PDA

View Full Version : Pas dan UMNO bergabung??



chi loco
21-05-08, 10:25 AM
Pada aku sangat bagus... tapi PAS pernah 'terkena' dulu.. situasi yang agak sama dgn sekarang ni.. jadinye, PAS sekarang dah bijak sikit... untuk pertahankan Islam dan org Melayu benda ni nampak mcm the most viable solutions..(untuk menguatkan org Islam dan Melayu)

PAS bergabung dgn UMNO, Nik Aziz jadik PM... tapi masalah besarnye... adakah parti komponen BN yg lain bersetuju??? ataupun nanti jadik satu parti perikatan Islam dan Melayu vs parti perikatan non Muslim???

susah jugak ek..

Petikan dari: http://www.malaysianinsider.net/mni/pas-warming-up-to-ties-with-umno.html

Pas warming up to ties with Umno

KUALA LUMPUR, May 21 — Parti Islam SeMalaysia has given its clearest signal yet that it was willing to open discussions with Umno on a possible collaboration – but on its terms.

Party president Datuk Abdul Hadi Awang said in a statement that PAS was always willing to accept anyone who was committed to reform, whether they were from Pakatan Rakyat or Umno, as long as they were:

• Committed to maintaining strong Muslim leadership.

• Fair to all Malaysians regardless of race and religion.

• Committed to ensuring that Islam was the basis of unity among the Malays and fairness and justice was the basis of unity among other races.

He noted that PAS was an experienced political player and has navigated different situations since independence in 1957: it had governed states, formed a coalition with the Federal government, worked together in an Opposition alliance and stood alone as the Opposition.

Now party leaders were watching the situation that was unfolding in Umno with keen interest, he said. Malay non-governmental organisations have been urging PAS and Umno to put aside their different ideologies and come together to protect the Malays and Islam. These groups are uneasy over the future of Malay political power, noting that Chinese and Indians appear to be more vocal and demanding after Election 2008.

There have been overtures by intermediaries of Umno to senior PAS leaders, suggesting that the arch enemies consider working together. So far, the response from the Islamic party has been lukewarm. Party veterans such as Abdul Hadi and Datuk Nik Aziz Nik Mat are open to the idea of some form of collaboration with Umno for the sake of Malay unity.

The recent spat with Karpal Singh and other Democratic Action Party leaders over PAS’s position on the Islamic state and the power of Malay rulers has also planted some doubt in the minds of PAS politicians over the viability of a long-term relationship with DAP.

Still, no one in Pas is falling over themselves to get into a coalition with Umno. The prevalent sentiment in the party was put forward by Husam Musa recently when he warned PAS from falling into the trap set by Umno.

He noted that every time Umno found its political power challenged, it raised concerns over the future of Malay political power. For a brief period from 1973 to 1978, PAS joined the BN but the experience was bitter for the Islamic party.

After the 1974 general election, the then PM Tun Abdul Razak named Mohamed Nasir as the menteri besar of Kelantan, sidelining the PAS candidate. Nasir’s action led to a vote of no-confidence in the state legislature against him. This triggered rallies and protests in support of the MB.

Citing public security, the federal government put Kelantan under emergency rule. Pas refused to support the emergency legislation, ending its membership in BN.

PAS suffered an expensive lesson and lost the state elections in 1978 to Umno and were given an even more severe beating in the general elections several months later. This bitter experience of working together with BN and Umno is embedded in the minds of many Pas politicians.

But they cannot be seen to be rejecting any olive branch from Umno outright. It is likely that the issue of Malay unity and any collaboration with Umno will be discussed at the party’s general assembly in Ipoh in August.

kiuts
21-05-08, 10:26 AM
huhuhu... kes hangat nih... bet0i ka??...

kambinggila
21-05-08, 10:27 AM
kalau boleh buat secara harmoni apa salahnya.. biar islam berbangsa apa pon tak kisah la.. janji bersatu.. and kalau boleh jgn sampai perang sesama sendiri sudah la

Adreen
21-05-08, 10:29 AM
yea right
masa ni kuceng ade tanduk due la

PAS je beriye
tapi UMNO jgn harap nak ikut join skali

k_a_a
21-05-08, 10:33 AM
Tak payah nak bergabung.. misi dan visi tak sama... Kalau org Umno nak join PAS, join lah "unconditionally"...

fosilmitra
21-05-08, 10:36 AM
:salam:

Pas perjuangkan islam... Umno perjuangkan hak melayu... org melayu tak semestinyer islam dan org islam dah tentulah melayu... so?...

kambinggila
21-05-08, 10:37 AM
:salam:

Pas perjuangkan islam... Umno perjuangkan hak melayu... org melayu tak semestinyer islam dan org islam dah tentulah melayu... so?...

acik statement ko salah... apa akan jadi pada india muslim? cina islam? bla bla bla..

isk betulkan balik statement kamu tu acik

ekzos_pipe
21-05-08, 12:10 PM
tak yah la, dengan sturktur umno dah nak melingkup ni, rugi je, Tun Mahathir pun dah angkat kaki, lagi mau join. ini semua statement terdesak, bila dah kalah baru la nk ceta melayu bersatu la, melayu berpecah la, masa menang tak ingat, yg ingat kroni mesti bersatu, wang pengeras mesti bersatu dengan tender, rakyat mesti bersatu kayakan pemimpin, rakyat bersatu faham masalah pemimpin nak jadi kaya... bla bla bla.. pooodah....

SixShot
21-05-08, 12:13 PM
so lps ni apa acroname nya ?.. PANO ?.. NOS ? UMP ?

kambinggila
21-05-08, 12:15 PM
PUNO kot dekat dah ngan punah!

sawi
21-05-08, 12:16 PM
sebenarnya tiada masalah pun duduk di bawah panji "ISLAM"
sbb Islam tak mengenal bangsa & warna kulit... Islam itu boleh jadi sesiapa sahaja.

DAN, org bukan Islam tetap harmoni di bawah pimpinan kerajaan Islam yg menjadikan Quran & Sunnah rujukan utama.

yang jadi MASALAH, bila puak2 tak habis mengaji, atau yang takutkan bayang2 diri sendiri pandai2 mengajar org lain ttg buruknya Islam, punah dan sengsara lah org bukan Islam andai kerajaan Islam memerintah. ATAU org yang mengaku perjuangkan Islam, tetapi langsung lari dari ajaran Islam sebenarnya, serta tidak langsung menunjukkan teladan yang baik pada org lain.

cuma kita tidak tahu sejauh mana matlamat sebenar TDM keluar UMNO, adakah sekadar ingin menjatuhkan paklah, atau sebab2 lain. adakah UMNO yang TDM harapkan UMNO sepertimana semasa dia menjadi PM, atau UMNO yg dia harapkan pulih adalah yg lebih baik dan BERSIH ? cuma yang jelas, UMNO semakin parah...

tiada guna anda UMNO (team TDM) bergabung bersama PAS, tetapi membawa matlamat sendiri, kerana akhirnya pasti akan berebut takhta, hanya pada mula nampak bersatu utk membina kekuatan melawan musuh, tp bila kemenangan dalam tangan, mulalah masing2 tunjuk ego dan berebut kuasa.

se7en
21-05-08, 12:18 PM
kalo bergbg tue bagus...

xdela undi melayu itu pecah...tp masalahnye top level umno nak ke masuk?

utk ilangkan rezeki naungan depa dpt?

ain07ik
21-05-08, 12:23 PM
Eloknye skali ngan pkr tu masuk gabong skali. Takyah lagi ade kompenen lain. Sumenye kompenen melayu. Cantik sgt tuh.....

amx
21-05-08, 12:33 PM
takyah tukar nama klau bergabung. duduk je bawah satu perikatan. cam PAS+DAP+PKR. mana ada tukar nama parti pon... tubuh jer perikatan baru.

husain7800
21-05-08, 12:41 PM
PMS ... Parti Melayu Se-Malaysia

TonDu
21-05-08, 01:41 PM
PMS?wakakakaka..lawak...:setan:

jangan harap le ini akan terjadi..

chi loco
21-05-08, 03:35 PM
:salam:

Pas perjuangkan islam... Umno perjuangkan hak melayu... org melayu tak semestinyer islam dan org islam dah tentulah melayu... so?...

terbalik tu... Org Melayu dah tentulah Islam (oklah sekarang ni dah ade yg murtad.. tapi still about 99% Melayu is Islam) dan org Islam tu tak tentunye Melayu...

Maksudnye kat sini Melayu tu subset Islam... Islam lagi besar.. Islam tak kira kaum....

Sekarang ni isu dia.. bolehkah pemimpin UMNO yg ade sekarang ni memulihkan dan menyatukan kembali org2 melayu dlm UMNO??? aku tak rase pemimpin UMNO yg ade skang ni berkemampuan, baik Pak Lah, Najib, Muhyiddin, Ku Li atau yg lain2 nye.. tak mcm TDM masa lepas Anwar dipecat.. UMNO still steady...

Skang ni kena fikir pasal kepentingan org Melayu... bila UMNO yg kononnye mempertahankan org Melayu mula mengecil2kan kuasa rakyat ditambah pula dgn kepimpinan yg tak berwibawa, makin membuatkan rakyat hilang kepercayaan pada diorang.. so.. aku fikir tak salah kalau aku cakap yg UMNOlah yg menjahanamkan org Melayu... membuat Melayu berpecah belah...

Tapi harus diingat yg isu2 sebeginilah yang diorang pakai untuk tarik PAS masuk BN tahun 1973.. sebab tulah aku rasa tak patut kalau PAS yg masuk UMNO.. takkan ahh bodoh sangat sampai boleh nak kena tipu 2 kali..

tapi... nak harapkan UMNO masuk PAS?? lagilah mustahil... aku takut lagi banyak perpecahan yg berlaku... cthnye.. org UMNO yang ade sekarang ni akan berpecah dua.. satu pro nak join satu mmg geng2 sekular yg akan menentang habis2an.. makinlah berpecah...

Pastu nk ckp pasal PKR pulak... boleh ke kita nak tarik org Melayu PKR ni masuk PAS??? pun susah gak sebab pada pandangan aku, ramai gak yang Melayu PKR ni tak pro kerajaan Islam sgt, more towards Secular govt... tak ah sekular tapi tak Islamik ahhh

ali
21-05-08, 03:39 PM
orang Jawa kat Indon byk Kristian

ke Jawa tu bukan Melayu?

eksp
21-05-08, 03:56 PM
aku tak fikir benda nih akan jadi realiti...

cuba korang pikir... PAS sanggup bekerjasama dengan PKR dan DAP yang jauh lebih sekular berbanding dengan UMNO.... punya la berkerat rotan dengan UMNO... padahal pada asalnya PAS berpecah daripada UMNO kerana UMNO mengambil dasar sekular sebagai dasar negara dan kurang mengendahkan maslahat Islam... tapi semata2 untuk jatuhkan UMNO, PAS boleh pulak bekerjasama dengan parti2 PR yang lain...

so, benda nih absolutely mustahil....! confirm!

chi loco
21-05-08, 05:14 PM
aku tak fikir benda nih akan jadi realiti...

cuba korang pikir... PAS sanggup bekerjasama dengan PKR dan DAP yang jauh lebih sekular berbanding dengan UMNO.... punya la berkerat rotan dengan UMNO... padahal pada asalnya PAS berpecah daripada UMNO kerana UMNO mengambil dasar sekular sebagai dasar negara dan kurang mengendahkan maslahat Islam... tapi semata2 untuk jatuhkan UMNO, PAS boleh pulak bekerjasama dengan parti2 PR yang lain...

so, benda nih absolutely mustahil....! confirm!

Sori... tapi aku rase kau punye reasoning tu contradict point yg nak kau bawak...

Pas boleh bergabung dgn DAP dan PKR yg jauh lebih sekular dari BN..

Tapi PAS mustahil bergabung dgn UMNO???

Salah satu sebab PAS keluar BN ade kat article tu... depa kena tipu dgn BN... senyap2 kat Kelantan BN lantik org dia... walaupun negeri tu sebelumnye PAS yg punye..

Kat article tu pun ckp diorang boleh terima UMNO tapi bersyarat... so terpulang kat UMNO ahhh.. dulu PAS dah join skang kalau betul UMNO fikir pasal kebajikan masyarakat Melayu buatlah apa yg patut... syarat2 PAS tu pun bukannye susah sgt pun

hanamichi
21-05-08, 05:27 PM
:salam:


dasar perjuangan UMNO agak sempit dan kuno iaitu perjuangkan bangsa.. PAS boleh bergabung (aku lebih suka guna istilah berpakat) dgn PKR.. sbb perjuangan mrk bukan kpd bangsa.. PKR utk keadilan dan PAS perjuangkan Islam.. sekiranya UMNO tu benar2 perjuangkan Islam, maka tak kan wujud PAS..

jadi utk skrg ni mana mungkin PAS boleh berpakat dgn UMNO apatah lagi bergabung menjadi satu..

eksp
21-05-08, 05:29 PM
Sori... tapi aku rase kau punye reasoning tu contradict point yg nak kau bawak...

Pas boleh bergabung dgn DAP dan PKR yg jauh lebih sekular dari BN..

Tapi PAS mustahil bergabung dgn UMNO???

Salah satu sebab PAS keluar BN ade kat article tu... depa kena tipu dgn BN... senyap2 kat Kelantan BN lantik org dia... walaupun negeri tu sebelumnye PAS yg punye..

Kat article tu pun ckp diorang boleh terima UMNO tapi bersyarat... so terpulang kat UMNO ahhh.. dulu PAS dah join skang kalau betul UMNO fikir pasal kebajikan masyarakat Melayu buatlah apa yg patut... syarat2 PAS tu pun bukannye susah sgt pun

itu lah sebab aku kata mustahil UMNO bergabung dengan PAS dari segi kolektifnya,... kalau secara individu2, mungkin ada realistik...

Dari segi kekuatan parti pun kita dah boleh anggarkan... antara UMNO dengan PAS sendiri, UMNO lebih kuat... oleh itu masakan UMNO akan tunduk pada kehendak PAS dengan mematuhi syarat2 yang dikemukakan oleh PAS..

Di kalangan PR sendiri pun, PAS yang paling sedikit kerusi parlimen berbanding dengan PKR dan DAP... siapa PAS untuk meletakkan syarat2 kepada orang lain untuk menyertai dia?

Fikir secara logik...

eksp
21-05-08, 05:29 PM
:salam:


dasar perjuangan UMNO agak sempit dan kuno iaitu perjuangkan bangsa.. PAS boleh bergabung (aku lebih suka guna istilah berpakat) dgn PKR.. sbb perjuangan mrk bukan kpd bangsa.. PKR utk keadilan dan PAS perjuangkan Islam.. sekiranya UMNO tu benar2 perjuangkan Islam, maka tak kan wujud PAS..

jadi utk skrg ni mana mungkin PAS boleh berpakat dgn UMNO apatah lagi bergabung menjadi satu..



yup... u got the point hanamichi...

hanamichi
21-05-08, 05:32 PM
:salam:


sape yg betul2 lagi power.. UMNO atau PAS skrg ni.. klau BN aku berani cakap mmg lebih power dr PKR.. tp klau UMNO sendiri dgn PAS.. hmm aku tak nmpk UMNO tu lebih kuat.. masa PRU lepas, time UMNO lawan PAS sape yg lebih byk menang?

pusamus
21-05-08, 05:40 PM
terbalik tu... Org Melayu dah tentulah Islam (oklah sekarang ni dah ade yg murtad.. tapi still about 99% Melayu is Islam) dan org Islam tu tak tentunye Melayu...

Maksudnye kat sini Melayu tu subset Islam... Islam lagi besar.. Islam tak kira kaum....


hampir betul. tetapi, 100% orang melayu adalah islam kerana dalam perlembagaan malaysia menyatakan, orang melayu mestilah beragama islam. kalau orang melayu keluar agama dan declare tukar agama, nescaya jadi lah dia orang bumiputera sahajaaa.. bukan melayu.

eksp
21-05-08, 05:40 PM
:salam:


sape yg betul2 lagi power.. UMNO atau PAS skrg ni.. klau BN aku berani cakap mmg lebih power dr PKR.. tp klau UMNO sendiri dgn PAS.. hmm aku tak nmpk UMNO tu lebih kuat.. masa PRU lepas, time UMNO lawan PAS sape yg lebih byk menang?



bukan ke umno yang banyak menang dalam BN? especially kat sabah...

mca menang 14 kerusi je...

mic? presiden dia pun lingkup....

hanya kerana umno especially kat sabah dan parti2 komponen kat sarawak je la yang buat BN bertahan untuk menang tipis... kalau tak, jangan harap la... tumbang dah kapal karam....

hanamichi
21-05-08, 05:43 PM
:salam:


kat sabah UMNO bukan lawan PAS.. tp aku takde statistik ni.. aku cuma tak nmpk yg UMNO tu kita boleh kata kuat skrg ni..

eksp
21-05-08, 05:52 PM
then tak boleh jugak cakap PAS tuh kuat jugak... kalau tak kerana pakatan strategik dengan PKR dan DAP, aku tak rasa PAS akan dapat kerusi sebanyak yang dia menang PRU yang lepas.. tetapi kerana pakatan strategik, ditambah pula dengan undian dari kaum lain termasuk cina dan india... barulah PAS menang banyak... tuh pun masih di tempat ketiga berbanding PKR dan DAP... rakyat bersatu sebab nak menjatuhkan BN

yes, UMNO makin lemah berbanding dengan UMNO yang dulu... tapi kalau in comparison one by one dengan PAS, dari segi yang lebih holistik, UMNO masih lebih berbisa... cuba kaji statistik PRU yang lepas betul2...

Itu sebabnya aku kata mustahil UMNO nak ikut telunjuk PAS secara kolektif.. percayalah, perkara ini takkan berlaku

ekzos_pipe
21-05-08, 06:19 PM
la ni realiti pas vs umno, umno K.O., tp kalau pas vs BN mmg pas K.O. le. Tapi la ni kalau umno tak buat perubahan, tak sedar diri gak, still mengaku ada majoriti sokong dia, berlagak dgn kuat sabag sarawak aje.. lepas ni jgn kata K.O., bungkus terus tanam...

bulus geng
21-05-08, 07:51 PM
Ape saje yang dilihat boleh untungkan orang islam sokong laa beb.
Kalau gabung tuh boleh kurang atau buang teros fahaman sekular yang ada Dan pada masa yang sama tiada lagi kenduri tak pegi sebab berlainan parti atau attack peribadi org .Kira bg permulaan orait lah tuh.

Sepatutnya kita semua berdoa agar menjadi kenyataan dan berkekalan hendaknya. Memule kite handle isu murtad dulu ....

k1dz
22-05-08, 01:12 AM
hurmm... bergabung balik???
kalau PRU 12 umno menang besar, adakah persoalan ni timbul??

2 entiti yg berbeza walaupun xduduk bwh satu payung, kalau hujan ttp tak basah..
masalahnya payung umno dah bocor, tiris, berlubang...
yg hanya perlu dibaiki oleh tuan punya bdn...
bkn tak boleh tumpang bawh payung PAS,..
tp dia pulak yg akan jd duri dlm daging at the end...
history repeated.

muslem will not make the same mistake twice.

refleksi
22-05-08, 09:19 AM
tak payah lah bergabung pas dengan umno
hanya perlu duduk semeja sahaja
bila ada isu2 melayu -Islam yang hendak diselesaikan
bila datang isu politik, susah untuk bersetuju sebab ideologi yang berbeza
kan ke mahathir dengan arwah ustaz fadzil nor pernah duduk sepentas
dalam isu palestin pada tahun 2002 dulu..

Mitsui
22-05-08, 08:59 PM
secara emosinya.. gabungan pas dan umno mmg satu gabungan yang baik.. dari segi pembangunan.. permainan global diseimbangkan dengan nasihat2 dan pandangan dari sudut keagamaan.. gabungan dan pecahan minda yang pasti akan meletuskan rasa sangat puas hati pada hati orang melayu yang mana mengaku Islam.. termasuk la orang Islam yang tak mengaku Melayu.

tapi pada keselamatannya.. dari sudut pandangan halus.. gabungan sebegini tidak mungkin akan jadi.. selagi fakta sejarah.. hal sapa kencing sapa.. sapa kafir sapa terus di jadikan modal tanpa melihat atau menghiraukan apa sebenarnya perlu dipertahankan serta dimajukan..

kedua-dua parti sekarang dah jauh tersimpang dari pelembagaan yang di dokong kedua-duanya..

Umno.. kalau baca pada asas mengapa tertubuhnya parti ni.. bila di hayati.. meresap mengapa kita perlu untuk berpolitk serta sayangkan umno kerana itu la yang bertanggungjawap membawa pada perpaduan kita pada satu masa dulu.. matlamat ikhlas pada pelembagaan.
tapi sekarang hancur.. akibat dari lalai pada kuasa dan lebih tepat.. minda kebanyakan mereka yang rakus untuk berjuang dalam parti ni dah menyongsang dan beralih kepada kuasa.. serta sedikit kononnya toleransi pada parti komponen yang turut memperjuangkan bangsa yang berselindung di balik asas tertubuhnya perlembagaan parti tu sendiri.

Pas.. parti islam..serpihan dari orang2 yang pada asalnya mendokong satu2 nya asas perlembagaan politk dan tujuan perjuangan tidak berpuas hati pada hala tuju yang semakin lari dari apa yang telah di asaskan. dengan sedikit rasa dendam dan semangat memperjuangkan agama.. sesetengah nya menolak muafakat dengan apa cara sekalipun dengan parti asal iaitu Umno, dari segi positif atau negatif.

sebaiknya tak perlu untuk bergabung.. sekurang kurangnya andai satu karam.. orang islam yang berbangsa melayu atau bangsa melayu yang beragama islam atau sesapa saja yang mengaku islam masih ada lagi tempat untuk lari dan meneruskan apa yang perlu dipertahankan.

andai bergabung.. aku percaya.. sebaik mana pun gabungan tu pada awalnya.. mungkin 10-20 thn perkara yang sama seperti yang melanda umno sekarang pasti akan jadi.. selagi parti tu di dalamnya ada bangsa yang kita sendiri tak pernah yakin dengan kemampuan.. walaupun, itu la nama bangsa yang kita bawa walau ke antartik sekalipun.

pada Umno.. asas perjuangan yang sebenarnya dah lama di tolak tepi.. pada pas.. perjuangan mencari kesejahteraan dengan cara agama perlu juga toleransi dan sebaiknya.. kalau dah pernah kena tipu sekali.. jgn lah sesekali ditipu lagi bukan setakat orang yang sama tapi dengan cara yang sama walaupun berbeza orangnya.

Pendeta
29-05-08, 01:50 PM
Jangan sekali bergabung PAS dengan UMNO lepas ni. Membahayakan kesihatan SEMUA ORANG dalam segala aspek demi kebaikan yang sedikit.

Macam alkohol. Bila kuasa dah tendang, kepala mabuk, anggota lain yang cedera masuk longkang. Kesian, anggota - anggota ni dahlah tak ada kepala pilihan lain. Habis ******* semua. Ikut je lah ye?

avicenna
29-05-08, 02:26 PM
satu bende yg aku nampak dari dulu sampai skrg adalah :
1)pentingkan parti dulu
2)baru pentingkan rakyat

kenape la bila ada usul utk kepentingan rakyat , kalau parti kerajaan usulkan , parti pembangkang tak bole sokong , kalau parti pembangkang usulkan , parti kerajaan tak bole sokong . (assume usul tu bagus utk rakyat)

then , kalau satu puak tak bole sokong puak yg lain sbb tanak derhaka , bile masa nya rakyat nak untung . baik hantar wakil je . wakil kerajaan vs wakil pembangkang . 1 on 1 .

ape lah salahnye kalau nampak usul tu bagus , tak kire kerajaan ke pembangkang , sokong la demi kepentingan rakyat , bukan parti . :nerd:

sLumsCum
29-05-08, 03:30 PM
PAS masuk UMNO sure ramai org tak suka
Kalau UMNO masuk PAS pasti ramai yang suka
Disebabkan A + B = B + A, jadi aku rasa kalau betul nak bergabung baik UMNO masuk PAS.
Walaupun end resultnye sama tapi penerimaannya berbeza.






macam jugak kalau si A dari PAS atau pembangkang lain masuk UMNO sure ramai org kutuk
Tapi kalau B dari UMNO masuk PAS atau pembangkang lain akan ramai yang bersorak riang ria

ekzos_pipe
29-05-08, 05:40 PM
Pendapat mcm mitsui tuh pun bagus gak, tak yah gabung sebab kalau satu melingkup satu lagi ada. At least yg melingkup tuh mesti sedar nak buat terbaik so dia org akan perbaik diri dia org, sedar balik.

Pasal kalau umno masuk pas ramai org sorak, tak betul, kalau org umno masuk pas mana ada masuk TV, RADIO ke ape ke. Paling kuat masuk TV, tajuk dia ialah pembelot masuk pembangkang tak smpi 2 minit. La ni cuba tgk walaupun dari PKR, Ezam masuk UMNO, dia punya celebrate smpi mlm tuh TV3 terus interview khas dalam buletin utama.. mengalahkan Tun Mahathir keluar parti interview tanya live pasal apa keluar pun tarak, ada pun rakaman sekerat aje.. so sapa sorak dengan riang ria sekali skrg?

refleksi
30-05-08, 04:56 PM
Badan Bukan Kerajaan (NGO) Melayu diingatkan supaya berhenti berusaha mengajak PAS dan Umno bersatu sebaliknya berusaha mengajak orang Melayu bersatu di dalam wadah PAS memandangkan Umno berada dalam krisis kepercayaan di kalangan mereka sesama sendiri, kata Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Pahang, Ustaz Suhaimi Md Saad.

petikan Harakahdaily http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=14738&Itemid=99

Daahhh pemuda PAS Pahang sendiri tak nak umno gabung dengan pas. kalau nak satukan melayu, semua melayu masuk je dalam PAS... ape daaa

mohdaliffnajmi
01-06-08, 03:30 PM
pas ngan umno bergabung???
aku tak percayalah sumer tue!!

orang politik ada ideologinya sendiri...
takkan nak korbankan ideologi yang dipertahan sekian lama??

toksah mimpilah....

penaganas
01-06-08, 03:41 PM
paer ni,ingat dregon ball ker bergabubg lepas tu jadi satu org,...
tak mustahil jugak kalau umno dah terdesak dia boleh
bergabung dengan pas..

ain07ik
01-06-08, 04:40 PM
Takleh gabung pun tapi kalo buleh sepakat dlm hal ehwal islam dan bangsa melayu pun dah kire ok. Bab lain lantak dema la nak bercakor camana pun.

Biasanye persaingan yg sihat akan menguntungkan kedua-dua belah pihak.

mohdaliffnajmi
01-06-08, 05:52 PM
penaganas pun tengok citer kartun dregon ballker??huhahuha
tak kelaslah tengok citer kartun!!

orang tengokler citer seramker..citer kung *****..lagi best siot!!

LOQUACIOUS
01-06-08, 06:04 PM
try la tengok these conditions yg diutarakan. Seem cam mudah but easy 2 say than done..

korang agak2 nak ke org umeno tu? Tok Guru Jadik PM. Take that..!!!

PAS kan dulu gabung ngan UMENO jugak. tak mustahil. but as i said.. Nak ker mereka2 itew?

PAS kerjasama ngan PKR and DAP bukan bergabung ya.. kerjasama atas dasar PEMBANGKANG. kerjasama and gabung dua benda yg berbeda ya semua.. ingat tu..

btw.. i prefer ramai pembangkang.. than MP will crack their brain harder. x lah duk senang lenang d kerusi empuk saja..

my 2 cents.

xoxo

p/s I love reading TDM blog..

cannondale
01-06-08, 09:05 PM
kalau bergabung untuk kepentingan rakyat..okey no problem..nyiru kami tadahkan

kalau bergabung untuk bolot harta rakyat... pergi jaha nam lah..

wo0p
01-06-08, 11:56 PM
aku tengok video ceramah datuk hasan ali semasa di stadium melawati kenapa pas tidak berkerjasama dengan umno, kenapa ? sebab Umno penipu. Dia pernah menipu pas. Jadi Pas tidak akan berkerjasama dengan penipu.

organick
05-06-08, 11:27 PM
Sedang bangsa kita bertelagah tak sudah, kaum 'lain' dgn slow and steady berkuasa di segala bidang.

Apakah kita hendak melihat anak Melayu kita merempat di negara sendiri 20 atau 30 tahun akan dtg? Kita tidak boleh mengharapkan 'keadilan' bangsa lain utk membantu kita. Kerana barang pasti, mereka akan cenderung kpd bangsa mereka sendiri.

Justeru, kita mengharapkan bangsa kita memperjuangkan bangsa sendiri agar generasi baru bangsa kita yg akan dtg dpt meneruskan perjuangan ketuanan ini.

Saya amat risau melihat suasana skrg ini. Tatkala kita leka bertelagah sesama sendiri, tanpa kita sedar kita dah terlepas kuasa kpd bangsa lain.

Wallahu alam

k_a_a
06-06-08, 10:18 AM
Buat apa nak bergabung... Yg nazak ni Umno bodo ni...

Kalau depa nak keluar Umno join PAS ok lah... Tak guna nak gabung sebab Umno tak dak value dah, tak ada nilai bagi PAS dah, kapal karam, ahli mungkin ramai tapi rakyat tak percaya dah dgn Umno, so buat apa dgn buah busuk, buang jer lah... Yg nak umno cuma si dollah "korek hidung" tu jer... bagi lah parti tu kat dia dgn org2 kuat dia... yang lain nak join PAS, sila masuk tanpa syarat...

Umno ni bila kalah teruk baru lah nak gabung lah dan mcm2 lah propaganda, demi melayu lah etc.. dulu kutuk pas mcm nak rak... kutuk Tuan Guru mcm2 dan lempar kata2 kesat... Yg tergugat cuma Umno, bukan PAS dan org Islam... Tak payah lah join dgn Umno, penipu dan akan PAS kena tipu lagi mcm dulu...

Umno jahat... boleh blah la

zidane
07-06-08, 01:21 AM
salam prkenalan sy org baru kt forum ni.sy minat gak dgn politik ni,ok sy nk tau tntg prjuangan parti seperti PAS,UMNO,DAP,PKR dan parti2 yg lain