PDA

View Full Version : Kontroversi logo baru Bank Islam...



Chinozie
24-08-07, 01:58 AM
Ade terbaca kat satu forum nie...

Nampak biasa jee kan logo dia...

http://generasi-m.net/bik.jpg


ini logo lama Bank Islam

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a5/Bank_Islam_Malaysia_Berhad_Logo.PNG


Tetapi...ade unser "DOUBLE MEANING" bila logo baru ini di darken kan dgn Photoshop...lihat laaa sendiri...

http://generasi-m.net/bik2.jpg...sebelum darken

http://generasi-m.net/bik3.jpg...selepas darken

Adakah mereka ini buta...?
Apa pendapat anda...pada siapa harus kita buat komplain dan bantahan logo baru ini ?

P/S: Mod please buatkn dia sticky...kasi org semua buka mata sikit...TQ

double_sunday
24-08-07, 02:23 AM
ia hanya design je... no big deal....bila dia di darkenkan memang le nampak lain.

Chinozie
24-08-07, 06:07 AM
ia hanya design je... no big deal....bila dia di darkenkan memang le nampak lain.

no big deal ?

then cuba your face diperlekehkan...

ini yang dikatakan menconteng arang dimuka sendiri...

Gebang
24-08-07, 06:13 AM
Salamz,betul kata Chinozie tuh.Nasib baik Mod Chinozie buka topik nie dulu.Alhamdulillah.
Tak faham betul laa sekarang.Kalau dilihat pada logo bank sebelum bergabung,cthnya Bank Bumiputra..cantik kan logonya.Sejak dah beberapa kali bergabung dan bertukar identiti,dah jadi mcm tak mesra PERBANKAN.Logo pun dah tak nampak mcm logo.Hilang identiti.
Pasal bank Islam nie,kalau tak tukar logo pun tidak mengapa rasanya.Lagipun,kerja tukar logo nie bukan percuma,dari nak design ke implement,memakan kos,bukan sedikit.Nampak mcm simple sangat designnya.Tak melambangkan bank.Nampak lebih kepada gaya sektor industri Multimedia dan Grafik Design.
Mengenai perkataan BAN ISLAM,itu memang perlu diBANTAH.Mungkin ada agenda tersembunyi di sebalik semua ini.Adakah mereka cuba menyaingi BANK AL-RAJHI?

Adreen
24-08-07, 07:43 AM
bodo betui designer tu

totti 10
24-08-07, 07:52 AM
hahhaha

kalau tk darken pon buleh nmpak gak

msg ban islam tuh

sharuzzaman
24-08-07, 08:19 AM
send la email pada pengurusan bank islam...

mnajem
24-08-07, 08:31 AM
dah berjuta spend untuk renovation bank ni... haha.
tapi design baru ni memang sucks! really.

konon cool la. apapun CIMB punye logo baru memang lawa.. tak bosan macam BIMB ni.(walaupun gaji/credit card aku guna BIMB)

chunli
24-08-07, 08:35 AM
cantek dah tu logo baru tuw..
dia nak adapt uruf K tu ade simbol bulan.. simbol islam..
tp in contrast nampak len plak..
patut K tu tayah tukak kaler kot.. hikhik.. mandai je akuw..

byk ye dia spend sen nak tuka logo nih..

.

Gebang
24-08-07, 08:43 AM
Interpretasi saya pula,mcm huruf K tuh nak "makan" perkataan Islam.So,nak lenyapkan Islam secara halus?Hmm??

mnajem
24-08-07, 08:48 AM
Interpretasi saya pula,mcm huruf K tuh nak "makan" perkataan Islam.So,nak lenyapkan Islam secara halus?Hmm??


sekadar interpretasi.

bank al-rajhi punya logo pun aku penah baca somewhere komplen:
http://akubetul.blogspot.com/2007/07/al-rajhi-bank.html

haha. memang otak ntah pape :setan: :setan: :setan:

chunli
24-08-07, 08:55 AM
sekadar interpretasi.

bank al-rajhi punya logo pun aku penah baca somewhere komplen:
http://akubetul.blogspot.com/2007/07/al-rajhi-bank.html

haha. memang otak ntah pape :setan: :setan: :setan:

lol.. aku baca conclusion dia For those yang kurang jelas, ini bigger and clearer picture. pastu dia gelak, baru aku pasan.. :wahaha:

.

asura
24-08-07, 08:57 AM
Pada aku yg reti skit2 photoshop ni. Cuba lak korang tukar
background jd hitam ..mesti tinggal huruf K jer kan.

cuba design buruk x nampak ciri2 Islam ..cam bulan
sabit merah(PBSM) ade lah

emy
24-08-07, 09:16 AM
oh aku tak pasan langsung BAN ISLAM tu...
yg aku pasan..kale K tu mengingatkan aku pada jaya jusco..

SixShot
24-08-07, 09:17 AM
sape suruh ko pi darken their Logo ?... The logo fits its purposekan ?.. Typo Logo.. Direct.. Rationale dia idak laa plak aku tau.. but I do think they try to make us think that 'K' ialah anak bulan... cuma maybe colornya yg a bit Puteri Umno itu tak kena... overall.. aku kata OK laa.. compared to gomen agency emblem or even their old emblem yg aku tak tau lansung what it represent..

Gebang
24-08-07, 09:18 AM
Dah untung pun nak kena reBRANDING ke?

mnajem
24-08-07, 09:29 AM
Dah untung pun nak kena reBRANDING ke?

tukar logo kira rebranding ke.
confuse dengan maksud brand.

:mataduit:

damak
24-08-07, 10:13 AM
Kalau CEO Bank Islam dia dah suka design yang itu dan tiada tindakan dan arahan tukar dari Bank Negara kita tak leh nak buat apa - ap apun.

kurma
24-08-07, 10:32 AM
aku rasa kalau tak darken ke merah pun mmg tak nampak "BANK ISLAM" tu.. dan rupa anak bulan pun takde rupa anak bulan sgt.

Aku tadi bila baca.. aku nampak "BANI ISLAM".. pastu lepas Chinozie ckp.. eh betulla.. jadi "BAN ISLAM" sbb font utk tulisan dia tu sama jenis, jadi kita leh kata "BAN ISLAM" dan yg tengah2 tu logo bulan (kot)..

So aku tgk design dia sgt tak sesuai dan tak mental friendly ..apetah lagi Islam friendly hehehe..

beezcyber
24-08-07, 10:35 AM
:salam:
smlm g mek wit.tgk da len,dr jao da cm hsptl lak :P , engtkn slh tmpt..huhu..nsb xde ambulance singgah kuakn duit.huhu...

yg psl "ban" tu...hmm,Xptt,nmpk cm ban islam ble darken.xkn la designer tu xgne n try sme color,ble darken jd cm ane,ble tkr color len jd cm aner.pki photoshop ker ape..xbes study photoshop kot :P

xnmpk professional lgsg.

kurma
24-08-07, 10:39 AM
peningla aku baca posting ko ni beezcyber.. kalau nak org baca tulisan ko baik ko eja betul2.. nanti penat je ko taip org tak baca hehehe..

kopi54
24-08-07, 10:40 AM
aku mula2 tgk mcm x cam, yg merah tuh huruf k...
bole tak nampak mcm banci pn ada

anyway, ni ada satu mail aku dapat...



Oleh reformis muda
>
> 'Pelanggan bukan Islam tak suka tulisan arab, warna hijau' inilah kata kata bangang Pengarah Urusan Bank Islam yang baru!! Mungkin selepas ini saya menjadi orang pertama menutup Akaun semasa saya di Bank Islam, kecewa dengan kata kata yang tidak munasabah, pengalaman saya berurusan dengan Bank Islam saya telah berjumpa dengan pelbagai jenis orang dan pelbagai jenis bangsa , tidak ada satupun dari bangsa asing ini merungut berkenaan warna Hijau dan Tulisan jawi
>
> tak tahu siapa yang merungut, entah entah yang merungut itu tauke papan tanda dan pereka dalaman untuk kerja kerja "penjenamaan semula", malah saya juga berjumpa dengan amoi amoi yang selesa berskirt pendek dan berbaju seksi berurusan dengan Bank Islam. yang tak selesanya adalah saya, dalam hati terdetik kata kata " kalau yaa pun respect la sikit bila datang Bank Islam"
>
> Bank Islam yang ruginya bukan pasal warna dan lambang, tapi soal penyelewengan pengurusan!! malah layanan dan sistem Bank Islam itu sendiri ketinggalan Zaman, saya setuju andai Bank Islam mahu mengubah suai rekaan dalaman dan teknologi perbankannya, tetapi mengapa harus lambangnya yang unik ,warna dan tulisan jawinya itupun diubah? apakah takut lambang dan Bank itu sendiri adalah warisan Dato' seri Anwar Ibrahim?
>
> Entah kenapa kita akhir akhir ini selalu mengikut selera orang Bukan Islam , kata mereka itulah keterbukaan dalam Islam, Mungkin Mufti Perlis amat bersetuju kerna sudah berjaya meresapkan fahaman liberal wahhabinya kepada puak puak ini, apa sahaja yang dikaitkan dengan Islam semuanya dikatakan tidak berfikiran terbuka, malah berserbanpun dikatakan tidak terbuka kerana ia bukan sunnah Rasulullah. akhirnya kita terikut ikut dengan mereka yang berfahaman Liberal. pakailah graduan lepasan Al-Azhar dan jordan dan ustaz ustaz pejabat agama dengan tali leher tanpa kopiah, yang hairannya yang kerja Bank Cimb pulak yang pakai Kopiah, itu pengalaman saya dengan kawan kawan sendiri.
>
> Walaupun Huruf Jawi dan warna Hijau itu tidak semestinya melambangkan Islam, tetapi ia simbol kita dan Imej Islam, mungkin mufti Perlis lepas ini akan kata " Kristian kat Mesirpun Tulis Arab dan pakai jubah", begitulah kata kata mufti yang menyesatkan orang secara halus, akhirnya kita Ummat Islam meninggalkan warisan dan simbol Islam itu sendiri.
>
> Kalau sudah warna lambang Bank Islam itu merah, apa bezanya dengan CIMB bank. sseingat saya Bank Bank Lain pun seperti Bank baru Arrajhi Bank , RHB Islamic Bank dan Standard Chartered sendiri berimejkan warna Hijau dan tulisan jawi, apakah itu alasan penghalang kemajuan?

kurma
24-08-07, 10:44 AM
aku rasa ramai je org bukan Islam cat umah dorang kale ijau..
Aku sendiri tak guna Bank Islam sbb bank dia skit sgt.. pastu dulu2 bila aku cucuk duit kat ATM dia.. misti takde duit.. (kat LRT Taman Jaya).. takpun mcm ada error time tu.. aku jadi takut.

fosilmitra
24-08-07, 10:50 AM
Pada aku yg reti skit2 photoshop ni. Cuba lak korang tukar
background jd hitam ..mesti tinggal huruf K jer kan.

cuba design buruk x nampak ciri2 Islam ..cam bulan
sabit merah(PBSM) ade lah

:salam:

Hah!... kalau photoshop tersebut boleh jadikan maknanyer bertukar 'Ban islam' dan dgn photoshop tue jugaklah boleh bertukar jadi uruf 'K' sajer... jadi pendapat acik, kemungkinan jugak perkara begini hanyalah suatu kebetulan yg tidak disengajakan...

Wallahu a'lam bisshawab.

kambinggila
24-08-07, 11:22 AM
tah nyer kot la dia buat contest.. yang buat design tu plak tak terpikir sampai part nak darken the background colour...

biar la asal niat nye murni cukup la.....

Gebang
24-08-07, 11:26 AM
Kesimpulannya ialah:-
Hijau-colour PAS
Merah-colour UMNO.

Mnajem pasti setuju..hehe..begitu juga dengan mereka yang seangkatan dan sama waktu dgn nya.

Meh Bincang lagi,jangan gaduh2.

MUfanz
24-08-07, 11:58 AM
haiyaaa.....
benda yg tak ada..dia ada ada kan
darken la.....kaler la.....


ntah2 yg membangkitkan isu logo tu nonmuslim
saja nak lagakan org islam sbb sensitif dgn benda yg remeh

aduhh

sp3d2
24-08-07, 12:09 PM
sape yg soh darken? dah die reka camtu. kalo camtu rosak la jalur gemilang kalo kite darken. sape yg soh darken jalur gemilang?

supin_supian
24-08-07, 12:14 PM
x der menda ah tue...
biasa jer...
x sengaja tue...
kebetulan tue...

asura
24-08-07, 12:26 PM
Bank Islam yang ruginya bukan pasal warna dan lambang, tapi soal penyelewengan pengurusan!! malah layanan dan sistem Bank Islam itu sendiri ketinggalan Zaman, saya setuju andai Bank Islam mahu mengubah suai rekaan dalaman dan teknologi perbankannya, tetapi mengapa harus lambangnya yang unik ,warna dan tulisan jawinya itupun diubah? apakah takut lambang dan Bank itu sendiri adalah warisan Dato' seri Anwar Ibrahim?

yer yer yeeerrr ..dah name bank Islam ape pasal kite nak
ikut selera non-muslim. Byk lagi organisasi gergasi berjenis
perdagangan termasuk TESCO, KFC, Coffee Bean dan
sewaktu dengannya secara zahir n jelas memusuhi ISlam
x bankrap pon.

Takkan la pasal tukar logo ni dapat menandingi sikap dan
tahap pengurusan Bank Islam. Dan kononnya dpt kembali
kan keuntungan.

Terbalik dah ni ..pasal logo pon dah takot. Ajak jihad agak
nya camne yer ?

Tukar jer pengurusan. Buat sakit ati jer ..ehehe

se7en
24-08-07, 12:27 PM
bank islam ade teknologi cash deposit x?

mnajem
24-08-07, 01:00 PM
Kesimpulannya ialah:-
Hijau-colour PAS
Merah-colour UMNO.

Mnajem pasti setuju..hehe..begitu juga dengan mereka yang seangkatan dan sama waktu dgn nya.

Meh Bincang lagi,jangan gaduh2.


takde kaitan ngan fahaman politik kot.
tapi kalo baca tulisan "reformis muda" kat atas tu kinda lame jugak. sapa pula yang pendek akal komplen pasal tulisan jawi?

adakah kerana servis tak berapa competitive maka cari alasan lain untuk tutup kelemahan,iaitu masalah tulisan dan warna?

haha.

chunli
24-08-07, 01:20 PM
kalo tak darken.. cuba kalo distort.. tgk ape jadi..
pastu try skew mane2 plak.. kalo flip ke ape ke.. ade jd rupe lain tak..

kalo brighten jd ape plak? kalo duplicate byk2 pastu susun2?? ..

.

kurma
24-08-07, 01:24 PM
Ala aku skali tgk je aku rasa logo dia tak bape senonoh.. takyah nak wat mcm2.. skali pandang je..

chunli
24-08-07, 01:32 PM
tu la sal.. aku tgk logo kampeni aku duk skang pun nampak cam kepala pompuan tunduk...

.

fa|thz|LeR
24-08-07, 01:37 PM
baik takyah tukar langsung.

sLumsCum
24-08-07, 02:08 PM
Erk! Patut ke kita melatah hanya kerana logo yg telah diubahsuai? Aku rasa kalau dah kena ubahsuai, dan kalau nak cari hidden meaning utk menyalahkan org lain, semua logo pun boleh. Yg perlu hanya kreativiti









.

unpretty
24-08-07, 04:53 PM
aku suka jek logo baru..
takder masalah bagi aku..

cuma nak use to it jer laaa...

ekod
24-08-07, 05:09 PM
ban muamalat
ban simpanan nasional
mayban
public ban
cimb=dulu -- ban bumiputra
southern ban
citiban

haha...get real...

lagi...
idb= islamic development ban
sugar ban :P

emy
24-08-07, 05:34 PM
ban kismis pun sedap.... :cipan:

it's a just a logo.. kalau kerana logo ni umat islam akan porak peranda.. pemikiran kita masih cetek la..

klasiQ
24-08-07, 06:45 PM
bank islam ade teknologi cash deposit x?
kat kl ader..kat ipoh ader..kat bandar2 je ader. tapi susah la se7en kat petronas..suruh lan bg tau bos die wat CDM...

Chinozie
24-08-07, 08:44 PM
well...since ramai dah spoken...tak kesah...
pendapat memasing...

but still bg aku...tak elok...elok lagi logo lama...

fa|thz|LeR
25-08-07, 02:05 AM
mmg bank bank lain banyak pakai ban sumer. tp sbb bank Islam bawak perkataan Islam n ada perkataan depan tu adalah ban tu yg tak best. after all, it is just a logo. but still kurang sedap mata memandang. itu je yg aku tak gemar.

Morpheus
25-08-07, 03:45 PM
Bagi aku elok lagi la logo lama. Aku drive haritu... saja toleh kat kedai-kedai... aku tgk... klinik apa lak nih? Ooo... rupanya bank Islam. Lambang bulan sabit warna merah tu macam logo pusat kesihatan kerajaan je... macam kat ambulan pun ada. Confuse betul.

MakcikCleaner
25-08-07, 04:25 PM
bank islam ade teknologi cash deposit x?

uih..ingat koman sangat ker dorang?hehe. :sengih:

tapi mc suka logo lama lagi.logo baru ni kalu soh sepupu mc yg darjah satu tu pun dia bulih design lagi lawa dari yang nih.. :hoho: