PDA

View Full Version : Wiper cermin belakang



NAZIRAN1979
22-01-08, 01:12 PM
Kete aku dah bes dah cumer satu jer yang kurang. Dia tak der wiper tuk cermin belakang. Kalau aku nak tambah boleh tak? Ader sesiape yang boleh bagi nasihat bengkel maner yang boleh buat and berapa kos dia

Chinozie
22-01-08, 07:15 PM
membazir jeee bagi aku...

CK88
22-01-08, 07:27 PM
ko pakai keta aper?

MUfanz
22-01-08, 08:38 PM
keta sedan watpe nak wiper cermin belakang...

ke nak jadi wiravo....
letak 'dummy wiper'

:D

mugguard
22-01-08, 08:39 PM
x payah le.bukan banyak kegunaan pun.

ain07ik
22-01-08, 08:42 PM
Kalau nak buat jugak boleh. Tapi kena le sanggup body bonet tu kena tebuk. Tak tau la pulak keta ko keta apa.

SixShot
24-01-08, 10:22 AM
iswara mmg selalu org buat.. tapi manade org tebuk body bonet.. mereka tebuk itu cermin (cam wira).. tak nampak pon faedahnya if ko drive a sedan car.. but if ko duk bandar and malas basuh kereta and selalu park kat uncovered area.. guna la gak.. org tak buat kat bengkel benda ni.. pi kedai aksesori bang..

jiran
24-01-08, 12:55 PM
setau aku wiper ni bertujuan untuk mengelap salji yang melekat semasa hujan salji, sebab tu kat jepun banyak kete ada wiper belakang.

NAZIRAN1979
25-01-08, 08:16 AM
setau aku wiper ni bertujuan untuk mengelap salji yang melekat semasa hujan salji, sebab tu kat jepun banyak kete ada wiper belakang.

:ahha::ahha::ahha:
bUKAN MASAALAH SALJI, TAPI KEKADANG BILA PAGI-PAGI KABUS BANYAK MELEKAT KAT CERMIN BELAKANG KETE AKU. NAK REVERS PAYAHLAH TAKUT KALAU ADER BEBUDAK AKU TAK NAMPAK.
P/S KETER ISWARA AEROBAK:macho::macho::sengih:


Kalau nak buat jugak boleh. Tapi kena le sanggup body bonet tu kena tebuk. Tak tau la pulak keta ko keta apa.

:oppp::oppp:
TAK KAN KENE TEBUK BONET KOT.
AKU RASA TEBUK CERMIN DIA JER.
KA;LAU NAK BUAT SENDIRI TUR YANG PAYAH TU

Chinozie
25-01-08, 07:18 PM
bukan iswara aeroback stock production dah ade wiper blkg ke ?

ain07ik
25-01-08, 08:40 PM
Model poton aeroback sume ade wiper blakang. Tu yg tanya dia tu pakai keta ape. Memang posisi batang wiper tu di atas body bonet blakang. Yg tebuk cermin tu utk posisi lampu brek ketiga. Kalau model sedan memang takde. Nak buat jugak boleh tapi bonet tu kena tebuk la.

Chinozie
25-01-08, 08:45 PM
haaaa...tau...
tp naziran pakai aeroback, mmg dah ade kat keta dia...

then dia tanya pasal wiper blkg...errrrr...a little bit help here... :D

ain07ik
25-01-08, 08:53 PM
Aik.....
Kalo gitu memang patutnye ade.
Hilang kot???
Tak pun dah tertanggal kot???

Kalo gitu gi ganti yg baru je la. Tapi aku tak pasti rega berapa.

NAZIRAN1979
30-01-08, 08:29 AM
haaaa...tau...
tp naziran pakai aeroback, mmg dah ade kat keta dia...

then dia tanya pasal wiper blkg...errrrr...a little bit help here... :D

Proton saga teman memang kuar kedai tak der wiper belakang. Yang kome orong sebut tu proton saga yang sebelum edisi aku ni kot.

NAZIRAN1979
30-01-08, 08:31 AM
iswara mmg selalu org buat.. tapi manade org tebuk body bonet.. mereka tebuk itu cermin (cam wira).. tak nampak pon faedahnya if ko drive a sedan car.. but if ko duk bandar and malas basuh kereta and selalu park kat uncovered area.. guna la gak.. org tak buat kat bengkel benda ni.. pi kedai aksesori bang..

Keadi eksesori tak nak buat. teman dah servey dah. lepas tu tanya kat bengkel yang selalu teman pegi dia kata dia tak leh nak buat di suruh aku cari bengkel lain. ni yang hangin nik...

ncik mat
30-01-08, 09:46 AM
:ahha::ahha::ahha:
bUKAN MASAALAH SALJI, TAPI KEKADANG BILA PAGI-PAGI KABUS BANYAK MELEKAT KAT CERMIN BELAKANG KETE AKU. NAK REVERS PAYAHLAH TAKUT KALAU ADER BEBUDAK AKU TAK NAMPAK.
P/S KETER ISWARA AEROBAK:macho::macho::sengih:



nape x on jer suis untuk glass heated rear windscreen tuh?
mmg built in utk tiap keta kan? susah ler kalo sumer keta nk kene ade wiper belakang utk hilangkan kabus tuh... nak2 kete sedan...

NAZIRAN1979
30-01-08, 09:50 AM
nape x on jer suis untuk glass heated rear windscreen tuh?
mmg built in utk tiap keta kan? susah ler kalo sumer keta nk kene ade wiper belakang utk hilangkan kabus tuh... nak2 kete sedan...

Lambat nak clear. pakai wiper kan senang? sekali wipe jer dah hilang

ncik mat
30-01-08, 10:04 AM
Lambat nak clear. pakai wiper kan senang? sekali wipe jer dah hilang

lambat? nko seblom gerak.. panaskan enjin keta dulu x? aku rase timing utk panaskan enjin kete dgn timing utk hilangkan kabus tuh menggunakan glass heated rear windscreen tuh same jer....

tp xpe laa... ur own choice... :D

NAZIRAN1979
30-01-08, 10:42 AM
lambat? nko seblom gerak.. panaskan enjin keta dulu x? aku rase timing utk panaskan enjin kete dgn timing utk hilangkan kabus tuh menggunakan glass heated rear windscreen tuh same jer....

tp xpe laa... ur own choice... :D

tak pernah guna pun menatang alah tu. Lagi pun dia cuma berfungsi untuk kabus jer kan tapi kalau air hujan yang meleleh/ melekat boleh ker?

ncik mat
30-01-08, 11:26 AM
tak pernah guna pun menatang alah tu. Lagi pun dia cuma berfungsi untuk kabus jer kan tapi kalau air hujan yang meleleh/ melekat boleh ker?

then... nko kene clearkan jawapan nko utk pasang wiper tuh... nko ckp nk hilangkan kabus.... kalo nk ilangkan kabus... this thing yg aku ckp tuh blh setel laa... kalo nk ilang kan ujan meleleh tuh lain lak kisah die... :D


KABUS BANYAK MELEKAT KAT CERMIN BELAKANG KETE AKU. NAK REVERS PAYAHLAH TAKUT KALAU ADER BEBUDAK AKU TAK NAMPAK.
P/S KETER ISWARA AEROBAK

tp kalo nko nk pasang jugak... better nko tukar boot (kalo us), trunk (kalo UK) bonet belakang (kalo malaysian laa) kepada boot yg ade wiper tuh instead of nko tebuk... kerna nnt takut berlaku kebocoran plak... :D

http://img337.imageshack.us/img337/9342/800pxprotonsagaiswaraaejh7.jpg (http://imageshack.us)

lagipon keta sedan yg ade wiper such as EG9.. wiper die kt cermin.. org sumer tukar cermin die.. x penah dgr lagi org tebuk cermin... so.. applicable utk nko laa... xyah tebuk bumper... just tukar bumper kepada yg ade wiper... setel... :D

http://img176.imageshack.us/img176/4290/dscf1629xj6.jpg (http://imageshack.us)

NAZIRAN1979
30-01-08, 12:41 PM
better nko tukar boot (kalo us), trunk (kalo UK) bonet belakang (kalo malaysian laa) kepada boot yg ade wiper tuh instead of nko tebuk... kerna nnt takut berlaku kebocoran plak... :D



lagipon keta sedan yg ade wiper such as EG9.. wiper die kt cermin.. org sumer tukar cermin die.. x penah dgr lagi org tebuk cermin... so.. applicable utk nko laa... xyah tebuk bumper... just tukar bumper kepada yg ade wiper... setel... :D



Cam tur ker. Kire betul gak daripada tebuk cermin tau tebuk bumper elok gak tukar yang baru yang siap ngan wiper dia. thank you brader mat.
Tapi agak-agak bang mat cermin lama boleh tred in tak untuk cut cost beli cermin baru. agak-agaknyer berape hinggit yer?

ncik mat
30-01-08, 02:12 PM
rege tuh tarak tau la plak hambe... kene usha2 la kt kedai tok mudim ka (kedai potong) :D xpon try tanyer kedai spare part ler...

happy searching... :D

Chinozie
30-01-08, 07:52 PM
banyak bengkel munkin tak nak ambil sebab leceh...nak tebuk, nak kasi dia water tight, nak buat wiring, nak adjust itu ini...dan bagaiiii...leceh, payah ...

simple solution tukar je the whole bonet...benda dah ade, tinggal nak beli jeee...end of story...tak payah pening pale...

NAZIRAN1979
01-02-08, 08:26 AM
banyak bengkel munkin tak nak ambil sebab leceh...nak tebuk, nak kasi dia water tight, nak buat wiring, nak adjust itu ini...dan bagaiiii...leceh, payah ...

simple solution tukar je the whole bonet...benda dah ade, tinggal nak beli jeee...end of story...tak payah pening pale...

Nak tukar bonet tu boleh sanagt, tp yg problem tuh masa nak paint. takut dia punya warna tak maching

Chinozie
01-02-08, 08:19 PM
errkkk...camtu pulak...
ok laaa...

koo cari bonet iswara yg ade wiper...cari jalan mcm mane nak buat...or cari bengkel mane yg nak buatkan...

kaloo nak DIY buleh...tp aku tak tau sgt, samaade susah atau senang...

satu lg solution yg aku rase senang...adelah jaga kebersihan kereta...bila cermin blkg bersih...no reason kotoran2 degil atau hujan nak melekat kat cermin...right ?

novacliffs
01-02-08, 10:28 PM
[..wiper dpn aku dh setahon xtukar2.. kalo renyai pon leh mati xcident.. xnampak..!! kalo ler ada wiper blkg.. mau aku lupa yg aku ada wiper kat blkg.. huhuhu..

p/s: perghh!! akhirnyaa... ]

ain07ik
01-02-08, 11:08 PM
Keta aku memang ada wiper blakang nih. Tp aku terus terang bgtau NAZIRAN1979 yg aku jrg sesgt guna. Kalau keta tgh bergerak time ujan ce intai cermin blakang memang tak mcm cermin kat belah depan yg wajib guna wiper. Kecuali kabus je.

Chinozie
01-02-08, 11:15 PM
[..wiper dpn aku dh setahon xtukar2.. kalo renyai pon leh mati xcident.. xnampak..!! kalo ler ada wiper blkg.. mau aku lupa yg aku ada wiper kat blkg.. huhuhu..

p/s: perghh!! akhirnyaa... ]

astaghfirullah al azim...lama betul koo tak masuk sini...bersawang ID koo dah... :D

bro lu ape cita lama tak masuk ?

DIGI
02-02-08, 12:40 AM
apa daaa...bukan guna sgt pun wiper belakang neh....takde faedah dan kaedahnya pun kalau ko pasang.

aku pakai kereta ada wiper belakang, time hujan pun tak guna..

(dan aku amat pelik apabila tgk orang waktu hujan duk on rear wiper tak henti-henti sepanjang jalan macamlah dia bawak kereta reverse.)

nak tebuk tu satu masalah problempun iya. tebut bonet ke tebuk cermin je..silap2 tebut kat kedai, dorang tak reti nak tutup balik elok2...habis basah tiap kali ujan.

kalu kereta aeroback tu, lebih kurang je macam sedan..tak perlu langsung. even kereta hatchback macam kancil, kelisa etc pun mcm bukan keperluan sahaja.

kala_lepek
03-02-08, 09:20 AM
ala tekan fog lamp..clear la iya nyaaa comin blkg tu...bergune sgt ke waipe blkang nie? idok le tmn tau

NAZIRAN1979
04-02-08, 07:55 AM
ala tekan fog lamp..clear la iya nyaaa comin blkg tu...bergune sgt ke waipe blkang nie? idok le tmn tau

Memang tak der guner ker? wiper kat belakang tu? kalau gitu ngaper manufacturer pasang jugak?
Dah dapat respon cam nier cam tak nak pasang jer?
Teman cumer nak dapatkan maklumat jer!!!!!!!!

(Yang terbaik pilihan ku)

Chinozie
04-02-08, 02:07 PM
aik marah ?


Teman cumer nak dapatkan maklumat jer!!!!!!!!benda simple jee bro...tak payah nk di rumitkan dan nak pening pale...pendapat dah pun diberi...even koo sendiri dah tanya kedai dan kedai kebanyakkan nye malas nak buat...tukar bonet tak nak...then cari solution lain...tak pun biarkan jee tak payah wiper blkg...manufacture bubuh wiper tu just added bonus...

NAZIRAN1979
05-02-08, 07:55 AM
Cam nie lah yang aku nak sebenarnya. Sekarang aku dah dapat mengelakan pembaziran.
Kalau aku tak bawak berbincang dulu dah tentu kete aku bertebuk kat belakang. Dah lah benda yg aku nak buat tu tak der faedah.
Tank you semua.

ibnusina8791
05-02-08, 11:24 AM
Kalau nak solution cepat utk hujan yg kekadang mengganggu penglihatan especially time benti kat trafik light ke. Ko letak je Rain-X ke kat cermin belakang tu. Gerenti air turun dengan senangnya dan penglihatan tu akan jadi sangat jelas hinggakan tuan punya kete belakang tgh korek idung pun nampak... hehehhe.

Pendapat je ni.......

NAZIRAN1979
06-02-08, 04:18 PM
Kalau nak solution cepat utk hujan yg kekadang mengganggu penglihatan especially time benti kat trafik light ke. Ko letak je Rain-X ke kat cermin belakang tu. Gerenti air turun dengan senangnya dan penglihatan tu akan jadi sangat jelas hinggakan tuan punya kete belakang tgh korek idung pun nampak... hehehhe.

Pendapat je ni.......

Tima kasih atas pendapat anda
sekali lagi terimakasih atas sokongan semua

alinatasha
08-02-08, 11:39 PM
heee nak pasang wiper kena tukar bonet.. nak tuka minyak gear kena bli gear box baru.. nak tuka spark plag tuka henjen :D

Chinozie
08-02-08, 11:45 PM
dah tu...bini sakit. nak tukar bini ? :D

ain07ik
08-02-08, 11:49 PM
Cam nie lah yang aku nak sebenarnya. Sekarang aku dah dapat mengelakan pembaziran.
Kalau aku tak bawak berbincang dulu dah tentu kete aku bertebuk kat belakang. Dah lah benda yg aku nak buat tu tak der faedah.
Tank you semua.

Aku rasa itu la pilihan yg terbaik. Keta aku pun ada wiper ni, memang jarang guna. Bila berpanas selalu getah dia rosak gitu je. Dahlah jrg guna. Nak ganti yg baru pun becinta.

alinatasha
09-02-08, 09:04 AM
ataupun takyah pakai cermin belakang dgn itu maka selesailah masalah wiper cermin belakang.

NAZIRAN1979
11-02-08, 08:10 AM
heee nak pasang wiper kena tukar bonet.. nak tuka minyak gear kena bli gear box baru.. nak tuka spark plag tuka henjen :D

:ahha::ahha::ahha::ahha:Banyak pulak masaalah dia
tak sangka minyak gear pun ader sangkut paut
Aku raser enjin pu kena tukar gak kut
tak gitu?:lega::lega::lega:

ARe-BeaR
12-02-08, 06:56 PM
viper blkg tuh depend le pada angle cermin blkg tuh... ada ketika nya ia amat perlu.. bg aku yg pemalas nih ler... kalau angle cermin blkg tuh rendah cemana air nak lalu dgn cpt... so nak settle kena bawak laju supaya angin tolong turun kan air hujan tuh... tuh kalau air hujan... kalau air berkaler plak...?? berhenti keta kuar keta then lap dgn kain... harq,harq,harq....
kalau nak tukar cermin mmg tak semua bengkel nak buat.. sbb nya nak bukak cermin tuh kena hati2... kalau pecah... aduhhhh.... kalau tukar whole bonet lbh elok rasanya... main guna screw2 jerk...

novacliffs
13-02-08, 11:35 AM
[.. ini rear wiper pon leh jd salah satu asesori mantap pada keta yg takdo.. tp kalo keta yg ado ini wiper.. owner dia lom tentu berminat nk guna.. satu lg atap suria.. mcm2 topik dh malatop pasai 2 benda ni.. senang cito.. mau tarok.. hentak je.. jgn pedulik org ckp apo.. janji mlm tedo lena.. syiokkk sendirik!!..]