PDA

View Full Version : teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat



aien
03-08-07, 05:49 PM
kalau korang minat mekap mcm aku ni
rasenye ape yg tgh in skrg ni utk solekan ke ofis
jom share tips... sesambil bole kasi cth brand bedak, lipstik apeČ je yg tgh in skrg ni... :bintang:

GudGal
03-08-07, 07:02 PM
err.. nak kasik brand sekali ke? :D

biasa kalau gi ofis aku makeup sikit2 je..

bedak2 tu semua, eyeliner,maskara, blusher sikit and lipstick.

Kaler biasanya earth tone. Eyeliner yg aku rasa sesuai, dark brown. Blusher aku pun kaler brown+orangey punya tone. Lipstick utk ofis biasa kaler light pink or brown orangey.

semua aku apply in moderation la sbb nanti by afternoon nak cuci muka susah plak kan.

aku jarang pakai eyeshadow kalo gi ofis sbb ambik masa nak cuci masa tengahari nanti.

kalo tak makeup lansung tak boleh jugak sbb muka aku pucat and selalu kena tegur kalo tak makeup. :D

sharuzzaman
04-08-07, 09:45 PM
nasihat free: jangan pakai bedak tebal-tebal... nanti macam rupa opera cina... :)

sebol
04-08-07, 09:48 PM
nasihat free: jangan pakai bedak tebal-tebal... nanti macam rupa opera cina... :)

tu bukan bedak, tu nama dia foundation.

Adreen
05-08-07, 05:42 AM
ni klu aku ade bende alah formal kene jumpe org la
klu tak muke bugel je
ni opismet ler ajar hihi

aku pakai 2-way je sebab foundation mcm buat muke berkerak je
pakai maskara, boh blusher siiiiiiiikit jer
guna blusher ni taknak kasik muke pucat, lagi2 muka spesis cina tongkang mcm aku neh
masa boh, tu senyum sket, pastu apply dekat area pipi yg paling kembung
pastu pakai lipgloss, jgn kasik kilat sgt
mcm ada sheer color dah
lipstick tak digalakkan, sebab nanti lepas sejam dua, mesti lipstik tu dah mcm ala2 nak tanggal pastu nampak ler bentuk kulit bibir yg merekah yg sgt buruk itu
pakai lipgloss ok, klu lepas makan minum pun, kaler mesti ada lagi sikit2 sebab yg tanggal cuma kilat2 dia jee

eye-shadow? owh sungguh aku tak amalkan
sebab biasanya chap mahal mcmmana pun, klu pakai pagi, kul 11 paling lama la, mesti kene tacap
owh gile
seeloknye klu tak reti pakai eye-shadow, JANGAN PAKAI
klu pakai, cari yg kaler gold-gold, kuning2, boh kat eyelids sket je
mcm kunun nak bukak mate tu kasik luas la nampak segar sket
elakkan ler kaler biru ke, ijo je, kaler2 yg org biasa pakai gi dinner pekejadah tu
pakai maskara pun dah ok sebenarnya

chap ape ye
owh aku pakai chap paling murah klu beli kat watson
agak2 ler chap ape hihi

owh dgn bantuan pakcik gugel:
http://www.ultimate-cosmetics.com/beauty/Makeup.htm

owh kudin ngajar org mekap?
*pengsan*


http://img297.imageshack.us/img297/3536/makeuptips16c289daah7.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/9794/makeuptips26c129c1kw6.jpg
http://img160.imageshack.us/img160/7396/makeuptips36c14cacnp4.jpg

zantedeschia
05-08-07, 08:16 AM
owh pandai jugak si kudin bermake up hihihi

aku pun sama macam kudin pakai yang basic jer
eyeshadow jarang pakai sebab macam banyak songeh nak kaler2 tu
start dengan sunblock yang tinted tu pastu pakai 2 way powder foundation
blusher, mascara (sebelum tu make sure kepit dulu bulu mata tu yer)
then pakai lipgloss...aku pakai 2 lapis...yang kosong takde kaler pastu
baru sapu yang ada kaler...baru nampak neutral

eyeliner cik kiah tak reti pakai...tangan aku tak stable jer pagi2 sebab
nak cepat gi keje...aku pakai pencil eyeliner maybe kena try
liquid baru ok kot


untuk mendapatkan teknik yang betul ketika memakai eyeshadow sila refer di sini (http://www.wildaboutmakeup.com/apply-eye-shadow.html)
dan yang
kat sini (http://images.google.com.my/imgres?imgurl=http://thediagram.com/6_2/eyeshadowapplication.gif&imgrefurl=http://thediagram.com/6_2/eyeshadow.html&h=507&w=720&sz=19&hl=en&start=67&tbnid=yuimmBIcMx1OcM:&tbnh=99&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Deyeshadow%26start%3D63%26gbv%3D2%26ndsp%3D21%26svnum%3D10%26hl %3Den%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26sa%3DN) untuk ilustrasi yang lebih jelas

wawaporeber
05-08-07, 10:04 AM
aku in no position to ajar org bersolek since aku tak reti bersolek.

tapi aku pakai 2-way foundation bodyshop. amat mudah.

pastuh apply cream blusher. mula2 aku ingat pakai powder lagi senang. rupanya pakai cream/liquid lebih mudah.
bendanya dlm tiub.

pastu lipbalm (aku pakai mary kay punya product).
since aku start pakai 3 tahun lepas, kalau tak aly befoe pakai lipstik rasa semacam. bibir tak kering.

then lipstik macam biasa.

walla.

dah siap.

pergi opis jangan mekap beria.

sebol
05-08-07, 11:11 AM
bukan voila ?


Show your signature

emy
05-08-07, 11:28 AM
aku pakai bedak 2 way gak..tak reti nak pakai foundation..rasa cam sangat palsu je muka aku nanti n tebal semacam..
pastu aku apply loose powder.. 2,2 bedak ni jenama maybelline..

pastu aku apply 2 jenis lipstik..jenama body shop..
yg pertama tu cam lipbalm la..takde color utk kasi bibir tak kering..pastu baru apply lipstik kaler merah+brown..

aku pakai mascara time datang bulan je sbb mascara aku ni water proof.. jenama maybelline.. nak kasi daring lagi..sblm aku buh mascara aku kasi lentik bulu mata aku ni.. huhu..

tu je la.. blusher ngan eyeshadow aku jarang giler pakai..rasa cam dah expired je kat umah tu.. pakai pun kalau ada dinner ke.. (tu pun sethn sekali je..)
2 bende ni aku slalu pinjam ngan adik aku :D

sweethoney
05-08-07, 12:21 PM
aku kalau mari angin rajin mmg make up full.:p kalau malas setakat pakai bedak, blusher dgn lipstick je..(macam hari nih..:D )

bedak aku pakai 2-way powder silky girl yg jenis putih panjang tuh...then apply blusher revlon kaler pink,pastu letak ah eyeshadow kaler neutral ke, merah-pink ke, pakai eyeliner skit (atas mata je, jgnlah bwh mata, cam gothic lady plak nnt..hehe)..aku punya warna brown brand silky girl..bentukkan eyebrow skit..kedian sapu mascara (aku pakai maybelline microfiber)..sblm tu bentukkan dulu bulu mata kalau tak lentik..pastu sapu lipstick skit, gloss skit.. done...itu sahaja..

tips: kalau sapu blusher/eyeshadow, better pakai berus khas utk blusher/eyeshadow, jgn pakai yg disediakan..kalau sapu blusher guna berus khas lebih rata dan kaler tu tidak terlalu menonjol

aku takleh kuar rumah tanpa mekap..muka cam org sakit tenat je..hihi..pakai bedak dgn lipstik pun dah memadai

nana
05-08-07, 03:13 PM
mekap ke pejabat bergantung kpd mood ketika itew.. :D

slalunya tak la tebal, ala kadar je juz jgn bg nmpk muke cam budak skolah, budak tak mandi pagik, budak pemalas atau pucat sgt :D

pertama skali.. cewah.. pakai la moisturizer. senipis2nya ia da memadai.
then me akan sapukan loose powder gune BODYSHOP punye. sapu ala kadar je.
then tepek la compact powder iaitu LOREAL.
eye shadow..owh, me sgt ske lelagi wat cam kaler pelangi kat mata..hehehe.slalunya gabungan 2 kaler shj. sapu ala kadar je. cam dlm iklan silkygirl tu yg wat mata kaler pelangi :ngurat:
then diikuti dengan mascara. owh, saya tidak pandai mengepit bulu masa so tak wat :p hahaha.
diikut dgn blusher. lagu besar berus blusher tu lagik bagus.. nmpk natural. sapu nipis je.
kemudian pakai lipgloss SKINFOOD. ni bukan lipgloss shj tp cam lipbam.. best gile. me tak pakai lipstik pasal bibir cpt alegik :D

pakai nipis je nnt senang nak basuh :D

sekian..

emy
05-08-07, 03:16 PM
eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?

sweethoney
05-08-07, 03:23 PM
eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?

pakai loose powder dulu baru pakai 2-way.....kira utk touch up lah bagi perfetto...:D

nana
05-08-07, 07:27 PM
eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?

emy, kalo ikot aku.. slalu pakai loose powder dlu baru 2-way :D tp kekdg last touch up tu tepek sket loose powder blk

MUfanz
05-08-07, 08:51 PM
jd..kalo masuk keje pkl 9am
pkl 7am dh start solek la yer

emy
05-08-07, 08:59 PM
kalau masuk keje pkl 9pm..kul 7 baru mandi la..
7.45am baru make up..
pkl 8 gerak ke opis..

misscordelia
05-08-07, 09:11 PM
Make up?

Sapi bedak maybelline (Nude 01) pastu aku pakai eyeliner. Nak cover mata sembap. Hahaha.

Pastu aku pakai lipstik, sapau eyeshadow sket. Dah. :D

tudung biru
05-08-07, 09:49 PM
jenis pemalas nak make up
rajin make up bila jmpa suami...hehe

asas slalu buat:
1. pore tightening & clarifying toner l'oreal
2. fair lovely
3. maybelline pure stay
4. maybelline finishing loose powder
5. lip ice, lip conditioner
6. lipstik soft shine lipstik clinique
7. lastly clinique superbalm tinted lip treatment

blusher, mybelline gel faundation pakai bila rajin je... lipstik pun slalu skip pkai...juz pakai lip ice je masa keje

nana
05-08-07, 10:13 PM
jd..kalo masuk keje pkl 9am
pkl 7am dh start solek la yer

eleh, mupan :p

ekceli mekap ni tader la lama sgt. lelagi kalo yg ala kadar je. tepek sana sini situw sket da beres. tader la lama sgt pong.

wawaporeber
05-08-07, 11:26 PM
aku ingat pakai compact powder pastu losse powder utk touch up.

silap rupanya.

nasib baik mmg takde.

ehehe

emy
05-08-07, 11:28 PM
tu la..
selama ni aku buat terbalik rupanya..ahahahha...
esok aku akan start pakai loose powder then baru compact powder..hehe.. :cipan:

ckp pasal compact powder..aku nyer nak abih dah..
bila bleh beli ni..?

MUfanz
06-08-07, 01:26 AM
kalau masuk keje pkl 9pm..kul 7 baru mandi la..
7.45am baru make up..
pkl 8 gerak ke opis..


eleh, mupan :p

ekceli mekap ni tader la lama sgt. lelagi kalo yg ala kadar je. tepek sana sini situw sket da beres. tader la lama sgt pong.
nana...cuba tgk post emy ni
pkl9pm masuk keje..pkl 745am dh start makeup....
mcm mana boleh kata tak lama

:D

emy
06-08-07, 08:19 AM
eh...mupang..tu aku la..
aku kena gerak sejam awal dr biasa...
ko wat2 tak nampak lak aku gerak ke opis kul 8...

eh..arini aku apply..loose powder dulu then 2-way bedak.. :D

wawaporeber
06-08-07, 08:21 AM
aku masih nak kaji pasal turutan loose powder ngan compact.

eheh..

ada unsur tak sure disitu

emy
06-08-07, 08:25 AM
aku nak ckp sbenarnya..

rasa lain macam la buh loose powder dulu then 2-way bedak..
rasa cam tak complete..

sape bleh kasi tau kenpa kena apply loose powder dulu?

nana
06-08-07, 08:54 AM
aku nak ckp sbenarnya..

rasa lain macam la buh loose powder dulu then 2-way bedak..
rasa cam tak complete..

sape bleh kasi tau kenpa kena apply loose powder dulu?

emy,

kalo aku kan mmg pakai loose powder dlu baru 2-way tp ni mak aku yg kasik tau la :p tak sure cara btol camner. hehe. tp rase nye cam penah baca/dgr, ia adalah utk kurangkan minyak kot. ingat2 lupa la. rasa cam org BODYSHOP penah bgtau dlu. aaa.. tak sure la. tp slama yg aku pakai ni okay jer :D.

ada org jenis mmg tak pakai loose powder. kalo yg penah nampak. pas pakai 2-way, dia guna berus yg besar gile tu utk sapu loose powder.

wawaporeber
06-08-07, 09:06 AM
aku google2 tadi (eh sempat lagi tuh)

and ini dapatan aku

"There are no set rules – some people prefer to use a loose powder and some prefer pressed. However, loose powder is ideal to help set your foundation and pressed powder is easy to carry around and therefore is ideal to use to touch-up throughout the day."

mmg untuk kurangkan minyak.

aih macam2..dah jadi satu kerja lak untuk aku cari info pasal bedak2 nih.

sebol
06-08-07, 09:27 AM
control... control ...

emy
06-08-07, 10:05 AM
ha..betul la tu..

aku mmg 2-way bedak dulu then baru la loose powder..
n then.. all the time touch up..aku pakai loose powder je..
kiranya aku pakai 2-way bedak ni sekali je la... pagi je..

MaszMelati
06-08-07, 12:52 PM
sapa solek beria-ia g opis?:D
lps sembayang..abisshh jugak...:D

kenkdg ada jugk aku tgk, suka makeup tebalČ
g opis...

aien
06-08-07, 04:45 PM
pastuh apply cream blusher. mula2 aku ingat pakai powder lagi senang. rupanya pakai cream/liquid lebih mudah.
bendanya dlm tiub.




aku x penah pakai cream blusher
dulu ade.. tp sampai ke hari ni x reti apply
ye ke senang ni wawa..
x comot kah? :wahaha:

LeeCooper
06-08-07, 04:58 PM
tak boleh nak mencelah langsung topik ni...

aien
06-08-07, 05:14 PM
aku nak ckp sbenarnya..

rasa lain macam la buh loose powder dulu then 2-way bedak..
rasa cam tak complete..

sape bleh kasi tau kenpa kena apply loose powder dulu?


aku belajor mekap ngan bobbi brown dulu woo
xde plak apply loose powder baru 2 way..
2 way dulu.. baru loose powder la......

iemma
06-08-07, 05:33 PM
aku belajor mekap ngan bobbi brown dulu woo
xde plak apply loose powder baru 2 way..
2 way dulu.. baru loose powder la......

den pon same la cik bintang
penah tgk Stila buat demo
first letak moisturizer before letak 2 way
last skali baru letak loose powder..:ahha:

tudung biru
06-08-07, 06:06 PM
hoho...ada step ke 2 way ngan loose pwder?
tp skg ni pakai 2 way dulu baru loose pwder..

kat loose pwder pun tulis finishing...
so pakai bila last la...

hehe

nana
06-08-07, 08:34 PM
aku belajor mekap ngan bobbi brown dulu woo
xde plak apply loose powder baru 2 way..
2 way dulu.. baru loose powder la......

yeke :sengih:

dlu penah try 2 way dlu tp muka rasa bog*el jer. hahaha. kalo camtu nnt me try biasakan pakai 2 way dlu :D ngeee..

Adreen
07-08-07, 01:21 AM
loose powder menatang ape?
sama ngan bedak kompek ke?

sebol
07-08-07, 01:31 AM
loose powder menatang ape?
sama ngan bedak kompek ke?

aku pun baru nak tanya soalan yang sama.

emy
07-08-07, 08:15 AM
loose powder tu bedak serbuk tu..
compact powder yg ko pakai tu kudeng... :D

tudung biru
07-08-07, 06:02 PM
ya betuttt...
kiranya loose powder ni digunakan sbb nak bg tempekan bedak kita nmpak lebih kemas & thn lama...

ohh fir xtahu gaks.. adik bongsu yg bgtau.. ohh adik pung lg advance dr kakaknya

emy
07-08-07, 06:14 PM
eh sama la kita fir..
adik aku lagi advance bab2 make up ni drpd kakaknyer...

Adreen
07-08-07, 10:40 PM
oo klu dah pakai compact powder tu kene ke pakai loose powder haha
kdg2 pagi2 aku tepek bedak dgn keadaan mata satu line, aku sampai opis baru pasan, seblah muke aku kaler lain, seblah kaler lain

Dd
07-08-07, 11:06 PM
owh tatau nye aku. Kalau rajin aku pakai compact...biase2 bedak baby tu je. Maskara semua tak pakai...lipstick je...kadang lip balm....

aien
08-08-07, 05:50 PM
biasanya kalo nak pilih foundation
kene pilih yg kaler die gelap sedikit dr kulit muka
kenape? sbb nanti kalo apply kat muka..
xde ah muka jadi cam tepung gomak..
foundation akan jadik lebih cerah setelah diapply tau..
sape pakai foundation maybelline? elok x?

tudung biru
08-08-07, 10:10 PM
sape pakai foundation maybelline? elok x?

ohhh suka sgt foundation maybelline
lgpun tak prnh try brand lain
stakat ni ok je
paling penting rasa selesa bila pakai
:hoho:

aien
09-08-07, 01:36 PM
oh ya ka fir.. bole la tukar ke maybelline pulak pasni..
nak yg ringan dan x terasa tebal..

sebol
09-08-07, 02:27 PM
gw sih skrg pake maybelline xpress make-up 3 in 1... gw suka.. soalnya ga berat n ga perlu pake bedak lagi... n bisa jadi concealer juga... :) ...

aien
10-08-07, 05:51 PM
eh sejak bile plak sebol pun pake mekap gi opis
kagum aku nih.. huahuahuaha

zantedeschia
11-08-07, 03:59 PM
pastikan barangan make up anda tidak berumur lebih dari 2 tahun
lepas 2 tahun kena buang...tapi mascara special sikit tahan for 3-6 months jer
pastu bacteria akan mula membiak dalam tiub tu