PDA

View Full Version : misteri guli di rumah flat/apartment/kondo



Teletubbies
28-11-08, 05:30 PM
sesiapa tinggal di flat apartment/kondo mungkin anda pernah merasai dah dengar bunyi guli jatuh , golekan pensel atau gerakan perabut di syiling rumah ada pada waktu tgh malam.

Rasanya bukan aku sorang yang mengalami nya tapi kawan-kawan aku rumah yang berlainan pun pernah mengalami. Ada sorang tu rumah atas nya tidak berpenghuni tapi masih boleh dengar bunyi guli di tgh malam dgn jelas.

Macam mana nak jelaskan fenomena ni ek...?

ChEf_N|3aM
28-11-08, 05:32 PM
a'ah... dulu dok apartment kat precint 11 putrajaya pun dengar

maz
28-11-08, 05:35 PM
ye ye.. aku sokmo dengar guli lah barang jatuh la etc..
mmg la atas umah aku ada penghuni..
yg aku pelik nye..
dorang ni selalu sgt menumbuk / menukul ..
boleh dikatakan satu hari tu tatau berapa kali dorang tumbuk sambal
apakah?
paling sakit hati.. jam 4,5 pagi masih menukul
dah 3 tahun aku duk situ..keadaan tak berubah..
kawan aku cakap.. betul ke org yg menukul tu?
jang jang jang....seram lak..

Kuro-Obi
28-11-08, 05:37 PM
waah..best nyer..korang panggil la geng2 seekers....

bior diorang wat research sket...hehe..:sengih:

Teletubbies
28-11-08, 05:39 PM
benda ni macam dah common tapi takder pejelasan ker. org duk luar negera pernah tak mengalami fenomena ni?

ERFi
28-11-08, 05:39 PM
aku dgr org main congkak....

mnajem
28-11-08, 05:43 PM
guli tu aku selalu dengar. kadang tu ingat diorang buat lubang golf pastu golek. annoying .

hrya
28-11-08, 05:47 PM
dengar guli, syiling, seret perabot...tapi aku tak pernah tau rumah tingkat atas aku tu ada org ke tak . aku anggap je ada orang

grafiquee
28-11-08, 05:52 PM
ni fonomena klu kte kongsi tanah..:p

just.
28-11-08, 05:56 PM
haha
maybe la kowt.
kalau kat rumah biase yang xbertingkat pun jangan ingat xde....
dinding tu biase je kene baling ngan pasir...

ChEf_N|3aM
28-11-08, 05:58 PM
bunyi jamban termasuk tak? hahhaha

LisaAlinda
28-11-08, 05:59 PM
bila ko tulis gini baru aku ttau rupanya bukan aku sorang la dok dengar bunyi guli ni hari hari...pagi petang malam suka ati dia la nak main guli....
aku dok ingat mmg org atas umah aku yg main (sbb dulu ada 1 masa tu aku dgr diaorang dok mengiliing tapi kat master bedroom tapi pas org atas tu pindah dah tak dgr dah gilingan tu...org baru masuk bunyi guli tu ada lagi laaa

just.
28-11-08, 06:13 PM
hah sudahh
jadi thread berhantu nie....
pasal komputer terbukak sendiri penah dgr tak?...

Neo5
28-11-08, 06:14 PM
http://www.imagecows.com/uploads/c4a1-foto%20hantu%20n3.jpg

Maybe this ..... :ahha:

zamreda
28-11-08, 06:14 PM
biasala tu kucing main guli...

se7en
28-11-08, 06:27 PM
so ape kesimpulannye??

morpheuzneo
28-11-08, 07:06 PM
ko jahat laa neo5..

sapa bukak thread ni malam2.. mmg cantik gambor guli neo letak tu..!

aku pun slalu dengar bunyi guli.. tapi mmg ada orang kt atas aku.. !

kata orang itu jin.. anak2 jin main2 kot.. !

:)

UNDERTAKER
28-11-08, 07:10 PM
Nampaknye semua org pernah dengar benda ni yek...so memang benar la ada sesuatu .....:)

sawi
28-11-08, 09:24 PM
semua flat/apartment/kondo ke ada bunyi ni?

mungkin angkara makhluk lain...
adakala mungkin ianya satu kejadian yg sains/teknologi boleh terjemahkan

sbb setiap bangunan tinggi mesti direka dgn kemampuan menahan/menampung perubahan jisim/zarah/pergerakan zarah objek yg akan bergerak laju/mengembang bila panas/mengecut bila sejuk. Mcm jambatan ada ruang utk pengembangan/pengecutan berlaku.

Mana la tau, andaikata seluruh flat/apartment mmg ada bunyi tu, mesti ada sebab2 nya, selain dr gangguan makhluk halus

el-lail
28-11-08, 09:54 PM
:salam:

Menurut pengalaman Ustaz Prof Dr. Jumadi Mustar, Pengasas Pusat Rawatan Ruqyah Iridologi dan Herbalogi, Darul Ilaaj, Pasir Gudang, Johor, bunyi-bunyi ini adalah tanda wujudnya sihir di dalam rumah tu. Selain tu, tanda-tanda lain ialah:

- bau kemenyan
- bau busuk (sihir pembenci)
- bau wangi (sihir pengasih)
- alat elektrik mudah rosak
- nampak kelibat @ rasa seperti sedang diperhati
- makanan cepat basi
- rasa takut di dalam rumah
- terasa sesak di dalam rumah
- banyak ulat @ darah

Kalau banyak tanda-tanda tu berlaku, cuba check balik tanda-tanda lain..pernah dibincangkan sebelum ini di sini:

- Tanda-tanda Gangguan Jin (http://bincang.net/forum/showthread.php?t=74312)
- Berat Jodoh dan kaitan Gangguan Jin @ Sihir Pemisah (http://bincang.net/forum/showthread.php?t=84012)

Topik-topik ini saya buka semula untuk rujukan dan perbincangan kerana ianya penting bagi mereka yang terzalimi oleh mahkluk jin itu.

bangpit
28-11-08, 10:08 PM
salam semua,

tak terpikir ader maksud yang tersirat disebalik semua ni...mmg aku n wife kat umah ni slalu dgr bunyi guli bergolek n kerusi/perabut yg dialihkan sampaikan my wife slalu jer sebut aper laa yg org atas ni mainkan atau alihkan...tak sangka pula cross over thread ni ader org lain yg alami benda yg sama...hmmm...

green
28-11-08, 10:08 PM
uihh tiba2 dah jadi seram pulak baca sini...

perangai
28-11-08, 10:23 PM
ala cik green,
takde apa nak seram seram nye..
bunyik tu biasa je sebab bila siang suhu tinggi semua objek berzarah mengembang. malam sejuk zarah mengecut. yang buat bunyik macam orang maen guli tu ialah sebab konkrit yang digunakan untok membina bangunan bertengkat adalah batu yang disokong oleh besi ditengah tengahnya.
kadar pengembangan dan pengecutan antara besi dan simen ni laen. jadi bunyik ni pon atas sebab thermal properties simen dan besi ni jugak ah. ye la perbezaan ni membuatkan besi atau simen yang berkembang lebeh cepat ni bergesel antara satu sama laen. ye la besi kembang cepat sedangkan simen lambat.
dan kita bercakap pasal benda yang bukan panjangnya 5-6 inci.
kau kira sendiri ah bangunan kau berapa tinggi. dan berapa banyak simen dan besi. jadi tak mustahil kan bunyik geseran yang sangat sedikit boleh jadi sekuat itu?

emy
28-11-08, 11:59 PM
cam umah aku..ada gak bunyi2 kat atas siling..
binatang la..cam tupai kot..
tak pun kelawar..

slique
29-11-08, 12:02 AM
It is considered fundamental to our modern world that steel and concrete have the same "coefficient of expansion". Because these materials expand and contract the same amount when the temperature changes, they mate perfectly. http://users.lmi.net/drewid/concrete_faq.html

so bunyi bukan sebab rebar ngan konkrit gesel la..

se7en
29-11-08, 12:55 AM
kire bende nie sebab teori kembang kuncup la ek?
yakin ke?

perangai
29-11-08, 01:00 AM
tak la yaken tapi aku rasa je

Teletubbies
29-11-08, 09:01 AM
jawapan dah memberangsangkan.....tapi tak yakin lak.....

SoulShadow
29-11-08, 09:51 AM
ye ye.. aku sokmo dengar guli lah barang jatuh la etc..
mmg la atas umah aku ada penghuni..
yg aku pelik nye..
dorang ni selalu sgt menumbuk / menukul ..
boleh dikatakan satu hari tu tatau berapa kali dorang tumbuk sambal
apakah?
paling sakit hati.. jam 4,5 pagi masih menukul<<<<<<<<<<<<maz


masalah ko same sangat dengan aku....aku rase kan deorang tu hyperaktiflaa....uikk... camna ko bleh de masalah sama cam aku.

se7en
29-11-08, 12:12 PM
kalo cite ttg kembang kuncup kenape bunyi berbeza?
ade bunyi guli n ade bunyi mcm org tumbuk sambal belacan memlm?

sawi
29-11-08, 12:54 PM
maybe ikut struktur binaan jgk kot, teknik apa arkitek tu susun atur, sbb tu ada org lain rmh, tp dpt bunyi sama :D

kalau jin/momok, pun mungkin gak, kiranya setiap apartment/flet ada benda ni tumpang. :D

Neo5
29-11-08, 01:05 PM
Klu kt umah2 kg kucing tu biase, musang pn ade panjat umah, pak belang (yg real & jadi-jadian) zaman2 50/60an ade gak.

tp jgn takut yg paling berkuasa Allah SWT, setan xbleh wat ape2.

Klu berkaitan dgn structural integrity maybe leh check history bangunan tu in term of building material quality & workmanship. Klu da ade CF patut ok,tp hulur duit undertable pun bleh dpt CF.

Mcm highland towers patutnya xbleh develop area lereng bukit kesudahannya disaster.

nurElisa_alysa
30-11-08, 04:52 PM
erm...saya pn turut mengalaminye. bunyi tumbuk sambal x ade.tapi bunyi orang drill dinding ade la awal2 pagi.selalu sangat.geram betul. bunyi guli tu dah kire selalu sangat.jatuh skali, pastu bunyi.tik, tik, tik, tik.....macam dia melantun, tak tinggi..pastu bunyi lagi.erm..bahagian atas, orang dah pindah.isteri dia mati bersalin.orang cina.

bangpit
30-11-08, 11:00 PM
ala cik green,
takde apa nak seram seram nye..
bunyik tu biasa je sebab bila siang suhu tinggi semua objek berzarah mengembang. malam sejuk zarah mengecut. yang buat bunyik macam orang maen guli tu ialah sebab konkrit yang digunakan untok membina bangunan bertengkat adalah batu yang disokong oleh besi ditengah tengahnya.
kadar pengembangan dan pengecutan antara besi dan simen ni laen. jadi bunyik ni pon atas sebab thermal properties simen dan besi ni jugak ah. ye la perbezaan ni membuatkan besi atau simen yang berkembang lebeh cepat ni bergesel antara satu sama laen. ye la besi kembang cepat sedangkan simen lambat.
dan kita bercakap pasal benda yang bukan panjangnya 5-6 inci.
kau kira sendiri ah bangunan kau berapa tinggi. dan berapa banyak simen dan besi. jadi tak mustahil kan bunyik geseran yang sangat sedikit boleh jadi sekuat itu?

hmmm..klu guli tue biasa laaa...dapet laa den trime..tp klu bunyi air dlm tong besar/baldi diseret2 tgh2 mlm tue dan bunyi perabot digerak2 tue eper kemende plk? misteri2....waife aku buat bodoh jer klu tinggal sorang kat rumah..alih2 klu nk tido dia call aku..sembang2 lama..dia tido laa...tp aku rasa standardlaa bunyi2 nie ..masa duk asrama dulu pun pernah org yg duk bawah bilik aku naik serang bilik aku marah2..apesal korang nie tak boleh duk senyap? sikit2 nak alih barang, ketuk sana, ketuk sini????marah betul budak tue kat bilik kami.... lepas dia cakap jer..aku terus cakap..hmmm kami tak buat aper2 pun..adik faham2 jer lah...tempat nie... pas tue dia baru faham....jeng jeng jeng....

aku rasa mungkin juga yg dok misteri nie sbb ada kontraktor2 yg mati semasa pembinaan flat/apartment/kondo kot? aku ader dgr, selalu diorg simen skali jer mayat2 depa nie...mana ada masa nak tanam2...tul tidak allahuallam... itulah sebab mcm2 bunyi nie...mcm depa nk kuar laa..klu leh nak disemadi cara baik...ntah laa...mungkin Misteri Nusantara leh wat satu topik nie...hmm sama gak cam kat hotel...klu kat hotel sure ada satu bilik khas yg dikosongkan utk benda2 nie...

Neo5
30-11-08, 11:12 PM
aku rasa mungkin juga yg dok misteri nie sbb ada kontraktor2 yg mati semasa pembinaan flat/apartment/kondo kot? aku ader dgr, selalu diorg simen skali jer mayat2 depa nie...mana ada masa nak tanam2...tul tidak allahuallam... itulah sebab mcm2 bunyi nie...mcm depa nk kuar laa..klu leh nak disemadi cara baik...ntah laa...mungkin Misteri Nusantara leh wat satu topik nie...hmm sama gak cam kat hotel...klu kat hotel sure ada satu bilik khas yg dikosongkan utk benda2 nie...

Biasenye tanam bodies ni kt projek2 cam wat jambatan aku pnah dgr, klu umah xpnah.


tapi bunyi orang drill dinding ade la awal2 pagi.selalu sangat.geram betul. bunyi guli tu dah kire selalu sangat.jatuh skali, pastu bunyi.tik, tik, tik, tik.....macam dia melantun, tak tinggi..pastu bunyi lagi.erm..bahagian atas, orang dah pindah.isteri dia mati bersalin.orang cina.

Dah lame berlaku? Pnah jumpe jiran atas tu?

bangpit
30-11-08, 11:29 PM
rumah pun mungkin ada yg mati nie...yelah buat keje bertahun2...sure ada yg mati jatuh ker aper ker kan...mcm kat hotel2 nie pun sama...sbb tu lah benda2 nie wujud...aku pernah dapat email supaya jgn masuk bilik 404 kat hotel istana KL....cakap bilik nie berhan....hmm betul tak betul kena g sendiri laa hua hua.....

aper2 pun...makhluk halus mmg nya wujud, jd banyakkan amalan..insyaAllah benda tue pun x ganggu...setakat bunyi leh trima lagi jgn lerr menjelma plak...mau demam seminggu...keh keh keh...

fms
02-12-08, 12:01 PM
bunyi perabot lak apa masalah dier??

Kuro-Obi
02-12-08, 12:17 PM
- nampak kelibat @ rasa seperti sedang diperhati

- rasa takut di dalam rumah


yg ni biase aku kene....

dan biasenyer lopeh nengok cite hantu......:sengih:

farcruise
02-12-08, 12:24 PM
Aku pun mengalami bunyi yg sama di apartment aku (tingkat 15 dari tanah).

Dikatakan, bunyi ni terhasil dari teknologi bangunan tinggi, berkaitan ngan thermal.

Kena cari pakar bangunan la utk penjelasan lanjut & selesaikan misteri nih...

honeytuche
02-12-08, 12:24 PM
semuanya pernah dengar...
dari bunyi guli tik tik tik (umah kat putrajaya sekarang)
bunyi org drill dinding subuh2 tak pon mlm2.. (ni umah lama aku)
bunyi org alih perabot tuh memang la selalu mlm2...

dulu2 aku dok pelik jer apa hal la org atas nih siang malam dok menumbuk sambal lah, main guli lah, alih perabot la..

sekali makcik kat opis aku cakap, biasalah tuh, umah bertingkat2 nih memang ada jer bunyi camtu... huhuhuhu..
kalau asben aku takde kat umah terasa seram gak, tapi wat donno je la...

mangabra
02-12-08, 12:39 PM
Pernah juga mengalami bunyi guli-guli ni...
terutama waktu tengah malam...
yang tak syoknye...bunyi ni akan mengikut kemana kita pergi...
pi kat balkoni...dapur...ruang tamu...
mula-mula ingatkan ada bebudak main guli kat atas rumah..
rupanye rumah atas kosong...
baru hari ini tahu bukan aku sorang je mengalaminye...
ni nak siasat ni...apakah entiti ni suka main guli....

unpretty
02-12-08, 12:46 PM
aku dulu penah dgr citer dr driver teksi..
dia kata dia dulu salu amik uncle cina nih kat Highland Towers nyer kondo dulu..
kira nyer.. uncle tu regular customer dia arr..
amik dia antar gi hospital tetiap minggu for check up...

pakcik teksi nih ckp.. uncle tu salu citer.. kejadian aneh menimpa dia..
dia kata kondo tu berhantu... gelas yang dia letak atas meja... jatuh pecah..
frame dia kat dinding jatuh pecah...
so.. dia byk kali semyang buang antu pun still berlaku..
dia kt banyak antu kat kondo tu..

kira beberapa bulan lepas tu... kondo tu collapse..
mmg uncle tu tak tau laa..
mati ke hapa.. tapi lost contact...

so as conclusion.. kat highland towers tu takder laaa hantu seperti digembar gemburkan..
mmg uncle tu dpt detect awal... kondo tu fragile... and tunggu masa nak runtuh..

aien
02-12-08, 12:51 PM
bunyi seret perabot tu slalu gak dgr..
guli tik tik tik tu ade dgr..

wuish seram ek..

sawi
02-12-08, 01:21 PM
spt post aku sebelum ni, bunyi ni boleh katakan semua org duduk rumah bertingkat alami, cuba check sapa2 yg pernah/sedang duduk di rumah flet/apartment bukan di malaysia, di mana2 negara luar, ada tak bunyi sama, andai ada, adakah kita hanya kaitkan bunyi ini dgn makhluk halus, jin, hantu, momok?

hehehe, bunyi ni ada juga kaitan dgn pergerakan jisim batu/simen/besi/kerangka bangunan, setiap bangunan akan dibina dgn ruang pengembangan/penguncupan/pergerakan kerangka bangunan.

mcm jambatan, ada sedikit ruang utk proses berkenanaan, kadang2 jambatan/flyover ni blh dirasa membuai, atau try duduk bawah jambatan/flyover time pagi2 buta, masa takde kenderaan mst ada bunyi ktak ktak...

klasiQ
02-12-08, 03:23 PM
aku selalu dengar kat kampung macam org baling pasir atas atap zink
kat umah nenek aku..

may be angin kot..

kupia
02-12-08, 03:47 PM
spt post aku sebelum ni, bunyi ni boleh katakan semua org duduk rumah bertingkat alami, cuba check sapa2 yg pernah/sedang duduk di rumah flet/apartment bukan di malaysia, di mana2 negara luar, ada tak bunyi sama, andai ada, adakah kita hanya kaitkan bunyi ini dgn makhluk halus, jin, hantu, momok?

hehehe, bunyi ni ada juga kaitan dgn pergerakan jisim batu/simen/besi/kerangka bangunan, setiap bangunan akan dibina dgn ruang pengembangan/penguncupan/pergerakan kerangka bangunan.

mcm jambatan, ada sedikit ruang utk proses berkenanaan, kadang2 jambatan/flyover ni blh dirasa membuai, atau try duduk bawah jambatan/flyover time pagi2 buta, masa takde kenderaan mst ada bunyi ktak ktak...

Setuju, ada logiknya... 2 bunyi yang sama boleh didengar hampir kebanyakan rumah orang, walaupun selalu dengar lewat tengahmalam mungkin kerana keadaan sunyi agaknya....

kalau kes2 terpencil bolehlah dilibatkan dengan paranormal...

cannondale
02-12-08, 03:52 PM
masa aku memula duk flet ijau putrajaya dulu pun pernah dengar bunyi guli, time tu aku duk sorang, member2 yang lain semua kuar, time nak terlelap kuat pulak bunyi dia..apa lagi aku terpaksa la tido umah member sebelah, takut siot.

army4war
02-12-08, 04:21 PM
dulu kat kolej aku duduk tingkat atas sekali.. ari2 aku ngamuk sebab tetengah malam bunyi orang seret perabot kat tingkat atas.. padahal tingkat atas loteng je.. tp yg misteri.. ari2 aku n roomate aku akan lupa yg kitorang kat tingkat atas sekali.. kalau bukan aku yang tegur pasal bunyi perabot kene heret tu, sure roomate aku yang tegur.. pas tu bila tersedar sama2 buat tak reti.. memang sekali sehari wajib kitorang TER tegur bunyi tu..

skang aku duduk apartment atas sekali.. tak dengar bunyi perabot kene heret.. tp bunyi org bertukang tiap2 ari.. mak aku tanye.. aku jawap rumah bawah renovate.. mak aku bukan tau pun sapa ada kat tingkat bawah.. rumah bawah tu kosong je.. aku balik tetiap ari dari opis.. sure tingkat tu aku lari langkau 2 anak tangga sekali langkah hahahaha...

benda2 ghaib ni memang wujud.. kita wajib percaya.. tapi jangan terlalu taksub.. kalau tertalu taksub, bende logic pun kita tak nampak logicnya..

WALLAHUALAM...

chunli
02-12-08, 07:19 PM
- nampak kelibat @ rasa seperti sedang diperhati
- rasa takut di dalam rumah nmpk kelibat tu tak la.. tp rase cam org pehati tu ade.. slalu rase cam prasaan snirik je.. sbb klo tak pk ade org perati, slambe berani la plak jln gelap sorg dlm umah..

rase penakot sbb since bangi dah tak selamat.............. :ayam: ..

apa2pun tatau lah bekaitan ke tak.

slalu jugak dengar guli. . skrg mcm dah jarang.. dlu kat.... hostel kot? .. bebudak ni base la tah mcm2 mnde jatuh. syiling la ape la. .. .. aku rase la.

pastu bunyi tumbuk sambal tuh.. kat umah seblah.. slalu. ktorg pon heran.. rajin beno tumbuk sambal.. tak sker pkai blender ke? .. atau mmg prefer cara tradisional..

bila baca thread ne baru notice ramai org alami mnde same huhu..

cuma skrg dah jrg2 gle ah dgr bunyi pelek2 nieh.. biasenye angkara rabbit.. tak pon kuceng.. tak pon. ntah la.. Allahua'lam..

.

nurElisa_alysa
02-12-08, 07:45 PM
Dah lame berlaku? Pnah jumpe jiran atas tu?
dah lame berlaku..sampai sekarang tau.nk cube dengar pn bleh gak.bunyi drill dinding yg x logik tu. tak kn ah teori sains yg dah di bincangkn kt sini, menghasilkn bunyi drill.pulak tu, siap merebak lagi tu kt bilik2 lain.pastu senyap...jiran atas tu, sepanjang diorang duduk situ, selalu tegur :ngurat:


Dikatakan, bunyi ni terhasil dari teknologi bangunan tinggi, berkaitan ngan thermal.

Kena cari pakar bangunan la utk penjelasan lanjut & selesaikan misteri nih...
abg saya cakap, tu betul.yg tak tau betul ke tak, bunyi drill.sebab, drill terhasil secara gegaran kasar antra ruang padat dgn udara sewaktu proses drilling berlaku.tapi, frekuensi tinggi.bunyi tu hanya boleh wujud, jika berlaku gempa bumi.tu yg pelik tu.abg saya cakap lagi. 'bende' kot.hasil teknologi pembinaan mane mungkin mampu menghasilkn frekuensi yg lebih tinngi dari 'guli' berdasarkn konsep suhu dan jisim.erk.ape yek.. tak kn ah hantu? tetiap hari bukak kaset rakaman orang mengaji al-Quran. takkn ah surah2 ruqyah pn tak lut?

MUfanz
02-12-08, 07:55 PM
kenapa suma sepakat kata bunyi guli..??
kenapa bkn bola golf ke...pasu bunga bergolek ke..

aku penah gak tido kat apartment...
tapi tak lama la...dlm seminggu dua je..
tak penah pun dgr benda2 mcm ni...

bunyi org cakar2 dinding takde..??

Neo5
02-12-08, 08:02 PM
Klu ikut pengalaman sendiri tido di umah flat, xpnah lg alami bunyi2 ni.
Hmmm... pelik tp benar.

deidaa
02-12-08, 08:21 PM
Baru layan plak topic nih!
Aku penah duk apartment [tmn kosas]
Yg bunyi org menumbuk tu sokmo2 la sgt!
Penah aku terpaksa bukak pintu umah,
sbb nya tv aku tertutop sundirik,
bkn sekali 2 ok.. wuwuuwuw! :nyorok:


Then kat setiawangsa bunyi gulik tu tadak aa,
cuma munyik org menumbuk.
Aku kompiyus gak.. takkan kuat benor menumbuknya,
smpai dgr ke umah aku?
Org ketuk2 dinding tu ada le,
aku ingt kan mmg slalu wat renovation.. eheh!
Tp aku mmg dok amik tau la,
tp bila baca topic ni.. serem la jugek.
Dah la bakal berpindah ke tingkat 14 blk akhir bln ni!
Umah atah tataw le ada org ke x.
Dah la stay sorg je nnti :neves:

[skang stay sorg gak, tp wat bodo le,
kang aku layan.. aku nak lari ke mana?] :apelah:

spellbinded
02-12-08, 08:22 PM
rumah atas aku pun kadang-kadang ambil sesuatu yang bulat dan golek2 atas lantai. Bunyinya sangat irritating. Pastu dah pagi2 buta bertukang plak. Seminggu lepas pada pukul 3 pagi kawan aku ketuk pintu bilik mengejutkan aku. Katanya orang atas buat bunyi annoying, aku dengar macam bunyi orang guna mesin jahit manual tu tapi letak direct atas lantai. Kami pun tukar baju nak gi mengadu dgn guard ni tapi bila turun bawah lampu dia tutup. Guard tu kata kalau lampu tutup takleh tego so cam gitu je la. Ada sekali tu tgh tengok tv dgn amannya kat rumah dalam pukul 10 ke atas la. Tetiba orang bawah ketuk pintu kata kami buat bunyi bising dan sila berhenti. Kami cakap mana ada buat pape. Pelik betul aku, time kita bertukang takde pula yang tegor. Rumah aku ni memang ada orang buat renovation kat tingkat atas2. Adakah mungkin bunyinya sekaan orang atas yang menukang?

nurElisa_alysa
02-12-08, 08:30 PM
kenapa suma sepakat kata bunyi guli..??
kenapa bkn bola golf ke...pasu bunga bergolek ke..

aku penah gak tido kat apartment...
tapi tak lama la...dlm seminggu dua je..
tak penah pun dgr benda2 mcm ni...

bunyi org cakar2 dinding takde..??
sebab, saiz guli laa menghasilkn bunyii macam tu.kalau bola golf, dah tentu bu nyinye agak keras kn? pasu bunga? erm..entah ah.
bunyi cakar2 tak de.bunyi air kt pili ade ah.bunyi macam tak tutup air. bile jenguk jek. takde pulak.geram jek. nie berlaku waktu duduk kt kolej ke-* UM. dah ah dekat dengan tandas. sabar je ah waktu tu.bunyi air tik...tik...tik..bile kite bangun nk pegi tutup, bunyi lagi.sampai jek kt tandas, senyap jek.geram

Morpheus
03-12-08, 11:19 AM
Huhuhu... ramainyer mengalami perkara sama... aku pun pernah kena.

Kes 1.
Masa aku sewa rumah di Serdang... bila jam 2-4 pagi je ada la orang atas guna lesung. Dalam seminggu ada la 2 ke 3 kali. Aku komplen kat orang atas tapi diorang tak mengaku... aku anggap diorang tipu jer. Tapi dah selalu sangat... erm... diorang tipu ker.

Kes 2.
Mula-mula aku duduk umah ni selalu juga dengar bunyi guli melantun-lantun. Aku ingat rumah atas ada orang tapi bila aku check memang dah lama takde orang. Aku buat tak tau jer... biarla dia nak hiburkan hati... jangan kacau aku. Tapi sekarang dah tak ada. Tak tau la lepas aku tulis dalam forum ni dia bunyi balik hehehe.

Kes 3.
Kawan aku duduk apartment tingkat atas sekali di Bayan Lepas Penang. Masa dia mula-mula masuk dulu, bila malam je dengar bunyi guli kat tingkat atas... tapi sekarang dah takder. Tak tau la dia buat apa.



kenapa suma sepakat kata bunyi guli..??
kenapa bkn bola golf ke...pasu bunga bergolek ke..


Cuba ko ambik guli 3 - 4 biji dan main-main/lantun-lantun/golek-golek atas lantai simen... macam tu la bunyinya.

Kuro-Obi
03-12-08, 11:33 AM
aku selalu dengar kat kampung macam org baling pasir atas atap zink
kat umah nenek aku..

may be angin kot..

Alamak! , aku ade misteri baru, setiap kali aku nk gi kije...

ade jer pasir dari langit kene kt muke aku....selalu bnde ni jadi...

tapi ntah..rase mcm pasir jatuh kt muke...tp cm x de jer pasir...:ahha:

Neo5
03-12-08, 01:47 PM
Alamak! , aku ade misteri baru, setiap kali aku nk gi kije...

ade jer pasir dari langit kene kt muke aku....selalu bnde ni jadi...

tapi ntah..rase mcm pasir jatuh kt muke...tp cm x de jer pasir...:ahha:

Menurut ape yg aku pnah bace, tu ade org niat x baik kt ko, tp area umah ko kt mne? Ade construction ke dekat2 situ? Kot2 la angin yg bawak?:tanya:

Donutella
13-12-08, 01:49 AM
haihh seram gak . mmg salu kat rumah apt dulu salu sgt la dgr bunyi nie mak aku buat concluson cmni ha

bunyi guli - ank org ats maen
bunyi lesung - nak berniaga esok so kene la masak (memandai mak aku)
bunyi perabot - mak aku ckp org nak btolkan pabot umah die

tapi .. aku salu kne time siang2 mlm x pnh kene lagii


lagi satu kes kat kmpung aku , mcm bunyi buah jatuh kat ats atap zink tapi bunyi tu speed die cpt !
kalau 5 buah pelam jatuh mst bunyi die lmbat lmbat
ni tak mcm , bunyi die mcm org jatuhkan 5 biji buah pelam skali gus .

setiap mlm aku dgr ni kat kmpung! :setan:

blurr
13-12-08, 07:45 PM
teringat aku cite dokumentari kat tb..
pasal jambatan besi kat oversea..
tiap2 malam korang leh dengar orang menangis...
rupe2nye tangisan itu terhasil sebab pengecutan besi...

jadi kena kaji dulu sebulum wat pe2 konclution..

leevega
13-12-08, 07:53 PM
wahahah . ..
aku ingat umah aku jer yang dengar bunyi oang main guli 4-5 pagi, rupanya ramai lagi yer . ...

umah aku tingkat 7, almost every night la bleh dengar, dlm fikiran mmg assume oang ataih la yang main guli tuh, tapi kadang rasa pelik gak takkan la 4-5 pagi oang tuh tak tido2 lagi ..

then cina seblah umah aku dtg umah aku . ..rupanya dier pong dengar , dier ingat adik aku yang main guli tuh.. .

tapi dah slalu dengar, dah lali la .. . .

zantedeschia
13-12-08, 08:11 PM
spt post aku sebelum ni, bunyi ni boleh katakan semua org duduk rumah bertingkat alami, cuba check sapa2 yg pernah/sedang duduk di rumah flet/apartment bukan di malaysia, di mana2 negara luar, ada tak bunyi sama, andai ada, adakah kita hanya kaitkan bunyi ini dgn makhluk halus, jin, hantu, momok?



sepanjang 5 tahun aku dok kat apartment kat overseas dulu tak pernah dengar bunyi guli,
kat malaysia jer...aik kat kondo abang aku...kat apartment aku sekarang ni pun ada bunyi ni

:D

AzeaF
13-12-08, 08:48 PM
jiran umh ats aku ni pun tak reti nak dok diam2...
tolak kerusi meja la... guli takat ni tak penah dgr lagi la...
ada mcm bunyi guli, tapi mungkin pen ke.. ntah pape la yg jatuh...

tgh2 mlm blom dgr lagi la... kalau dgr, aku anggp je la dia tgh boring...tak tau nak watpe...
karang aku dok pikir2, takleh tido lg payah

Donutella
14-12-08, 12:22 AM
sepanjang 5 tahun aku dok kat apartment kat overseas dulu tak pernah dengar bunyi guli,
kat malaysia jer...aik kat kondo abang aku...kat apartment aku sekarang ni pun ada bunyi ni

:D
hahahaha maybe cuaca kat malaysia ni kot (memandai aku assume)