PDA

View Full Version : [DIY/Maintenance] Servis & problem berkaitan aircond



Fotress_Maximus
11-01-03, 01:43 PM
Aku ada masalah sikit harap rakan-rakan boleh tolong okey....Masalahnya aircond keta aku nie masa kereta bergerak tak ada masalah tapi bila keta berenti sejuknya semakin kurang kadang-kadang angin yang keluar tue jadi panas... Sebenarnya apa yang rosak yee... pastue lak berapa budget yang repair dia......

shrek
11-01-03, 01:59 PM
ada beberapa kemungkinan....

1. kipas rusak....cube check kat engine....tepi radiator ko ada aircond punye macam radator gak...ada elektrik fan..maybe relay dia rusak atau kipas tu rusak...

2.gas tak cukup......try top up gas...

riey2000
11-01-03, 04:51 PM
yes biasanya kan 1. kipas kau tengok,kalu proton gi tengok fius kat depan ada tulis cool [5 amp] tukar mesti ok nya sebab bila jln angin yg sejukkkan radiator coz fan tu tak function,satu lagi kalu fius dah tukar masih tak jln,kipas dah kong elok tukar yg ori sebab local nanti dia cepat bakar ok

ampmeter
12-01-03, 11:22 PM
maximus........ada beberapa kemungkinan yg buat air cond keta ko tak sejuk.

1. kurang gas: mungkin ada berlaku kebocoran pd sistem paip atau komponen. cari mana2 part yg ada kesan minyak, buat ujian kebocoran dgn menggunakan buih sabun.

2. cooling coil tersumbat/blocked oleh kekotoran pd permukaan coil: cooling coil/evaporator adalah salah satu komponen penting dlm system aircond keta. terletak di dlm dashboard, di mana blower fan di pasang. tugas cooling coil adalah utk absorb heat di dlm keta, jadi bila dah kotor, akan berlaku frost pd permukaan coil, menyebabkan proses absorption terhalang.

kesimpulan dari apa yg aku citer kat atas adalah........ko kena hantar keta ko utk servis aircond........kena buka cooling coil, cuci dgn chemical, tukar filter drier, vacuum semula, recharge, check leak........cost dlm seratus lebih.

kena ingat....ada 2 jenis gas........kalo ko pakai keta lama, pakai gas R-12........cost jauh lebih murah dari keta baru yg pakai gas R-134a.

shrek
13-01-03, 08:01 AM
bukan ke gas lame mahal dari gas baru??

Fotress_Maximus
13-01-03, 01:09 PM
Thanks Guys....

dr.stereng
13-01-03, 01:11 PM
lagi satu try pi check kat kool aire sunway...tempat ni workmanship bagus harga pun ok

Madd
13-01-03, 08:01 PM
Masalah kau ni biasanya disebabkan oleh kipas air-cond tu rosak sebab ko cakap masa kereta berhenti air-cond tak sejuk.

ampmeter
13-01-03, 11:36 PM
shrek..........gas R-12 jauh lebih murah, tapi mengandungi CFC (cluorofluorocarbon yg mengancam lapisan ozon).........akan dimansuhkan tak lama lagi........R-134a adalah substitute utk R-12, mengandungi HCFC (hidrofluorocarbon, ozone friendly)......gas baru ni lebih mahal, termasuklah semua sparepart yg berkaitan........

mad.........kalo blower fan motor rosak, kita boleh rasa kat 'air diffuser' dlm keta.....test speed 1,2 & 3.......tapi kalo condenser fan motor yg rosak, sistem akan mengalami high pressure yg akan menyebabkan high pressure cut out (tu pun kalo sistem tu ada high pressure switch).......kalo sistem tu takde high pressure switch, akan menyebabkan sistem paip pecah!

satu lagi kemungkinan ialah timing kereta yg rendah semasa idle, tekanan compressor juga bergantung pd kelajuan enjin.......semakin laju enjin, semakin laju compressor.......demikianlah adanya.

Matlie
14-01-03, 10:26 AM
Posting asal oleh Fotress_Maximus
Aku ada masalah sikit harap rakan-rakan boleh tolong okey....Masalahnya aircond keta aku nie masa kereta bergerak tak ada masalah tapi bila keta berenti sejuknya semakin kurang kadang-kadang angin yang keluar tue jadi panas... Sebenarnya apa yang rosak yee... pastue lak berapa budget yang repair dia......

Sblm tu tanya sikit, kau pakai keta apa? Ok, cuba kau buat test nih...

Sewaktu kereta tak berjalan, ON kan aircond. Lepas tu cuba tekan pedal minyak. Kalau semasa tekan tuh compressor idup dan kipas berpusing, ini maknanya RPM kau tak cukup utk compressor idup.
Masalah ni bukan disebabkan kipas tak pusing. Benda ni jadik bila RPM enjin terlalu rendah utk compressor "masuk". Biasanya benda ni terjadi kat Kancil.

Tetapi, kalau masa kau ON aircond compressor idup tapi kipas tak berpusing..... mmg sahlah kipas kau rosak. Kalau mcm nih, jgn sesekali kau ON aircond sbb ianya boleh merosakkan compressor dan O-ring cooling system kereta kau.

Kalau nak servis aircond baik punya..... PM kat aku. InsyaAllah.... rega dia berpatutan.

version02
14-04-04, 09:24 PM
wei kengkorang warga bincang.net yang dirahmati..


aku pakai keta kancil.. ada dalam sebulan lepas aku ada buat servis aircond aku.. dia (orang workshop) ada tukar tabung gas dia.. tukar cooling coil dia..(peh..memang serabut gile...) dah ok dah.. tapi sejak akhir2 nie aircond aku dah start buat hal balik.. waktu siang kalo tengahari tu memang toksah le bukak aircond.. memang menggelegak dalam keta pasal pasang aircond macam tak pasang langsung.. kuar angin panas gile..


nak kata rosak.. baru ari tu servis.. tapi bile time malam ke.. siang mendung ke.. hujan ke.. rasa sejuk lak.. sesapa yang bawak kancil ada ke masalah macam nie..? kalo ada sesapa nak bagi komen silakan le ye.. aku tak tahan le asyik terbakar je dalam keta :|: :|: :|:

gar
14-04-04, 10:51 PM
aku rasa masa depa servis tu...segala sambungan tu ada leaking...hehehe..aku dah kene..bila dah ketatkan..aku pi tambah gas..sampai la ni..ok ja..manyak sijuk wooooo.....

shrek
15-04-04, 10:17 AM
try tgk kipas ko..idup ke tak....then kaalau idup..tgk lak gas...

kat tabung tu ada cermin kan??bole tgk ada buih ke tak...kalau ada buih buak2...then kena gi top up gas...kalau gas takde....kompreser running....habis kompreser kong....

r2d2
15-04-04, 10:34 AM
kalau lelain smua ok mungkin problem tang kipas... sbb pusing x laju... plg terasa masa tgh/layan jem

Chinozie
15-04-04, 12:21 PM
Kiriman asal oleh version02
wei kengkorang warga bincang.net yang dirahmati..


aku pakai keta kancil.. ada dalam sebulan lepas aku ada buat servis aircond aku.. dia (orang workshop) ada tukar tabung gas dia.. tukar cooling coil dia..(peh..memang serabut gile...) dah ok dah.. tapi sejak akhir2 nie aircond aku dah start buat hal balik.. waktu siang kalo tengahari tu memang toksah le bukak aircond.. memang menggelegak dalam keta pasal pasang aircond macam tak pasang langsung.. kuar angin panas gile..


nak kata rosak.. baru ari tu servis.. tapi bile time malam ke.. siang mendung ke.. hujan ke.. rasa sejuk lak.. sesapa yang bawak kancil ada ke masalah macam nie..? kalo ada sesapa nak bagi komen silakan le ye.. aku tak tahan le asyik terbakar je dalam keta :|: :|: :|:

ko DYI :
i) mula2 ko check buih kat botol air-cond koo....ade buih tak....kalau ade..menaning ade lah gas air-cond...
ii) pastu ko check suis air-cond ko...kekadang suis tu leh longgar...pastikan dia berade pada kedudukan sebetulnye....pastu ko on ngan off suis tu, tgk ade beza tak rpm enjin koo....kalau ade beza...suis ok kalau takde...suis ko problem
iii) pastu check hose air-cond kooo....check ngan air sabun....kuar buit ade bocorla tu...
iv) tgk connetion hose air-cond koo ketat tak...
v) tak dapat gak....kau gi jelaa balik kedai tu....setakat tu je yg aku tau.....taknak pun kau tunggu Bro. (Tyco) balas nanti....

selamat mencuba....

version02
15-04-04, 03:40 PM
aku cuba le kejap lagi ek.. pelik sokmo ekon aku nie.. kalo sesapa nak naik keta aku kena tunggu mendung atau hujan atau mlam le.. siang tengahari memang toksah le naik keta aku.. gerenti lenjun dengan peluh.. muah ah ah ah...

gogsard
15-04-04, 10:26 PM
cerita pasal akond nie .. keta akoo pon problem akond tak sudah2 .. belah kiri kabin angin yg kuar giler pelan compare dengan yg belah kanan kabin. kat belah kiri tu bukak no 3 baru sama macam no 1.


korang agak2 kenapa ek distribution tak sekata ?? akoo teka blower nyer hal. btw .. blower tu letak kat mana ?

EpeT
16-04-04, 08:04 AM
tgk kompressor jer... kalo bocor.. kene tuka ler.. kalo kene tuka.. aiyaaaaaa... meskin wooooo... :hehe:

Chinozie
16-04-04, 08:52 AM
Kiriman asal oleh gogsard
cerita pasal akond nie .. keta akoo pon problem akond tak sudah2 .. belah kiri kabin angin yg kuar giler pelan compare dengan yg belah kanan kabin. kat belah kiri tu bukak no 3 baru sama macam no 1.


korang agak2 kenapa ek distribution tak sekata ?? akoo teka blower nyer hal. btw .. blower tu letak kat mana ?

hmmm......
i) maybe ko nye corong utk air-cond tu longgar kee....ade tercabut ke, bocor kee....
ii) blower ko , blower koo sebelah tak berfungsi....

ekzos_pipe
16-04-04, 08:59 AM
gogsard guna keta apa?

kalau proton saga blower dia kat laci sebelah co pilot tuh, buka laci tuh ble nampak blower, tapi rasanya corong/salur aircond tuh yang problem..

gogsard
16-04-04, 09:28 AM
Kiriman asal oleh ekzos_pipe
gogsard guna keta apa?

kalau proton saga blower dia kat laci sebelah co pilot tuh, buka laci tuh ble nampak blower, tapi rasanya corong/salur aircond tuh yang problem..

den pakai fenari ... :D

EpeT
20-04-04, 01:44 PM
byk gak tuh...
kot2 ader hos leaking..
kot2 condenser sumbat..
kot2 kompressor bocor..
kot2 kipas ko jalan ker tak...
kot2 belting putuih ka..
apa lagik aaa...

gogsard
20-04-04, 04:40 PM
Kiriman asal oleh ekzos_pipe
gogsard guna keta apa?

kalau proton saga blower dia kat laci sebelah co pilot tuh, buka laci tuh ble nampak blower, tapi rasanya corong/salur aircond tuh yang problem..

kelmarin akoo bukak center console keta akoo .. blower dia kat bawah .. tiup angin naik kat akond tgh .. memang kuat giler angin .. then somewhere in the middle ada paip nak ke akond kiri dan kanan.

akoo tak dapat nak tgk paip ke belah kiri sebab terselit kat dalam dash board tuh .. tak tau la bocor ke apa ..

hai .. apakena laa akond den nie.. dapat duit jek trus kuar kat tempat lain .. :uwaa:

Yatie
23-04-04, 03:20 PM
Kiriman asal oleh gogsard
kelmarin akoo bukak center console keta akoo .. blower dia kat bawah .. tiup angin naik kat akond tgh .. memang kuat giler angin .. then somewhere in the middle ada paip nak ke akond kiri dan kanan.

akoo tak dapat nak tgk paip ke belah kiri sebab terselit kat dalam dash board tuh .. tak tau la bocor ke apa ..

hai .. apakena laa akond den nie.. dapat duit jek trus kuar kat tempat lain .. :uwaa:


yep..serupa ngan kereta kita la..aircond prob...dah repair pon panas lagi..mm bln nie gaji utk keta la gamaknyerr

ncik mat
10-07-04, 10:54 AM
a'kum...
aku pakai honda civic si.... problem nye pade aircond apabila die mengeluarkan bunyi kret....kret...kret... bila keta berenti dan idling adalah stabil... bila tekan minyak xdak bunyi plak.... so aku nak tau ape masalahnya dan ape penyelesaiannya dari korang yang bijak pandai ni sume, tima kasih.....

Matlie
10-07-04, 12:06 PM
Mungkin belting dah penghujung hayat kot. Sblm tu satu soklan, bunyi tu kat dlm dashbord ka kat bhgn enjin?

ncik mat
10-07-04, 10:53 PM
Kiriman asal oleh Matlie
Mungkin belting dah penghujung hayat kot. Sblm tu satu soklan, bunyi tu kat dlm dashbord ka kat bhgn enjin?
merujuk kepada soklan mu matlie, aku pon x pasi bunyi kat mane.... kalu ikut telinga aku rase2nye dengar kat enjin, tapi kalu ikut telinga mmbr aku plak die kate bunyi dari dashboard, nnt aku try cek balik, kalu psl belting tuh aku rase x kot psl aku br tukar awal thn nih, ker mu rase awal thn ni pon dh kira lame dah?

gar
11-07-04, 12:10 AM
hurm...tu masalah kompressor awak la...kompressor dalam proses nak kong.....tak caye? pi la check kat kedai aircond....saya dah kene dah dulu..kes yang sama

EpeT
12-07-04, 08:07 AM
kompressor or belting kot?? aku dulu kompressor kong ekon keta tak sejuk dgn beransur2 .. pehh... panas tak hengat..

ncik mat
12-07-04, 11:34 AM
izit compressor? bape ek harga utk compressor baru or 2nd hand utk keta aku kalo sape2 tau?
tq.......

Matlie
12-07-04, 03:08 PM
Kemungkinan compressor pun boleh jadi jugak. Cuba pegi kedai aircond. Kalau tak mau tukar compressor lagi, suruh dia isi minyak compressor. Utk itu, gas+minyak lama perlulah dibuang dulu. Kalau compressor baru2 nak berbunyi, insyaAllah... boleh ilang la sikit.

puaka_biru
12-07-04, 04:08 PM
utk persediaan cuba la riki dulu rege compressor kat kedai potong.

sediakan payung sebelum hujan. :D

gar
12-07-04, 04:19 PM
ekon ko cepat sejuk tak? maksud saya..bila start kete..ko on ekon..dia sejuk cepat tak? or kena jalan dulu baru sejuk? kalau jalan dulu baru sejuk...aku berani kompom tu compressor ko !

ncik mat
13-07-04, 11:35 AM
Kiriman asal oleh gar
ekon ko cepat sejuk tak? maksud saya..bila start kete..ko on ekon..dia sejuk cepat tak? or kena jalan dulu baru sejuk? kalau jalan dulu baru sejuk...aku berani kompom tu compressor ko !

merujuk pade soklan nko... ekon aku mmg x cepat sejuk, kene run enjin baru leh sejuk n then kalu time panas, berpeluh la nko kalu naik keta aku, hehe.... so, ni kira compressor la nih?

xpthrone
13-07-04, 11:44 AM
Kiriman asal oleh puaka_biru
utk persediaan cuba la riki dulu rege compressor kat kedai potong.

sediakan payung sebelum hujan. :D

btol tu... kenkadang pomen main hentam je... tambah² kalau kite tak tau harge dier... kedai potong ader yg elok lagi ke...

gar
13-07-04, 02:47 PM
Kiriman asal oleh ncik mat
merujuk pade soklan nko... ekon aku mmg x cepat sejuk, kene run enjin baru leh sejuk n then kalu time panas, berpeluh la nko kalu naik keta aku, hehe.... so, ni kira compressor la nih?

okeh cik nik mat....kompom kompressor....tapi...cik mat besa refill gas tak? berapa lama tahan gas tu....dah check leaking kat paip ekon tu tak? kalau gas tu tahan 1-2 week..dan tadak leak kat paip ekon....sila dapatkan kompressor baru...hehehe...

EpeT
14-07-04, 02:58 PM
samada kompressor or hose bocor... tu jer.. sbb aku penah gak..hose bocor.. ekon tak berapa nak sejuk..

rexprimo
25-05-05, 09:10 AM
Punca pendingin hawa tidak berfungsi


KETIKA memandu kereta dalam kesesakan jalan, anda tentu berasa gelisah dan tidak selesa jika sistem pendingin udara kereta tidak berfungsi – air-cond tidak sejuk, angin yang keluar berbau hapak dan saluran paip bocor.


Sistem pendingin udara (air-cond) sebenarnya berfungsi menggunakan gas yang dimampatkan oleh compressor. Gas ini akan mengalir melalui cooling coil yang berada di dalam kabin kereta dan blower akan meniup angin melalui cooling coil ini dan mengeluarkan angin yang sejuk.

Selepas itu gas ini perlu disejukkan kembali dan akan melalui radiator kondenser yang akan menyejukkan gas itu. Begitulah secara asasnya bagaimana pendingin hawa kereta berfungsi.

--------------------------------------------------------------------

Namun ada beberapa masalah yang biasanya timbul akibat daripada kerosakan peralatan air-cond.

Angin panas atau air-cond tidak sejuk. Perkara ini terjadi kerana beberapa kerosakan.

Sebaiknya periksa kandungan gas air-cond kita dengan melihat tingkap di atas penapis gas air-cond (tabung berwarna perak yang mempunyai bahagian kaca di atas) Kalau anda nampak ada buih, maksudnya gas masih ada. Jadi kerosakan bukan disebabkan kebocoran. Pasangkan air-cond. Perhatikan kipas di depan radiator kondenser.

Sekiranya kipas ini tidak bergerak. Maksudnya kipas itu rosak dan perlu ditukar. Sekiranya kipas bergerak tetapi pergerakannya tidak laju, kipas itu perlu juga ditukar. Sekiranya kipas bergerak laju dan air-cond masih tidak sejuk, biar air-cond terpasang dan perhatikan salah satu paip yang menyalurkan gas air-cond. Sekiranya anda nampak, bintik-bintik air mula kelihatan maka aliran gas daripada kompresor ke cooling coil elok.

Tapi air-cond masih tak sejuk, besar kemungkinan, injap yang mengawal kemasukan gas ke dalam cooling coil tersumbat atau rosak. Untuk menukar injap ini cooling coil perlu dibuka dan gas perlu dibuang.

Air-cond tidak cukup sejuk juga menimbulkan masalah. Perkara ini biasanya berlaku kepada kereta yang diimport sepenuhnya (CBU) atau selepas air-cond diservis. Tiada kerosakan sebenarnya kerana suhu air-cond dikawal oleh satu suis yang meng 'on'kan dan meng'off'kan air-cond kita secara automatik. Minta mekanik melaraskan suis ini supaya air-cond lebih lama 'on'.

Dalam perjalanan jauh, selepas beberapa ketika, air-cond tidak sejuk. Perkara ini berlaku kerana suis yang mengawal 'on' dan 'off' air-cond tidak dapat berfungsi dengan baik atau injap yang mengawal gas masuk ke dalam cooling coil rosak menyebabkan kemasukan gas ke dalam cooling coil berlebihan dan menjadikan cooling coil beku atau ais terjadi hinggakan menghalang pengaliran gas keluar dan menyebabkan hanya sebahagian cooling coil yang sejuk dan sebahagian lagi panas.

Sekiranya ini terjadi, berhentikan kereta anda selama beberapa ketika (sehingga tiada lagi ais di paip gas) dan laraskan thermostat ke suhu yang paling kurang sejuk. Sekiranya berlaku lagi, maksudnya, injap atau suis air-cond anda perlu di tukar.

Satu lagi masalah ialah angin air-cond berbau hapak dan tidak selesa. Ini berlaku kerana terdapat angin luar yang masuk ke dalam sistem saluran angin air-cond kereta anda atau air-cond anda telah terlalu lama tidak di servis hingga menyebabkan semua habuk dan basah telah berkulat dan mengeluarkan bau busuk.

Apabila anda mendapati corong keluar angin air-cond berminyak, ia juga bermasalah. Jika ini berlaku, maksudnya cooling coil anda telah mengalami kebocoran dan lama kelamaan gas akan habis dan angin air-cond akan panas.

Adalah lebih baik air-cond diservis setiap tahun dan untuk perjalanan jauh di lebuh raya. Jangan laraskan thermostat pada suhu tersejuk kerana ini akan merosakkan injap cooling coil. Dan untuk pengguna kereta buatan Malaysia, jangan terlalu 'bermain' dengan thermostat air-cond anda kerana ia sangat sensitif. Kos untuk membaikinya agak mahal

Chinozie
25-05-05, 10:45 AM
TIPS : Kalooo kedai air-cond nk charge tukar compresor atau cooling coil...tgk harga dia pasti kn jgn terlalu mahal...sbb benda2 nie bole cari kat kedai potong...

cth...cooling coil vavle, RM160...vavle pipe RM135...dah bape dah tu RM295...pastu upah n gas lg RM35...dah bape dah tu...last2 aku cakap kat cina tu takpe aaaa...nnt dulu jgn pasang...pastu aku call kedai potong tanya harga brg...pada mase yg same kedai tu siap promote mcm2, upah cuci balik laaaa, cari kn 2nd hand laaaa...last kedai potong ade stock...satu set COMPLETE cooling coil ngan vavle piping, box dia siap wiring lg...RM50 jeee... drp RM295 :D...

sooo pastikn diri anda tidak tertipu...rajin2 laaaa singgah kedai potong, tgk ape brg yg bole dicekau kat sane baik cekau kat sane...rajin2laaaa rapat ngan pomen, tanya tu tanya nie jgn nk segan, malu laaa, tak macho aaa tanya2...

Lupa lak nk selit skit...kipas utk air-cond...leh dapat RM30 dr kedai potong...pasang DIY je laaaa... :D kalooo kedai mau dia charge RM100 - RM120...padahal ade yg barang recond...

rexprimo
25-05-05, 12:03 PM
kebykan brg recon kualitinyer tidak byk beza sgt dgn yg baru.....
yg betul2 beza rege nyer yg x tahan tu....
n ada setgh org kurang pecaya / harap sgt brg 2nd coz takut rosak cepat....
tp kalu dh xtau jgn le mandai gi sendiri....
gi le dgn org yg berpengalaman n tahu nk tgk keadaan sesuatu komponen tu...
:::

Mac Weng
25-05-05, 01:19 PM
assalammualaikum...
kalo aircond nya compresor(kot) bunyi dia kuat(gegar) masa pasang...pastu senyap..kadang bile stop kat trafic light ker bunyi balik...tu nape yek...ke sbb compressor dah lama??

Chinozie
25-05-05, 01:56 PM
assalammualaikum...
kalo aircond nya compresor(kot) bunyi dia kuat(gegar) masa pasang...pastu senyap..kadang bile stop kat trafic light ker bunyi balik...tu nape yek...ke sbb compressor dah lama??

dah tak lama dah tu...mcm aku nye...hahahah
compresor koo kecik...tu yg makan gas air-cond tu...

Mac Weng
25-05-05, 02:00 PM
ooo ya ke....so jln penyelesaiangnya nak kena tukaq baru la yek...aisey..ape pulak masalah dgn compresor kecik??pastu kalo boleh tukar compresor yg beso lagi..sbb rasanya kete aku ni compresor standard jer..

Chinozie
25-05-05, 02:03 PM
ooo ya ke....so jln penyelesaiangnya nak kena tukaq baru la yek...aisey..ape pulak masalah dgn compresor kecik??pastu kalo boleh tukar compresor yg beso lagi..sbb rasanya kete aku ni compresor standard jer..

cari yg biasa pun bole...kaloo keta aku kena pakai DENSO nye...baru sejuk... :D

ARe-BeaR
25-05-05, 09:21 PM
lagi satu.. kalau kipas tak jalan tuh jgn trus asume kipas kong.. check dulu fius kipas mana elr tahu kot2 terbakar jerk... fius tuh lagi murah... mcm keta aku fius kipas selalu terbakar kalu merembat... skrg nih plak condensor plak bocor... trus malas dah nak buat air cond tuh... tp kalau ujan pergghhh sure seronok punya dalam keta tuh tetambah lagi kalau ujan dan jem... fuiiiyoooooo...

oit chinozie... ko tanya kot2 ada condensor denso utk SR4 murah kat kedai ko selalu angkat tuh... kalau semua package aircond tuh bleh murah aku sebat semua nyer.... ;)

gogsard
27-05-05, 03:23 PM
ooo ya ke....so jln penyelesaiangnya nak kena tukaq baru la yek...aisey..ape pulak masalah dgn compresor kecik??pastu kalo boleh tukar compresor yg beso lagi..sbb rasanya kete aku ni compresor standard jer..

nak tuko besar boleh. kena make sure tapak kompressor boleh diikat pada enjin/body tanpa modification or maybe minor mod. biasanye tapak dia lebih kurang.

dan juga pastikan pully dan body compressor tidak menganggu komponen lain. kalau nasib kurang baik kompressor belt kena tukor sebab nak ngamkan dengan pully baru. Dan juga cooper piping dari stok piping ke kompressor mungkin kena tukar kalau tak ngam.

kereta Kenari akoo original kompressor Sanden tuko ke Denso yg besar sket. Alhamdullilah masalah lambat sejuk (known issue kenari) tgh hari buta dapat dikurangkan dengan selambanye.

lagi besar kompressor lagi banyak power diperlukan nak pusing kan kompressor. kereta anda mungkin akan mengalami power lost (compare to standed compressor) biler komressor tu kick in. kalau betul ngam mungkin takda apa2 effect pada enjin.

MzH82
27-05-05, 09:01 PM
ekekkeke....
kalo termostat baper ek.... utk ekon nye... both baru n hakat. pakcik nye keter da bunyik ketek2 bila da cukup sejuk.... mmg annoying aa.... tanya kat pomen ekon, dia cakap thermostat da nak out... so jgn main sgt tempreture level... f.y.i, pakcik pake toyota LE.

yg lain baru setel... dulu cooling coil da bocor belah dalam... so da xleh welding balik cam dulu.... kasi tukar nge valve dia skali... both usia da dekat 20 tahun... kekekekek... pastu tank gas pun tuka gak... sekali serbis compressor n tukar bearing compressor... sumer skali dekat rm 400...... mahal sgt ke?

::: :waduh: :::

Chinozie
28-05-05, 09:03 AM
Q : camne nk tau thermostat dah kong aaaa???
A : haaaa...start keta, on air-cond...pastu rase thermostat tu...septutnye sejuk, tp kaloo panas...haaa dah kong laaa tu...:D pastu air-cond kooo taj sejuk walaupun dah isi gas baru...

Yatie
22-09-05, 05:16 PM
nak tanya aa geng2 kat sini..
keta yatie ada masalah nie..entah kenapa lak aircond tu..tau aa dh dpt gaji dia lak buat hal..tanya member kata aircond tk der masalah sbb kat saluran aircond kalo pasang sejuk n tk der bocor tapi dia tk sejuk kat dlm keta..maksud yatie dia tk teerasa...
apa sebab dia ekk..orang kata blower dia rosak..ader kata kondenser dia..

kalo blower berapa ekkk kos dia nk bajet2 gak nie n kat mana tmpt sparepart yang murah area cheras n serdang...

opss lupa lak keta yatie tu kancil 660 auto...

penin..penin pasal keta nie

SixShot
22-09-05, 05:24 PM
kancil ekon memang tak kuat.... about rasa dah tak sejuk lagi tu.. mungkin sebab dah imune ngan suhu tu.... but ko still expect something more.... tapi kalau nak gie cek pegi laa..... habis habis pon dia akan kata.. oOoo.. gas kurang nih... tak pon dia kata.. ada paip bocor laa.. $$$$$ hehehe

gar
23-09-05, 10:06 AM
ok....kancil ek...meh aku citer..

kalau blower rosak...maknanya...angin tak kuar langsung kot bilah bilah ekon tu...


kalau kondenser rosak ... rosak ni maknanya sumbat....bile tengah hari panas tahap gaban....pagi or malam...sejuk jerk.......kompom kondenser sumbat


kalau kompressor rosak....ko nak test senang ja...ko start enjin ..bukak ekon...kalau tak sejuk......ko tekan minyak siket...dalam rpm 3000.....kalau sejuk....kompressor ko bermasalah...


*utk sejukkan ekon kancil ni..aku rekemen..ko gi kedai ekon..cakap sama itu tauke...saya nak pakai kompressor vitara....diaorang akan servis sekali semua paip ekon...blower...cooling coil....dan kondenser....dryer pun diaorang akan tukar..aku dah buat kat kancil moderno aku....kos rm 450(dipenang lah).....ekon garenti sejuk....but...ada kelemahan lah.....bile ko on ekon..enjin ko akan rasa berat siket.....sebab kompressor vitara ni agak besar.....

Chinozie
23-09-05, 10:23 AM
sebelum tu...check dulu botol gas air cond tu...
tgk ade buih kuar ke tak kat cermin dia...

dua kemungkinan kaloo buih tak kuar...
1) gas abis
2) high compresion utk compresor dah takde...maybe minyak compresor dah abis...refill RM50 siap isi gas skali

Yatie kaloo duduk kat area shah alam glenmarie leh aaa den bawak satu kedai nie...
mmg sifoo air-cond...pomen den rekemenkan...
sbb ari tu ade problem air-cond...pergi kedai lain semua cakap compresor rosak...mau RM300 gak aaa kena tu...

tp gi kedai nie...rilek jeee...check tu check nie...pastu baru tau...
compresor nye minyak dah abis...so refill minyak compresor n gas air-cond sampai skrang ok...cuma...cooling coil valve jee rosak...so takle control kesejukan...leh full blast jeee...:D...ehhh lupa lak...kos repair tu semua cuma RM50 jeeeee

Yatie
23-09-05, 11:40 AM
MURAHNYA.....so ape2 pon kena gi check dulu ekkk kat pomen tu..mm tk pasti sama ada blower ke apa yang rosak...
dah aa panas...mmm...

MzH82
24-09-05, 11:42 AM
sebelum tu...check dulu botol gas air cond tu...
tgk ade buih kuar ke tak kat cermin dia...

dua kemungkinan kaloo buih tak kuar...
1) gas abis
2) high compresion utk compresor dah takde...maybe minyak compresor dah abis...refill RM50 siap isi gas skali

Yatie kaloo duduk kat area shah alam glenmarie leh aaa den bawak satu kedai nie...
mmg sifoo air-cond...pomen den rekemenkan...
sbb ari tu ade problem air-cond...pergi kedai lain semua cakap compresor rosak...mau RM300 gak aaa kena tu...

tp gi kedai nie...rilek jeee...check tu check nie...pastu baru tau...
compresor nye minyak dah abis...so refill minyak compresor n gas air-cond sampai skrang ok...cuma...cooling coil valve jee rosak...so takle control kesejukan...leh full blast jeee...:D...ehhh lupa lak...kos repair tu semua cuma RM50 jeeeee


erkkkk.... yeke kalo buih xkuar gas abis..... bukan ke kalo berbuih gas abis ke? buih kaler putih kan? kalo baru refill gas, kan ke xde buih.... cuma cecair kaler jernih duk rotate kat dalam tuh? erkkk.... betul ke?..... sesape yg konfirm tau, tolong betulkan ey!

::: :waduh: :::

Chinozie
24-09-05, 12:53 PM
erkkkk.... yeke kalo buih xkuar gas abis..... bukan ke kalo berbuih gas abis ke? buih kaler putih kan? kalo baru refill gas, kan ke xde buih.... cuma cecair kaler jernih duk rotate kat dalam tuh? erkkk.... betul ke?..... sesape yg konfirm tau, tolong betulkan ey!

::: :waduh: :::

ade buih aaa gas ok...buih putih...tp tak byk aaaa skit jeee...at least nampak benda tu berputar dlm botol tu...
sbb gas tu beranjaun didalam botol gas tu...
kalooo takde buih abis gas aaaa...

FunctionX
24-09-05, 06:02 PM
kancil stended 660 ekon on ngan ekon off bezanya bagaikan beza setting wastegate @ 0.2 bar ngan 0.5 bar... :D :D

sekali-sekala bawak keter mak aku best gak main on-off ekon camtu. :D

nar7397
10-11-05, 04:33 PM
assalamualaikum.....

aku tak leh buka topik baru so aku post la kat sini....

aku nak tanya kat kengkawan kat sini....ekon keta aku ada problem gak....klu tghari mula2 sejuk ar pastu mcm tak rasa jer...klu pagi/mlm/ari ujan sejuk sampai kuar asap sejuk tu.....sblm ni penah tukar cooling coil....lg setau aku kompresor akan cut off kan tp keta aku tak de cut off...aku penah tanya member dia cakap ekon punya temostat rosak...so korang ada pendapat ker....klu temostat rosak brapa kos nyer....

klu tanya kedai...biasala....musti ckp tu rosak ni rosak....las2 aku yg kopak.....
tulun la aku....

reportez
10-11-05, 04:44 PM
urm....erkk kenaper korang punyer servis econd mahal sangat...aku nyer pajero bulan lepas biler bwk laju jer dier xsejuk pastuh kuar asap putih..kadang² tuh memang xsejuk langsung..baik bukak tingkap kete bagi angin masuk lagi sejuk.....rupe²nyer tersumbat n tabung gas nyer pun perlu ditukarr...kenalah RM183.00..nape kancil nyer sampai RM300-RM400...isk...isk...muskil..muskil...mahal sungguh

gar_new
10-11-05, 04:48 PM
aha...termostat ko mampus....bile termostat ko rosak....dia tak leh hentikan kompressor...maksud saya on off kompressor secara automatik......then kompressor ko akan panas...dan bile panas....ekon pun tak de...kira kuar angin panas aje..

termostat ekon ni dok dalam cooling coil...ada 2 jenis...satu one way valve...satu lagi 2 way valve..kalau 2 way ni..mahal la siket....dan bile nak tukar mende alah ni..ko kene refill balik gas...sebab kene bukak cooling coil...


** lagi satu..kalau kes ko ni..pagi ngan malam sejuk..tgh hari panas....mungkin kondenser dan dryer ko dah sumbat......servis or tukar baru....insyaallah settel

nar7397
10-11-05, 05:00 PM
aha...termostat ko mampus....bile termostat ko rosak....dia tak leh hentikan kompressor...maksud saya on off kompressor secara automatik......then kompressor ko akan panas...dan bile panas....ekon pun tak de...kira kuar angin panas aje..

termostat ekon ni dok dalam cooling coil...ada 2 jenis...satu one way valve...satu lagi 2 way valve..kalau 2 way ni..mahal la siket....dan bile nak tukar mende alah ni..ko kene refill balik gas...sebab kene bukak cooling coil...


** lagi satu..kalau kes ko ni..pagi ngan malam sejuk..tgh hari panas....mungkin kondenser dan dryer ko dah sumbat......servis or tukar baru....insyaallah settel


ko tau ker brapa hinggit kos sume tu.....agak2 la kan...kang lari plak bajet aku...dah la lepas raya ni....kupak beb....

N@sI
10-11-05, 07:13 PM
*utk sejukkan ekon kancil ni..aku rekemen..ko gi kedai ekon..cakap sama itu tauke...saya nak pakai kompressor vitara....diaorang akan servis sekali semua paip ekon...blower...cooling coil....dan kondenser....dryer pun diaorang akan tukar..aku dah buat kat kancil moderno aku....kos rm 450(dipenang lah).....ekon garenti sejuk....but...ada kelemahan lah.....bile ko on ekon..enjin ko akan rasa berat siket.....sebab kompressor vitara ni agak besar.....

selain vitara nyer kompresor... apa lagi yg aku ble sumbat?....

pomen cakap kompresor aku dah kong.... pasal kat enjin aku kluar bunyi cam org bertukang... tapi kawan aku cakap plak.. mungkin water pump aku problem.... so mana satu aku nak kena tukar ni....

gar_new
11-11-05, 08:15 AM
nar7397 - kos dalam rm 300 - rm 500 .. ikut barang ko tukar dan jenama barang lah...kalau tukar cooling coil , valve , kondenser , dryer , gas , minyak ... dan mende alah ni ada jenama..apm paling murah...denso pun ada...dan ada gak brand lain....

nasi - kompressor l2 pun boleh masuk....ko kene tambah adaptor aje kat tapak paip tu...(kedai ekon mesti tau buat) ... tapi still sama gak..kesejukan tetap biasa....kalau ada modal lebih...go for vitara(jgn pi beli sendiri plak..sebab kang kene cas modi tapak..better ko suh kedai ekon tu belikan...)...garenti sejuk lah....hurm..kalau waterpump ko rosak..temperature mesti naik..nak test...ko off ekon ada bunyi tak??kalau ada bunyi....mungkin waterpump...kalau tak bunyi..ko try on ekon...kalau bunyi...itu kompressor lah...

are-bear - hurm...kes no ni..aku rasa elok ko pegi kedai ekon yang kecik kecik..ala..kat pekan pekan kecil ke...mesti depa ada masa nak check apa barang yang rosak...dulu aku ada gak pegi kat kedai besar....yang signboard gila gila ganas...mahal..dan malas....la ni aku dok pi kedai kat pekan kampung aku aje...jenis rajin...murah...dan paling best ... friendly....

nar7397
11-11-05, 11:11 AM
nar7397 - kos dalam rm 300 - rm 500 .. ikut barang ko tukar dan jenama barang lah...kalau tukar cooling coil , valve , kondenser , dryer , gas , minyak ... dan mende alah ni ada jenama..apm paling murah...denso pun ada...dan ada gak brand lain....



gar....klu termostat rosak nak kena tuko sume tu ker....sbb tu ari aku dah tuko cooling coil.....brapa plak rega termostat tu....aku ni dah la tak reti....
termostat tu bukan punat yg ejas temp tu ker....alah yg dok kat suis ekon tu....

#klu salah tulunlah betulkan.... :hehe: :hehe: :hehe:

Chinozie
11-11-05, 11:46 AM
nar7397,

kaloo ade dekat area glenmarie,shah alam ade satu pomen melayu...old timer...mmg power n suka tlg...selagi bole repair dia repair...

kaloo nk bgtau...

gar_new
11-11-05, 02:42 PM
nar - tak perlu la tukar semua..ko kompom ke termostat rosak....kalau termostat tak sampai rm 50 pun..tapi minyak ngan gas kompom kene taruk balik lah....

N@sI
11-11-05, 06:46 PM
kalau waterpump ko rosak..temperature mesti naik..nak test...ko off ekon ada bunyi tak??kalau ada bunyi....mungkin waterpump...kalau tak bunyi..ko try on ekon...kalau bunyi...itu kompressor lah...


okeh.... balik karang aku tengok.... mekasih bebanyak cik gar.... anyway kalo water pump aku rosak brape hinggit plak nak kena kluar ni?....

Chinozie
11-11-05, 07:27 PM
cara nk detect water pump prob ke tak...
i) pastikan henjin tak berape panas...
ii) buka cap radiator...
iii) start henjin...pastu kasi henjin panas...
iv) pastu bila panas...kipas pusing, thermostat on...pastu tgk air kat dlm radiator berpusing...kaloo pusing makne oklaaa tu...

pastu selalunye kaloo water pump rosak...keta dah overheat daaaa...


pastu kaloo compresor lak...kalooo ade bunyi mcm "creettttttttttttttt..." pastu off air-cond bunyi tu ilang...aaaa tu tanda compresor dah nk sampai akhir hayat dia aaa tu...

Mitsui
11-11-05, 08:16 PM
yang sebenarnya ... aircond tu dah tak larat nak menyejukkan driver nyer tue.. ..
asyik hati panas jer time drive. ...

yatie:.
berapa lama dah kereta tue...???
rasanya baik pergi cek gas jer dulu.. kalau bawak pi kedai.. maunyer kalau leh satu set sampaikan lubang aircond kat dashboard tu dier cakap takleh pakai.. .. !!

nar7397
12-11-05, 11:02 AM
nar7397,

kaloo ade dekat area glenmarie,shah alam ade satu pomen melayu...old timer...mmg power n suka tlg...selagi bole repair dia repair...

kaloo nk bgtau...


aku tinggal kat puchong....klu aku nak camne nak kontek chinozie...

lg kan aku punya hon pun dah tak leh bunyi... member aku kata suis kat stereng tu rosak...tu ari aku cari kat mun lee puchong dia kata tak de stock dia suruh aku cari kat sg buluh....smpai la ni aku tak gi lagi.... :hehe: :hehe:

ARe-BeaR
12-11-05, 04:56 PM
nar7397 : kalau so nozi tuh ko suh dia mabik dkt umah ko pi tunjuk kan bengkel mamat tuh pun dia bleh... hehehe... tp kalau aku tak bleh...

chinozie : oit bro... kasik aku lokasi kedai air cond yg ko cakap dkt glenmarie tuh... dan kalau bleh sekalik ngan contact number dia... Tq bro... heheheh... jgn mare arrr...

Matlie
13-11-05, 09:45 AM
Airkon kancil aku pernah jem dia punya compressor. Pomen bukak tengok, tu dia... semua saluran paip dipenuhi minyak yg dah kaler itam. Lepas check2 semua, yg kena tukar compressor, filter dan valve (yg dlm cooling coil). Paip semua dia flush balik. Upah utk barang + servis +labour dlm RM280 sbb aku pakai compressor 2nd. Pomen tu cakap, airkon kancil nih mmg tak berapa sejuk, so solution dia.... dia tutup lubang utk angin luar masuk kat cooling coil dgn span. Kira kancil aku cuma boleh cycle angin dalam je lah. Tapi problem tak berapa sejuk tu solved aaa. Pomen nih pun buken jenis suka2 tukar barang, selagi boleh repair dia repair. Kalau sesiapa nak buat dgn dia... call lah. Workshop dia kat Tmn Melewar, Grenwood Gombak. Kedai kecik jer... kalau tengok pun cam tak confiden, tapi bila tengok dia buat, mmg puas hati lah. Nama dia mat, no tel dia 0192846508

Chinozie
14-11-05, 09:14 AM
ok...dr arah glenmarie / DRB-HICOM...
jln menghala keee batu 3...terus jeee...
nanti on the way nampak showroom BMW belah kiri...
stay lane kiri...pastu nanti...ade lorong kiri...
masuk lorong tu pastu ade masuk satu simpang kir pastu kanan...
haaa kira tu dah masuk row rumah kedai yg facing jalan besar...
ok kedai dia akan ade hanya belah kiri jeee...kedai dia kat area tengah2...
kedai dia tak jauh dengan satu kedai tayar...aku tak ingat nama kedai dia...tapi kalooo tanya kedai tayar tu...bengkel air-cond pak lah...kenal laaa tu dia nanti...
org dia kecik2 pakai spec...speaking penang / kedah...:D


016-3446430 Pak Lah nama dia...

shah
28-08-06, 01:58 PM
Kenapa beb...........mari kita bincangkan.....jenis-jenis aircond......bacaan top-up aircond,high pressure,low pressure,blower,condenser,filter,cooling coil,compressor,belting..........

emy
28-08-06, 03:19 PM
gas ekon dah nak abih kot..
takpun tangki gas ekon bocor dah..

huhu...

notekakiku : nak check jugak la utk keta aku...ekon pun dah tak baper sejuk..

achique
28-08-06, 03:35 PM
well, aku tak sure sgt la.
cuma bile ekon tak sejuk jer aku dah stat pk macam2.

tapi mende ni sume aspek kene amik kire.
kalu pepagi bute & malam jer bukak 3 minit dah sejuk giler.
tapi kalu tghri2 on sampai volume high pon tak sejuk2.

aku nyer kete kaler itam, so pepaham jer la.
kalu tghri kuar, kene bukak cermin 5-6 minit kasik haba paneh ilang
baru leh bukak ekon.

aku dengar org kata jgn on coolness tu kuat2, ekon cepat rosak

hrrmms...

r2d2
29-08-06, 01:22 AM
well, aku tak sure sgt la.
cuma bile ekon tak sejuk jer aku dah stat pk macam2.

tapi mende ni sume aspek kene amik kire.
kalu pepagi bute & malam jer bukak 3 minit dah sejuk giler.
tapi kalu tghri2 on sampai volume high pon tak sejuk2.

aku nyer kete kaler itam, so pepaham jer la.
kalu tghri kuar, kene bukak cermin 5-6 minit kasik haba paneh ilang
baru leh bukak ekon.

aku dengar org kata jgn on coolness tu kuat2, ekon cepat rosak

hrrmms...


klu pg/mlm jerk sejuk...
1. t0p up gas ek0n k0... klu yg 134a gas mmg silaka skit... byk campur gas bebukan (kurang mampat)... sekurang2nya sebulan skali kena t0p up... until 3 kali... insyallah... gerenti 0k...
2. cuci balik k0 punya k0ndenser...
3. check fan laju ke x...
4. check piping... klu b0c0r... mesti ada mcm kesan berminyak...
5. servis c00lin c0il...

shah
29-08-06, 10:51 AM
air cond ada brand PATCO,NIPPON DENSO,UCM apa lagi ha..............lain brand lain system,lain compression...........rasanya UCM paling lemah...........

angellish
29-08-06, 11:33 AM
ketanya air cond ek...
kalo x sejuk mebi gas dh nak abih...
x pun bocor...
p check ler....

air cond keta aku pun x vbrapa nak sejuk kalo cuaca tgh paneh....
tp kalo ujan ke mendung atau malam mmg sejuk...
tp kalo mlmpun x berapa sejuk p check ler...

shah
29-08-06, 12:52 PM
Aircond tengok compressor....kalau besar compressor kuat la dia compress.....kuat la aircond keluar.......kalau bocor tengok la kot ada leaking minyak kat mana-mana pipe.........biasanya bila letak gauge ada reading dekat low pressure 30-40,high pressure 1000......takpun tengok bulble dekat glass dekat filter dryer..........kat situ nampak dah.........malaysia biasalah tengahari memang panas,aircond kena kuat sikit.........takpun pasang tinted mahal la.......kasi kurang panas........

Ezza
29-08-06, 01:21 PM
setahun sekali pergi service econ
tak mahal pun dalam 80-100 je (depend pada tempat) ni sekali ngan tambah gas...

achique
29-08-06, 02:00 PM
air cond ada brand PATCO,NIPPON DENSO,UCM apa lagi ha..............lain brand lain system,lain compression...........rasanya UCM paling lemah...........
aku nyer DENSO. dah genap setahun dah kete aku nie.
dah patut anto sebis ekon kot ek?


:afro

SixShot
29-08-06, 02:09 PM
setahun still very early stages.. kalau tak sejuk cuba cari kat mana lokate filter ekon hang tu... cuci or tukar filter tu aje dulu... should be performing as good as new by then... unless bebetul kompressor rosak baru laa pi servis.. kalau dak memang bakal nak kena ketuk laa...

Humairah
29-08-06, 02:36 PM
cam kete aku dah 3 thn dah...rasanya aircond still ok.....ttg cuci filter tuh betul kot.....cam aku kalu basuh keter...mmg selalu sembur jer sumer depan belakang kete...mungkin secara tak sengaja selalu sgt cuci filter kot......:hehe:

achique
29-08-06, 02:44 PM
setahun still very early stages.. kalau tak sejuk cuba cari kat mana lokate filter ekon hang tu... cuci or tukar filter tu aje dulu... should be performing as good as new by then... unless bebetul kompressor rosak baru laa pi servis.. kalau dak memang bakal nak kena ketuk laa...
oraitzzz... sebbaik a gak tinted... kalu tak sure paneh lecur
dah dlm kete tu.................. tapi depa kata kalu bleh jgn pulas volume
ekon tu to the max, nanti cepat rosak. betui ker?

tapi skang ni pegi balik keje aku tak on ekon.
mmg save minyak sket. kalu agak2 paneh gile/ujan baru on ekon.
tapi aku kuar opis tu dah kol 6++ matahari pun dah rembang
senget, idak ler paneh terik....

:kontrol:

shah
29-08-06, 02:54 PM
Volume air cond tak pasti plak tapi kalau regulator aircond kantoi........biasalah check suis tu atau ada kotak 4 segi kat cooling coil(regulator amp assy/controller)........yang tu mahal sikit.........kalau tukar.....3/4 tahun biasanya aircond still ok....tapi bergantung pada nasib gak.......sekarang ada yang baru punya compressor oil.........color hijau.....bila leaking kedai akan pakai spek hitam kira macam teropong waktu malam so dia akan nampak.........

Humairah
29-08-06, 04:41 PM
seingat aku....tetiap kalu masuk kete automatik pasang aircond...kalu sejuk sgt ker tak pasang aircond...bukak paling minima la...tp kalu sejuk sgt pg sure aku off la.......tp sepanjang aku drive hway (balik kg) pun 7-8 jam mmg pasang aircond...so setakat 3 thn pakai kete jarang sgt tak pasang aircond........satu lg keter aku tak tinted pun.....

cam mak cik lak...mmg tak pakai aircond......mmg aircond dia cpt rosak.......
tak tau arrr.....

krizijau
30-08-06, 12:24 PM
ikot exp aku lak.. slalunya aircon dalam keta model baru (ni kes keta baru ni...) pulak tak sejuk pasal penebat piping aircon tu semuanya plastik... penebat tak proper... tak kira laa... korang bukak full blow pun masih tak sejuk bila time tengahari...

shah
30-08-06, 06:41 PM
plastik ke?bukan aluminium disalut PVC ke....macam span tu.......tapi ada gak nampak macam hydraulic hose pun ada gakkkk........mungkin gak.........

cowboy
02-09-06, 10:49 PM
setahun still very early stages.. kalau tak sejuk cuba cari kat mana lokate filter ekon hang tu... cuci or tukar filter tu aje dulu... should be performing as good as new by then... unless bebetul kompressor rosak baru laa pi servis.. kalau dak memang bakal nak kena ketuk laa...


filter tu camne rupa dia?? kat mana letaknye??? sume kereta ada ini filter ka??

shah
04-09-06, 02:17 PM
filter dryer...........tabung color hitam atau/aluminium color........kalau on aircond pastu dah lama sikit pegang tabung tu.....kalau panas ok la......tapi kalau sejuk filter tu dah kantoi......tukar je.......aku tak sure berapa harga......

SixShot
04-09-06, 02:30 PM
encik koboi.. tak pasti kereta ko punya di mana letaknya.. but often terletak di bawah dashboard berhadapan dengan front passanger seat.. kasi buka itu tabung and kasi keluar itu filter and cuci or tukar... and also.. not only all car with ekon.. but all ekon ada filter.. unless ko guna ekon with cooling tower...

cowboy
05-09-06, 05:18 PM
encik koboi.. tak pasti kereta ko punya di mana letaknya.. but often terletak di bawah dashboard berhadapan dengan front passanger seat.. kasi buka itu tabung and kasi keluar itu filter and cuci or tukar... and also.. not only all car with ekon.. but all ekon ada filter.. unless ko guna ekon with cooling tower...

aku pakai kete wira... filter tu dkt cooling coil ka?? atau tempat lain.... tabung dia tu camne bentuk die??? bulat ka empat segi ka....

Chinozie
05-09-06, 07:10 PM
http://www.familycar.com/classroom/Images/AC_Layout.jpg

tgk gambar tu...

step 1:
- Compresor ni mcm power unit tuk air-cond...dia guna system belting yg disambung dgn crankshaft...bila on air-cond, compresor akan pump wap sejuk mcm peti sejuk dibawah tekanan tinggi dan haba yg tinggi ke condensor...
- benda nie duduk kat henjin...ade belting skali...kekadang benda nie bising, pastu air cond tak berape sejuk...tu tanda2 compresor nk kong...

step 2:
- Condensor dia bentuk mcm radiator...fungsi pun same...mase keta jalan dia akan sejukkan angin panas dr compresor...dan tukarkn wap td kepada cecair...
- nie selalu duduk dekat2 area radiator...same ade sebelah ade berhadapan / belakang...org kadang2 tambah kipas nk kasi airocnd lagi sejuk...kipas rosak pun ade sbb air-cond lambat sejuk...even kipas sow pun same gak...

step 3:
- Receiver Dryer ni plak storage tuk cecair sjuk td...pastu dia buang lembapan dlm system...fungsi dia tak kasi cecari / wap tu tersekat...mcm cholestrol dlm badan manusia, sekat perjalanan darah...
- nie botol nie tempat tak menentu kat area henjin...selalu benda nie boleh bocor...tu yg kekadang air tak sampai...sbb tak wap yg dpt kuar dr situ...

step 4:
- Expension Valve plak...tuk tukar cecair tekanan tinggi dan "expand" kan dia...so dia leh tukar kan cecair kepada wap...
- nie bergantung...kekadang kat ruangan enjin...kekadang dln cabin kereta...tp dia selalu ade kat area cooling coil...dlm kabin...

step 5:
- pastu mane low pressure wap yg terlebey dr cabin td...disedut semula ke Compresor pastu cycle bermula semula...
- Evaporator...yg selalu duduk kat cabin kereta...selalu belah bawah dashboard dekat penumpang...kat sini selalu cooling coil, valve air aircond duduk...dia sedut angin panas dr dlm cabin, pastu dia convert ke angin sejuk..
- cuba aaa tgk...kat sini kekadang ade filter mcm dreamlord sebut...benda nie kaloo rajin leh kuarkn pastu bersih kan...ade org kekadang sembur pewangi kat sini heeee...aku dulu letak pewangi keta..hahahhaah...
- pastu kat sini ade kipas, yg sembur angin sejuk dlm keta...fan nie pun kekadang kotor...soo Evaporator nie laaa org selalu anto servis...

paham tak...??? :hehe:

shah
06-09-06, 02:21 PM
Merah high pressure,biru tu low pressure
Compressor-compress liquid n gas.....dalam dia ada minyak untuk mechanical function.Bila on berlaku proses elctromagnet...magnetic coil akan tarik clutch coil melekap berpusing sekali dengan mechanical part(piston)dalam compressor
Condensor-Bahasa melayu kondensasi.......berlaku proses kondensasi
Receiver Dryer-Memerangkap kotoran dalam beberapa mikron yang ada dalam piping system......kira macam filter.....sometimes ada side glass so boleh tengok burble gas n liquid dan boleh detect kekurangan gas berdasarkan side glass tu......
Expansion valve-Biasalah macam member cakap expend
Evaporator-Disebut gak cooling coil.........sama macam member cakap kalau rajin bersihkan sarang sarang tu........

a_creep
06-09-06, 08:25 PM
kalau nak tambah minyak compressor plak mcm mana?? ade sape-sape tau tak...

Chinozie
06-09-06, 08:30 PM
kalau nak tambah minyak compressor plak mcm mana?? ade sape-sape tau tak...

dulu pernah wat...
dia buang minyak lama...
pakai satu mesin yg pelik gila...
pastu dia tambah minyak baru...
harga RM50 siap tambah gas skali...pastu perghhh...mmg sejuk...
tu harga tahun lepas sblm minyak naik...heeee

shah
07-09-06, 09:46 AM
Macam kat atas tu ok gak..........kalau buat sendiri kau tonggeng je compressor tu lepas kau tanggalkan..........bubuh dalam 3 tudung ...............okkalau nak ikut spec kat compressor tu ada tulis......macam brand UCM 150ML.................

a_creep
07-09-06, 08:25 PM
nak kena bukak dulu ke compresser tu?? kalau kena teruk gak laa nak buat...compresser air kon aku tu dah laa kat bawah...sempit plak tu...
sebenarnya aku pun tak confirm ape masalah airkon aku tu...kalau bukak tak sejuk langsung....hujung tahun lepas aku pernah check...rupa-rupanya o-ring dah rosak..so leaking kat tabung gas ...pas tu aku tukar semua o-ring yg ade kat system air kon ....baru laa sejuk balik air kon tu..tapi baru-baru ni kena balik masalah yg sama...tu yg aku penin ni..takkan leaking lagi...
aku rase minyak compresser tu yg dah kurang...apa pendapat korang..?

Chinozie
07-09-06, 08:50 PM
nak kena bukak dulu ke compresser tu?? kalau kena teruk gak laa nak buat...compresser air kon aku tu dah laa kat bawah...sempit plak tu...
sebenarnya aku pun tak confirm ape masalah airkon aku tu...kalau bukak tak sejuk langsung....hujung tahun lepas aku pernah check...rupa-rupanya o-ring dah rosak..so leaking kat tabung gas ...pas tu aku tukar semua o-ring yg ade kat system air kon ....baru laa sejuk balik air kon tu..tapi baru-baru ni kena balik masalah yg sama...tu yg aku penin ni..takkan leaking lagi...
aku rase minyak compresser tu yg dah kurang...apa pendapat korang..?

pendapat aku...
- gas ade ke tak...check kat tabung dia...
- ade leaking tak...guna air sabun kat hose aircond...
- mase jalan baru sejuk kee...???

shah
08-09-06, 10:17 AM
Banyak sebab....gas kurang,leaking,fan tak jalan,compressor tak jalan,expansion valve sumbat,cooling coil bocor,kondenser bocor.........check la mana yang patut...........

a_creep
08-09-06, 09:42 PM
pendapat aku...
- gas ade ke tak...check kat tabung dia...
- ade leaking tak...guna air sabun kat hose aircond...
- mase jalan baru sejuk kee...???


gas aku rase ade lagi sbb kalau on air kon nampak buih kat tabung tu....
air kon aku tu memang tak sejuk dah...jalan ke tak.. sama jer....
kalau aku pegang piping air kon tu pun tak rase sejuk dah...

Chinozie
08-09-06, 10:42 PM
hmmm...
tp tulaaa kedai yg aku selalu gi dah tak bukak dah...
no tepon dia plak dah ilang...kedai dia kat glenmarie...pak lah nama dia...

rase ko elok gi kedai laaa...
gi n tanya jeee...selalu aku wat camtu aaaa...heee
mintak free consult...

aku rase maybe compresor koo dah takde minyak...ade bunyi bising tak...???

cooling coil kalau rosak aku rase...
piping air-cond kat henjin bay mesti sejuk...
pastu sampai kat cooling coil dia stuck kat sane..tu yg tak sejuk...

mmi_088
10-10-06, 12:34 PM
Banyak sebab....gas kurang,leaking,fan tak jalan,compressor tak jalan,expansion valve sumbat,cooling coil bocor,kondenser bocor.........check la mana yang patut...........

tuan tuan, tumpang bertanya,

kalau da bukak cooling coil cuci ngan chemical, MESTI/WAJIB ke tuko itu expansion valve?

kalu kelisa punya tokei kedai ckp RM85 (expansion valve).

then, brapa kerap na kena tuko itu compressor oil?

tq

shah
11-10-06, 03:50 PM
tak tukar expansion valve pun tak apa.............tapi kau hembus dulu tengok angin keluar ke tak.........sebab boleh sumbat........kau beli kat kedai spare part expansion valve tu murah sikit,tapi ikut aircond jenis apa...........oil compressor tu bergantunglah......tapi kalau tak rosak tak yah tukar oil dia.............sebab kalau nak tukar banyak benda nak buat,buka hose,buang gas,tukar o ring,labour charge,minyak lagi........kaput gak.......kalau aircond ok rileks je............kalau problem pun buat yang murah dulu.....check gas ke.......high pressure 150,low pressure 30........

r2d2
11-10-06, 05:19 PM
byk perbuatan d0sa dlm kete le tue... hahahahahaaa.....

- fan ada laju ka pusing???
- gas ada cukup ker??? klu kurang pun panas gak...
- c0mpress0r cun lg ker c0nditi0n???
- c0mpressure jalan.... itu magnet ada "tangkap" x???
- k0ndens0r ada cun/bersih x???

mmi_088
11-10-06, 08:23 PM
tak tukar expansion valve pun tak apa.............tapi kau hembus dulu tengok angin keluar ke tak.........sebab boleh sumbat........kau beli kat kedai spare part expansion valve tu murah sikit,tapi ikut aircond jenis apa...........oil compressor tu bergantunglah......tapi kalau tak rosak tak yah tukar oil dia.............sebab kalau nak tukar banyak benda nak buat,buka hose,buang gas,tukar o ring,labour charge,minyak lagi........kaput gak.......kalau aircond ok rileks je............kalau problem pun buat yang murah dulu.....check gas ke.......high pressure 150,low pressure 30........

aku tak tuko itu expansion valve ... ok jea ... SEJUk beb ... then bau bau habuk da takde .... **da 3 thn tak cuci - sejak beli laa senang citer ...

minyak compressor pon aku tak tuko ... dia na charge berapa lagik ntah, aku cakap, kalu tak buat, bleh sejuk ka, dia kata boleh, terus aku cakap ... TAK PAYAH buat dulu .... hehe

**next time kalu buat apa apa kat keta aku, aku na amik gambo la ... rugi rugi

Chinozie
11-10-06, 09:45 PM
dah setahun lebey air-cond aku tak sejuk n tak ok...
takde pape pong...heee...

compresor dah tau mane nk dpt...coilling coil dah tau lubang...
nnt kalo nk wat air-cond aku nk wat skali harung...senang...complete system tukar...mmg mahal tp berbaloi...

ekzos_pipe
12-10-06, 08:17 AM
:salam:

geng mau tanya sapa kaki perodua, terutama Myvi. member opis dah 2-3 hari aircond bau hapak le, tgk karpet bawah suma kering no hal, nak bukak dalam suma lecey la sebab tak tau sebab pastu time2 bulan pose nih.. kalau tgk kat forum cari.com kata benda ni kommen prob perodua tapi takde lak dinyatakan cara penyelesaian, so sapa2 ada pengalaman dan cara penyelesaian harap2 ble share.. okeh tengkiu di hadapan..

shah
12-10-06, 08:20 AM
emmm........bau hapak apa?cicak mati kot........pernah gak bau hapak tapi kena buka air vent supaya udara luar senang masuk........so dia akan hilangkan bau busuk yang ada dalam air cond punya salur.........takpun pakai perfume........rasanya dia datang dari filter dryer.........

shah
12-10-06, 08:27 AM
buat sekali arung ok expansion valve+filter dryer...........tak yah pening kepala........expansion valve RM 17,filter dryer besi RM 27,kalau aluminum mahal sikit...........nie aku survey kat bay brothers PJ.

tetikus
12-10-06, 08:47 AM
ekzoz..aircond aku pon sama gak jadi camni..last month, aku pegi check, servis, tukar cooling coil baru (yg lama bocor), habis 300, bau hapak tu masih ade. tension. kete abg ipar aku pon sama jadi kes camni (brand new kia). bau hapak tu, kejap ade, kejap takde kan, selalu jadi bila travel jauh, waktu malam..tp abg ipar aku dh jumpa solution dia, dia ganti 'termo-con' @ termostat. skrg ni dah ok..kete aku lom ok lagi, sbb belanjawan tak lulus lagi. maybe sebelum raya ni aku nak tukar..

qutexplanet
12-10-06, 09:42 AM
kalau ikut petua bini aku plak.. dia bubuh daun pandan 5-6 keping bagi setiap sudut keter dia.. sekali bau mcm kuih pandan dar naik kete dier.. balik leh ler cuba... takkan daun pandan pn nak tunggu belanjawan kot.. kuikui..

qutexplanet
12-10-06, 10:07 AM
aku belajar pasal ekon nie sampai tahap diploma.. lepas nie mungkin tinggi lagi kot.. masalh ekon x sejuk nie memang memeningkan lain orang lain ragam, tanye sepuloh orang sepuloh2 boleh cakap benda yg berbeza kalau sama pun dia cakap gas kurang..

tapi pada amatan aku yg kira educated dlm bidang nie lar.. ekon x sejuk ni mmg benar berpunca dr gas yg kurang (sistem Ok).. kalau sistem bocor dia hanya boleh bertahan beberapa hari shj lepas tu x kira mlm ke ujan ke panas ker dier tetap panas.. x boleh nk compress bhn pndingin. biasnya keter baru menggunakan gas bhn pendingin jenis mesra alam iaitu 134a. nama pn mesra alam jadi time panas mmg la dia panas.. time sejuk dia pasti akan sejuk bergantung pada suhu ambient sekeliling.. jadi x hairanlah semua kete baru pasti akan jadi sprti ini. jadi untk meningkatkan keberkesanan dan kesejukan airkon, tinted boleh dipasang untuk mengelakan pengaliran haba yg tinggi ke dalam keter di seterusnya menjimatkan myk..

untuk keter sistem lama dia menggunakan gas R12 yg mana biasanya digunakan pada sistem petisejuk umh kiter.. cuba korang tgk ler kalau umh korang masih ada petisejuk jenis lama.. kalau x bersalji dlm freezer dia aku pn x percaya.. bygkanlah dgn sistem yg kecik mcm tu leh jadi salji.. nikan keter yg 2 kali ganda besar petiais tu shj.. pasti cukup sejukkan.. jadi nak bagus tukar sistem masuk gas R12 gantikan gas 134A yg mesra alam tu.. kenapa kita nak menjaga alam dengan mengorbankan keselesaan kita? sedangkan orang lain (negara barat terutamanya) langsung x menyumbangkan kepada alam sekeliling.. dia cipta sesuatu yg kononnya membantu menjaga alam sekitar tp pada masa sama dia mementingkan dirinya dgn merusakan alam sekeliling.. mcm ketam mengajar anak dia berjalan tegak ler kiranya, tapi dia bjln mengiring jugek.. tepuk dada tanyer prinsip kiter... gud luck

SixShot
12-10-06, 10:29 AM
Biasanya ekon ni sedut udara dari bawah dashboard.. ada laa kaki sesape kot yang berbau tuh...

shah
12-10-06, 10:35 AM
Boleh jadi cooling coil sebab dia ada cover by plastik,cooling coil kalau kotor banyak sampah kat fins dia,bila banyak sampah dia sumbat(aircond still sejuk)jadi bau sampah yang basah kat cooling coil tu menyerap masuk ikut ventilation aircond sebab blower sedut..............blower dekat je dengan cooling coil.....ada kemungkinan...........bau sampah yang keluar kat salur aircond,so sapa yang pasang aircond tu sebenarnya dia menghidu bau sampah yang lekat kat cooling coil........tapi kalau kete baru mungkin tidak sebab cooling coil bersih lagi.

tetikus
12-10-06, 11:38 AM
confirm bukan masalah bau-bauan organik (kaki busuk dsbg). masa aku servis, semua part aircond bukak dan cuci, cooling coil tukar baru, tp bau hapak tu tetap ade. next week aku nak tukar termostat, hopefully ok lah lepas nih.

mmi_088
12-10-06, 05:17 PM
apa kaitan termostat ngan bau hapak lak ni?? konpius aku ...

kalu laluan air vent da periksa, then area bawah tu pon ok, kena tuka keta la kot :)

Chinozie
12-10-06, 08:19 PM
tompek filter yg kat bawah dashboard mcm dreamlord cakap tu...filter dia dah tgk lum...???

kasi bersih aaa itu filter...
nak best poi boli pewangi keta yg RM5 tu...koo tuang atau letak kat area filter tu...

mmi_088
12-10-06, 10:09 PM
aku tertumpah softener baju dlm keta .... pergh ... bau semerbak ....

aku perasan masa aku cuci aircond itu hari (Kelisa) ... takde filter pon sebelom cooling coil tuh. semua skali dlm kotak itam bawah dashboard (aku assume byk keta pon gitu)

shah
13-10-06, 12:40 AM
aku pun heran gak kat mana diam filter tu..............mungkin lain kete lain fesyen kot..........biasanya kat cooling coil takde filter........yanng aku tahu filter dryer je..............

Chinozie
13-10-06, 01:24 AM
ko pakai keta ape ???

aku rase Lancer 1980 aku ade menatang nie...
menatang tu dinamakan HVAC unit...

gambaran dr luar...

http://www.globaldensoproducts.com/images/hvac.jpg

dalaman dia...
nampak tak "air filter"

http://www.globaldensoproducts.com/images/hvac2.jpg

link : http://www.globaldensoproducts.com/cc/cacs/hvac.html

shah
13-10-06, 11:37 AM
Mungkin nie benda yang kita tak tahu.........aku rasa kete biasa pun ada cuma kita tak pernah nampak sebab kita selalu fokus ke cooling coil.................apa pun aku akan check dekat blower fan aku......mungkin ada kot kalau tak macamana dia nak filter direct fresh air dari luar.........

ekzos_pipe
13-10-06, 12:41 PM
cop kalau wira lama tak nye filter kat cooling coil, yg baru kalau tak salah ada.. tp yg ni mYvi le.. amcm aaa.. okeh ade perkembangan, semalam member call perodua serivs center beso punya.. confirm dia kata ni kommon prob.. tp dia kata ada material yg perodua pakai ble kuarkan bau hapak tuh, so dia kena bukak balik desbod suma pastu cek, samada cuci or tuka.. barang ape takde plak dia bagi tau..

hehehe ni kalau kes kat proton naya dah kena tiau kaw2..

mito7
13-10-06, 12:45 PM
jarang2 perodua berlaku kes2.......

nanti aku tanya kawan aku, dia keje salesman perodua.....

tetikus
13-10-06, 12:53 PM
tahle..aku sampai hari ni masih lagi troubleshoot bende apa yg jadikan aircond aku ni bau hapak. sbb abg ipar aku dh tuko termostat dan terus ok, aku pon nak try tuko dulu benda alah ni, lagipun termostat aku dh mmg kong, suhu dh takleh control. hope lps ni ok lah..

ekzos_pipe
13-10-06, 01:18 PM
jarang2 perodua berlaku kes2.......

nanti aku tanya kawan aku, dia keje salesman perodua.....

mito, kadang2 salesman jarang tau, kalau nak tau komen prob ni kena tanya org servis center.. dia troubleshoot kat sana, even kat sini org kedai servis kecik2 pun tak tau kekadang, siap refer yg main punya..

r2d2
13-10-06, 09:45 PM
takpe2...mari kita tgk keta masing...
nnt jgn lupa update kat sini...heee...

aku dah tgk kete aku...
sama mcm gamb0 k0 upl0ad tu...
hahahahahaaaa.........

tp kenapa ek0n kete aku x hapak??? heheheee.....

mito7
16-10-06, 12:31 PM
mito, kadang2 salesman jarang tau, kalau nak tau komen prob ni kena tanya org servis center.. dia troubleshoot kat sana, even kat sini org kedai servis kecik2 pun tak tau kekadang, siap refer yg main punya..

aku dah tanya kawan aku....... dia kata tak tau (atau buat2 tak tau).......

dia pun tak pasti......... dia kata mungkin bau cemical dari lantai kereta tu......... bla bla bla........ aku ia kan aje, malas nak komen byk...... dia salesman perodua, takkan dia nak kondem kereta dia....... kalau masalah pd proton kaw2 dia kondem.........

hua hua hua hua hua.........

znnz
16-10-06, 02:04 PM
Biasa kalau bau hapak dan tak menyenangkan tu, berpunca dari 'span' kat bawah dashboard sebelah kiri tu, dekat cooling coil. Kadang benda tu kalau lama akan mengeluarkan bau buzuk.

Chinozie
19-10-06, 09:32 AM
guna kan laa febrez...

mito7
19-10-06, 11:17 AM
mito hang takde ke member perodua kat bahagian servis2 nih??

ps:raya balik mana?

tak ada kawan la keje pusat servis perodua.........

kalau proton ada.........


kau tanya aku balik mana raya ni??

hua hua hua hua............

aku tak balik mana2........ memang duk kampung........ bini aku pun sekampung dengan aku...... jadi, 2 dalam 1....... kampung aku dan kampung bini aku....... tak payah gaduh2 nak balik kampung........ tak payah ikut turn.......

hua hua hua hua.......... kampung aku kat melaka........ dari tol air keroh dlm 10km je.........

Chinozie
19-10-06, 12:45 PM
jemur keta tgh panas...pastu buka semua pintu...

dah cuba tak cara nie...???

Rumizu
03-11-06, 09:51 AM
emm kete aku pun ade problem ni.. tp x la bau sampai aku tak tahan.. bila aku pasang ambi pur ok la.. so, penyelesaiannya ni cane? anta kedai ke or blh wat sendirik?

//umah sewa aku betul2 depan watercity, huhu..

ekzos_pipe
03-11-06, 10:09 AM
okeh update, member tak jadi hantar ke SC, masa raya time panas2 tetiba dia hilang pulak... fenin..

maz
03-11-06, 12:22 PM
Ekon keta aku bau wangi tibe.. dulu aku penah buh daun pandan bawah seat penumpang sebelah..pastu bile daun tu dah kering aku buang..tapi sampai sekarang..bile bawak keta buke ekon..bau tuh masih kuar.. padahal daun tuh dah setahun aku buang..
boleh cube try tes ko cara nih..

r2d2
03-11-06, 07:54 PM
aku rasa gas ek0n tu beracun... hahahahahaaaa.... x lama lg JALAN ler tu!!!

hmmmm.... klu k0 kata time panas ilang bau... pd firasat aku ler... mesti ada CECAIR yg tumpah dlm kete tu...

e191
11-12-06, 12:45 PM
aku rase salh satu dr air cond nyer barang lah.. cooloing coil ker.. filter ker.. yg botol 2 ker.. sbb dah 2 3 org kawan aku dah.. kete dah lame.. ekon lak bebau.. dieorg ader tuka menatang ape tah.. pas2 ok dah air cond..

gamers
18-11-07, 12:29 PM
korg penah nampak x pomen aircond isi gas dgn cara tong gas tu diterbalikkan buat kat kete korg? kalo ye, dgn segala hormatnye silalah terajang pomen aircond tersebut kerana cara tu memang nak bagi compressor rosak. sebab kalo diterbalikkan tong gas tu yg masuk dulu ke compressor tu liquid.

:loser: kene tau ye cik abang cik akak sekalian, compressor aircond tu dier compress gas, bukannye liquid

kalo pomen aircond tu menjawab "aiyo dia punya sejuk kumpul bawah tong maaa" bagi piang sikit telinga dia.:sengih:

gogsard
18-11-07, 12:51 PM
Ye ker ? Setahu akoo the moment refrigerent kluar dari tong ia akan tukar dari liquid ke gas, terbalik senget atau tegak. Akoo mungkin silap, tapi akoo tak nampak explanation kenapa gas kekal dalam keadaan liquid bila diterbalikkan.

alinatasha
18-11-07, 06:14 PM
mungkin... maksud die.. tsemasa tong gas tu terbalik.. cecair berada dibawah dan gas diatas.. contohnye botol air yg separuh isinya dan diterbalikkan udara berada di atas dan cecair berada dibawah.. mungkin... itu maksud die..

gamers
18-11-07, 08:30 PM
ya btul... itu la maksudnye.... kat tepi tong gas tu ader label (turn this side for gas) (turn this side for liquid)

Chinozie
18-11-07, 10:59 PM
ooOOO ok...

aku jahil skit pasal air-cond nie...sbb buat berat keta jeee..soo aku tak ambil pot sgt...:setan:

1) kaloo betul liquid merosak compresor...tp kenape in first place ade -->> (turn this side for gas) (turn this side for liquid) ...


2) Tujuan compresor...



Compressor: The compressor pumps refrigerant through the various parts of the A/C system, thereby allowing heat collected from the car's interior to moved and transferred to the air outside. The engine drives the compressor with a belt and the compressor is activated by an electro-magnetic clutch that engages and disengages the drive pulley on the front of the compressor. Based on operating conditions and driver input, an electrical signal commands the compressor to turn on when interior cooling is required. You'll find the compressor mounted directly to the engine or to an accessory bracket. A/C compressors pump only refrigerant gas, since liquids are non-compressible and would therefore cause damage to the compressor.

sumber : http://www.carcare.org/Climate_Control/ac_overview.shtml

gogsard
18-11-07, 11:20 PM
ooOOO ok...

aku jahil skit pasal air-cond nie...sbb buat berat keta jeee..soo aku tak ambil pot sgt...:setan:

1) kaloo betul liquid merosak compresor...tp kenape in first place ade -->> (turn this side for gas) (turn this side for liquid) ...


2) Tujuan compresor...



sumber : http://www.carcare.org/Climate_Control/ac_overview.shtml

Good question. Lagi satu perkara, dalam A/C system kereta compress gas or liquid sebenarnya ??

gamers
19-11-07, 11:00 AM
Chin
liquid tu ntuk compressor jenis rotary cam kat peti ais

gogsard
A/C keter compress gas. kalo tgk kat piping ekon tu ader paip besar dgn paip kecik. paip yg kecik tu panas sebab dier bwk liquid lepas dier lalu condenser.

arrr lg 1. kalo ader buat servis ekon, pomen tu tukar o-ring pastikan o-ring yg dier guna tu mmg ngam ntuk gas yg korg pakai. kalo o-ring ntuk R12 xleh pakai kat system R134a sbb nanti o-ring tu berbuih dan akan pecah.

lagi 1. rajin2 la check pressure switch sbb kebanyakkan kes bocor slalu meragam kat pressure switch. tp x ramai yg sedar.

kalo ader wat servis ekon cam topup gas ke, buat vakum dulu (sedut abis la segala2 yg ada kat dlm piping ekon tu) dan kalo nak tau ader bocor x bocor tgk kat gauge dier tu. kalo jarum tu x turun abis kira dah lebih setengah jam. tu maknenye ader bocor.

kalo sesaper yg ader kondenser ke evap ke yg bocor. tp xde bajet cam den ni. beli epoyx je tampal. cam den guna epoxy cap Bostik ntuk tampal aluminumnye =D

kalo nak molek lagi. tukar spindle valve sblum topup gas. spindle valve seketui baru RM1.50 (spindle valve dier dok kat compressor dgn piping) mcm kete den AE80 ader 3 spindle valve. 2 kat kompressor 1 kat liquid pipe.

p/s chin... avanza x pakai filter drier ke? dah jonoh den tertonggeng tonggeng kek bawoh nun dok cari filter dier... :P

shah
20-11-07, 10:36 AM
memang masuk gas tapi liquid masuk x bleh banyak........sumbat beb.........hancus compressor...

r2d2
20-11-07, 01:05 PM
lagi 1 yg slalu leaking kt discharge h0se...

Chinozie
20-11-07, 06:56 PM
pressure switch n spindle valve

nie yg mane ?



epoyx

yg jenis clear dan lutsinar tu kan...




p/s chin... avanza x pakai filter drier ke? dah jonoh den tertonggeng tonggeng kek bawoh nun dok cari filter dier... :P

owh sungguh laaa aku tidak tahu...plus aku jahil pasal air-cond...hahhah

gamers
20-11-07, 09:50 PM
pressure switch dier ada 2. ntuk ae80 aku nih 1 kat dlm casing evaporator, 1 lg kat filter drier. 2 p/s tu ntuk LO dan HI (Low Pressure & High Pressure)

epoxy skang mcm2 jenis...

spindle valve ala yg mcm kat kepala tayar nak isi angin tu... :P

a_creep
21-11-07, 11:16 AM
patut laa aircond aku selalu leaking kat o-ring...salah pakai o-ring laa ni..

mug
17-10-08, 10:12 AM
salam,
kat sini nk ty pasal compressor ekon ni,
kacil 660 ,nak tukar second ke baru,
nk ty pendapat korang skit kalo second tahan lama ke, puas hati ke atau tidak.kalo ikutkan hati nk tukar baru je tapi kosnyer tu brape,
ade jugak ty kedai kat rm 450 gak kalo tukar baru.
so tukar baru ke second??
apa pro and contranya.

shrek
17-10-08, 10:58 AM
kena konpem betul2 kompressor kalu dlm range RM400 ni rekon (recondition - amik yg dah rosak or half dead then rebuild 100%)

baru punye dlm RM600~700 maybe....yg amik dari chop shop...dlm RM200 la kot...tapi tak konpem ok ke idak

Chinozie
17-10-08, 06:17 PM
yup betul...mane ade baru harga tu...

tanya dulu "recond" tu nyer warranty, biasa nyer diaorg bubuh sebulan...tgk kedai...

mdnjh
30-01-09, 03:02 PM
saya bercadang nak tukar kompressor aircond kereta saya , ada sesiapa yang tahu jenama yang bagus dan boleh dapatkan harga yang murah?

Chinozie
30-01-09, 09:41 PM
tuk Proton tak pasti...
tp keta den...guna Denso Japang mari...

Neo5
31-01-09, 03:05 PM
Sebab LMST guna brand Sanden kan? Saga yg lama (earlier model) guna denso.

Katanya x berapa bagus sgt sanden, proton nak cut cost.

LisaAlinda
05-03-09, 01:18 PM
semenjak dua menjak hari hujan aircond aku ada problem...kuar angin ja...aku suspek wayar bawah tu kena air hujan...
tp td aku cek dgn pomen aku... dia dah buat balik wiring aircond aku tu, tapi dai cek lagi kata aku punya cover valve cylender aku ada masalah..angin ada kat dalam tapi tak leh keluar maka dalam tu mungkin tersumbat, wap tak bleh kuar worse come to worse kalau biar lama akan jadi panas enjin, effect caburater etc

http://i398.photobucket.com/albums/pp65/lisaalinda/valve.jpg

http://i398.photobucket.com/albums/pp65/lisaalinda/valve2.jpg
pastu dia test kat menda ni, mmg angin tak kuar, siap demo pakai kertas...situ patutnya dia ada suction tp bila demo kertas tu tak kena hisap..tu yg dia kata kena tukar tu....
dia kata kat aku kalau tukar cover tu recond dlm RM100, kalau ori RM200, pastu dia sugest aku tukar 2 paip cos dlm RM75...

so soalannya....cos tu ok tak?
better guna or recond?
mmg kena buat jugak jugak ke? (apa punya soalan dr aku)

by the way keta aku kenari 2000

morpheuzneo
05-03-09, 03:17 PM
lisa.. kereta dhira pun problem benda ni..!

tapi tak de pulak effect aircond..!

berkaitan ke valve ni dgn kesejukan aircond?

hmmm.. pelik gak..

baik cari 2nd , 3rd opinion.. aku pun tak tau..! tapi nk harga barang tu..

kasi detail model kereta kau..

baik beli baru benda ni..! sebab main dgn valve2 ni.! ko beli recon atau amik dari kedai potong.. benda tu pun dah lama..!

kalau kereta wira kene beli dgn top cover tu skali.. !

LisaAlinda
05-03-09, 03:25 PM
aku dipahamkan mmg cover tu je...tadi pomen tu tunjuk kat aku dah...
keta aku kenari auto thn 2000

ekzos_pipe
05-03-09, 05:52 PM
uih lain macam je explaination dia? mcm mana pulak head punya cover ada kena mengena dengan air kon?????

pastu dia dah buat balik wiring airkon tapi tak jalan gak? tuh berapa dia cas? satu lagi apesal efek carburator pulak? kenari mana ada pakai carb, dia pakai injeksyen.. bior betik mekanik nih?

zamreda
05-03-09, 05:55 PM
heh...dia mau tifu cik lisa tu...nie aper kaitan pcv hose dgn air kon...bijak2 pomen tu yer?

pasal mau tukau head cover lak?heh pcv(polution control valve) tu nak tukau semata2 msalah air kon?

pomen nie pakar air kon ker?baik gie kedai air kon..

luzi
05-03-09, 06:40 PM
dari pengetahuan terhad aku la ek...

nak tau aircond sejuk ke tak...cuba check hose (dalam engine bay) yg bawak angin selepas aircond compressor ke dalam cabin kereta (angin ni akan masuk ke blower dan seterusnya ke hose2 utk aircond vent).
bila aircond ok...hose ni akan ada wap air...sebab udara sekelilingnya terpeluwap jadi wap air sbb suhu turun.
so, bahagian sini ok dan aircond compressor pun ok.
klu tak sejuk jugak bila masuk dalam kabin...maybe ada leaking dalam hose dalam kabin.

PCV ialah positive crankcase ventilation....rujuk pada pakcik wikipedia...http://en.wikipedia.org/wiki/PCV_valve
kat rocker cover ada 2 PCV valve ini...pada Waja 4G18P laa.

aku pun pelik apa kaitannya PCV valve tu dgn sistem aircond.

LisaAlinda
05-03-09, 06:54 PM
errr alku lg tatau apa kena mengena.....esok aku p tanya kedai lain lak..tp td cina tu dah betulkan wiring la...dah ok la..free je pun...ni nak tgk dulu ok ke tak..kalu ok tak pa la sambil cari opinion 2 3 mekanik lg

nurElisa_alysa
05-03-09, 06:55 PM
lisa kene tipu nie.lisa kalau teruskan gak, alamaknye lepas repair , siap sedia dengan 2nd repair.abish2 nie dah ade penjelasan :

luzirahs

nanti tak pasal2 gune 10% minyak tambahan

morpheuzneo
05-03-09, 07:51 PM
tu ler.. aku yg tak tau pasal kereta pun.. rasa sangat ikan (fishy) dan hamis baru cina pomen tu..!

nk tipu ko ni? ni macam kereta ustazah akma kita ler.. beribu riban nak repair radiator dia jer..!

pi check tempat lain...! kalau kau dekat dgn ekuin datang aje kat shell autoserve tu.. situ mmg bagus.. boleh pakai gak laa diagnostic depa! :) dan tak mahal..! dan bleh pakai nama aku utk dapat diskaun lagi..

zamreda
05-03-09, 08:02 PM
http://i398.photobucket.com/albums/pp65/lisaalinda/valve2.jpg
pastu dia test kat menda ni, mmg angin tak kuar, siap demo pakai kertas...situ patutnya dia ada suction tp bila demo kertas tu tak kena hisap..tu yg dia kata kena tukar tu....



ok..klau tekan kertas kat tempat yng ditandakan mmg takder suction..sbb ia adalah wap minyak hitam kuar bkn sedut.
hose pnjg hitam tu yng kasi sedut wap tu ker intake manifold..:peace::peace:

rase2 musykil gie tempat bengkel yng bro morp cadangkan..

Chinozie
05-03-09, 09:01 PM
benda dlm gambar tu just pressure release...
benda tu just satu lubang saje...ia akan masuk kembali ke system pembakaran...carbby atau injection...

tp ape kena mengena dgn aircond plak ???

air-cond ade takde...wiring selalu...tk pun compresor tu nyer clutch air gap...

tetikus
05-03-09, 09:05 PM
preasure release punya lubang ada effect dgn aircond?

kencing punya mekanik tu..

xevolution
05-03-09, 10:37 PM
kerete perodua kelisa ek..

ape kata pegi ke denso service centre kt glenmarie...pusat servis bertauliah...

hehe...promote company sdiri lg...

LisaAlinda
05-03-09, 10:42 PM
tu la aku tanya ni.. sbb aku caam pelik...tapi sebab dia rewire balik aku punya wire tu aku layaan je la...

aku tgk kalau pasni time ujan aaircond ok makanya, aku tak buat pa pa la yg tu...nanti nak tanya mekanik abg ipar aku lak 4 opinion dia..

nurElisa_alysa
05-03-09, 10:45 PM
jangan lupe buat rekod video repair kete, sesi soal jawab.kang bleh bawak g court.tutup bengkel penipu tu:mataduit:

shrek
05-03-09, 11:12 PM
engine kenari same dgn kelisa...so mcm chin ckp..hose tu release air..aku sok lusa check kat kete wife aku utk buktikan kesahihan mekanik tu...


Btw...mintak 2nd opinion kedai lain..

Chinozie
05-03-09, 11:20 PM
tak payah nak check...shrek...pressure release biasa nyer...ade dua inlet...satu sedut satu lepaskan...

tgk gambar :

http://memimage.cardomain.com/ride_images/1/3165/1101/7910550032_large.jpg


sedut -> dari air intake...
lepas -> masuk ke carbby atau TB

nota tambahan...yg selalu masuk kat TB tu...org selalu potong...pastu kasi masuk OCT (Oil Catch Tank) ... :D

ekzos_pipe
06-03-09, 10:08 AM
hahaha tuh la pasal, pelik bebenor hos tuh ada kena mengena ngan airkon, siap kata boleh enjin panas-overheat, siap efek carb tuh kat kenari... lagi pelik.. kenari pakai carb...

LisaAlinda
06-03-09, 12:27 PM
aku rasa yg carb tu aku tambah kot hahaha tp yg pasti dia kata enjin panas la...
aku taak cek lg dgn pomen lain...weken ni la kot

deshuk
09-08-10, 02:34 PM
hai,
sy nk mntk tolong pd otai2.

sy gunekn daihatsu deto utk ke tmpt keje,

Mslhnyer compressor aircond sy da byi.
pastu selang bbrp ari belting sy plk byi.

Soalannye:

1.Adkah komprssor aircond mybbkn belting tu byi?
2.Atau mmg sy kner tukar kdue2 nye skali?
3.Kalau sy tukar belting jer, adkh kompressor yg nk rosak tu akn mmbuatkn belying sy byi lg?

zani_8
09-08-10, 02:57 PM
hai,
sy nk mntk tolong pd otai2.

sy gunekn daihatsu deto utk ke tmpt keje,

Mslhnyer compressor aircond sy da byi.
pastu selang bbrp ari belting sy plk byi.

Soalannye:

1.Adkah komprssor aircond mybbkn belting tu byi?
2.Atau mmg sy kner tukar kdue2 nye skali?
3.Kalau sy tukar belting jer, adkh kompressor yg nk rosak tu akn mmbuatkn belying sy byi lg?

aircond sejuk x?

1.belting berbunyi bila kendur atau bearing compressor rosak.
2.tak perlu tukar dua2, compressor boleh servis or tukar bearing saja.
3.untuk kepastian bleh hantar ke pusat servis aircond...

drpd masalah yg diceritakan belting x rosak..tp bearing compressor rosak..

deshuk
09-08-10, 03:14 PM
Ok bro,

1. nk tye lg, mner lg mhal antara bearing compressor ngan compressor?
2. Kalau compressor atau bearing coprssor rosak pastu sy x tukar.ap akn trjadi?
3.Adakah belting sentiase byi lau x bikin compressor/bearing compressor?

zamreda
09-08-10, 09:19 PM
heran aku ..koompreser pon bayi??....:))

silalah betul ayat kamu nie uiii...

zack2terer
09-08-10, 09:43 PM
byi tu shortform bunyi...nak short sampai org xphm...

selalunya mekanik malas nak repair kompresor ni...lagik senang tukar baru...lagik cepat....byar je lah....ada warranty lagik

tgk tmpt jugak le klu nak repair nih..mmg murah...tapi takut bile repair sebulan je rosak...kene kua duit lagik

kucingbiru
20-09-10, 04:53 PM
Sapa tau rate servis aircond vios kat Toyota Center dan bengkel dekat2 dengan rumah korang?

sawi
20-09-10, 05:25 PM
Sapa tau rate servis aircond vios kat Toyota Center dan bengkel dekat2 dengan rumah korang?

kalo kat Bangi...cari SNR Aksesori
-dekat belakang PKNS @ dekat RHB Islamic Bangi @ rest nasi ulam @ rest wong solo

-service saja dalam rm1xx, standard service akan tukar valve n apa lg ntah...
-kalau ada bocor/rosak, baru caj tambahan

aku mmg pegi situ je skarang, service blh dipercayai + workmanship berpengalaman, ada tauliah, nak overhaul henjin pun buleh kat situ.
cuma, kena set time betul2, sbb kedai tu sentiasa penuh...

kyousuke
20-09-10, 06:07 PM
sebis ekon kat sek 7 shah alam...rege pun same je :cipan:..

kucingbiru
20-09-10, 08:54 PM
bro sawi, itu termasuk upah bukak dasboard ke? sebab kalo vios kena cabut dasboard dulu kalo nak servis...selalu kedai ah kaw amik upah bukak je dalam RM200++

sawi
20-09-10, 09:05 PM
tak pasti...boleh call tanya...
utk rujukan... ==> http://snr-car.com/contact.htm
kisah SNR Car Accesories ni pernah masuk paper ==> blh baca kat http://snr-car.com/history.htm

aku teruja rekemen sbb aku rasa suka tgk mereka bekerja...
sbb 2-3 kali aku 'lepak' situ tunggu kete siap, paling lama tgh hari - petang, tgk staff2 kat situ, tukar2 turn solat...
dan paling meyakinkan mereka berpengalaman @ ilmu utk kerja dibuat, dulu2 aku pegi kedai brothers la apa mcm lagi, tgk staff dia buat, dah sambung2 wayar, dtg staff senior check, salah, bukak balik, pasang semula, pasang senget, pasang tak betul, kena refer staff senior dulu jgk baru betul2 jadi...

GT11ti
21-09-10, 09:11 PM
servis ekon toyota vios...RM4++ kot....servis semua..tuka filter...msk gas baru..di toyota servis

dfongmy
27-09-10, 10:56 AM
servis ekon toyota vios...RM4++ kot....servis semua..tuka filter...msk gas baru..di toyota servis
Mmg harga standard ni kalau servis kat SC Toyota.
Kalau ganti cooling coil + lain2 mau jejak 1K.
Nak tanya Toyota Vios boleh pasang cabin filter gak kan?

northern
23-10-10, 11:43 AM
servis air cond vios memang mahai pasal cooling coil dok tengah jadi kena buka dashboard. begitu juga myvi, viva dan seangkatan dengannya. hangpa mau ingat, aircond reta bukan macam aircond rumah ada filter. aircond reta takdak filter jadi nak bocoq memang tinggi. kalau lubang kat luaq tempat boleh welding takpalah. kalau kot dalam?

mugen
23-10-10, 11:45 AM
vakum gas dan masuk gas baru dalam rm70

bebola
10-08-12, 03:41 PM
klu service aircond aku tengok iklan2 kat tiang2 lampu rm100, rm130, nia biasanya apa yang diorang service nyer..?

ada tukar apa2 part ker.. atau cuci jer??

luzi
10-08-12, 04:16 PM
1. upah
2. topup/recharge gas
3. cuci cooling coil, blower, condenser
4. topup compressor oil

rasa aku laa...tak termasuk kalau kena tukar barang.

ni bil aku masa aku servis aircond Waja aku yang tak pernah servis sejak beli.
mileage masa servis tu dah 244,xxx km.
ni aku copy dari FB aku.
=====
the bill...
1. suction hose RM90
2. discharge hose RM90
3. receiver dryer RM60
4. R134a gas RM50
5. CF1 compressor oil RM20
6. labour charge RM50
total is RM360

plus the RM110 for the expansion valve and RM50 for the gas discharging & charging and labour done next 2 days due to expansion valve malfunction.

grand total is RM520.
=====
so, bagi servis aircond tanpa tukar barang, total ialah RM120.

---------- kemaskini 10-08-12 04:20 PM ----------

ni link ke photo album FB aku berkenaan aircond service yang aku buat pada 2 Jun lalu untuk dikongsikan bersama.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3546417973607.2138894.1067271484&type=3&l=c1bc06e5de

otai_g
11-08-12, 02:06 AM
br ingt nak servis air-cond esk. spnjg pengalaman aku lain kedai memberikan harga yg berbeza.
yg aku pernah kena dulu RM 50. x de tukar apa2 barang kecuali filter.

yg aku pernah nmpk RM 35. x tau mcm mn servis yg dibuat.

tp riso gak nak g servis ni,takut mcm2 nak kena tukar at last bil RM 500... kalo bnd btl x per, takut pomen lak yg saja nak pedajal.

harap2 esk semuanya ok. insyaAllah..

otai_g
11-08-12, 07:13 PM
rs mcm kena kencing jerk aku ari nih.. servis ekon kena caj sampai rm 75.

ap ayg dibuat just tukar filter - RM 40.
topup gas, ni tambah jerk bukan dia buang yg lama isi balik - RM 35.

dulu2 aku servis kat banting just rm 50 jer. tokey tu buat tukar filter, isi gas baru, buang yg lama n cuci sekali blower fan.

serius arr, aku x kan lg kedai yg aku gi ari ni. cekik darah punya tokey.

bebola
13-08-12, 12:44 PM
klu aircond dh kurang sejuk, tu tandanya apa r??

luzi
13-08-12, 04:21 PM
gas kurang...maybe sebab ada kebocoran.
recharge gas (buang yang lama dan masukkan yang baru)...lihat berapa lama tahan sejuknya tu.
kalau sekejap je sejuk...ada bocor la tu.

bebola
15-08-12, 11:25 AM
K nnti aku ty .

myezam87
14-09-12, 06:10 PM
mf tn tanah nk tumpang thread la. kawan2 nk tanya saya ada msalah dengan wira saya. masalah ni bile jalan di high way/bjalan dalam jangka masa yang panjang non-stop. sampai satu tahap air cond akan kluar kabus. waktu ni aircond masih rasa tp lama-lama cabin akan jd panas. pendek kata kompressor xbpusing dah. bile benti kejap tutup enjin lepak 15minit then sambung balik bjalan, aircond sejuk balik ( kompressor jalan balik ).pastu brulang balik mcm atas. kenapa masalh ni tjadi dan ape perlu saya lakukan. tq.

anaktimur84
14-09-12, 06:22 PM
auto cutoff kot.. isyarat untuk bgtau pemandu yg enjin terlampau panas. mybe disebabkan motor kipas radiator da nk kong. kipas da x laju dah.. if nk tukae kne rm250 termasuk upah pasang.

rimau_kumbang
14-09-12, 06:23 PM
mf tn tanah nk tumpang thread la. kawan2 nk tanya saya ada msalah dengan wira saya. masalah ni bile jalan di high way/bjalan dalam jangka masa yang panjang non-stop. sampai satu tahap air cond akan kluar kabus. waktu ni aircond masih rasa tp lama-lama cabin akan jd panas. pendek kata kompressor xbpusing dah. bile benti kejap tutup enjin lepak 15minit then sambung balik bjalan, aircond sejuk balik ( kompressor jalan balik ).pastu brulang balik mcm atas. kenapa masalh ni tjadi dan ape perlu saya lakukan. tq.

ni ko kene gi servis...filter tu dah byk sgt abuk...so dia tersumbat....jadik sejuk kt paip dia...lama2 kat situ beku....so angin dah xkuar....masa tu la cabin ko jadik panas

myezam87
18-09-12, 12:26 PM
rite kalo gitu aku da paham la situasi tu. aku dh agak ada kmungkinan coil dah tersumbat. haiseh nk buka balek coil pastu refill aircond huhu, baru lepas topup gas last month..