PDA

View Full Version : Iswara 1.3MT - Asap putih keluar dari excos



Nizamkz
28-08-07, 09:02 AM
Hii Sahabat,

Nak tanya korang yang pakar dalam Automotive....

Aku pakai iswara 1.3mt sudah dekat 8 tahun, sejak kebelakangan nie minyak hitam selalu kurang, sebelum nie aku pakai minyak caltex, disebabkan minyak hitam dah kurang maka aku tambah dengan minyak hitam brand petronas. mula mula start tu tak ada asap hitam,lepas tu aku try lah bawak, lepas meter memcecah 80 asap putih keluar dengan banyak macam orang sembur asap untuk denggi.

sebenar apa yang terjadi, perlukah di top overhul?

legolas
28-08-07, 10:17 AM
Salamz,

Kalau asap putih & minyak hitam makan.

1. Piston ring dah kaput
2. Berkemungkinan valve seal pun terbabit gak ni

gud luck bro

morpheuzneo
28-08-07, 10:19 AM
kene buat top overhaul dah tu..

tukar itu piston ring.. ! dan tak ketat dan membenarkan minyak enjin masuk ke kebuk pembakaran..

kene tukar oil seal dan segala gasket ..! biasa mmg satu set laa ni!

lepas buat top overhaul.. biasa dah ok !

ekzos_pipe
28-08-07, 10:39 AM
sama le tuh, valve seal or pisten ring, tapi awal2 tak berasap, bila dah lama baru berasap tuh mcm lebey ke pisten ring je, kalau valve seal kaput, dia awal berasap, tp bila enjing dah panas, asap making kurang.. anyway gud luck le.. tp lepas top oberhaul, mesti enjin sedap sket, pikap pun best balik..

atau pong, tuko je enjing sebijon le.. dapat yg jenis enjin dgn aci sesondol berkembar dan sistem suntikan bahan api berelektronik dgn kapaciti enjin 1.5 liter pun okeh pe.. hehehehe

morpheuzneo
28-08-07, 11:21 AM
hhahaha aku gelak baca 'aci sesondol kembar'..

mana yg blur bahasa melayu mesti kantoi.. apa ke benda aci..aci buka pintu ni :D..

enjin DOHC ler tu kan? :D..

itu ler.., kalau belanja lebih 2k.. baik tukar enjin aje.. ;)

Nizamkz
28-08-07, 11:28 AM
Nak modal besar tu kalau nak tukar engine, hm sebenar waktu start tu memang tak ada kuar asap lagi, bila rem atau bawa laju lebih kurang 60KM barulah asap putih keluar dengan banyak :tensi:

sharuzzaman
28-08-07, 01:16 PM
masa start tu... minyak pelincir tak naik atas lagi... tu sebab tak der asap... tapi bila dah jalan.. baru dia masuk dalam kebuk pembakaran tu...

tak payah tukar enjin... buat top overhaul jer.. ganti piston ring dengan semua gasket...

kalau blok piston tu dah calar... elok nyer buat boring (korek) sikit bagi dia besar dan licin balik... yang tu kena ganti piston besar sikit kalau tak silap aku...

lepas tu sure ok dah...

r2d2
28-08-07, 01:57 PM
0ooo... klu asap putih kuar mmg kena wat t0p 0berh0l erk???
baru aku tau...

Nizamkz
28-08-07, 02:08 PM
agak-agaknya berapa kos ? ....

legolas
28-08-07, 02:37 PM
eh..tukar piston ring bukan kena buat full oberhol ka? boleh ke tarik piston ring dari atas?

morpheuzneo
28-08-07, 03:41 PM
tak leh eh? mana laa aku tau.. aku tak pernah kene problem macam ni.. :D..

logik jugak... sebab nak tadi piston ring tu mmg kene bukak lagi separuh bloknya.. kalau tak .. nak cabut cam ne ring nya?>

kambinggila
28-08-07, 04:10 PM
rasa aku kena buat full la kot.. and kos nye sah sah mahal sikit sebab kena bawak turun enjin.. tak tau la kalau ada pomen boleh bukak semua tu tanpa bawak turun enjin.. aku takde la tere mana

legolas
28-08-07, 04:13 PM
Alang alang nak tukar piston ring tukar le sekali
bahagian bawah :-

- truss bearing
- conrod bearing
- main bearing
- piston ring

bahagian atas
- headgasket
- valve seal
- rocker cover gasket

Lain lain
- minyak hitam
- air filter
- oil filter
- minyak gearbox
- timming belt + bearing

pehh...jika perlu la...aku pernah obehol engine aku..aku tukar semua yang kat atas tu sebab nak beli engine kosong keta aku mencecah RM2500.

Good luck bro

Nizamkz
28-08-07, 04:40 PM
Peh,,, RM2500... kalau tukar engine pun bagus jugak, tukar 1.5MT alang alang

morpheuzneo
28-08-07, 06:49 PM
Peh,,, RM2500... kalau tukar engine pun bagus jugak, tukar 1.5MT alang alang

mana ko dapat 2500 tu?

ko dha tanya ke??

aku dulu wira aku.. start leaking enjin oil.. alaah.. gila mahal.. nak buat full overhaul.. !

last2.. kasi tukar enjin.. pakai enjin waja..!

eh.. aku tukar waja terus.. :D hahahha..

Chinozie
28-08-07, 07:29 PM
nk oberhaul lebih kurang dgn tukar seketul henjin same...depends pada model...

kaloo oberhaul kena cari pomen yg betul2 pandai...check tolerance semua, compression n so on...bukan main tukar jeee...tp kaloo menjadi...henjin superb...leh tahun years to come...

kaloo tukar henjin kita tak tau keadaan dlm henjin...sooo bergantung pada nasib...nk elok cari henjin lantai yg org convert...tanya owner keadaan henjin...

good luck...

sawi
28-08-07, 08:20 PM
betul kata chin...
tukar enjin, kalau dpt enjin yg ok, tak kena lenjan lagi... so boleh plug n play, just buat normal service jer...kalau dapat enjin dah lama...tak sampai setahun pakai kalu, kena top overhaul plak... ahaks.

carik enjin kaki2 convert, yg dah cabut enjin standard dia...silap2 dapat murah2 jer... dgn syarat enjin tu super'b' lg

r2d2
28-08-07, 11:54 PM
klu amik enjin k0s0ng... mcm n0zie kata ler... k0 x tau k0ndisen mcm mn enjin tu... klu nak pakai lama kete tu... baik 0berh0l jerk... klu nak tuk0 enjin alang2 masuk enjin bes0...
aku 0berh0l habis dlm RM750 jerk...
aku tuk0:-
1. pist0n ring
2. bearing/main bearing cranck shaft
3. 0.4mm metal head gasket
4. valve seal
5. rocker cover gasket
6. conr0d bearing
7. kapak cranck - alang2 dah barai...
8. minyak itam
9. 0il filter

tp... sebulan setengah baru siap... buat sindri kt umah... balik keje baru buat...
huhuhuuu....

Chinozie
29-08-07, 01:05 AM
12Valve senang aaa cita...
nie 20 Valve masak...duk sental kasi sitting ngam...

eqeqeqeq

r2d2
29-08-07, 03:51 AM
n0zie...
lebih 4 valve jerk....
heheheheee....

Chinozie
29-08-07, 04:07 AM
owh silap...koo nye aci sesondol ade dua...:D
power2...aku tak mampu nk wat sendiri...

apo
06-05-08, 05:34 PM
jahil sungguh apo. nmpk ada tulis top overhaul, pastu full overhaul. maka harus ada bottom overhaul dan half overhaul. sori la kalau takde but ada tak penerangan ringkas akan jenis2 overhaul tu. tengkiu

Mat Despatch
06-05-08, 07:42 PM
kalu kos rm2500 baik tukar enjin jer..... harga lebih kurang.. pastu power pun power

Mat Despatch
06-05-08, 07:47 PM
jahil sungguh apo. nmpk ada tulis top overhaul, pastu full overhaul. maka harus ada bottom overhaul dan half overhaul. sori la kalau takde but ada tak penerangan ringkas akan jenis2 overhaul tu. tengkiu

http://www.thegifcollector.com.ar/images/Emoticons1102/TgC_emoticon241.giftop overhaul tu... dier bukak enjin atas ajer bak kater lain head dier ... jadi nko boleh nampak atas piston ... so enjin tak keluar dari keta.. tapi kalu full kena turun enjin dier bukak semua sekali enjin keta tu... http://www.thegifcollector.com.ar/images/Emoticons1102/TgC_emoticon244.gif

apo
07-05-08, 12:46 AM
tq matDespatch. soalan lg ni. adakah selagi tak kuar asap putih cam org fogging nyamuk dan juga minyak itam tak ghaib cepat maka tak perlu buat overhaul? dedulu kete apo bila dah 5000km lepas tukar minyak itam, kat sukat tu nmpk ada byk lg. sekarang baru 3500 - 4000km dah kat minimum dia pi (selalu apo topap je). tu kira dah tahap "makan minyak itam" ke?

Chinozie
07-05-08, 09:05 AM
asap putih tak kuar...tp minyak hitam kurang...

pakai minyak ape ?
bape viscoscity dia ? 10W-40 / 10W - 30 ???

Mat Despatch
07-05-08, 10:07 AM
tq matDespatch. soalan lg ni. adakah selagi tak kuar asap putih cam org fogging nyamuk dan juga minyak itam tak ghaib cepat maka tak perlu buat overhaul? dedulu kete apo bila dah 5000km lepas tukar minyak itam, kat sukat tu nmpk ada byk lg. sekarang baru 3500 - 4000km dah kat minimum dia pi (selalu apo topap je). tu kira dah tahap "makan minyak itam" ke?

:apelah:bukan faktor keluar asap putih jerr minyak itam akan kurang... faktor lain ader jgk cuma kita tak perasaan atau kita tak ambil kisah itu ajerr.. antaranya gasket dekat head, dekat tank minyak itam tu sendiri... serta oil seal ... oil seal kita boleh perasan sbb biler kita parking minyak akan menitik di bawah... tapi kalu gasket kita tak akan perasaan sbb dier akan meresap dan hilang cuma yang boleh kelihatan kesan jerr yang tinggal di bahagian2 yang keluar tu... minyak itam ni akan hilang lebih suhu keta makin tinggi....:hoho: buat aper nak overhaul cuma cari dekat mana punca minyak itam tu keluar pastu repair... aku rasa kos dier pun murah...

apo
14-05-08, 02:59 PM
asap putih tak kuar...tp minyak hitam kurang...
pakai minyak ape ?
bape viscoscity dia ? 10W-40 / 10W - 30 ???

mach5 biasa2 tu aje. 20w50