PDA

View Full Version : [Engine & Performance] masalah fuel pump Waja



luzi
01-01-09, 11:54 AM
okay...aku nak share problem yg aku alami malam tadi untuk owner Waja yag ada dalam BDN ni.
fuel pump problem is common problem in Waja.
masalahnya bukanlah pada pump motor...tetapi power supply connector and/or its crimping!
solution mudah dan murah.
troubleshooting process je yg amik masa sket sebab nak check setiap cable ke fuel pump tu.
alhamdulillah...aku dapat save RM yg banyak.
dah la kene waktu malam...klu panggil mekanik tak kenal...mau koyak gak wallet aku ni...huhuhu.
ok..di sini aku share pengalaman dan story about it...dipetik dari forum WPC aku dan blog aku.
harap dapat membantu semua owner Waja.
oh ye...mileage Waja aku ni 136k km dan 4 tahun 5 bulan.


my time bomb has exploded last night.
alhamdulillah...settled in less than 45 minutes.
my case...same like qozh.xtreme's case.

i was at Petronas Bt 3, around 2030hrs.
my engine idling while i SMSing my friends for the New Year 2009 celebration.
suddenly, the engine stuttered about 2 seconds and shut down.
i cranked up the engine. the cranking is good coz its sounds good and not a weak battery symptom.
i tried 3 times. so, i confirmed with myself that i faced a fuel pump problem.

i checked the fuel pump connector...but not dare to touch anything on top of it...hehe.
so, called up my friend (also a mechanic) whom i saw he troubleshooted one Waja with same problem, couple of months back.
the Waja fuel pump was OK. the troubleshooting done by him saves the Waja owner a lot.
waited for him to come down from KL, about 2 hours plus.

checked the fuel pump grounding. grounding was OK.
then take out the fuel pump from the tank.
checked each connector inside the fuel pump module.
bypassed power cable...heard the "zinggg..." noise, the pump's motor noise.
pheww, it shown that the motor is OK.

there's 4 connectors and cables from top module to internal part of the module.
2 for motor power supply, the other 2 is for fuel gauge signal.
took out 2 cables for the motor power supply and totally replace it with thicker gauge cable and more rigid connector's crimping.
once done that, cranked up the engine.
"vroommm...bruppp, bruppp, bruppp, bruppp, bruppp, bruppp, bruppp, bruppp, bruppp..." was heard.
waaaa...i'm so relieved with big smile on my face. :D
problem solved around 2330hrs.

actually, the fuel pump's motor is OK.
the problem was with the connector and cable crimping, either on top of the fuel pump module (right under the rear sit) or inside part of the fuel pump module (soaked with fuel).
the tedious part was to troubleshoot one by one cable/connector and to install back the fuel pump module onto fuel tank.

luzi
08-01-09, 06:55 PM
ok here's a photo of Waja fuel pump internal wiring.

http://img255.imageshack.us/img255/259/copyofdscn2982vl3.jpg

- YELLOW and RED terminals are for power supply of pump motor.
- 2 WHITE terminals are for fuel quantity gauge signal.
- 2 BROWN hoses are fuel line, in and out of the fuel tank.
- 2 RED boxes are terminal on top of the pump motor.
- 1 PURPLE is my pen...hehehe.

the photo above was taken from conked unit belong to my old colleague, stored in cabinet for so long.
so, just now i did my investigation to check whether the pump motor is still ok or not and to prove that my justification about Waja Fuel Pump is required to be change when suddenly the engine die is wrong.

1st, i connect the 14.4V DC power supply to the terminal on top of the fuel pump module (to the terminal colored RED and YELLOW).
no power, no sound emitted from the pump motor, so i thought that the motor totally conked.

then, i connect the power supply directly to the pump motor terminal, directly in RED box in the picture above.
to my surprise, the pump motor still functioning when i gave the 14.4V DC power supply into it. the pump motor is still alive!

before i stop my investigation, i connect back the power supply on top of the fuel pump module but now the pump motor run intermittently (ON, OFF and ON, OFF and so on).
it shows that the connection from the terminal on top of the fuel pump module to the pump motor terminal got problem.
whether the crimping not good or the wire got problem (weird, isn't it?)

so, the conclusion is...for this so-long-be-thought-conked-fuel-pump-of-my-old-colleague...the pump motor is still ok. only the connection from the terminal on top of the fuel pump to the terminal on the pump motor is in problem.
and if i redo the power supply wiring and make it better, i believe this so-long-be-thought-conked-fuel-pump-of-my-old-colleague can be use.
hey, now i got spare Waja fuel pump...haha

so, out of all of this...the quote below can be accepted, read the bold text.

[quote]...yesterday my waja went kaput at 130K mileage. First i was driving halfway then my engine died. i stopped beside the road. Called AAM. the AAM rescue team came, fixed my fuel pump for RM60. According to them, you only need to change the wiring in the fuel pump. normally if you take it to SC they will change the whole fuel pump. ok, so got it solved. ...

LisaAlinda
08-01-09, 07:03 PM
tq for the info...nanti aku bgtau adik aku sebab dia pun ada masalah dgn fuel pump waja gak...

ari tu jadi sekali, panggil mekanik yg mmg biasa dengan kitaorang..dia datang tgk2..buat hapa tah ketuk2 pastu dah ok sampai la ni....

Chinozie
08-01-09, 09:28 PM
terima kasih luzirahs...
nnt den bubuh dekat Klinik Auto BDN...

luzi
09-01-09, 09:57 AM
sama-sama...

tetikus
09-01-09, 10:16 AM
good info.

maybe waja punya fuel pump sama mcm gen2 dan persona..at least if something happen aku dah ada idea where to start troubleshooting.

baem84
25-04-09, 06:48 PM
aku da 2x tukar pump dlm sbln...tension gla, anywhere aku da ada info...thx

ramonath2003
14-10-09, 04:13 PM
Aku pun kena gak masalah ni.... minyak dalam tangki banyak lagi.
Tapi keta tak boleh hidup. Pelik gak aku mula2 tu. Aku kena kat LDP, mujur ada brother mekanik dari sg ramal yang kebetulan lalu kat kawasan tu. Dia tolong aku towing keta aku ke rumah...Cek punya cek dia kata ni masalah fuel pump. Kata dia kos barang ori RM 700. Taiwan punya RM 400. China punya RM 180. Makkk aiii mau rabak poket aku.. Barang china memang aku tak layan.

Aku mintak tolong kat adik ipar aku yang juga seorang mekanik. Dia minta aku RM 4++. Aku dah pening kepala dah ni.... Nasib baik aku jumpa thread ni sebelum aku buat keputusan beli baru. Aku ikut camner saranan oleh luzirahs ternyata fuel pump aku tak rosak cuma cable saja yang putus. so aku sambungkan balik dan solder sikit kasi kemas dan VROOOOOMMMMM kereta aku dah boleh di lenjan... Terima kasih LUZIRAHS.. so kalau ada sesapa yang tetiba jer rosak fuel pump tu leh ler call aku...nanti aku gi tolong...hehehe :p

ramonath2003
18-10-09, 09:04 AM
Aku nak update post aku,, setakat hari ni fuel pump aku tak de masalah dah...aku dah buat perjalanan jauh lebih kurang 150KM. prestasi kereta stabil.

zamreda
18-10-09, 09:57 AM
Aku nak update post aku,, setakat hari ni fuel pump aku tak de masalah dah...aku dah buat perjalanan jauh lebih kurang 150KM. prestasi kereta stabil.


member aku repair kes fuel waja nie mmg bnyaklah...gen-2 is same fuel pump with waja....

mmebr aku syorkan klau full tank melempah tak digalakkan utk fuel pam. electrical...krn jangka hayatnya akan pendek..
klau jarang2 takperlah.....atau utk perjalanan jauh...


klau jenis suka isi minyak full lah..
isi minyak full tank smpai ke paip tank tu...cth 60 ringgit...isian ketika lampu mengelip atau indicator tu kelip...
maka disyorkan isi RM 40 atau RM50 slpas tu.....
tapi jgnlah klau meter tu blum warning dah isi full.......mmg tak boleh agak kepenuhnya..

Oris
18-10-09, 10:18 AM
huis.. aku pakai gen2.. memang kaki isi full tank punya.. tapi tahap pump tendang sendiri ler.. tu pun dah jejak 60 henget.. fuel pump boleh rosak eyk.. ingat kalo tank selalu kosong jer rosak..

kena tukau prektis nieh.. isi 50 henget jer..:peace:.. (dah lima taun pakai.. dah dekat2 klise ler eyk?.. suruh pomen check condition fuel pump ok x?)

zamreda
18-10-09, 10:42 AM
huis.. aku pakai gen2.. memang kaki isi full tank punya.. tapi tahap pump tendang sendiri ler.. tu pun dah jejak 60 henget.. fuel pump boleh rosak eyk.. ingat kalo tank selalu kosong jer rosak..

kena tukau prektis nieh.. isi 50 henget jer..:peace:.. (dah lima taun pakai.. dah dekat2 klise ler eyk?.. suruh pomen check condition fuel pump ok x?)

boleh ajer....mudah ajer kalu nak cek fuel pam gen-2 sbb bawah seat ajer...

tekanan dlm paip dari tank ker injection mmg tinggi...ssebahagian petrol dialirkan balik ke tank sbg lebihan...
klau isi full melempah yng aliran dari injection line ke tank tidak bolehlah pasal dah penuh..
masa nie fuel pump bekerja keras seumpama jantung yng org darah tinggi..
lama2 diafram fuel pamp dah lemah lah....
dan tggu masa lah utk diganti...

utk pecut kat highway mmg boleh isi full tank nie sbb rpm masa nie tinggi..jadi pancitan petrol lebih kerap dan aliran balik ke tank bolehlah sikit ajer...jadi fuel pam bekerja dgn selesa..


klau kereta brek emergensi pon fuel pam boleh rosak gak.....sbb enjin dah stop..pancit tu off maka tekanan dlm paip tinggi secara tiba2...cuma jarang2 berlaku...

Oris
18-10-09, 12:58 PM
check bawah seat?.. eyk.. kena tanya pomen aku gak nieh..letih ler dia nak jawab...

aku selalu naik higway..tue pasal suka isi penuh.... 130 ke 190 mainan ajeler.. dtg sawan aku.. 230km aku sesah.. mlm ler..

(baru lepas wat major servise.. x tau lak pasal fuel pump.. ni baru tau..)

ramonath2003
23-10-09, 11:18 AM
member aku repair kes fuel waja nie mmg bnyaklah...gen-2 is same fuel pump with waja....

mmebr aku syorkan klau full tank melempah tak digalakkan utk fuel pam. electrical...krn jangka hayatnya akan pendek..
klau jarang2 takperlah.....atau utk perjalanan jauh...

klau jenis suka isi minyak full lah..
isi minyak full tank smpai ke paip tank tu...cth 60 ringgit...isian ketika lampu mengelip atau indicator tu kelip...
maka disyorkan isi RM 40 atau RM50 slpas tu.....
tapi jgnlah klau meter tu blum warning dah isi full.......mmg tak boleh agak kepenuhnya..

Aku jarang isi penuh dan tak pernah biarkan minyak dalam tanki kosong baru isi. tu buat aku pelik sikit tu. Pendek kata memang dah nasib nak kena. Kawan aku lagi la tak bernasib baik kereta dia waja campro baru pakai setahun lebih tapi spring clutch hancur (pecah,patah). siap gi proton shah alam service.

nahniah30
16-11-09, 12:02 PM
oic..bagus la info ko no luzi... aku pun ada gak sebiji fuel pump tp yg kong bukan pump.. tp fuel gauge je! myb leh try check lik guna method ko ni! kalu ok aku dpt spare fuel pump! huhu nasib baik aku lum campak n lupuskn lagi...

razmandus
05-08-10, 04:14 PM
topik dah lama ni jika ikut tarikh, tapi waja saya buat hal pasal fuel pum ni, mekanik kata fuel pum tak rosak, cuma wiring agak longgar...nak buat dua tiga kali, bila langgar bumber dia tertanggal, ada ke dipasaran jual wiring baru...utk plug ke fuel dan plug ke relay...pse info

johar_yaafar
23-08-10, 10:49 AM
salam Bro, mine finally kong yesterday,.. need advise ... kita boleh DIY ke,.. atau You boleh recomen good makanic kay saya

luzi
23-08-10, 11:40 AM
johar...aku dah forwardkan nombor phone kawan aku tu.
dia pun dekat dengan area ko.

hopefully masalah ko ni settle...nanti update la kat sini.

kLikkk
05-10-10, 03:45 PM
salam...
rini kete waja kawan plak yg kene problem fuel pump ni. Dah dah siap bukak fuel pump sume ingat dia nye connector kat dalam tu problem.. bile bukak n cex.. rupe ok nye...
test direct... ade sound ngggggg... maknenye cam fuelpump ok.

bl cex lg sekali... tgk dia nye power +12V xdak... cex gnd ok... satu hari geledah kete dok cari kat mana dia nye relay fuel pump... harap kawan2 yg tau leh infokan kat mana dia nye relay n kat mana nak beli dan berapa kos..

harap sangat member2 leh tolong.. kete tgk tsadai kat umah...

myzoneglobal
03-11-10, 05:07 PM
Bro...tolong chek bawah radio tepi sebelah kiri,ada relay dua ketoi kat situ......salah satu

kLikkk
12-11-10, 04:36 PM
ha'ah btol la kat situ.
bile cex wayer gdg kat relay tu ada leak.
bypass terus terus ke body... setel problem.
Alang2 tambah 1 suis utk cut off fuelpump for security reason... hehe

p baru perasan... rasanye alarm x function... mungkin sbb share gnd yg sama ngn relay tuh.
bile dah potong wire tuh maknye gnd ke alarm jugak tputus...

jkuykuykuk
14-11-10, 10:40 AM
smekom
nak tanya, normal ke fuel pump ada bunyi cam zzznnnnnnngggggggg..... bila enjin jalan?

mugen
14-11-10, 11:39 AM
smekom
nak tanya, normal ke fuel pump ada bunyi cam zzznnnnnnngggggggg..... bila enjin jalan?
normal bila pakai jenama wallbro 255LPH,tapi xde la plak time bawak,time idle
besanya....kalo fuel pump besa mmg xde bunyi

waja151
27-02-11, 07:33 PM
assalamualikum dan salam sejantera...

saya ada masaalah untuk buka fuel pump neh huhuhuh
mcm mana nk kluarkn fuel pump neh?

hose inlet dan outlet tu mcm mana nk cabut?
harap saudara2 yg pernah DIY boleh tunjuk cara sebab saya dh beberapa kali untuk keluarkn fuelpump nie tp x berjaya...

nak buat lebih2 kang takut rosak plak... saya ada masaalah dengan level miyak xnak naik... walau pn isi minyak penuh....

mugen
27-02-11, 10:12 PM
kete ape tu bang??? ade yg bukak ikut seat belakang je ade jugak jenis kena gugurkan tangki baru leh cabut itu fuel pump

hafiz3060
14-03-11, 05:35 PM
luzirahs, i kat puncak alam.. dah few times ade fuel pump problem dgn waja..
rsnya wiring problem.. bole bg contact sesape yg bole tlg settle my prob ?
tq :-)

pfb1979
12-05-11, 10:58 PM
salam....3 hr lepas waja aku ada prob hi jg n tepaksa la tinggalkan kreta kat kg...minta tlg abg ipar crkan pomen..lepas pomen check, tgk2 feul pump dia ada masalah n dia syorkan tukar ja yg baru...bila aku balik ja kg nak amik kreta,tgk2 problem yg mcm korang criterkan kat cini dah terhappen kat waja aku...wayer merah dia putus kat connector dia..habis nak wat camner, barang dah tukar...melayang rm3oo duit aku...klu aku tau, baik repair sndiri ja...huhhuhuhuhu...

Medan857
14-05-11, 05:33 PM
Salam...
aku kena masaalah ni gak...
aku dah cabut connector ngan hose tu....tapi cap hitam bulat besar tu takleh nak bukak ..ketat le..
dah cuba ketuk,tapi tak kuat ,takut pecah lak...
macam mana nak bukak cap hitam tu..

luzi
17-05-11, 02:43 PM
Salam...
aku kena masaalah ni gak...
aku dah cabut connector ngan hose tu....tapi cap hitam bulat besar tu takleh nak bukak ..ketat le..
dah cuba ketuk,tapi tak kuat ,takut pecah lak...
macam mana nak bukak cap hitam tu..

untuk buka bahagian itu, perlu gunakan special tool seperti dalam gambar di bawah,

http://i1180.photobucket.com/albums/x412/Izafizan/DIY%20ODC%20Fuel%20Filter/8.jpg

fairusishak
08-06-11, 09:38 PM
salam sejahtera semua, saya nak ucapkan terima kasih sebabkan topic nie saya save rm300 ke 400.. 2 hari lepas enjin mati tiba2. nasib baik sampai opis. bila panggil pomen, lambat datang.. so saya check internet.. jumpe forum nie... bila pomen tu datang.. dia terus nak tukar feul pump.. tapi saya suruh dia check connection dulu.. mmg betul, cable tu ada masalah... tq all...

---------- kemaskini 08-06-11 09:57 PM ----------

mmg byk membantu. tq bro

sabrium
21-09-11, 05:00 PM
salam semua..saya ahli baru....waja saya sekarang sedang berada di bengkel sejak semalam..sbb masalah f.pam nih...bila buat direct wire ke fius bawah dashboard..trus keter leh stat...pomen kata relay..harap2 betul la...siap da tukar fuel pam baru jenama "walbro" tp enjin tetap mati..tp masa tu still leh stat....tp mlm mggu aritu..trus x leh stat..enjin mati tetiba....smlm bru masuk bengkel..sebab ari ahad guna by pass jer...sbb ade hal penting nk guna keter...

tq

justabigguyher
10-10-11, 04:10 PM
Salam semua saya ahli baru saya pemilik waja sampro thn 2005 problem yang saya hadapi adalah setiap kali nak start kereta icon enjin check kat dashboard menyala tapi bunyi buzzzz datang dari belakang kat seat penumpang tuh takder.Bunyi buzz tuh pomen cakap bunyi injap waja fuel pam tuh energize dan on. Kalau dia tak on minyak tak jalan dan keta tak leh start. So pasal ada member pun pakai keta waja campro gak dia suruh swap relay ECU bosch 8A relay dlm fuse box tup tup terus ada bunyi tuh enjin terus idup . So gi kedai sparepart beli original borsch 8a relay kena potong ler sikit supaya muat dlm fuse boz dan sampai sekarang keta tak masalah tuh nasib baik tak tukar fuel pump.

fazal
27-12-11, 05:32 PM
Salam, saya ada masalah juga gan fuel pump waja..saya ingin mendapat tempat lokasi untuk membaiki masalah waja fuel pump, tapi dimana yang terdekat..saya berada di taman equine. pasar borong selangor.tq

halimPP
20-02-12, 02:53 PM
bagus thread ni. dapat menyelesaikan masalah fuel pump waja aku. rupanya soket fuel pump problem.

mula2 panggil pomen dia cakap fuel pump problem tapi mahal sgt dia charge yg taiwan RM320. so aku pg la beli sendiri kat spare-part baru RM120. balik pasang sendiri silap taruk pelampung so jatuh dalam tank. selok dalam tank dapat balik pelampung. buka google tgk camna cara betul pasang pelampung. pasang semula fuel pump tapi takleh start. buat keputusan bateri weak so taleh supply power ke fuel pump. beli bateri baru RM170. balik pasang masalah tak selesai jgak.

baca lagi thread ni dan thread kat autoworld http://forum.autoworld.com.my/index.php?showtopic=90830&st=80. cuba cabut, pasang balik soket ke fuel pump kat bawah karpet tempat passenger belakang driver. cuba lagi...vrommm...mati. cuba lagi dalam seminit vrommm..vrommm alhamdulillah. ingat kalo tak setel kena panggil pomen mau terbang lagi RM+++

buluzgang
16-08-12, 04:57 AM
fuel pump ni mmg cepat kong..disebabkan..

1- check dulu fuel pump tu ok ker x..cabut kuar cantik2 pastu test dgn bateri tgk idup x..jgn xcabut g test kang terbakor lak keta tuh..
2- amek test meter check kat socket wiring tgk ada arus ke x (on kunci)
3- wat siasatan kat relay n fuse klu proton gen2 / saga blm tuh kat pedal minyak sbelah kanan.tgk kat situ ada circuit board..cabut cap fuse tuh akan nmpk circuit board.itulah relay dia.dlm tuh dia control unit keseluruhan motor dlm keta ecu,radiator,fuel pump,aircond, sensor controller, thermostat sbb gen2 xguna thermo suis

slh satu punca check engine suka nyala walaupn dah ganti sensor.
pada yg masalah radiator tuh check gak benda ni klu dah tuka suma part pn dok tempeture naik gak.

pasti ok ;) compom aircond sejuk radiator cun fuel pump dah xproblem

c4prlm4st3r
13-04-13, 02:28 AM
satu lagi masalah fuel pump waja ni connector bawah karpet sblh penumpang belakang driver.soket putih.dah terjadi dekat saya.saya dah tukar terus.

http://www.zerotohundred.com/newforums/car-problems/430154-waja-intermittent-fail-to-start-up.html