PDA

View Full Version : Mimpi Berulang-ulang (Playback)



ain07ik
08-11-07, 11:13 PM
Assalamualaikum.

Kalau salah bilik tlg betulkan yerk!

Teman kerap kali mimpi yg sama, maksud teman hari ni teman mimpi pasai bergaduh, esok lusa teman akan mimpi benda yg sama.
Org dlm mimpi pun sama, kaler baju pun sama, tempat pun same. Lepas lebih kurang 1 minggu baru mimpi tu betukar dan teman akan mimpi benda yg sama dlm jangkasa yg teman sukar nak tentukan. Kekadang takat 2,3 ari je.

Dah alami lebih kurang sebulan lepas selepas teman secara tak sengaja terlanggor belakang keta org. Cuma accident kecik dan teman takde terhantuk pd apa2.

Ada ke sesiapa yg pernah alami mimpi cam teman nie dan bagaimana cara mengatasinya. Sudi-sudikan le nolong teman nie.

mohdaliffnajmi
11-11-07, 10:00 AM
pi cari tok guru agama pondok. takpun...pi darus syifa' atau darus salam milik ustaz ismail kamus.

jangan pulak pi jumpa tok bomoh atau dukun.

insya'Allah..adelah penjelasannya nanti.

sharuzzaman
11-11-07, 02:48 PM
fobia eksiden tu kot... terasa-rasa macam haritu orang yang kena langgar tu nak cari gaduh...

jedi_master
11-11-07, 09:26 PM
ko ckp terang2 ko langgar lari ke atau ko dah setel ngan tuan punye keter yg ko langgar

ain07ik
12-11-07, 09:48 PM
Ooooh tidak. Teman dah setel ngan awek tu. Dia brek emergency, katanya kucing melintas. Teman tak nampak apa2 pun. Jadi dlm keadaan yg amat cemas teman brek dgn dua belah kaki tapi tekena juga sikit sisi lampu belakangnye.

Teman dah bayor gantirugi dia. Peh tu bila balik umah, badan teman bepeluh semacam. Ingat biasa je, sampai terbawa-bawa dlm mimpi dan ia berulang buat beberapa kali walaupun mimpi perkara lain. Sama juga, ia berulang-ulang juga.

shah
13-11-07, 08:26 AM
simpan mimpi kau tu..............mimpi lain akan menyusul............aku pun selalu mimpi benda yang akan berlaku.........itu keinsafan buat diri kau....muhasabah bebaik.......cuma mimpi gi haji ngan umrah je belum tertunai lagi........

syakuntala
23-11-07, 04:27 PM
kadang2 kalu kita asek teringat benda atau kejadian tu...dia akan masuk dalam mimpi kita.....

hieroplant
23-11-07, 05:07 PM
mimpi ulang2.aku mimpi pas exam.aku terjaga.tido balik mimpi pas exam balik.tapi realiti siangnya fail.hhahaha

maxzoom
02-05-08, 11:32 AM
huh... aku terjumpe thread ni baru aku teringat.... baru2 ni (minggu ni) aku ader mimpi... berulang2 sampai 3 kali... bukan mimpi buruk laa... klu buruk aku xcerite...
aku mimpi pi pancing ikan kat sungai.... 3 kali aku bermimpi tempat yang same ikan yang same dgn orang2 yang same (family aku)... dalam mimpi tu rase mcm best je sbb aku mesti dapat ikan... semua org happy.... 3 kali tapi berselang malam... nk kate aku gile mancing x de la sangat.... x terpikir pon nak pi mancing... malah aku x pikir pon tentang mimpi aku ni dalam kehidupan seharian aku... tapi berulang2... hurmmm.... adakah ini mainan tidur????...

amieshoro
02-05-08, 11:42 AM
boring ek kalau asyik mimpi berulang2...
macam menonton wayang yg sama berulang kali..

so, lain kali kalau mimpi yg sama, pastikan tukar channel kat remote otak..

mohdaliffnajmi
02-05-08, 04:38 PM
jeng jeng jeng...
aku pun pernah mimpi berulang-ulang gak dulu (baca: masa kecik). cerita nie susah nak dibuktikan sekarang.
masa aku kecik dulu..aku mimpi di satu malam..aku ada kat satu tempat.
macam dalam istana melayu lama. tapi tak ada orang. sunyi jer. tapi aku budak2 masa tue. memang takut giler. abis terkencing atas tilam. pagi esok..mak aku marah betul! heheh..

esok malam tue. sekali lagi aku mimpi benda yang sama. kali nie aku dok kat satu tempat macam ruang tamu gitu. luas giler!! ramai betul orang. menangis hiba. aku pelik betul. pas tue..aku berjalan kat satu bilik. ader dua tiga orang pemuda..siap berpakaian pahlawan zaman dulu..dok bincang sesama mereka. entah apa yang diaorang dok bincang pun aku tak tahu. ada lagi satu bilik..aku nampak ader dua pemuda..yang sorang tue..aku rasa macam putera raja..dok tukar persalinan kebesaran kepada pakaian biasa. satu lagi bilik..bilik nie lebih besar sikit. aku tengok ada seorang lelaki tua dok baring atas katil. dikelilingi pembesar2. aku ingat raja kot!

bila aku tengok muka raja yang dok tengah gering tue..aku terkejut sungguh!!
bila tersedar jer dari tidur..memang aku tak boleh tidur langsung sampai pagi esok tue. sebab muka raja tue macam muka arwah atuk aku! gilo!!

malam ketiga lak. lagi teruk aku bermimpi.
kali nie..aku dok belakang sekali. perhatikan ramai rakyat jelata mengiringi jenazah raja yang mangkat tue. pembesar pun ader sama.

bila dah tinggal aku sorang jer kat laman istana tue. aku perasan..dua tiga pemuda yang dok bincang dalam satu bilik tue. sedang bersiap-sedia untuk hantar dua orang pemuda yang satu bilik lagi..ke hutan berhampiran. aku ikut depa semua tue. tapi..tak sangka pulak..ader sungai kat dalam hutan tue. aku ikut naik perahu bersama dua pemuda nie. aku yakin salah seorangnya adalah putera raja yang berhak naik takhta..sebab ayahandanya yang mangkat tadi. tapi dia tak mahu..lalu digantikan bapa saudaranya. baru aku tahu...salah seorang dari dua tiga pemuda yang pi hantar putera raja ngan kawannya tue adalah bapa sedaranya yang bakal naik takhta.

paling mengejutkan aku..
muka putera raja tue saling tak ubah macam muka aku!!.

apa makna mimpi2 tue??

bila aku besar panjang..aku cuba siasat. pasal hati aku suruh cari jugak jawapan.
rupa-rupanya...
mimpi tue..kisah moyangku dulu.
putera raja pagar ruyung yang berhijrah ke semenanjung pada pertengahan abad ke-8 dulu. bapak aku cucu-cicitnya.

hmmm..
sejak tue..aku tak heran...kaum-kerabat diraja dahulu...sekarang nie..dah jadi orang kebanyakkan. lebih2 lagi..didalam darahnya..ader titisan ahlu bait.

toksah peliklah kalo dapat mimpi macam tue.

krychekz
03-05-08, 11:22 AM
aku pernah mimpi berulang˛ gak..mimpi jatuh dr bangunan tggi...:tensi: time mimpi tu susah nk bernafas...cam rasa betui˛ jatuh dr bangunan tggi ni...tp ada kebaikan aku mimpi balik˛ cam ni...aku tak takut tggi...tak rasa gayat pun...:peluk:

eksp
03-05-08, 11:54 AM
Ooooh tidak. Teman dah setel ngan awek tu. Dia brek emergency, katanya kucing melintas. Teman tak nampak apa2 pun. Jadi dlm keadaan yg amat cemas teman brek dgn dua belah kaki tapi tekena juga sikit sisi lampu belakangnye.



Dengan awek? :siulan:

Hang ada jodoh dengan awek tuh kot... takpun awek tuh terlalu comel sampai terbawak dalam mimpi.... hahahaha :sengih:

flash
04-05-08, 03:46 AM
kalo tido tengah hari, dia punya mimpi susah nak kira lerrrrrrrr

ain07ik
04-05-08, 11:50 AM
Ohoo....ni cite dah lama berlaku la kengkawan. Sekarang aku dah tak hadapi masalah mimpi berulang lagi. Mgkin masa tu aku terlampau terkejut.

Tapi masa rimas betul dibuatnye. Sampai aku terfikir benda bukan2.

Neo5
28-02-09, 09:37 PM
mainan tidur je gaknye.

DarkEmperor
28-02-09, 09:43 PM
aku pn pernah gak mimpi bende yg same berulang kali...
tp yg peliknye...siyes nih pelik...aku boleh sedar yg bende ni pernah berlaku n aku cube tuk ubahkannye...paling best skali aku sedar yg aku ni dlm mimpi bkn realiti n x boleh kluar dr mimpi thats why aku cube ubah....

korang phm ke agak2 nyer nih??
ni bkn citer lebat ek...

paling latest mlm semalam mimpi dlm mimpi...cube tuk kluar n terjage dr mimpi tp sbenarnye aku masih lg dlm mimpi...bile btul2 terjage aku masih keliru ni realiti or mimpi...boleh jadi gile siot ahhahaha...

nurElisa_alysa
28-02-09, 09:55 PM
erm..pernah juga mengalami bende nie.tapa pasal kapak.hurm..

ayap
28-02-09, 10:40 PM
mimpi berulang-ulang dlm hidup aku syok giler...

tun_teja
01-03-09, 12:15 AM
aku pn pernah gak mimpi bende yg same berulang kali...
tp yg peliknye...siyes nih pelik...aku boleh sedar yg bende ni pernah berlaku n aku cube tuk ubahkannye...paling best skali aku sedar yg aku ni dlm mimpi bkn realiti n x boleh kluar dr mimpi thats why aku cube ubah....

korang phm ke agak2 nyer nih??
ni bkn citer lebat ek...

paling latest mlm semalam mimpi dlm mimpi...cube tuk kluar n terjage dr mimpi tp sbenarnye aku masih lg dlm mimpi...bile btul2 terjage aku masih keliru ni realiti or mimpi...boleh jadi gile siot ahhahaha...

ko basuh kaki x sebelom tdo? :D

aku lately ni asik mimpi arwah nenek aku jer..

sebelom dia meninggal xde plak aku mimpi..

mlm td..aku mimpi lg..dia nazak kt atas riba aku..aku sempat ajar mengucap..

(alfatihah utk nenek aku)..

apa maksud mimpi aku ni...seram plak....

Art1973
01-03-09, 01:00 AM
Selalunya mimpi ni diberi maksud dgn cara simbolik dan teka-teki. Dlm tafsir yg pernah aku baca, kalau mimpi binatang selalu maksudnya elok, mcm tu juga mimpi lihat alam spt bulan ke mimpi ke. Kalau mimpi timpa air @ masuk dlm air spt lemas tu musibah. Kalau mimpi ngalami sesuatu peristiwa @ kejadian ni selalu maksudnya terbalik, baik jadi buruk,buruk jadi baik macam cermin la.Banyak lagi maksud2 lain tp selalu tafsirnya bergantung kpd org yg bermimpi dan kebanyakan mainan fikiran & perasaan je.

LOVE
02-03-09, 10:40 AM
macam2 gak pengalaman korang ni....tp aku tak pernah la mmpi benda yang sama 2,3 kali....tp ynag pasti setiap kali tido msti mmpi.tak pernah tido tak mmpi

ct_munyra
22-03-09, 05:53 PM
aku pon penah gak mimpi yg sme byk kali...
aku mimpi ade POCONG dok berdiri depan umh aku..
aku mimpi bende tuh 7 hari berturut...:setan:
sebulan lepas tuh aku mimpi balik bende yg sme...:riso:

TheDarkness
22-03-09, 11:11 PM
aku pon mimpi berulang-ulang jugak....boleh dikatakan dalam 2 bulan ni(bulan 2 dan 3 2009)sebanyak 5 kali(x termasuk tahun lepas punya), aku asyik mimpikan orang yang aku lost contact selama 3 tahun nie...dalam mimpi aku dia nampak tersangatlah lain,yang anehnya dia x penah tegur aku, sekadar memandang...mcm seolah dia ni ada masalah tapi aku sendiri x dapat huraikan...orang yang aku mimpi nie plak,aku penah jatuh cinta ngan dia..tapi apakan daya dia ni terima aku hanya sebab aku berwang(hubungan aku ngan dia x tahan lame,sebab aku blah x tahan)...atau mungkin dia derita kat luar sana?

rastaf
28-03-09, 02:55 PM
naper korang selalu advise org suruh basuh kaki sebelum tido...kan lebaik jika advise...amik wuduk sebelum tido...:peace::sengih:

fms
29-03-09, 10:51 PM
aku pernah mimpi berulang˛ gak..mimpi jatuh dr bangunan tggi...:tensi: time mimpi tu susah nk bernafas...cam rasa betui˛ jatuh dr bangunan tggi ni...tp ada kebaikan aku mimpi balik˛ cam ni...aku tak takut tggi...tak rasa gayat pun...:peluk:

mimpi camni biasa kadang2 terkene sihir..
cuba cek ngan ustaz..

flash
30-03-09, 04:16 PM
cuba tngk citer katon, mr. bean ker..... sure mimpi lain plak bro

matahari
01-04-09, 08:44 AM
aku pernah mimpi berulang˛ gak..mimpi jatuh dr bangunan tggi...:tensi: time mimpi tu susah nk bernafas...cam rasa betui˛ jatuh dr bangunan tggi ni...tp ada kebaikan aku mimpi balik˛ cam ni...aku tak takut tggi...tak rasa gayat pun...:peluk:

cuba u p check ngan sapa2 yg tau pasal perubatan takut ada kaitan dgn jin...cth spt jatuh daripada tempat yg tinggi, mimpi yang berulang2 tentang haiwan.. sbb saya ada terbaca satu buku Jin ( Penghayatan & perubatan)... Lately nie banyak baca buku yg berkaitan pasal agama.. smpi saya rasa byk benda saya lupa dan lalai..

ERFi
01-04-09, 09:41 AM
ni mesti kes lupe tukar cd b4 tido..
tu yg cite same je kuar...
takpun, b4 tido, download la cite baru..
byk cite baru best2 skang nih

izsabelle
27-04-09, 06:55 PM
aku time adi bongsu au masih kecil...slama sminggu ...tiap2 mlm aku mimpi selamatkan dia daripada lemas... sampai menangis teresak2 aku nangis... pastu...beberapa taun kemudian...aku mimpi yg sama gak...beberapa mlm berturut2...dlm mimpi tu..aku akan selamatkan adik aku dari lemas dalam sungai... skrg ni ok la...lama dah aku x mimpi camtu.. risau gak aku...kawan aku cakap...maybe sbb aku sayang sgt kt dia...ntah la

el-lail
10-05-09, 10:02 PM
:salam:

Saya post sekali lagi..pernah post kat topik lain...


Sila abaikan dan selalulah amalkan amalan sunnah sebelum tidur seperti wuduk, baca kursi, 2 ayat akhir Al-Baqoroh dan lain-lain.

Panduan sunat berkenaan tidur: Klik kanan dan pilih download (file format PDF) (http://el-ilmy.net/media/amalan_sunat_berkaitan_tidur.pdf)

Mimpi buruk berasal daripada syaiton. Abu Qatadah Radhiyallohu`anhu mengatakan, Saya mendengar Rosululloh صلى الله عله وسلم bersabda,

"Mimpi yang baik adalah dari Allah, sedangkan mimpi yang menakutkan berasal dari syaiton. Jika seseorang di antara kamu mendapat mimpi yang menakutkan, hendaklah dia meludah ke sebelah kirinya dan berlindunglah kepada Alloh dari keburukannya, maka mimpi itu tidak akan membahayakannya."
(HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Dari Jabir Radhiyallohu'anhu, dia mengatakan, Seorang Badwi datang kepada Nabi صلى الله عله وسلم lalu berkata,
"Wahai Rosululloh, aku melihat dalam mimpiku, seakan-akan kepalaku dipukul hingga aku tergelincir dan merasa sakit."

Mendengar itu Rosululloh صلى الله عله وسلم lalu berkata kepada Badwi tersebut,

"Janganlah kamu sampaikan kepada orang lain perbuatan syaiton yang mempermainkanmu."

Jabir lalu berkata, Setelah itu aku mendengar Nabi berkhutbah dan berkata,

"Janganlah sekali-kali seseorang di antara kalian bercerita tentang perbuatan syaiton yang mempermainkannya di dalam tidurnya."
(HR Muslim)

mixo
10-05-09, 10:33 PM
ye la...aku selalu mimpi yng berlainan tapi di satu lokasi yng sama...ape maksud lak?...

smlm baru je aku mimpi kena patuk ular...siott je ular tu...ape maksud eh?...

LAH
10-05-09, 11:47 PM
tahniah.... anda akan bertemu pasangan anda x lamer lagi......

mixo
10-05-09, 11:58 PM
haha..
ye ke...boleh caye ke mimpi2 ni?...kadang2 orng kate, kalau mimpi mcm tu, akan jadi mcm tu...tapi tak pernah jadi pun....susah ar nak percaya...

tapi mimpi kena patuk ular tu mmng ngeri la....mcm nyawa aku dihujung tanduk ah mase tu...huh..taknak ar mimpi mcm tu lagi...