PDA

View Full Version : [impak kegawatan ekonomi] Kilang Western Digital tutup!



morpheuzneo
18-12-08, 10:25 AM
aku terperasan berita ni.. impak paling terasa lah rasanya utk kilang2 high profile di malaysia!

sumber dari The Register.

Western Digital Hits the Buffer! (http://www.theregister.co.uk/2008/12/17/wd_layoffs/)

sikit aku paste dari berita asal..



Western Digital hits the buffers

2,500 face the axe

(http://whitepapers.theregister.co.uk/paper/view/5326/?td=toptl)
Western Digital has faced up to the deepening recession by announcing the loss of up to 2,500 jobs, executive pay cuts and the closure of manufacturing plants in Malaysia and Thailand.


These actions are the result of a sudden and dramatic fall in demand for hard drives, particularly OEM demand for desktop, notebook and enterprise-SATA drives, which started in October and significantly accelerated through November. It affects all geographies with Russia, Korea and Latin America most affected through restricted customer credit access and weakening of local currencies against the dollar.


Tight credit markets worldwide have led customers in all channels to reduce inventories. WD expects the reduced demand run-rates to last well into 2009.


It says that revenue guidance of $2.025bn - $2.150bn, issued on October 23, no longer applies. Industry pricing is significantly more competitive than it expected and WD now expects revenue for the quarter to be $1.7bn - $1.8bn.


In total the company is halting all manufacturing operations from December 20 until January 2 2009. Pay for all its executives, board-level directors and other senior management is being cut. One of the three hard drive manufacturing plants in Navanakorn, Thailand will close as will one of its two media substrate facilities in Sarawak, Malaysia.


There will be a reduction in the number of temporary workers and a reduction in shift overtime, and workers who leave will not be replaced. This is intended to reduce manufacturing work hours by up to 20 per cent. The capital spending budget for fiscal 2009 will be cut from $750m to approximately $500m.


These actions should be complete by the end of March, 2009 and will result in total charges of approximately $150m but will save $150m a year.


CEO John Coyne’s base salary is cut 33 per cent. Chief Financial Officer Tim Leyden receives a 25 per cent base salary cut; the general counsel and chief technology officer both get a 15 per cent cut, as do the board directors.


Coyne said: “We are taking these actions in order to strengthen our financial position and enhance the ability of our business to withstand an extended period of depressed demand while continuing to invest in the technologies, products and processes required to assure the continued success of our business.”


The intention is to reduce WD’s expenses and “break-even” point to a level that allows it to be profitable and cash positive at a $1.5bn revenue run-rate.


The immediate expectation is that Seagate will be similarly affected, and will follow suit with its own cost-reduction activities. ®




makin teruk ler.. impak utk pekerja2 malaysia..!

lepas ni pekerja2 Western Digital malaysia tu.. mungkin kene apply jadi cleaner utk gantikan pekerja2 indonesia yg patutnya kerajaan hantar balik lah!

masa ni lah peluang nk kurangkan pergantungan kepada pekerja2 asing ni pun! bila dah terdesak.. rasa aku orang akan kerja apa saja.. hatta cleaner skali pun!

shrek
18-12-08, 10:41 AM
di melaka kilang solar terbesar di asia, sunpower akan dibuka di alor gajah, kalau jadi(maybe in 2010 siap, sekarang tanah dok ratakan), 8K pekerja diperlukan......few of my frens dah fly ke Manila utk transfer tech selama 9bulan....

WD ni yg kat PJ tu kan?so kalau tersembamnye WD, kawasan serantau situ akan kena tempias - rumah sewa, kedai makan...etc...

then aku rase cowok, cewek yg keje kat WD patut di berhentikan dulu before org tempatan...

treec00l
18-12-08, 10:49 AM
byk kilang dah cut production hampir 50%, terutamanya electronic.

petrochem plant pon dah start tido.

ade gak kilang yg jalan production, tp diorg stockpile je product sebab buyer kurang.

*mau sumber ke? kawan2 aku yg keje kat kilang2 tersebut.*

hsbc
18-12-08, 11:01 AM
apsal kuwait finance house siap nak bukak brach baru kt penang??gila byk duit pak2 arab nih!!!

bergthegreat
18-12-08, 11:13 AM
almost semua company especially mutinasional company facing this phase...
but adan yang still survive and sustain.. lelain tu ada yang cut off budget...

for time being, statistik pengangguran akan melonjak tinggi... this years, is the difficult period to all bisnessman..

evan local pun still kena tempiasnya...mungkin ada hikamh disebaliknya... sape tahu..

eksp
18-12-08, 11:41 AM
aku rasa dari tahun 2007 lagi dah dengar kilang western digital tuh nak tutup kat malaysia nih (kelana jaya) dan nak pindah ke china atau vietnam...

so aku tak de la terkejut sangat...

ggbiyu57
18-12-08, 11:52 AM
..bahang .kegawatan pasti akan terasa pada pekerja2 dari sektor2 industri ini.....
..syukurlah pada mereka yang berada di sekor awam...masih ada punca rezeki lagi..apa pun kita kena waspada dan mulakan langkah berjimat cermat...

shrek
18-12-08, 12:04 PM
suprisely, org yg pindah ke China patah balik ke malaysia sebab ketidak stabilan olotik sane membuatkan mereka serun utk bertapak disana....

ini kes benar dari sister plant kami di sane, pekerja tutup gate then tunggu depan pagar & pegang kayu nak belasah CEO....then kepala2 kat sane yg dari malaysia semua pernah kena maki/pukul/sabotaj dgn rakyat China yg rata2 masih 3rd class mind set....

my previous company jugak cenggitu, plant di china asik gadoh, terutama dgn cine singapore...

back to topic, ada statement atas tulis seagate akan terjejas??aku rase mereka dlm proses expension kat senai, and still on going as per plan....how bad they will affected.....??? akan lihat tahun depan....

Mabo
18-12-08, 12:04 PM
Hempsss..sebenarnya aku lebih sukakan hidden agenda di sebalik itu sumerr.
Cuba korang buat kajian mengenai VSS, sapa yg paling banyak dpt duit yerr, bukan bangsa mana paling ramai kena VSS.

zamreda
18-12-08, 12:18 PM
impak kpd siswa siswi yng baru kuar dari U,poli dan lain2 yng melahirkan kemahiran bekerja..
aku pon dah blur skg..

amx
18-12-08, 12:50 PM
western digital?? bukan dah lama ke duk buang orang? dari tahun dulu2 lagik aku dgr. sebab kawan aku sana pun dah kena buang (tahun 2005 or 06 lopa daaa)

nabora
18-12-08, 12:59 PM
baca economic forecast kat internet, its going to be 1998 again..
maybe lagi teruk..
hyperinflation.. baca kat sini (http://dollardaze.org/blog/?post_id=00546)
(read: graduates tak dapat kerja, syarikat banyak tutup, everything that had happened in 1998 mungkin akan jadi balik.. ingat taktime tu, huru hara sekejap..)

tapi ada orang ni cakap, dia pergi dengar seminar bank negara, kalau kita dapat survive the first 6 months next year, insya Allah selamat..

Neo5
18-12-08, 01:08 PM
skrng ni mmg da slow2 sgt2 da ekonomi, member aku kt westport skrng goyang kaki kapal x masuk semua 'lepak.' kt laut.

totti 10
18-12-08, 01:44 PM
bapak aku umur dah 50 tahun nih
sama ada dia kne VSS ataupon tggu pencen
lagi 5tahun
mcm takde impak sgt je rasenye
dia pon dah tak heran aku rase

zantedeschia
18-12-08, 01:53 PM
automotive industry pun dah start kena tempias, malam tadi kat buletin utama
dah keluar berita pasal nissan dengan honda yang dah start buang pekerja
company aku pun dah announce semalam 27% reduction untuk production kereta
tahun depan...seb baik la tak sampai nak buang pekerja...cuma takde kenaikan gaji
dengan bonus untuk next year...better than kena retrench :)

spider
18-12-08, 01:54 PM
suprisely, org yg pindah ke China patah balik ke malaysia sebab ketidak stabilan olotik sane membuatkan mereka serun utk bertapak disana....

ini kes benar dari sister plant kami di sane, pekerja tutup gate then tunggu depan pagar & pegang kayu nak belasah CEO....then kepala2 kat sane yg dari malaysia semua pernah kena maki/pukul/sabotaj dgn rakyat China yg rata2 masih 3rd class mind set....

my previous company jugak cenggitu, plant di china asik gadoh, terutama dgn cine singapore...

back to topic, ada statement atas tulis seagate akan terjejas??aku rase mereka dlm proses expension kat senai, and still on going as per plan....how bad they will affected.....??? akan lihat tahun depan....

yg nie dah lama bermula shrek, masa aku pi buat visit ke kilang2 elektronik
depa kata byk kilang patah balik Malaysia walaupun kos tinggi skit dari
China. Apa yg aku diberitahu ada satu kompeni tu rugi setiap bulan bila
check balik rupanya ada komponen2 yg dihasilkan dijual secara gelap yg
takde label syarikat ... :D ada kompeni yg mana pekerja pakat berenti ramai2
dan depa bukak kilang lain yg teknologi lebih kurang sama dgn kompeni
sebelumnya.

Depa patah balik sini sbb depa kata Orang Malaysia nih lebih jujur ... :D

apa2pun bekas student aku pun ada kata byk dah yg kena berenti keje di
kilang2 elektronik, biasanya yg pangkat besarla ditawarkan VSS. Kayooo.

CupidOfLuv
18-12-08, 02:31 PM
as nabora said, ekceli jauh lebih terok dari 1997/8 punya kemelesetan :)

kalo teringat time tu, aku dipanggil balek dr obesi blajar kat mesia
mcm sedey.. tp ada hikmah rupanya rezeki aku lagik bagus blaja kat M'sia
so aku bajet, students pon akan kena tempias.. maybe lebih teruk dr yg dulu..

kampeni aku,
so far no retrench .. no paycut.. alhamdulillah, still have bonus.
but most likely, we're force to take leave during plant shutdown,
estimate shutdown dlm seminggu - 2 weeks, kalo x cukup AL.. use unpaid leave..
product loading, suppose to be downtrend, but somehow, due to our europe site shutdown,
our kampeni malaysia punya loading, increase.. but not so high la.. still can make money
courtesy to europe plant shutdown & retrench, kami pon plan to shutdown sekejap
mcm yg cik zante feedback, kalo automative pon da start shutdown,
kami yang buat waferchip utk automative ni pon kena la tempiasnya
menda picisan, no annual dinner, co activities la within this period (x kesah pon)

hah.. apepon aku still bersyukur sbb tak teruk sgt efek kat kampeni aku :)
dulu aku ada ura-ura na pindah kampeni, kensel je la sbb time tak seswai..

heh!~

2009
19-12-08, 12:29 AM
Ahaaa... Why am I'm not surprised? :sengih:

KFH bukak cawangan kat Penang? Tu normal la bagi memana bank... even Citibank dulu pun focus 3 tempat utama dulu iaitu KL, JB and Penang... Anyway, Kuwaiti & Gulf Countries banyak petrodollar...

China Mainland? Mostly sampah punya mentaliti la setakat ni based on observation, reading and experience aku... Banana republic camtu memang la payah nak meniaga kalau tak kena gaya...

VSS kayoo? Hehehe! Selagi hutang rumah, kereta dan perbelanjaan lain tak settle, takde kayoo pun... :sengih:


2009
p/s: The worst is yet to come...

wo0p
19-12-08, 12:37 AM
lol bila aku pikir western digital nak tutup, bukan masalah kegawatan ekonomi malaysia, tapi memang company ni pun memang company negara USA., diorang terpaksa cut cost, yang effect kena la kat malaysia,

lagi pun ekonomi kita kan base Realisation, untuk memantapkan ekonomi, kita kena belanja juga supaya aliran tunai dapat begerak, sekarang ni tengok sales bukan main besar-besaran ..

cocorex
19-12-08, 04:01 PM
Aku risau psl rumah yg aku baru beli xsiap lagi..takot project tergendala jer psl kegawatan ekonomi...

blurr
19-12-08, 06:55 PM
aku lagi risau..
baru nak grad tengok2 ekonomi gini...
waaaaa...
moga2 murah la rezeki aku..
giler arr..makin susah nak dapat kerja la gi..

irush
23-12-08, 10:22 PM
setahu aku yg tutup tu WD Sarawak (x silap previously KOMAG).... yg kat Kelana Jaya ni still panjang umur..... tapi macam biasa le cuti hujung tahun lama..... yg tak best WD nie... time gini memang no pay increase, no bonus & semua le....& kodokut.... apa apa pun gud luck kat warga WD :sengih:

wo0p
24-12-08, 12:09 AM
patutnyanya aku beli hardisk western digital untuk support company yang made in malaysia, aku pulak baru beli hardisk seagate 500gb kat it mall rm190

morpheuzneo
24-12-08, 10:17 AM
ye lah.. yg tutup hanya kt sarawak..! kt kelana jaya masih going on..!

tapi kalau korang perasan.. attrition rate (kadar berhenti kerja dan ganti pekerja) di WD ni sangatlah tinggi.. baru 2-3 bulan dia buat iklan 2 muka surat besar di the star sabtu.. mesti ada keluar lagi.. , bila tgk2.. jawatan yg sama.. gak!

zamreda
24-12-08, 10:25 AM
mmber aku keje kat texas instruments kat ulu klang dah nie 2 minggu ajer keje dlm sebulan! thn dpn kene cuti paksa dgn potong gaji lagi...nasib baik tak kena buang..lagi naya..so cuti thn dah abislah klau kena asyik cuti paksa. bijak2

woop---ko support utk kilang abg ipar aku iaitu seagate senai..

farahmad83
24-12-08, 10:51 AM
kwn aku yg keje kat us yg WD hantar pun dah kene balik..tgh sibuk mencari keje baru..kesian tul

irush
25-12-08, 07:15 AM
ye lah.. yg tutup hanya kt sarawak..! kt kelana jaya masih going on..!

tapi kalau korang perasan.. attrition rate (kadar berhenti kerja dan ganti pekerja) di WD ni sangatlah tinggi.. baru 2-3 bulan dia buat iklan 2 muka surat besar di the star sabtu.. mesti ada keluar lagi.. , bila tgk2.. jawatan yg sama.. gak!

morph... sebenornye attrition rate utk mana mana kilang elektronik kat kl ni sgt le tinggi.... kat Penang aku tak tau le...... dari WD ke TI ke FS ke bla bla bla.....dari TI ke WD bla bla bla.... kelakor pun ada..... biasa le kerja kat kilang mcm ni pressure dia lain skit aaaaaaa...... mcm mcm ada kat dalam kilang tu.....

jazmie
16-01-09, 01:52 AM
ermm.....dulu kn PM@najib n kerajaan jamin ekonomi malaysia x goyang...apa jd skg?tgkla tahun ni baru betul2 rasa effect dia sbb effect kt malaysia 3-4 bulan lambat dr global kalo x salah

mnajem
16-01-09, 08:03 AM
WD ni rasanya dah ada problem before credit crisis dulu kan..

shrek
16-01-09, 12:20 PM
sekarang electronic industry dah tenat!!!!panasonic Melaka 2 plant bungkus......soon infineon plak....

Lang
16-01-09, 12:29 PM
aku rasa WD sux...aku dah ada dua bijik hdd brand nie...gune tak sampai setahun dah lingkup...

SoulShadow
16-01-09, 04:07 PM
aku rasa WD sux...aku dah ada dua bijik hdd brand nie...gune tak sampai setahun dah lingkup...Lang<<<< aik eksennye...x klim warranty.

jangan harga hdd melambung sudaa.

Mitsui
16-01-09, 06:20 PM
bih tu mcm mana nak claim warranty..?
:D



sekarang ni mana yang kerja dengan elektronik ni dapat cuti terlajak-lajak.. CNY ni tengok la berapa lama bebudak kilang ni dapat cuti...
mau cut cost... tapi sampai bila bleh tahan...?

meeztaraque
18-01-09, 10:48 AM
Banyak dah kilang yg buat forced leave utk pekerja mereka.
Member2 aku yg keje kilang kat area n.9 cam seremban n senawang pun kene forced leave.
Lebih kurang cam cuit tanpa gaji.
Tapi xde la effek cuti tahunan diorg.
Still, mesti effek ekonomi diorg kan?
Instead dapat gaji bulanan rm800, tinggal rm 400 je sebulan.
Sebabnya, keje cuma 2 minggu n overtime zero.
Camno???
Kilang kata, kalau ko pilih la nak keje kat xnak.
Kalau xnak, ko bleh berenti....
Diorg bleh buat camtu sebab bleh dikatakan semua kilang kat area situ, semua klua dgn polisi yg sama.
Jadi, pekerja xleh nak lari ke mana....

Kesian diorg kan?

exs
19-01-09, 09:41 PM
kilang2 elekronik camni ah.

tadi sembang ngan HR KOBE. dulu diorang produce 90 million parts, sekarang jatuh tinggal 29 million.

bila jadi camtu, apa lagi.. shutdown seminggudua, takleh jugak, buang orang.
diorang dah buang 50 ++ pekerja executive level. seratus lebih operator.

yg ada skarang, diorang nak buang lagi 400++. yg belum dibuang skarang pergi kilang, tgk movie ja. pasal order tak cukup.