PDA

View Full Version : Saper Ader masalah printer sila post kan....



amin_KAJANG
07-04-08, 11:31 AM
:salam:

aku nie nak kata mahir boleh la ......tp insyallah bolehhh..


klu korang ader masalah printer....tak kesah la aper jenis printer ...

trade la kat sini....

insyallah aku tolong....

klu yg ader error massege tue sila serta kan ...

terima kasih

harap dpt membantu....

:peluk::oppp::peluk::siulan:

aam
08-04-08, 07:57 PM
masalah printer aku ialah tak idop langsung..
try guna kabel bekalan kuasa lain tetap tak idop gaks..
model hp D1360

morpheuzneo
08-04-08, 08:23 PM
buleh.. buleh amin.. !

aku ada printer HP Design Jet 1200C..

A3 colour printer.. kadang bleh print.. kadang print garbled.. !

sakit ati aku..! anak2 aku nk print keje skolah pun takleh..

cam mana ko nak repair? ko datang rumah tak?

amin_KAJANG
10-04-08, 11:06 AM
masalah printer aku ialah tak idop langsung..
try guna kabel bekalan kuasa lain tetap tak idop gaks..
model hp D1360


ok mcm nie biasa nye klu masalah power tueee ...

dah kompom la power supply board die problemm...

biasa klu tuk model hp nie part die boleh tahan gak..

tp klu ko nak information pasai part tueee...

bg tahu aku...

morpheuzneo
10-04-08, 11:18 AM
masalah aku ko tak jawab pun amin!

kata terrer..! tolong laa! :)

amin_KAJANG
10-04-08, 11:36 AM
buleh.. buleh amin.. !

aku ada printer HP Design Jet 1200C..

A3 colour printer.. kadang bleh print.. kadang print garbled.. !

sakit ati aku..! anak2 aku nk print keje skolah pun takleh..

cam mana ko nak repair? ko datang rumah tak?


ermm boleh jer....aku kena cek dulu la broo...

sbb aku kurang familiar dgn design jet nieeee..

umah ko kat mana

amin_KAJANG
10-04-08, 11:36 AM
masalah aku ko tak jawab pun amin!

kata terrer..! tolong laa! :)




mana terer broo....tp insyallah boleh....

alfatoni
10-04-08, 06:19 PM
Canon PIXMA IP1600
Kadang2 bila nak offline ada bunyi "trettttt" mcm ada benda berpusing dlm tu. Saya guna dakwat refill > dr 3x dah.

alfatoni
10-04-08, 06:21 PM
Ops,lupa nak bg soalan.
Apa yg berlaku tu? Dan adakah merbahaya? Macamna nak baiki sendiri?

mr_naza
10-04-08, 08:19 PM
printer kawan aku ni detect ink low wlaupun dah refill yang baru still detect ink nak habis.jenis printer canon ip1880

amin_KAJANG
11-04-08, 10:44 AM
Ops,lupa nak bg soalan.
Apa yg berlaku tu? Dan adakah merbahaya? Macamna nak baiki sendiri?


ok .....sebelum nie memang die bunyi atau pun sebelum nie tak bunyi...


die tak merbahaya jgn risoo....
tak mungkin meletup...

ermmm klu bunyi mcm tue biasa nye traktor die yg berbunyi ...
tp klu untuk printer jenis ink aku rasa memang biasa dah dgn bunyi mcm tue...

amin_KAJANG
11-04-08, 10:47 AM
printer kawan aku ni detect ink low wlaupun dah refill yang baru still detect ink nak habis.jenis printer canon ip1880


:salam:


ok klu untuk printer canon inkjet....

die ader satu function yg dinama
“Waste ink tank full”


ko sendiri pun boleh buat benda nie ...

function die ialah die reset balik ink yg ader kat printer tueee...

kang aku post kan cara-cara dia

amin_KAJANG
11-04-08, 10:55 AM
:salam:

Waste Ink or Reset Ink
Reset Canon iP 1880 (http://printertools.blogspot.com/2007/11/reset-canon-ip-1880.html)

This is how to reset Canon iP 1880,

(1) Press Resume button and hold for 1-2 minutes.
(2) Open the Cover.
(3) Release the Cartridge and then Put them ON again.
(4) Close the Cover.
(5) Turn OFF the printer.
(6) Turn it ON again.

mr_naza
11-04-08, 12:30 PM
tq amin...wei bro ko dok kajang area mane??aku dok jalan reko...kite kenai ka???hehehehhe

amin_KAJANG
11-04-08, 03:14 PM
:salam:

erm tah la

aku kat area bukit dukung jer bt11

mr_naza
11-04-08, 04:57 PM
ooooo...xkenai tapi tau bt11 ngan bkt dukung...hehehe

aam
11-04-08, 05:42 PM
ok mcm nie biasa nye klu masalah power tueee ...

dah kompom la power supply board die problemm...

biasa klu tuk model hp nie part die boleh tahan gak..

tp klu ko nak information pasai part tueee...

bg tahu aku...

agak² berapa RM harga board tu..
kalo aku bli bleh aku pasang sendiri jer tak?
atau perlukan orang² yang expert?

sweethoney
12-04-08, 12:37 PM
printer kawan aku ni detect ink low wlaupun dah refill yang baru still detect ink nak habis.jenis printer canon ip1880

problem aku pun sama. dia detect ink low padahal baru je beli yg baru. printer jenis canon pixma iP1700

alfatoni
12-04-08, 05:59 PM
ok .....sebelum nie memang die bunyi atau pun sebelum nie tak bunyi...


die tak merbahaya jgn risoo....
tak mungkin meletup...

ermmm klu bunyi mcm tue biasa nye traktor die yg berbunyi ...
tp klu untuk printer jenis ink aku rasa memang biasa dah dgn bunyi mcm tue...

Masa baru beli xde bunyi. Lepas refill kali kedua baru bunyi. Tapi kalu selamat digunakan takpe la..
Nak beli printer baru pun duit tengah pokai loni. :lega:

amin_KAJANG
14-04-08, 10:21 AM
agak² berapa RM harga board tu..
kalo aku bli bleh aku pasang sendiri jer tak?
atau perlukan orang² yang expert?


:salam:

ermmm ok nnt aku cari kan harga nye..

boleh pasang sendiri ...

tak jadi masalah ..

janji yakin nak pasang sendiri....

amin_KAJANG
14-04-08, 10:23 AM
Masa baru beli xde bunyi. Lepas refill kali kedua baru bunyi. Tapi kalu selamat digunakan takpe la..
Nak beli printer baru pun duit tengah pokai loni. :lega:



:salam:

ermm bagi aku klu ink jet printer klu ber bunyi bagi aku biasa jer ...

tak jadi masalah la ...

tp klu ko rajin ko taruk kan minyak kat gear yg ko nampak...

guna minyak singa tue jer....

maxzoom
18-04-08, 03:15 PM
aku ade sebijik printer canon pixma MP150
xtau ape problem...tak boleh print out... tgh mengangur sbb dah beli baru HP... aku anto kedai dye kate tukau baru... hampeh tul... aritu aku godek2 ok blh print pastu jadi balik... last2 simpan kat stor...

amin_KAJANG
18-04-08, 04:29 PM
:salam:


klu ko nak tahu knp org kedai tue ckp beli baru...

masalah ko nie...

klu nak repair printer tue...

kos part die mahal ...

so tak ekonomi...

spare part ko tue mesti PRINTHEAD di problem...

klu untuk inkjet printer klu benda tue dah problem ...

simpan jer la beli baru...

kzedz
20-04-08, 07:00 PM
aku ade printer pixma ip1700
pas2 ade plastic tercabut kat bahagian dlam and aku xbleh nk print
printer nih kate catridge is not properly installed
bleh tlng ke??
ade masalh ke ngan plastik tercabot tuh

amin_KAJANG
21-04-08, 09:34 AM
:salam:

ermm aku rasa memang ader la ..

mungkin sensor die yg patah kot...

part untuk printer sensitif gak ...

biar pun paper jam jgn la kasar2 dgn die...

maxzoom
21-04-08, 01:01 PM
:salam:


klu ko nak tahu knp org kedai tue ckp beli baru...

masalah ko nie...

klu nak repair printer tue...

kos part die mahal ...

so tak ekonomi...

spare part ko tue mesti PRINTHEAD di problem...

klu untuk inkjet printer klu benda tue dah problem ...

simpan jer la beli baru...



memang aku dah simpan & beli baru dah...
cume sayang laa all in one printer...:tensi:

amin_KAJANG
21-04-08, 03:26 PM
:salam:

tu la risiko die ....pandai guna kena la pandai jaga

ain07ik
22-04-08, 09:51 PM
Ni catridge kaler printer lexmark z617 yg boleh refill ada ka bro.....?

Lagi satu kdg2 ada line (garis2 halus yg tak dikehendaki) masa print tu pasaipa. Jenuh dah aku kasi cuci.

TonDu
24-04-08, 09:50 AM
ni bukan masalah tapi nak tanya pendapat...printer warna jenis apa yang bagus dan boleh printer atas kertas A4 dan A3?

amin_KAJANG
24-04-08, 01:11 PM
Ni catridge kaler printer lexmark z617 yg boleh refill ada ka bro.....?

Lagi satu kdg2 ada line (garis2 halus yg tak dikehendaki) masa print tu pasaipa. Jenuh dah aku kasi cuci.



:salam:

ader jer bro...

tp harga aku tak tahu ler....

klu nak ko try survey la kat low yat ....

ok klu masalah line tue...

ko kena check printhead die..

klu ko dah cuci bnyk kali ko try check dekat roller ker...

klu jadi gak ..

sah printhead ko dah nak problem ..

amin_KAJANG
24-04-08, 01:13 PM
ni bukan masalah tapi nak tanya pendapat...printer warna jenis apa yang bagus dan boleh printer atas kertas A4 dan A3?



:salam:

ermm dah semesti nye HP...tp mahal sikit la ...

bg aku klu untuk baget nye ko try la samsung ker...

ok gak color die....

poey
06-06-09, 02:05 PM
amin, sy ada masalah sikit la ngan printer canon all in one MPi45
saya guna ciss yg ink letak kat tepi priter tuh.
masalah saya mula masa sebulan saya tak guna printer, bile print ink hitam (print melalui catridge dakwat hitam) ada garis2 mcm kejap ada words dpt print, ada yg tak. ada garis selang seli bile print guna catridge hitam. yg catridge ink campur ok je.

m.faisal_amran@yahoo.com for fast solution. thanks amin.

amin_KAJANG
09-06-09, 08:45 AM
:salam:

first ko buat maintenance kat ink ko.....

service ink dulu guna properties kat printer...

tak pun ko lap bawah ink hitam ko dgn tisu (yg ader plet aluminium tu)

lepas tue try print ......

tak blh gak try tukar ink baru....

raZZol©
09-06-09, 09:08 AM
aku ada sbijik printer Lexmark C534DN...kaler nyer lah...mslhnya toner kuning dah nak abis..so aku tukar kaler kuning (baru) lah,lepas tukar jer gambar bila print jadi tak sekata...ada garisan belang...jarang antara belang tue dalam 2cm...apa mslhnya ekk..?
harap membantu.......

amin_KAJANG
09-06-09, 03:05 PM
:salam:

ok first aku nak bg tahu tiap kali korang tukar ink korang kena buat service maintenance die.

korang kena buat printer alignment.....korang kena print head....supaya ink yg korang masuk kan tu balance ...

mcm masalah razzol nie pun sama gak .try buat print alignment kt properties printer ko.dekat bahagian service..

harap membantu

raZZol©
09-06-09, 04:28 PM
1 lagi,kalo haku tukar toner,perlu ker goncang toner tue.....??
sbb aku goncang jer,msti ada skit tumpah,pastu bila print jer output tak cantik....

amin_KAJANG
10-06-09, 08:27 AM
:salam:

memang perlu goncang...sbb dari situ ko blh tahu toner ko tu beku atau tidak....

klu kuar sedikit memang normal ...tp biasa jgn bukak seal dulu baru gocang....

AbLuLuLLaH
10-06-09, 11:46 PM
printer aku jenis canon ip1600.
so nak tau harga kalo aku nak pakai external ink...

AbdullahCheng
11-06-09, 12:22 AM
printer aku jenis canon ip1600.
so nak tau harga kalo aku nak pakai external ink...

wakakaka... aku rasa tadi bos aku dapat panggilan tny external ink tank ni :p


aku bertanya bagi pihak bos aku
Model: Brother AIO (ntah model tak ingat)
Masalah: kaler kuning tak kuar... suspect nozzle dia tersumbat? ade cara tak nak repair? sebab hantar kedai dia kata hantar kilang balik....

perangai
11-06-09, 01:41 AM
printer aku slalu ada masalah takde ink colour sebab tuan punya dia tak ada duet sangat.

raZZol©
11-06-09, 09:04 AM
aku ada buat pemilihan printer utk ofis aku, aku ada test lexmark dan xerox jer...laser printer...aku ada bg user test 2 printer tue....

lexmark - laju, tapi mp feeder bukan autotransfer...kena set kat prtinting properties setiap kali nak print...photoconducter plk seprate dengan toner,mnyusahkan kena beli asing benda nie.....

xereok - tak baper laju cam lexmark.. aku tak pernah guna, hari tue br 1st time guna,feedback user kata ok, tak penah sangkut, auto bila print thru mpfeeder...toner plk skali dengan photoconducter walaupun toner tue kecik skit...

so soklan disini, mana ptt aku pilih antara 2 printer nie..mngikut pngalaman ko lah, kot2 pernah guna printer brand nie.....

Figo
11-06-09, 09:47 AM
askm....masalah printer kakak saya tak boleh nak install driver...kakak saya pakai printer hp..hari tu pc dia kena virus..habis driver dia ilang dlm printer...lepas tu saya nak tolong install driver tersebut tapi setakat sekerat jalan je...dia tulis mesej "Print Spooler"...saya download driver kat internet pun sama...ia tulis mesej yg sama...sebab apa ya? atau kena virus ke?

raZZol©
11-06-09, 10:19 AM
askm....masalah printer kakak saya tak boleh nak install driver...kakak saya pakai printer hp..hari tu pc dia kena virus..habis driver dia ilang dlm printer...lepas tu saya nak tolong install driver tersebut tapi setakat sekerat jalan je...dia tulis mesej "Print Spooler"...saya download driver kat internet pun sama...ia tulis mesej yg sama...sebab apa ya? atau kena virus ke?

cb start blk spooler nyer.. :

start > run > services.msc (enter lah) > cari printer spooler then right click > properties > pastikan ianya disetkan automatic > stop n start kembali -end-

Figo
11-06-09, 02:56 PM
terima kasih kerana membantu...nanti saya try

Figo
11-06-09, 05:21 PM
askm...saya dah try..tapi tak boleh gak...apl saya klik print spooler..status adalh "stoped"...saya try klik kat button start tapi tak boleh gak...dia bg mesej " Could not start the print spooler services on local computer"

error 1068: deny service or group failed to start.

raZZol©
12-06-09, 03:52 PM
cb scan virus...sbb ada virus kacao servis spooler nie...pastikan AV tue di update terlebih dahulu...

chunli
12-06-09, 07:19 PM
:salam:

aku nie nak kata mahir boleh la ......tp insyallah bolehhh..


klu korang ader masalah printer....tak kesah la aper jenis printer ...

trade la kat sini....

insyallah aku tolong....

klu yg ader error massege tue sila serta kan ...

terima kasih

harap dpt membantu....

:peluk::oppp::peluk::siulan:

canon ip samting2..

dia kata waste ink absorber full.. soh contact org utk replace..

kalo nk setel sniri camana?

tq~

.

amin_KAJANG
14-06-09, 06:22 PM
:salam:


chunli
blh bg sy detail model printer tak sbb setiap printer lain cara nak waste ink kan die......

chunli
14-06-09, 09:35 PM
:salam:


chunli
blh bg sy detail model printer tak sbb setiap printer lain cara nak waste ink kan die......

canon ip1200

dh bli printer br tp nk tgk gak kot2 yg ip1200 bley digunekan lg..

macehh

.

raZZol©
15-06-09, 09:36 AM
canon ip samting2..

dia kata waste ink absorber full.. soh contact org utk replace..

kalo nk setel sniri camana?

tq~

.


tukar jer ink baru....salah 1 sbb maybe ink dah berulang kali refill.....kalo bkn sbb refill maybe catridge tue dah rosak...

amin_KAJANG
17-06-09, 08:52 AM
:salam:

first ko try waste ink service dulu ...

lepas tue baru leh comfrim yg ink ko problem ker tak

ni cara-cara die

Reset waste ink tank counter CANON PIXMA iP 1200
STEP 1:
- Disconnect printer from AC power
STEP 2:
- Press and HOLD the POWER button, and
connect printer to AC power
Jalankan kembali Printer anda seperti biasa mudah mudahan bisa..!!


ko try la ek



aper2 result bgthu aku ...

refleksi
17-06-09, 09:24 AM
kat ofis aku ni kami subnet 5 orang.. salah satu jadi host untuk network printer.. baru2 ni pc dia tukar OS guna WinVista.. yang kami lagi 4 guna WinXP.. masalah yang berlaku, dia nak print memang laju lah. kami yang ber4 ni kalau nak print, kena tunggu mak aii lamanya.. rasanya sampai 2 minit setengah baru printer tu print..

soalan : apa penjelasan kepada masalah ni.. haha.. setting apa kat WinVista yang menyebabkan kami lambat dapat print..

p/s : ini bukan macam masalah printer lah.. ni masalah OS..

amin_KAJANG
17-06-09, 02:11 PM
:salam:

korang pakai printer aper...

sbb ader printer yg tak payah pakai host...

ko direct setting kat printer jer terus ...lagi senang

dah setting printer ..korang just add port jer kat pc...

jawapan ....korang try setting printer tue...tgk aper jadi

p/s :aku tak tahu lak kat vista ader setting lain

misstulipsz
20-08-09, 02:45 AM
Salam...sy punya model Canon Pixma MP145...tiap kali nk mulakan print,popup window says sy x install printer..lepas survey sy kena klik run n taip NET START SPOOLER baru printer boleh berfungsi...jd camna sy nk terus print tanpa klik run? mcm proses yg biasa2la...ada missing file ke?@ camna?

nurfitrah_88
10-11-10, 06:25 PM
:salam:

aku nie nak kata mahir boleh la ......tp insyallah bolehhh..


klu korang ader masalah printer....tak kesah la aper jenis printer ...

trade la kat sini....

insyallah aku tolong....

klu yg ader error massege tue sila serta kan ...

terima kasih

harap dpt membantu....

:peluk::oppp::peluk::siulan:



salam ...saya nk tnyer knapa say punyer priter x leh nk detact ink...dy tulis cm ni " some ink cannot be regonized"...apa maslh nyer ekk..sblm saya guna ok jer..sy dah cuba tukr catrigdt baru..tp still masalh sama...sya pakai canon iP 1880..plz help me!!!!!....

nurfitrah_88
14-11-10, 07:12 PM
salam ...saya nk tnyer knapa say punyer priter x leh nk detact ink...dy tulis cm ni " some ink cannot be regonized"...apa maslh nyer ekk..sblm saya guna ok jer..sy dah cuba tukr catrigdt baru..tp still masalh sama...sya pakai canon iP 1880..plz help me!!!!!....

eryn_melvin
16-06-11, 07:41 PM
slm.. aku ader mslah nga printer ip1880.. ade cm plastic dlm printer yg tercabut... pas2 cartridge lak gerak cam laju je.. cmne nk wat erk.. need help...

yusry9775
19-06-11, 12:41 AM
aku pki printer hp psc 1402.xleh download kt laptop aku sbb pki window 7...so ape pyelesaiannye...window 7 yg aku guna plak bkn ori pnye...

raZZol©
20-06-11, 08:34 AM
mana tuan rmh nie, dah byk soklan yg ko tak jawab nie .........

Betty
02-08-11, 05:40 PM
slm...
ku ader printer mdel MP145...mslhnya skrg, aku dh refill ink tp, bila print, xder pon image yg kluar..kertas putih yg aku gune ttp sma putih gak....xder kesan ink lgsung...
pls......need u're help...error kod pn xder...still tnjuk 1 gak....tu yg aku xtau mslh aper...........huhu

mekcokitembam
05-01-12, 09:43 AM
salam nak tanya
napa kita print garisan kan
pastu garisan tu jadi bengkang bengkong x jadi lurus mcm mana paparan dlm monitor.
print guna Microsoft word 2007... kenapa erk?? bila print preview ok jak... bila output keluar jadi tak elok
harap boleh membantu =)

raZZol©
05-01-12, 09:53 AM
printer jenis camner tu..?
laser or inkject....?

cici89
18-03-12, 08:41 PM
printer canon mp145 e4..no ink..sya dh cbe tekan butang warna & hitam selama 5-10 saat..tp x jd apa...

ada cra lain x..?

samica
31-05-12, 04:00 PM
sy ade masalah ngn printer sy..jenis canon MP160..knape lepas sy injek ink (tambah ink) pastu ble print kaler tetap xde jugak.da byk kali try tetap sme..bl sy cek status ink die tunjuk kosong je padahal sy d tmbh smpai penuh.ape mslahnye???

raZZol©
31-05-12, 05:06 PM
maybe printhead dah rosak , sbb sangkut dengan ink lama yg dah membeku...cb lap dengan tisu basah skit2...

mimieputri
03-07-12, 05:28 PM
sy guna printer canon mp287..printer sy xleh nak print kluar E 0 5..napenye?

raZZol©
04-07-12, 08:20 AM
error tu = E 0 5 ker?

mimieputri
06-07-12, 11:25 PM
haah error E 0 5..

wawa007
10-07-12, 11:35 PM
sy nak tnye printer hp deskjet d2660.. semua blinking.. cmne nak solve.
sy dah try reset xbleh gak..

---------- kemaskini 10-07-12 11:38 PM ----------


sy guna printer canon mp287..printer sy xleh nak print kluar E 0 5..napenye?

bese E5 catridge kne tukar sbb xdpt detect. bli baru atau bersihkan cipnye.