PDA

View Full Version : Kriss 100 ke Ex5 Dream



jawa
04-06-08, 03:40 PM
Aku ade 4k untuk beli moto cup ulang alik mah aku ke kl dlm 70kilo pegi balik
Tapi aku tak tau nak bli kriss ke honda.. kalo segi tahan mmg honda la kan tapi aku suka kriss sebab badan dan kepala dia berat...bawak laju pun tak goyang kot..ape pendapat korang?

akid08
04-06-08, 03:43 PM
jauhnye 70 kilo..bg aku lg baik honda..
tahan lama sket..pjalanan ko po jauh 2..
takut luruh je enjin kriss nanti..

r2d2
04-06-08, 04:44 PM
h0nda...
p0wer 0f dream...

Mat Despatch
04-06-08, 05:15 PM
better honda laa ... tapi kalu ader modal angkat LC atau legenda

ncik mat
04-06-08, 05:22 PM
70 km dari mane nk ke mana?
bajet 2 brape?
nape bagi choice utk 2 bijik motor 2 jer... nape x luaskan skop kepada beberapa option yg ada.. seperti honda wave 125, wave s, lc 135, lagenda atau shogun ka.... :D

sp3d2
04-06-08, 05:25 PM
kriss 100 pon leh tahan gak. honda ex5 dream baru ni cam hampeh skit. tak cam ex5 dulu.

meloncreAmsoda
04-06-08, 05:32 PM
hmm..pilih yg org xnak curi n susah nk dicuri...ex5 senang dicuri kot~

Mitsui
04-06-08, 07:16 PM
kalau nak laju.. laju lagi kriss dari ex5..

kalau nak kira kental.. aku pun tak sure la ex5 dream skang ni kental ke tak macam ex5 zaman boon siew dulu..

gbum
04-06-08, 08:52 PM
amik jerlah mana yang bekenan dihati... dedua save minyak... nak tahan lasak..dedua kira ok jer... jalan jauh kalu..pakai la sportrim... InsyaAllah kurang sket penin paler...servis musti on time punya...

xkleton
05-06-08, 01:35 AM
huish !! honda ex5 skrg neh enjin dia hampeh.. muto dia makin ringan !! x mcm kluaran ex5 dlu nye..
kalo angkat kriss 100 pon ok.. muto kriss 100 sdap bwk.. tarasa berat dier... n smooth jek.. ikutlah pilihan dimata n hati anda !!

MUfanz
05-06-08, 01:45 AM
ex5 dream tak lasak mcm prev ex5...

kriss plak...yg 1st model punya mmg best...yg baru ni hampeh...


lepas timbang tambah tolak...ex5 dream kot

jawa
05-06-08, 12:26 PM
aku ade budget 4K je, kalo EX5 rm4050 aku jumpa...kalo kriss siap starter rm3900.., kalo nak suh spend sikit lagi pun aku mampu stakat lagi rm500 je...honda wave 125, wave s, lc 135, lagenda atau shogun ka tu ade bawah rm4500 ka? ni minyak naik lagi la berkobar kobar aku nak pakai moto

NAZIRAN1979
05-06-08, 12:47 PM
Aper susah. carik jer honda 70. Memang tak laju. tapi kental
Save minyak
kalau nasib baik boleh dapat murah

AbLuLuLLaH
05-06-08, 12:52 PM
Aper susah. carik jer honda 70. Memang tak laju. tapi kental
Save minyak
kalau nasib baik boleh dapat murah


_____________________________________________

cambesh jew bunyik idea bernas lagi kurang bermutu ko tuh. murah tue murah la. tapi kalo ko nak enjin honda 70 tue berderai kat tongah jalan boley ler... :sengih:

NAZIRAN1979
05-06-08, 01:03 PM
_____________________________________________

cambesh jew bunyik idea bernas lagi kurang bermutu ko tuh. murah tue murah la. tapi kalo ko nak enjin honda 70 tue berderai kat tongah jalan boley ler... :sengih:

Ko jangan pandang rendah ngan honda 70.
Aku bawak honda 70 aku setiap hari pergi ofice tak pernah berderai enjin. save minyak lagi ader:hoho::hoho::hoho::hoho:

Mat Despatch
05-06-08, 03:43 PM
4500 suzuki shogun boleh dapat kot....

akid08
05-06-08, 03:55 PM
suzuki po bagus jugak..
mamber aku bekas remp po amik suzuki..xwisau sgt..
honda nie ramai paberet..
takut beling air mata ko nanti..

submarinerr
07-06-08, 10:28 AM
aku rekemen hoda wave 125S. RM5k je. tapi memang berbaloi.

Mitsui
07-06-08, 01:14 PM
suzuki ni tak best kalau plug kong tak bleh nak idupkan dengan tolak jer.. bahya emergency kes..

k1dz
07-06-08, 02:42 PM
better honda laa ... tapi kalu ader modal angkat LC atau legenda
stuju ngan yg ni...

exs
08-06-08, 11:35 AM
aku ade budget 4K je, kalo EX5 rm4050 aku jumpa...kalo kriss siap starter rm3900.., kalo nak suh spend sikit lagi pun aku mampu stakat lagi rm500 je...honda wave 125, wave s, lc 135, lagenda atau shogun ka tu ade bawah rm4500 ka? ni minyak naik lagi la berkobar kobar aku nak pakai moto

Z hg dah juai ka? kriss lama aku yg hg dok pow dulu mau ka? hahah.

jawa
11-06-08, 11:15 AM
aku rekemen hoda wave 125S. RM5k je. tapi memang berbaloi.

Ade kedai nak jual 2nd WQP tahun lepas wave 125 rm4.2k...ape eloknye wave ni?cite sikit...pastu kalo moto 2nd camne kita nak cek kat kedai elok ke tak?dari bunyi dia mase kita pulas habis ke camne?aku takut moto xcident or banjir je

jawa
15-06-08, 09:40 PM
hah aku mcm terikat ngan honda wave 125 lak...sebelum bli nak jugak tau kelebihan dan kekurangan dia..ade sesape sini berpengalaman pasal wave?

triple8
18-06-08, 11:37 PM
luper kan si wave tu enjin dia lain pada yang lain ade masalah problem sikit tpi secara detail aku malas lah nak cite kat sini
unutk pengetahuan ko yamaha pakai barang ori tu sebab mahal walau pun keluaran thailand( siam pun dah mcm ori jepun sekarang) tapi yg lain2 mcm ex5 dream pakai barang taiwan tu sebab hampeh seumpama juga comel ,demak ,jrd tah ape lagi motor cap ayam tu
so aku nasihat ko dengan bajet ko tu amik jer kriss lebih2 lagi kris 120 tu yg ade sport rim tu memang ok mantap sedikit berat speed ok koner pun ok enjin ringan dah dan tak peberet sangat kat kaki2 curi nie

p/s tp ade bajet lagi pakai lah yamaha lagenda mcm aku it's no komen :)

reloader
19-06-08, 10:51 AM
Aku baru amik lagenda dalam 2 blan lepas, yang basic pakej je (takde sportrim & starter). Puas hati.. body solid, FC ok.. pikap best (lajak je kureng, nak kena tukar sproket gak ni) hihihi...

Setuju ramai cakap EX5 skang tak cam EX5 generasi awal, memang ampeh. Nak cecah 100km/h pun seksa, EX5 wife aku beli tahun 94 sampai skang tak penah oberhaul, aku belasah kaw2 punyer, top nak cecah 110 senang2 je. Wave bagi aku sejak dari produksi awal lagi dah tak best, membe beli baru dulu senang je kena tiaw ngan EX5 standed, berbulu je kawan aku tu.. hihi

Pastu adik aku plak angkat wave 2ndhand, yang 110 kot, pun ampeh je. Aku nak cecah 90-100km/h rasa macam nak runtuh... tensen2, kualiti tak macam Honda zaman dulu2 dah, byk sangat barang taiwan rasanya. Body pun tak tak solid cam dulu.

LC sure best gila kalau nk compare dengan yang lain2, bekas joki cubprix spupu membe aku dah try.. kalau dengan standed 160-170km/h selamber, tukar coil, pkai minyak itam mahal... bleh dapat 180km/h. Tapi tu jenis hati kering la, skang ni keja jadi bomba, trus diserapkan dalam team yang bawak moto kuasa besar tu... huhuhu.

Tapi rasanya LC dah kira kluar topik la kot, lagipun rega tinggi sangat dr budget member tu haaa... :D

*Vote for Lagenda 110 bro... (moto memang panas skit, tapi kalau nak kira camtu, sampai bila pun tak pakai moto la kot, cuma kena beringat-ingat lebih, lebihkan xtra lock, park tempat yang agak open & jangan amik mudah tak lock xtra walaupun just singgah utk amik duit kat ATM, malang memang tak berbau)

jawa
23-06-08, 10:03 AM
dah booked lagenda kaler merah (rase kalo masuk dgn sport rim putih mantap ni)...esok kluar...yeeeehaaaaa

reloader
23-06-08, 01:17 PM
dah booked lagenda kaler merah (rase kalo masuk dgn sport rim putih mantap ni)...esok kluar...yeeeehaaaaa

same kaler tu ... hihihi, aku pun dok pikir2 nak masuk rim putih gok.. modal tak cukup lagiii... good choice dude !! :sengih:

spider
23-06-08, 02:44 PM
aku ingat minggu nih mau amik sebijik ... member pakat racun beli LC tapi sbb nak save
budget aku ingat Lagenda kot ... :D

reloader
23-06-08, 05:07 PM
aku ingat minggu nih mau amik sebijik ... member pakat racun beli LC tapi sbb nak save
budget aku ingat Lagenda kot ... :D

yo spider... how are u? hehehe... meh join the club Lagenda.. hihih, membe aku keja UniMAP pun dah beli moto... minyak punya pasai... hehehe :sengih:

BraDeRz
24-06-08, 05:00 AM
kalu kriss dia rendah sikit..ex5 tinggi sket..ko tingi ke rendah..hehehe

spider
26-06-08, 09:46 PM
semalam pi kedai motor terus aku rembat Lagenda, tu pun tinggal sebijik jer kalau EX5
dan Wave banyakla ... apa2pun isnin nih bleh mula merempit ... akakaka :p

zamreda
28-06-08, 01:09 AM
aku prefer supaya plih kriss drp ex5.jauh 2 70 km ulang-alik.

sebukuroti
03-07-08, 10:24 AM
ex5 dream la. kriss banyak problem maa

zamreda
04-07-08, 08:26 PM
suma moto ada problem lah beb,bergantung dgn cara pemanduan dan cara servisnya.

spade
05-07-08, 12:02 AM
salam...
aku sokong beli kriss tp yg biasa..jgn beli yg ada starter.cepat lemah..buktinya sbb aku biasa ulang alik 200 km pergi balik selama 2 tahun...50 km selama 3 tahun..cuba darab tengok dah berapa km aku ulang alik...selama 7 tahun...cuba tukar sport rim untuk keselamatan tayar dan diri. jarang pancit..dan fork depan kasi lowered sikit....sedap bawa...cuma maintain minyak enjin 2 minggu sekali,(RM 12.00 je..jgn syg duit untuk selalu tukar minyak enjin) rantai selalu taruk minyak.. .skrg usia moto aku dah 7 tahun...masih gagah..... skrg dah upgrade ke vulcan 1100...sebab kesian dia..dah lama berkhidmat..tapi tak dijual..ada sentimental value...

zamreda
05-07-08, 12:19 AM
salam...
aku sokong beli kriss tp yg biasa..jgn beli yg ada starter.cepat lemah..buktinya sbb aku biasa ulang alik 200 km pergi balik selama 2 tahun...50 km selama 3 tahun..cuba darab tengok dah berapa km aku ulang alik...selama 7 tahun...cuba tukar sport rim untuk keselamatan tayar dan diri. jarang pancit..dan fork depan kasi lowered sikit....sedap bawa...cuma maintain minyak enjin 2 minggu sekali,(RM 12.00 je..jgn syg duit untuk selalu tukar minyak enjin) rantai selalu taruk minyak.. .skrg usia moto aku dah 7 tahun...masih gagah..... skrg dah upgrade ke vulcan 1100...sebab kesian dia..dah lama berkhidmat..tapi tak dijual..ada sentimental value...

biar btol bro moto kriss ko nie takde starter?nak start kena lari2 kan dulu moto 2 kemudian masuk giar.cakaplah starter karan.
bapak aku punya ade starter karan lagik.takde lemah lemah pon.ok je. moto kriss 2 aku pon ade starter karan lagik.laju menonong aje.
starter karan rumit sbb ade bearing khas dia kat blkg magneto 2.bearing nie memang cpat kong iaitu chess chess apabila tekan butang 2.cepat kong sbb ada pomen tak gantikan dgn housingnya sekali.ganti bearing aje.
mesin motor starter karan nie cpat habis brush dia.

Koder
13-07-08, 02:55 AM
Salat Sejahtera...(aku ni muslim).. ermm nk ty skt... aku da ex5 dream.. tp moto aku x laju pn.. abih kuat 100 ja.. cm na nk bg moto aku kuaq skt.. klw leh smpai 120 ka... da sp2 leh tlg dk.. :sengih:

adioz88
13-07-08, 11:39 AM
baca punya baca, cadangan saya ambik Kriss 100
dan guna chain lube jenis white lithium
sebab nak guna long ride
mhite lithium ni melekat kat rantai, dan mudah dicuci kalau terlekat kat body
tak berminyak .

kriss 100 yang baru ni so far ok
cuma minyak dia lebih sikit daripada ex5
ex5 long ride kalau compare dengan kriss, keselesaan lebih kepada kriss100

saya guna dua2 moto ni dan ini aja pendapat saya.

LC135 memang boleh jarum rapat 160kmj
tapi aci kerat jari, saing dengan kereta ataupun superbike..
tengok meter kat kereta atau superbike, terus tepuk dahi
even dengan RXZ pun ralatnya 20-30kmj lari
Maksudnya RXZ 140kmj, LC 160kmj macam tu
not to provoke, but its true story

zamreda
13-07-08, 01:47 PM
memang true stories pon.meter moto cub nie ringan aje.kriss 120 km/h=kereta 95 km/h.

kuat2 pon ex5 dream slalu ke bengkel cari barang racing.jgn harapkan brg standard aje.
kalu pkai cdi racing,slalu check2 enjin 2,sbb api plug kuat pada rpm tinggi,nanti bobos polak piston 2.

adioz88
13-07-08, 04:55 PM
kalau pakai pluq iridium tak apa
mekanik YY pang pun thumbs up
cdi racing tak tau lah ...
tapi, kalau cdi racing, pluq pakai yang sejuk punya
tak larat mana pon

triple8
13-07-08, 05:23 PM
dah lah racing2 nie.. pakai jer lah standard tu..

oxigen
13-07-08, 06:03 PM
huhu, kempen marilah beli motor 4 lejang beramai-ramai. gunakanlah barangan buatan Malaya - kalau nak guna long term, pepandai lah jaga enjinnyer. sokong gak pendaptan ramai kata jangan beli ada elektrik starter - beli kick starter ajer.

-cheers-

adioz88
13-07-08, 06:52 PM
Kalau nak beli yang berteknologi tinggi, ada satu model suzuki FX125
body luar macam 135 lc
tapi model ni dah berada di bumi malaysia lebih 10 tahun dah
teknologi tok sah kata....
moto kecik yang berteknologikan superbike
termasuklah framenya
di greece, orang sana bore sampai 720cc
masih reliable sebab kekuatan body mampu menahan tekanan dan hentakan serta parts enjin yang besar belaka.


Tentang moto kap yang murah, beli kriss100
lagipun tak perlu risau sangat nak hilang
kriss 100 pun laju daripada ex5 standart sebenarnya
aku penah bawak sampai 140kmj meter kriss
ex5 aku pun tak larat pegi takat tu

zamreda
13-07-08, 07:15 PM
fx125 ade jual lagi ke?klau ade lagi syok.5 speed 2.

spade
13-07-08, 10:08 PM
salam...( mungkin lari topik tp nak tegur) sebagai abang abang korang semua..hati hati lah bawa moto..jgn lah dok mencilok dan wheelie...apa moto pun tak pe...janji stabil...jgn dok angkat tayar depan selalu...aku ngeri tengok budak budak skrg bawa moto...ada sekali tu ada budak awal 20an,wheelie depan aku...( masa tu tak ada kereta, line clear) aku kejar dia...aku terajang taya depan dia...jatuh...aku tolong dia...aku tanya dia..sakit tak jatuh....tersengih je..kalu dia menjawab aku atau marah kat aku..mau aku pijak dia....aku kol bapak dia guna enfon dia..bg tau ttg anak dia kemalangan..bapak dia cakap lantak dia....
KESIMPULAN: Semua tak suka...AKU LAGI LA TAK SUKA..panas hati...kpd adik adik..hati hati bawa motor..jgn loqlaq bawa moto...aku jumpa lagi...aku terajang moto..Salam....

zamreda
13-07-08, 11:10 PM
bagusle nasihat si spade nie.pernah tgk kat youtube,2 ekor mamat jatuh kat highway ketika tgh willy.

adioz88
14-07-08, 07:39 PM
fx125 ade jual lagi ke?klau ade lagi syok.5 speed 2.


FX 125 6 speed :macho::macho:
bayangkan betapa sedapnya memacu enjin

keluaran baru tak ada dah tapi yang masih dalam stok kedai ada lagi
harga pun nak macam LC baru
tapi teknologi tu penting :sengih: