PDA

View Full Version : plaster ceiling @ cornice



nonie
23-04-08, 02:24 PM
rumah2 sekarang biasanya ada cornice kan kat ceiling tu... kalau kita tak pasang & biar je ceiling tu plain nampak pelik tak? since kebanyakkan rumah baru ada...

ada tips tak kalau nak buat cornice tu... biasanya harganya camna ek? nonie kalau nak buat pun suka yg simple2 je, tak minat yg kerawang2 ni... latest design untuk cornice camna ek?

lagi satu kebanyakkan rumah yg pasang cornice ni mesti pakai lampu tanam kat penjuru2 ceiling tu kan (tak tau la apa nama dia) apa alternative lain ek? my experience, lampu camtu selalu rosak, tak taula sebab wiring ke @ sebab lampu tu pi beli cap ayam ke huhuh...

exs
23-04-08, 03:53 PM
cornice tu skarang orang suka pakai simple2 je. tadak lagi dah kerawang2 (orang tua2 suka menda nih)

lampu tenggelam tu orang panggil downlight. klau nak pasang slalu upah wiring ngan lampu lebih kurang rm70 (area penang aa, KL taktau). rumah aku tak pernah plak rosak lagi. jgn la beli yg cap ayam. at least ambik lampu yg ada warranty stahun.

alternative lain utk downlight, lampu kalimantang la. buat plaster siling yg ada dua layer, letak lampu kalimantang kat tgh2 antara lpisan tu (aku tak reti nak describe) so lampu tak nampak tapi cahaya dia nampak. cantik oo wat camni tapi akan jadi tmpat mengumpul habuk lah nanti.

nonie
23-04-08, 04:19 PM
alternative lain utk downlight, lampu kalimantang la. buat plaster siling yg ada dua layer, letak lampu kalimantang kat tgh2 antara lpisan tu (aku tak reti nak describe) so lampu tak nampak tapi cahaya dia nampak. cantik oo wat camni tapi akan jadi tmpat mengumpul habuk lah nanti.

mmg berminat kalau boleh nak embed lampu kalimantang kat cornice tu, lagipun lampu kalimantang low maintenance hehe... tapi tak pernah lagi tgk design camtu, sapa ada cth gambar? nak tgkla... ke dia macam lampu yg dekat opis tu? cuma bab mengumpul abuk tu rasa kureng sket hehe

exs
23-04-08, 04:41 PM
camni (yg area kaler putih tuh)
http://myproperties.files.wordpress.com/2006/12/living-plaster-ceiling-1.JPG

tapi kena pakai lampu kalimantang byk baru nampak terang kawasan tu.

tudung biru
24-04-08, 12:14 AM
kat umah mak ayah.. smua plaster siling kecuali bilik air

tp yg simple2 je...
nnti fir try snap gmbr bila blk kg eh

ruang tamu buat bercorak dan berwrna sket
hehe

kalau nak buat.. tak silap kedudukan siling ngan lantai kna tinggi yg berpadanan... kalau tak..tak cntik gaks.. skg bli ngan tmpal je trus..

MaszMelati
24-04-08, 08:51 AM
Kalo tampal tu makesure sruh kontraktor bt bebetul...
kt umah family aku byk yg dh jatuh...tampal
xkuat kot...pkai apa tampal ek?
simenkan?

aien
24-04-08, 09:56 AM
http://img261.imageshack.us/img261/908/picture035hu8.jpg

ni cornice kat umah aku, pilihan my mom so bunge-bunge :sengih:
skrg ni dah reno sikit, penjuru ujung tu ayah aku pasang lampu i-ball..
kaler lampu kuning, nak kasik effect cantik sket..
tp lampu i-ball tu mahal kot..

nonie
24-04-08, 11:43 AM
lampu i -ball tu camna cik bintang?

aien
24-04-08, 12:00 PM
http://img182.imageshack.us/img182/7789/livingplasterceiling1hw9.jpg

pinjam pic exs..

actually kalau utk luar cornice guna i-ball cantik..
if double ceiling cam pic atas ni..
lampu dlm tu guna kalimantang la..
ade yg kaler warna-warni pun.. biru/hijau/kuning..

rollin_04
24-04-08, 12:58 PM
umah aku baru siap pasang cornice..Harga RM1200 jea..design simpe..xminat kerawang2..so skrg tgh dok pikir nk cat plak..sbb kontraktor x buat cat sekali..bila dia siap pasang nmpk la capok2...nnti aku paste gmbr kat sini...

nonie
24-04-08, 01:14 PM
harga tu ikut luas kawasan yg dia nak pasang tu yea? kalau tgk kat iklan metro tu kdg2 siap ada free lampu ngan kipas la macam2.. blh caya ke pakej2 camni?

hmm cam pernah tgk la design lampu kalimantang yg exs tunjuk tu... ingat2 lupa la nampak katne... tapi kalau tgk gambar tu cam tak baper terang je rasanya sebab cahaya dia tak direct ke bawah.. yea ke exs? nak kena buh banyak baru terang? uish baper banyak tu... sepanjang2 lapisan tu nak buh lampu? uish dah tak low maintenance la camtu hehe...

aien
24-04-08, 01:27 PM
cornice ni die kire ikut keping rasenya..

sekeping kalau utk siling tu panjang lam 6 kaki rasenye..

so depends la siling luas/panjang mane..

camtu gak utk sudut or utk tengah˛ die jual asing˛..

ada katalog die nonie memacam design ade..

cuba carik kat kedai yg jual brg˛ nak renovate/buat rumah..

MukH
24-04-08, 01:33 PM
i-ball tu slalunyer org sebut downlight....rm1200 tuh seluruh umah+bilik ker...cornice ni murah jer...tp nak pasang tuh leceh skit....mmg comot dinding..

exs
24-04-08, 03:42 PM
hmm cam pernah tgk la design lampu kalimantang yg exs tunjuk tu... ingat2 lupa la nampak katne... tapi kalau tgk gambar tu cam tak baper terang je rasanya sebab cahaya dia tak direct ke bawah.. yea ke exs? nak kena buh banyak baru terang? uish baper banyak tu... sepanjang2 lapisan tu nak buh lampu? uish dah tak low maintenance la camtu hehe...

klau ikut yg kat rumah mak mertua aku, bubuh sepanjang lapisan tu. klau buat selang2 atau jauh2 tak cantik kot rasanya sbb akan ada kawasan tu nampak gelap (dekat tmpat tak pasang lampu2 tu). klau letak lampu dekat2, mmg cantik la. mmg dah tak low maintenance tapi lampu kalimantang murah ja.

rumah aku dulu plan nak pasang lampu kalimantang macam tu tapi mak aku cakap, berhabuk nanti, last2 pasang i-ball/downlight tu. cantik jugak. ikut la cara ko susun lampu tu camna. nak2 kat tgh2 ruang tu pasang chandelier

mulia
24-04-08, 03:45 PM
hari tu ada tanya kat kedai puchong, ytl plaster ceiling ke apa nama kedai tu. Dia quote rm3/- sekaki kalau buat minimum 200 kaki, and kalau kurang dr tu, rm5/- sekaki.

tapi tak tanya lak, itu campur cat ke tidak. tak tau ler murah ke tidak, tgk kawasan mana yg nak dplaster ceiling lah

nonie
29-04-08, 01:29 PM
ari tu dah mintak quotation ngan sorang indo yg mmg buat cornice, living room (lebih kurang 20x10kaki) ngan master bedroom (dlm 15 x 7kaki) ngan arch ke pintu masuk dapur dia bagi dlm RM2150 tak termasuk lampu la... sekali pasang ngan cat la... yg kat master bedroom tu macam leceh sket sbb original ceiling tinggi giler... so, nak pasang cornice tu macam kena pakai banyak besi la nak hold... ni kira antara yg murah la... try gak tanya ngan cina ada yg cecah 3-4K tapi termasuk lampu la... tapi kalau nak tolak lampu pun baper banyak sangat?

guezz
05-05-08, 10:44 AM
Baru2 ni pasang cornice dia amik 1100 je ruang tamu ngan ruang makan...besar gak area dia..rasa2nye cam murah sngt dah..tapi tak tau la..

hakim1102
08-05-08, 03:55 PM
hai...
ada sesiapa tahu contractor yang buat plaster ceiling kat area cheras/kajang yg boleh bagi resonable price?...

dzar
22-05-08, 01:32 PM
Meh jamu mata rumah saya plak

Living Hall & Dining Hall Plaster Ceiling
http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_DH_plaster.jpg http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_DH_dome.jpg
Ruang makan
plaster ceiling drop dlm 6"
Cornice di tepi pastu taruk dome di tgh
4 downlight bersaiz 4"

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster01.jpg http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster02.jpg
Ruang tamu 1
Light through plaster ceiling drop dlm 6" dgn curve in corner di setiap penjuru
Cornice di tepi
4 downlight bersaiz 4.5" dgn lampu dipasang dari sisi
Lampu kuning di bhgn dlm bg menyerlah suasana

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster03.jpg
Bahagian sisi ruang tamu 1
Beading cornice + 4 beading corner
2 downlight size 4"

dzar
22-05-08, 01:36 PM
Kalo tampal tu makesure sruh kontraktor bt bebetul...
kt umah family aku byk yg dh jatuh...tampal
xkuat kot...pkai apa tampal ek?
simenkan?

Bukan pakai simen ler, nama dia cornice compound, atau gam cornice. Memang standard ler, kalo lagi cair boleh buat, kontraktor tu akan suruh pekerja tu bancuh gam tu cair. Mau untung lor...

dzar
22-05-08, 01:39 PM
camni (yg area kaler putih tuh)
http://myproperties.files.wordpress.com/2006/12/living-plaster-ceiling-1.JPG

tapi kena pakai lampu kalimantang byk baru nampak terang kawasan tu.

Yg ini, namanya light through cornice, antara yg paling leceh utk dibuat. Dan harganya, ehm ehm, paham2 jelah. Lebih mahal dari yg 2 step cornice. Cornice di atas tu seolah2 tergantung.

dzar
22-05-08, 01:42 PM
cornice ni die kire ikut keping rasenya..

sekeping kalau utk siling tu panjang lam 6 kaki rasenye..

so depends la siling luas/panjang mane..

camtu gak utk sudut or utk tengah˛ die jual asing˛..

ada katalog die nonie memacam design ade..

cuba carik kat kedai yg jual brg˛ nak renovate/buat rumah..

Salah tu, sekeping cornice pjg dlm 7'8".

nonie
22-05-08, 01:44 PM
Meh jamu mata rumah saya plak

Living Hall & Dining Hall Plaster Ceiling
http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_DH_plaster.jpg http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_DH_dome.jpg
Ruang makan
plaster ceiling drop dlm 6"
Cornice di tepi pastu taruk dome di tgh
4 downlight bersaiz 4"

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster01.jpg http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster02.jpg
Ruang tamu 1
Light through plaster ceiling drop dlm 6" dgn curve in corner di setiap penjuru
Cornice di tepi
4 downlight bersaiz 4.5" dgn lampu dipasang dari sisi
Lampu kuning di bhgn dlm bg menyerlah suasana

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH1_plaster03.jpg
Bahagian sisi ruang tamu 1
Beading cornice + 4 beading corner
2 downlight size 4"

cam cantik gak buh dome ni ek....

dzar
22-05-08, 01:53 PM
ari tu dah mintak quotation ngan sorang indo yg mmg buat cornice, living room (lebih kurang 20x10kaki) ngan master bedroom (dlm 15 x 7kaki) ngan arch ke pintu masuk dapur dia bagi dlm RM2150 tak termasuk lampu la... sekali pasang ngan cat la... yg kat master bedroom tu macam leceh sket sbb original ceiling tinggi giler... so, nak pasang cornice tu macam kena pakai banyak besi la nak hold... ni kira antara yg murah la... try gak tanya ngan cina ada yg cecah 3-4K tapi termasuk lampu la... tapi kalau nak tolak lampu pun baper banyak sangat?

Mari saya berkongsi citer pengalaman saya
Plaster ceiling, beli barang sendiri, pastu upah biras & member indon dia. Saya pun join buat sekali.

Barang, mula2 dlm RM650. Lepas tu teringin nak buat light through cornice spt gambar pd living hall 1 sbm ni, tambah dlm RM200.
Upahnya, kalo tak silap saya, semua sekali dlm RM1.5k. Semua ruangan kami bubuh cornice, plaster ceiling drop (2 step cornice) pun ada termasuk ruang tamu 1, ruang makan, dapur, ruang tamu 2, bilik tidur utama, 3 bilik tidur, porch.

Ada lagi gambar cornice saya nak bubuh, yg tu baru di ruang tamu 1 dan ruang makan. So, total, upah & barang dlm RM2.5k.

Tanya kontraktor yg ada masa baru masuk rumah, dia org nak RM4.5k - RM5k kalo ikut layout kami tu. Belum masuk cat ngan wiring utk downlight & lampu kalimantang di dlm tu.

Jimat gak dlm RM1k - RM2k kat situ.

dzar
22-05-08, 02:02 PM
Mari cuci mata lagi
2nd living hall with border cornice
http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH2_plaster01.jpg
Just imagine, ruang tamu kedua ni berada di tingkat atas, dan punyai ketinggian dlm 18' dari lantai, so memang tinggi.

Mula2 terfikir nak buat cornice, tapi as me, my biras and his friend yg tolong buat, so takde skyfolding nak mencapai siling tu.

At last my wife suggest buat border guna wall paper. Tapi saya twist the idea apa kata guna cornice utk jadikan border. Boleh survey cornice jenis border di sini http://www.uniplaster.com.my/specialbeading1.html

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH2_plaster02.jpg
Inilah hasilnya. Cantik tak kalo saya colorkan diamond kat tgh tu guna color pd dinding tu jugak. Any comment?

http://i305.photobucket.com/albums/nn222/mohdzahidi/my%20home/liena_LH2_centre_panel.jpg
Bahagian tgh, selain dome, boleh juga diletakkan centre panel.

dzar
22-05-08, 02:23 PM
Mengira anggaran harga keseluruhan plaster ceiling.

Ambil keluasan ruang tamu dan ruang makan rumah saya sbg cth.
Ruang tamu ~ 15.5' X 16'. Keluasan = 248sf

Katakan u nak buat siling drop @ 2 step cornice (turunkan siling dlm anggaran 6").
Kemudian nak taruk dome (ikut kesesuaian). biasa diameter 3'.
Dan juga cornice di sekeliling.
http://www.uniplaster.com.my/products/cornice/C28.gif

Pjg cornice ~ 7' 8"
Setiap sisi x 2;
15.5' x 2 = 31'. Kemudian 31/7 ~ 5 btg cornice
16' x 2 = 32'. Kemudian 32 /7 ~ 5 btg cornice
Jumlah cornice = 10 btg
Gam cornice = 1 beg
Cornice, boleh layari laman ni utk cth http://www.uniplaster.com.my/cornice1.html

Pjg plaster ceiling board 4' x 6'. Keluasan = 24sf
Jumlah plaster board utk ruang tamu, 248/24 ~ 11 board
Pjg besi utk frame support siling board = 12'.
Jarak antara setiap frame ~ 2 kaki.
Utk sisi 16' ~ 11 batang
Utk sisi 15.5 ~ 11 batang
Utk sokongan besi ke siling (vertical support) ~ 4 btg
Jumlah besi sokongan = 26 btg
Skru = 1 kotak
Gam plaster board = 1 beg

http://www.uniplaster.com.my/products/dome/d13.gif
Dome, boleh lihat cth di sini http://www.uniplaster.com.my/dome1.html
Game casting = 1 beg
Fiber casting = 1 beg ~ 5kg

Mari kita buat anggaran kos (bukan harga semasa, harga sekitar Jul '07)

1. Cornice RM3 sebtg X 10 = RM30
2. Plasterboard ceiling (9mm) RM7 X 11 = RM77
3. Besi sokongan RM2 sebtg X 26 = RM52
4. Skru RM30 sekotak
5. Game cornice RM22 sebeg
6. Game plasterboard RM18 sebeg
7. Dome RM30
8. Game casting RM10 sebeg
9. Fiber casting RM25 sebeg
10. Cat putih RM25
JUMLAH BESAR RM319

p/s Kalo takde dome @ centre panel, fiber dan game casting tak perlu dibeli.


Nak senang, lepas dapatkan keluasan ruang tersebut, u boleh pegi ke mana2 kedai yg jual material plaster ceiling, nanti dia org boleh tolong kirakan dari makulmat yg diberi. Lagi senang.

Biasa utk upah, boleh guna hari atau gunakan ratio, sama ada 1:1 atau 1:1.5.

Kalo hari, kalo 2 org bekerja, boleh siap 2 hari. Sorang upah mungkin dlm RM60 - RM100. Katakan mereka letak RM400.

Kalo ratio, kita gunakan ratio 1:1.5. RM320 ~ Upahnya RM450.

Jumlah, upah + bahan = RM320 + RM450 = RM770

pac
26-05-08, 08:52 AM
good info...

but actually kan...
plaster ceiling nih...
bas on design gak...
kalau nak merapu2...banyak sangat...overhang ceiling... LBOX...( lampu kalimantan banyak )memang cantik...
sebab nampak cam hotel2..rumah2 mewah...

tapi kalau buat plaster ceiling dengan cornice ja...tak mahai mana....
boleh survey on market..
dah ramai indon yang buat plaster ceiling dengan harga yang murah...
cuma kat sini...kalau nak ambik indon...baik base on reference dari orang...
pasal...kebanyakan diaorang workmanship kurang sikit...
kalau nak buat benda2 pelik la....

walksay
25-06-08, 08:48 AM
dzar,
boleh tahu mana kedai ko pi beli semua barang2 tu?
kat area klang ke?
kedai tu produce plaster ceiling ke or kedai jual & pasang
plaster ceiling?
tq

sebukuroti
03-07-08, 11:12 AM
kena cuci slalu, kalau tak penuh sawang jer