PDA

View Full Version : Perkhidmatan teksi di Malaysia paling Teruk di DUNIA



Gripen
18-09-08, 01:44 PM
Malaysia's 'worst in the world' taxis
Sep 18, 08 10:56am
The ads promoting 'Malaysia: Truly Asia' aim to welcome visitors with a warm smile to a prosperous and modern nation, so the taxi fleet branded 'the worst in the world' can come as a bit of a shock.

MCPXEven the locals are not spared the shabby service of unkempt and hostile drivers behind the wheels of decrepit vehicles who refuse to use the meter, overcharge and pick-and-choose which destinations they will travel to.

At the popular KLCC mall under Kuala Lumpur's iconic Petronas Twin Towers is a typical scene, as a gang of cabbies negotiate with a young Norwegian couple just metres from a signboard warning against 'taxi touts'.

"Flat rate, flat rate, no metre," one driver insists as the tourists try to find a cab to take them to their hotel, less than two kilometres away.

Anxious to escape the baking heat, they agree to pay RM25 for a trip that would have cost less than three ringgit on the meter.

"Is it expensive? We don't know, we thought it is normal here," said the woman as they piled in with their shopping bags.

More frequent visitors, however, are vocal in their criticism and say that aggressive and unprofessional drivers are tarnishing the nation's image as a squeaky clean and hospitable destination.

"I first visited Malaysia in 2006 and I was impressed by everything I saw except for the worst taxi service I have endured," said Kabir Dali, an Indian tourist waiting in vain for a metered taxi at another mall.

"I paid a whopping RM260 from the Kuala Lumpur International Airport to town and was later told that was twice the proper amount."

Complaints about taxis are common in many countries, but in Malaysia it has escalated to an outpouring of frustration, on blog sites and in letters to newspapers.

Worst among 23 countries

In a survey by the local magazine The Expat, some 200 foreigners from 30 countries rated Malaysia the worst among 23 countries in terms of taxi quality, courtesy, availability and expertise.

The respondents lashed the fleet as "a source of national shame" and "a serious threat to tourists - rude bullies and extortionists".

Salvation is in sight though, as a number of smaller, up-scale operators enter the market to provide a more expensive but quality taxi service for frustrated visitors and locals.

The uniformed drivers, behind the wheels of smart new multi-purpose vehicles and sedans, switch on the meter as a matter of course and do not refuse destinations - surprising and delighting commuters in the capital.

Abdul Razak, operations manager for Dubai-based Citicab which launched here in January, said that even in poorer nations such as Thailand and Indonesia, taxis are smarter and the drivers far more courteous.

"I would say it is the worst in this region, undoubtedly. I have travelled to all countries in this region and our company operates taxis in many parts of the world. The situation here is the worst I have seen," he told AFP.

"The vehicles are in shabby condition, the driver will take you if he likes your face - that is, if he agrees with where you want to go for the price he insists on."

Licenses linked to politicians
The government has called on taxi firms to lift their standards, but various campaigns have achieved little, and many blame the lack of enforcement on rampant corruption in the police and bureaucracy.

"It is difficult for the roads and traffic department to take stern action," said a security officer at one city mall as he watched the touts swoop.

"Taxi operators and the company which hold the licenses are all linked to some politician or another," he said. "Drivers here are ruthless because they are unchecked by authorities who are almost non-existent."

John Koldowski, from the Pacific Asia Travel Association, said that "less than desirable" taxi drivers have an outsize impact on a nation's image.

"The first contact a tourist gets with locals is often during airport transits to hotels and it creates a very, very strong first impression, either be good or bad," he said.

"Authorities certainly need to do their jobs and act upon any complaints strongly, quickly and visibly."

sumber: - AFP


Siapa lagi kalau bukan orang UMNO punya.
UMNO politicians, threat to Malaysia's image to the outside world. :topi:

flamingo145
18-09-08, 01:48 PM
ye..ye.. perkhidmatan teruk lagi mahal..
dr bangi nk ke bandar seri putra pun diaorg charge RM25-30..
dengan alasan bile balik nnt takde penumpang..

Chinozie
18-09-08, 01:48 PM
hahahaha...
kena lagi...

mnajem
18-09-08, 01:49 PM
dekat KLCC tu masa aku pi Westin tu ada dua version TAXI. Satu unmetered, memang banyak, nak tunggu yang pakai meter kena tunggu cab lain pulak.

Dia ambik kesempatan la buat duit lebih.. tourist punye money exchange besar.. mana rasa mahal ke tidak.

Gripen
18-09-08, 01:53 PM
Tuh sumber news dari AFP, bukan Harakah or Suara Keadilan dan survey dijalankan oleh majalah The Expat, dan yang di survey pun Expat, bukan orang politik.

Bangkai gajah susah nak kaver, memang dah lama tau orang politik (UMNO) yang pegang lesen teksi dibawah Kementerian Ushawan.

Nak dapat teksi yang service macam Silver Cab (Singapore) or Comfort Cab (Singapore), lagi 20 tahun sekali pun kalau kerajaan lagu ni jugak, jangan mimpi. Forever Malaysia punya public transport never reaches 'World Class'.

eksp
18-09-08, 01:54 PM
apabila iman tiada di dalam dada... macam nih la jadinya...

:marahle:

Gripen
18-09-08, 01:54 PM
dekat KLCC tu masa aku pi Westin tu ada dua version TAXI. Satu unmetered, memang banyak, nak tunggu yang pakai meter kena tunggu cab lain pulak.

Dia ambik kesempatan la buat duit lebih.. tourist punye money exchange besar.. mana rasa mahal ke tidak.

True, but that's called 'stealing', and its haram, x kira kalau tourist tu Islam ke tidak.

flamingo145
18-09-08, 01:56 PM
hahahaha...
kena lagi...

hehe.. penah kena ke?

Chinozie
18-09-08, 02:00 PM
hehe.. penah kena ke?


hahahaha...
UMNO kena lagi...

takkan nak tulis complete kot...td tu ayat tersirat...

flamingo145
18-09-08, 02:01 PM
wahahah.. sorry la bro..
lembab sket arini.. tak sahur pg tadi..hahahaha...

Gripen
18-09-08, 02:02 PM
Aku penah kena, balik lewat dari opis, LRT dah takde, hari tuh pulak x drive gi keje and meeting pulak sampai lewat. 15KM punya jarak, kena ketuk sampai RM50.00.

Take it or leave it. Gi report pun, takde berita, siap bagi no teksi dan nama pemandu.
Kompeni teksi tuh, orang 'besar' punya.

Penah sekali, drebar teksi tuh cakap, lu nak report, lu report la, ini kompeni VIP punya.

Macam aku boleh agak je VIP mana punya dan kebal dari kena dakwa.

bergthegreat
18-09-08, 02:20 PM
Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...

mnajem
18-09-08, 02:26 PM
Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...

kat kampung aku Teksi(naik empat orang) dalam 40km sorang bayar RM3 je (dulu). skang ni tak tau la ada ke tak teksi, ramai orang hijrah ke bandar, soon akan jadi pekan mati la kot.

ekzos_pipe
18-09-08, 02:26 PM
salah satu list out dalam Misi Nasional PakLah, 2004-2020 membina rakyat dgn minda kelas pertama.

Gripen
18-09-08, 02:28 PM
Teksi yang menangguk diair keruh dan mecekik darah nie berlaku area lembah klang je..

area pedalaman still consider bertimbang rasa dan berhati perut...
memang diakui mahal la, charge teksi area kita nie...

Bang,

Teksi di kawasan luar Kuala Lumpur, bandar besar mcm Penang,JB,Ipoh pun...apalagi Kota Bharu etc mana pakai meter. Ini dah tahun 2008, bukan 1968, meter pun x pakai lagi.

Mana ada tambang bertimbang rasa. Tujuan diadakan meter supaya boleh ukur jarak yang dilalui dan tambang, dan diukur dengan tepat.

Macam mana nak jadi negara maju ni, isu kecik macam teksi pun sampai 2008 x setel2 lagi, apa lagi 2020.

Nak buat macam mana, teksi2 ni bukannya dimiliki atau diuruskan oleh syarikat swasta yang betul2 bebas, tapi proksi politik. Penguatkuasaan pun kelam kabut.

Bagi lesen kementerian lain, penguatkuasaan kementerian lain. Kalau lesen JPJ bagi, penguatkuasaan pun JPJ (dan Polis) bagus.

Cadangan ni dah lama NGO bawak kat gomen, tapi x diambil pedulik, sebab kalau diberikan pemilikan teksi ni kepada syarikat2 yg bebas politik, macam mana orang politik nak buat duit.

cerekpanas
18-09-08, 02:30 PM
x pernah naik teksi , naik moto buruk aku @ bas @ komuter jer senang ...
huhuhuhuhu

mnajem
18-09-08, 02:31 PM
negara yang besar macam US tu cab diorang monitor macam mana ye, kereta polis pun siap ada videocam sekali.

sure kalau letak cab+videocam tak boleh kencing punya..

masa ada 2 orang chinese mainland datang kat tempat keje aku haritu diorang tanya jugak pasal cab yang takde meter ni, dia kata kat China strict. aku pun maleh nak argue .. hehe.. actually penah naik cab tak pakai meter tapi lalu jem... dari Imbi-Gombak, RM10.. tak tau untung ke tak. ikutkan kalo jem tu tak sure la berapa caj.

bergthegreat
18-09-08, 02:36 PM
Bang,

Teksi di kawasan luar Kuala Lumpur, bandar besar mcm Penang,JB,Ipoh pun...apalagi Kota Bharu etc mana pakai meter. Ini dah tahun 2008, bukan 1968, meter pun x pakai lagi..

cantik sikit... aku naik teksi je time dating2 area JB dulu fungsi cun je meter diorang... betul ke nie... nie 8 tahun dulu...

kalau selain bandar besar tu ye... kategori pedalaman... memang xde meter... tapi still consider bertimbang rasa la... kebnaykannya kira langsam satu keta... but after kenaikan harga minyak skrg... berlaku kenaikan harga sedikit la...

permit teksi nie memang ada pihak2 tertentu yang monopoli... sepatutnya x bleh berlaku perkara sebegini...

Gripen
18-09-08, 02:43 PM
cantik sikit... aku naik teksi je time dating2 area JB dulu fungsi cun je meter diorang... betul ke nie... nie 8 tahun dulu...

kalau selain bandar besar tu ye... kategori pedalaman... memang xde meter... tapi still consider bertimbang rasa la... kebnaykannya kira langsam satu keta... but after kenaikan harga minyak skrg... berlaku kenaikan harga sedikit la...

permit teksi nie memang ada pihak2 tertentu yang monopoli... sepatutnya x bleh berlaku perkara sebegini...

Semua teksi di JB pakai meter? Ada penguatkuasaan? Semua ke separuh2 teksi yang ada di Larkin?

Hanya dikawasan lembah kelang i.e Kuala Lumpur, 99.9% teksi bermeter.

Aku merujuk artikel tentang masaalah teksi yang keluar di surat khabar few months ago. Dalam artikel itu juga menyatakan hanya teksi di Kuala Lumpur sahaja di wajibkan menggunakan meter dan penguatkuasaan.

Since ko kata ko kat JB, cuba pegi ke seberang selat tuh, tengok negara yang dipimpin oleh orang kafir, teksi pun bermeter :ayam:

Dah lebih 20 tahun or maybe sejak lepas diorang merdeka.

ali
18-09-08, 02:51 PM
aku paling takut naik teksi
entah kenapa
tapi kalo ternaik 'teksi tunai', ok jugak

bergthegreat
18-09-08, 02:52 PM
Semua teksi di JB pakai meter? Ada penguatkuasaan? Semua ke separuh2 teksi yang ada di Larkin?

Hanya dikawasan lembah kelang i.e Kuala Lumpur, 99.9% teksi bermeter.

Aku merujuk artikel tentang masaalah teksi yang keluar di surat khabar few months ago. Dalam artikel itu juga menyatakan hanya teksi di Kuala Lumpur sahaja di wajibkan menggunakan meter dan penguatkuasaan.

Since ko kata ko kat JB, cuba pegi ke seberang selat tuh, tengok negara yang dipimpin oleh orang kafir, teksi pun bermeter :ayam:

Dah lebih 20 tahun or maybe sejak lepas diorang merdeka.

if ko rujuk bandar JB.. yups.. semua teksi bermeter... even dari syakt2 berlainan...

ko nak buat perbandingan dgn negara sebesar daerah johor bahru tu... letak la ayah pin sekalipun.. silap2 maju negara tu...

for sure ada kelemahan dalam sistem sedia ada dan perlu penambahbaikan...

tpi statement ko menyatakan JB antara bandar besar xde meter... salah kenyataan nie....

mangabra
18-09-08, 02:55 PM
Selalu je naik teksi ni...tapi tak penah kena ketuk pun...
baik-baik pakcik drebar taxi ni....
Malaon mana yg buat onar ni....
selalu pelancung yg terkena ni...
Selalunye teksi ni bukan persendirian punye...
sewa atas sewa...tu yang nak mengaut gila tu...

LisaAlinda
18-09-08, 03:08 PM
Selalu je naik teksi ni...tapi tak penah kena ketuk pun...
baik-baik pakcik drebar taxi ni....
Malaon mana yg buat onar ni....
selalu pelancung yg terkena ni...
Selalunye teksi ni bukan persendirian punye...
sewa atas sewa...tu yang nak mengaut gila tu...

ya betul tu.....selalunya yg buat camni yg sewa atas sewa sbb nak cover balik untung diaorang tu....

aku penah kena sekali dr mid V nak balik ke opis aku...tapi dia silap sbb dia cas aku lg kurang dr rega besa..kiranya dlm hal ni aku beruntung la pulak!!

Huihhh teksi tunai aku pun mau naik...untung wooo

amieshoro
18-09-08, 05:20 PM
if ko rujuk bandar JB.. yups.. semua teksi bermeter... even dari syakt2 berlainan...

ko nak buat perbandingan dgn negara sebesar daerah johor bahru tu... letak la ayah pin sekalipun.. silap2 maju negara tu...

for sure ada kelemahan dalam sistem sedia ada dan perlu penambahbaikan...

tpi statement ko menyatakan JB antara bandar besar xde meter... salah kenyataan nie....

biar betik..

aku kat JB nie.. kerja kat JB.. duduk kat JB...

banyak kali aku naik teksi, aku rasa sekali jer guna meter..

yg lain semua jadi perghiasan jer... :tensi:

zamreda
18-09-08, 05:41 PM
padan muka kena heboh satu dunia.

wo0p
18-09-08, 05:49 PM
hahaha memang memalukan , kalau tourist datang, lagi2 la pakai kupon mahal nak mampus, contoh new wing area dekat masuk rm10 lebih pehh ,aku pun pergi la oldwing standard charge

morpheuzneo
18-09-08, 06:25 PM
teksi.. yg slalu kena - orang luar laa kot.!

aku kalau naik teksi.. aku tanya awal2.. pakai meter ke tak?

tak pakai meter aku tak naik..!

itu saja.. pilihan pada tangan kita..! bukan diaorang paksa pun.!

cuma skali pernah kena harassed dgn pemandu teksi tak bermeter yg nk paksa aku naik teksi dia.. dan bila aku insis dia guna meter.. dia halau aku .. dan bagi kata2 kasar kt aku - depan midvalley pulak tu.! aku selamba saja amik gambar dia.. dan kereta dia! apa2 aaku ada bukti..!

salah hishamudin hussein.. and the kak pidah geng - yg dok kontrol cukup2 CVLP..

pablo_the_don
18-09-08, 07:09 PM
tu ar.. bukan sumer la..tp ader sesetengah pemandu teksi mmng tahap mencekik darah punya..
kuat menipu...ape sangat la nak menipu setakat 2 3 ringgit..
pernah skali aku naik teksi dr ss2 shah alam ke masjid shah alam..x pakai meter dan x jam..
sampai2 mintak 6 ringgit..punya dekat mintak 6 ringgit.. pale hotak dier!!

Gripen
18-09-08, 07:13 PM
if ko rujuk bandar JB.. yups.. semua teksi bermeter... even dari syakt2 berlainan...

ko nak buat perbandingan dgn negara sebesar daerah johor bahru tu... letak la ayah pin sekalipun.. silap2 maju negara tu...

for sure ada kelemahan dalam sistem sedia ada dan perlu penambahbaikan...

tpi statement ko menyatakan JB antara bandar besar xde meter... salah kenyataan nie....

Next time aku kat JB, aku akan amik gambar teksi yg aku naik di Larkin dan di tambak Johor, ko tengok sendiri. Tak perlu bersifat defensif nak menutup kelemahan, inilah sebabnya kenapa things never improve, bila ada pendedahan, cepat2 tutup instead of addressing the problem.

Typical BN/UMNO lead goverment.

CupidOfLuv
18-09-08, 08:24 PM
Aku penah kena, balik lewat dari opis, LRT dah takde, hari tuh pulak x drive gi keje and meeting pulak sampai lewat. 15KM punya jarak, kena ketuk sampai RM50.00.

ok la tu.. RM50, 15km .. kat KL..

yg cupid kena..
dalam 3km, RM28.. dr Kompleks Bukit Jambul --> Penang Airport..
sapa yg org penang ble bajet la brapa dekat jarak dua tempat ni ..
dok dlm keta, seat pon tak sempat nak panas..
ada la dlm 10 menet camtu kalo gi dgn keta..
nak jalan.. tak mampu la pulak sbb agak jauh plak dgn kaki

kena katok sebab gi airport..
ingat org gi airport semua kaya-kaya kot ..
dah la xda public transport ke airport selain teksi ..

kami diutara ni takda teksi bermeter. harap maklom!
kalo ada ospyen selain teksi, takdanya org nak naik teksi kat sini
pembaziran kewangan

just.
18-09-08, 08:26 PM
siot je.
dorang main tipu2 warga asing.
sure lah org naik marah,.
org tue pun ade yang kene tipu.
sian je kat dorg ni
makan pun duit halal ke tak la tu

spider
18-09-08, 10:56 PM
aku naik teksi sini pun kena RM10 jarak dari rumah aku dari stesen bas 1KM :D kalau sbb
tak terdesak mmg aku tak naik dah tapi bas pun cam ciss.

perangai
18-09-08, 11:28 PM
aku sebagai penunggang motosikal sepenoh masa amatlah berasa saket hati dekat pemandu teksi yang macam gampang.

Eric Tiong
18-09-08, 11:30 PM
Dlm kes aku, sebab sakit hati dgn teksi,bukan poket x berisi...aku penah 2x balik rumah jln kaki...bpeluh2 km gak la

Satu waktu dulu..ada keja dari M.Tanah nak p A.Gajah, sbb nak cepat aku ckp kat drebar...x per bang, x yah tgu org lain saya byr satu teksi...senyum jer dia setuju...tup2 masa nak gerak dpt 2 lg passenger dia bole ckp kat aku...kira mcm tadi gak ya. Sakit hati tak? x cukup sakit lg dia tambah lg masa aku byr...kira halal yer? mau jer aku jwb HARAM...masuk neraka:setan:

Kes lain...aku tiba d Puduraya jam 4 pg, nak balik Selayang aku chartered satu taxi. Dlm taxi siap ada notis tambang lps pukol 12mlm dikira 1.5 dr hg biasa...bila spi dia tengok meter terus kali 2...bila aku tanya dia tambah lg ...ahh tol pun kali 2 (tol jln kucing)...nasib baik la masa tu aku x tau lg apa itu CK4!

Kes lain pulak...keta aku over heat kat Desa Pdn tangki air bocor! tahan2 taxi semua ketuk 3-4 puloh, at last ada satu taxi, yg bwk tu Indon dia ckp kita ikut meter la! Lega aku dlm byk2 kes ada gak 'malaikat' turun bagi bantuan. Tp aku kena guide la sepjg jlan...bila aku tanya, "tahu ke jln? dia jwb tau ...tp gaya dia bwk taxi tu sah2 aku tau yg dia x tau:lembu:

Back to topic...at least this one will add another Ripley's world record! Malaysia Boleh :tumbuk: ...

bergthegreat
19-09-08, 09:25 AM
Next time aku kat JB, aku akan amik gambar teksi yg aku naik di Larkin dan di tambak Johor, ko tengok sendiri. Tak perlu bersifat defensif nak menutup kelemahan, inilah sebabnya kenapa things never improve, bila ada pendedahan, cepat2 tutup instead of addressing the problem.

Typical BN/UMNO lead goverment.

hahaha.. im not defensive kawan... penyataan ko salah... teksi kat jb x bermeter... antara mereka guna atau tidak masalah lain...

perlu penguatkuasaan berterusan dari pihak berwajib la... biasa aku naik, function je teksi mereka nie...

mengkritik / cari kesalahan / byk beleh belajar dari typical loser mcm PR/PKR yang caca merba nie...

berkaitan artikel nie nie, maybe nie komen yang diberikan kepada pelancong yang terkena dgn teksi yang menangguk diair yang keruh nie... sebelum nie pun ada isu pasal teksi cekik darah nie...

so not surprise keluar artikel nie dari akhbar luar...

ps: yang x tahan tu, terus tuding jari.. cari scapegoat tu... apa punya tipical la...

amx
19-09-08, 10:01 AM
Next time aku kat JB, aku akan amik gambar teksi yg aku naik di Larkin dan di tambak Johor, ko tengok sendiri. Tak perlu bersifat defensif nak menutup kelemahan, inilah sebabnya kenapa things never improve, bila ada pendedahan, cepat2 tutup instead of addressing the problem.

Typical BN/UMNO lead goverment.


hahaha.. im not defensive kawan... penyataan ko salah... teksi kat jb x bermeter... antara mereka guna atau tidak masalah lain...

perlu penguatkuasaan berterusan dari pihak berwajib la... biasa aku naik, function je teksi mereka nie...

mengkritik / cari kesalahan / byk beleh belajar dari typical loser mcm PR/PKR yang caca merba nie...

berkaitan artikel nie nie, maybe nie komen yang diberikan kepada pelancong yang terkena dgn teksi yang menangguk diair yang keruh nie... sebelum nie pun ada isu pasal teksi cekik darah nie...

so not surprise keluar artikel nie dari akhbar luar...

ps: yang x tahan tu, terus tuding jari.. cari scapegoat tu... apa punya tipical la...

ini cerita pasal keseluruhan teksi yg bermasalah atau segelintir? atau nak cerita semua yg buruk tu datang nye dari umno? semua isu nak kait ngan parti politik? emm, aku rasa selagi anwar tak jadi PM, kita takkan dengar positif isu dari kerajaan kan? :leteh:

aku malas nak komen byk pasal teksi ni. nak salah kan organisasi atau driver? dan aku rasa, yg selalu jadi mangsa driver teksi ni, adalah pelancong. isu ni penah timbul dlm tv dulu, pelancong ramai komen pasal teksi kat malaysia.


nota kaki: dah byk kali aku naik teksi. antaranya kat KL, Selangor, Pahang, Johor, Terengganu, Kelantan. ada yg guna meter, ada yg main ikut timbang rasa.

tp kat Kelantan, bukan ada teksi jer, ada gak kereta sewa, juga ada dipanggil prebet sapu, depa nih takdak meter (dan bukan umno punya). cuma sekadar pandai la tawar menawar ngan driver tu. pandai tawar, dapat la murah. apa? takde org kena tipu naik teksi/kereta sewa ni kat negeri Serambi mekah? penipu ler!! takyah kerana sekor buat hal, semua dituduh buruk (sori, tak reti nak bermadah cam karam singh walia)

bergthegreat
19-09-08, 10:35 AM
dgn keadaa sosio ekonomi skrg yang agak kelam kabut... golongan anarchy nie... pantang nampak ada leaking.. terus tuding jari... nyamuk seekor, satu kelambu dia bakar.....

like amx said, selagi anwar x naik PM.. xde yang positif akan kelihatan dari kerajaan... ada rasional gak...

yang penting, protes... kira malaysia nie tgh dalam zaman mcm revolusi la...mcm revolusi perancis for example...

anyway ada pro n cons dia la...

ps:silap2 kucing sakit kat umah pun, salah kerajaan.. what a tipical loser thingking like this

zamreda
19-09-08, 10:53 AM
aku sebagai penunggang motosikal sepenoh masa amatlah berasa saket hati dekat pemandu teksi yang macam gampang.

tak suma gampang. ....
mmg patut kena heboh satu dunia barule rasa diorang nie sedar sikit.

NAZIRAN1979
19-09-08, 10:55 AM
Aku masa kecik dulu (sekolah rendah) tertinggal bas nak kesekolah. Aku tahan teksi nak kesekolah. Bila nak bayar dia kata tak payah dia suruh aku belajar pandai2.

amieshoro
19-09-08, 11:02 AM
kadang2 aku geram ngan teksi bukan sebab meter, tapi gak cara pemanduan yg agak seperti Raja di jalan.. suka2 masuk lorong orang tanpa signal.. brutal betul.

tapi, tak semua driver teksi mcm tue..

p/s: thanks pada abg teksi yg hensem yg bawak aku g balai polis dan pangil ambulans utk hantar isteri aku ke hospital semasa kemalangan jalan raya tahun lepas...

legolas
19-09-08, 11:17 AM
Salam,

Wah teruk tahap dunia! Satu pencapaian tu.

Pada pandangan aku, ini semua adalah attitude la tapi tak semua pemandu teksi yang macam ni. Lagi satu kita kena teliti gak masaalah pemandu teksi ni yang mungkin menjadi antara penyebab mengapa jadi macam ni selain faktor tamak.

Kita perlu sedar yang sekarang teksi individu semakin berkurangan & dikuasai oleh konsortium yang dimiliki oleh ahli koperat.

AKu pernah tanya abang yang bawak teksi tentang adanya pemandu teksi Indon yang tak tau satu benda haram pun jalan kat KL ni tapi boleh bawak teksi. Menurut abg teksi ni, mereka terpaksa membayar RM40-44 sehari sebagai syarat sewa beli oleh syarikat tak kira tengah sakit atau cuti. Katanya lagi, kadang kadang dah jalan lebih dari setengah hari pun belum dapat duit sewa lagi, minyak & NGK perlu di isi, itu belum masuk bab maintainance lagi, untung belum lagi kelihatan!

Menurut abang teksi ni lagi, kalau diaorang sakit atau cuti, diaorang terpaksa pajakkan kepada orang lain kalau tak, mana diaorang mampu nak bayar harga 40-44 sehari tu? Itu sebab jangan terkejut yang bawak teksi tu mat Indon yang tak tau jalan kat KL ni.

Maintainance - wear & tear teksi di tanggung oleh pemandu teksi & kenaikan harga minyak & barangan berasaskan petroleum betul betul menghimpit pemandu teksi. Sekarang minyak hitam & gearbox pun dah naik tinggi gila dah. NGV pun tak semua pemandu teksi yang mampu pasang sebab harganya pemasangannya beribu. Ribet atau subsidi kerajaan tak banyak membantu.

Yang menipu tetap salah tapi ada juga pemandu teksi yang jujur tapi di sebabkan kesempitan hidup untuk menyara keluarga maybe ada yang sanggup menipu.

Yang untung tetap ahli koporat ******* yang ada kaitan dengan politician yang claim nak tolong Melayu & rakyat Malaysia yang susah. Sepatutnya mereka ini turut memikul tanggungjawab atas reputasi buruk pemandu teksi Malaysia, jangan nak lepas tangan jer.

Sekadar pendapat.