PDA

View Full Version : caj astro untuk pindah rumah?



kiroro
11-08-08, 10:53 AM
korang nak tanya la... kalau pindah rumah baru kan.. sape2 yang ada astro tu nak pindah kan astro buat sendiri ke suruh astro gak pasang kan? ken caj tak? klu kena berapa?

Dd
11-08-08, 10:54 AM
aku buat sendiri. bukak sendiri, pasang balik sendiri jugak... kalau takleh
pasang sendiri panggil lah orang... tak mahal rasanya

CikTulip
11-08-08, 10:55 AM
masa aku dulu kol je astro.... pastu astro arrangekan technician dia ... so technician dia buka dr astro dr umah lama pasang kat umah baru... aku kena aritu rm100 lebh gak la.... pastu kena lak kat umah baru aku tu piring dia jauh so kena tambah wayar maka tambah la duit skit.... kat rm200 gak la..... tp siap semua la....

kiroro
11-08-08, 11:00 AM
aku buat sendiri. bukak sendiri, pasang balik sendiri jugak... kalau takleh
pasang sendiri panggil lah orang... tak mahal rasanya

Dd.. abih alamat tu ko tukar camner kat astro? boleh ke pasang sendiri?


masa aku dulu kol je astro.... pastu astro arrangekan technician dia ... so technician dia buka dr astro dr umah lama pasang kat umah baru... aku kena aritu rm100 lebh gak la.... pastu kena lak kat umah baru aku tu piring dia jauh so kena tambah wayar maka tambah la duit skit.... kat rm200 gak la..... tp siap semua la....

RM 200?!.. mahalnyer asteruk ni.... semua nak caj..

CikTulip
11-08-08, 11:11 AM
tu la,..... alamat tu ko kol astro maklumkan.... tu la kalau ada kawan yang pandai mtk dia la tolong pasang kan..... dah la tu elok2 genap setaun pasang prob. pulak, ada chanel leh tgk ada yg x dapat... tah apa tah panggil lagi technician astro lg, tup2 dia kata pemancar kat piring tu pecah ada org baling benda dr atas kena dia.... pastu wayar sambungan prob. putus kot.... tkr le suma tu kena rm160.....

derang ni memang nak duit je..... kalau ikutkan malas nak pakai astro tp nak buat cam mana jiran kiri kanan depan blakang pakai, kena gak la pakai kalau x TV x elok siarannya, payah nak dapat.... tu yg leceh tu....

nabora
11-08-08, 12:58 PM
baru buat hari tu.. semua sekali total RM150..

memula nak buat sendiri je.. mintak tolong kawan bukak.. tp since rumah tinggi, risau plak takut jadi apa-apa kat org tak professional ni..

so,leave it to the pro la.. kalau jadi apa-apa diorg ada insurance..

call astro service, nanti dia arrangekan time utk bukak dan pasang.. sebab dulu bukak dekat melaka, dan pasang dekat cyberjaya..
kena RM50 untuk bukak, dan RM100 untuk pasang..

nonie
11-08-08, 01:32 PM
ari tu nonie upah org pindahkan RM100 je... kedai dia kat area2 Tmn U tu kiroro

mEteOr_gArD
11-08-08, 01:38 PM
baik amik baru je cenggitu...bru rm 50.

CikTulip
11-08-08, 02:59 PM
tp tu la kalau ambik baru pakej dah lain dah....

LisaAlinda
11-08-08, 03:03 PM
tak pun...kan ada yg diaorang tampal kat dinding2 tu..
try call...rega tu bincang la dgn dia..manatau dapat murah lagi...

kiroro
11-08-08, 03:26 PM
ari tu nonie upah org pindahkan RM100 je... kedai dia kat area2 Tmn U tu kiroro

nonie.. ada contact nombor tak? pastu alamat rumah je la kita tel asteruk suruh tukar ye?
thank millionnn nonie....

Hairanaz
11-08-08, 03:32 PM
aku buat sendiri. bukak sendiri, pasang balik sendiri jugak... kalau takleh
pasang sendiri panggil lah orang... tak mahal rasanya

aku pon camni la jugak.....3 kali pindah 3 kali la cabut pasang sendiri....tp bukan aku laa...laki aku....hehehe...

eksp
11-08-08, 08:12 PM
owh... aku ingatkan memang FOC kalau pindah umah.... sebab seingat aku kakak aku pindah umah arituh macam tak bayar pape pun...

atau adakah aku tak perasan time kakak aku bayarkan...

atau depa lupa mintak bayaran? hehe :D

shrek
12-08-08, 08:50 AM
ekceli takde ape2 cas utk pindah astro nih....cabut pasang astro ni is not part of astro procedure....it`s more to sub con punye keje...aku DIY je dari A to Z....save la RM50~100.....add boleh tukar ikut mail je......

kiroro
12-08-08, 09:44 AM
ekceli takde ape2 cas utk pindah astro nih....cabut pasang astro ni is not part of astro procedure....it`s more to sub con punye keje...aku DIY je dari A to Z....save la RM50~100.....add boleh tukar ikut mail je......

shrek... aku dah call asterukni tanya berapa caj.. ceh sampai RM150!! mahal giler... cekik darah betol asteruk ni... camner ko DIY tu.. ada manual dia tak? sharing la beb..

sesape ada contact no. orang pasang area JB, leh bagi tak? dari aku bagi asteruk samapi RM150 baik aku upah org pasang je kan...

meeztaraque
12-08-08, 09:50 AM
Kalau duduk rumah rendah bleh buat sendiri..
Tapi kalau dok umah tingkat 25 jgn la..
Bahaya!

Baik le spend 150 - 200 dari membahayakan diri sendiri.

nonie
12-08-08, 11:04 AM
try call no ni 0177614011 mamat yg pindahkan astro umah kitaorang. ari tu kitaorg tanya ngan tokey dia kat kedai area2 tmn U tu... kot la blh deal ngan dia dapat lagi murah ke hehe...

rollin_04
12-08-08, 12:24 PM
astro ni mmg cekik darah...dulu time mak aku pindah pun..mcm tu gak..dlm 150-200 gak terbang pastu pasang kejap ada kejap xde channel dia...service dia jgn ckp la LEMBAB...last2 pasang aje yg baru dpt decoder baru lagi tapi nasib baik time tu ada promosi pemasangan percuma...so akaun lama cancel bukak akaun baru..aku mmg tak akan pasang Asteruk ni..membazir aje...tiap2 bln nk byr...peduli apa aku w/pun semua jiran aku ada Asteruk...

zamreda
12-08-08, 12:49 PM
memang caj pon kena 100 jugakle.Dari segi wayar baru tak berbaloi kena sampai 100 lagi pesal wayar 2 boleh dapak kat kedai cina dlm 2 inggit semeter.

eksp
12-08-08, 11:31 PM
mak aih.... boleh tahan jugak mahalnya tuh kalau kena RM150...

tapi kalau pasang sendiri pun payah jugak kan.. kang siaran tak clear la dan memacam lagi masalah....

ermmm...

bamboo_bee
16-09-08, 09:09 PM
bee ari tuh masa pindah kan.. bee upah org kedai letrik yang pindahkan kuali astro tuh... kena RM80... pastuh kan... signal astro bee jadi bengong... kejap ada kejap takde.. mcm ala hari nak ujan gituh... pastuh bee report kat astro kata... dia akan anta techinician... orang astro tuh siap pesan bee kena bayar RM50 as service charge...

pastuh sampai la techinician dia... bukan technician betul pun... sub punye... apek tua... dia pun panjat atas bumbung bee... dia bawak la master dekoder.. agaknye la.. besar gabak dekoder yg dia bawak tuh.. and reset semua channel astro bee.... bee yang suruh dia buat cantik2... tanak ada problem lagi kan... dah la masa tuh bee duk rmh sorang2.. maklumla.. weekend wife.. so.. bee pun check everything... and bee pun puas ati...

dek kerana kesian dengan apek tuh kan... bee pun bayar extra 50... dia tak mintak pun... tapi takpela... service bagus maa... happy ohhhh!:senyum:

mharry
30-10-08, 11:01 PM
nak pindah piring astro call le aku...area lembah klang saje...tapi kalu apatment tinggi aku takmo...aku gayat..kalu rumah teres tu takpe ler

kiroro
10-11-08, 04:08 PM
astro dah buat pemasangan percuma mulai jan 2009 hehehe
dah ramai yg komplen le tu..

mharry
11-11-08, 07:55 PM
ye ke free...entah2 ada hidden kos kat dalam bill monthly...aku ni bukan caya sangat astro ni

lordnikon
14-11-08, 03:49 PM
kalo umah kayu senag je psg sindri...paku jer..kalo umah batu susah sket nk kena drill sumer..pastu keje nih bukak keje sorang..nak kena ada yg tolong...piring astro tuh beratt woo..kalo dah panjat tangga nak bawak piring tuh nak drill lagi..silap aribulan leh jatuhh..so advice soh la kedai letrik pasangkan..maybe upah dlm rm100 je kot..

husain7800
14-11-08, 03:51 PM
aku hari tu buka & pasang sendiri je ... untung pasal rumah baru aku dah ada siap tapak skru ... tinggal pasang je ... save rm150 ... :sengih:

Lestari
14-11-08, 04:06 PM
saya penah pindah umah ... Astro caj RM150. pelik betul bukan susah sangat buang dan pasang tu. rumah teres jer. bukannya umah apartment 10 tingkat.

amx
14-11-08, 04:46 PM
masa aku pindah umah, aku bukak sendiri. masa nak pasang kat umah baru, orang astro tlg pasang caj RM50, caj termasuk dia carik tuning sekali.

mushaliqa
22-11-08, 12:14 PM
Salam.. beb.. aku rase aku penah nampak iklan kat astro, promotion FOC untuk yang nak pindah.. kalo tak salah aku sampai akhir bulan 1 nih.. ko try tipon owang astro... takot yang ko tipon tuh sub co. je... :D huhuh.. ko try la...

minhaj
10-12-08, 11:47 AM
a'a
sampai ujung december
so saper2 yg nak pindahkan astro tu....
buat ler dlm bulan ni
itupun kalau dah konfem pindah umah dlm bulan ni ler....hehehe

shrek
10-12-08, 12:03 PM
utk pindah astro DIY

1) dismantle dari rumah lame, start dengan disconnect cable belakang decoder. then cabut cable kat piring astro.

2) dismantle piring dari dinding, ada 4 or less skru yg ikatnye..

3) sampai tempat baru, pasang balik cable ke dekoder & TV..

4) part ni yg leceh, camne nak pasang disk astro ni...aku rase ketinggian tak jadi masalah, asal dapat ke arah langit, good enough....cari jiran2 & cari arah piring mereka dipancarkan....then pasang ketat 4 skru ke dinding...pasang balik cable dari dekoder ke piring..sebaik2, capture photo dlm digicam bagi yg tak sure, or yg dpt photo memory pun cukup baik utk ingt cara ikatan cable tu

5) now ready to set...tekan menu -->signal , then nampak yg ada indication bar, merah mean weak, hijau beserta bunyi beep beep adalah signal terbaik..cara nak dpt signal, nut di arm hollow tube tu dilonggarkan bagi disk boleh digerak kanan kiri & atas bawah...sorang standby kat depan TV , sorang lagi adjust sampai dapat....once dapat signal, ketatkan semua nut yg dilonggakan tadi..

6) Done!!...

madhuri
26-12-08, 05:08 PM
Salam,

i ni baru kat sini...tetapi terbaca post pasal astro re location ni, terasa perlu sangat nak kongsi pengalaman dengan u all seme ni. i ni baru pindah rumah kat area puncak jalil. Memandangkan sekarang ni tengah ada promotion pindah piring astro FREE maka i kontek la astro customer service tu. So... arrange ngan dia... siap bagi alamat, siap bagi no laporan sekian, sekian.... org customer service tu cakapla, nanti ada technician astro akan datang re locate piring tuh.

Janji dengan technician tu kat rumah lama (uk perdana) datang kul 5, by the time kul 5 lebih, tak der jugak nampak bayang. Call lagi dia, dia cakap dia ada hal sikit, kul 5 30 cam tu baru leh datang. Tunggu sampai 5 45 tak datang gak. call balik, dia kata kul 6 30 pm, tunggu 6 45 tak gak sampai. By then, call lagi dia....i pun dah naik angin gak sebab kita penat tunggu kat rumah kosong...punyala boring. Barang2 seme dah angkut pi rumah baru.

Dia sampai kat kul 7 petang, trus pi kat piring tu bukak skru...gaya mcam perompak la.... siap baling2 piring tu atas lantai simen.... peh tu llum sempat kita tanya nama dan tengok kad astro dia, dia dah tarik2 wayar kat dalam rumah tu macam nak putus wayar tu i tengok. Dah tak dpat bukak wayar tu, terus je dia potong....ya rabbi...cam penyamun la dia ni.... tanya jalan pi rumah baru pun sambil lewa, lum sempat kita toleh dia dah hilang...cam jin gitu...

I pun pergi la ke rumah baru sebab takut dia tak jumpa jalan.... baru nak sampai selekoh pi bukit jalil tu dia tepon kata tak dapat panjat bumbung, bumbung basah, nanti bahaya. I kata bukan hujan pun lagi....peh tu, orang suh pasang kat atap porche kete tu je, bukan suruh dia naik bumbung rumah. Rumah pun rumah teres dua tingkat, bukan apartment 50 tingkat. Dia akur, walaupun dengan nada cam tak beria. Tak sampai 5 minit lagi, dia call semula, cakap dah hujan, tak leh pasang..... i kata ok...u tinggal jer astro set tu kat rumah i (masa tu dah fed up ngan dia dan jugak astro, i pk nak panggil electrician lain je pasang)...dia cakap x payah la... dia datang esok je pasang.... trus letak telepon dan tak angkat2 dah tepon dia bila i call balik....

i punyalah bengang dengan manusia sorang ni.... rasa mcam nak tonyoh2 je muka dia kat piring astro tu.... malam tu jugak i call astro customer service.... cakap i bengang dengan technician depa yang tak layak langsung deal dengan customer... macam hantu.... tau la FREE service, jangan la layan customer macam sampah...

so to all of you yang nak re locate astro, please chechk betul2 technician tu.... ada yang perangai macam hantu...

UNDERTAKER
27-12-08, 07:15 PM
Isykkk...X patut betul puan di atas dilayan sebegitu ghopa....
Harap2 kejadian ini tidak berlaku pada org yg lain....

zamreda
27-12-08, 07:40 PM
ade polak mcm gi2 yer?biasaler klau free caj mesti asteruk tak aksi duit kat teknician nie..sape yng salah sobonarnya?rasenya salah astro tu..

UNDERTAKER
28-12-08, 07:47 AM
Mentang2 buat keje free...
Korang bolayan je erk....

hrya
14-01-09, 04:54 PM
just nak share kat sini..aku pun baru pindah rumah, jadi aku call la astro konon nak dapat yg free untuk pindah rumah la ni..

astro di rumah lama aku tak de pasang piring nih. cucuk je kat dinding, diorang panggil centralized kot. rupanya aku tak x dpt yg free tu sebab akak astro tu kata ikutkan syarat, piring tu mesti diorang cabut dari rumah lama dan diorang pasang kat rumah baru. so, dalam kes aku nih, aku tak layak la sebab x de piring nak di cabut dari rumah lama. aku cakap kat akak tuh, lagi la senang nak pasang piring je, sekali kerja je. tapi dia berkeras jugak kata aku tak layak dpt yg free tuh..

skarang aku tgh cari sesapa yg boleh pasang piring nih, akak tu kata kalu org astro kena bayar 100.

shrek
14-01-09, 06:00 PM
so the best thing...DIY....

rasenye aku akan pindah melaka --> KL dalam this month...kalu ada kesempatan, aku amik gambar then post sini...

AzeaF
18-01-09, 09:06 AM
aku dgr mmg free.. tapi blum penah jumpa lagi...

DIY je... yg penting, cukup tools...
tgk jiran2 punye piring menghadap mana, then pasang...

klauth_2
18-01-09, 10:31 AM
free, dgn syarat org asto yg bukak, dia yg pasang.

mharry
19-01-09, 02:34 PM
aku leh pasang astro RM50 je...tapi area dekat2 je la ngan umah aku,,hehehe

cikmistry
19-01-09, 02:43 PM
hmm, kalo baru nak psg pulak mcmana?..
brape harga dya?..
xde ke yg baru amek astro kat cnii?..