PDA

View Full Version : Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??



L u F f Y
22-04-08, 07:20 PM
erm.. aku xtau nak mula camna~ hal ni jugak masalah yg merungsingkan aku, aku nk bukak topik dlm bilik Bincang Masalah
tp rasa cam x sesuai lak

pengenalan dlu la erk?

Kolej Shahputra(KS)

kolej ni - program kerjasama dengan UTM, UPM, UiTM..
so, sesapa yg dpt result rendah, (syarat kelayakan sekurang2nya 3 kredit) boleh masuk..

urm.. cara nak register pun mudah~ just masuk website dia, daftar, dan kalau cukup kelayakan terus dapat~(direct!) program yg ada :

UiTM

Diploma in Communications and Media UiTM
Diploma in Science UiTM
Diploma in Tourism Management UiTM
Diploma in Art and Design (Fashion) UiTM
Diploma in Office Management and Technology UiTM
Diploma in Art and Design (Industrial Art Design) UiTM
Diploma in Creative Technology (Acting)
Diploma in Sport Studies UiTM
Diploma in Nursing UiTM

UTM

Diploma in Architecture UTM
Diploma in Property Management UTM
Diploma in Computer Science (Multimedia) UTM
Diploma in Quantity Surveying UTM

UPM

Diploma in Computer Science UPM
Diploma in Business Management UPM


So, aku dah isi on9, dan dah dpt tawaran kemasukan untuk Diploma Architecture.
ari sabtu nih (26.04.2008) hari pendaftaran merangkap ari kemasukan dan bermulalah ari orientasi.

Bla grad nnt student akn dpt sijil atas nama program yg dimintak. Contoh : Diploma in Architecture UTM. Bukan Diploma in Architecture KS.
so, xder mslh utk mintak keja(kata org yg jumpak aku td), dan xder mslh untuk mintak smbung belajar kat mana˛ ipt.

tapi aku still cam heran tau~ cmna leh senang sgt masuk? slalu bukan ada tapis˛ dlu ker?

aku still bru lgik ar.. tanya parents aku, diorang pun xtau.. aku tgok corporate video pun, cam gempak jerk..

apa pendapat korang??

aku teringin sangat nak pegi.. Tp takut salah pilihan.. Adkah aku perlu solat hajat + istikharah?


utk rujukan korang(maybe) nih address utk website kolej nih..
http://www.kolejshahputra.edu.my

sharuzzaman
22-04-08, 09:17 PM
call MQA dan UTM untuk dapatkan pengesahan

mnajem
22-04-08, 09:21 PM
Bagi aku yang namanya kolej swasta, universiti swasta tu kemasukan memang longgar, as long as you have the darn $$$

L u F f Y
22-04-08, 10:39 PM
satu sem rm3,000, course yg aku amik - Diploma Senibina = 3 tahun = 6 sem = RM18,000.. standard x??

se7en
22-04-08, 10:47 PM
ko dah check betul2...sijil ko nie iktiraf LAN ke?


or mmg betul ade link dgn IPTA yg di sebut?


swasta mmg mudah selagi ko berduit...dan mampu...tp masalah slalu bebdk swasta hadapi...tentang status kelulusan tue sama ada diiktiraf kerajaan ke x...nie penting utk masa depan ko...belaja dgn kos tinggi at least ko tau ape yg ko dpt..sama ada berbaloi atau tidak


ttg yuran ko tue ssh nak komen...sbb aku naungan Uitm so...yuran mmg murah

L u F f Y
22-04-08, 10:53 PM
aku dh chek LAN, and dah diiktiraf.. utk link IPTA,a ku x konpom lgi.. perlukah aku menelefon UTM utk pengesahan?

tp brader yg jumpak aku td tu dh tunjuk contoh sijil diploma grad kolej shahputra.. xder nama shahputra lnsung.. siap ada logo UTM lgik(aku penah tgok sijil ijazah abg aku, cam serupa jerk...) tp teknologi skang, kalo nk tipu pun bleh..

xkan smpai camtu skali??

adeh... tawaran satu per pun x smpai lgi.. susah tul jdik org x pandai~

se7en
22-04-08, 10:55 PM
ko dah dpt info dari LAN pun dah enough...

perlu xperlu tepon UTM nie...bagi ko rase yakin movement ko seterusnya ..



lek la bro, xpandai ape nye....cume nasib xbaik jek....mana tau poli ke pggl ko....

L u F f Y
22-04-08, 11:14 PM
uehehehe~ gue konfius nih~
ari sabtu nih schedule packed giler..

1. kena gi QTI keta yg nih kul (8-10..)
2. kena ajar sepupu pasal internet (ptg..)
3. kena gi KS (eh? mana masa utk nih?)

sabtu nih pendaftaran..

eh? dh jadik cam jurnal lak~ k.. urm.. bro se7en, thx alot! gue dh ada pilihan!

refleksi
22-04-08, 11:34 PM
yuran tu standard lah rm3000 satu sem.. masa aku ambik ijazah dulu yuran setahun rm4000. ko nak masuk kolej swasta mesti lah mahal sikit sebab takde subsidi kerajaan.

pada aku lah, kalau nak memilih kolej swasta kena berhati2. bukan setakat pengiktirafan MQA/LAN macam yang lain cakap kan tu. kena cek betul2 kolej ni mempunyai kemudahan yang bagus tak untuk belajar.

sebab kebanyakan kolej swasta menyediakan kemudahan yang minimum sebab tak nak tanggung kos yang tinggi. yang penting ada library untuk buat rujukan. buku2 pun cukup.. asrama tu optional, sekrang pun tak semua kolej swasta ada sediakan asrama.

apa2 hal pun, selamat belajar..

L u F f Y
24-04-08, 01:22 AM
uhuhuhu~ bab2 tu, suma dh settle.. umah dpt.. tmpt rujukan dh ada..
cuma.. kolej nih ada sikit mslh sosial yg terlampau jerk...

unpretty
24-04-08, 04:50 PM
satu sem rm3,000, course yg aku amik - Diploma Senibina = 3 tahun = 6 sem = RM18,000.. standard x??


erk... mahalnyer...
dah nak dekat dengan degree nyer fees..

why not u apply UNITAR..
I heard they have scholarship Yayasan PIntar..
and zakat tuk student..

cipher
24-04-08, 04:58 PM
check btul2 ngn uitm,upm dan seangkatan dgn nye..
mana bleh senang2 je ko dpt grad ngn sijil dr uitm or upm
klau ko bkn btul2 dr U tu.
lg 1 kolej swasta ni ayat manis.
ko jgn termakan lak..
nnt nyesal ko.
duit abis tp sijil x laku..
aku suggest ko apply la uitm guna borang UPU through online...
InsyaAllah dapat...

refleksi
25-04-08, 10:49 AM
sijil dr universiti ni memang valid. bila universiti buat francais dengan kolej swasta, universiti sendiri yang terlibat untuk pantau kan. dalam kes ni, sijil2 dia pun mesti upm, utm yang keluarkan. jadi ok lah tu..

betul cakap cipher, apply la jugak diploma uitm melalui upu. uitm ambil pelaajr baru setiap semester. julai ni untuk yang power2 spm lah kan. disember nanti untuk 2nd intake boleh lah cuba jugak. harapan besar untuk dapat tu memang tinggi sebab uitm nak capai 200 000 orang pelajar tahun 2010.

luffy --> masalah sosial terlampau, awak cek dan pastikan betul2 kalau berlakunya, tahap terlampau takat mana. kalau tak nak terjebak, nasihat saya mohon lah ke tempat lain. kalau boleh hadapinya, takde masalah.

mnajem
25-04-08, 11:09 AM
yang paling sedap ko tanya sendiri student yang study kat situ.. kalu ada kenal sapa-sapa.

dalam BDN ni pun ada lecturer Shahputra sorang, ajar IT. tapi aku tak sure dia willing ke tak nak share cerita.

cipher
25-04-08, 11:44 AM
luffy --> masalah sosial terlampau, awak cek dan pastikan betul2 kalau berlakunya, tahap terlampau takat mana. kalau tak nak terjebak, nasihat saya mohon lah ke tempat lain. kalau boleh hadapinya, takde masalah.

klau nk ckp masalah sosial mana2 ada.tu suma bergantung kat niat ko.
aku stdy kat srwk,jgn ckp la sosial dia cmne.tp xde terjebak pon.
pk2 la org tua ko klau nk bt bnd jht.InsyaAllah ko x jd bt.

sape yg promote kolej ni kat ko??ke ko yg tergerak ati nk..??

L u F f Y
25-04-08, 06:13 PM
klau nk ckp masalah sosial mana2 ada.tu suma bergantung kat niat ko.
aku stdy kat srwk,jgn ckp la sosial dia cmne.tp xde terjebak pon.
pk2 la org tua ko klau nk bt bnd jht.InsyaAllah ko x jd bt.

sape yg promote kolej ni kat ko??ke ko yg tergerak ati nk..??

aku yg tergerak ati nak~ uhuhu..

~~~~~~~~~~~~

korang!!! Tenkiut a lot!! byk mmberi mklumat yg meyakinkan mmber2 aku~ :D

uhhhu~ insyaALLAH kngkawan yg dpt twrn tuh sumanya nk btolak mlm nih~ akuk x jadik pegi lak~ aku dh solat hjt, dh solat istikharah~ nmpknya rezki aku di tempt len~ x dpt restu parents~ xper2.. aku tau diorang nak yg terbaek utk aku~ :ahha:


ayark~ twrn o twrn~ blakah kau smpai~

skang nih tgh tggu UniKL MIAT, SpaceUTM, n upu~
aperla yg aku dpt nieh..

cipher
25-04-08, 06:38 PM
byk gak ko apply..
politeknik ko x apply ke??
ko apply cos apa??
ke suma cos ko bubuh je..??

MUfanz
25-04-08, 06:57 PM
kolej ni kat mana..??

L u F f Y
25-04-08, 07:05 PM
MUfanz
Kolej nih kat kuantan, pahang.. uhhu...

cipher
ayark~ poli parents aku x bg mintak~ elok2 dh dpt permission, dh tmt tmpoh~ huhuhu~ sian kt akuk~

xbrani siot nak taram jerk suma.. akuk p2 ikut result akuk..
uhuhu..
jap2.. nk ingat..
ar..
Dip Snibna(UTM)
Dip Sns Kmptr(Multimedia)
Dip Kejut. Awam UitM
Dip Kejut Kimia UitM
Asasi Kejut. UM
Tamhidi Sns Tknologi UniTAR
Dip Tknologi Mklmt
Pengurusan Ldg-----------??

unikl
akuk mintak aircraft maintenance,
spaceutm
akuk mintak dip kejut awam..

misscordelia
25-04-08, 07:10 PM
Kolej ni yuran dia sgt mahal. Ramai budak kat kg halaman aku kena tipu dengan kolej ni.

Please apply kolej lain. :)

L u F f Y
25-04-08, 11:03 PM
yerk?? thx 4 da info kak cord~
tp an.. bkan sma ker suma kolej swasta??

refleksi
28-04-08, 09:04 AM
Kolej ni yuran dia sgt mahal. Ramai budak kat kg halaman aku kena tipu dengan kolej ni.

Please apply kolej lain. :)

sangat mahal?? bergantung kepada program pengajian lah kot
tapi memang standard lah kan kolej swasta memang mahal yurannya.

luffy tak jadi masuk kolej ni?? baguslah kalau dah buat solat ahjat dan istikharah tu. ini petunjuk yang terbaik.

selamat melanjutkan pengajian

nazri
20-05-11, 01:16 PM
Adushh...cm mana niii??betol ke law amik kolej shahputra nii..??,lebih buruk dari baik nya..huhuhu..susahlaa wat pilihan...

eksp
21-05-11, 02:09 AM
tak paham.. tolong perjelaskan?

pzul
21-05-11, 03:18 AM
klu ang nk merasa idop belajar u tp result rendah dan ang berduit
masuklah shahputra ni

totti 10
22-05-11, 05:32 PM
belajar kat U ni sama ke mcm blaja kat kolej?
sory la tanye sbb tak penah masuk kolej

manjacat
22-05-11, 05:52 PM
belajar kat U ni sama ke mcm blaja kat kolej?
sory la tanye sbb tak penah masuk kolej

yang aku tau, kat kolej ni ramai orang pakai toyol :hohoho:

Kuro-Obi
22-05-11, 06:29 PM
eh, ni zaman tok kaduk punya thread.. ok,


Adushh...cm mana niii??betol ke law amik kolej shahputra nii..??,lebih buruk dari baik nya..huhuhu..susahlaa wat pilihan...

ni kena tanya kawan luffy la neh ... :D

zamreda
22-05-11, 06:29 PM
aper cerita si luffy nie....dah grad ke?>..

Cenkudu
29-05-11, 12:42 PM
tp best gak tengok budak shahputra ni hehe

milo_panas
30-05-11, 02:01 AM
member aku ade belajo kolej ni dulu....
die tu satu drpd student kuar ade kualiti...x tau sbb die nye sijil mmg laku atau pon personality die....
but right now....die blh keje die mne2 syarikat sme ade gov or private....
tp yg lbh membangga kan skrg die da ade perniagaan sendiri....
org ambil pekerja skrg bukan pandang keluaran mne.....ade DL ke takde DL.....
tp kptsn pde tgan kau....pilih yg tepat....