PDA

View Full Version : Kia SPECTRA? Bagus @ tak bagus?



submarinerr
06-04-08, 01:58 PM
Aku survey kat dlm motor trader @ mana2 iklan used car, mesti ada keta KIA SPECTRA.. Byk plak tu. Harga boleh tahan murah. Tahun 2005, RM35K-40K. So, sape yang ada pengalaman dgn keta ni, aku nak tanya pendapat korang skit... Tinggi tak maintenance keta ni? Fuel consumption dia mcm mana? Spare-part dia senang cari dan murah ke? Kalau bagus, nak gak beli keta tu.. :peace:

wo0p
06-04-08, 11:12 PM
orang kata sparepart dia mahal

ekzos_pipe
07-04-08, 09:43 AM
Spare part dia mmg mahal. pastu harga lepas beli cepat gila jatuh.

Kalau saya la 35-40k better wise amik honda civic.

teruteru_bozu
07-04-08, 10:08 AM
spare part mmg mahal...kuat minyak gak...
mmg harga cpt jatuh....my fren beli..rasa cam nyesal pun ada...

amx
07-04-08, 10:26 AM
enjin plak tak bagus...ramai owner ngadu enjin bunyi cam teksi. bising cam nk pecah! tak tau nape

ibnusina8791
07-04-08, 10:35 AM
Actually dia ada pro and con,

Dari segi pemanduan kat hiway, best walaupun pandu laju. Langgar kawasan tak rata pun best. Kiranya absorber dia agak bagus.

Cuma yang tak tahan, pikap hancus especially ketika naik bukit sebab tu minyak dia parah skit kalau asyik nak tekan je. Ni ada kene mengena ngan ratio gearing dia kot agaknya. Minyak actually comparable dengan Wira 1.6. Spare part tu no komen sebab depends kat mana ko repair. Mahal sebab dia takleh pakai kete lain punya parts dan ia dibuat di Korea walaupun ada yg dibuat kat sini so mahal skit compared Honda ia dibikin di Thailand. Bunyik bising tu belting dia rasanya. janji kat dalam jangan bising sudah.

raZZol©
07-04-08, 10:55 AM
dan mcm kat atas ckp..rega mmg mudah jatuh bila ko nak tolak blk...

submarinerr
07-04-08, 12:22 PM
Ok... Thanks gang.. Nasib baik aku tak amik lagi... No wonder byk kat pasaran 2nd hand skrg.

chi loco
07-04-08, 12:47 PM
aku kalau hyundai ke Kia ke.. mmg ade berat sikit..
member aku punye Naza RIA kene oberhaul sebab air masuk enjin ke kalau tak silap aku (bukan sebab masukkan air dlm enjin tapi sebab cara enjin operate boleh termasuk air dlm enjin).. kena RM 28k....

pastu mmg takde 2nd hand value.. sbb tulah murah..

sebab apa takde 2nd hand value?? sbb maintenance agak tinggi..

sbb apa maintenance tinggi? sbb penggunaan jenama kereta ni belum meluas, baru je introduce kat market Malaysia in the past 5 years (lebih kurang ah) so kepakaran dan kompatibiliti spare parts agak kureng..

so... aku nasihatkan.. carilah alternative lain..

cikgu-bakax
07-04-08, 02:13 PM
kereta sejuk tu..pagi tadi dalam perjalanan pi kerja ada sebijik kereta spectra diletakkan atas bahu jalan dengan tong plastik di atas bumbung.

UNTUK DIJUAL..

ekzos_pipe
07-04-08, 03:58 PM
Ya betul, ni lagi satu kes, NAZA Ria is not a Ria mpv to when it comes to maintenance, seriously langsung tak ria. Bukan sebab part, tp design dia sendiri, enjin v6 kat MPV front wheel drive, nak tuko plug pon gila payah, blok plak kalau over heated, dia takble main potong, silap2 kena beli blok baru, tuh yg ble kena smpi belas ribu ke puluh riban, dah 2-3 kes saya dgr mcm ni.

Tapi kalau spectra ni lakan bukan dia pakai enjin mazda b6 ke?

shah
07-04-08, 04:40 PM
aku ada spectra untuk dibuat spare part....tapi terus terang cakap brand kia memang spare part mahal.......hanya kedai tertentu yang ada jual spare part dia....kelebihan kia suspension adalah yang terbaik.....kalau spectra gear box problem......kalau ada hal jumpa aku......member aku ada specialist kia....

Chinozie
08-04-08, 02:52 PM
henjin den bunyi mcm teksi diesel...
tak heran pun... :D :D

r2d2
08-04-08, 07:24 PM
henjin den bunyi mcm teksi diesel...
tak heran pun... :D :D

aku p0ng...
:setan:

alfatoni
08-04-08, 09:43 PM
Aku pernah sembang ngan Cina yg dah pakai Spectra dan nak jual dianya keta tu la..dia nasihat aku jgn beli la keta tuh... spare part mahal n harga jatuh teruk bile dah pakai. Hari tu dia nak tolak keta tuh dan amik 2 biji Proton Kete Kebal utk anak ngan bini dia.
So,memang spare part dia mahal btul kot..

Chinozie
09-04-08, 09:05 AM
Tapi Kia nie takde plak org kutuk gegiler mcm proton kan...kan ?

tgk patut bersyukur...kita ade proton...
at least leh laaa membantu skit...

walaupun pada hakikatnyer keta kat Malaysia nie mahal2... heeee.... dlm puji ade kutukan...

shah
17-04-08, 02:26 PM
kia mahal bro......kereta mahal pun pasal dipolitikkan gak.....pakai kete apa pun kalau tak reti jaga dia barai gak....kau pakai kete murah maintenance hampeh........rosak plak banyak....ada pro n contra bro......buat la apa yang patut....bersyukur kita masih mampu pakai kenderaan bro......yang penting kereta yang ko pakai tu kereta ko sendiri.....bukan bank yang punya bro....

deanfiero
17-04-08, 04:24 PM
aku pakai spectra.....takde complen pun,.....minyak aja ler....mahal sikit...itu aja.....kalau bawak spectra macam bawak jet pejuang....memangler rosak......

shah
18-04-08, 08:51 AM
aku ada spectra barai punya sebijik...nak buat spare part bleh la....

ibnusina8791
18-04-08, 03:18 PM
aku pakai spectra.....takde complen pun,.....minyak aja ler....mahal sikit...itu aja.....kalau bawak spectra macam bawak jet pejuang....memangler rosak......

Aku nak gelak skit perkataan jet pejuang tu.... tekan tak hingat sampai cecah 220 memang laa barai...... Boleh cecah ke?

bangpit
18-04-08, 03:36 PM
tak payah laa kalau pakaii keter korea ni, drpd pakai keter korea baik pakai proton jerr..

azmi59
12-02-09, 01:29 AM
shah aku nk beli kereta spectra
teruk pun tak per.janji body ok...kalo ader rojer aku...tunggu jawapan...

klauth_2
12-02-09, 09:02 AM
Kalau saya la 35-40k better wise amik honda civic.

setuju sgt dgn cadangan ni.

serra
12-02-09, 09:29 AM
aku dah bawak wira, waja dan spectra. paling solid bawak spectra la. senyap, tak de dashboard bergegar cam proton. enjin dohc tu. pickup tu not bad la, memang la kalah kalau race dgn civic 2.0 vtec tapi tengok la beza harga. untuk family car memang ok sangat. kalau nak bawak drift tu, cari la keta lain.

DarkEmperor
12-02-09, 09:34 AM
shah...
ko kate ade spare part tuk spectra kn...
ko ade head dgn camshaft x??
bper reger??
aku nk beli la...

popkoRn
14-02-09, 02:03 PM
..aku pakai spectra..punya la mahal spart part kt KK ni..terpaksa aku kirim ngan adik kt KL..aku mau tukar timing belt..kt sini harga 1 set RM500++..kt KL baru RM280..memang tinggi maintenance keta ni..aku skang ni tgh pikir nk tolak je keta ni..nasihat aku jangan la beli spectra ni..baik ambik Persona..

mynemokembali
14-02-09, 05:22 PM
..aku pakai spectra..punya la mahal spart part kt KK ni..terpaksa aku kirim ngan adik kt KL..aku mau tukar timing belt..kt sini harga 1 set RM500++..kt KL baru RM280..memang tinggi maintenance keta ni..aku skang ni tgh pikir nk tolak je keta ni..nasihat aku jangan la beli spectra ni..baik ambik Persona..


thanks sebb kongsi..:peace:

MadhanMotec
16-02-09, 01:45 PM
Setau aku Kia pakai engine mazda,pada pendapat aku bleh beli la kereta tu?tapi kau kene tengok gak kondition sebelum beli

ayap
16-02-09, 10:20 PM
kereta mana yg x rosak? kereta mana yg bagus? kereta mana yg leh lari dari jem? bli moto cc besar la. leh konvoi...(aku xde lesen kete)

SoulShadow
16-02-09, 10:36 PM
kalau spectra gear box problem..shah ...ya bro ari tu kitaorang oder satu set...kat local x der tu... setengah bulan baru sampai bro...mahall gile!

Naza RIA kene oberhaul sebab air masuk enjin..chi loco ...tu la ...pasal jiran aku dah jadi phobia bila nampak lopak air..

...asalkan de kete kira ok la tu.

aspire4920G
21-02-09, 09:36 AM
sekarang ni ada promosi, spectra 12 tahun bayar takde interest. Macam menarik tapi dengar komen kekawan macam tak jadik la pulok. takpe i kena pk lagi betul2.

dfongmy
24-06-09, 09:01 AM
Yelah baik amik kereta lain. Kereta + kenderaan yang kita beli untuk memudahkan kita...bukan akan menyusahkan kita. Kalau budget dalam 40K tu amik je BLM Proton. Lagipun kalau nak beli kenderaan kena ikut keperluan dan kemampuan. Kereta Proton paling koman pun senang nak trade in. Setakat ni aku dah guna Satria 1.3 + Wira SE. Dua-dua aku dah jual buat muka beli MPV sebab rakyat dah ramai. Yang penting bagi aku nak beli kereta ni kena ikut kemampuan dan performance (maklumlah sesekali rush tu leh gak speeding). Kalau yang underpower tu...pun aku cuba elakkan. :-)

MrEmas
24-06-09, 09:18 AM
kalau dapat yang baik okla
takde masalah

hamidsalim
17-06-10, 12:10 PM
rotex kia spectra setahun brapa ye?

deanfiero
22-06-10, 02:12 PM
rm90 .............aku pakai spectra ......dan convert mazda b6.......

rexprimo
22-06-10, 02:46 PM
Ya betul, ni lagi satu kes, NAZA Ria is not a Ria mpv to when it comes to maintenance, seriously langsung tak ria. Bukan sebab part, tp design dia sendiri, enjin v6 kat MPV front wheel drive, nak tuko plug pon gila payah, blok plak kalau over heated, dia takble main potong, silap2 kena beli blok baru, tuh yg ble kena smpi belas ribu ke puluh riban, dah 2-3 kes saya dgr mcm ni.

Tapi kalau spectra ni lakan bukan dia pakai enjin mazda b6 ke?


yup, pomen aku ada gak penah bikin enjin naza ria ni dlm 4 5 biji......in the end sume tukar enjin cefiro 2 n 3 liter.......sbb repair kos hampir separuh rege Ria 2nd.......tp sbb interiornye yg spacy dats y diorg still guna lg even kene tukar enjin lain....baik guna dr jual.....coz rege jual 2nd hand nye pon x ke mana......
:::

Chinozie
22-06-10, 03:56 PM
yup, pomen aku ada gak penah bikin enjin naza ria ni dlm 4 5 biji......in the end sume tukar enjin cefiro 2 n 3 liter.......sbb repair kos hampir separuh rege Ria 2nd.......tp sbb interiornye yg spacy dats y diorg still guna lg even kene tukar enjin lain....baik guna dr jual.....coz rege jual 2nd hand nye pon x ke mana......
:::

Kalau tak silap...once dah convert...pastu gi endorse...JPJ tak kasi tukar hak milik kot...ke mcm mana ntah tak hengat...
tp mmg pakai sampai tua aaaa...

ekzos_pipe
22-06-10, 04:17 PM
waaa dah boleh rojak enjin dgn brand skrg ke? huhuhu kalau FR si naza ria, best le sket, ble masukkan RB20DET tak pon RB25DET teros.. cc sama enjin asal.. keh keh keh.. ble jadi MPV pantass..

kyousuke
22-06-10, 09:40 PM
nak layan kete korea bole....tp jgn nyesal la nak jual blk...hehehe...baik campak lombong je...ade membe pakai....die tanye aku...agak2 kalu trade-in kat kedai dpt x....mmg x dpt lar.......

Chinozie
23-06-10, 07:39 AM
Ntah ...keta korea nie den kureng skit...tp tayar Korea Hankok Ventus RS2 best bawak dlm SIC :D :D ... mantap...

badakcipan
23-06-10, 09:25 AM
Kia for life - pinjam volvo pnyer tag line sket

highlander
23-06-10, 10:30 AM
Bberapa hari lepas sy ada sembang ngan tokey kedai kereta terpakai. Dia kata kalau kete spectra mmg dia tak nak ambik sebab susah nak jual.

2nd naza Ria pun harga menjunam gila. Tapi keluasan dalaman tu yg membuatkan sy tergoda utk beli setelah ambil kira anak2 yg semakin membesar.

kyousuke
23-06-10, 01:46 PM
Bberapa hari lepas sy ada sembang ngan tokey kedai kereta terpakai. Dia kata kalau kete spectra mmg dia tak nak ambik sebab susah nak jual.

2nd naza Ria pun harga menjunam gila. Tapi keluasan dalaman tu yg membuatkan sy tergoda utk beli setelah ambil kira anak2 yg semakin membesar.

kete korea xde value kat mesia....mmg ruang tu bole menggoda sesapa....risiko besar la....kalu ade yg dh amek...gune jela...

pemantau
18-05-11, 09:26 AM
salam semua..huh..macam2 yg buruk pasal spctra ni ye..x jadi beli la...

nufa
20-05-11, 06:00 PM
Aku survey kat dlm motor trader @ mana2 iklan used car, mesti ada keta KIA SPECTRA.. Byk plak tu. Harga boleh tahan murah. Tahun 2005, RM35K-40K. So, sape yang ada pengalaman dgn keta ni, aku nak tanya pendapat korang skit... Tinggi tak maintenance keta ni? Fuel consumption dia mcm mana? Spare-part dia senang cari dan murah ke? Kalau bagus, nak gak beli keta tu.. :peace:

jgn beli... rosak bayk... spupu aku sampai jual kia spectra bini dia..sbb asik rosak jer

kwn aku.. pakai , 4-5 thn kena tukar apa benatang ntah aku pon x ingat.. ratus jugak la kena tujar...

lg satu.. kia nie sesuai ker dgn ron95? aku takut x sesuai.... takut2 myk kuat makn klu guna 95

---------- kemaskini 20-05-11 06:01 PM ----------


orang kata sparepart dia mahal

spaprepart mhl sbb ori

popkoRn
22-05-11, 01:53 AM
..spectra aku dah 5 bulan tersadai kt dalam garaj..nak campak ke laut tp hutang lum settle lagi..aku nasihatkan dgn penuh ikhlas..jangan beli la keta jahanam ni..

ajeed
01-06-11, 07:13 PM
Keta kalau x jaga mmg la jahanam.. Bagi aku compare Spectra ngan Pesona... perghh comfort spectra lagi..
resale value rendah? ingt Proton tu high value sgt ke? apa2 keta pun ada pros & cons..

azlithani
02-06-11, 04:33 PM
nak pakai kereta untuk apa...kalau nak laju n pick up kuat pakai manual kalau nak bawa cam honeymoon pakai auto. kalau kereta auto ni mmg kuat minyak x kira le keta apa pun..aku dah try dah..spectra ni utk bawa santai je..barangnya tak mahal manapun lagi satu original..jgn tanya pada org yg x pakai spectra yg dengar cerita org je..org yg diorang ni dgr pun x pakai spectra juga semua atas org atas org je..cuma kalau nak pakai spectra tok sah beli baru kalau ada hajat nak tukar kereta sbb mmg tak de harga...yg selalu rosak tu sbb tak pandai henjut..keta auto le bukan manual...

amx
02-06-11, 05:15 PM
aku pakai kia ok jer takdak masalah

emmet
20-06-11, 04:43 AM
kereta KIA? jgn ler beli.. repair aircond 4 k? member dh kena KIA optima. Turbine turbo rosak 12K abang aku dh kena KIA sorento. Duit tu masuk ASB lg bagus hehehe