PDA

View Full Version : Emas Tulin dan Emas Zhulian



balakblues®
11-10-07, 03:34 PM
aku baru nak belajar pasal barang2 emas ni..

emas paling mahal 916 ke?
750 murah skek kan?

aku ni baru je tau pasal wujudnya emas zhulian ni...punya la cantik...murah lak tu...tapi kenapa or orang dok minat kat emas tulin tu haa...bayangkan cincin emas 916(betulkan aku kalo salah) yang belah rotan tu..punya la kosong pun orang nak gak...zhulian yang cantik merelap tu baru je harga 199 punya la cantik tapi 199 ni kalo beli emas tulin dapat yang punya la tak cantik...

hehehe..
tau la emas tulin tu asli pom

sapa2 yang tera bab mas ni..leh komen skek tak?:lembu:

SixShot
11-10-07, 04:12 PM
paling mahal sekarang ni emas putih.. emas amerika.. titanium.. mahal in term of buying price laa.. selling price takde.. kalau based on value.. emas 999.. yakni emas india.. yg kuning menggila tu.. tapi emas tu lembut sebab kurang bendasing in it.. kalau org melayu most of the time pakai emas 916 la bro.. 750 kosong tu org panggil emas pound.. keras betul emas ni.. slalunya org wat buah rantai aje... value tak brape nak tinggi.. while zhulian tu tak layak di panggil emas.. it actually suasa yg di sadur dengan air emas.. in time it'll lost it shine unlike gold...

Hairanaz
11-10-07, 04:15 PM
emas ada byk jenis....emas tulin ialah emas 999 iaiatu 99.9% emas..tp memandangkan ia hampir 100% tulin maka ia tidak berapa kuat..dan ini la emas paling mahal sbb pure kan...

emas 916 (91.6% emas,balance lagi tu campuran bahan lain) ialah emas yg paling sesuai utk buat barang kemas ...ia di campur dgn unsur lain ialah utk membuatkan barang kemas itu kuat ....

emas zhulian? emas ke tue? emas zhulian cantik sahaja...tp tader nilai sgt...compared to emas ....harga nyer leh naik and turun...but biasanyer mmg naik laa....tak penah turun lagik..turun 2,3 hinggit gitu ada laa....cam saham la emas nie....komoditi....

cth : I bought my doter's gelang kaki masa tu harga emas tak sampai RM40/g....dpt gelang kaki yg tebal gak laa....dgn harga tak sampai RM300.....skang ni harga emas dah naik sampai lebih dari RM80/g.....kalu gi kat kedai gelang kaki my doter tu dah bernilai lebih RM700...so baper saya sudah utg? hehehehe......

wawaporeber
11-10-07, 04:23 PM
betul cakap dream ngan hairanaz.

ada orang pompuan tak boleh pakai emas sadur nih.

alahan.

so kena lah beli emas tulin.

emas putih?? cantik tu mmg cantik tapi tak de harga bila jual.

aku ada beli gelang emas putih RM5xx bila nak jual dia nak mbil RM80 je.

takyah la, baik aku pakai sampai mati.

emas 916, 750, 999 tu semua based on percentage campuran emas dan material lain.

emas zhulian boleh la pakai buat ganti2, melawa.

kalau pakai selalu boleh turun kaler, atau hitam.
tapi bleh sadur balik la.

kau nak buat hantarn ke balak.

jangan beli zhulian, malu kau nanti.

SixShot
11-10-07, 04:30 PM
utk batal air semayang nanti ko beli laa rantai labuh 916 besar ibu jari balak.. buah rantai buat dari jongkong emas cam yg courts mammoth kasik tu... pasti tertutup mulut opah opah dan makcik makcik yg hadir dgn tujuan nak tayang barang kemas diaorg tuh... pass kawin ko gadai laa balik.. hahaha

naiffusDamha
11-10-07, 04:33 PM
aku pih dubai dulu...........glamer betui emas 750..............kat sini glamer emas 916

errrkkkk ler nih dah naik sampai 80/g???? hu maki aihhhh........last skali aku membeli emas nih masa jamang 55/g..............beli cincin kat abg aku tuk tunang, ngan cincin kat mem aku ngan gelang kaki anak aku.........


balak........ko jangan wat malu bagi zhulian.........dulu dah ader citer, bawak pih zhulian pih kawen, taim taim tuh gak kena sound........."Nih mas zhulian nih, mana laku nak wat kawen"...............

wawaporeber
11-10-07, 04:33 PM
hahahha

toksah la nak membunuh diri namanya.

bagi sekadar boleh.

SixShot
11-10-07, 04:35 PM
dia kaya laa wawa.... bendang dia berpuluh relung...

and owh.. tambah skit.. sebolehnya elak dari membeli cincin rantai gelang semua tu kat habib ke.. tomei ke.. poh kong ke.. sebab their design charges tinggi... since ko dah balik utara.. pi beli di BM...

wawaporeber
11-10-07, 04:38 PM
wah patut leh beli vios selamba je.

lagi mau tanya pasal zhulian.

:P

Chinozie
11-10-07, 04:43 PM
tak lama lagi dpt makan nasik minyak...

SixShot
11-10-07, 04:45 PM
gie SIK leh trus pi padang besar.. siap laa mesti byk beli periuk belanga punya...

naiffusDamha
11-10-07, 04:55 PM
wat hantaran pakai guna periuk belanga..........ok gak tuhhh

balakblues®
11-10-07, 06:15 PM
haha siut je..asai aku bukak topik jer cam paham2 ja ko ni drimho...

aku saja ja nak amik tau pasai pompuan ni...
sebab jiwa aku ni takleh nak masuk lagi bila dengar pompuan beriya2 sangat dengan barang mas ni...

nak kata cantik...mmg la cantik...kalo yang dah cantik merelap tu sah2 harga dia riban2...
pompuan dengan mas ni ibarat lambang kemegahan ke apa sebenarnya...

dari beli rantai mas harga 1000 baik belikan jam tangan yang sama harga at least rantai tu sapa la nampak(pakai tudung)..jam tu ada gak guna plus orang pun nampak bila dipakai...

ni bukan isu nak jimat or sep...tapi awat nak barang emas gak??

heran saya ni tau :D


wah patut leh beli vios selamba je.

lagi mau tanya pasal zhulian.

:P mengetuk dulang paku terjuih!! haha

sebol
11-10-07, 08:20 PM
haha siut je..asai aku bukak topik jer cam paham2 ja ko ni drimho...

aku saja ja nak amik tau pasai pompuan ni...
sebab jiwa aku ni takleh nak masuk lagi bila dengar pompuan beriya2 sangat dengan barang mas ni...

nak kata cantik...mmg la cantik...kalo yang dah cantik merelap tu sah2 harga dia riban2...
pompuan dengan mas ni ibarat lambang kemegahan ke apa sebenarnya...

dari beli rantai mas harga 1000 baik belikan jam tangan yang sama harga at least rantai tu sapa la nampak(pakai tudung)..jam tu ada gak guna plus orang pun nampak bila dipakai...

ni bukan isu nak jimat or sep...tapi awat nak barang emas gak??

heran saya ni tau :D

mengetuk dulang paku terjuih!! haha

"Emas" kalau dibincangkan oleh perempuan, ia akan berkisar pada emas sebagai barang kemas je.

tapi kalau lelaki bincang emas, dia akan berkisar tentang nilai emas itu.

Jadi ko baca sendiri la tulisan-tulisan pasal emas oleh aku.

http://sebolku.blogspot.com/search/label/emas

CupidOfLuv
11-10-07, 08:54 PM
kebanyakan pasal emas dah diexplen oleh kak hairan

aku cuma nak tambah..
kalo ko beli yg ada ikat dgn batu ke pemata ke.. asalkan ikat la..
kalo kat mesia ni kompom tu emas 750
kalo pakai emas yg puritynya tinggi.. xle nak ikat la cik abang oi

so.. kalo kat Mesia..
yg glemernya: emas putih.. emas 916 ngan emas 750 (yg ble ikat)

ko pilih la yg memana ko nak :hehe:

---
zhulian oke jek pada aku.. design mmg cantik2 ah..
tp pada sesetengah orang.. xda kepuasan pada si pemakai

wawaporeber
12-10-07, 12:02 AM
ah betul cakap sebol.

kalau cite pasal emas ngan pompuan (aku) akan berlegar2 pasal barang kemas lah.

tapi kalau cite pasal nilai emas whatsoever toksah la nak cerita ngan pompuan.

belikan je.

zantedeschia
12-10-07, 01:26 AM
pesanan aku kat ko... lagi besar emas ko bagi lagi hero lah ko di mata si dia :gelakgoleng:

MUfanz
12-10-07, 01:31 AM
kenapa emas...??...
emas bkn so 'last season' ke..
diamond la pulak..

bling bling

wawaporeber
12-10-07, 01:34 AM
abis tu diamond ikat pakai apa?

tali rafia ke pang?

MUfanz
12-10-07, 01:37 AM
cincin emas ke yg dimaksudkan....
ok....

mcm ni ke
http://www.foreverjewelers.com/storeimages/products/CYR4560-LG.jpg

CupidOfLuv
12-10-07, 01:51 AM
abis tu diamond ikat pakai apa?

tali rafia ke pang?
:gelakgoleng:

wakakkaka.. apo la pang..

mane leh diamond tuh bercantum sendiri-sendiri...
kena gak ikat ngn samtin..
----

image yg ko attached tu, pang.. diamond ngn emas putih

owh aku x suka.. gedabak sgt.. aku suka simple design.. tapi nampak elegant..

sebol
12-10-07, 01:52 AM
ah betul cakap sebol.

kalau cite pasal emas ngan pompuan (aku) akan berlegar2 pasal barang kemas lah.

tapi kalau cite pasal nilai emas whatsoever toksah la nak cerita ngan pompuan.

belikan je.

pompuan bukannya paham pun harga naik harga turun
naik pasal perang atau naik pasal USD jatuh
dia tau "belikan je"

sp3d2
12-10-07, 05:40 AM
emas? aku tak leh pakai sebab haram. aku tak suke benda2 haram nih. hehe :P

Lang
12-10-07, 06:09 AM
Mak aku tak leh pakai emas sadur(zhulian), nanti tangan die merah gatal.

Nak jual balik takde harge >.<

sol_badguy
12-10-07, 12:05 PM
alahan pada emas zhulian... itu alahan double standard namanyer....

wawaporeber
12-10-07, 12:13 PM
taklah sol.

mmg ada orang kalau nak pakai barang kemas, kena hati2.

aku bukan setakat pada zhulian, pakai jam pun kena tengok2 gak.

maybe pasal peluh gak kot.

Hairanaz
12-10-07, 12:17 PM
yup betul tu wawa....as for me...kalau pakai subang mmg kena pakai mas....kalau tak bengkak and gatal la jadi nyer....

even kerongsang pon kena pakai yg mas.....huhuhuhu....kalau tak hbs la bawah dagu nie.....sib baik la ada kerongsang2 kecik2 tue...yg letak berlian swiss....okeh laa.....nak pakai real diamond tak padan weh!

sol_badguy
12-10-07, 12:25 PM
kerongsang pun ada alahan? kan ke kerongsang letak kat on top of kain... tak sentuh kulit pon? tipu betul...

Hairanaz
12-10-07, 12:27 PM
tipu ker...?

tanyala sesapa yg pakai tudung.....walaupun itu kerongsang di atas tudung..tp itu dia punya jarum di bawah tudung maa.....

CupidOfLuv
12-10-07, 12:47 PM
betul la sol..
tak caya ko try pakai tudung bubuh kerongsang bawah dagu tengok
mmg ada part kerongsang kena kulit jugak
apo lah.. sian kak hairan kena cop tipu.. heheheh
taktau.. tanya :p


member cupid ada sorang mcm kak hairan..
even kerongsang kena yg emas tulen.. kalo tak.. bulih belubang gamaknya bwh dagu dia
sian cupid tengok..

MaszMelati
25-10-07, 08:47 AM
xrugi ar beli emas..dia ada nilai..
klo sayang nak jual balik..bole trend in...ehe
lg 1..klo terdesak sgt bole gadai..tp jgn dibiasakn sgt..
xbaik...
cian abis brg kemas bini...

balak..org pomp ngn brg kemas ni..mmg xdpt dipisahkan..
kalo x dpt byk..ada seba 1 pon jadikla..
ada gelang, subang, rantai, gelang kaki..cincin
blalalalal.....:D

SixShot
25-10-07, 08:56 AM
owh.. jgn beli barang kemas sekarang.. kalau nak tolak takpe... 94/Gram rasanya.. gila mahal... rantai anak dara aku yg short and kecil tu all the sudden cost more dari rantai bini aku yg dibeli 6 years ago... gilakkk..

nana
25-10-07, 09:27 AM
owh.. jgn beli barang kemas sekarang.. kalau nak tolak takpe... 94/Gram rasanya.. gila mahal... rantai anak dara aku yg short and kecil tu all the sudden cost more dari rantai bini aku yg dibeli 6 years ago... gilakkk..

tp kalo nak tuka brg.. skang laaa.. :D cam me la, gelang lama tu beli dlu 700+ bile tuka da jd 900+ so tambah 300 je utk dpt gelang idaman hati yg lebey baru & chantek bangat.. owh.. i loikeeee :sengih: kalo beli saje mmg la. emas mahal woo..

.

balakblues®
25-10-07, 09:28 AM
owh.. jgn beli barang kemas sekarang.. kalau nak tolak takpe... 94/Gram rasanya.. gila mahal... rantai anak dara aku yg short and kecil tu all the sudden cost more dari rantai bini aku yg dibeli 6 years ago... gilakkk..
sudah!!!

gilos...jawabnya tak beli gelang sampai bila2 gamaknya..
back tu zhulian gak aku rasa kang...:ahha:

LeeCooper
25-10-07, 09:28 AM
last aku beli emas 916 tahun 2006 - 72/gram. rasanya tak turun dah tu... setiap emas yg dibeli ada surat beranaknya simpan elok2...

nana
25-10-07, 09:31 AM
gilos...jawabnya tak beli gelang sampai bila2 gamaknya..
back tu zhulian gak aku rasa kang...:ahha:

ala, balak.. gelang tu utk dipakai.. ape la salahnya.. tutup mata je laaa :p


.

MaszMelati
25-10-07, 09:45 AM
kedeks yg amat balak ni...
eii...xde duit x yah belila...ahaha

SixShot
25-10-07, 09:47 AM
aku just kata kalau bleh delay.. tunggu laa jap... kalau tak bleh tunggu dah.. go ahead beli... just ingat 1 thing.. yg beso tak semestinya mahal.. sebab its thin and empty (favour by most org tua).. while yg small ada yg amat mahal sebab padat.. renungkan laa yea...

gelang ?.. tak best laa gelang.. tak lok sexy pon bila dia pakai.. rantai laa.. tengkuk ke.. pinggang ke..

aku kalau nak belikan rantai utk **** boleh aje.. syaratnya mesti aku yg sarungkan ke tengkuk... :D

MaszMelati
25-10-07, 09:52 AM
aku xdpt tangkap yg bintang˛ tu...


apa ek nana...??(tnye nana sb nmpak dia tgk view gak ni..):D

nana
25-10-07, 10:02 AM
a
gelang ?.. tak best laa gelang.. tak lok sexy pon bila dia pakai.. rantai laa.. tengkuk ke.. pinggang ke..

aku kalau nak belikan rantai utk **** boleh aje.. syaratnya mesti aku yg sarungkan ke tengkuk... :D


gelang best la org leh nmpk :p wahahahhaaaa.. rantai selindung blk tudung.. wahahahhahahaaaa..

nak beli tu sape bro?.. ****??...



aku xdpt tangkap yg bintang˛ tu...


apa ek nana...??(tnye nana sb nmpak dia tgk view gak ni..):D


mane la me tau :p


.

Humairah
25-10-07, 10:31 AM
94/gram.....huhu...kalu aku jual rantai tgn aku mau dpt seriban nih...masalahnya dah ilang lah pulak....

aku ingat zaman aku beli dulu 916 lam 75/gram.....tp cincin tuh pun dah ilang.......:(

konon try zhulian...tak boleh rupanya...aku alergik jugak walaupun dia kata sadur ngan mas 915/916...ingat2 lupa.....tp alhamdulillah jam tgn dan keronsang bukan emas/besi...aku dah boleh pakai tanpa gatal2 cam dedulu....

adakah sbb aku pulak yg gatal skang erk?....ish....

akma
25-10-07, 12:03 PM
omeh???huhhh...

omeh yg den pakai skrg original nyer omeh..zhulian?tak gatal2 ker??
aku dokleh kai emas sbb dari kecik mak aku rajin beli n rajin lak menda tu tanggal bila aku pakai...so sumer adiah2 dari omak den da ilang..

omeh yg den pakai skrg original..emas lama...[ada value tak?]tak silap aku rantai den neh arwah omak nenek den punya..nenek den bagik den pakai sbb den takdok barang komeh...tepaksola den pakai....lagik satu rantai tgn..nenek den bagik...

dodol_sejuk
25-10-07, 12:39 PM
kalau nak kata dari segi pelaburan...
emas ni kata Azizi Ali tak sesuai utk pelaburan sebab dia memang naik harga...tapi sama naik ngan inflasi...
setakat nak pastikan harta kita (emas tu) sentiasa sama nilainya dengan harga semasa ...kalau nak melabur, biarlah untung melebihi inflasi...tu kena tanya pakar saham ler..

lagi satu..penceramah YPEIM ada bagi ceramah kat tempat aku...salah satu sebab diwujudkan pajak gadai emas cara islam Ar-Rahnu (di cawangan Ar-Rahnu YPEIM dan Bank Rakyat) sebab elakkan gharar dalam jual beli/pajak gadai...segala timbangan ditunjuk (bukan sorok2)..pastu dapat pahala sebab niat membantu orang miskin ... elak orang miskin berhutang ngan Ah-Long (AAhh..bukan nak tolong) ... pastu bila emas tu dilelong, ypeim hanya ambil nilai hutang sahaja...lebihnya dikembalikan kepada orang miskin yg pajak tu..kalau conventional-emas di lebur, dipotong, bila dah lelong, hutang + untung harga emas yang naik -> suma disapu toke kedai...

kalau nak simpan emas jongkong besar mana di ar-rahnu pun...ar-rahnu ambil RM20 je... walaupun harga emas dah naik tinggi..

err...aku lari tajuk ke? cuma nak bagi info..alang2 dah bercerita pasal emas ni..

akma
25-10-07, 01:07 PM
tapi kan...sia2 sebenonyer beremas neh...kene ragut tak ke naye...

katelaa kalo pakai emas zhulian pun..org nengok tatau pun emas tu zhulian...da tu org dok usha jerrr....pastu org tu ikut laks..ada can dia dia rembat..org tu peragut laaa...tak ke sia2 kita dilukai karena emas zhulian..kalo stakat ragut jer takper gaks..kalo susah dia nk bukak dia wat lelebih camane??

kalo emas betul laks..sayang lak emas tuh kene ragut...ishhhhhh...

akok_kelate
04-11-07, 10:18 PM
last aku beli emas 916 tahun 2006 - 72/gram. rasanya tak turun dah tu... setiap emas yg dibeli ada surat beranaknya simpan elok2...

bagusnye kau simpan s/beranak aku entah kemana dah lupa paling lama simpan 1 bln lepas tu ntah kemn.tp tauke kedai dah kenal dah


Satu lagi sapa kat sini pernah dengar or beli dinar emas kelantan http://www.dinarkel.com/

Srikandi
09-11-07, 10:08 AM
Ari tu maser sri nak bertunang...tunang sri belikan cincin kat gold n diomand kat spectrum tu..cincin tu takder la ader batu pun just emas putih n emas kuning..mahal tu..tak tahu tang maner yg mahal..tapi biler sri tgk tang upah dier mak ai sampai 100 lebih...giler punyer kedai..

timunjepun80
10-11-07, 11:36 PM
nasibla lelaki tak sker emas...
kalo tak ....
emas mahall....
hantarrn pom mahal ...
apa yg murah ...aku pon tak tahu ...

Lang
11-11-07, 05:36 AM
aku baru nak belajar pasal barang2 emas ni..

emas paling mahal 916 ke?
750 murah skek kan?

aku ni baru je tau pasal wujudnya emas zhulian ni...punya la cantik...murah lak tu...tapi kenapa or orang dok minat kat emas tulin tu haa...bayangkan cincin emas 916(betulkan aku kalo salah) yang belah rotan tu..punya la kosong pun orang nak gak...zhulian yang cantik merelap tu baru je harga 199 punya la cantik tapi 199 ni kalo beli emas tulin dapat yang punya la tak cantik...

hehehe..
tau la emas tulin tu asli pom

sapa2 yang tera bab mas ni..leh komen skek tak?:lembu:

Zulian tak berat ringan, emas berat. Kalu pakai leh senaman angkat berat kalu pakai tulen.

Zulian ader orang pakai gatai2 tangan. Emas die pakai ok lak lol.

Zulian jual takde harga x boleh buat harta. Emas boleh. TUL TAK...

2009
12-11-07, 01:34 AM
paling mahal sekarang ni emas putih.. emas amerika.. titanium.. mahal in term of buying price laa.. selling price takde.. kalau based on value.. emas 999.. yakni emas india.. yg kuning menggila tu.. tapi emas tu lembut sebab kurang bendasing in it.. kalau org melayu most of the time pakai emas 916 la bro.. 750 kosong tu org panggil emas pound.. keras betul emas ni.. slalunya org wat buah rantai aje... value tak brape nak tinggi.. while zhulian tu tak layak di panggil emas.. it actually suasa yg di sadur dengan air emas.. in time it'll lost it shine unlike gold...

Betul la apa Dreamlord tulis tuh... cuma ada sikit silap on part emas paling mahal ialah emas putih amerika iaitu titanium... Titanium (Ti) tu memang hebat tapi bukan paling mahal... Infact, secara umumnya white gold tu sebenarnya mixture gold (emas kuning, Au) tu ngan some other precious metal such as platinum (Pt), paladium (Pd), rhodium (Rh) or nickel (Ni, yg ni murah jee...).

Ada gak keadaan yang white gold tu ialah totally pure (but never 100%) other precious white metal selain gold (emas kuning, Au) tapi jarang laa...

Titanium tu pun tak mahal mana pun (+/- USD 50/oz) cuma marketing je yang buat titanium ni nampak cam hebat (aku tau pasal aku ada titanium kat jari aku nih), kehebatan titanium ialah ia sangat keras dan tak toxic pada badan manusia...sebab tu diorang pakai dlm bidang pergigian... kalau sesapa kat sini pakai braces, most likely dia tahu yang dawai ikat bracket kat gigi diorang tu ialah titanium gak (tapi mixture ngan nickel, Nickel Titanium)... Setakat ni yang paling mahal setahu aku ialah rhodium (sekarang USD 6550/oz)... gila mahal... kalah gold...

Kalau nak tahu... refer www.kitco.com

Btw, kalau sesapa ada gold coin, bullion, jongkong apa ke bala lagi... pi simpan kat safe deposit box kat bank laaa... murah je sewanya utk size paling kecik... lagi pun besar mana sangat la emas yang kita ada, unless korang tauke emas laa... situ lagi selamat... pasni bila ekonomi down, emas korang tu jadi sangat berharga... tak selesa la kalau simpan dalam laci kat rumah... unless korang ada pak guard kat gate rumah korang...

On investment side, gold still OK, and getting better now. Azizi Ali have his own preference that's why he is very bullish on property... Secara reality, tak semua orang sama... semua bergantung atas situasi, kemampuan dan tujuan kita buat sesuatu pelaburan tuh...

2009
p/s: Nak beli emas, beli je... tak yah tunggu... Hehehe... makin tunggu, makin mahal...

asura
12-11-07, 01:46 PM
kalo emas betul laks..sayang lak emas tuh kene ragut...ishhhhhh...
abis gi pakai luar baju tu wat per ..saje nak tunjuk pamer
kasi penyamun terliur ..

pakai dlm baju ler ..tak yah nak terjuntai kuar drp leher
ker baju ..dak gitu ?? :loser: