PDA

View Full Version : Dapat 'duit raya' untuk pilihanraya?



el-lail
27-02-08, 08:08 AM
:salam:

Kawan saya nak balik Kelantan dengarnya akan diberi 'duit raya' di PWTC @ Terminal Putra. Lepas tu, sampai ke Kelantan pun akan dapat 'duit raya' lagi. Apa ni.. :tensi: Pilihanraya ni hari untuk beraya ke?

Kalau korang dihulur duit dengan puak-puak yang suka beraya ni, korang ambik tak? Korang tau ke..duit tu sebenarnya halal atau haram diambik?

skai
27-02-08, 09:46 AM
setahu aku, kena gi daftar kat ibu pejabat UMNO kat PWTC dulu
lepas pilihanraya baru dia kasi, itupun kalau BN menang kat Kelantan

ekzos_pipe
27-02-08, 09:52 AM
itu kira duit tambang balik le tuh, smpi kat kelantan lak dpt lagi duit tuh pulak kira duit balik KL le tu.. berapa dia org kasi?

raZZol©
27-02-08, 10:14 AM
duit tambang pegi balik jer tue...

Tok Janggut
27-02-08, 11:24 AM
duit tambang pegi balik jer tue...

Orang bagi kita ambik... undi tetap undi kan...

tj

raZZol©
27-02-08, 11:41 AM
Orang bagi kita ambik... undi tetap undi kan...

tj


yupp..undi adalah rahsia....:nerd:

ChEf_N|3aM
27-02-08, 03:06 PM
kalau aku singgah kejap kat terminal tu dia kasi tak duit? hehehe leh buat blanja minyak hahahah

nurul_123
27-02-08, 03:19 PM
Kalu ambik duit tu...
pastu xg ngundi xperlaa kann??
xjd per pun..sbb dorg bg seblum ngundi...:D
best gak tu...leh balik kg...

Humairah
27-02-08, 03:23 PM
aku ngundi tp tak ambik pun duit......erm.....mungkin abis sbb org yg tak ngundi dah ambik.....:(

chunli
27-02-08, 03:27 PM
aku ngundi tp tak ambik pun duit......erm.....mungkin abis sbb org yg tak ngundi dah ambik.....:(

erk? tak amek ke tak dpt sbb dah kne amek? :nerd:

.

akma
27-02-08, 03:30 PM
OoOO.

penah 1 hari aku naik taxi nak balik rumah.

pakcik taxi tu menceritakan 1 kejadian pd aku.

anaknya seorang kakitangan awam, diberi Undi Pos..dimana posman akan datang ke rumah membawa kertas undi beserta duit to vote for that PARTY..( malas nk mention )

padahal xsilap aku, dia kt anak dia cekgu, dan pada masa tu anak dia berada di kampong tmpt dia mengundi..kenapa diberi undi pos? sedangkan dia berada di dlm kawasan.

tapi kalo aku diberi duit tuk mengundi MGKIN aku juga akan amek..hahaha..tak amek pn DIA menang gak...

bek amekkkkkkk

tzerole
27-02-08, 04:12 PM
brape banyak diorang bagi duit tu?

aam
27-02-08, 05:55 PM
negeri mana lagik yang bagi duit nih?
aku nak gaks..

hrya
27-02-08, 05:57 PM
aku pun penah dgr pasal duit nih..mak aku kata duit claim ngundi :sengih:

aritu ada sorang makcik ni ckp kat aku (aku kena ngundi kat kuantan, skang dok KL), suh la sesapa kat Kuantan daftar...daftar kat pejabat UMNO la kot..pastu boleh pegi collect..tapi tak tau la mcm mana proses dia...

dia citer lagi, dulu kat kampung, orang datang bagi duit kat mak dia sebab anak-anak dia balik ngundi..so collect dari mak dia je la :sengih:

sapa yg penah dpt duit nih?

akma
27-02-08, 05:59 PM
few hundred gak dapat kalo tak silap..

RM300.00 kot....

dengan 1 pangkah dpt RM300..

sapa tamau?

sub_zero
27-02-08, 06:05 PM
kwn aku dapat msj dlm fon..
dia ckp org BN kat ganu bagi rm200 kalu vote bn..
kalu xmo vote bn.. dorang ckp jgn balik ganu..
& lagi dorang ckp.. kalu dah dpt duit tu..dosa kalu xvote BN..
:p

aam
27-02-08, 06:05 PM
aku dengar (dengar saja tak dapat dipastikan betul atau tak)
yang balik terengganu dapat RM 200. Kelantan RM 150
Kenderaaan nak balik disediakan (dari Kedah)

Captainkiko
27-02-08, 06:54 PM
org bg duit ambiklah...rezeki..
tapi masa ngundi pangkah la pas..tu pun kalau korg nak Islam..
tggungjawab org Islam adalah memilih pemimpin yang memperjuangkan Islam..
jangan hargakan diri kamu dgn nilai RM 200-300.
Aku tak pernah berharap nak duit dari parti pas, budak2 yg tolong pacakkn bendera tu lebih memerlukan..Org2 kampung yg susah jg lebih memerlukan..Insya'allah,ade rezeki sama2lah kita sumbangkan kepada pihak2 yg memperjuangkn Islam..Takley sumbangkn wang,sumbangkn tenaga kita yg kuat2 ni..Bila lagi!!

misscordelia
27-02-08, 07:46 PM
Aku dah pun dapat dan dah abih blanja hahaha.

Adreen
27-02-08, 09:09 PM
ala nak le jugak
krajaan BN kaya kasik le sket kat kami yg misken ni
tapi undi tu rasie le

serra
27-02-08, 11:31 PM
betul ke boleh mintak je kat pwtc? kawan aku dulu pernah cite gak dia balik kelantan dapat duit kat sana tapi aku x nah gi plak. hmm... kalau ye aku pun nak gi gak pow duit umno.

refleksi
28-02-08, 09:02 AM
untuk yang balik mengundi ke kelantan dengan terengganu saje ke?? negeri2 lain boleh dapat tak duit ni.. nak jugakkk

QDING
28-02-08, 09:34 AM
untuk yang balik mengundi ke kelantan dengan terengganu saje ke?? negeri2 lain boleh dapat tak duit ni.. nak jugakkk
BN tak bagi sangat tumpuan negeri lain...
Kelantan ngan Trg PAS kuat...
kalu tak melabur nanti lebur...
Penang dapat kat DAP takpa...
janji jgn Kelantan ngan Trg dpt kat Pas...

asura
28-02-08, 10:06 AM
nak mintak buleh tapi yg dah jadi ahli amno
dan yg dah ade no ahli amno.

nape lak haram amik duit tu ..bukan ke duit
tu disimpan drp perahan harga barang, minyak
dan segala kenaikkan lain yg membebankan
rakyat.

Lagi pon bukan kite mencuri ..org dah bagi.
Ape lagi ..sapu laaa ..ehehe

Humairah
28-02-08, 10:21 AM
erk? tak amek ke tak dpt sbb dah kne amek? :nerd:

.
dulu org cakap ambik kat kg....pi la tanya sepupu dan mak cik sebelah UMNO pd hari mengundi...ckp duit dah abis......tp takper...bila ckp kat abg dia ckp tak bawak masuk kubur pun banyak tuh...:D

se7en
28-02-08, 12:14 PM
yang aku tau...dorg akan offer 300 utk org pulang ke kampung utk mengundi.....bende dah lama da ade...

Captainkiko
28-02-08, 01:36 PM
tok guru nik aziz dh ckp..dh bertahun2 dh..
org bagi duit,org bagi kain,org bagi gula,org bagi beras ambik..
xde istilah haram pun.
tapi bila mengundi pangkah PAS atau parti yg mmperjuangkan Islam.

sebol
28-02-08, 04:47 PM
Berapa agaknya Singapura bayar kepada ahli Politik Malaysia untuk mendapatkan lebih banyak tanah di Malaysia?

spider
28-02-08, 04:58 PM
Berapa agaknya Singapura bayar kepada ahli Politik Malaysia untuk mendapatkan lebih banyak tanah di Malaysia?

Malaysia my 2nd home ...

teruteru_bozu
28-02-08, 05:10 PM
aku pun penah dgr pasal duit nih..mak aku kata duit claim ngundi :sengih:

aritu ada sorang makcik ni ckp kat aku (aku kena ngundi kat kuantan, skang dok KL), suh la sesapa kat Kuantan daftar...daftar kat pejabat UMNO la kot..pastu boleh pegi collect..tapi tak tau la mcm mana proses dia...

dia citer lagi, dulu kat kampung, orang datang bagi duit kat mak dia sebab anak-anak dia balik ngundi..so collect dari mak dia je la :sengih:

sapa yg penah dpt duit nih?

mak aku pernah dpt..org tu tanya baper ramai anak kt negeri luar...nk total n kasi seketul...mak aku ckplah...dptlah seketul..siap masuk sampul anta ke rumah...anak2 tak balik ngundi pun..

tahun ni pun sama...mak tanya nk claim berapa...aku ckp nk claim rm350..tiket flight pegi balik...byk sgt tu utk sorg...aku main2 jer...



few hundred gak dapat kalo tak silap..

RM300.00 kot....

dengan 1 pangkah dpt RM300..

sapa tamau?

tpt aku rm100 sorg jer....

----------------------
kt kemaman...masa mula2 idris jusoh nk menang dulu...dia bagi rm200 sebelum ngundi kt abg ipar aku..
bila dh menang...dia bagi lagi rm300.....suka abg ipar aku...

thn ni tak taulah dia dpt baper...

----------------------

yg aku dgr...kltan n trganu je mcm ni...tak taulah tpt lain.

teruteru_bozu
28-02-08, 05:13 PM
yang aku tau...dorg akan offer 300 utk org pulang ke kampung utk mengundi.....bende dah lama da ade...

bukan setakat offer byk tu suruh pulang ke kg...ada yg sanggup offer lebih utk tukar i/c ke alamat sini....senang nk ngundi...

firstdate
28-02-08, 05:30 PM
bukan ke semua negeri dpt claim ke duit balik ngundi..tu yg aku tau dr dulu lg dh ada bg2 duit ni..kira duit tu utk tmbang @ duit minyak la..n no reason la x balik ngundi sbb xde duit..ngagaga.. :sengih:

cikgu-bakax
28-02-08, 05:33 PM
Boleh tak aku ambik duit tu, ttp aku undi PAS?
Mana depa tau..

cikgu-bakax
28-02-08, 10:52 PM
Boleh tak aku ambik duit tu, ttp aku undi PAS?
Mana depa tau..

Ala..aku ambik sikit je.Bukan mcm YB2 mereka ambik duit aku dan rakyat2 untuk berkempen guna harta kerajaan walaupun kerajaan telah dibubarkan.

aam
01-03-08, 07:36 PM
yang balik kedah orang tak bagi ka?
isk isk isk..
nak gak weh
lepas tambang bas pi balik pun ok la