PDA

View Full Version : Ramalan awal BN sudah menang 30 kerusi DUN di Kelantan



Captainkiko
03-03-08, 01:59 PM
Dua hari lepas ada seorang calon DUN BN didalam ceramahnya telah memberitahu bahawa 30 kerusi DUN Kelantan sudah milik BN. (bermaksud dalam ramalan, mereka sudah menang 30 kerusi DUN) ini berdasarkan tinjauan yang telah mereka lakukan.

Kelantan mempunya 45 kerusi DUN, ini bermakna BN akan menang dan berjaya menewaskan kerajaan PAS di Kelantan sekali gus dapat menubuhkan kerajaan tidak lama lagi..

Sejak akhir2 ini memang sokongan rakyat2 terhadap BN sangat kuat. Di kampung aku penyokong PAS boleh dikira dengan jari. Markaz2 PAS sunyi sepi sebaliknya markaz2 umno riuh rendah dengan gelak ketawa, menandakan kegembiraan meraka. Kempen dari rumah kerumah yang mereka lakukan telah membuahkan hasil. Pak haji sendiri pun terbalik(masuk umno). Orang bagi makan takkan tak nak, bersuap pulak tu. Aku sendiri boleh katakan tempat aku PAS akan kalah teruk. Daripada seribu lebih pengundi, yang sokong PAS tak sampai 100 org, ini berdasarkan penilaian yang telah aku buat melalui hitungan dari rumah kerumah.

Aku hanya melihat dari jauh situasi ini...Hanya mampu berdoa agar PAS terus memerintah Kelantan.

asura
03-03-08, 02:05 PM
http://img139.imageshack.us/img139/6002/73810198sy9.jpg

pertemuan anak kelantan dgn Pak Lah
vs
pertemuan anak kelantan dgn TGNA

http://img136.imageshack.us/img136/4498/statistikzq9.jpg

pandai2 la nilaikan sendri

serra
03-03-08, 02:25 PM
kawan2 aku yg asal kelantan kata diaorang nak tengok kelantan maju, supaya boleh dibandingkan dgn negeri2 lain. kelantan kena ada shopping mall. kena ada universiti sendiri. nak highway. nak banyak traffic light (ni aku tambah sendiri). bottom line, nak robohkan hutan tropika dan bina hutan konkrit.

sata aku TGNA telah bertungkus lumus nak mempertahankan kelantan drp dikuasai kapitalis luar. tengok je la johor yg dibangga2 sangat tu. bape byk properti kat johor dimiliki oleh orang asing? bisnes2 kat sana pun orang spore banyak bubuh kaki. yg orang johor dapat ialah shopping mall untuk melepak dan pergi tengok wayang.

agaknya lebai2 kat kelantan kepingin nak tengok bangla dan vietnam bersepah kat kota bharu. lepas tu peniaga tempatan bungkus tikar sebab bisnes kapitalis masuk seperti mana giant/tesco/carrefour membunuh peniaga2 kedai runcit di lembah kelang.

raZZol©
03-03-08, 02:26 PM
bagus-bagus...............................

Captainkiko
03-03-08, 02:48 PM
kawan2 aku yg asal kelantan kata diaorang nak tengok kelantan maju, supaya boleh dibandingkan dgn negeri2 lain. kelantan kena ada shopping mall. kena ada universiti sendiri. nak highway. nak banyak traffic light (ni aku tambah sendiri). bottom line, nak robohkan hutan tropika dan bina hutan konkrit.

shopping mall dh ade kat kelantan...pasaraya billion, KB Mall (bukan super market, tapi hyper market dn pernah di iktiraf sebg pasaraya terbaik di Malaysia) university pn dh ade, UMK. trafic ligt mmg dh ade.


sata aku TGNA telah bertungkus lumus nak mempertahankan kelantan drp dikuasai kapitalis luar. tengok je la johor yg dibangga2 sangat tu. bape byk properti kat johor dimiliki oleh orang asing? bisnes2 kat sana pun orang spore banyak bubuh kaki. yg orang johor dapat ialah shopping mall untuk melepak dan pergi tengok wayang. tok guru ni aziz kata kalau bukan kerana tggungjawab nya terhadap agama, dh lame dia ambik duit RM 1 juta yg di tawarkn oleh seoragn cina dulu.


agaknya lebai2 kat kelantan kepingin nak tengok bangla dan vietnam bersepah kat kota bharu. lepas tu peniaga tempatan bungkus tikar sebab bisnes kapitalis masuk seperti mana giant/tesco/carrefour membunuh peniaga2 kedai runcit di lembah kelang.

mereka tertipu oleh dakyah wakil calon BN yang menjanjikn macam2..anak2 akan diberi kerja, biasiswa dan mcm2. setiap kali kunjungan wakil BN mereka akan bagi duit, kain. time ngundi jer dorg bagi mcm2, lepas jer ngundi tok wakil hilang nntah kemana.

Captainkiko
03-03-08, 02:53 PM
Tadi aku buka topik ni dalam PRU12 tapi kuar kat isu semasa. Pintu sama tapi bilik lain. huhh. Harap jangan la marah2 pulak.

nebeng
03-03-08, 04:24 PM
jangan bermimpi di siang hari....

mr_naza
03-03-08, 04:42 PM
kt mne ahli pas yg kurang tu???aku nk komen banyka pun xblh sbb xdok klate dn bkn org klate...tp aku pnh blaja di pantai timur dn pnh g klate....aku tgk pembangunan msh lg rancak macam kt bandr2 lain...masyarakat hidup hrmoni...peniaga melayu msih mampu survive...kalau nk tgk kemiskinan,sosial kt bandar2 mne pun still ade...aku rs better klate diperintah krjaan skrg...kite xtau ape nsib mereka jika krjaan bertukar...mkin baik atau mkin truk???sma2 r kite lihat....

Bigjoe
03-03-08, 05:01 PM
kawan2 aku yg asal kelantan kata diaorang nak tengok kelantan maju, supaya boleh dibandingkan dgn negeri2 lain. kelantan kena ada shopping mall. kena ada universiti sendiri. nak highway. nak banyak traffic light (ni aku tambah sendiri). bottom line, nak robohkan hutan tropika dan bina hutan konkrit.

sata aku TGNA telah bertungkus lumus nak mempertahankan kelantan drp dikuasai kapitalis luar. tengok je la johor yg dibangga2 sangat tu. bape byk properti kat johor dimiliki oleh orang asing? bisnes2 kat sana pun orang spore banyak bubuh kaki. yg orang johor dapat ialah shopping mall untuk melepak dan pergi tengok wayang.

agaknya lebai2 kat kelantan kepingin nak tengok bangla dan vietnam bersepah kat kota bharu. lepas tu peniaga tempatan bungkus tikar sebab bisnes kapitalis masuk seperti mana giant/tesco/carrefour membunuh peniaga2 kedai runcit di lembah kelang.


:peace::peluk:....kihhkhihhii..aku duk selangor nie pun dah boring tengok ramainyer pendatang asing dok lepak kt shoping mall...pewaris kerajjaan nak sampai kat kelantan kot...kihhihkhh

se7en
03-03-08, 08:13 PM
xlawan lagik...so ramalan xde asas yg konkrit.....tgk je pola pengundi berubah ke x

Mitsui
03-03-08, 08:38 PM
realistiknya.. aku pecaya dan berpijak kat mana sepatutnya aku pijak..
PAS akan banyak menang untuk PRU kali ni.. bkn saja di kltn.. tapi seluruh Negara.. tapi untuk menubuhkan sebuah kerajaan... tak berani nak komen..

dan bila post mortem di buat pada keputusan PRU ni.. walau pun sebelum keputusan malah sebelum hari mengundi.. aku bleh rumuskan.. kemenangan pembangkang bukan atas sebab manifesto atau apa yang di angkat menjadi teras parti.. tapi 100% pada kredibiliti pak lah sebagai pemimpin..

rio
03-03-08, 08:45 PM
Daripada seribu lebih pengundi, yang sokong PAS tak sampai 100 org, ini berdasarkan penilaian yang telah aku buat melalui hitungan dari rumah kerumah.

ko kat dun mana? aku rasa kalo dun2 area KB pas still okey... kuat... daerah2 lain xleh nak agak la. tapi mmg boleh kata paling sengit & meriah dlm PRU12 ni kat kelantan la...

BN kalo kalah kat kelantan xde terasa sgt, even takleh nafikan lg 2/3... tapi kalo PAs kalah... abis laaaa! kena tunggu sampai ada isu besar macam tahun 1999 atau 1990 balik la baru bleh merasa balik pegang kelantan... itupun kalo TGNA... still aliveeeeeeee! :)

tapi once BN dah run petrolium kat kelantan... jangan harap la plak nak bagi mudah2 PAS rampas balik. :sengih:

Captainkiko
03-03-08, 09:19 PM
ko kat dun mana? aku rasa kalo dun2 area KB pas still okey... kuat... daerah2 lain xleh nak agak la. tapi mmg boleh kata paling sengit & meriah dlm PRU12 ni kat kelantan la...

BN kalo kalah kat kelantan xde terasa sgt, even takleh nafikan lg 2/3... tapi kalo PAs kalah... abis laaaa! kena tunggu sampai ada isu besar macam tahun 1999 atau 1990 balik la baru bleh merasa balik pegang kelantan... itupun kalo TGNA... still aliveeeeeeee! :)

tapi once BN dah run petrolium kat kelantan... jangan harap la plak nak bagi mudah2 PAS rampas balik. :sengih:

kat dun limbongan, pasir puteh...haritu masa mula2 pos buko ore ade lagi, tapi loni semua gi duduk pos BN. Pos pas xde ore. Bile fikir ttg ni tiba2 jer rase seram.

Alhamdulillah, bguslh kalu tmpt kau okey..Kau duk kg mane? ade mase aku nk g jalan2 leh tak? teringin nak tgk kemeriahan org2 kita, maklumlah kat sini sunyi jer. harap2 kelantan tak kalah la..Aku nak tok guru lagi...

trew
03-03-08, 11:11 PM
seram, seram jugak... yg topik satu lg tu bila nak jawap? :D

wassalam.

syakuntala
03-03-08, 11:33 PM
tala tgk kemain byk bendera ngan poster...kadang2 sampai menganggu pengguna jln raya.... Putik kat kale cepo tu tak buruk lg... wujuk plak Purnama kat dpn taman bendahara.... knp duit tu tak dimpan unt kasi kat rakyat je??? tala harap bn menang.... biar maju cam ganu tu.... wlpun kelantan skrg bawah pas...mcm2 masalah dah timbuk skrg neh...bkn takda budak2 vandelisme pun...bkn takda penagih pun...still sama je... kalu hari sabtu ramai bebudak dtg kb ... sakit mata tgk pakaian ngan gelagak bebudak yg tak abis skolah tu.... budok jate pakai rantai... budok tino baju singkat rambut kaler... sama je....

rio
03-03-08, 11:42 PM
kat dun limbongan, pasir puteh...haritu masa mula2 pos buko ore ade lagi, tapi loni semua gi duduk pos BN. Pos pas xde ore. Bile fikir ttg ni tiba2 jer rase seram.
yeee... ko memang patut seram!! :D

aku asal pasir mas...
& aku harap BN full swept semua dun pasir mas tahun ni... bijak la PAS letak d.ibrahim ali. :gelakgoleng:
bachokpun ada harapan full swept...
pasir puteh, kuala krai, jeli, gua musang.... yeah, potensi besar!
hah! abis la PAS, SESAK NAPASSSSSSSSS!!!!! :wahaha:

nebeng
03-03-08, 11:44 PM
abes la.. boleh la tikam toto tahun depan..

rio
03-03-08, 11:52 PM
ye... xpdc bleh wat konsert balik sana,
boring dong ahh, koho dok tengok muko mawiii jah! :D





.

sp3d2
04-03-08, 12:09 AM
aku telah berusaha dan aku tak penah sekali2 takut. semoga kemenangan Allah berikan pada orang2 yg benar dan takut melanggar perintah-Nya :tolongla:

Humairah
04-03-08, 08:36 AM
aku harap kekgi unsung jd cam ustaz akil hay.....amin.....:)

Humairah
04-03-08, 08:39 AM
tala tgk kemain byk bendera ngan poster...kadang2 sampai menganggu pengguna jln raya.... Putik kat kale cepo tu tak buruk lg... wujuk plak Purnama kat dpn taman bendahara.... knp duit tu tak dimpan unt kasi kat rakyat je??? tala harap bn menang.... biar maju cam ganu tu.... wlpun kelantan skrg bawah pas...mcm2 masalah dah timbuk skrg neh...bkn takda budak2 vandelisme pun...bkn takda penagih pun...still sama je... kalu hari sabtu ramai bebudak dtg kb ... sakit mata tgk pakaian ngan gelagak bebudak yg tak abis skolah tu.... budok jate pakai rantai... budok tino baju singkat rambut kaler... sama je....

sbb pengaruh dari tv atau sbb dorang hadir ceramah dorang jd camnih?.....dalam kelantan pun ramai yg sokong UMNO...kalu dorang sokong PAS dorang tak la pakai rantai kot....tak la buka aurat......sbb tok guru tak ajar gitu....:D

kalau depa nih jenis pi tuntut ilmu pun dan lam tv pun asyik tgk akademi QUran sokmo.....mmg la kena bg kat UMNO semula......:D

cikgu-bakax
04-03-08, 08:53 AM
Orang yang tidak masuk politik,hanya baca akhbar bolehlah dia buat kesimpulan daripada apa yg dibacanya tetapi bagi orang yang involve dgn politik dan gerakkerja politik pasti akan berhadapan dengan fakta betapa kotornya SPR -menolong calon BN untuk bertanding pada hari penamaan calon.

Pertama kes duti setem,

Syarat wajib mematikan duti setem yang diperkenalkan untuk menyukarkan calon PAS dikedah/kelantan/trengganu (di mana cuti rasmi jumaat/sabtu) memakan diri mereka balik akhirnya apabila calon BN sendiri tidak sempat untuk mematikan duti setem.

Pada hari yg sama,penamaan calon, keluar surat arahan daripada putrajaya mengatakan syarat duti setem dimansuhkan bertarikh pada hari cuti umum kerajaan dari putrajaya.Pengarah mana yang rajin sangat mengeluarkan surat arahan rasmi pada hari cuti umum di Putrajaya.

Ini satu pembohongan yang terbesar.

Kalau nak diikutkan hampir semua tempat di negeri kelantan/trengganu,calon BN tidak mematikan duti setem.Kalau ikut syarat, calon BN dah kalah.

SPR sengaja tolong juga calon BN.

Itupun org melayu tak boleh fikir.Lemah betul orang melayu ni.

spider
04-03-08, 08:55 AM
kelantan dah bagi amaran keras pada pengundi hantu PRU nih,
so sesaper yg ada sedara mara rasa nak pi ngundi sana tu jaga2la
takut tak balik2 :D

member aku dulu pun pernah jadi pengundi antu gak, harap tak
jumpa kat kelate la ... kalu tak haru warna biru.

EtaleK
04-03-08, 09:34 AM
peh, 30 DUN BN ambik...
kite tunggu dan tengok result ari sabtu ni.
tp jangan lupe pi buang undi.

chunli
04-03-08, 09:36 AM
kat dun limbongan, pasir puteh...haritu masa mula2 pos buko ore ade lagi, tapi loni semua gi duduk pos BN. Pos pas xde ore. Bile fikir ttg ni tiba2 jer rase seram.

Alhamdulillah, bguslh kalu tmpt kau okey..Kau duk kg mane? ade mase aku nk g jalan2 leh tak? teringin nak tgk kemeriahan org2 kita, maklumlah kat sini sunyi jer. harap2 kelantan tak kalah la..Aku nak tok guru lagi...

hai genius.. :D

.

ramalan2 awal BN ni biase jadik betul. mcm Terengganu dlu..

ker BN ade plan baekkk nye? ngee :D .. tak baek buruk sangke. kata lili kpd dirinye sniri.

.

cikgu-bakax
04-03-08, 10:29 AM
Ye la chunli, kalau ketua kempen kata..sapa nak duit pendahuluan kempen sila berkumpul di markas BN..memang ramai le.

Duit kempen dah mula turun ke markas2.

maximus
04-03-08, 12:30 PM
Calon2 yg tak mematikan duti setem ni memang hampeh. Tak kiralah calon BN ke BA. Benda simple camtu pun tak leh buat, camne nak manage projek bina reban kambing nanti?

cikgu-bakax
04-03-08, 12:38 PM
Calon2 yg tak mematikan duti setem ni memang hampeh. Tak kiralah calon BN ke BA. Benda simple camtu pun tak leh buat, camne nak manage projek bina reban kambing nanti?

Memang hampeh, ada peraturan tetapi tak boleh nak ikut.Calon2 yang hampeh ni perlu di tolak kerana gagal mengikut peraturan.

Tengok pengerusi SPR, hari cuti pun (hari dimana pej jabatan kerajaan tak kerja) dia bekerja mengeluarkan surat arahan rasmi duti setem telah dimansuhkan.

Rajin betul, patut lahh kerajaan lanjutkan tempoh persaraannya sebab dia rajin betul.

rio
04-03-08, 01:35 PM
kelantan dah bagi amaran keras pada pengundi hantu PRU nih,
so sesaper yg ada sedara mara rasa nak pi ngundi sana tu jaga2la
takut tak balik2 :D

member aku dulu pun pernah jadi pengundi antu gak, harap tak
jumpa kat kelate la ... kalu tak haru warna biru.
kalo nak cam pengundi hantu ni
kita kena tunduk tengok blakang... ikut kangkang tu...
kalo kaki dia tak pijak ke tanah, yeah? pastu debik.... :sengih:

naiffusDamha
04-03-08, 01:37 PM
kalo nak cam pengundi hantu ni
kita kena tunduk tengok blakang... ikut kangkang tu...
kalo kaki dia tak pijak ke tanah, yeah? pastu debik.... :sengih:

Unsung.................deme kelik ngundi ke dok nih???? hari gapo deme kelik???

rio
04-03-08, 01:38 PM
x layak mengundi lagi, bang...
baru 18 tahun... belum matang! :D



.

NAZIRAN1979
04-03-08, 01:48 PM
Politik nik macam2 leh jadi. Ramalan yang 30 DUN tu mungkin gimik jer kot nak kasi gerun. Lagipun rakyak Kelantan dah biasa dengan pemerintahan PAS. Sukar kalau deme nak tukar kerajaan. Namun dalm politik macam-macam boleh jadi. Dulu Tengku Razalie musuh kuat UMNO sampai bersekutu dengan PAS sekarang dia pulak bersekutu ngan UMNO serang PAS