PDA

View Full Version : Honda Jazz



amx
22-08-08, 05:24 PM
tak nmpak lagi preview pasal Jazz kat sini. aku tempek sedikit sbyk yg aku dapat nih. design cun...harga?? tak tau ler...

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008023hx5.jpg

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008002hk0.jpg

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008019jd7-1.jpg

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008020gf8.jpg

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008003nn5.jpg

http://i281.photobucket.com/albums/kk204/amxrules/jazz%20baru/15052008030es6.jpg

anytg info lagik kita kongsi sini.

ain07ik
22-08-08, 05:36 PM
Mate aku nengok memang cun abis......huhu......rega aku pun tak tahu.......

Utk yg dah berkeluarga cam aku ni sesuai sgt tapi.......huhu.......belum tiba masanye lagi.

Chinozie
22-08-08, 09:00 PM
biler wanita drive keta nie...dia jadi bertambah cun... :D

zahidjeng3x
22-08-08, 09:16 PM
nangis nengok keter neh.................huhuhuhu.....tada lagu.....

chi loco
25-08-08, 05:25 PM
tunggu jepun punye version sampai kat M'sia ahh (recond).. Ade moonroof dgn Navi..
harge dia pun mahal sangat ahh... 105k utk low end and 110k for high end... Engine 2-2 sama.. 1.5 i-vtec...
for that price baik amik Civic 1.8..118k.. lagi value for money aku rase...

eksp
25-08-08, 06:02 PM
biler wanita drive keta nie...dia jadi bertambah cun... :D

tambahan sket...

... dan membuatkan kita rasa nak ngorat dia kereta dia

cun jugak tuh... tapi aku rasa macam aku tak sesuai je bawak jazz nih...

amx
26-08-08, 01:14 PM
honda byk launching model baru ek. city pun ada baru.

ekzos_pipe
26-08-08, 03:35 PM
city baru tuh guna enjin sama dgn jazz ni kan? sapa ble konperm?

chi loco
26-08-08, 03:39 PM
city baru tuh guna enjin sama dgn jazz ni kan? sapa ble konperm?

tak boleh konfirm sbb tak kuar kt sini lagi.. tapi most probably yelah kot...
Aku rase honda punye enjin skang ni semua i-vtech..

eksp
26-08-08, 04:49 PM
tunggu je la dengan penuh kesabaran...

:D

mr_naza
26-08-08, 06:47 PM
lawa giler jazz baru ni....bila la mau angkat ni???hehehe

oolala
26-08-08, 07:03 PM
gue hanya mmpu tgok je.
x mmpu nk beli.

chi loco
27-08-08, 09:15 AM
beli pun tak mampu nak angkat lagilah tak mampu..

Kalau nak confirm pasal City tu boleh check kat website negara2 yg dah keluar.. Aku rase kat Thailand dah kuar kot.. Tapi tak semestinye spec yg kuar kat Thai definitely sama dgn kt sini tapi most prob the same.

piye03
27-09-08, 02:29 PM
model ni kuar tahun lepas kat jepun...
around bulan 9 kalu x silap aku...
nice gak aaa... kalu girl yg bawak, serius comel giler...

kat company aku nyer parking area, byk giler keter nih..
kat sini Jazz (kai sini panggil Fit) bersepah..
sbb tu kitorang panggil die lipas...

klauth_2
27-09-08, 04:04 PM
jazz mmg jun di mata hatiku, tetapi x pdn dgn rega.. baik amik civic

finyz
27-09-08, 06:42 PM
owh, ni la kete idaman aku.tp utk beli skang mmg xmungkin.klu ade mamat bujang pakai kete ni.tetiba je rasa nk ngorat wpon dia xensem.muehehehehhee.:hihi:

lonewarrior
27-09-08, 07:02 PM
aku minat jazz
tp duit tarak...so kira angan2 mat jenin je la
dari beli jazz...baik aku simpan duit yg lebih utk masa susah..
tp aku mmg suka jazz :nangis:

bentuk jazz ni mcm bentuk avanza yg di kecikkan lg
n sama bentuk cam keta mercz...yg model kompak tu

2009
28-09-08, 01:14 AM
Dalam iklan kat TV nampak cantik, dalam gambar yang korang kasi nampak buruk... Apsal hah?

Mata aku nampak kereta ni as kereta pompuan... lelaki pun boleh pakai, probably because kat Malaysia ni 'big boys toy' lagi mahal kot :sengih:


2009

fitri
28-09-08, 10:17 PM
cantik jazz baru..xnampak atas jalan lg.
nk beli jauh perjalanan lg..kalu org bg tumpang syukur la.

hsbc
29-09-08, 10:56 AM
aku yakin lg worth-it amik civic...brp top speed & stabil tak pada kelajuan jazz tu compared dgn civic?

p/s-tgk die nyer body pun tau mcm tk stabil je bwk laju2..hehehe

revomatrix
29-09-08, 05:36 PM
huhu...siap ada paddle shift gear ..dah macam civic 2.0

interior lawa ..part steering tuh same like civic 2.0;)

Lang
30-09-08, 10:58 AM
honda mantainen tinggi. siot betul.

maly
30-09-08, 11:10 AM
cantik........
tapi harga dia nak sama dengan civic

morpheuzneo
30-09-08, 12:00 PM
honda mantainen tinggi. siot betul.

Lang.. ko pernah pakai ke Honda? ko kata maintenance tinggi?

meh aku kasi tau ko..,

aku ada kawan baik aku pakai honda jazz., dan aku pakai Civic..

sebab utama aku pakai honda adalah - Maintenance murah!

serious murah..

1. 3 kali service pertama tu - PERCUMA !- tak payah keluar satu sen pun..

2. Service selepas tu - tengok pada jadual service aje.. - sekali service - upah labour dia - RM60.

3. barang-barang masa service , kalau tak nak mahal, beli laa kat luar, contoh :
- minyak enjin Honda semi-sintetik - kat honda RM88 cam tu kot, kat kedai auto - dlm RM70++,
- oil filter ori honda - kt Honda SC - RM28, kat luar - RM12 saja..

4. Aku sekarang dah tak pakai minyak honda, aku try pakai minyak Shell full-synthetic , sejak pakai minyak ni, enjin aku rasa lagi smooth., ringan.. dan service interval aku bukan lagi setiap 5,000km, sekarang 10,000 km.

5.mahal ke murah, aku rasa honda lagi murah laa berbanding aku pakai waja dulu., ada aje part yg patah laa, rosak laa., nk kene ganti.

6. benda2 yg aku tukar kat kereta aku tu, semua aku claim warranty :) free-of-charge..!

Kesimpulan nya, utk jangka masa sederhana panjang dan panjang - pakai honda lagi jimat.. dari segi maintenance. Tapi itu jika anda jenis pemandu dan pemilik yg tak menambah atau mengubahsuai bukan2 ler pada kereta tu.., kalau tak.. sama aje... duit hangus jugak.

trew
30-09-08, 12:17 PM
Lang.. ko pernah pakai ke Honda? ko kata maintenance tinggi?

meh aku kasi tau ko..,

aku ada kawan baik aku pakai honda jazz., dan aku pakai Civic..

sebab utama aku pakai honda adalah - Maintenance murah!

serious murah..

1. 3 kali service pertama tu - PERCUMA !- tak payah keluar satu sen pun..

2. Service selepas tu - tengok pada jadual service aje.. - sekali service - upah labour dia - RM60.

3. barang-barang masa service , kalau tak nak mahal, beli laa kat luar, contoh :
- minyak enjin Honda semi-sintetik - kat honda RM88 cam tu kot, kat kedai auto - dlm RM70++,
- oil filter ori honda - kt Honda SC - RM28, kat luar - RM12 saja..

4. Aku sekarang dah tak pakai minyak honda, aku try pakai minyak Shell full-synthetic , sejak pakai minyak ni, enjin aku rasa lagi smooth., ringan.. dan service interval aku bukan lagi setiap 5,000km, sekarang 10,000 km.

5.mahal ke murah, aku rasa honda lagi murah laa berbanding aku pakai waja dulu., ada aje part yg patah laa, rosak laa., nk kene ganti.

6. benda2 yg aku tukar kat kereta aku tu, semua aku claim warranty :) free-of-charge..!

Kesimpulan nya, utk jangka masa sederhana panjang dan panjang - pakai honda lagi jimat.. dari segi maintenance. Tapi itu jika anda jenis pemandu dan pemilik yg tak menambah atau mengubahsuai bukan2 ler pada kereta tu.., kalau tak.. sama aje... duit hangus jugak.

errrr... tak void warranty ke service 10K sekali?

------

City aku dulu 2 tahun free service :D

wassalam.

morpheuzneo
30-09-08, 12:29 PM
errrr... tak void warranty ke service 10K sekali?


trew.., kalau ikutkan orang honda service center.. mmg diaorang akan cakap void warranty.., tapi , aku mmg buat cam tu.., sejak dari 20k.., aku service tiap 8k cam tu..

takde pun void warranty..

yang penting.. major service tu .. kene ikut laa! kalau ada recomendation tukar apa2 barang tu.!

macam aku 40k service tu.. kalau ikut buku service - mau kena dekat 900 lebih., tapi aku beli barang sendiri.. tak sampai 500 pun., dalam 400 cam tu..

Yang paling penting - service sampai 15k tu .. mesti buat kat honda..!

dan .. service walau - tiap 8 atau 10k pun., mesti buat kat honda service center!

aku mmg buat kat honda service center saja!

minyak gear - kalau ikut rekomendation - tukar tiap 45,000 - tapi aku tukar setiap 25,000. bawak minyak gear sendiri (Honda ATF gear oil) - kenapa? aku sayangkan gear aku .., jadi aku tukar awal sikit.. , lagipun memang gear terasa lebih smooth.. selepas tukar minyak tu.

kereta Jazz pun sama, aku pesan kat kawan aku tu tukar minyak gear dia setiap 25k.. !

:)

Chinozie
30-09-08, 12:56 PM
mcm bercanggah jeee...



1. 3 kali service pertama tu - PERCUMA !- tak payah keluar satu sen pun..

elok laa percuma...tp mesti masuk dlm billing next service... :D
mesti diaorg pusing2 balik...same goes with other SC...maybe...



2. Service selepas tu - tengok pada jadual service aje.. - sekali service - upah labour dia - RM60.

takleh buat sendiri kan ?



3. barang-barang masa service , kalau tak nak mahal, beli laa kat luar, contoh :
- minyak enjin Honda semi-sintetik - kat honda RM88 cam tu kot, kat kedai auto - dlm RM70++,
- oil filter ori honda - kt Honda SC - RM28, kat luar - RM12 saja..

lerr...semua keta beli kat luar mmg murah...tp tak void warrantty kee ? masuk brg selain brg dari SC...



4. Aku sekarang dah tak pakai minyak honda, aku try pakai minyak Shell full-synthetic , sejak pakai minyak ni, enjin aku rasa lagi smooth., ringan.. dan service interval aku bukan lagi setiap 5,000km, sekarang 10,000 km.

Minyak Shell ape ? Helix Ultra 5W-40 ? Fully shn mmg ringan skit...belum try 10w-30 lg ringan... :D

5k ke 10k...tgk jenis minyak nyer recomendation...minyak den pakai tiap2 40k... :D tp tak berani...sesah sampai 20k jeee...fully syn gak...minyak group V lg, ester base...

tp tiap2 kali klo tukar minyak, minyak sendiri...tak void warranty keee ?



5.mahal ke murah, aku rasa honda lagi murah laa berbanding aku pakai waja dulu., ada aje part yg patah laa, rosak laa., nk kene ganti.

yg nie no comment...ade yg kata certain SC lain2 harga...ntah...den tak pernah gi SC... :D



6. benda2 yg aku tukar kat kereta aku tu, semua aku claim warranty :) free-of-charge..!

care to explain more...
nak gak beli honda...tukar spark plug Platinium, pastu claim kat honda...leh tak ? :setan:

morpheuzneo
30-09-08, 01:46 PM
mcm bercanggah jeee...



apa yg bercanggah tu?

aku dah buat.. dan aku masih buat.. ok aje warranty..!




elok laa percuma...tp mesti masuk dlm billing next service... :D
mesti diaorg pusing2 balik...same goes with other SC...maybe...


ada ke? tak pernah pulak macam tu..

memang percuma barang2 utk service dan free labour charge..

kalau cam proton atau perodua - dia tulis FREE service - tapi labour charge kene bayar.. (dlm erti kata lain - takde laa FREE mana pun.. )




takleh buat sendiri kan ?



buat sendiri., void warranty.. ler!



lerr...semua keta beli kat luar mmg murah...tp tak void warrantty kee ? masuk brg selain brg dari SC...


tak VOID pun, cuma tak semua SC accept barang luar! diaorang akan check.. , kalau bukan-bukan punya barang,. diaorang akan cakap - void warranty..

setakat ni SC yg aku pergi - ok aje., SC Puchong, SC Jln Kelang lama, SC Seri Kembangan.. semua terima saja..!




Minyak Shell ape ? Helix Ultra 5W-40 ? Fully shn mmg ringan skit...belum try 10w-30 lg ringan... :D

5k ke 10k...tgk jenis minyak nyer recomendation...minyak den pakai tiap2 40k... :D tp tak berani...sesah sampai 20k jeee...fully syn gak...minyak group V lg, ester base...

tp tiap2 kali klo tukar minyak, minyak sendiri...tak void warranty keee ?


baru sekali tukar pakai minyak Shell., dan takde VOID warranty pun..




care to explain more...
nak gak beli honda...tukar spark plug Platinium, pastu claim kat honda...leh tak ? :setan:

kalau dah tukar barang dalam enjin.. dan problem datang dari part yg korang tukat tu.., maka takde laa warranty dah..!

aku tak berani tukar apa2 pun..,

aku hanya tambah Voltage Stabilizer aje..

yg lain tak usik.. !

so dapat jawapan ya - Warranty tak VOID! .. asalkan SC tu ok! kene laa tanya dulu..., jgn main sesah aje..

Kesimpulan nya : Orang Toyota tak puas hati.. dgn statement honda ni.! :).. hahahahahar..

Selamat Hari Raya..

Chinozie
30-09-08, 02:05 PM
apa yg bercanggah tu?

aku dah buat.. dan aku masih buat.. ok aje warranty..!yea laa pakai minyak lain selain minyak dia...
keee dlm SC tu ade tawar minyak2 lain ?
minyak honda minyak shell and so on...tp harga diaorg laaa...
dan tak buleh bawak barang luar...



ada ke? tak pernah pulak macam tu..

memang percuma barang2 utk service dan free labour charge..

kalau cam proton atau perodua - dia tulis FREE service - tapi labour charge kene bayar.. (dlm erti kata lain - takde laa FREE mana pun.. )tu pasal den ade tulis "maybe"...

mane ade dlm dunia nie Free...tu yg den set dlm pale otak...
setkat free labour tu...mmg leh terima pakai...antara untung cepat dgn lambat jeee...


buat sendiri., void warranty.. ler!burgahahaha...yea laaa tau...saje jeee...dah koo tulis RM60...den cakap laaa tak leh buat sendiri...mesti diaorg buat...soo diaorg charge laaa...hahaahah...marah ? saje jee kasi koo pening...




tak VOID pun, cuma tak semua SC accept barang luar! diaorang akan check.. , kalau bukan-bukan punya barang,. diaorang akan cakap - void warranty..

setakat ni SC yg aku pergi - ok aje., SC Puchong, SC Jln Kelang lama, SC Seri Kembangan.. semua terima saja..!

baru sekali tukar pakai minyak Shell., dan takde VOID warranty pun..

nie yg nak tau...minyak koo bawak sendiri keee atau minyak diaorg ade jual kat SC... ?



kalau dah tukar barang dalam enjin.. dan problem datang dari part yg korang tukat tu.., maka takde laa warranty dah..!

aku tak berani tukar apa2 pun..,

aku hanya tambah Voltage Stabilizer aje..

yg lain tak usik.. !

so dapat jawapan ya - Warranty tak VOID! .. asalkan SC tu ok! kene laa tanya dulu..., jgn main sesah aje..


dah koo tulis camnie...


6. benda2 yg aku tukar kat kereta aku tu, semua aku claim warranty :) free-of-charge..! tak clear ape yg ko maksudkan...aku tanya laaa...
lain kali sebut betul2...hahahaah...



Kesimpulan nya : Orang Toyota tak puas hati.. dgn statement honda ni.! :).. hahahahahar..

Selamat Hari Raya..

owhhh anda sungguh silap...aku takde sebut dan bezakan dgn Honda atau Toyota...koo sendiri yg berpikir camtu...

aku just bertanya kan kenape koo berkata begitu...sbb mcm pelik...dan tak clear statement koo yg panjang lebar tu... :D ...soo aku tanya laaa...minta penjelasan...

yea laaa den nie tak pernah gi SC...semua buat sendiri...tak mampu nak bayar tinggi2...

jangan Bias sangat yea...

ke orang Honda mmg camnie...hahahah...
bkn nak mengata...tp mmg camnie...tak caya tanya member lain yg tak pakai Honda...sorry to say...but it's the fact...

zamreda
30-09-08, 02:05 PM
layanan bagus yerr honda nie.upah pasang pon takde.

morpheuzneo
02-10-08, 05:05 PM
hahhahaha.. orang honda mmg macam ni.. :d..

tapi.. nk gi minum kedai mamak kat cyberjaya tu... nk tumpang toyota biru gak.. :D..

boleh ke? :p

trew
02-10-08, 06:54 PM
hahhahaha.. orang honda mmg macam ni.. :d..

tapi.. nk gi minum kedai mamak kat cyberjaya tu... nk tumpang toyota biru gak.. :D..

boleh ke? :p

aku daripada kat glenmarie sampai la ke cyberjaya, tak merasa lg nak naik toyota biru :D

wassalam.

morpheuzneo
02-10-08, 07:58 PM
off topic : nak naik kereta toyota SEG rally biru tu.., kene bawak plastik muntah trew..!

semua corner dari cyberjaya ke dengkil (mamak dengkil .. biasa kitaorang pegi).., semua dia belasah flat-out.. :p..

bergegaar laa kepala otak kejap.. :D

btw : kereta honda jazz baru dah ada orang kt wisma 2 pakai? mcm pernah nampak.. tapi bukan hari-hari..

chi loco
06-10-08, 10:44 AM
Morph.... camne ko tau tak void warranty?? kau dah try claim ke???
aku pun tak pernah baca buku warranty tu... tapi mengikut fahaman aku svc kene buat kat SC dan kene ikut interval dia.. i.e. every 5000km....

Biasenye ko beli parts kat mane?? aku bukannye kenal sgt parts2 yg ori ni.. kang beli kat kedai ah beng kang tgk kotak je yg ori... so.. kene gi trusted suppliers...
so far aku pakai dah dekat 2.5 tahun tak claim any warranty lagi... cume battery aje haritu...

morpheuzneo
06-10-08, 10:57 AM
Morph.... camne ko tau tak void warranty?? kau dah try claim ke???
aku pun tak pernah baca buku warranty tu... tapi mengikut fahaman aku svc kene buat kat SC dan kene ikut interval dia.. i.e. every 5000km....

Biasenye ko beli parts kat mane?? aku bukannye kenal sgt parts2 yg ori ni.. kang beli kat kedai ah beng kang tgk kotak je yg ori... so.. kene gi trusted suppliers...
so far aku pakai dah dekat 2.5 tahun tak claim any warranty lagi... cume battery aje haritu...

aku dah claim warranty 2 perkara :

1. Engine blok aku - ari tu overheat - pasal hairline crack detected - manufacturing defect.. - claim warranty.

2. Power Steering motor - pun tukar baru.. - under warranty . tapi steering wheel aku masih berat..,, so maybe aku akan complain lagi skali..

3. Battery - pun claim gak.

mula2 memang diaorang akan cuba nak sergah ko.., takut2 kan ko.. kata servis tak ikut 5 ribu laa apa laa (aku mmg servis setiap 8-10k)

tpai major service aku tak pernah miss ler.

Kedai aku beli barang2 - Daya Auto Part - kat jalan lumut - belakang jalan Ipoh tu.., cari Ah Fatt atau Ah Fai.., diaorang mmg tak pernah tipu barang dgn aku., kalau nak barang bukan ori pun ada.. tapi diaorang akan bagi tau.. !

sebab? - diaoran pun 2-2 orang pakai Honda.. ! sama model.. :p.. er.. diaorang laa yg ngajor nyer..

tapi barang kene ori laa eh..! ko pakai barang bukan ori.. sendiri mau ingat ler..!

make sure semua resit2 pembelian.. dan resit servis simpan dgn elok..! kalau ada sebarang 'dispute' boleh refer balik semua rekod2 yg ada..!

selalu orang 'kalah' dgn honda SC ni.. sebab diaorang tak ingat rekod.. dan tak simpan apa2 bukti pun..

Chinozie
06-10-08, 01:30 PM
hahahaha...jgn layan sgt...
tgh layan kerja b4 raya tu...

skrang dah raya...mintak maap kalau tersalah kata...

trew - ler ape best sgt ketoo den tu...keta 2nd hand jee...bkn baru pun...lagi pun segan dgn korang...ape laa sangat keta bujang den tu...hahahaha....

morpheuzneo - oittt...mane ade...hahaha den kaloo bawak orang sopan jee...skali skala jeeee...

tu laaa cyberjaya nie corner dia best2...tp lepas nie nak bawak slow kee laaa...tayar baru beli 6 bulan...dah tinggal 50% jeee...

====================

wow jln Ipoh...jauh gak koo pergi...

power stereng masih berat...
ade leaking tak ?
tyre pressure ok ?
alignment ?

reloader
06-10-08, 02:15 PM
selamat hari raya... tumpang lalu ...

nissan & toyota only.. ehee.. jangan mare.. :D eerr... tambah Subaru bleh kot.. ahakss

morpheuzneo
06-10-08, 02:42 PM
hahahaha...jgn layan sgt...
tgh layan kerja b4 raya tu...

====================

wow jln Ipoh...jauh gak koo pergi...

power stereng masih berat...
ade leaking tak ?
tyre pressure ok ?
alignment ?

chin.. takde nak amik ati pun.., kita bukan kenal di alam maya saja.., lebih dari tu.. ;)..

jgn lupa datang beraya rumah aku nanti..! :)..

~~~~~~~~~~~~~~~

pasal steering tu.. dah check dah dgn kereta kawan2 Civic FD1 yg lain.. mmg mereka punya ringan sikit..aku punya stering berat..!

so.., baru tadi aje dah set appointment utk check balik benda tu.. dan problem lama - bunyi bising kat suspension depan tu.. - itu pun aku nak claim warranty jugak tu..!

so katanya - courtesy car akan ada minggu depan, jadi aku tukar kereta ler.. mereka ambik kereta aku, aku dapat kereta honda yg lain sebagai gantian sementara mereka mengambil masa utk repair kereta aku.

:)

eh.. apa cerita dgn kereta Jazz ni?

sapa yg nak beli? sapa yg dah beli? sapa yg dah pakai?