PDA

View Full Version : # Kuching, Sarawak



mami_jarum
02-04-07, 03:44 PM
assalamualaikum,

mami just nak tanya sesiapa yg biasa gi kuching sarawak..bleh kasi tahu kat mana tempat yg best yg mesti pergi...makan kat mana besttt....apa-apa yg best laaaa.....

mekasih atas kerjasama anda *dah macam tulis surat rasmi lakkk :hehe:

a_creep
02-04-07, 04:41 PM
baru je balik dari sana.....tempat yg menarik??? ape erk.....kalau tanya org sana,tempat yg menarik water front je laaa.....kalau jalan jauh sikit boleh laa pegi damai beach....kalau rase nak beli barang /shoping ...pegi laaa pasar satok....tapi bukak malam minggu....

Chinozie
02-04-07, 09:38 PM
kuching water front...
kota magherita, betul2 seberang dari kuching water front...
Damai beach...
kampung budaya...
shopping complex kat sane dekat...
pastu jgn lupa makan mee kolok...hahahah manyak cedap...

Max737
03-04-07, 12:55 AM
Kebetulan la pulak Mami_Jarum bukak topik ni

Aku ada plan nak turun Kuching weken ni....

Tapi tiket tak beli lagi....

mami_jarum
03-04-07, 09:35 AM
max...hang nak pi kuching yaaa....nanti crita kat mami yaa....kasi nama tempat yg kena gii....insyallahh..gi bulan 5 kot...

Max737
05-04-07, 06:59 PM
Insya-Allah..

Aku cuba cari flight ke Kuching pagi esok....

Aku dgn anak aku guna standby tiket...

Hotel dah ada... Crown Plaza Riverside....

Plan nak gi jalan mana?Belum ada lagi....

Mitsui
06-04-07, 09:06 AM
paling sedap aku pernah pi makan.. kat top roof taman kereta.. ..

yg lelain.. happy hour jer la yang syok..

siti_syella
06-04-07, 09:29 AM
taman budaya tu wajib pi mami.. skerat hari jalan pun tak cukup....

Rumizu
06-04-07, 11:38 AM
Mami..
Dulu aku pi Kuching, hotel aku dekat gile dgn Waterfront.. tp Waterfront asyik juai gambir je.. selang 100m ade je kedai gambir.. tp best sbb member aku duk Kuching bwk aku pi pusing the other side of Waterfront (klu nak pi sana, kena naik bot).. Ade deret2 kedai dkt depan hotel aku tu pun dah ade jual memacam, pua kumbu, kek lapis s'wak, etc..
Second day, pegi Sarikin, sempadan S'wak dgn Indon.. sbb aku bukan kaki shopping so x de la beli pape..
Blk dr Sarikin, singgah Satok.. beli udang kering n my feveret, terubuk masin..
Tapi yg aku pegi ni x besh sbb x pegi bnyk tmpt.. Nak gi lagi la..

Ryea..
Kitak sik promot negeri kitak di sitok, bah?

mangabra
06-04-07, 11:51 AM
aku dulu pi kuching lepak kat hotel Merdeka....
Jalan-jalan kat waterfront.....makan2 kat situ...
Pekena sup power....
Shoping pasu kat market....Beli tikar....
gambir ngeh...ngeh..

angellish
06-04-07, 12:14 PM
berapa kos nya kalo p cuti2 mesia kat sarawak nih?
leh kasi info...

tudung biru
06-04-07, 12:33 PM
dulu gi kucing thn 1999
lama gila kan?
tp best sbb dpt gi kg budaya, bdr kucing, politeknik kat sana dll

dah lupa dah..
lwtn smbil blaja :D

paling best kg budaya tu la..hehe

nura
08-04-07, 02:38 AM
Insya-Allah..

Aku cuba cari flight ke Kuching pagi esok....

Aku dgn anak aku guna standby tiket...

Hotel dah ada... Crown Plaza Riverside....

Plan nak gi jalan mana?Belum ada lagi....

hotel crown plaza tu best..ok...jangan g hotel ni regalis court...menyesal aku..

Max737
09-04-07, 10:09 PM
Aku baru je sampai rumah ni...

Sampai gak kamek di bandar Kuching...

Tapi aku tak berjalan sangat..Cuma aku jalan kaki dari Crowne Plaza lalu Waterfront,Main Bazaar,Wet Market,India Street sampai la ke Muzium Sarawak tu......jauh....siap dukung anak lagi...

Malam tu aku pegi makan kat RoofTop...tempat seafood...Makan Umai Udang,Ulam Midin (Paku Pakis masak ngan belacan) dan BBQ Ikan Kerapu...Pastu gi Pasar Satok...macam-macam la yg dijual kat situ....

Sebelum ke airport,aku pegi tempat buat Kek Lapis Sarawak...kat dalam rumah je...tak silap aku nama tempat tu Kg.Gerisek....seberang sungai je....

Nura,
Crowne Plaza Riverside tu mmg best....

Aku ada member kat Kuching...
Tapi dia dok raya Easter...kalu tak memang aku suruh dia jadi driver aku kat sana...

grimlock
10-04-07, 11:12 AM
yeah...crowne plaza mmg best..dpn dia sarawak plaza...jln kaki je g waterfront...last aku sampai sana member bawak sampai kaki borneo height...

tp aku rasa makan susah skit kalo banding dg sabah..kedai mamak xde..byk kedai makan cina pastu org islam bukak gerai dlm tu ala foodcourt...

Max737
10-04-07, 08:14 PM
Malam tu aku pegi makan kat RoofTop...

Pembetulan...TopSpot a.k.a Taman Kereta sebenarnya....Tempat makan tu atas parking lot...Memang ramai org makan kat sini...

Grimlock...
Kat belakang Crowne Plaza tu ada kedai makan Mohamad..aku & wife pekena Mi Kolok dan Nasi Goreng Chinese Style kat situ..makanan dia pun murah..yg biasa datang pun rekemen kat situ...Kedai Mamak, kat Main Bazaar ada...pada sesapa yg rindu kat nasi kandaq bole la singgah....kat Main Bazaar ni pun aku pekena Laksa Sarawak..RM3...Tak puas la makan kat sana...lain kali memang aku lantak habis2an la...

mami_jarum
11-04-07, 05:13 PM
bestt nyer korang citer kat mami...insyaallah mami nak gi kg budaya laaa....ada show budaya ka kat sana tu...

matahari
12-04-07, 08:51 AM
lahai, taktau pun ada bukak topik nie,..
Saya ada kat kch, tp nak bawak jenjalan tu bole la kalu ada sapa2 nak pi, tp sama2 carik jalan sbb slalu sgt sesat.

Pegi kg budaya, kalu ramai2 lagi best...yupe ada show...kena smpi ikut waktu. bole gi damai, santubong. alang2 dh gi area situ kan.

Kalu sapa2 yg suka shopping p serikin. Kalu kat situ, saya suka beli telekung. Cantik, ala2 arini guna..hehe cta mutiara hati coz org2 depa yg jual. Brg lain ada gak, kira mcm kita beli brg kayu itam.

Lepas tu kalu kalu nk jalan2 kat satok, naik sampan gi seberang. seronok gak.

Saya penah pegi n naik sampan tu dulu masa ngan kawan2. la nie saya lak duduk sini, kalu ada sapa2 nk ajak p, sama2 la kita explore...hehe. Sapa nk apa2 info pm saya

Max737
12-04-07, 10:40 PM
Sebenarnya aku tak puas hati lagi la cuti hari tu...sebab banyak tempat yg aku tak pegi...rasa macam nak pegi lagi la....Town dia pun bersih....

To Mami_Jarum....
Kalu mami nak pi bercuti..dan ada bajet lebih...amik la hotel2 kat tepi sungai tu....Crowne Plaza,Hilton ke...dapat tgk pemandangan indah tepi sungai....hehehe...

Kalau duk kat Wet Market tepi sungai tu....boleh tgk dan bayangkan la camana urusniaga perdagangan zaman dulu....sebab aku rasa pasar dia unik la...pada aku la...

mami_jarum
18-04-07, 10:16 AM
max
insyalaah mami stay kat hilton...rasanya tak susah la utk org yg first time gi kuching mcm mami n family...susah-susah tanya ja kat concierge hotel kann....minta dia tolong arrangekan

matahari
18-04-07, 01:05 PM
mami, bila nak p kch?
p ngan family ker?

raZZol©
18-04-07, 06:02 PM
aku pun sll p gak sbb outstation kat sana...
biasa kalo p mesti stay kat crownplaza n holiday inn...best gak lah..mlm2 jalan kat waterfront..siang p sarikin,beli tikar sarawak....hehe

Mitsui
18-04-07, 06:17 PM
aku dah pernah try travel dari kuching ke miri dengan drive keter.. huhuh.. sungguh lain perasaannya..

kat kuching tu yang paling best aku rasa Marina Dangdut jer laa..

matahari
19-04-07, 08:05 AM
ramai gak yg slalu p kch yer.
entah2 korg lebih expert jln2 kat sini dr saya.

mami_jarum
19-04-07, 10:21 AM
eesha..mami gi dgn family mami lerr....ngaper...eesha orang kuching kaaa

matahari
20-04-07, 02:36 PM
hehe,sy nie nama jer org srwk tp taktau sgt jln kat kch. tp la ni ok dh kot. sbb saya xduk kch b4 ni, tp keja sini.
anyway, slmt bercuti di kch, srwk.

Max737
20-06-07, 02:04 AM
Hmmm...ada plan nak turun Kuching lagi....mungkin bulan 7 kot...

Kali ni nak gi Sarikin, shopping...ramai kata sana barang murah2...

Mami....dah sampai Kuching ke belum?

mami_jarum
20-06-07, 09:38 AM
max....insyallah mami terbang minggu depan..mungkin stay kat hilton...stay kat hilton senang tak nak gi jejalan....

Nagas
20-06-07, 12:00 PM
dlu tinggal kat sana .. best !! hehe~

Max737
20-06-07, 09:46 PM
max....insyallah mami terbang minggu depan..mungkin stay kat hilton...stay kat hilton senang tak nak gi jejalan....

Hmmm..tak nak gi jenjalan?Rugi tau.....saya ni pon datang utk second time...Itu hari tak puas jalan.

Dulu saya duk Crowne Plaza....bangunan hotel bersambung dgn kompleks apa tah...tak ingat...yang syoknya turun Ground floor boleh masuk Parkson....kat dalam pon ada KFC,Giant,Guardian etc....

Saya ada perasan kedai mamak kat Main Bazaar...so,tak le kerinduan kat Nasi Kandaq....hehehe...in case...

Dari Crowne Plaza saya naik teksi ke Kg.Grisek,tempat buat Kek Lapis (jgn tak borong,itu hari beli sikit je-nyesal sebab tak cukup..) dan terus ke airport...kena caj RM50...rasa macam mahal je...So,nak murah,kali ni saya nak naik bot tambang je seberang Sg. Sarawak tu utk borong kek lapis...5 kupang je 'one way'....

Byha
21-06-07, 04:10 PM
2 kali pegi sana pun sbb keje...
plg seronok bila dok hotel tepi pantai kat area santubong...
mlm dinner sea food yg murah & leh tahan la sedapnya...

aku x shopin sgt... cuma jln2 keliling pekan tgk pemandangan & suasana yg beza sgt dgn kl & jb...
harap dpt pegi lg :D

owh... & laksa sarawak yg sgt sedap dekat pasar kuching tu...
juga kat foodcourt airport :huhu:

spellbinded
21-06-07, 06:50 PM
akak nan sulung!
aku skali je gi kuching.
gi serikin bli tikar sekali.
ada satu gerai tu sumer jual baju daripada batik pelbagai rupa.

Byha
22-06-07, 09:18 AM
ada souvenir utk aku tak?..
kalo takde toksah citer lar... kwang 3x...

wawaporeber
22-06-07, 03:09 PM
Hmmm..tak nak gi jenjalan?Rugi tau.....saya ni pon datang utk second time...Itu hari tak puas jalan.

Dulu saya duk Crowne Plaza....bangunan hotel bersambung dgn kompleks apa tah...tak ingat...yang syoknya turun Ground floor boleh masuk Parkson....kat dalam pon ada KFC,Giant,Guardian etc....

Saya ada perasan kedai mamak kat Main Bazaar...so,tak le kerinduan kat Nasi Kandaq....hehehe...in case...

Dari Crowne Plaza saya naik teksi ke Kg.Grisek,tempat buat Kek Lapis (jgn tak borong,itu hari beli sikit je-nyesal sebab tak cukup..) dan terus ke airport...kena caj RM50...rasa macam mahal je...So,nak murah,kali ni saya nak naik bot tambang je seberang Sg. Sarawak tu utk borong kek lapis...5 kupang je 'one way'....

crowne plaza rawks.
last 2 years aku pergi pun stay crowne plaza jugak.
view dia lawa gila.

buat kerja half day pastu jalan2 kat waterfront borong tikar semua.
bukan main lagi.
pastu pergi satok beli ikan apa ntah nama yang glemer tuh.

pastuh ke rajang shopping kat mana ntah nama tempat tuh sebelah sungai rajang. murah2 jugak.

makan mmg problem sikit la aku rasa.
malam 1st aku sampai makan seafood tuh. sama macam max737 lah.

pastu esok2 nya aku layan mee kolok. best. itu je yang aku boleh telan.

5 days tak puas.

spellbinded
22-06-07, 04:38 PM
kakakaa nan sulung ni sangat jahat.

umikniey
23-06-07, 11:18 AM
Aku baru je sampai rumah ni...

Sampai gak kamek di bandar Kuching...

Tapi aku tak berjalan sangat..Cuma aku jalan kaki dari Crowne Plaza lalu Waterfront,Main Bazaar,Wet Market,India Street sampai la ke Muzium Sarawak tu......jauh....siap dukung anak lagi...

Malam tu aku pegi makan kat RoofTop...tempat seafood...Makan Umai Udang,Ulam Midin (Paku Pakis masak ngan belacan) dan BBQ Ikan Kerapu...Pastu gi Pasar Satok...macam-macam la yg dijual kat situ....

Sebelum ke airport,aku pegi tempat buat Kek Lapis Sarawak...kat dalam rumah je...tak silap aku nama tempat tu Kg.Gerisek....seberang sungai je....

Nura,
Crowne Plaza Riverside tu mmg best....

Aku ada member kat Kuching...
Tapi dia dok raya Easter...kalu tak memang aku suruh dia jadi driver aku kat sana...

so far kat kuching rasanya habis tempat umie dah g...
best gak g kem permai, santubong beach, damai beach..
waterfront front best gak..seberang waterfront tu da Taman Orkid...nak beli barang beli kat Pasar Satok atau India Street..dekat je dr water front...
hotel2??? da habour view hotel, Hilton dan so on..semua bdekatan dengan water front je..
umi kenal dgn orang yg jual kek lapis sarawak tu....
masa raya ari tu da g kat situ...
mmg laku kek2 lapis sarawak kat situ...
lahai..raya ni kena order kek sarawak lah kwn dr tganu pesan utk adik angkat dia btunang...

noprob
08-01-08, 09:11 AM
salam,
saya baru jer plan nak pi jalan2 kuching next week
13-16 Jan nie .. hehe agaknye sempat tak nkp jln2 semua tuh ..

nk tanye nie ... ada sesape tau kalu nkp sarikin tuh, naik public transport okey ker ?

matahari
08-01-08, 04:36 PM
nak p serikin tu mmg ada yg naik bas...tp taktau bas mana satu.
smpi 13 tu ker,ahad kan? rasa tak smpt...ahad separuh ari jer.

noprob
08-01-08, 05:50 PM
nak p serikin tu mmg ada yg naik bas...tp taktau bas mana satu.
smpi 13 tu ker,ahad kan? rasa tak smpt...ahad separuh ari jer.

dr kl pg kul 7am flight ... apa yg tak sempat ? kedai bukak separuh hari jer ke ?

EpeT
09-01-08, 07:48 AM
aku kalo p kuching dok Hilton jer.. Merdeka Palace penah skalik jer..
last aku p kuching mase nak p bg talk kat Serian.br jer.. last month :hehe:

matahari
11-01-08, 08:45 AM
noprob,
kalu awk nk p serikin la maksud saya.
kalu tak silap saya ahad separuh hari jer depa jual.
Selamat bercuti di Sarawak.

noprob
11-01-08, 02:58 PM
okey eesha, tq
tp saya sampai 9 pg , ahad tuh ...
kalu tak sempat kita gi pasar sitok la .. dia hari ahad jer kan ...