PDA

View Full Version : Makna Perkataan Dalam Penggunaan Harian Remaja Kini



oli
06-01-09, 04:24 AM
Assalamualaikum rakan-rakan semua… :peace:



saya oli dan saya sebenarnya sedang membuat kajian kecil tentang sejarah, makna dan perubahan makna perkataan… saya benar benar mengharapkan bantuan semua seandainya sesiapa boleh share pengetahuan mereka tentang makna perkataan-perkataan ini yang ratanya digunakan oleh para remaja masa kini… banyak lagi yang saya tak tahu, kalau ada yang nak tambah saya mengalu-alukannya…
maksud saya contohnya perkataan ‘adjust’ asalnya bahasa inggeris dan digunakan utk membawa maksud mengubah sesuatu kepada yang lebih baik namun ia digunakan untuk membawa maksud melakukan sesuatu bagi mendapatkan apa yang diinginkan contohnya ‘tolongla adjust minah tu kat aku’… jadi, saya ingin benar tahu tentang perkataan-perkataan di bawah… tolonglah share ya….:bintang:

Perkataan:
Ushar, tibai, Sekodeng, Seteng, Sengkek, Sengal, Selebet, Rembat, Poyo, Piang, Palat, Mencapab, kia, Kemut, Kantoi, Kerek, Bal, Balun, Chia, Cikaroo, Gebang, Atoi, Kencing :ahha:

Donutella
06-01-09, 04:29 AM
usha - pandang/staring at something
tibai-belasaa je la
sekodeng-intai
sengkek-no money
sengal-tah pape
selebet-selekeh kot
rembat-curi
poyo-tah aaa ahaha
piang-tah
palat- kau ni suke buat 'palat' la . kau ni suke buat hal la . contoh la
mencapub - MENCAri PUBlisiti
kia-tahhh
kemot-ahahaha GRIP
kantoi-ni kau tak tahu ke
kerek-bajet power

lain2 pnt aku

oli
06-01-09, 05:16 AM
Terima kasih coz bantu dari segi makna.... saya sebenarnya nak tahu lagi mendalam contohnya perkataan sekodeng, kita tahu maknanya observe tapi still kita tak tahu mana asal perkataan 'sekodeng' itu sendiri. 'ushar' plak maksudnya perhatikan sesuatu tapi asal perkataan tu dari mana tak tahu... Cikaroo pun sama, maksudnya bohsia, tapi mana dtg perkataan cikaroo tuh...dari cicak ka....ummm ummm, :tensi:susah gak saya nak trace nih.... tu yang perlukan bantuan tuh...

Donutella
06-01-09, 05:17 AM
ahahah . tah laa . tak terpikir pulak ehh

teruteru_bozu
06-01-09, 09:20 AM
Perkataan:
Ushar, tibai, Sekodeng, Seteng, Sengkek, Sengal, Selebet, Rembat, Poyo, Piang, Palat, Mencapab, kia, Kemut, Kantoi, Kerek, Bal, Balun, Chia, Cikaroo, Gebang, Atoi, Kencing :ahha:

byk gak yg aku tk tau tu...mcm bahasa org2 muda je.

ERFi
06-01-09, 09:47 AM
paling best otek = polis..
aku pun tak tau mane dtg benda tuh...

cikfen
06-01-09, 09:59 AM
Menarik jugak nie untuk pengetahuan semasa.

Lang
06-01-09, 12:19 PM
piang = lembap/slow
chia = bohsia
chikaroo = lelaki yang byk chia wahaha

LisaAlinda
06-01-09, 12:31 PM
yang aku prasan la....banyak perkataan yang seperti berasal dari perkataan yang selalu digunakan oleh orang utara contohnya....balun, tibai (kalau in bahasa utara maksudnya pukul...tapi bahasa org muda lebih kpd belasah je la pengunaanya dia lebih meluasla dr kena pukul)

Piang la selalu sambungan kepada bodoh...bodoh piang = bodo sesangat

manjacat
06-01-09, 12:32 PM
Ushar, tibai, Sekodeng, Seteng, Sengkek, Sengal, Selebet, Rembat, Poyo, Piang, Palat, Mencapab, kia, Kemut, Kantoi, Kerek, Bal, Balun, Chia, Cikaroo, Gebang, Atoi, Kencing

err.. aku rasa tak semua ni bahasa baru aku rasa. sebab banyak gak bahasa yang aku tau.. dan ada setengah bahasa tu aku rasa bukan bahasa orang muda pun.. cam palat, gebang, kencing, tibai, usyar, sengkek, rembat...

kemut??? <--- ni bahasa 18sx ni.. wahahahaah
kemut <-- maksud no.2 = kedekut.

Seteng/Steng = setengah

yang aku rasa betul2 baru, macam

poyo
mencapub
chia
chikaroo

yang ni aku dop penah dengar langsung.. :gelakgoleng:

Atoi <-- adoi? wahahahahaha
kia <-- yang aku tau perkataan ni sambung dengan perkataan chine yang agak vulgar..
Bal <--- bal lampu aku tau la.... wahahahahhaa
piang <--- ni yang aku tau, sambung dengan perkataan bodo, bodo piang.. wakakakaka


aku nak tambah lagi satu perkataan:

tenet = dating. :sengih:

teruteru_bozu
06-01-09, 12:43 PM
bal aku tk pernah dgr...kalau bai aku selalu dgr.

judd
06-01-09, 12:47 PM
Balun, Gebang, Kencing :ahha:

balun - belasah aje
kencing - tipu

gebang tu bkn bahasa bdk2 muda..
tu loghat utagha maksud dia sembang..



kemot-ahahaha GRIP


literally grip la..
maksud lain, kedekut..

manjacat
06-01-09, 01:04 PM
gebang:

sembang tu maksud official, maksud dalam kamus dewan..

maksud lagi satu die = tipu. klu mengikut bahasa unofficial la.

macam orang cakap "betul ke cik X dah kawin? ah, gebang la kao!"

maksudnya tipu la.

MUfanz
06-01-09, 01:10 PM
Bal tu bkn dadah ka..merujuk pada balok

"jom layan bal"

MukH
06-01-09, 02:15 PM
bal tu ganja/dadah...tp slalu merujuk pd ganja arr...ni bahse brader2 gak nih...singkatan pada perkataan BALut...ganja kan balut ngan daun...huhuhuuh...

manjacat
06-01-09, 02:52 PM
ooo.. satu pengetahuan baru utk aku pd hari ini.

teruteru_bozu
06-01-09, 03:23 PM
bal tu dadah erk?...first time aku dgr.

kai tu apa pulak?

honeytuche
06-01-09, 03:43 PM
huhuhu baru tau makna bal..

yang lain tau la jugak... cam tibai asal utara bermaksud pukul.. tapi penggunaan sekarang menjadi bedal je lah... atau belasah jelah... sama jugak la dengan balun, asal utara.

Bahasa Jiwa Bangsa

daunpalas
06-01-09, 06:17 PM
Ko memang terer "siot"/"siut".. haha satu lagi perkataan remaja zaman sekarang,menyampah pun ada kalau kat terengganu dah lama kena "tibai" tu.. sori ek...maybe perkataan asal bersiul kut..

MUfanz
06-01-09, 06:45 PM
Ko memang terer "siot"/"siut".. haha satu lagi perkataan remaja zaman sekarang,menyampah pun ada kalau kat terengganu dah lama kena "tibai" tu.. sori ek...maybe perkataan asal bersiul kut..

ahha

mesti ko yg kena tibai kan...sbb praktikkan ayat ni kat ganu

sp3d2
06-01-09, 09:17 PM
pecer? - ape cite?

oli
11-01-09, 09:36 PM
uhh....terima kasih atas bantuan2 anda.... tajuk ni menarik sebab tu nak jadikan assignment, cuma susah nak cari bahan...kalau ada sesapa nak tolong tambah lagi saya amat amatla hargai...hehehe....

tqtqtq

ERFi
11-01-09, 09:42 PM
ape biks = ape bikin
berry = berak
brown berry = berak gak
berix = berak gak

pablo_the_don
11-01-09, 09:49 PM
pawe - hebat
husslar - hebat
cara - hebat
perghh - hebat
fuiyoh - cam hebat

CupidOfLuv
11-01-09, 10:12 PM
jangan lupa masokkan pekataan aq as aku
aku tatau la mana dorang dpt eja camneh

yg aku tau, gagak jek sebut aq aq neh

farcruise
12-01-09, 09:09 AM
jekkkk! = beb = bro = machaa = memanggil seseorang dengan cool

*jekkk telah bermula di MMU melaka sempena satu kete budak batch aku plet JEK

walaucamnepun, aku tak suke sms bebudak skrg: ak = aku, skunk = skrg ...mcm ampeh

cikmistry
12-01-09, 09:19 AM
nak tnye..
kipas susa mati tu apa maksudnya?..
bdk2 ni sms cik gne ayat tuh,
xphm r..

maz
12-01-09, 09:22 AM
Ushar, tibai, Sekodeng, Seteng, Sengkek, Sengal, Selebet, Rembat, Poyo, Piang, Palat, Mencapab, kia, Kemut, Kantoi, Kerek, Bal, Balun, Chia, Cikaroo, Gebang, Atoi, Kencing

perkataan bergaris merah tu... setahu aku mencarut ar..

giler babeng = betui2 giler la tuh.. sebenar nye nak cakap gila ba_bi
contoh ayat: giler babeng nye laju motor tuh.. bedesupp..

masyuk = lumayan...
contoh ayat: aii org baru gaji tu..masyuk nmpk.. boleh la blanjer aku..

lalok = khayal... tp time nak tdo boleh guna gak..
contoh ayat: baby tuh dah lalok.. nak tido lah tuh..

ERFi
12-01-09, 09:33 AM
nak tnye..
kipas susa mati tu apa maksudnya?..
bdk2 ni sms cik gne ayat tuh,
xphm r..

kipas susah mati = die hard fans...

cikmistry
12-01-09, 09:38 AM
oohh..
adushh, apesal la cik xdpt tangkap ea..
oo, okes..
mekasheh aa.. :D

Chuy4 4ng3L
15-02-09, 03:39 PM
nak sampuk

POYO = Proud Of Your Own

Selenger = sengal

pablo_the_don
15-02-09, 03:45 PM
cikaro = bohsiah

ayap
15-02-09, 08:01 PM
poyo pada asalnye membawa maksud cantik...tapi remaja menggunakan ayat tu dengan bunyi intonasi yg menjengkelkan dan membawa maksud syok sendiri atau proud of your own.

mencapap atau mencapub? mencapap tu slang bebudak masscomm yg membawa maksud mengambil port atau menyibuk menjadi mashur atau 'hot'. maksud ibunda aku xtau.