PDA

View Full Version : Misteri disebalik "Ulik Mayang"



cannondale
14-11-08, 09:04 AM
Mengimbau kembali kenangan semasa perkemahan jemboree pengakap pada tahun 1997 di Bukit keluang, Besut, ada pelajar kena rasuk gara-gara membuat persembahan ulik mayang, semua pelajar pompuan histeria, dan meminta bantuan org kampung kawasan itu. (terpaksa menggunakan khidmat bomoh)


Diikuti pula cerita dari wife saya yang balik dari kursus di Glory Beach Resort PD. Semasa acara penutupan kursus, setiap kumpulan dikehendaki membuat persembahan, ada yang membuat persembahan dikir barat, teater dan persembahan ulik mayang. Semasa persembahan ulik mayang tu, ada seorang perempuan yg memegang watak puteri berubah wajah, nampak pucat. wife saya cuba ambik gambar ngan digicam, tapi camera tu tak bleh nak tekan, lepas tu dalam camera kawan dia gambar tu kelihatan hitam pada bahagian muka dan nampak seperti hantu. Penyelaras kursus terpaksa menghentikan persembahan tersebut dan berpesan agar cerita ini tidak hebahkan. Seriau bulu roma aku masa dengar citer ni.



apa kisah sebenar disebalik "Ulik Mayang" ..? ada sesiapa boleh jelaskan..?


.

sLumsCum
14-11-08, 09:11 AM
kalau ada gambar tu tepek kat sini lagi best






kena tunggu mysayang jawab. kalau dia kena ulit apa akan jadi.

Neo5
14-11-08, 09:12 AM
Xde pe2 gmbr ke? Xde sape dpt amik gmbr time tu?

trew
14-11-08, 09:23 AM
kira ada unsur2 mcm kuda kepang la jugak ulik mayang ni...

wassalam.

Humairah
14-11-08, 09:43 AM
semua aktiviti tuh buat kat pantai ke?

Waktu aku perkhemahan silat sem 5 rasanya- buat kat Pantai Pasir Tengkorak Langkawi. tak buat pun ulik mayang tp mlm last buat barbque dikuti persembahan kebudayaan-tak kisah la nyanyian ke atau lakonan...takde pun yg buat ulik mayang - tp kul 2 pg angin dan ribut diikuti hujan sesikit- seorg student lelaki hilang.....student nih jenis pendiam dan boleh kategorikan handsome la.

So semua dikerahkan bangun dan mencari dat guy....kitaorg pecah dua group....siap masing2 baca fatihah dan dak lelaki siap azan sume....guru pun guna la kepakarannya.....last2 jupe tergolek kat longkang tempat kitaorg basuh ayam dan bhn makanan barbque dlm kul 5 pg......kalau lambat sket jumpa may be mati

ura2 yg aku dgr benda halus marah sbb kotorkan tempat mereka dan buat bising kawasan mereka - tp tak tau la kalau waktu praktis silat + guling2 masuk air mamat tuh ada terambil atau terpijak something kat situ......

kalau kat terengganu-dulu2 mmg glamer la pesta pantai dan bersemah- ala2 konsep pemujaan benda halus la -panggil benda halus dan jamu mereka- either kat pantai atau kat busut. WA

cannondale
14-11-08, 09:52 AM
yup kak maira..buat kat kawasan yg dekat ngan pantai..

sebenarnya kisah ni dah dua bulan berlaku, tapi wife saya baru citer semalam. hentah kenapa dia bleh citer plak...potong stim betul time malam jumaat nak citer benda ni. :aiyak:

farcruise
14-11-08, 10:00 AM
Nak tgk la gambar tu...sila tempek kat sini ye

Pu3ku
14-11-08, 10:04 AM
dulu membe aku pnah citer pasal ulik mayang nie...tp dh lupa lak...

tp ape yg aku dpt simpulkan...ulikmayang ne mcm kuda kepang gak....ade unsur2 pemujaan atau menurun.....biasa ulik mayang nie diadakan utk mengubati org yg sakit....

cannondale
14-11-08, 10:05 AM
nanti aku suruh dia mintak ngan member dia..

Kuro-Obi
14-11-08, 09:03 PM
wo0o0oo0

mase kecik2 dulu..
memang aku anggap ulik mayang ni berhantu...

ngahaha...

skang ni ia hanya mitos bg aku...

pablo_the_don
14-11-08, 09:10 PM
lagu ulik mayang merupakan lagu feveret saya..:senyum:

morpheuzneo
14-11-08, 11:31 PM
adoi.. nak citer ulek mayang malam2 ni.. aku pun meremang bulu roma..!!

gini saja lah.. aku ringkas kan.!

mak aku pernah citer..!

aku sendiri pun pernah kena dan rasa..!

mak aku adalah penari dan pelakon teater dulu2.., zaman hujung 60an ke 70an.. , salah satu teater yg dia pernah bawak adalah ulek mayang..

dia jadi puteri tujuh.., memang kata dia.. masa berlakon tu.. semangat puteri tu.. semua yg berlakon jadi puteri tu dapat rasa.! memang tarian puteri tu.. datangnya asli dari gerak tari .. walau pun mula2 di rehearsal.., tapi bila di persembahkan.. ada langkah2.. datangnya secara spontan masa persembahan tu..!

aku sendiri pernah berlakon pementasan ulek mayang ni 2 kali.., sekali jadi pawang.. sekali jadi orang yg kena semah oleh pawang..!

masa jadi pawang tu.. memang tiba2.. jadi menyelap.. , jadi macam tak nak berhenti sepuh mayang pinang tu..!

isshk.. aku mengingatkan.. jadi meremang bulu romaa aku.

kebetulan masa jadi pawang tu.., memang di iringi gendang2 silat rebana dgn gong.. .. itu aje alat muziknya.. dah jadi ralit..




ULIT MAYANG

Tarian Ulit Mayang sejenis tarian yang berunsurkan pemujaan. Dipercayai telah wujud pada zaman pemerintahan Sultan Umar. Seni budaya ini dianggap sebagai satu khazanah budaya Terengganu yang cuba dipertahankan sehingga kini. Adalah difahamkan tarian ini merupakan satu permainan tradisi masyarakat melayu Terengganu yang tinggal di persisiran pantai negeri Terengganu. Ia juga dikatakan berasal dari Tanah Seberang iaitu Kepulauan Jawa.
Ulit atau ulek adalah merujuk kepada berdondang atau mengulit-ngulit yang membawa makna menyeru-nyeru dengan nama memujuk-mujuk supaya kembali semula dan datang semula merujuk kepada makhluk halus.
Ditarikan secara beramai-ramai antara 10 hingga 15 orang dalam bentuk bulatan untuk memuja Tuan Puteri Tujuh beradik. Ia biasanya diadakan pada waktu malam.

Kampung yang masih giat memperkembangkan kesenian ini ialah Kampung Pasir Panjang, Kuala Terengganu. Persembahan Ulek Mayang ini dimainkan dengan menggunakan Mayang Pinang. Mayang dibangkitkan semangat dan asalnya.Ketika persembahan ini berlangsung pemain-pemain sambil diiringi dengan seloka dan pantun oleh rakan-rakan yang lain. Persembahan ini dimainkan beramai-ramai dengan membuat bulatan dan pemegang duduk di tengah-tengah dan tidak ada muzik yang mengiringi persembahan ini. Biasanya yang mengambil bahagian dalam persembahan ini berumur dalam lingkungan 15 hingga 40 tahun.

Persembahan Ulit Mayang yang dimainkan untuk bersuka-suka sahaja, melambangkan suatu pemujaan yang mendalam terhadap Tuan Puteri Tujuh Beradik. Persembahan dimulakan dengan membaca doa dan membangkitkan asal Mayang. Mayang yang digunakan dalam persembahan ini diasap kemenyan dan disapu minyak kelapa terlebih dahulu. Doa dan bangkitan dilakukan untuk memohon perlindungan agar orang yang mengambil bahagian tidak ditimpa apa-apa kemalangan.


Mayang pinang digunakan oleh ketua pemujanya dalam keadaan bersila di tengah-tengah bulatan sambil menyanyi lagu antara lain senikatanya berbunyi:

Umbuk mayang diumbuk
Umbuk dengan jala jemala
Sambut dayang kusambut
Sambut dengan puteri ngesa

Puteri ngesa berkain serong
Puteri ngesa berbaju hijau
Puteri ngesa bersubang gading
Puteri ngesa bersanggol sendeng
( rangkap pertama di atas kemudian diulang dengan puteri dua dan seterusnya hingga puteri tujuh )

Mayang yang digunakan diasap kemeyan di dalam bekas bara api yang dinamakan Dupa untuk membangkit semangat dan asal mayang. Minyak kelapa juga disapukan pada mayang ketika diperasapkan supaya mayang itu kelihatan segar ketika diulit. Mayang hidup dapat dikesan apabila berlaku getaran pada Adi ( ketua pemuja ) yang seolah-olah kelihatan mayang tersebut bergetar dengan sendirinya. Ini akan membawa Adi atau pemegang mayang ke dalam situasi tidak sedarkan diri atau lupa.

ada jugak satu lagi versi lagu ulit mayang ni...


Ulek mayang ku ulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri
Ulek mayang diulek
Ulek dengan jala jemala
Ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya dua

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggol sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya empat

Puteri empat berbaju serong
Puteri empat bersanggol sendeng
Puteri empat bersubang gading
Puteri empat berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya enam

Puteri enam berbaju serong
Puteri enam bersanggol sendeng
Puteri enam bersubang gading
Puteri enam berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan puterinya tujuh

Puteri tujuh berbaju serong
Puteri tujuh bersanggol sendeng
Puteri tujuh bersubang gading
Puteri tujuh berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Tuan puteri berbaju serong
Tuan puteri bersanggol sendeng
Tuan puteri bersubang gading
Tuan puteri berselendang kuning
Umbok mayang diumbok
Umbok dengan jala jemala
Nok ulek mayang diulek
Ulek dengan tuannya puteri

Ku tahu asal usul mu
Yang laut balik ke laut
Yang darat balik ke darat
Nasi berwarna hamba sembahkan
Umbok mayang ku umbok
Umbok dengan jala jemala
Pulih mayang ku pulih
Pulih balik sedia kala



tak caya?

bila2 korang camping tepi laut ramai2.. cuba laa buat..! tgk sapa yg terjun kelaut..

green
14-11-08, 11:46 PM
ulik mayang diulik ulik dengan puterinya lima...

versi ella baru roxxx...erghhhh

ERFi
15-11-08, 12:36 AM
Time skolah wa slalu nyanyi lagu ulik mayang versi nih..

Putri satu berak di batu..
Putri dua berak di gua..
Putri tiga berak di tangga
Putri empat berak melompat
Puti lima berak belima
Putri enam berak tertanam
Putri tujuh berak terjatuh
Putri lapan berak di papan
Putri sembilan berak di jamban
Putri sepuluh berak berpeluh

green
15-11-08, 12:45 AM
eh takpe ke nyanyi versi tuhh..kang 'puteri2' tu marahhh..haa

pablo_the_don
15-11-08, 01:11 AM
oleh itu..
saya tak nak buat..
saya takut terjun ke laut..
bab banyak jaws..

tarian ulek mayang berunsur pemujaan..
memanggil2 makhluk halus..
konpem jadik khurafat..

lagu dier cam ada semangat di dalamnya..
tu yang x bosan ditelan zaman..:senyum:

walobagemanapon.. saya lgi suka tarian poco2..

Gripen
15-11-08, 02:36 AM
So tarian ulit mayang ini adalah haram hukum haramnya, tapi kenapa masih ramai yg buat? Fatwa?

Kita Melayu ni, kalau budaya asing, cepat betul..haram..x ikut Islam, tapi budaya sendiri...lambat je nak declare haram atau dimansuhkan.

sLumsCum
15-11-08, 06:31 AM
aku musykilnye ulik mayang ni dah lama kat terengganu
tapi lirik lagunye sebutannye bukan dalam bahasa terengganu






tujuh - tujuh puteri tu sama ke? subang gading dgn sanggul sendeng?

Humairah
15-11-08, 06:56 AM
Pasir Panjang sebelah kuala....sebelah kuala dialek ganu dok berapa pekat kot.....lg pun kalau ikut yg bro morph tempek....asal dia sebelah jawa......tp mmg dok bunyi dialek ganu sangat pung.....hehehe....(aku lagukan pun rasa meremang bulu roma arrrr...huhu)

kalau ikutkan puja memuja @semah ni @ khurafat nih dah lama dibuang sejak kedatangan Islam ke terengganu..... puja memuja dan khurafat nih tinggalan hindu dan buddha

yg masih nak berulik mayang dan berpesta pantai bagai nih yg kononnya yg nak kekalkan seni budaya......konon2 suka2 kat tepi pantai berhibur...sekali tersampuk pulak....:D

-Satu lg guna mayang ialah main puteri....bahasa ganu main teri.....kaedah berbomoh gak..........akan ada la proses menurun@ tak sedar diri....kalau bomoh2 dulu mmg biasa la guna mayang dan kemenyan nih......aku pernah tgk waktu kecik2 dulu.....:p

dulu2 mmg byk sesangat la khurafat kerana pengaruh agama hindu nih.....kalau baca cerita dongeng...kisah kayangan....dan dewa dewi mmg la sgt banyak...(kecik2 dulu aku sgt suka citer kayangan dan puteri2 nih....pehtu koyal jd puteri...kih kih)..cth Galoh Cendera Kirana dan kisah Awang Sulung Merah Muda dlm subjek sastera stpm.......subjek sastera tuh dlm sisten pendidikan malaysia...no wonder la ramai lg rasa mende khurafat nih budaya Melayu/Malaysia...:D

p/s: tp umbuk nyiur beh weh......wat sayur lemak waktu kenduri kawen....manis2 lemak2......malaweh.....

Gripen
15-11-08, 08:18 AM
Pasir Panjang sebelah kuala....sebelah kuala dialek ganu dok berapa pekat kot.....lg pun kalau ikut yg bro morph tempek....asal dia sebelah jawa......tp mmg dok bunyi dialek ganu sangat pung.....hehehe....(aku lagukan pun rasa meremang bulu roma arrrr...huhu)

kalau ikutkan puja memuja @semah ni @ khurafat nih dah lama dibuang sejak kedatangan Islam ke terengganu..... puja memuja dan khurafat nih tinggalan hindu dan buddha

yg masih nak berulik mayang dan berpesta pantai bagai nih yg kononnya yg nak kekalkan seni budaya......konon2 suka2 kat tepi pantai berhibur...sekali tersampuk pulak....:D

-Satu lg guna mayang ialah main puteri....bahasa ganu main teri.....kaedah berbomoh gak..........akan ada la proses menurun@ tak sedar diri....kalau bomoh2 dulu mmg biasa la guna mayang dan kemenyan nih......aku pernah tgk waktu kecik2 dulu.....:p

dulu2 mmg byk sesangat la khurafat kerana pengaruh agama hindu nih.....kalau baca cerita dongeng...kisah kayangan....dan dewa dewi mmg la sgt banyak...(kecik2 dulu aku sgt suka citer kayangan dan puteri2 nih....pehtu koyal jd puteri...kih kih)..cth Galoh Cendera Kirana dan kisah Awang Sulung Merah Muda dlm subjek sastera stpm.......subjek sastera tuh dlm sisten pendidikan malaysia...no wonder la ramai lg rasa mende khurafat nih budaya Melayu/Malaysia...:D

p/s: tp umbuk nyiur beh weh......wat sayur lemak waktu kenduri kawen....manis2 lemak2......malaweh.....

That's my whole point, molek benar ke 'budaya timur' yang dibangga2kan selama ini...penuh dengan khurafat dan syirik, tetapi cara yang amat halus, dalam bentu tarian2.

Sikit2..'ini budaya barat' 'Amerika', walhal budaya kita sendiri penuh dengan cacat-cela, tapi kita x pernah nak kisah, pasal...budaya kita. :topi:

se7en
30-11-08, 10:18 AM
selagi ade tukang nyayni..n tukar anjurkan event..jgn harap bende nie akan lupus mcm tue jek....

pablo_the_don
30-11-08, 10:40 AM
tu la pasal
selgi lagu ulik mayang di beri nafas baru
selagi itu la lagu tu tak pupus di telan zaman

lagu tu ada jin
x bosan di dengar
makin di dengar makin nikmat

nurElisa_alysa
30-11-08, 11:42 AM
nyanyi suke2 pn tak boleh? :haih: nk nyanyi..saya tak pernah nyanyi secara beramai2.sorang pernah ah :ngurat: bahaya gak rupenye lagu ulek mayang nie

Jarr
16-12-08, 03:18 PM
sebagai anak jati terengganu, ingin aku beri sedikit info pasal ulik mayang.
pada zaman dahulu, setiap tahun trg akan ada pesta pantai...
even skang pon masih ada lagi...
ianya dah mcm tradisi...
tapi semakin lama, banyak benda yg dah berubah...
pada zaman dahulu, pesta pantai diadakan untuk memuja semangat pantai terutama mereka yg bekerja sebagai nelayan...
masa aku sekolah dulu pong...
apa2 aktiviti, ulik mayang mesti ada.
aku selalu terlibat dlm persembahan ulik mayang time skolah.
best main mayang tuh...
part yg nyanyi puteri 2 sampai 7, mcm hilang ingatan plak rasa.
banyak evolusi lagu ulik mayang nih..
terakhir dirakamkan dan sampai sekarang digunakan untuk perlancongan adalah suara mak sedara aku, wan salmah namanya.
kalo korang dgr lagu tu skang, die la nyanyi..
die ok jer...
takda pape pon..
dekat pasar kedai payang...ada satu tempat perlancongan yg dipanggil bukit puteri.
dekat atas tu bersemayam dipercayai makam puteri bertujuh...
sila la pergi kalo nak tau..
menarik sejarahnya...
ulik mayang ni terlalu mendalam maksudnya..
ianya sebenarnye lebih kpd mantera laut...
dulu la...zaman jahilliah...
skang dah takda...org cume buat utk tujuan perlancongan..
tapi masih ade yg terkena histeria kalo bwk persembahan lagu tuh..
dulu pernah sekali, masa pesta pantai..tetiba ribut bila persembahan ulik mayang berlangsung..
dah abis reda balik..
pelik kan?
tapi benar.....

yg benar,

penjaga sejarah trg.

Donutella
16-12-08, 09:50 PM
Time skolah wa slalu nyanyi lagu ulik mayang versi nih..

Putri satu berak di batu..
Putri dua berak di gua..
Putri tiga berak di tangga
Putri empat berak melompat
Puti lima berak belima
Putri enam berak tertanam
Putri tujuh berak terjatuh
Putri lapan berak di papan
Putri sembilan berak di jamban
Putri sepuluh berak berpeluh
erfi kau buat memain ni ahha nti kau plak kene kco haha

Kuro-Obi
16-12-08, 09:50 PM
fuhh..bahaya gak tarian nih..

dah ade ke fatwa yg haramkan tarian ulit mayang?

takkan nk haramkan yoga jer....

just.
16-12-08, 10:53 PM
nenek aku cerite
dulunye tarian ulit mayang ni untuk nelayan yang nak turun ke laut
die panggil semangat laut untuk berikan rezeki or whatever.
kepercayaan ni jadi tradisi then semakin ramai yang ikut
pada satu tahap,'rasukan' ulit mayang ni dibiarkan berlaku dan dibebeaskan kembali dngan keadaan xsedar
pasal kude kepang aku x tahu
tu kene tnye orang johor

Kuro-Obi
16-12-08, 10:59 PM
kuda kepang adik beradik je la ngan ulik mayang, manyak khurafat.

just.
16-12-08, 11:05 PM
tu ler
dlu dengar cite kat besut
7 orang putri kene rasuk
haaa
xtido malam la dorang mase tu

ERFi
17-12-08, 07:32 AM
erfi kau buat memain ni ahha nti kau plak kene kco haha

kalo aku kene kaco..
aku join la dorg berak skali... :setan:

bergthegreat
17-12-08, 12:00 PM
So tarian ulit mayang ini adalah haram hukum haramnya, tapi kenapa masih ramai yg buat? Fatwa?

Kita Melayu ni, kalau budaya asing, cepat betul..haram..x ikut Islam, tapi budaya sendiri...lambat je nak declare haram atau dimansuhkan.

quite interesting ur idea... maybe alim ulama terlepas pandang isu nie... but bleum sahih HARAM memandangkan ianya boleh ditafsirkan dari pelbagai sudut...

if sekadar tarian tradisi didalam memelihara khazanah bangsa itu sendiri for me adalah x masuk akal ianya diharamkan..

but andai ianya bertujuan dan bersifat pemujaan berkemungkinan ianya khurafat dan syrik sekaligus jatuh hukumnya berdosa...

so ianya bermula pada atas apa tujuan dan niat benda nie...example..
persembahanan tarian kebangsaan / teater dan etc..

as long, yang terlibat dgn ini sedar tujuan asal just for entertaiment dan education.. rasanya ianya tidak menyalahi guideline yang kita follow dalam islam...

but maybe, majlis ulama boleh colaborate isu nie...

el-lail
21-12-08, 09:39 AM
:salam:

Ok..perkara ini akan saya cuba ajukan kepada majlis fatwa kebangsaan. Semoga ada langkah positif daripada mereka.

wo0p
25-12-08, 02:27 AM
So tarian ulit mayang ini adalah haram hukum haramnya, tapi kenapa masih ramai yg buat? Fatwa?

Kita Melayu ni, kalau budaya asing, cepat betul..haram..x ikut Islam, tapi budaya sendiri...lambat je nak declare haram atau dimansuhkan.

dulu kan kerajaan pas dah haram ulik mayang dkt kelantan

ustaz sekolah aku dulu , aku ingat masa form3 (2001) , budak kelas aku nak buat persembahan mak yong, ustaz aku larang, sebab dah ada kes2 yang ingini ,

sebab ulik mayang/ mak yong ni ada unsur2 pemujaan ,

macam mane boleh ada dlm budaya kita ni? sape yang reka ulik mayang ?

danialahmad
25-12-08, 03:51 AM
mak yong yg haramnya bukan setakat bab2 pemujaan je.. persembahan tu memerlukan pompuan berkemban menari2 separuh bogel atas pentas... ulek mayang pulak mmg lagunya utk pemujaan ..tapi liriknya dah diubah skit.sama jgk dgn wayang kulit, byk citer2 psl dewa hindu..

Kilulu
31-12-08, 07:10 PM
Sungguh menakutkan.. Aku dah tak berani nyanyi-nyanyi lagu tu..

just.
31-12-08, 07:13 PM
dulu kan kerajaan pas dah haram ulik mayang dkt kelantan

ustaz sekolah aku dulu , aku ingat masa form3 (2001) , budak kelas aku nak buat persembahan mak yong, ustaz aku larang, sebab dah ada kes2 yang ingini ,

sebab ulik mayang/ mak yong ni ada unsur2 pemujaan ,

macam mane boleh ada dlm budaya kita ni? sape yang reka ulik mayang ?

tu ha kau x tahu
nelayan2 terengganu kowt.
dari cerite yang aku dengar

Kilulu
31-12-08, 09:19 PM
tu ha kau x tahu
nelayan2 terengganu kowt.
dari cerite yang aku dengar

Aku rasa diorang nak banyak ikan so buatlah gitu kot.. :monyet:

DisM
03-01-09, 02:48 PM
sram gak ek ulek mayeng ni.. kdang2 aq ske nyanyi lgu ulek mayeng.. tpi pasni,NO WaY!!:o

just.
03-01-09, 03:07 PM
sram gak ek ulek mayeng ni.. kdang2 aq ske nyanyi lgu ulek mayeng.. tpi pasni,NO WaY!!:o

tu la.
satgy kau nyanyi lagi,semangat pantai cari kaw,,,
hahaaaa!!!

Jarr
03-01-09, 03:08 PM
ulik mayang ni mengasyikkan..
nak kalo petik gitar main lagu neh...
perghhh..shiok sungguh...
aku slalu mlm2 lepak sengsorang main lagu neh...
masuk solo lak pastu..
berantu wehh!!!

KerNel
05-01-09, 02:49 PM
Ulek Mayang - Cromok mmg best... spi skang aku dok layan lagi :D