PDA

View Full Version : Mcm Mana Nak Tahu Kiblat Arah Mana?



de_kinky1
22-09-06, 11:18 PM
A'kum member2 BDN semua

K nak kongsi pengalaman ngan u all semua...Sblum ni K pernah keje kat company non-malay la..Tapi bile time solat jer..K mcm LOST..ahahaks...sebab tak tau kiblat kat mana..Yea la surau pun takde..Nak buat mcm mana..Ada member kata kalu nak tau arah kiblat tgk kat mana matahari terbit?..ke arah mana matahari terbenam?..hhmmm...korang tau tak mcm mana nak confirmkan arah kiblat ni ?? TQ :hehe:

fa|thz|LeR
23-09-06, 12:31 AM
ko tgk matahari terbenam kat mana. situ la arah kiblat. hehe.

Adreen
23-09-06, 12:40 AM
selain dari cadangan di atas, bawak kompas
siyers.. it really helps.
kompas kecik jer la cinonet mcm ada kat jam tu
dalam beg katok aku ada sejibik, klu aku buta kiblat aku tgk jer kompas tu
90% accurate :D

tudung biru
23-09-06, 04:04 AM
yep & kalau nak comfirm..dan rajin cari surau & msjid berdekatan...bwa kompas tgk arah yg org akan sembayang

ikut jarum yg kompas tgk td...dan ikut kat tmpt baru

fir bila pndah umah sewa baru... gi kat msjid berdekatan....

kalau rasa was-was ngan kompas lah
hehe

shah
23-09-06, 10:04 AM
Arah qiblat boleh juga diketahui melalaui arah mata angin,kedudukan matahari,kompas,bulan dll serta juga bintang.Bagi sesiapa yang tidak mengetahui langsung arah berpandukan kedudukan diatas maka wajib baginya berijtihad meyakini arah kiblat.Arah yang diyakini itulah arah qiblat.........

mito7
23-09-06, 12:44 PM
kompas kiblat byk jual.......

de_kinky1
23-09-06, 12:55 PM
kompas kiblat byk jual.......

Thanx kkwn semua...

U guys memang helpful..

Tapi...K rase lebih bagus kalu K ade kompas kiblat ni...kat mana ade jual yea?..Kedai buku ade tak?...Mcm MPH ade tak agaknye?...:hehe:

BraDeRz
23-09-06, 11:40 PM
ko pg "kedai brg2 Islam" biase nye ade..murah jek antara rm10-15 gitu...

shah
24-09-06, 09:35 AM
Kedai half cut pun ada..........heee....heee......

asriey
24-09-06, 03:07 PM
biasanya kalu kat kompas, arah kiblat(malaysia) ialah 293.203 darjah. terletak antara West & North kat kompas tu.

BraDeRz
24-09-06, 03:25 PM
kalu kompas yg mmg utk kiblat tu senang jek nak pakai..biase ade disertakan dgn buku..pastu ade senarai kod2 ikut negara la..pastu pakai kod tu utk refer kat kompas tu..

shah
25-09-06, 08:36 AM
Harga RM 13 ke 18 camtu la............aku ada beli dah.........lama dah pakai betul la siap buku rujukan....

el-lail
25-09-06, 08:55 AM
:salam:

Ada org skrg kat malaysia nak tentukan arah kiblat, dia tengok kuali astro menghadap mana. Huhuu..

Apa kata, encik de_kinky1 solat je di tempat di mana azan dilaungkan. Marilah berjemaah di surau/masjid berhampiran.

Ada company Melayu yg bagus, boss ajak launch sesama (bulan puasa, tak la) pstu gi solat zuhur sesama kat masjid berhampiran opis. Company kecik, ada la buat camni. Semoga perniagaan mereka mendapat berkat-Nya. Aaamiiiinnn...

hrya
25-09-06, 09:37 AM
ko pg "kedai brg2 Islam" biase nye ade..murah jek antara rm10-15 gitu...

ha'a kedai2 juai kain sembahyang, sejadah sumer ni la..dulu aku beli kat kedai kat wisma yakin tu..rm13..sangat2 brguna bila pegi travel

TodakPaya
25-09-06, 09:48 AM
akunyer buku dah hilang...
kompasnya ada lagik... sesapa tau kat mana nak beli buku shj .. malas lah nak beli baru...

potostat pun ok gak ... tapi buku sapa aku nak potostat

shah
25-09-06, 11:09 AM
Bukuuuu 555 haaa..........haaaa...........ala dah canggih kau masuk web site try aaa searchhhhh jimat kosss.......rasanya ada kot..........

asriey
25-09-06, 11:41 PM
:salam:
Ada company Melayu yg bagus, boss ajak launch sesama (bulan puasa, tak la) pstu gi solat zuhur sesama kat masjid berhampiran opis. Company kecik, ada la buat camni. Semoga perniagaan mereka mendapat berkat-Nya. Aaamiiiinnn...
tambahan..siap bos tu belanja lagi ..hehe eh..mcm penah keja kompeni ni dulu..hehehe

kala_lepek
26-09-06, 07:49 AM
A'kum member2 BDN semua

Ada member kata kalu nak tau arah kiblat tgk kat mana matahari terbit?..ke arah mana matahari terbenam?..hhmmm...korang tau tak mcm mana nak confirmkan arah kiblat ni ?? TQ :hehe:


-cari bintang 3 sederet pd waktu malam gelap..ni kalau ada ilmu falak la.
-cari bintang polaris waktu malam gelap juga, sennag nak nmpak...satu2nya bintang tpt di utara bumi.
-tgk mthari terbenam--di sebelah barat ..kedudukan ka'bah sini..nie plg biasa dibuat...kalau tgh ari, tgh matahari, dan agak2 kat arah mana diye jatuh..


apalgi lupa dah..nak sennag..gie masjid.., mmg sah ada arah kiblat..muehhee

BraDeRz
26-09-06, 10:31 PM
dan kalu dah ade kompas tu,sekali sekala test la ketepatan kompas tu..mane tau dah rosak ke..hehe..