PDA

View Full Version : Kalau seseorang lelaki itu berpoligami, bolehkah dia melakukan "threesome" dengan isteri-isterinya?



sol_badguy
05-11-08, 12:29 AM
Saya dah try google utk jawapan. Satu-satunya Jawapan yang saya jumpa ialah dari Dr Mashitah yang mana dia menghukumkan haram.

daripada http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/21/poligami-dan-threesome/


Jawapan kita: Tidak ada dalil dari alQur’an atau asSunnah mengenai larangannya. Tapi apakah ia boleh dilakukan? Dr Mashitah Ibrahim Assoc. Prof UIA dalam ruangan Fiqhnya di Metro Ahad melihat dari sudut psikologi wanita yg mana sudah tentu tidak akan sanggup melakukan demikian kerana sifat semulajadi wanita yg cemburu dan malu. Dr Mashitah menetapkan ia suatu amalan yg tidak boleh dilakukan oleh orang Islam kerana bercanggah dgn budaya kesederhanaan dan akhlak Islam.

ada pandangan drp pihak lain tentang perkara ini?

Humairah
05-11-08, 12:31 AM
bg aku...cam jijik arrrr@tidak sopan@buas....aku rasa binatang pun tak pernah buat 2-3 ekor serentak.....entah la......:(

bg aku malu dan adab la membataskan kita.....apa yg patut apa yg tidak.....

ni ikut pendapat akal semata yer.....erm.....

revomatrix
05-11-08, 12:35 AM
bg aku...cam jijik arrrr@tidak sopan@buas....aku rasa binatang pun tak pernah buat 2-3 ekor serentak.....entah la......:(

bg aku malu dan adab la membataskan kita.....apa yg patut apa yg tidak.....

ni ikut pendapat akal semata yer.....erm.....

aku rasa ada binatang yang layan 3some nih ...iaitu bab1

Humairah
05-11-08, 12:37 AM
so yg sanggup tuh sama peel babbbbbb la kot.......lembu @ ayam yg halal kita makan pun tak perwah wat projek gitu kan?

morpheuzneo
05-11-08, 01:08 AM
tapi pendapat dr mashitah tu berdasarkan saikologi semata2.. memandai pulak dia kata haram. ! biarlah yg pakar agama memberi jawapan nya!

aku kurreng sikit dgn idea2 Dr Mashitah ni.., konon2 pejuang hak2 wanita laa., main langgar aje..!

sebab tu kena perli dgn Dr. Asri.. (isu Ustazah TV.. )

kita tanya pendapat trew.. tj.., apa kata mereka..

kalau ikut pendapat aku .., katakan para isteri itu semuanya tinggal serumah..

maka kalau suaminya mengkehendakkan mereka melayannya serentak.., bukankah itu perintah? perlu patuh pada perintah tu kan?

lagi pun bukankah antara suami isteri tu.. di bolehkan berbogel.. utk tujuan berhubungan?

ini pendapat aku.. mungkin tak betul.. , jadi kita tunggu pendapat ulama.. yg betul.

Humairah
05-11-08, 01:13 AM
setahu aku isteri2 nabi pun tak tinggal serumah......sbb mmg fitrah@psikologi wanita itu cemburu.....:)

Hairanaz
05-11-08, 01:16 AM
antara suami dan isteri....tader aurat.....antara isteri 1 dan isteri dua camno? pada pendapat saya...hukumnye tetap isteri yg satu haram tgk aurat isteri yg lagi satu....so camno nak wat trisam? kot yer pon perintah suami tu wajib di taat.....kalau mender yg haram..adakah ia wajib di taati?

lagikan dok serumah ngan madu2 ni pon tak di galakkan...aper lagi nak bertrisam bagai.....trisam foursam ni sumer matsalleh punyer gaya ni........

pada pendapat saya......tak boleh la trisam ngan madu2 nih.....tak boleh....kita kira aurat la...aurat sesama wanita.....

sol_badguy
05-11-08, 01:17 AM
Satu consideration yang aku fikir bila berlaku threesome ialah.. biasanya hubungan itu bukan sekadar hubungan suami dengan isteri... tetapi juga melibatkan physical stimulation antara seorang isteri dengan isteri yang lain... yg lebih menyerupai perbuatan lesbian...

totti 10
05-11-08, 01:32 AM
contoh 3some ade:-
lelaki
perempuan A
perempuan B

tak 3some la kalau perempuan A tak jilat pepet perempuan B!!!!
tak 3some la kalau perempuan A tak jilat puting perempuan B!!!

kalau takat nak tala A pastu tala B
A tgk B kne tala
B tgk A kne tala
tak feel la!!

:D

Humairah
05-11-08, 01:32 AM
sol...tau takper.....

isteri boleh tgk somi...somi boleh tgk isteri....yg isteri ngan isteri....????

duk serumah pun ikut hati nak bercakar je ngan madu...inikan pula nak taat mende merepek nih.....ish ish.....

aku tak paham la kepala otak dan mentaliti yg nak threesome nih......yg terlintas di otak aku...dorg biasa tgk porno......!!!!!!!!!!!!!!!!!!

emy
05-11-08, 01:46 AM
off topic dan jawapan yg agak emo.. delete jela..

morpheuzneo
05-11-08, 01:54 AM
kalau tak faham.. tak perlu faham,. bukan nya perbincangan ni nak memaksa suka pun..

ni cerita.. kalau.., ada faham ke kalau..!

kalau tak suka tu.. tak perlu nak paksa orang lain ikut pendapat kita yg tak suka tu..

aku pun tak paksa orang setuju dgn pendapat aku..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

isu kt sini.. kita nak tau dari segi hukum agama kita ..

jadi kita tunggu lah yg arif terangkan.. , tak payah laah nak emo melompat2 bagai..

belum 'rasa'.. memang ler.. dok fikir negatif.. aje.!

bila dah 'rasa'.. tak sama pendapat nya nanti..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pasal orang yg poligami., bukan takde orang yg kawin bini ramai dok rumah skali..!

kalau dah diaorang boleh ngam.., apahal pulak kita yg dok memandang ni nak kata mereka tu tak ngam?

kalau tak ngam dari awal lagi.. laki tu takde nak pilih semua bini-bininya tu! dah sah2 dia reject awal2.. banyak songeh!

macam abang mat dari terengganu kite ni..! sengih aje..! 4 bininya :D..

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2008/05/kawin4.jpg?w=500&h=667

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nah.. aku jumpa satu jawapan ustaz Azhar.. !

sumber : Poligami tidur bersama
(http://ustazazhar.com/v1/munakahat/poligami-tido-bersama.html)



Poligami..tido bersama http://ustazazhar.com/v1/templates/rhuk_solarflare_ii/images/pdf_button.png (http://ustazazhar.com/v1/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=746) http://ustazazhar.com/v1/templates/rhuk_solarflare_ii/images/printButton.png (http://ustazazhar.com/v1/index2.php?option=com_content&task=view&id=746&pop=1&page=0&Itemid=63) http://ustazazhar.com/v1/templates/rhuk_solarflare_ii/images/emailButton.png (http://ustazazhar.com/v1/index2.php?option=com_content&task=emailform&id=746&itemid=63) Ditulis oleh fendi Thursday, 21 August 2008 Salam, saya ingin menanyakan soalan pada ustaz perihal poligami.
Saya mempunyai 2 orang isteri dan kami tinggal serumah. soalan saya:
1.soal giliran..adakah jimak termasuk di dalam giliran?
2.apa hukum suami tidur dengan isteri-isterinya bersama.
3.apa hukum jika suami berjimak dengan isteri-isterinya serentak?
4. dimanakah saya boleh mendapatkan ilmu perihal poligami.
fendi,
ulu langat.
.........................
w.salam

1. Jimak tidak termasuk dalam giliran. Yang dikira sebagai giliran ialah kehadiran suami disamping isterinya sahaja.
2. Harus tidor bersama dengan syarat kedua2 isteri tidak menampakkan aurat masing2.
3. Haram dengan sepakat ulamak dengan sebab haram isteri melihat atau membuka auratnya dihadapan isteri yang seorang lagi. Yang harus memandang auratnya hanyalah suaminya sahaja.
4. Ada banyak buku2 di pasaran yang menerangkan perkara ini. boleh juga dapatkan kaset ata VCD ceramah tentang adab2 poligami seperti VCD Ustaz Ismail kamus, Ustaz Shamsuri dan lain2.
wallahua'lam

manjacat
05-11-08, 01:58 AM
setau aku... memang dopley pun wat threesome.. wlupun di antara somi dengan madunya..

Humairah
05-11-08, 02:16 AM
tidur sekali buleh...dgn syarat isteri tutup aurat eh..so kalu threesome sepakat ulamak haram..hehehe...tu morph dah jupe jawapan tuh......:D

lega sket hati aku.....:D

emy
05-11-08, 02:18 AM
kalau tinggal serumah..
kena ada 2 bilik la..
dah siap yg bilik 1..
gi next room plak.. utk bini no2.. :D

tu kira 3some tak?

Kuro-Obi
05-11-08, 02:35 AM
kalau tinggal serumah..
kena ada 2 bilik la..
dah siap yg bilik 1..
gi next room plak.. utk bini no2.. :D

tu kira 3some tak?

ape yg aku tahu, 3some haram cuz melibatkan aurat si perempuan A dan B, so , si A dan B x leh tgk aurat sesama sendiri.....
so, kalu siap ade bilik tu, no problem la....

WA

Pendeta
05-11-08, 03:43 AM
Mmmm...


Kalau ber threesome tutup aurat cane? Bukan ke aurat sesama prempuan pusat hingga lutut juga? Sape kata berjimak kena bukak abis - abis? :D

Jeng jeng jeng.

harris
05-11-08, 06:33 AM
ulama dah jawab soalan nie.
walaupun dah kahwin ramai, si suami tidak boleh datang serentak kepada isterinya2...

Hairanaz
05-11-08, 07:35 AM
agaknyer memang ada org yg tak malu dan suker orang melihat dia sedang berjimak....

sanggup ker?isteri A..tgk somi dok kerjakan isteri B and vise versa....yg tukang menengok tu dok wat aper? self service? nafsu sex yg tak normal jer yg enjoy mender gini.......

berjimak secara menutup aurat...hmm.....
uhh ahh...uhh ahh.....eh2, jap bang...nampak aurat....sambung lagi......muntut laa...

emy..kalu gitu bukan trisam nama nyer..tu bergilir...takper,even Rasululllah pon pernah menggiliri berjimak ngan ke semua isteri2 baginda dalam satu malam sahaja,trisam ni serentak.....kalu lelaki tu ada 2 pompuan....kalu pompuan lak ada 2 lelaki..gitu la kekdahnyer....

Gripen
05-11-08, 07:48 AM
Masyaallah.
Aku baca topik pun dah jijik.

Dr Masitah kata takde dalil yang melarang?
Hukum aurat, batasan2 aurat nak letak mana?

double_sunday
05-11-08, 08:07 AM
setahu aku...perempuan ngan perempuan yg bukan mahram ada auratnya yg perlu dijaga... pastu kalau itu perintah suami...perintah itu tidak perlu diikut kalau boleh mendatangkan mudarat (cemburu, kecil hati, bengang dan boleh menjadikan perselisihan faham).
cuba buka balik buku fardu ain tuh...bahagian penjagaan aurat... aku confirm mesti ada pasal aurat antara wanita2 bukan muhrim...walaupun mereka bersuami yg sama orangnya.

kalau dah treesome tuh...takde nak tutup auratnya dah....selak sana sini....menggalakkan perhubungan sejenis...bahaya... dia sape yg banyak tengok "blue" aje yg terfikir nak buat gini.

jaga2....the dark side always look tempting.

harris
05-11-08, 08:10 AM
betul tu, aku sokong, mmg mcm tu ler nasihat yg aku pernah dgr n terbaca ...

eksp
05-11-08, 08:16 AM
wah.. topik hangat..

macam emy cakap, satu rumah, isteri lain2 bilik tuh takde masalah... memang itulah yang dipraktikkan oleh orang2 yang mengamalkan poligami...

tapi kalau dua2 isteri dalam satu bilik yang sama, tuh yang tak boleh...

permasalahan hukum yang penting nih... takut2 nanti ada yang poligami, ingatkan boleh....

ERFi
05-11-08, 08:18 AM
Kalo bole mesti meriah bilik tido tu nnt..
siap ade perang bantal....

harris
05-11-08, 08:19 AM
setakat perang bantal, takpe ler ...
tapi tido asing2...

husain7800
05-11-08, 08:19 AM
aku pernah baca, hukumnya HARAM tapi nak kena cari balik hujah dia ... kalau suami arah pun, x perlu buat pasal menyalahi hukum syara' ... x jatuh derhaka pada suami

poligami ada adab dia ... boleh duduk serumah (kalau suami mampu mengawal isteri2) tapi xde la sampai sekatil kot ... have to respect their feelings too ...:senyum:

asura
05-11-08, 09:23 AM
Haram laa ..

air drp faraj wanita isteri 1 lekat kat anu suami pastu di jolok kat isteri 2 dan
seterusnya ..bende tu dikire x bersih dan salah.

sebenarnya ni salah satu petua org dulu klu nak madu sume jadi baik dan kamcing
cam adik beradik. Suami main dgn isteri satu dan lepas tu jgn dibasuh anu suami tu
pastu jolok lak kat isteri 2 ..gitu la seterusnya.

Kesannya ..antara isteri tu jadi baik giler dan sekepala. Tapi bende ni haram.


.

Hairanaz
05-11-08, 09:29 AM
Haram laa ..

air drp faraj wanita isteri 1 lekat kat anu suami pastu di jolok kat isteri 2 dan
seterusnya ..bende tu dikire x bersih dan salah.

sebenarnya ni salah satu petua org dulu klu nak madu sume jadi baik dan kamcing
cam adik beradik. Suami main dgn isteri satu dan lepas tu jgn dibasuh anu suami tu
pastu jolok lak kat isteri 2 ..gitu la seterusnya.

Kesannya ..antara isteri tu jadi baik giler dan sekepala. Tapi bende ni haram.


.


agaknye ini la yg di amalkan oleh Abang Mat yg nak kawin 4 tu kot.....hmm.............?

ekzos_pipe
05-11-08, 11:11 AM
benda2 mcm ni kena open minded la, tanya niat sebab nak tau, sebab nak ilmu, kalau tak, takkan la islam tu ada adab smpi nak berak pun ada..


agaknye ini la yg di amalkan oleh Abang Mat yg nak kawin 4 tu kot.....hmm.............?

tak payah kot buat smpi mcm tuh, bnyk lagi petua lain, tgk m rajoli ngan salleh yaakob, rumah lelain kan? ok je..

hehehe mana yg pakar ni, kalau jawapan sekali dgn sumber rujukan hadis etc2 lagi sedap..

maz
05-11-08, 11:16 AM
3some... buat ringan2 je boleh dop.. :tanya:

Neo5
05-11-08, 11:21 AM
Islam mengutamakan kesederhanaan, Allah SWT amat benci pd org yg melampaui batas baik dari segi ape pun,

[2.Surah Al-Baqarah : Ayat 190]



"Surely Allah does not love those who exceed the limits."
“…Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas.”

[3.Surah Aal-Imran : Ayat 32]



"Surely Allah does not love the unbeliever."
“…maka sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang kafir.”

[3.Surah Aal-Imran : Ayat 57]



"Allah does not love the unjust."
“…Allah tidak suka orang-orang yang dzoliim.”

[4.Surah An-Nisaa : Ayat 36]



"Allah does not love him who is proud, boastful."
“Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang sombong dan membanggakan diri.”


[4.Surah An-Nisaa : Ayat 107]



"Allah does not love him who is treacherous, sinful."
“Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang berkhianat lagi bergelimang dosa.”


[5.Surah Al-Maidah : Ayat 64]



"Allah does not love the mischief-makers. "
”…dan Allah tidak suka orang-orang yang membuat kerusakan (dimuka bumi).”


[5.Surah Al-Maidah : Ayat 87]



"Allah does not love those who exceed the limits."
“Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas.”


[6.Surah Al-An'am : Ayat 141]



"He (Allah) does not love the extravagant. "
”Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang berlebih-lebihan.”


[8.Surah Al-Anfal : Ayat 58]



"Surely Allah does not love the treacherous. "
”Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang berkhianat.”

[16.Surah An-Nahl : Ayat 23]



"Allah does not love the proud."
“Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang sombong.”


[22.Surah Al-Hajj : Ayat 38]



"Surely Allah does not love any one who is unfaithful, ungrateful."
“Allah tidak suka orang-orang yang berkhianat lagi mengingkari nikmat.”


[28.Surah Al-Qasas : Ayat 76]

"Allah does not love the exultant."
“…sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang terlalu membanggakan diri.”


[28.Surah Al-Qasas : Ayat 77]

“Allah does not love the mischief-makers.”
“Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang berbuat kerusakan.”

morpheuzneo
05-11-08, 11:31 AM
Neo ^^..

aku tak nampak di mana ayat2 yg kau letak tu .. relevan dalam konteks perbincangan thread ni..





Haram laa ..

air drp faraj wanita isteri 1 lekat kat anu suami pastu di jolok kat isteri 2 dan
seterusnya ..bende tu dikire x bersih dan salah.

sebenarnya ni salah satu petua org dulu klu nak madu sume jadi baik dan kamcing
cam adik beradik. Suami main dgn isteri satu dan lepas tu jgn dibasuh anu suami tu
pastu jolok lak kat isteri 2 ..gitu la seterusnya.

Kesannya ..antara isteri tu jadi baik giler dan sekepala. Tapi bende ni haram.


.


agaknye ini la yg di amalkan oleh Abang Mat yg nak kawin 4 tu kot.....hmm.............?

huissh idak ler..teman..! tak 'sior' kata orang perak..!

kot sorang tengah kene 'gatal-gatal' kang.. , di celup-celup kat semua.. udah laa semua 'kegatalan' nanti..!

nyudahnya.. bila keluar shopping ramai-ramai.. , satu set laki bini-bini.. tergaru2 kat situ..!

apa kes? :ahha:

eksp
05-11-08, 11:33 AM
aku menanti2 komen TJ nih....

trew atau el lail pun ok...

:)

farezwani
05-11-08, 11:39 AM
antara sebab dilarang threesome atau foursome dan some2 lain adalah...

1) aurat antara isteri-isteri itu tetap wujud
2) mengelakkan timbul pula keinginan seksual luar tabie sesama isteri-isteri itu pulak nanti

wallahu 'alam

mangabra
05-11-08, 11:41 AM
Nak poligami kena adil....
so kalau treesome....
shot yg terakhir nak target kat sapa....!!!

wo0p
05-11-08, 12:03 PM
Orang malaysia walaupun berpoligami kononnnya nak ikut sunnah tapi salah, mereka kahwin lalu mengabaikan isteri pertama , dah la tak mampu nak buat cara mampu, di zaman rasullulah dulu bukankah dia berkahwin dan berpoligami kerana ada sebab, kalau korang tengok rasullullah berpoligami dulu memang adil.

jewboh
06-11-08, 03:03 AM
Wahahaha. Loser gile korang. Nak tentukan bleh threesome ke tak pun kena tunggu Ustaz bgtau. All the guys tgh tertunggu2 je laa jwpn hukum dari Ustaz2 yg "Ya, boleh takda masalah dlm hukum syarak".

Pikir pakai akal yg Allah kurniakan sendiri takleh ke?

An-Nisaa', Ayat 3: Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

Pendeta
06-11-08, 04:04 AM
Wahahaha. Loser gile korang. Nak tentukan bleh threesome ke tak pun kena tunggu Ustaz bgtau. All the guys tgh tertunggu2 je laa jwpn hukum dari Ustaz2 yg "Ya, boleh takda masalah dlm hukum syarak".

Pikir pakai akal yg Allah kurniakan sendiri takleh ke?

An-Nisaa', Ayat 3: Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

Assalamu'alaikum sedara.

1st. Selamat datang ke BDN.

2nd. Salam tak bagi, intro tak ada, terus panggil orang loser? Sungguh sopan cara anda.

3rd. Aku tak rasa ayat yang ko guna tu cerita pasal THREESOME. Ia cerita pasal POLIGAMI. Kalau tak tahu, ada beza dua tu. Nak kami yang loser ni terangkan ke?

4th. Aku rasa semua orang kat sini dah tahu hukumnya. Semuanya bijak pandai, boleh baca surat khabar yang ustaz - ustaz bertauliah dah ada terang dan sentuh isu ni. Kami ni sekadar berbincang sebab baca dari sumbar lain sekadar jalan sehala...berbincang jadi dua hala, jadi segala yang musykil dalam hati boleh luah.

5th. Cariklah nickname yang baik dan sopan sikit. Kamu tu nak quote ayat - ayat Tuhan.

Humairah
06-11-08, 05:45 AM
bg aku malu itu sebhgn dr iman.....sbb tu ada adab aurat dan adab jimak dlm islam......
mat salleh mmg tak malu bogel dikhalayak....apatah lg trisam.....malahan pesta seks dorang....berjemaah bagai...gay n lesbian normal utk sebahagian dr mereka...pompuan lak boleh didatangi dr jln depan dan belakang....binatang pun takde pesta sekssss beramai2!!!!!!!!!!!!.....tp kita org islam...iman yg jaga nafsu.......erm

eksp
06-11-08, 08:21 AM
Wahahaha. Loser gile korang. Nak tentukan bleh threesome ke tak pun kena tunggu Ustaz bgtau. All the guys tgh tertunggu2 je laa jwpn hukum dari Ustaz2 yg "Ya, boleh takda masalah dlm hukum syarak".

Pikir pakai akal yg Allah kurniakan sendiri takleh ke?

An-Nisaa', Ayat 3: Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

nih pakai kitab tafsir mana pulak nih.......

pikir guna akal pun, mana boleh tafsir Quran sesuka hati..... surah tentang poligami pun boleh jadi dalil 3some pulak....

owh... orang baru rupanya....

selamat datang ke BDN..

masuk tempat orang, pandang2, tinjau2 dulu kot.... jangan terus masuk nak rendah2kan orang lain pulak... bahasa pun kena la elok sket.. ok bro?

asura
06-11-08, 09:33 AM
Pikir pakai akal yg Allah kurniakan sendiri takleh ke?

klu akal ko tu power sangat ..tade la nabi tu diutuskan utk kasi penerangan
tentang syariat yg terkandung dalam Al-Quran.

Yasin pon x hafal tapi ckp cam bagus. Klu ade 10 org cam ko. Maknenya
ada 10 tafsiran la pada satu ayat yg sama.

Bagus gak ade pendapat cam ko ..leh dijadikan contoh Islam sekular yang
'live' kat BDN ni. Tak pon golongan anti-hadis.

welcome :cinte:

.

Humairah
06-11-08, 10:41 AM
aku pernah baca, hukumnya HARAM tapi nak kena cari balik hujah dia ... kalau suami arah pun, x perlu buat pasal menyalahi hukum syara' ... x jatuh derhaka pada suami

poligami ada adab dia ... boleh duduk serumah (kalau suami mampu mengawal isteri2) tapi xde la sampai sekatil kot ... have to respect their feelings too ...:senyum:

jaga hati isteri satu hal....

jaga aurat dan jaga aib suami isteri satu hal....

_______________________________________________________

lg satu yg aku rasa....tujuan kawen tu sendiri untuk jaga nasab keturunan....supaya jelas siapa mak siapa ayah....bila anak lahir nanti...

kalau trisam mungkin ada risiko.....may be anak yg di kandung td may be dr ovum another wife.....

kalau kes cerai berai pun...nak kawen lain pun kena 3 kali suci or lepas edah....

sedangkan bayi tabung uji @ ibu tumpang kepada isteri yg lain pun tak boleh sbb ia jejaskan nasab keturunan.....

ISLAM tu teliti dan halus peradabannya......

ni pendapat aku la.....:)

syahila
06-11-08, 10:44 AM
jangan threesome2...ni. bendanya haram. pasti ada keburukkan yang mendatang. contohnya suami akan disisihkan... ehem...

fosilmitra
06-11-08, 10:58 AM
:salam:

Rasa²nyer saudara TJ dan trew juga el-lail tidak diperlukan memberikan 'fatwa' atau 'petua' mereka disini kerana rata² daripada kiter sudah sedia maklum... aurat antara isteri dgn isteri kiter dijaga selalu...

Justeru itu, kalau ada sesiapa yg terniat hendak melakukan perbuatan yg tampak halal tetapi gaya yg menurut kehendak barat nie maka acik doakan agar anda selamat dari di persoalkan diakhirat kelak... itu sajer...

Mohon acik kunci topik ini sehingga saudara TJ dan trew or el-lail membuat perbaikkan terhadap kenyataan acik topik ini.

Wallahu a'lam bisshawab.

morpheuzneo
06-11-08, 12:24 PM
lg satu yg aku rasa....tujuan kawen tu sendiri untuk jaga nasab keturunan....supaya jelas siapa mak siapa ayah....bila anak lahir nanti...

kalau trisam mungkin ada risiko.....may be anak yg di kandung td may be dr ovum another wife.....



ini mana punya pemikiran ni?? baca kt mana2? atau main taram?

ovum tu bukan macam air mani boleh di pancut2 keluar sesuka hati..!

ovum tu memang seketul aje., dan tidak keluar suka-suka hati.., ikut zakar suami utk pergi ke gua lain(vagina isteri yg lain pulak..!)

ovum hanya bersekali dgn darah period..bila tidak di senyawakan..

http://images.essentialbaby.com.au/2008/06/19/131343/Conception-420x0.jpg

kat atas adalah rupa ovum.. yg mungkin akan di serang2 oleh askar sperma ..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kalau nak bagi pendapat tu .. biarlah yg diterima logik akal dan sains..!

ni bukan pasal boleh tak boleh threesome ni - hukum kita dah sedia maklum., tapi pasal kenyataan di atas mengjangkaui hukum logik akan dan sains reproduktif.. aku terpaksa sanggah laa!

......