PDA

View Full Version : Oven Europa VALENCIA 688E



akok_kelate
05-10-07, 08:00 PM
http://www.keehuat.com/Graphics/ProductModels/V688E-668E.gif

Asm, saya ahli baru dlm bincang.net nie, baru-2 nie suami saya ada belikan oven jenis nie, sesiapa yg pernah guna atau ada oven buleh tak berkongsi tips penggunaan oven ini mcm mn nk pastikan kek/biskut yg kita masak tu elok x hangus (sekata), oven ini didatangi dgn 2 tray dan kat dlm ada 4 slot jadi jika saya guna 4 tray ok ke dan apa perlu tahu utk pastikan masak semua sekata. sekian tq.

harga beli rm980.00 (tak tahu ler harga nie mahal or murah pasal suami yg belikan.


VALENCIA 688E
Dimensions : 675 (H) x 500 (W) x 575 (D) mm
Electric Oven
Electric Grill
Thermostat Control
Bell Timer
Oven Lamp
Jet Cook System
Oven Sliding Grille : 2 Sets
Oven Capacity : 52 litres

Adreen
05-10-07, 08:44 PM
oh bagus oven mcm ni
tapi aku tader la penah guna
org yg terer2 masak kek biasanya pakai oven mcm ni

sori la klu posting kosong tak buleh nak membantu

akok_kelate
05-10-07, 08:48 PM
tq atas respon anda.... mungkin ada rakan-2 lain yg pernah guna.

jedi_master
05-10-07, 10:01 PM
mak aku ade guna oven camni.tp jenama lain.tak silap aku rm 1300 kot mase bli aritu.nti arr aku tanye camne care guna

MUfanz
05-10-07, 11:23 PM
rumah aku penah guna oven mcm ni...tp lama dah..
dah rosak pun...

atas dia ada dapur dan guna api gas kan...
tak tau la kalo ada teknologi baru...
sbb aku punya tahun 90-an...

iemma
05-10-07, 11:30 PM
haa
rumah aku pon ade oven cam nihh
tp dah rosak lerr
sbb dah lame x pakai..dan x gi servis kate mak aku ler yerr

taun lepas nye puasa mak aku try nak pakai pastu meletup dia lampu..abes skali lampu umah skali padam..seb baik x terbako

sorry ler posting kosong sbb x de tips nak bagi...hehehe :P

morpheuzneo
06-10-07, 01:32 AM
tak payah pakai tips2 apa dah puan Akok..

oven ni dah terbukti bagus..!!

yang penting..,

1. Jaga suhu..!

Kalau dah dalam resepi kek atau kuih anda tu, dah tulis.., panas kan oven pada suhu 220 darjah.., jadi puan panaskan laa oven tu siap2.. , cukup 220 darjah, oven tu akan ada buzzer.., ok.. puan masukkan laa kuih/kek puan tu. (contoh aje laa 220 darjah ya! ada yg 250.., ada 180.., ada jugak yang suhu berubah-ubah..)


2. Jaga masa! -

Sama cam jaga suhu, ini pun ikutlah resepi, kalau resepi kata.., bakar selama 10 minit.., set aje laa masa nya pada 10minit. cukup masa.., buzzer atau loceng bunyi.. bukak oven keluarkan kek atau biskut puan...! , teruskan dgn bakar yg lain.

kalau nak ada tips pun kat sini aje la - Masa membakar tu., jgn laaa 10 kali sekejap nak jenguk oven nya! kejap-kejap bukak.. check kuih.., kejap lagi kang.. bukak lagi!!.. , haaa.! kalau macam ni..alamat.., kek akan jadi bantat.., atau biskut.. tak cukup masak!

ini kerana.. setiap kali kita buka saja oven.., tekanan udara panas yg sedang membakar biskut/kek kita tu.. akan terlepas., dan suhu dah jadi berubah.

Sebab tu..oven yg suami puan beli ni bagus..!! intai saja dari luar!! jangan sekali2 buka-membuka..

apa lagi? itu saja laa! :D..

benda2 ni kene cuba dan buat.. dan belajar dari kesilapan..,

saya pun.. kutip tips2 ni... dari mak saya laa.., memang saya slalu tolong mak saya bakar kek atau biskut tiap kali raya.

er.. kalau pembaca forum wanita lain yg ada tips pun boleh laa kongsi sama..! mungkin dari segi penjagaan ke.., atau tips nk kasik biskut di bakar rangup ke..

:)

akok_kelate
06-10-07, 09:40 AM
Terima kasih atas panduan yg diberikan.

ChEf_N|3aM
06-10-07, 03:39 PM
huhu best lak tgk oven nie...

Hairanaz
06-10-07, 09:47 PM
oven ni mmg besh....sayang cik abe awak kat awak yerr....gunela oven ni seoptimum mungkin......jgn la plak oven ni nanti jadi perhiasan...cam sesetegnah org tueL...kemain beli oven besar..alih2 jadik tempat simpan barang...sabor jelah....

antara tips yg penah saya dapat..kalau nak bakar biskut elok...jgn letak byk2 tray sgt...supaya bislut masak rata..dan sekata...kalau setakat dua tray tu kira ok laa.....

oven besar camni sesuai sgt kalau nak wat roast chicken...beef....lamb...wah....meleleh la plak....

lagi satu...manual oven tu awak bacal jugak...segala mak nenek panduan nak jaga jangka hayat oven tu yer....barang yg elok tp kalau tak pandai jaga pong...tak tahan jugak...okeh!

selamat menggunakan oven baru! :D

akok_kelate
07-10-07, 05:58 AM
Terima kasih kpd saing-2 (sahabat handai) atas respon yg diberikan. Sejak dapat oven baru nie sampai ke ptg semalam saya dan suami telah 4-5 jenis bislut raya. saya menggunakan defalut tray aje (2 dulang aje masuk saiz 20 x 20 inci) setiap dulang muat dlm 40-60 biji biskut ikut pada saiz. maklum la saya nie baru aje cuba-2 nk buat biskut raya. semua resipi saya dapatkan dlm majalah mingguan wanita dan cari kat web seperti http://resepi.mesra.net/ http://www.myresipi.com/tags/ikan http://noreenuk.blogspot.com/ dan yg terbaru membuat pizza pasal anak-2 suka sangat mkn pizza. Hasil dr membakar guna oven nie ada satu bislut yg tak menjadi mungkin silap masa membuatnya. Yg lain-2 seperti biskut amond london, wall nut oat bg saya ok pasal suami kata ok (tak tahu ler ndia nk jaga hati ke ). tu aje sedikit pengalamn yg saya dapat berkongsi dgn rakan-2.

morpheuzneo
07-10-07, 07:31 AM
eh.. eh.. kat sini pun ada resepi kuih yg best-best tau!!

pi cari kat bilik masakan sana.., ada macam2 resepi biskut.., kuih dan masakan tempatan serta western food.

cumanya kat sini dlm bentuk thread laa resepi tu.., so kene guna fungsi carian atau just tengok aje laa senarai nama thread tu.., apa resepi yg ada.

Apapun, tahniah kerana berjaya membuat pelbagai jenis kuih raya dgn oven baru!

Oven baru.. semangat baru!!

:)

skai
08-10-07, 11:41 AM
sorry, off-topic



http://www.keehuat.com/Graphics/ProductModels/V688E-668E.gif

Asm, saya ahli baru dlm bincang.net nie, baru-2 nie suami saya ada belikan oven jenis nie,

harga beli rm980.00 (tak tahu ler harga nie mahal or murah pasal suami yg belikan.

tumpang tanya skit, beli kat mana?
saya pun nak cari gak, nak bagi kat wife... :D

akok_kelate
09-10-07, 06:52 AM
sorry, off-topic



tumpang tanya skit, beli kat mana?
saya pun nak cari gak, nak bagi kat wife... :D


suami saya beli kt kedai Pana Shop (Tan chong Ent.), 56, jln rangoon 10400 penang, Tel/fax : 042272373, 2272372 (salesman tu nama tony tan) harga rm980, kalau beli kat KEE HUAT RADIO CO SDN. BHD http://www.keehuat.com/Enquiry.htm harga dia rm1110 x leh kurang, kat court mamoth rm1099, kat bkt gedung rm990 ok harap dpt membantu.

skai
09-10-07, 10:14 AM
thanks akok_kelate

tenno01
09-10-07, 12:41 PM
ohh, elektrik oven, memang bagus, kat sban sini lam around tu gak harga dia, 1k lebih...

tips aku, standed gaban je, kalo nak pakai oven ni jgn kongsi plug ngn barang2 lain, nanti tak cukup power dan mudah rosak...pehtu selalu bersihkan kat dalam2 dia dan selalu check kalo ada lelehan butter ke, air ke lam tu, nanti cepat karat kat bahagian bawah dia....

selalunya oven letrik lagik tahan lama dari oven gas, provided akok_kelate jaga bebetul dia nya elektrik tu, jgn bagi cepat short circuit...kalo rasa2 cam nak rosak, terus je panggil org check kalo warranty valid lagik...

tips masak, aku tak reti nak bagik, hahaha....

p/s-dapur ni ada elektrik hot plate tak?

Hairanaz
09-10-07, 01:20 PM
p/s-dapur ni ada elektrik hot plate tak?

rasanyer ni oven sahaja...tader dapur or stove kat atas tue....

MaszMelati
09-10-07, 01:28 PM
mak sya juge memakai oven ini..

mungkin jnis model lain..tp Europa juge..
Europa brand yg bagus...byk berjasa oven mak tu..
pernh jual kuih raya dluČ..skrg dh pencen..:D
ikut panduan yg diberikan...& bersihkan selalu...
selamat membakar! :D

akok_kelate
06-09-08, 12:15 PM
Emmmm sempena bulan puasa n musim nak buat biskut raya aku nak panas balik topik yg aku mulakan dulu. OK aku nk show foto-2 oven kesayanganku. Siapa yg nak tgk detail meh tgk kat bawah nie Oven Europa VALENCIA 688E

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062654.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062656.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062655.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062659.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062658.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062660.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062661.jpg

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/P9062662.jpg

akok_kelate
07-09-08, 07:09 AM
Lepas sahur tadi duk jalan-2 jumpa st blog yg cerite pasal oven nie.... http://che-cheh.com/index.php/2007/08/16/meet-my-new-oven/#comment-211181

morpheuzneo
07-09-08, 07:25 AM
akok... oo akok.. !

doh setahun beli.. oven tu dok bersih berkilat lagi..

akok wat hiasan rumah aje ke??

:D.. hahhaahha..

tiba2 bulan puasa teringat pulok nk wat kuih eh.. :p

pssst.. gurau2 aje.. jange maroh..!

akok_kelate
08-09-08, 07:24 AM
alah morp takkanlah kau nak biarkan benda tu kotor comot .benda ni kena selalu bersih baru le sedap mata memandangnya.lgpun akak memang tak suka kotor2 ni.lg satu yergamak ke kau nak makan kalu tgk oven tu berlemuih.kalu akak idokle gamaknya.kebersihan itu sebahagian dr iman.huhuhuhu.p/s hari2 akak masak guna oven ni tau .buat kek saja pun tiap2 minggu tapi dah akak guna sorang mestila bersih lainla kalu aka guna tuk komersial tak dan la nak bersihkan benda tu...........

akok_kelate
09-09-08, 10:30 AM
Kisah oven nie ada keluar metro hari nie ...

http://i498.photobucket.com/albums/rr341/mybudu2u/eruopa.jpg

azrida nani
22-09-08, 03:13 PM
:salam:

Lama tak masuk Bincang.Net ni.. time2 macam ni baru sibuk nak mencelah..
Akok Kelate ni ore kelate ko? supo la kalu gitu gak! hehe :peluk:

Huhu.. saya pun dah mula berminat dengan oven europa ni.. mmg dengar2 cerita oven ni tahan lasak... tapi apa boleh buat.. masa dolu2 tak reti bab2 ni.. saya dah silap beli oven la.. saya beli microwave.. mmg boleh membakar kek dan biskut.. tapi hasilnya lebih sedap kalau guna Oven kan? Walaupun microwave ni ada fungsi Convection Bake & Grill.. Jenis Panasonic..

Huhu takkan nak beli yang lain pulak.. sat lagi hubby bising.. hehehe.. lagi mahai dari europa plak tu.. nyesai!!!

http://i17.photobucket.com/albums/b80/marhani/NN-C784MF_346.jpg

MaszMelati
22-09-08, 04:21 PM
tingin jugak nak memiliki oven ni..
tp tunggu dlula..dlm belanjawan bajet 2009 rasanya ..hehe

su...nak beli..beli ajer...pejamkan mata..:D

azrida nani
22-09-08, 04:31 PM
Masz.. Takleh dah nak pejam mata ni.. nanti tak jumpa carik duit..:sengih: Kami tengah rancang belanja berhemah ni masz.. maklumlah anak dah dua.. hahaha...

Tingin memang tingin..

akok_kelate.. kalau beli yang sekali dengan dapur masak atas tu.. sama je ke? macam gambar bawah ni.. (sempat lagik tu.. :mataduit:)

http://i17.photobucket.com/albums/b80/marhani/A888E.gif

EUROPA ATHENA 888E

* Dimensions : 850 (H) x 860 (W) x 575 (D) mm
* Ultra Jet Burner + 3 Burners
* Jet Cook System
* Auto Ignition
* Electric Oven
* Electric Grill
* Bell Timer
* Oven Lamp
* Thermostat Control
* Non-Slip Removable Pan Stand
* Centre Removable Pan Rest
* High Quality Enamel Finish
* Gas Cylinder Compartment
* Kuali Stand


berapa ribu lah kalau uper camni ni?:meleleh:

Kalau macam ni ada alasan gak nak beli nanti... hahahahaha.. sebab dapur masak masih belum beli pakai duit seniri lagi.. masih guna dapur gas yang dua penunu tu je.. tu pun dapat hadiah masa kawin..

MUfanz
22-09-08, 04:32 PM
aku baru tau microwave takleh bakar kuih...

:D

azrida nani
22-09-08, 04:44 PM
aku baru tau microwave takleh bakar kuih...

:D

Microwave takleh bakar kuih?
Boleh je..
Saya dah buat mcm2 biskut dan kuih guna Microwave..Jadi je..
Dengan syarat Microwave yang ada fungsi Convection Bake & Grill..
Cuma lagi puas hati kalau guna oven.. :D

MUfanz
22-09-08, 04:47 PM
gelombang mikro pada kuih tak bagus..
nnti org yg makan kuih raya rasa pening2

azrida nani
22-09-08, 04:50 PM
gelombang mikro pada kuih tak bagus..
nnti org yg makan kuih raya rasa pening2

Yeke? huhu cedihnya..

2009
23-09-08, 10:14 AM
gelombang mikro pada kuih tak bagus..
nnti org yg makan kuih raya rasa pening2

OK la tuh... Tak yah susah-susah minum beer or wine... Lagipun time raya nih... :sengih:


2009

NurAin
23-09-08, 12:53 PM
assalammualaikum wbt,

my family guna brand yang sama jetcook 2020 dah more than 10 years..still superb..
n sesuai utk deco kabinet dapur..so far tkde complaints la sejak guna oven ni..oven ni direkomen oleh kwn my mum keje chef..sgt bagus n tahan lasak..
klu nk guna dua layer make sure guna fungsi fan dia supaya sekata bakar cookies tu...
selalu nurain suka guna bila nk baking n roast chicken..mmg well done..
microwave just utk reheat or defrost aje..masa nk urgent..kat rumah mmg guna style frozen food aje..senang..


salam ramadhan al mubarak,
nurain

bangpit
23-09-08, 01:09 PM
my mum dah pakai oven europa ni almost 8 thn...mmg bagus oven ni, sampai laa ni nampak still br walaupun dah lama pakai pasal dia guna hanya utk buat segala macam jenis kuih n bakar biskut jer...panggang ayam tak penah....aku try jugak nak cari kat kl ni for my wife tp payah nak jumpa kat jusco, seng hup, hsl n jusco...kn balik utagha kot br nak jumpa.. harga dia still maintain lg...(beli masa tu rm950)

akok_kelate
23-09-08, 02:29 PM
Nie hasil oven yg sempat buat semasa bulan puasa n raya nie rumah akak penuh dgn biskut raya saja nk try-2 guna oven nie....



http://2.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SND0B704E0I/AAAAAAAAAOc/RtnngMwK-mg/s400/p1.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SND0Cf80XHI/AAAAAAAAAO0/TVyqbmpsEBQ/s400/p4.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_AgkzULKjiH4/SM0FPsuJueI/AAAAAAAAA2k/CFhWFUpeVK4/s400/br01.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_AgkzULKjiH4/SM0FPk1EPRI/AAAAAAAAA2s/gH8S_t7x16w/s400/br01b.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_AgkzULKjiH4/SM0FP-tTFbI/AAAAAAAAA20/BDgOVqEpjEo/s400/br02.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SMzNLzjQFXI/AAAAAAAAAM4/zlrvce3lBu4/s400/011.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SMzMDgryJ8I/AAAAAAAAAMo/uP-XF44xAio/s400/nas04.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SMzMDv1hmeI/AAAAAAAAAMw/i-qimTH0D_I/s400/nas05.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SMyIYKgnuyI/AAAAAAAAAL4/a0Ul12eMzxU/s400/003.JPG

http://2.bp.blogspot.com/_nPridguk3io/SMyIYeGig7I/AAAAAAAAAMA/UculTejrjFs/s400/004.JPG

akok_kelate
23-09-08, 04:28 PM
Masz.. Takleh dah nak pejam mata ni.. nanti tak jumpa carik duit..:sengih: Kami tengah rancang belanja berhemah ni masz.. maklumlah anak dah dua.. hahaha...

Tingin memang tingin..

akok_kelate.. kalau beli yang sekali dengan dapur masak atas tu.. sama je ke? macam gambar bawah ni.. (sempat lagik tu.. :mataduit:)

http://i17.photobucket.com/albums/b80/marhani/A888E.gif

EUROPA ATHENA 888E

* Dimensions : 850 (H) x 860 (W) x 575 (D) mm
* Ultra Jet Burner + 3 Burners
* Jet Cook System
* Auto Ignition
* Electric Oven
* Electric Grill
* Bell Timer
* Oven Lamp
* Thermostat Control
* Non-Slip Removable Pan Stand
* Centre Removable Pan Rest
* High Quality Enamel Finish
* Gas Cylinder Compartment
* Kuali Stand


berapa ribu lah kalau uper camni ni?:meleleh:

Kalau macam ni ada alasan gak nak beli nanti... hahahahaha.. sebab dapur masak masih belum beli pakai duit seniri lagi.. masih guna dapur gas yang dua penunu tu je.. tu pun dapat hadiah masa kawin..

tu la teringin gak nak beli cam dapur kat atas tu,tp tgk yg kakak ipar punya(zanussi) cam tak best la pulak sbb tungku dapur dia tu flat saja letak kuali ke nanti tak rata tak pasal la kena beli lain pulak bimbang sbb ada budak kecik .lg pun rasa cam membazir jek sbb bukan guna pun 4 tungku tu sbb space dia tu kecik.apapun kami tak nak beli yg besar2 sbb nanti payah nak pindah randah lak coz cadang nak blk kelate thn dpn sbb rmh yg kami bg sewa tu dah jadik cam budu dah ,tu pun kalau ada kekosongan la.anyway hr ni buat pizza lagi utk berbuka......

LisaAlinda
23-09-08, 04:37 PM
gila bestttttt....ni nak p cari oven ni....tgk org bakar biskut kek pizza best nyeeeeeee

oven ni pakai letrik so slalu masak sekata, kalau yg pakai gas tu kena jaga sikit sbb suhu dia brubah2 kadang2

azrida nani
23-09-08, 08:52 PM
tu la teringin gak nak beli cam dapur kat atas tu,tp tgk yg kakak ipar punya(zanussi) cam tak best la pulak sbb tungku dapur dia tu flat saja letak kuali ke nanti tak rata tak pasal la kena beli lain pulak bimbang sbb ada budak kecik .lg pun rasa cam membazir jek sbb bukan guna pun 4 tungku tu sbb space dia tu kecik.apapun kami tak nak beli yg besar2 sbb nanti payah nak pindah randah lak coz cadang nak blk kelate thn dpn sbb rmh yg kami bg sewa tu dah jadik cam budu dah ,tu pun kalau ada kekosongan la.anyway hr ni buat pizza lagi utk berbuka......

Aah ek.. betul jugak.. rumah kat kampung pun.. guna yang ada tungku 4 tu, mak cakap menyempitkan je.. bukan guna sgt pun.. huhu..

takperlah.. insyaallah ada rezeki nanti, akan ku miliki jua Oven Europa ni.. jgn mare ya bang... hehehe...

bila beli nanti.. akan ku buka kembali thread akok_kelate ni..:sengih:

akok_kelate
24-09-08, 07:11 AM
beli jangan tak beli.lo ni harga dia tak mahal sangat ,pandai2 la minta kurang ngan cina tu,masa saya beli hr tu dapat free dulang ngan tempat buh buah2 tu.dulang dia alamak berkilat boleh wat cermin sampai ada tanya beli kat mana.thn ni rasanya dapat periuk sebaguna .lgpun tak rugi kalau beli benda ni macam2 kita leh buat.kalu bakar ayam alamak best sesangat.ok saya tunggu azrida beli ye

farcruise
24-09-08, 09:05 AM
Oven tu mmg nampak best. Anyhow, mak saye dah ade oven yg cukup muat masuk seorang manusia (so far belum start bakar manusia, hahahaha). Raya tahun ni dah buat lebih 7ribu bijik, penat...penat...

Pastu, microwave dia nak kasi kat aku sbb ganti yang baru (rasanya dah 15 tahun pakai). Yerp, kalo nak bakar beskut, microwave tersebut mesti ada fungsi convection. Bakar dalam microwave tak hangus, sgt cantik. Tak pernah plak rasa pening mkn beskut tu.

Since korang semua nak membakar beskut raya, meh aku bagi satu tips baik punya.
Sape2 yg pernah bakar beskut, sure akan tension dgn kerak beskut lekat di tray.
Dengan inovatifnya, mak aku telah melapik tray tersebut dengan kertas mahjong (kertas putih besaq tu, sila beli di kedai alat tulis). Ternyata berkesan, kertas tak terbakar. Kerak biskut hanya terlekat di kertas tu, senang nak bersihkan, boleh guna berkali-kali hingga kertas tu rosak. Selamat mencuba.

farcruise
25-09-08, 12:12 PM
Since korang semua nak membakar beskut raya, meh aku bagi satu tips baik punya.
Sape2 yg pernah bakar beskut, sure akan tension dgn kerak beskut lekat di tray.
Dengan inovatifnya, mak aku telah melapik tray tersebut dengan kertas mahjong (kertas putih besaq tu, sila beli di kedai alat tulis). Ternyata berkesan, kertas tak terbakar. Kerak biskut hanya terlekat di kertas tu, senang nak bersihkan, boleh guna berkali-kali hingga kertas tu rosak. Selamat mencuba.

Sori terlupa bagitau...sila sapu minyak/butter/marjerin sket pada kertas tu...mcm korang sapu minyak/butter/marjerin kat tray oven tu...

akok_kelate
25-09-08, 02:30 PM
Update price terkini oven nie RM1K kat penang, dan bakal naik lagi mungkin RM1130. Sekian tq

nabora
27-09-08, 06:49 AM
ohh.. kat rumah pun mak pakai Europa Valencia.. tapi 398E..