PDA

View Full Version : NaK BElAjar BahaSA CiNA 3



LadyKay
26-12-08, 04:21 PM
tai ka hao (Cantonese)....oo ho bo ho (Hokkien)....ta
chia (jia) hao (mandarin)....

semua yang di atas tu maksud nyer sama....apa khabar? :D

with reference to what darkshed (or is it darkshred :D ), i agree that writing
and speaking in mandarin are two different things....which is why i said to
simplify the pronunciation for yourself....

you have to remember one thing....what you learn in class and practicing it in
a place where the people predominantly speak mandarin/cantonese are two
different things altogether....and you also have to remember that there are
more than 254 chinese dialects....

technique of the tongue? i take that means to 'roll' your tongue....that can
be difficult for some....

BTW, having either parent who's a chinese helps....:sengih:

more lessons, anyone?

Lang
28-12-08, 06:31 PM
Tai ka ho

Buat masa nie aku fokus kat mandrin ngan kantonis...yang lain tue nnt2 la

Ladykay cube ubah ayat saya di atas nie menjadi bahasa cine :D

rastaf
28-12-08, 06:47 PM
ni hao ma..wo hen hao..ni yau ma..wo pu yao:sengih:

ni jer yang aku tau

mixo
29-12-08, 02:20 AM
tai ka hao (Cantonese)....oo ho bo ho (Hokkien)....ta
chia (jia) hao (mandarin)....

semua yang di atas tu maksud nyer sama....apa khabar? :D

with reference to what darkshed (or is it darkshred :D ), i agree that writing
and speaking in mandarin are two different things....which is why i said to
simplify the pronunciation for yourself....

you have to remember one thing....what you learn in class and practicing it in
a place where the people predominantly speak mandarin/cantonese are two
different things altogether....and you also have to remember that there are
more than 254 chinese dialects....

technique of the tongue? i take that means to 'roll' your tongue....that can
be difficult for some....

BTW, having either parent who's a chinese helps....:sengih:

more lessons, anyone?



254 chinese dialect?..are you sure?

remember!..think in the language..this takes a long time to achieve, but it is the only true fluency..as phrases and sentence patterns become natural to you, your mind will be capable of using that vocabulary and grammar in thinking..if you want to increase your fluency you must force your mind to think in the language rather than your native tongue when studying..

i dont want to talk anymore because i'm not a good teacher..but i can give some references to u to improve your skill..

http://www.chinese-tools.com/learn/chinese
http://www.pinyin.info/readings/zyg/rules.html

hope you can guide for those who want to learn the true lessons..
ok..all the best..have a wonderful New Year..:sengih:

Lang
07-05-09, 12:11 PM
tai ka ho

mana sume org sunyi doh topik nih.

farezwani
07-05-09, 12:22 PM
jin jin tao ....................... hai meeey?

NurKekal
07-05-09, 01:02 PM
Ta jia hau ma? Jing phai thia mang ler....mei yiu sze jien lai je li...

Semua apa khabar? Kebelakangan ini sibuk...tidak ada masa datang sini...

Lang
07-05-09, 03:08 PM
Takpe korang cakap jer lam bahasa cine. Pastu translatekan...

Aku tak pandai nak tulis bahasa cine in word. Tapi leh la baca apa yang korang tulis ngan dialectnya walaupun tak perfect.

ain07ik
07-05-09, 08:40 PM
Yg aku tau - wo i ni = aku cinta pada mu.
Ni hau ma = apa khabar.
sik fan = makan.
lok soi = hujan.

Sikitnya ilmu bahasa cina aku.......huhu

zhulfa
08-05-09, 01:58 AM
nanti aku suh mummy aku masuk BDN ni jadi tenaga pengajar.....hahhahah
dia kalo cakap cine,suma orang tgk..eh,makcik ni pakai tudung dan2 cakap cina laju je...hahhaha...
kami anak2 ni pun x blajo sume lagi...asyik nak gelak je....hhehehehe

triplex
11-05-09, 03:43 PM
ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.

Empires_Knight
11-05-09, 04:43 PM
ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.

err..pe mksud die niy?..aku x pham langsung..huhuu...

ain07ik
11-05-09, 06:37 PM
Ha ah le......letak le alih bahasa skali triplex.......baru yg lain paham. Aku pun terngangga ni apa ke benda tu....

triplex
11-05-09, 07:17 PM
ta jia hao ni men. we de ming zi ciao triplex. wo xi huan hua hua he du shu. wo hui jiang hua yi tian tian e yi. wo ma shi hua ren, wo ba shi ma lai ren ke shi wo de di di he ge ge pu hui jiang hua. dui bu qi, wo yao chi fan. zai jian.

oh.. terlupe..xrau 100% betul ke x..

hai semua. nama saya triplex. saya suka melukis dan membaca buku. saya boleh cakap cina sikit2 je. mak saya org cina, bapak saya org melayu tapi adik dan kakak saya tak reti ckp cina. excuse, saya nak makan nasi. bye.

aneyno
30-11-12, 12:45 PM
Ney ho mah,Lady kay pin to ah..ngo u Cantonese,kerja dgn cina tp sampai skrg x tau ckp cantonese..lady kay ada buat class mlm x nk belajar,saya sanggup byr,serious student..,belajar guna online ym pun x kisahla tlg email saya aneyno@yahoo.com

aneyno
30-11-12, 03:36 PM
Siapa pandai Cantonese sila ajarkan bhasa Cantonese secara ym online atau yuran email aneyno@yahoo.com

Lang
03-12-12, 09:32 AM
ladykay dah lama tak masuk BDN

CupidOfLuv
03-12-12, 10:14 AM
cantonese mmg 0 la
kalo mandarin tu insyaAllah boleh sikitē

ibanez_712
03-12-12, 10:48 AM
boleh belajar dgn saya. husband saya pandai cakap cina...so tiap2 malam dia ajar saya...pm pls...

rimau_kumbang
03-12-12, 10:53 AM
mandarin boleh la...kantonis out