PDA

View Full Version : HD TV channel percuma kt Malaysia - bila kita boleh dapat??



morpheuzneo
26-11-08, 06:30 PM
Aku rasa benda ni macam sengaja overlook lah oleh kerajaan malaysia!

takkan semua channel2 best nak bagi kt asteruk tu aje?? aku pun dah tak subscribe lagi dah asteruk..! mahal.. cekik darah.. !

aku pegi s'pore training baru ni.! jalan2 kat kedai2 elektronik dan kompleks elektronik Funan center dan Sing Lim Square..


aku tgk set top box utk HD receiver ni di jual begitu murah. (dalam sgd 120 aje).. sekali beli terus pakai.! dan boleh terima HD channel..! satu channel aje laa.. HD5.. dari media corp!





MediaCorp’s HD5 coming soon to StarHub

Launch on StarHub will give boost to HD5’s reach, Number of HD channels on StarHub will be increased to four

MediaCorp, Singapore’s national free-to-air TV operator and StarHub, Singapore’s largest pay TV operator have announced their latest collaboration. MediaCorp’s High Definition (HD) TV channel - HD5 - will be carried on StarHub’s cable television platform in July 2008, signalling yet another step forward in the growth of HD TV services in the city state.


HD5, a simulcast of MediaCorp TV’s Channel 5, is the only free-to-air HD channel in Singapore. Since its launch in November last year, HD5 has won over audiences with its telecast of blockbuster movies (e.g. Fantastic Four, Van Helsing, Mr & Mrs Smith, the Indiana Jones trilogy, Alien vs Predator); international drama series (Heroes, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Pushing Daisies, Ghost Whisperer, CSI Miami) and local English productions (Incredible Tales, MakanSutra Raw, Behind Closed Doors).



HD5 will be available at no additional cost on Channel 300 to all StarHub Digital Cable customers who have an HD-ready TV set and StarHub’s HD set-top box. As at end March this year, there were about 508,000 households subscribing to StarHub Digital Cable.



“We are thrilled to be able to offer our cable TV customers easy access to HD5. StarHub was the first operator in Southeast Asia to offer commercial HDTV services. Our tagline for HD services from Day One was See more, Hear more, Feel more. Indeed, with education, lifestyle, sports and soon English entertainment in HD, our customers can truly immerse themselves in the superior audio and visual HD experience,” says Mr Terry Clontz, Chief Executive Officer, StarHub.



“With HD5 available to StarHub Digital Cable subscribers, viewers will now have more choices to watch HD5 across several platforms. I am also pleased to say that from 8 to 24 August 2008, HD5 will carry a daily telecast of 16 hours of the Beijing 2008 Olympic Games, in true HD, from 9am to 1am – live and recorded,” says Mr Lucas Chow, Chief Executive Officer, MediaCorp.



Says Dr Christopher Chia, Chief Executive Officer, Media Development Authority of Singapore (MDA): “It has only been two years since we introduced HDTV into Singapore with StarHub and MediaCorp rolling out the first HDTV trials. We are very glad that the superior media experience made possible by HDTV services has become a way of life for many local viewers so quickly. This partnership between StarHub and MediaCorp is a milestone in the deployment of HDTV in Singapore and enables HDTV services to be enjoyed by more consumers in Singapore.”



With the upcoming introduction of HD5 on StarHub’s cable TV platform, the number of HD channels carried by StarHub will be increased to four. In addition to NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL HD (StarHub Channel 301), Discovery HD (StarHub Channel 302), HD SHOWCASE (StarHub Channel 303) and HD5, StarHub is also offering a HD channel dedicated to the UEFA EURO 2008 matches in June 2008.



Existing StarHub Digital Cable customers who wish to upgrade to an HD set-top box can call 1633, while new customers can call 1630 to take on a StarHub Digital Cable package. For more information on StarHub's cable TV services, the public can visit www.starhub.com/cabletv (http://www.starhub.com/cabletv).



bila beli LCD TV.. terutama HDTV.. tapi takde channel hdtv.. sangat lah pelik kan?

beria beli full hd laa.. 720p lah.. tapi standard asteruk? 320 aje rasanya..

bila.. bilaa.. bilaa?? sampai bilaa??

dengki lah tgk s'pore dah ada.. kita takde..

http://www.blogcdn.com/www.engadgethd.com/media/2008/06/6-18-08-hd5logo.jpg


atau perlu ada pressure group utk push kerajaan atau kementrian penerangan atau MCMC utk push benda ni??

duit kerajaan dok pakai benda membazir aje.. baik bagi sesuatu kepada rakyat..!

baru ler ramai expatriate nak keje kt malaysia.. instruktur kelas dunia! (mentaliti tu.. slowly lah kita berusaha utk tukarnya.. :p..)

bawah ni rupa Starhu - Hubstation set top box utk HD TV..

http://www.starhub.com/hubvillage/hubstationhd/HubStationHD_590x250.jpg

MUfanz
26-11-08, 06:32 PM
jap lagi astro nak upgrade hd channel..
dia 'upgrade' skali bil bulanan....

abah dia!

SMaCK
27-11-08, 01:59 AM
RTM pun baru nak masuk digital......HD? hmmm....ntah tahun bila la nak masuk plak....

ERFi
27-11-08, 07:35 AM
tunggu tahun 2020 la iyee... :)

farcruise
27-11-08, 08:33 AM
Mesti tunggu analisis yg dpt memberi pulangan lumayan bagi satu pihak sebelum diwujudkan

se7en
27-11-08, 08:40 AM
slalunye kalo bende mcm nie dah leh agak kelembapannnye

morpheuzneo
27-11-08, 09:20 AM
itu ler.. nak tgk astro pun.. rasa cam alahai..! gambar tak puas hati..!

kalau berterusan macam ni. yg untung korang tau sapa?

TMnet ler.. ! dengan screaamyx bodo dia tu..! itu aje yg kita ada.. !

download aje ler siri2.. dalam bentuk HD..!

tempat lain (negara lain) siar dulu.. pastu baru kita download..

amieshoro
27-11-08, 09:52 AM
tue la..
kat channel 5 spore,
CSI Miami diaorang siar dalam HD...
huh.. gambar puas hati.

nie yg best duduk JB.

bangpit
27-11-08, 10:12 AM
kat korea 6 thn lepas dah available dah technology hd ni, kat malaysia ni 6 thn lg belum tentu ader lg...tv pun org dah beli yg full hd nyerr, tp channel kat m'sia mn ader pakai pun...beli hd dvd jer laa bang...

astro mcm2 alasan laa tak nak upgrade ker hd nyer siaran pasal broadcast infra cost laa apa laa tp bill dok naik jugakk...

sLumsCum
27-11-08, 10:14 AM
kitorang beriyer2 beli lcd tv 32" la 42" la sampai dekat 60" pun sanggup ( kalau ada duit )
tapi bawak balik rumah tengok astro je gambar still kotak - kotak
harapkan blue ray tak pun dvd je la baru puas hati
sape2 yg ada ps3 tu syok la melayan skrin besar besar dgn surround system lagi


malaysia lambat la benda2 gini
menangis air mata darah sekali pun still terkebelakang
bukan belakang dari jepun atau us
tapi dari jiran s'pore je
tak ke sedih tu

dgn broadband yg baru 1gig 2gig pun terkial - kial kadang2 signal pun takde
orang lain dah siap fiber optik seluruh negara dah
dgn berpuluh2 gig beratus2 gig connection


kalau negara kita macam zimbabwe ke pulau maldives ke yg tak berkemampuan aku boleh paham
tapi kita boleh belanja berbillion billion utk ntah apa - apa
keluar surat khabar pulak tu
tajuk besar2 lagi
macam kaya sangat je bunyinye

husain7800
27-11-08, 10:26 AM
kita download movie HD banyak2 ... pastu buat channel kita sendiri ... bg org tengok FREE ... :wahaha:

totti 10
28-11-08, 09:15 AM
jepun terget 2010
full hdtv channel
pree ka bbayar ka
sume hdtv
amacam mau celen tak?
:D

morpheuzneo
28-11-08, 09:40 AM
tue la..
kat channel 5 spore,
CSI Miami diaorang siar dalam HD...
huh.. gambar puas hati.

nie yg best duduk JB.

masa aku pi kedai2 barangan letrik ni.., diaorang (salesman) tu cakap.. kalau dok jb.. bleh dapat HD transmission ni!

betul ke? boleh verify sapa2 yg dok jb?

aku sikit mushykil.. sebab tgk antenna HD tu.. macam kecil...

lebih kurang dlm gambar ni aje.. jenis indoor..

http://www.engadget.com/media/2006/05/mini_2.jpg

ke.. korang kene pakai antenna luar?

Byha
28-11-08, 02:06 PM
sejak thn lepas, kalo x silap, channel 5 (spore) dah start hd trial...
dia akan siarkan satu hd movie pd satu masa tertentu...
so saper2 ada hdtv leh la merasa movie yg ditayangkan dlm hd...
tp umah mak abah aku pakai tv biasa jek & antena pun jenis biasa yg rtm1 pun gambarnya sgt hampes, jadik x merasa la hd trial tu...

Neo5
28-11-08, 02:12 PM
RTM pun baru nak masuk digital......HD? hmmm....ntah tahun bila la nak masuk plak....

Xlame lg tu, nanti sempena perayaan kemerdekaan ke 200 ade la tu.

Ulangtahun kemerdekaan ke 200 = tahun 2157 :haih:

MaLaPeTaKa
28-11-08, 03:29 PM
ermm...pada firasat akulaaa kan...gomen mesti nk save bajet sebb nk pikir mcmner nk spread frekuensi seluruh malaysia termasuk sabah and sarawak....sg mungkin leh wat cenggitu sebb they got a very tiny country...so tak kisah laaa peruntukkan diaorg dpt digunakan untuk upgrade facilities diorg....

ikutkan hati aku .....mau aku install parabola kat atas umah aku...ekekeke...biar semua # kat semua countries dpt....baru pueh hati den...ekekekek......gomen plak tak mampu tanggung kos mantainece so byk laa disub2 kan pada company kayo2...jadi laaa gomen sebagai sleeping partner....yer tak....ekekeke

so, kalau ikut kan teknologi kita nie mmg jauh....dan sgt jauh...mcm presiden FAM pernah cakap laaa...team malaysia nk masuk world cup 2015 nnt....ekekeke....sorri..off topic jap....

totti 10
28-11-08, 03:37 PM
bosan do asik dgr alasan singapura kecik
amerika tu besar
:D

wo0p
28-11-08, 03:41 PM
Xlame lg tu, nanti sempena perayaan kemerdekaan ke 200 ade la tu.

Ulangtahun kemerdekaan ke 200 = tahun 2157 :haih:

aku baru teringat iklan kemerdekaan oleh sony, haha time 100 tahun akan datang baru la dah semua guna hd , camdecoder pun hd,

Neo5
28-11-08, 03:50 PM
aku baru teringat iklan kemerdekaan oleh sony, haha time 100 tahun akan datang baru la dah semua guna hd , camdecoder pun hd,

100 thn tu woop, kita pn dah padam dah. Kt Malaysia ni boleh kata kita ni agak ketinggalan dr segi teknologi, brg2/produk/servis pn mahal cth kereta nasional jual kt rakyat sendiri lg mahal dr jual kt luar. Gomen open up skit la, biar bnyk company lain jd service provider jgn depend kt asteruk je or streamyx je.

Justmy2cents.

MaLaPeTaKa
28-11-08, 03:57 PM
biasa laaa...gomen...saper yg pilih.....korang gak....ekeke...termasuk laa aku...ekekeke

bangpit
28-11-08, 11:25 PM
btw, saper kat sini yg tau port baekk punyer mana nak beli full hd movie ni..kat tmpt aku ni rm13 satu movie....ader tmpt lain yg bole offer price lg ok ? tlg war2kan..

jedi_master
30-11-08, 05:11 PM
hd channel pree kat mesia tak tau arr plak bila nak ade.tp harap2 U TELEVISION SDN BHD leh arr bagi cenel hd nih uhuh.tp bila nak launch ni aisehh,tp ni hd ke idak ehh pasal dia guna DVB-T technology and MPEG-4/H.264 digital video codec standard.aku atk paham arr bende2 nih uhu
Kuala Lumpur, 18 December 2006 [/b]- MiTV Corporation Sdn Bhd ("MiTV") announced today that it has awarded a contract worth RM115 million for its 3-phase national roll-out to Comintel Sdn Bhd ("Comintel"), a wholly-owned unit of Comintel Corporation Berhad ("Comcorp"), a Second Board listed company.
This contract was awarded following MiTV’s decision to adopt an open digital terrestrial broadcast technology based on the standard for digital terrestrial television known as Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T). MiTV will also migrate from the existing video codec standard to the MPEG4/H.264 advance digital video codec standard.
MiTV also said that for greater efficiency, the pay-TV operations will be co-located with MiTV Networks Sdn Bhd’s 3G core network centre in Subang Hi-Tech, Shah Alam, Selangor.
The Comintel contract for the new broadcast network and infrastructure will be on a turnkey basis that will cover the Klang Valley and its fringes for phase 1. Comintel is to deliver phase 1 of the project for MiTV to re-launch its services within a 9-month time frame. This will include re-location of the existing broadcast facilities and network operations centre to Subang Hi-Tech, the installation of high-powered transmitters and the development of the new MPEG4/H.264 set-top box.
The Comintel contract is part of the estimated RM300 million additional investment planned by MiTV that also includes investment in the new MPEG4/H.264 set-top boxes for sales and distribution.
Phases 2 and 3, which will cover the rest of Peninsular Malaysia, are expected to kick off within a year after the launch of phase 1. "Our business model is scaleable and this gives us the flexibility to manage the rollout of our service." says Dato’ Rosman Ridzwan, Chairman of MiTV.
MiTV said that the switch of technology platform would enhance its business plans as it expects the decoders or set-top box, as it is commonly called, to be very competitive. The Company also said that the additional system hardware required is not substantial and almost all of its existing equipment can be upgraded and re-deployed for the new broadcast network.
To streamline its corporate structure, MiTV has been made the holding company and will hold:
1. 100% of MiTV Networks Sdn Bhd which will operate the 3G services; and
2. 100% of MiTV Broadcast Sdn Bhd which will undertake the pay-TV business.
MiTV’s CEO for pay-TV, Ho Meng was up-beat about the project to implement the technology switch. Asked about the switch, he said "We are very excited about the new MPEG4 platform as this is the latest standard for digital TV that has evolved from the highly successful MPEG2 version which has been widely adopted for satellite and terrestrial transmissions."
"The MPEG4 standard and the DVB-T standard will allow MiTV to transmit higher quality digital content without compromising on the capacity of our broadcast frequencies. Moreover, the MPEG4 standard can deliver high definition TV ("HDTV") viewing experience to HDTV ready TV sets." added Ho Meng.
Comintel’s Managing Director, Lim Keng Hock was quoted as saying that "Comintel is proud to have been entrusted to deliver Malaysia’s first DVB-T network. Notwithstanding the challenges, we are confident that with our experience and skill sets, Comintel can successfully deliver the project."
"We are very focused on the project and will push aggressively to complete the switch over and re-launch the service by the 3rd quarter of 2007." said Dato’ Rosman Ridzwan.
-end-
About MPEG4
MPEG4 is a standard used primarily to compress audio and video (AV) digital data. Introduced in late 1998, it is a designation for a group of audio and video coding standards and related technology agreed upon by the Moving Picture Expert Group (MPEG). MPEG4 absorbs many of the features of the earlier MPEG-1 and MPEG2 and other related standards.
The compression and decompression ("codec") component of MPEG4 is popularly referred to as Part 10 (H.264/AVC).
MiTV will adopt the H.264 Advance Video Coding codec standard to optimize bandwidth savings.

MaLaPeTaKa
04-12-08, 10:47 AM
aper plak pendapat korang pasal apple tv?

http://www.apple.com/my/appletv/whatson/podcasts.html

ader komen??