.. :hehe: insyaAllah.. nak tulis apa lagi la kat batu ladung tu... ayat wafak ke?... hehehehe

shah
12-09-06, 04:43 PM
he..he.....ayat seribu dinar kot.......nak tulis...ayat power nak cari ni.....petua yang baik nieeee brotherrr.....

Sarung_Wrangka
12-09-06, 06:51 PM
buat batu ladung sendiri... ko cari wafak rezeki... thehe.. usaha gak kan?

BraDeRz
12-09-06, 08:21 PM
berlatih kat kolam ikan ternakan dulu..

ChEf_N|3aM
13-09-06, 12:09 AM
hmmm dulu umah atok aku ade 2 kolam ikan air tawar..... masa dia pancing.. baru letak dalam air 20 saat... dah dapat ikan.... pastu letak lagi dalam kolam ... dapat ikan lagi dan seterusnya....

aku dok sebelah dia... tapi sekor ikan pun tak dapat....

shah
13-09-06, 12:03 PM
ooooo samoooo la dennnn........kolam atuk dennnn ikan semilang ehhhh tak yah pakai umpan doh........campak yoh mato kail terus ngap........tapi kalau ikan lain kono pakai umpan.......so far ado 6 kolam.........

Sarung_Wrangka
15-09-06, 08:41 PM
Shah.. moh la kita g sea lion kat tanjung harapan weh.. hehehe

shah
18-09-06, 01:14 PM
Mancing nie yanh hilang sabar..............aku tak leh tahan..........aku mancing suka-suka boleh la.........

LeeCooper
18-09-06, 03:23 PM
Petua takde, amalan ade la:
1) Kalo nak ke laut
i) Baca doa nabi yunus ketika dalam perut ikan paus - utk elak perkara2 tak elok

ii) Doa Nabi Khidir

Tapi ilmu mancing kena mantap baru ada keyakinan..

shah
18-09-06, 04:15 PM
yuppppppppp cayalah dapat petua lagi..........seronok diskusi ni......

Mr_CooL
02-10-06, 03:25 PM
atas nasib seme bang..........baca basmalLah je....pastu baling....
jom kite ke kenyir.....aku tiap2 mlm mancing....ikan paling beso aku bulih...
siakap putih berat 7 kilo......

jom wat perancangan...kite gi Kenyir....@ tasik Banding bes gak....

shah
02-10-06, 09:20 PM
Aku gi kenyir.......buat base camp kat pertak.....3 hari 2 malam sekor pun tak dapek........kulit naik hitam.........mamat kat dopan base camp tu dah setengah call man dapek ikan....aku naik hitam kulit.......habuk tarak........sebelum nie aku traking 5 jam masuk dalam sana.......haaaa yang tu best.......orang tarak sebab dalam hutan.......tapi ikan...pantang lotak dapek......

Mr_CooL
03-10-06, 08:43 AM
kenyir mmg behh....mcm aku, takyah nak gi kenyir pon takpe...klu kelah tu....
aku gi kat ayah aku...Pasir Raja, Hulu Dungun sane nu...klu naik sampan sampai Tembeling....sane bes....kena gak masuk utan skit...amik la dlm 2 jam lebih nak sampai lubok tu....tp syok gile...mmg puas ati la....nak pegi jom...

shah
03-10-06, 11:31 AM
emmmm kau tak nak buat pakej ke...............rasanya kalau bawak dalam 4/15/25 orang ok ke kira traking dan mancing sekali sebab aku biasa macam tu...........tapi kalau kite-kite setakat 3/4 orang ok kot.............ok gak tu rasa macam menarik je ajakan kau tu..........

Mr_CooL
03-10-06, 12:47 PM
ala....bawak la 7-8 org....tido umah ayah aku, sejuk yg amat umah ayah aku...
mcm dok kat Cameron...rimau...gajah pon byk....nak pegi aku bulih plan....

shah
03-10-06, 05:06 PM
1.
Parang buruk parang baru
Campak ke lubuk sambar selalu
Panggil mak bapak kau
Makan umpan aku...berkat Huuuuu

Hentak tumit 3 kali pada tanah dan jentik air sungai 3 kali..lepas tu.. baru lemparkan joran..

2.menulis bismillah di batu ladum.2.membaca alif lam2 ha pastu tarik perambut 1 depe.

3.baca ayat seribu dinar dengan selawat syifa' jer

el-lail
03-10-06, 05:12 PM
:salam:

Patutla, shah.. Patutla kamu mancing selalu tak dapat. Amalan ntah pape je kamu amalkan. Kalau dapat ikan pun, janganlah percaya dgn petua2 semua tu. Rezeki, Allah yg bagi. Takde kaitan dgn semua tu.

shah
03-10-06, 05:42 PM
Biasanya sesuatu ilmu itu mempunyai nasab.............yg Allah kurniakan pada seseorg.............jadi kita kalau nak beramal dgn ayat tersebut maka perlulah kita melalui nasab tersebut, baru ilmu tu menjadi.................sbg contoh, kadang-2 kita tengok mengapa sesetengah org dgn baca bismillah di boleh mengobati sebarang penyakit..........dan Allah izinkan penyembuhannya...............sedangkan org lain pula terpaksa menggunakan berbagai ayat............itulah yg dikatakan nasab.............jika kita mengikuti nasab tersebut maka berkat dan menjadi lah amalan kita.........dek kerana nasab tersebut............yang petua hanyalah penyampaian untuk dikongsi bersama.

qutexplanet
03-10-06, 05:49 PM
mancing jgn kat tempat takde ikan memang la x dpt.. mancing la dlm akuarium ker.. lagi satu guna umpan tipu pun leh..
pengelaman aku kalau nk tangkap ikan toman kena pakai anak keli... peh badi tgk keli toman nie..