PDA

View Full Version : Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)



treec00l
16-09-08, 05:37 PM
Salam,

tumpang tanye,

kedai emas mane kat kaw KL ni die punye brg kemas (emas) lawa2, dan dpt harge yg murah?

yang aku tau, kaw masjid india je. lain2 ade lagi ke? ke aku salah?

hehehe, tq2 :)

*aku nak beli utk wife aku*

morpheuzneo
16-09-08, 05:40 PM
kalau dulu2.. mmg aku slalu ikut Opah aku beli barang kemas dia kat Chow Kit., ada 2-3 kedai barang kemas situ..! elok2 dari Jln Ipoh masuk ke Jalan Tar aje.. terus nampak kedai tu..! murah ler kedai tu..! sebab tu opah aku beli situ kot!

kadang tu tak beli pun.. boleh tukar2 barang..! design lama tu jual..dan lebur balik.. buat barang kemas baru..

tempat lain aku tak tau kat kl ni.! Tomei.. Wah Chan semua tu.. mahal2 ler!! takleh tawar banyak plak tu..

CikTulip
16-09-08, 08:31 PM
aku selalu beli kat pohkong... memang la mahal sikit tp leh mintak kurang, lg 1 design kat pohkong lawa2 kalau ko nak dlm sogo ada 1 kedai poh kong, kat JJ wangsa maju, taman maluri, tesco ampang & tesco extra, cheras pun ada... itu yang selalu aku lawati la...

tp kalau nak yg betul2 kualiti habib la... tp old design kalau design baru pun mahal gile, kalau tomei barang kemas dia x tahan sgt... mudah patah mudah putus... wah chan aku x tau, x penah beli kat situ....

kat msjd india aku suka kat zenath begum...

kalu kedai yang besa2 x tau la pulak x pnh cuba....

LisaAlinda
16-09-08, 09:41 PM
ya..poh kong agak murah...pas tu kdg2 setengah outlet dia ada yg slash/discount rega punya (tp yg kecik2 punya la..besar tali kapal tu mmg tak de la)...tapi kalau bagus p la 2 3 kedai bezakan rega....lagi satu tengok masa gak..kalau cam time2 la ni kdg2 rega mas mahal sbb demand tinggi...


tp kalau habib buat sale mmg berbaloi...p la cari sana...

CupidOfLuv
16-09-08, 10:00 PM
habib aku kurang suka ah.. design dia old type punyaa..
yg lawa2 .. wah chan & poh kong
tomei ada emas 999 design cantek2 sgt.. :D
tapi malangnya x smua tomei outlet ada pattern yg sama

ini kalo kedai emas yg ada nama..

kalo yg biasa2 punya.. belah KL sorik la aku kurang tau...
kalo belah Penang ni.. aku tau sgt la :D

zantedeschia
16-09-08, 10:21 PM
tempat lain aku tak tau kat kl ni.! Tomei.. Wah Chan semua tu.. mahal2 ler!! takleh tawar banyak plak tu..

laa ingat kedai kat kampung ke boleh tawar2, nampak benar tak pernah beli emas :D

biasanya kalau kat kl orang beli kat poh kong la, nak murah kena tunggu dia orang buat sales

habib pun sama, worth it beli bila dia buat sales..kalau sajer2 nak beli poh kong la better

treec00l

beli la yang campur emas putih dengan emas kuning mesti bini ko suka
yang emas putih tu kat dalam sebenarnya emas kuning jugak, cuma dia salut je
incase la ko takut value emas putih tu takde nanti
wah sejuk hati wife dapat barang kemas time nak raya ni :D

Hairanaz
16-09-08, 11:34 PM
aku tak tahu la..naper aku tak minat ngan emas Poh Kong nie...kot2 mana pon aku tak beli la kat pohkong....design nyerlawa2..tp bagi aku buatannyer tak halus....tak setanding hasil kerja tukang mas melayu kita nie....sebab most of poh kong punyer barang kemas di buat gune machine or acuan....so itu yg tak berapa halus....

kalu aku citer aku beli barang kemas kat kampung aku di KB kang...off topik lak....tp mmg yer pong....aku kot2 mana pon mmg beli kat kampung aku kat KB...sana most of tokey kedai mas org melayu kita laa...pastu buatan pon mmg halus laa...kadang tu aku suh pak sedara aku wat jer...aku cakap nak pattern gini2...nanti dia wat laa....

kalu nak beli Mas ni insyaAllah la mmg mas 916 lah....tp kalu nak beli berlian lip lap2..itu kena hati2 dan pandai skit......kalau tak bulih kena tipoo hatta beli di kedai mas sendiri....kecuali korang tak kisah la pakai berlian swiss je .....

morpheuzneo
16-09-08, 11:51 PM
laa ingat kedai kat kampung ke boleh tawar2, nampak benar tak pernah beli emas :D



iyer le.., kan saya tulis kt atas skali tu., saya kecik2 ikut opah saya pegi kedai emas.. saya sendiri tak pernah beli emas, mmg kampung pun.. tak reti benda2 barang2 kemas mahal2 ni..:)

beli ler kat mana yg korang bekenan design dia..

betul ler apa yg hairanaz tulis tu.., kedai emas melayu.. mungkin design dia halus sikit kot? berbanding kedai2 cina moden yg pakai machine dan lampung.(ringan..)

treec00l
17-09-08, 02:52 AM
ish, aku biasenye akan tawar/mintak diskaun di kedai2 yg aku beli brg, kecuali jusco,giant,tesco, dan yg sewaktu dgnnya. kalo die xbagi, xpela. huhuhu.

zantedeschia (http://bincang.net/forum/member.php?u=2363)
oooo, emas putih tu pompuan suke ke? die salut je ke? harge die ikot harge emas gred mane?

sape tau gred2 emas arr? tolong susun dari yg mahal ke yg murah. 916, 999, etc.

mcmane emas yg org beli kat mekah/madinah? lain sket ke? lg murah erk?

musykil2. aku xde ilmu brg kemas ni, tp nak tau gak supaye xkene tipu. tq byk2 kwn2 :)

totti 10
17-09-08, 03:03 AM
emas ni ikot negara lain2
kalau mcm kat jepun cikgu aku penah citer
max dia 910 ke bape ntah aku pon tatau la
tapi gred tbaik yang ade kat negara derang pon
tak sebagus negara kite
yang 916 n lagi up tu cikgu aku ckp ade
tapi yang kaya tahap extreme mcm KJ je bleh bli :D

Mutant
17-09-08, 03:37 AM
:R
Salam

kedai mas yang kat masjid india tu semua bukan emas dia lain siket ker...aku tak pasti...tp aku ada tanya kat kedai˛ mas lain...kata diaorg itu mas india...kualiti kureng...tengok warna dia pun dah boleh tau itu mas india...

betul la cam Hairanaz cakap tu...kalau beli mas dari sana lagi cantik...harga pun ok...dulu selalu pegi beli kat PKNS ada satu kedai mas orang kelantan...cantik...harga pun baik...

sekarang ni poh kong jer la...tak leh nak ejas dgn time dia...tutup awal dan bukak lambat...
poh kong lagi cantik hasil kerja dia dari wan cah...yang lain˛ tu lagi kureng rasanya...pernah beli sekali kat kedai lain dari 2 ni...tak ingat nama kedai...kat ampang point tingkat satu...tp warna dia cam cepat turun la...memang la kalau cuci balik free...tp nak pegi cuci tu plak satu hal...

p/s: kalau nak cantik pegi la K.M Oli Mohamed yang dekat˛ KLCC tu...hari tu aku pegi sekali...aku tengok ada la satu kayu dia letak dalam frame...tah kayu apa tah...harga...beriban la jugak...hehe...tu baru kayu...kalau mas...hehe

zantedeschia
17-09-08, 08:18 AM
i
zantedeschia (http://bincang.net/forum/member.php?u=2363)
oooo, emas putih tu pompuan suke ke? die salut je ke? harge die ikot harge emas gred mane?

sape tau gred2 emas arr? tolong susun dari yg mahal ke yg murah. 916, 999, etc.

mcmane emas yg org beli kat mekah/madinah? lain sket ke? lg murah erk?

musykil2. aku xde ilmu brg kemas ni, tp nak tau gak supaye xkene tipu. tq byk2 kwn2 :)

oh paling murah emas paun, percentage emas dalam tu aku kurang pasti tapi
emas yang ni lama2 dia akan jadi lebam (certain part jadi kehitaman sikit)
lepas tu emas 916 (91.6% emas the rest aku tatau dia letak logam apa)
pastu diikuti dengan emas 999 yang ni high end sekali laaaa, biasa orang pakai
yang 916 je

kalau aku la aku suka emas yang berselang seli emas putih dengan emas kuning tu
cantik sikit, cuma sebelum beli make sure la ko tanya cina kedai tu yang putih
tu belah dalam emas kuning ke tak...so bila nak jual nanti takde la murah
(emas putih kalau jual balik takde harga tu yang orang kureng gemar)

actually macam kak zana tu cakap la nak beli emas yang halus buatan dan murah
dan boleh tawar2 ko kena pergi belah kelantan terengganu sana...dia orang hebat
dalam pembuatan emas ni...cuma kalau kat kl tu...hehe nak kedai2 melayu ada
kat pkns shah alam...aku tak pernah beli situ tapi situ memang orang kelate la jual :D

nana
17-09-08, 08:29 AM
habib pun sama, worth it beli bila dia buat sales..kalau sajer2 nak beli poh kong la better

saya sukaaaa time habib wat sales. design pong okay je. kalo kat jln tar cube try usha kat sebelah ssf, ada kedai emas (kedainye skali dgn kedai baju) tokey cina la tp mse kami pegi dia okay je leh tawar. btw, kat pasar keramat pong ada yg ni ramai melayu & bleh tawar..design mebi tak la cung sgt kot.

.

nick_purple
17-09-08, 08:52 AM
harge emas skrg bape ek segram??
rm90??93??95??

CupidOfLuv
17-09-08, 09:01 AM
nick_purple
kat Kedah skrg RM100/g :)

tree01
yang biasa org beli 916 sebab lebey keras dr 999
mcm zante ckp tu la.. 916 means 91.6% adalah emas tulen..
kalo 999 tu 99.9% emas tulen.. so brg kemas yg dr emas 999 ni tak sekeras 916
kalo emas yg ikat dgn batu permata/berlian tu.. kebanyakkan guna emas 725
kalo lembut sgt takle nak lebur nak corakkan utk ikat batu tu

ko tgh carik cincin nak tunang ek? :D

nick_purple
17-09-08, 09:41 AM
uikss dah naik 100/gm???
ingatkan br rm90++.. mahalnyerrr...
kalo kat kl bape ek harge emas /gram??
ade sesape tau??
p/s: weyh.. habib ade wat promotion dr 1-30sept... heheheh

izhani
17-09-08, 09:45 AM
sri pinang kat semua house pun ok gak...leh jugak tawar menawar....

kat pasar keramat pun ade gak....kedai org kelantan kat sini....design pun yg terbaru gak...ok je....kalau pandai mmg leh tawar menawar.....dapat rege murah....

Byha
17-09-08, 11:45 AM
la nih aku cuma ada satu cincin emas jek, belah rotan...
mmg x reti la nak ber-emas2 neh...
tapi tingin gak nak satu set, bracelet, rantai, cincin & subang...
masa aku blaja kat tganu dulu, tgk budak2 kelantan & tganu kebanyakan ada rantai, cantik2 siap ikat dgn batu lagik...
kat tpt aku, org spore la sakan... tp x minat sbb sarat jadik x berseni...

CikTulip
17-09-08, 12:15 PM
ko nak beli apa kat bini ko, gelang? cincin or rantai....

masaa aku beli rantai tangan 2 minggu lepas harga kat pohkong rm102/gram... tp aku dpt la harga kurang....

sebenarnya aku trade in barang2 aku yg lama pastu ambik rantai tgn .......

aku x byr sesen pun pastu ada baki duit aku dipulangkan... tp kalau amount yg byk dia x bg la kena ambik barang lain.... kalau sikit blh la dia pulangkan...

LisaAlinda
17-09-08, 12:21 PM
ko nak bli yg ada demond ke emas seketul je?
kalau ada demond baik ko p tgk habib since ada sale...td aku dgr radio, emas sri pinang pun sale... p la tgk

tapikan sapa kata poh kong dgn wah chan tak bleh tawar...mak aku bli tawar dapat je...kalau tak tawar rugi wooo....

CupidOfLuv
17-09-08, 01:01 PM
kalo kaya sgt takpe la beli tak menawar :hehe:
kalo aku pon mintak kurang sehabis mampu ..

zantedeschia
17-09-08, 01:19 PM
kalo kaya sgt takpe la beli tak menawar :hehe:
kalo aku pon mintak kurang sehabis mampu ..


hahah aku tak pernah tengok orang beli poh kong kat kl tawar menawar
tapi kalau mak aku beli kat kampung...ye lah cina tu sampai senget bahu dia mintak tawar

sebab poh kong sekarang kan banyak dalam shopping mall...beli barang kat shopping mall
mana boleh tawar...so aku assume macam tu la :gelakgoleng:

morpheuzneo
17-09-08, 03:41 PM
dekat2 raya ni.. mmg semua orangnak beli emas ya??

betapa penting nya utk kelihatan merelit-relit.. di hari raya.. ketika menyelak lengan baju utk mencedok kuah rendang tu..!

wow.. cantik gelang akak..! :)..

treec00l
17-09-08, 05:22 PM
nick_purple
aku nak bagi wife aku ler. hehehe
izhani
bunyi mcm menarik gak kat sri pinang (semua house) & pasar keramat

CikTulip
aku nak cari rantai....

LisaAlinda
aku nak rantai emas je. berlian mahal sgt. hehehe

morpheuzneo
mcm cite mami jarum tu. hahahaha


sape tau info pasal emas mekah/madinah?

kalo rantai, gred mane lawo? kalo berat die 17g-20g, die halus mcm benang je ke? hehehe. tanye mcm2 plak. nak tau punye psl :p

CupidOfLuv
17-09-08, 08:15 PM
17g-20g, die halus mcm benang? hahaha
even yg 8g pon lagik besar diameter dari gelang getah (rubber band)
(itu kalo yg jenis tak berat lerr)

barang kemas ni banyak jenis la bro..
ada yg jenis tumpat.. ada yg kelonsong ..
so.. bukan size yg penting .. ketumpatan/berat tu yg pentingnya

tanye la wife.. dia suka yang pattern cemana..
lain orang lain minatnya :D

mcm cupid.. cupid suka pattern rantai/gelang gila2 tuh ..
walaupon kecik jek .. halus.. tapi lawa pada mata cupid .. hehe

mungkin wife suka jenis bijik beras .. mungkin suka yg gedabak2 ..
mungkin suka bunga2.. takpon yg simple .. takde corak ke apa..

so kena la tanya dia..

LisaAlinda
17-09-08, 08:18 PM
senang citer bawa dia p bli sekali..tp jgn bgtau la nak p beli emas...kasi surprise!!!

CikTulip
17-09-08, 08:23 PM
senang citer bawa dia p bli sekali..tp jgn bgtau la nak p beli emas...kasi surprise!!!


ha'ah... abis crita

Dd
17-09-08, 11:28 PM
hahah aku tak pernah tengok orang beli poh kong kat kl tawar menawar
tapi kalau mak aku beli kat kampung...ye lah cina tu sampai senget bahu dia mintak tawar

sebab poh kong sekarang kan banyak dalam shopping mall...beli barang kat shopping mall
mana boleh tawar...so aku assume macam tu la :gelakgoleng:

sungguh la... aku tak penah langsung tawar menawar... aku
tatau pun poh kong bleh buat mcm tu...

Byha
18-09-08, 08:53 AM
arwah nenek aku & menantu kesayangan dia kalo gi kedai emas mmg sakan la tawar-menawar...
dorang kata tawar jek even kedai emas dlm shopping complex...

SixShot
18-09-08, 08:57 AM
Thus far.. sepanjang tahun ni.. harga emas memang a bit tak masuk dek akal.. rm90++ segram is actually masa sesuai if nak jual emas yg ada dalam simpanan.. but.. org zaman moden cam kita ni mana la reti bahasa nak jual emas.. cam suatu yg memalukan lah doing that... kan..

Emas.. kat memana pon harga lebih kurang.. coz upah aje berbeda... coz upah tu la jugak yg boleh di tawar menawar... if nak beli kat KL ni.. selain at kedai emas yg kecil.. ko better go to Wah Chan.. cas upan mereka kecil compare to habib dan lain lain..

CikTulip
18-09-08, 09:09 AM
sungguh la... aku tak penah langsung tawar menawar... aku
tatau pun poh kong bleh buat mcm tu...

boleh... pohkong boleh tawar menawar even dlm mall pun hehhe... sbb aku selalu beli kat situ... kalau aku x mintak tawar pun dia yg offer tawaran.. bkn sbb aku regular customer, sbb aku x pnh beli kat outlet yg sama tiap kali beli... pastu blh mintak nak barang camana, dlm bajet cam ni cam ni.... sonang

kurma
18-09-08, 11:20 AM
rasa2 nak menawar.. jgn pegi poh kong wahchan tu.. pegi kedai emas biasa je.. mana2 town misti ada kedai emas tu. Yg penting tau harga emas semasa.. kalau murah pun seringgit dua je..
Yg penting sebenarnya kita menawar adalah harga upah. Kalau bleh dptkan harga upah below rm20.. itula kemenangan mutlak pembeli emas haha sbb ada letak upah sampai rm60..
BIasa nak dpt rendah tu mmg kena bergadoh2 menawar.. which is org tak buat kat pohkong wahchan habib.. hahaha..

Tp kalau nak design lain dan tak kisah menawar skit.. pegila pohkong wahchan habib.. mmg design lain skit dr kedai emas biasa.

Bagi aku yg penting merelit.. design2 ni..kalau aku byk uwang baru aku terbuka hati nak gi 3 kedai di atas.. :D

utk yg masih loom faham.. katelah 1g = RM70.. so kalikan la jumlah gram emas tu..berapa RM sepatutnya? Doang misti letak harga sampai lebih rm100.. kasi ketuk sampai kurang dan puas hati.. tak dpt bawah rm20.. rm50 ke okla gak.. at least separuh la dari harga upah asal (difference jumlah keseluruhan dengan jumlah harga emas setelah didarabkan)

zantedeschia
18-09-08, 12:09 PM
ada satu lagi kemusykilan...berat emas yang dia tulis kat kertas kecik tu
betul ke? mana tahu berat 18.25g dia tulis 19.25g dah kena bayar extra 1g

rasa2 boleh request tak mintak dia timbang depan kita...mana tahu kena kelentong

mak aku biasa beli emas kat melaka jer cina kedai emas tu pun dah kenal siap tempah bagai
dulu jiran sebelah rumah je tukang emas...hahah memang kaw kaw la mak aku menawar
yang rajin ke poh kong ni makcik aku je la

tak faham la,kalau suka barang kemas ni kira materialistik ke? at least macam satu pelaburan
disamping dapat melaram...dari beli kereta mahal2 harga drop every year baik beli emas
mencanak harga naik tiap tahun tak reti turun :D

CupidOfLuv
18-09-08, 12:41 PM
kalo musykil.. boleh soh dia timbang .. :)

kedai melayu ni aku based on trust la.. ye la kan..
duit beniaga.. jadik darah daging tuuuuuuuu ..
esok˛ kalo dia nipu .. dia jawab la ngn tuhan..

Hairanaz
18-09-08, 01:18 PM
boleh jer nak request depa timbang.....

biasanyer kalau kedai yg sker tipoo ni...dia tipu tan berat laa....

dia tulis berat 4g cth la kan...tp sebenarnyer berat dia 3.95g.....walaupun cumer kurang 0.05g.....tp that's a lot tu for gold! .mmg cepat kaye la diaorang....

treec00l
18-09-08, 03:29 PM
ok2. u guyz dah byk bg info. thanks a lot.

tp, satu soklan je yg xde org jwb lg.

psl emas dari mekah/madinah. ade sape2 penah beli @ ade ape2 info? mungkin dari segi kualiti, gred, harge, etc2, atau peringatan. hehehe.

CupidOfLuv
18-09-08, 04:43 PM
isk.. takde org jawab tu maknanya tataw la kot..hehe

ha nanti la aku balek try tanya ummi aku tu
kalo dia tau apa2 pasal emas mekah/madinah ni

treec00l
18-09-08, 05:25 PM
good. really appreciate ur effort. thank you very much :)

AbdullahCheng
18-09-08, 06:50 PM
emas ni campur ngan nikel. sekian terima kasih.

zantedeschia
19-09-08, 07:04 AM
tp, satu soklan je yg xde org jwb lg.

psl emas dari mekah/madinah. ade sape2 penah beli @ ade ape2 info? mungkin dari segi kualiti, gred, harge, etc2, atau peringatan. hehehe.

pasal emas mekah/madinah ni aku tatau lah...cuma nak bagi info kat sini
semalam kawan aku orang terengganu cakap emas dah turun harga 1g RM84
minggu lepas masa dia balik terengganu...tapi kat kuantan masih RM100 lagi 1g

morpheuzneo
19-09-08, 07:35 AM
^^^ sejak2 rajin beli emas ni.., terrer betul orang atas ni pasal harga2 emas!

er.. harga emas kalau nak jual balik .. naik ke turun?

emas zhulian tu .. kalau pakai tahan lama tak?

zantedeschia
19-09-08, 08:00 AM
er.. harga emas kalau nak jual balik .. naik ke turun?

emas zhulian tu .. kalau pakai tahan lama tak?

mesti naik harga emas yang lama kena jual semula...contoh rantai yang harga RM700

yang dibeli pada tahun 1996, kalau pergi tengok value dia sekarang kat kedai emas dah jadi RM1500++

emas zhulian tatau, kalau campur nickel dalam memang gatal kalau pakai :p

so beli emas bukan membazir yer, silap2 boleh dapat 2-3 kali ganda dari harga asal
tu kalau simpan lama la :D

Byha
19-09-08, 08:19 AM
tutup dulu yer, leh bukak thread baru utk sambung (^,^)v