PDA

View Full Version : Nak belajar bahasa cina?



NurKekal
05-12-08, 11:45 AM
Ada sesiapa yang hendak belajar bahasa cina?

such as Hakka, Cantonese or Mandarin? Boleh saya bantu.... :)

atau mungkin ada sesiapa yang pandai berbahasa cina ngan saya sini....:ngurat:

teruteru_bozu
05-12-08, 11:48 AM
aku nak nurkekal....

kat opis aku ni...aku sorang je malay..yg lain cina..india 2 org...

senang aku nk paham apa diaorg cakap.

husain7800
05-12-08, 11:50 AM
me 3 ... :sengih:

ni hau ma ?

NurKekal
05-12-08, 11:55 AM
aku nak nurkekal....

kat opis aku ni...aku sorang je malay..yg lain cina..india 2 org...

senang aku nk paham apa diaorg cakap.

oooo….se ma….pu yung pha….wo ke yi jiau nie.
Maksud nya…oooo….ye ke…jangan takut….saya boleh ajar awak




ni hau ma ?[/quote]

wo heng hau….xie xie (thank you)

sharuzzaman
05-12-08, 12:00 PM
saya tau sikit-sikit kantonis... sebab bersekolah dengan classmate cina dari darjah 1 sampai tingkatan 3...

hari-hari dengar diaorang bersembang sampai boleh agak apa yang diaorang sembangkan....

contoh...

chow san - selamat pagi
sek fan - makan nasi
yam cha - minum teh?
ngo em chee - saya tak tahu
chow mat yeh - kenapa
ko lei - mari sini
lei - awak/kamu
che sin - gila :D

teruteru_bozu
05-12-08, 12:11 PM
jom makan ckp camne?

pu3_cute
05-12-08, 12:16 PM
zaman..
yg ko sebut tu slalu gak dgr lam drama diorg

wahh best best..
nak blaja gak..

Neo5
05-12-08, 12:17 PM
Jom, dulu pn ade belajar mandarin.

manjacat
05-12-08, 12:17 PM
jom makan ckp camne?

lai lai.. sek fan.. :D

kambinggila
05-12-08, 12:26 PM
aku banyak belajar dari citer chow sin chee

ham ka chan..
ham ka fu kuai..

pu3_cute
05-12-08, 12:29 PM
lai lai.. sek fan.. :D
ni loghat mana?
yg korg˛ ajor tu tlg mention kantonis/ limaumandarin/ hakka yek

aku dop tau.. tu nak blaja ni..

ade beza ke nurkekal?


aku banyak belajar dari citer chow sin chee

ham ka chan..
ham ka fu kuai..
ape maksud ni eh

Kuro-Obi
05-12-08, 12:30 PM
Ada sesiapa yang hendak belajar bahasa cina?

such as Hakka, Cantonese or Mandarin? Boleh saya bantu.... :)

atau mungkin ada sesiapa yang pandai berbahasa cina ngan saya sini....:ngurat:
NUrkekal,
chinese kt Msia ni biasenyer f\gune dialect pae eh?

sy biase kalo gi kedai...

ckp..

tai gu le....= mahal sgt

pian yi yi she hao ma? = blh bagi murah sket.....

Lang
05-12-08, 12:32 PM
lolz susah belajar camnie...aku penah try...

kene cakap depan2 baru la betul. Lagi2 tang sebutan tak sama ngan kite baca.

pu3_cute
05-12-08, 12:38 PM
kene buat kelas la mcm tu ekeke

mesti mcm citer yg blaja english tu
ape tajuknye?

klu "aduhh lapanye"
ape ek?

NurKekal
05-12-08, 12:51 PM
saya tak pandai nak buat summary for all the soalan sini..so saya buat seperti berikut

Kat Malaysia nie ramai guna dialect....in KL ramai guna cantonis....mereka ramai tak pandai cakap mandarin pun....we call them banana....hehehe


ham ka can and ham ka fu kuai itu ayat manyak tak baik ooo....maksud semua ahli keluarga mati.....but

ham ka fu kuai bunyi sopan sikit la.....:sengih:


jom makan ckp camne?


lai wo men chi che fan (mandarin) = jom kita pergi makan

lei ngo tei hui sek fan (kantonis)

pu3_cute
05-12-08, 01:04 PM
lei ngo tei hui sek fan (kantonis)
aku rasa kantonis mcm lagi sng n catchy sket nk blaja/ sebut hurmm

NurKekal
05-12-08, 02:26 PM
aku rasa kantonis mcm lagi sng n catchy sket nk blaja/ sebut hurmm


yes, kantonis memang senang sikit nak belajar....saya belajar dari tengok cerita kat tv juga....

mandarin ada bunyi dia macam kena teran kat kerongkong...macam orang kat China.....kadang2 saya cakap ngan mereka pun perah otak sebab kena guna bahasa yang sopan lenggok nya....

Tadi saya makan nasi ayam
Kantonis = tau sin ngo sek kai fan
Mandarin = kang chai wo che ji fan

flamingo145
05-12-08, 02:39 PM
penah amik kelas mandarin kat univ..
tp sekarang dah lupe laa..
harap nurkekal bule bg class online kat sini... :sengih:

wo0p
05-12-08, 02:44 PM
sestau aku chinese malaysia diroang ckp hokkien kan

nurk kekal ajar secara basic, saya nak belajar basic dulu .. boleh ?

dulu aku tau la sikit tengok tv, biasa aku suka tengok drama hongkong tvb, kalau drama singapore/malaysia boring lah, kalau drama hongkong kadang2 boleh tau gak pakaian sejarah orang2 cina dulu ..

me hau maaa,

wo ai shi shi,

wo ai niee,

perangai
05-12-08, 02:44 PM
aku nak belajar mandarin.

aku penah dengar lagu cina rap nama kumpulan LMF tajok lagu dia ham ka ling. warghkaghkaghkaghkah

NurKekal
05-12-08, 02:47 PM
penah amik kelas mandarin kat univ..
tp sekarang dah lupe laa..
harap nurkekal bule bg class online kat sini... :sengih:



lai...wo men ichi jiang hua yi hau ma?

flamingo145
05-12-08, 02:50 PM
lai...wo men ichi jiang hua yi hau ma?

lai = mari
wo = saya

waahhh.. yg lain tatau.. mmg dah lupe laaa...

tapi mase dlm kelas ade nyanyi satu lagu...

"chan/chai na li.. chan/chai na li"..ni rasenye budak2 cina just nyanyi kat kelas tadika jek kut.. hehe..

then.. lecturer tu bg maksud pada nama2 kami..
nama sy bila ditrasnlate jadi ape eh.. lupe.. tapi positive meaning laa.. :sengih:

NurKekal
05-12-08, 02:54 PM
contoh...

chow san - selamat pagi
sek fan - makan nasi
yam cha - minum teh?
ngo em chee - saya tak tahu
chow mat yeh - kenapa
ko lei - mari sini
lei - awak/kamu
che sin - gila :D

semua di atas is in Kantonis....

kalau mandarin
Jau Ann - selamat pagi
Chi Fan - makan nasi
Hek Cha - minum teh
Wo Pu Je Tau - saya tak tahu
Wei Sem Mo - kenapa
Lai - mari sini
Nie - awak/kamu
Shen Jin - gila

flamingo145
05-12-08, 03:07 PM
nurkekal.. bahasa mandarin utk word ni ape ye?

baju
kasut
merah
biru

Kuro-Obi
05-12-08, 03:12 PM
NK, ape makne ni?

li fen fei....

aku lupe daaa...

teruteru_bozu
05-12-08, 03:14 PM
aku nk blaja kantonis sbb kebanyakan org cina guna bahasa ni kan?

pak to = couple/boyfren maknanya?

NurKekal
05-12-08, 03:20 PM
nurkekal.. bahasa mandarin utk word ni ape ye?

baju
kasut
merah
biru


baju = e fuk
kasut = sia zhe
merah = hung sek
biru = lan sek
colour = sek

manjacat
05-12-08, 03:20 PM
yam cha = minum teh??

aku ingatkan yamcha tu mamat nieh:


http://tbn1.google.com/images?q=tbn:eARdEggzs0CfZM:http://100megsfree4.com/abcsofdbz/gallery/yamucha4.jpg
yamcha


aku cume tau yam seng je.. :gelakgoleng:

heheh sori cikgu, terwat lawak jap.

ok ok.. so apekah pelajaran kite pada hari ini..

NurKekal
05-12-08, 03:24 PM
NK, ape makne ni?

li fen fei....

aku lupe daaa...

orang minta putus hubungan.....


yam cha = minum teh??

aku ingatkan yamcha tu mamat nieh:


http://tbn1.google.com/images?q=tbn:eARdEggzs0CfZM:http://100megsfree4.com/abcsofdbz/gallery/yamucha4.jpg
yamcha


aku cume tau yam seng je.. :gelakgoleng:

heheh sori cikgu, terwat lawak jap.

ok ok.. so apekah pelajaran kite pada hari ini..

Cikgu nak Ta Nie Phi Ku = pukul punggung..... :sengih:

Huai Tan = Nakal

sLumsCum
05-12-08, 03:42 PM
ir er san shi u liu chi
wo de peng yu chai na li?
chai che li chai che li
wo de peng yu chai che li


betul tak tu nurkekal?
kalau tak guna kanji boleh tangkap ke tulis apa?

flamingo145
05-12-08, 03:44 PM
wo de mama de e fuk "bewarna" lan sek


bewarna?


ir er san shi u liu chi
wo de peng yu chai na li?
chai che li chai che li
wo de peng yu chai che li


betul tak tu nurkekal?
kalau tak guna kanji boleh tangkap ke tulis apa?
ir er san shi u liu chi = ?
wo de peng yu chai na li? = dimana kawan saya?
chai che li chai che li = di sini..disini..
wo de peng yu chai che li = kawan saya disini..

manjacat
05-12-08, 03:47 PM
ir er san shi u liu chi
wo de peng yu chai na li?
chai che li chai che li
wo de peng yu chai che li


betul tak tu nurkekal?
kalau tak guna kanji boleh tangkap ke tulis apa?

kanji tu bukan jepun ke?

bhs cina orng panggil ape eh? pinyin eh?

NurKekal
05-12-08, 03:51 PM
wo de mama de e fuk "bewarna" lan sek


bewarna?


cukup ngan wo de mama de e fuk se lan sek

se = ialah

sek = warna

perangai
05-12-08, 03:51 PM
ir er san shi u liu chi = ?
wo de peng yu chai na li? = dimana kawan saya?
chai che li chai che li = di sini..disini..
wo de peng yu chai che li = kawan saya disini..

waaaa lihai aaa ni

NurKekal
05-12-08, 03:53 PM
kanji tu bukan jepun ke?

bhs cina orng panggil ape eh? pinyin eh?

yes, pinyin....

sometimes itu pinyin bunyi spelling tak sama bunyi sebut.....so saya guna pinyin yang senang untuk semua baca....

sorry terurubozu.....tertinggal your soalan...

Pak toh = berdating.... and itu sama bunyi untuk mandarin and kantonis and hakka too :)



wei so mo nie phian wo the ai ching
nie je au wo heng ai nie ma?
mei ik thien wo tou siang je nie

Mengapa awak tipu cinta saya
Awak tau tak saya amat mencintai mu?
Setiap hari saya mengingati mu

p/s: cakap ngan nada sayu dan lembut tau…..hehehe

flamingo145
05-12-08, 04:11 PM
cukup ngan wo de mama de e fuk se lan sek

se = ialah

sek = warna


wo de papa de sia zhe se hung sek.

Kasut ayah saya bewarna merah. :sengih:

------------------------------------------------------------------------------

pang yu = kawan.
kow sing pun kawan kan? mandarin gak ke nurkekal?


perangai : jom speaking mandarin.. hehehe..

NurKekal
05-12-08, 04:19 PM
[quote=flamingo145;2194793]

pang yu = kawan.
kow sing pun kawan kan? mandarin gak ke nurkekal?


Peng Yu = kawan in mandarin
Pang Yau = in kantonis

Kow Sing = gembira in mandarin
Kou Heng = in kantonis

chunli
05-12-08, 04:36 PM
eh nice lar NurKekal.. i loike! ..

jom g blakang buat milo

camana nak ckp?

.

perangai
05-12-08, 04:37 PM
nurkekal, apa maksod benda benda yang dia cakap ni?

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dRpgPvUNaiI&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dRpgPvUNaiI&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

NurKekal
05-12-08, 04:50 PM
ish ish ish.....lagu nie bunyi macam manyak marah ooo...

saya takde la nak show LAN LEK but just sharing information supaya TAI KA HO YI HOK KONG JUNG MAN.....LEI KOK TAK TIM YONG AR?

LAN LEK = Memandai

TAI KA HO YI HOK KONG JUNG MAN.....LEI KOK TAK TIM YONG AR? = Semua boleh belajar chinese....what do you thnk?

NurKekal
05-12-08, 04:52 PM
eh nice lar NurKekal.. i loike! ..

jom g blakang buat milo

camana nak ckp?

.


lai wo men chi hoi mien cung milo hek.... :)

perangai
05-12-08, 04:53 PM
i think it's one good gesture dude..

tapi nak panggel orang macam "ehh.. bangg" atau "ehh.. cik kak" macam mana eh?
lau pann aku tau ahh huhu.

NurKekal
05-12-08, 05:11 PM
i think it's one good gesture dude..

tapi nak panggel orang macam "ehh.. bangg" atau "ehh.. cik kak" macam mana eh?
lau pann aku tau ahh huhu.


you can always start with....

ermm koi, cheng man siu che / sin sang = excuse me, tumpang tanya miss / mr (Kanton)

cheng wen siau jia / sien seng (Mandarin)

lau pan or si thau

teruteru_bozu
05-12-08, 05:19 PM
wei so mo nie phian wo the ai ching
nie je au wo heng ai nie ma?
mei ik thien wo tou siang je nie

Mengapa awak tipu cinta saya
Awak tau tak saya amat mencintai mu?
Setiap hari saya mengingati mu

p/s: cakap ngan nada sayu dan lembut tau…..hehehe


kena salin yg ni....aku nk blaja nyebut ari minggu ni...
wakakkakkakak

flamingo145
05-12-08, 05:26 PM
Kow Sing = gembira in mandarin
Kou Heng = in kantonis


Ooo.. kow sing tu gembira ke? ingatkan kawan.. :sengih:

fifi : abg? panggil lo kong laaa... haha.. :gelakgoleng:

NurKekal
05-12-08, 05:27 PM
wei so mo nie phian wo the ai ching
nie je tau wo heng ai nie ma?
mei ik thien wo tou siang je nie

Mengapa awak tipu cinta saya
Awak tau tak saya amat mencintai mu?
Setiap hari saya mengingati mu

p/s: cakap ngan nada sayu dan lembut tau…..hehehe



astagah.....ada typo error la....sorry! :sengih:

shrek
05-12-08, 05:31 PM
wo tek hua yi mei yow shem muo hao!!

bahasa mandarin saya tak berapa baik!!

han yin pin yin lagi la berterabur!!!

NurKekal
05-12-08, 05:41 PM
Tajuk lagu nie bermaksud Rupanya Awak Tak Mahu Ape2 Pun.......sedih nya...


kW9O61e4-UY

NurKekal
05-12-08, 06:52 PM
我知道这样不好
Saya tahu begini tidak bagus
也知道你的爱只能那么少
Juga tahu cinta awak hanya begitu sedikit
我只有不停的要要到你想逃
Saya hanya asyik meminta sehingga awak hendak larikan diri
泪湿的枕头晒乾就好
Air mata mengalir ke bantal sehingga kering
眼泪在你的心里只是无理取闹
Air mata pada hati mu hanyalah merajuk
以为在你身后
Selagi saya berada dibelakang mu
是我一辈子的骄傲
Saya bangga seumur hidup
原来你什么都不想要
Rupanya awak tidak mahu apa apa pun
我不要你的呵护你的玫瑰
Saya tidak mahu perlindungan dan bunga mawar mu
只要你好好久久爱我一遍
Cuma mahu awak kasih pada saya bila bila lamanya
就算虚荣也好贪心也好
Bahkan jika batil atau keserakahan
哪个男人对爱不自私不奢望
Setiap lelaki bersikap egois terhadap cinta
我不要你的承诺不要你的永远
Saya tidak mahu janji awak yang selalu tidak menjadi
只要你真真切切爱我一遍
Cuma harap awak benar2 mencintai ku
就算虚荣也好贪心也好
Bahkan jika batil atau keserakahan
最怕你把沉默当做对我的回答
Saya paling takut jika jawapan dari awak diamkan diri
喔...你的回答喔...原来你喔...喔
Jawapan awak ialah….
原来你什么都不想要
Awak tidak mahu apa2 pun

Kuro-Obi
05-12-08, 08:51 PM
wan an....

Aku saje nak ulang semula apa yg NK ajar....

wei so mo nie phian wo the ai ching
nie je au wo heng ai nie ma?
mei ik thien wo tou siang je nie

Neo5
05-12-08, 09:16 PM
Salam,

Nur, minta tolong bacakn sms, semenjak 2 menjak ni bnyk plak sms tulisan Chinese masuk.

Dulu sy belajar mandarin tp smpi 3rd level saje.

ain07ik
05-12-08, 09:45 PM
Bagus le ada yg boleh bebahasa cina kat sini......boleh kongsi-kongsi ilmu.......

Nak belajar bahasa cina lagi boleh sambung ye......yg ni tutup dulu....