PDA

View Full Version : Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...



Brown
12-04-08, 09:09 PM
:salam:

sini saya nak tanya sikit pasai Maybank2u nih.

rasanya semua org pakai online banking nih. senang nak buat transaction dan bayar segala2 jenis bil etc. masuk user dan pass lepas tue boleh guna.

saya nak tanya nih.... selama nie kita guna Maybank2u nie ada tak alami bad experience pasai service nie contohnya duit hilang masa transfer, duit short dlm bank, x leh login guna password, kene hack ka dan lain2.

share la sikit experience korang kat sinih......:ckptepon::tensi::tensi:

N@sI
12-04-08, 11:38 PM
errrr... selama ni aku guna okeh je.....

kenapa?.... duit dalam akaun ko hilang ke?

sharuzzaman
12-04-08, 11:42 PM
aku guna OK jer...

lagi satu aku sentiasa guna dengan Firefox... so lebih secure...

Brown
13-04-08, 12:05 AM
saja ja nak survey...dulu guna tapi dah kensel sebab takut kene hack atau ada problem......nie nak pikir guna balik la....:lampi::lampi::lampi::tensi:

sawi
13-04-08, 12:25 AM
kalau guna, yang paling penting berhati-hati, InsyaAllah selamat. Mana nak cari tempat bagi jaminan 100% selamat, dan kita yakin 100% selamat, dan 100% jugak tiada kemungkinan security diceroboh.

so, guna jer online banking mana2, asalkan dari bank yang sah dan ternama, mereka ada tahap2 keselamatan tersendiri, kita yg guna kena ambik tindakan utk pastikan setiap transaksi kita ada bukti andainya berlaku apa2 masalah.

kalau boleh tiap kali buat transaksi online, jgn lupa print salinan transaksi, simpan dalam satu file peribadi, mcm aku, buat dua, satu print out ke printer, masuk file, then satu lagi aku print/save to PDF, simpan dlm pc.

lagi satu, jgn la suka sgt guna online banking kat cc, risiko tu lebih besar, bukan nak tuduh, tp siapa sangka kalau yg jaga cc tu psang somthing boleh save password or whatever keylogger ke.

dan rajin2lah tukar password atau gunakan password yg kompleks skt. kalau bankislam, tiap2 3 bulan dia force kita tukar pass, maybank plk, kalau 3 bulan tak guna/login account online kena suspend.

Brown
13-04-08, 01:52 AM
dalam sebulan berapa kali korang tukar password??? 1...2..3...4...10....:ckptepon:

N@sI
13-04-08, 02:34 AM
dalam sebulan berapa kali korang tukar password??? 1...2..3...4...10....:ckptepon:

aku tak penah tukar sejak guna

owh, aku start guna maybank2u 3-4 tahun lepas....

shahriezal
13-04-08, 09:08 AM
hahha aku pon guna maybank2u dah lama ..setakat ni tak der problem..

lagipun tahap security dia memuaskan..kalau org curi password pon still tak bule nak ambik duit.. sebab ada TAC yg send ke HPhone..

kalau org nak transfer duit pon still kena transfer ke account org lain..so still bule trace..

oke le..guna je..apa2 print ke simpan salinan transaksi anda..

mnajem
13-04-08, 09:43 AM
Aku jawab soalan ni, based on BIMB e-banking. M2U tak guna dah.

Kalu style aku:
-each transaction aku buat, maybe dalam twice,thrice per month aku print e-statement tu ke dalam PDF (kalu ko guna Firefox ko print to file, jadi postscript, lepas tu convert ke PDF- Linux). Kalau dalam Windows ko install PDFCreator ke CutePDF ke print as PDF. Aku store each transaction ikut bulan dan tahun. Kalau aku buat payment Mar 2008 aku save la file tu guna mar08.pdf macam tu.

Bukan apa, langkah berjaga-jaga.

Kalau bab online transaction lepas tu ada masalah connection, aku pernah kena (aku guna BIMB) dia hang. So aku kontek support centre tanya samada transaction tadi sukses atau tak. So far alhamdulillah takde problem lagi.

Kalau ko tau network tak berapa elok elakkan la guna e-banking ni, takut la ada problem nanti naya je.

Brown
13-04-08, 11:00 AM
Aku jawab soalan ni, based on BIMB e-banking. M2U tak guna dah.

Kalu style aku:
-each transaction aku buat, maybe dalam twice,thrice per month aku print e-statement tu ke dalam PDF (kalu ko guna Firefox ko print to file, jadi postscript, lepas tu convert ke PDF- Linux). Kalau dalam Windows ko install PDFCreator ke CutePDF ke print as PDF. Aku store each transaction ikut bulan dan tahun. Kalau aku buat payment Mar 2008 aku save la file tu guna mar08.pdf macam tu.

Bukan apa, langkah berjaga-jaga.

Kalau bab online transaction lepas tu ada masalah connection, aku pernah kena (aku guna BIMB) dia hang. So aku kontek support centre tanya samada transaction tadi sukses atau tak. So far alhamdulillah takde problem lagi.

Kalau ko tau network tak berapa elok elakkan la guna e-banking ni, takut la ada problem nanti naya je.

network x elok maksud ko macam hari nie connection tmnet lembap so elakkan guna online banking kene tunggu sampai hari tenet connection sudah ok.....cam tue ke..?:ahha::ahha::ahha::topi:



hahha aku pon guna maybank2u dah lama ..setakat ni tak der problem..

lagipun tahap security dia memuaskan..kalau org curi password pon still tak bule nak ambik duit.. sebab ada TAC yg send ke HPhone..

kalau org nak transfer duit pon still kena transfer ke account org lain..so still bule trace..

oke le..guna je..apa2 print ke simpan salinan transaksi anda..

TAC nie ape bende? Transaksi log ke?? Bende nie memang dihantar ke handphone kite ye...???:jadibaik:

husain7800
13-04-08, 04:48 PM
ok je ... no problem

GudGal
13-04-08, 04:55 PM
aku guna 2 e-banking stakat ni. Memang takde apa2 masalah setakat ini.

aam
13-04-08, 05:07 PM
bila guna TAC / IAC nih rasa lebih selamat sikit... aku ada mebeng dengan bengislam..

TAC = Transaction access code (betul ke) - mebeng
IAC = Internet Access Code (betul ke) - bengislam

bila nak buat transaksi macam pemindahan / pembayaran kodē tadi diperlukan. Kod tadi dihantar ke telepon mudah alih yang didaftarkan. Jadi kalau orang curik kata laluan anda. Dia masih tak boleh buat transaksi sebab sebab kod akses dihantar ke telefon mudah alih yang didaftarkan. Dia cuma buleh tengok akaun tu saja la..

mnajem
13-04-08, 05:47 PM
yup. BIMB ada handphone authentication method ni.

submarinerr
13-04-08, 06:56 PM
Aku pun guna ok je. baru guna 3 bulan. Best jgk... Memudahkan sgt2

CK88
13-04-08, 07:26 PM
sy guna ok jer....mudah & Jimat...

GudGal
13-04-08, 07:41 PM
bila guna TAC / IAC nih rasa lebih selamat sikit... aku ada mebeng dengan bengislam..

TAC = Transaction access code (betul ke) - mebeng
IAC = Internet Access Code (betul ke) - bengislam

bila nak buat transaksi macam pemindahan / pembayaran kodē tadi diperlukan. Kod tadi dihantar ke telepon mudah alih yang didaftarkan. Jadi kalau orang curik kata laluan anda. Dia masih tak boleh buat transaksi sebab sebab kod akses dihantar ke telefon mudah alih yang didaftarkan. Dia cuma buleh tengok akaun tu saja la..

eh bukan semua e-bank guna authentication mcm ni ke?

CK88
13-04-08, 08:00 PM
eh bukan semua e-bank guna authentication mcm ni ke?

rasanya sumer bank mmg guna mende nie utk e-banking dier org...:peace:

sawi
13-04-08, 11:06 PM
network x elok maksud ko macam hari nie connection tmnet lembap so elakkan guna online banking kene tunggu sampai hari tenet connection sudah ok.....cam tue ke..?:ahha::ahha::ahha::topi:

TAC nie ape bende? Transaksi log ke?? Bende nie memang dihantar ke handphone kite ye...???:jadibaik:

yg soalan pasal connection ni ada 2 punca..
1. mmg prob internet, tmnet ke apa..
2. problem kesibukan server pihak banking... mcm time org dapat gaji, mmg selalu failed login ke BIMB banking, atau dpt login tp slow sgt nak load page.

Brown
13-04-08, 11:29 PM
kalau ada kod tac baru boleh kuar duit.....boleh tak sapa2 terangkan step2 mcm mana nak buat transaksi??? maksud den dari kita login sampai la duit tue sampai ke akaun penerima...apa proses yg berlaku?

:monyet:

sawi
14-04-08, 01:04 AM
kalau ada kod tac baru boleh kuar duit.....boleh tak sapa2 terangkan step2 mcm mana nak buat transaksi??? maksud den dari kita login sampai la duit tue sampai ke akaun penerima...apa proses yg berlaku?

:monyet:

1. Login ke akaun
2. Check account summary / baki duit terkini
3. Pilih transaksi.....

katakan nak transfer ke akaun orang lain...
1. Kalau BIMB menu dia tak silap interbank (jika transfer ke akaun bank lain, contoh maybak)
2. Masukkan butiran, bila kita submit, dia keluar satu page confirmation, utk kita semak ammount kita nak transfer/no akaun penerima tu betul atau tidak.
3. Kalau kita confirm , klik...keluar satu popup mintak masukkan kod TAC / kalau maybank2u, dia ada satu kotak TAC sebelum klik confirm

TAC ni kena request, klik request TAC pada menu, bergantung pada keadaan, tadi dlm 9pm aku baru bayar bill TNB/SYABAS guna maybank2u, bila klik request TAC, tak sampai 10saat, dh sampai kod TAC ke handphone aku, kadang2 kalau waktu siang, lebih seminit baru sampai.

bila dh dapat kod TAC, masukkan... confirm, bila selesai keluar page summary trasaksi kita buat, then biasanya ada butang PRINT utk kita klik. bila klik keluar page summary dlm bentuk printer friendly, so kalau nak save dlm PDF pilih la print to PDF di menu printer pc anda. kalau nak print out to paper, plh la printer dlm printer list...

...........
proses transaksi duit ke akaun penerima, kalau bank yang sama, akan dapat pada masa yang sama.

kalau bank lain, cth dari maybank ke bank Islam, biasanya sehari, tgk/baca term&cond, biasanya dia bgtau, andai transfer lepas 12pm, after 6pm tomorrow baru baru transaksi tu berjalan.

contoh aku buat transfer duit, dari akaun BIMB ke maybank.
-sabtu aku login ke akaun BIMB, then transfer duit ke akaun Maybank
-disebabkan sabtu cuti, so hari Isnin, selepas 6petang baru BIMB akan hantar transaksi aku ke Maybank.
-Maybank terima pengesahan/details transaksi tu selepas 6pm hari Isnin.
-pukul 8pm, hari Isnin aku check akaun Maybank, dh masuk duit yg aku transfer hari sabtu tu.

tp nampak lama sebab aku buat transaksi hari sabtu... sabtu ahad cuti... utk details brp lama tempoh tu baca la di web bank berkernaan.

TonDu
14-04-08, 09:58 AM
aku tukar password aku...lepas tu terlupa dah....sampai sekarang tak dapat login...malas nak pi minta kat maybank...haduii....

Adreen
14-04-08, 10:21 AM
ape plak sampai kene gi maybank
call je dorang, dorang akan reset balik pw
cuma masalahnye ko tak buleh pakai pw yg lama, dorg akan soh masuk pw lain

tu ekceli yg bagusnye maybank2u neh
aku igt 3 kali aku silap key-in pw, kene call customer servis dia, depa reset pw tapi tak buleh pakai pw2 lama
so agak secure le

sweethoney
14-04-08, 11:02 AM
aku tak guna maybank2u..aku guna ambank..so far takde masalah....security mmg ketat..misalnya kalau connection slow..aku takleh refresh web..kena tunggu dlm 15 minit..then kena login balik...segala jenis bil aku byr thru online....malah aku wat connection antara saving acc dgn HP acc (kalau HP acc tu under bank yg sama)...senang nk byr car payment..nk transfer duit kat bank2 lain pun takde masalah sbb guna sistem interbank giro..ambank pun ada guna TAC..

morpheuzneo
14-04-08, 11:50 AM
Komen guna maybank :

1. Hati-hati dgn caj terlindung oleh maybank2u ni. antaranya :
- caj transfer duit antara bank - satu transaksi RM2! di kala bank lain caj 50sen atau max RM1ringgit.

2. Pembayaran loan pun di kenakan caj perkhidmatan antara 50sen - RM1ringgit.

Walaupun begitu, senarai pembayaran bil dan urusniaga di dalam maybank2u adalah antara yg paling lengkap berbanding portal2 ebanking yg lain.

Atas sebab ini sahaja, maka aku terpaksa terus menggunakan Maybank2u.

Tapi kini, CIMB eClick dah makin banyak senarai pembayaran dan bil-bil yg boleh di bayar di sana. Kira dah cuba guna CIMB eClick sepanjang 2-3 bulan ni, nampaknya mencukupi utk keperluan aku.

Cuma satu kelemahan CIMB eClick - TAC respon nya sangat lambat! kalau nak transfer duit ke 3rd party account, sementara nak tunggu TAC number tu masuk ke hp kita, system eClick nya dah pun time-out. banyak kali dah kena! dah komplen dah pun! merugikan masa dan tenaga.

dari segi keselamatan, HSBC dan CITIBank memberikan sistem keselamatan yg terbaik (guna sistem keypad system yg kita boleh generate sendiri kod TAC utk apa2 transaksi).

Password anda - di cadangkan tukar laa password tu selang 1-2 bulan.

mnajem
14-04-08, 11:57 AM
ya betul!
ibg bimb hanya 50 sen sahaja!

Adreen
14-04-08, 04:52 PM
morp punye ayat mcm buat iklan

aku akan tuka gune cimbclink tak lame lagi
tapi tak buleh totop akaun maybank neh sebab aku gune buat bayar bil
sgt le convenient

Humairah
14-04-08, 06:32 PM
haku hangin sbb tak leh byr hire purchase tru maybank2u (kereta)....kenapa erk?

sharuzzaman
14-04-08, 06:35 PM
rasanya boleh jer bayar hire purchase...

cuma skang ni guna standing instruction jer... senang... cuma kena pastikan tetiap bulan ada duit dalam akaun untuk dipotong...

Humairah
14-04-08, 06:47 PM
sebelum nih boleh...tp bulan nih...dekat atm tak dpt....maybank2u tak dpt....cash deposit pun takmo.....kena pi kaunter jugak le nih......:(

SI nanti kena charge singgit satu transaksi ( kalau hire purchase maybank tak kena? lg pun 3 bulan jer lg...:D)......Unit trust dan insurans guna SI dah....3 transaksi X12=36 ringgit setahun dah......:(

morpheuzneo
14-04-08, 07:58 PM
morp punye ayat mcm buat iklan

aku akan tuka gune cimbclink tak lame lagi
tapi tak buleh totop akaun maybank neh sebab aku gune buat bayar bil
sgt le convenient

hahah.. bila aku baca balik .. baru aku perasan.. ! mmg macam iklan maybank laa!

patut aku ni kerja copywriter la :D

mnajem
15-04-08, 07:30 AM
haku hangin sbb tak leh byr hire purchase tru maybank2u (kereta)....kenapa erk?

bank yang ko guna tu tak support bank in guna cash deposit machine ke? meaning kalo non counter payment dia accept, tadak masalah la guna cara apa pun.

setau aku as long as ko ada a/c number does not matter cara bank in ko.

se7en
15-04-08, 11:04 PM
aku masa belajo zmn dinasour dulu kat UITM...ade la try hacking system maybank thru LAN system...retrieve password...guna semua tools hack nie...masa dulu xde lagik system TAC nie....so aku rase dgn ade system TAC nie dah salah satu cara nak bg online system kite secure....

kecuali dibodohkan oleh kes...website dummy yg heboh dedulu hehe

maxzoom
16-04-08, 02:54 PM
aku pon gune gak... yang penting lepas gune clearkan cookies & private data...

BraDeRz
16-04-08, 03:28 PM
ade sekali tu aku tersalah masuk no akaun...tp akaun balence aku kene potong gak...tp x lama lepas tu maybank bg balik duit tu sbb mmg x wujud no akuan yg aku masukkan tu...hehehe...

zauha4
19-04-08, 08:03 AM
ade sekali tu aku tersalah masuk no akaun...tp akaun balence aku kene potong gak...tp x lama lepas tu maybank bg balik duit tu sbb mmg x wujud no akuan yg aku masukkan tu...hehehe...

kalo ada no akaun tu..sure duit tu dah terbang :lampi:

bangpit
19-04-08, 08:20 AM
for hire puchase payment, aku lebih prefer bayar thru atm jer, kalau melalu maybank2u, mmg akan dikenakan caj..

mnajem
19-04-08, 08:25 AM
kalo ada no akaun tu..sure duit tu dah terbang :lampi:

kalu IBG problem, tapi sama bank patutnya takde kesilapan/kurang la prob. dia sebab lepas ko key in tu dia akan display nama a/c holder tu.

kalo kelam kabut kena kejar anjing aku tak tau la kan..

se7en
19-04-08, 10:40 AM
aku dok bayar loan rhb melalui maybank2u...xde pun sign mcm kene reject....

kene tunggu statement bulan depan...

dodol_sejuk
24-04-08, 08:42 AM
aku masa belajo zmn dinasour dulu kat UITM...ade la try hacking system maybank thru LAN system...retrieve password...guna semua tools hack nie...masa dulu xde lagik system TAC nie....so aku rase dgn ade system TAC nie dah salah satu cara nak bg online system kite secure....

kecuali dibodohkan oleh kes...website dummy yg heboh dedulu hehe

oooo..ko ke yg buat projek hack mebeng2u ni...yg guna poison tu ye..

wat masa ni, alhamdulillah..ok aje aku guna mbb2u ni...cuma yg kena tipu bila buat transaction dgn syarikat jual prepaid online..duit dah masuk..tapi dia kata tak terima...aku rasa syarikat tu yg tipu...

kalau korang nak buat rujukan akaun mbb2u aku...ni password aku...DoDoBird198

dodol_sejuk
24-04-08, 08:47 AM
dulu aku penah jumpa keratan nota sorang awek ni..jumpa kat stesen minyak...ada no akaun, password dan email..aku email la dia suruh tukar password dan jangan dedahkan...tapi tak penahnya dia tukar password..aku pun tak tahu kenapa dia tak nak secure kan akaunnya sedangkan org lain dah tahu...nasib baik la aku takde niat pun nak wat apa2 akaun dia (cuma nak berkenalan je...hihihi)

se7en
24-04-08, 11:36 AM
ade org xde pendedahan ttg securiti dlm online nie...


ade byk kes mcm nie....


sebab tue mesti jek ade org akan amik kesempatan...so we need to educate consumer :D

teruteru_bozu
24-04-08, 11:41 AM
ok je maybank2u ni..cuma kdg2 lebammmmmmm nk tgu tac tu smpi kt phone.
kdg2 siap aku dh log out..ptg2 baru masuk tac ke phone...
kena wat lg sekali.

se7en
24-04-08, 12:26 PM
traffic masuk ke maybank2u.com tinggi...sedangkan kemampuan server limited...tue jadi kdg2 lembab..terutama awal2 bulan :D

Brown
27-04-08, 10:50 AM
TAC ni kena request, klik request TAC pada menu, bergantung pada keadaan, tadi dlm 9pm aku baru bayar bill TNB/SYABAS guna maybank2u, bila klik request TAC, tak sampai 10saat, dh sampai kod TAC ke handphone aku, kadang2 kalau waktu siang, lebih seminit baru sampai.

bila dh dapat kod TAC, masukkan... confirm, bila selesai keluar page summary trasaksi kita buat, then biasanya ada butang PRINT utk kita klik. bila klik keluar page summary dlm bentuk printer friendly, so kalau nak save dlm PDF pilih la print to PDF di menu printer pc anda. kalau nak print out to paper, plh la printer dlm printer list...


:ayam:
TAC bole ke request dari internet? yg ako bace dlm maybank2u TAC bole request dari ATM aje lepas register no. phone kite utk receive TAC???

bole jelas sket kek sini........???

lagi satu, bil biasa mcm TNB & Syabas kene gune TAC ke? bukan ke bil jenis biasa nie tak perlu TAC kecuali nak tambah agensi2 lain yg x de dlm list pembayaran bil kitaaa.....????

bole jelas sket lagi.....????:tensi::tensi::tensi:

sawi
27-04-08, 07:04 PM
bergantung pada bank, kalau kita dah registered kan payment tu, tak perlu tac
tac boleh request di atm, tapi ada expired, bukan request sekali seumur hidup.

mmg tac blh request online, sbb tu time bz, bila kita online maybank2u, nak bayar bill katakan, bila request tac dlm akaun maybank2u kita, nak tunggu tac tu sampai ke handphone lambat

kalau nak mudah, kita registered kan payment2 yg kita selalu buat. ada menu dalam maybank2u. kita boleh save nama2 penerima bayaran mcm syabas,tnb, dll. so next time bila nak bayar, just pilih registered payment yg kita dh buat.

so katakan org hijack akaun kita, then dia nak guna duit dlm akaun kita utk bayar bill dia, tp tak dapat sbb bill dia/akaun syabas/tnb dia takde dlm registered payment, kalau open payment, dia kena ada tac.

kalau ko ada akaun maybank, aktifkan dulu internet banking. baru nampak. kalau tak mmg susah nak faham, mende tac, mende open payment, registered payment, bla..bla..

kalau satu2 sistem internet banking tak selamat, tentu tamai taknak guna, dan andainya ada kelemahan dalam satu2 sistem internet banking, kita ada hak utk buat aduan, atau tuntutan kalau ada kesilapan transaksi, sbb tu aku ada kata, penting utk print & simpan masuk file smua transaksi online ni. dan pihak bank ada sedia talian utk call bila ada masalah utk pastikan akaun kita selamat.