PDA

View Full Version : dapur skali hood



Iris
28-08-08, 11:16 AM
hi sumer,

* to mod if i salah thread tolong alihkan yer..xtau nk p tang mana..:lampi:

saya baru masuk umah baru, so ingat nk bli dapur skali ngn hook dia..nk tau la jenama apa yg paling best berada di pasaran nie.

bentuk kriteria yg di cari:-

1) tahan lama
2) senang cuci
3) berkualiti
4) api dia kaler biru
5) lagi best klu cun..

member suggest zanussi, ok tak produk nie..

klu bleh utk oven nk gak info, sbb nk dekat raya ni nak wat kuih..muahaha

tolong2 :tolongla:

thanks :peluk:

MukH
28-08-08, 11:18 AM
ko nak carik hob ker hood nih sebenarnyer....

Iris
28-08-08, 11:25 AM
ko nak carik hob ker hood nih sebenarnyer....

eh eh silap eja ker..HOB laa ekekeke :siulan:

morpheuzneo
28-08-08, 11:38 AM
huk..huk..huk..!

pening kejap kelapa (kepala aku.. )..

aku dok memikirkan.. dapur apa .. yg tergantung pakai hook..? ada ke?

:D..

Hood.. ! hob pun bukan..!

hob tu.. kalau ikutkan adalah nama lain bagi stove..!

dari Dictionary.com

hob1 http://cache.lexico.com/dictionary/graphics/luna/thinsp.png http://cache.lexico.com/g/d/speaker.gif (http://dictionary.reference.com/audio.html/lunaWAV/H03/H0312100) Audio Help (http://dictionary.reference.com/help/audio.html)

1.a projection or shelf at the back or side of a fireplace, used for keeping food warm.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``

yang kau nak cari ni dapur memasak sekali dgn penyedut asap tu kan?

yg macam gambar bawah ni kan..

http://www.osmansany.com/aptkit02.jpg

Iris
28-08-08, 11:55 AM
huk..huk..huk..!

pening kejap kelapa (kepala aku.. )..

aku dok memikirkan.. dapur apa .. yg tergantung pakai hook..? ada ke?

:D..

Hood.. ! hob pun bukan..!

hob tu.. kalau ikutkan adalah nama lain bagi stove..!

dari Dictionary.com

hob1 http://cache.lexico.com/dictionary/graphics/luna/thinsp.png http://cache.lexico.com/g/d/speaker.gif (http://dictionary.reference.com/audio.html/lunaWAV/H03/H0312100) Audio Help (http://dictionary.reference.com/help/audio.html)

1.a projection or shelf at the back or side of a fireplace, used for keeping food warm.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``

yang kau nak cari ni dapur memasak sekali dgn penyedut asap tu kan?

yg macam gambar bawah ni kan..

http://www.osmansany.com/aptkit02.jpg


:meleleh:aa'aaa mcm ni laa..ya Allah pesal la haku ni eja pon silap:tensi: muahaha:sengih:

yelah biasa dok guna dapur gas cap ayam jer..rege pon 29.90 , tu yg tak tau tu..

bro morpheuzneo, ada lagi dak gambar, skali ngn info ekk..thanks

CikTulip
28-08-08, 02:35 PM
Aku nye jenama elba.... setakat ni ok la... cuci pun senang sbb dia kaca... nak tepek gambo x de la pulak gambonye...

morpheuzneo
28-08-08, 03:10 PM
gambor takde ler..

ko mintak dgn indahrenovator.! dia mmg kene dia buat benda2 tu..!

aku cari gambar utk kasi idea aje.. apa ke benda nya hood tu..!

:)

tapi aku pun suka dapur yg ada hood ni!

hood yg aku tau .. ada 2 jenis..

satu janis hood yg takde exhaust keluar..

satu lagi yg ada exhaust fan keluar luar rumah..!

utk dapur orang asia.. especially melayu.. india..

elok pakai hood yg sedut asap dan punya exhaust fan keluar rumah!

sebab kita ni masak .. banyak minyak.. banyak asap.. dan bau..!

jadi kalau main hood dalam rumah aje tu..! takde apa effect sangat.., hanya sebagai trap minyak aje.

dah pakai hood ni..kene rajin cuci.. 2-3 bulan skali..! spray dgn de-greaser.. dan bukak semua bahagian yg boleh tanggal. serta.. lap.. dgn bahan yg boleh tanggalkan grease dan minyak..!

:)

CikTulip
28-08-08, 03:20 PM
ha'ah... kalau pakai yang serap minyak tu nanti ko kena tukar komponen dlm dia.. aku x to apa dia... cina yg pasang kat umah aku tu kata la... kalau yg pakai terus keluar x de apa la... ok... cuma nak kena rajin cuci la walau pakai yg mana pun....

Iris
28-08-08, 03:49 PM
oo cmtue ker..hmm klu pasang exhaust fan(sedut angin kuar) tu xyah hood(sedut asap & minyak) dh ker?atau dua2 kena ada?

kak ipaq i pon guna elba gak..so far good la dia kata..api pon cantik..

rege plak cmner..nnt aku dikelentong oleh apek tue..wuaaa wuaaa

CikTulip
28-08-08, 04:13 PM
so far ni aku tgk Elba murah sikit la dr zanussi tu... tp tgk pada kelebihan dia la.... kalau byk kelebihan ada sikit mahal la..... ada yang murah tu cooker & hood x sampai pun rm1k ada yg lbh.....

kdang2 derang jual 1 set kengkadang satu2..... tp Elba pun byk jenis gak patten dia

morpheuzneo
28-08-08, 06:49 PM
oo cmtue ker..hmm klu pasang exhaust fan(sedut angin kuar) tu xyah hood(sedut asap & minyak) dh ker?atau dua2 kena ada?



kene jugak ada hood..!


http://www.smisme.com/images/products/20070301Electrolux%20hood%202.JPG

macam gambar atas.. ada corong tu kan..! terus sampai ke luar rumah..!

just.
28-08-08, 06:53 PM
ritu mak aku nak jgk mende camgini.
skali syiling tinggi gile la.
rumah kayu lak tu.
pehh...

trew
28-08-08, 07:06 PM
beli dapur induction la... kurang asap.

wassalam.

emy
28-08-08, 07:36 PM
ni di panggil hood gak ke? :cipan:
umah aku ada mende ni je..

http://farm3.static.flickr.com/2342/2352068132_7862cd1a57.jpg?v=0

indahrenovator
28-08-08, 10:23 PM
xde le pakarnye gue ni..

basically,
1. filtered hood (sedut n lepas kat dlm dapur gak)
2. exhaust hood (tala luar)
3. filtered yg convered jd exhaust..
4. exhaust fan

maintenance pulak,
1. filter carbon kena tukar periodically (tgk la masak byk mane)
2. exhaust nye ducting kalo x ditukar, bau die nanti x bole thn woo
3. filtered yg diconvert plak, filternya di'buang' (xpakai) so turbinnye je kena lap2 n ducting kena tukar bile da ade bau
4. exhaust fan plak lap2 kipas nye (susa2 tukar baru je baru 60hengget)

harga,
termurah>termahal
-exhaust fan>filtered>filtered convert>hood suck keluar
-paling praktikal = elba (waranti 3tahun, part senang carik/uniform, murah)
-paling grand mampu milik= electrolux le
-paling grand unreasonable = fotile, eurogas etc
-praktikal utk 3++ tahun = faber, morgan, rg etc.. wakakak <-- sume ni xde sparepart tp murah 1,2 ratus dr elba

hint
- yg terbaik bg indah ialah converted filter hood
eg. hood&hob set elba plg murah <RM600, ducting pki PVC 16mm (4hengget sekaki) pastu install pulak exhaust fan kat hujung 60hengget.. kongkang2 lain x smpi seribu.. lepas 2,3 tahun paip tu buang je.. sbb aluminum ducting dkt 100hengget semeter..
aluminum ducting ni mmg bole dibersihkan tp kalo kasar2 sket bocor nanti.. kalo x bersihkan plak (after 2,3 years) bau die nanti xthn woo, penyakit pun laju je datang
- 1st thing kena consider is, ape saiz dapur tu.. kalo dapur besar or attach wit living room mmg seswai pki hobhood ni.. kalo dapur separate n kecik je, pki exhaust fan sudah..
lg satu, jarak hob&hood tu MESTI kurang drpd 28 inci.. kalo lbey, buang karan je.. sama gak kalo dapur tu kipas siling on.. dapur better pki standing/wall fan, so xkaco convection memasak tu..
ckp psl jarak hob&hood ni, guide nak tau height masa built table top, ukur 28 inci dr paras mata (sbb hood,wall cabinet seswai letak pd paras mata)..
ukuran tukang masak tau! jgn laki kau or apek wat table top tu nye ukuran! kuang2
**induction hob pun kena pki hood.. hood bukan sedut asap, tp bau+minyak+wap dr masak2 tu..
kalo nak ngk gambar elba filtered --> http://indahouserenovatio.blogspot.com/

phoooh.. da lama x wat essay cengginih.. :)

indahrenovator
28-08-08, 10:28 PM
lupa nak inform, hood yg sedut n tala luar harganya ribu riban.. sbb suction kipasnye kaw2.. kalo pki topi masa masak, bile tunduk (eg. nak cium bau masakan) topi tu bole disedut naik tau!

zamreda
28-08-08, 10:32 PM
ni di panggil hood gak ke? :cipan:
umah aku ada mende ni je..

http://farm3.static.flickr.com/2342/2352068132_7862cd1a57.jpg?v=0


exhaust fan ke betullah.

Iris
29-08-08, 08:30 AM
ooo ok tq, aku akan follow up ngn laki aku..kami plak auta apek tue..hehehe

indahrenovator
07-09-08, 07:02 PM
ooo ok tq, aku akan follow up ngn laki aku..kami plak auta apek tue..hehehe


http://i48.photobucket.com/albums/f235/indahreno/convfilt.jpg

contoh gambar converted filter hood.. dalam casing aluminum tu ade exhaust fan tala ke luar..

morpheuzneo
07-09-08, 07:53 PM
aku nak tanya..

kalau hood ni dah kurang berkesan..! sebab rumah aku punya hood ni jenama elba juga..

tapi hood ke dalam aje.. tak keluar.. ! (tuan rumah ni punya.. )

ada ke orang yg datang servis hood ni? sekali dgn dapur gas tu pun dah kene servis tu..

?

ChEf_N|3aM
07-09-08, 08:36 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f235/indahreno/convfilt.jpg

aku punya pakai hood macam nie..... dapat free bila beli rumah.... tapi dah rosak....

tapikan aku xde letak eksos fan ke luar...

indahrenovator
08-09-08, 01:44 AM
aku nak tanya..

kalau hood ni dah kurang berkesan..! sebab rumah aku punya hood ni jenama elba juga..

tapi hood ke dalam aje.. tak keluar.. ! (tuan rumah ni punya.. )

ada ke orang yg datang servis hood ni? sekali dgn dapur gas tu pun dah kene servis tu..

?


servis kena caj mahal woo.. sparepart dia pun bole thn cekik darah.. bersihkan je la kipas die.. filter tu plak mmg kena tukar.. kalo still xefectiv, try claim waranti la cos elba ni waranti motor etc smpi 3 tahun.. hob plak kalo pecah pun bole tukar.. kalo sumbat/kena servis tu len crita la..