PDA

View Full Version : menghilangkan blackhead...



ayap
21-01-09, 08:52 PM
mcm mana nak hilangkan jeragat yg tumbuh kat hidung? pakai pelekat yg lekat tu x lama tumbuh balik...pakai pencuci muka pun datang lagi jeragat..tadah muka kat atas stim panas pun masih ade...ape cara lain yg leh hilangkan trus jeragat kat hidung nih?

aisyah_azira
21-01-09, 11:48 PM
banyak ke?
kalu byk gi laser jer..kompom puas ati.
pastu elakkan drp selalu terdedah kpd matahari n pakai lah sunblock.

Adreen
22-01-09, 08:17 AM
jeragat taleh hilang
sebab dia kat bawah kulit
kecuali kalo ko uat laser mcm kasik hilang taik lalat tu

Byha
22-01-09, 08:26 AM
adik aku ada jeragat kat pipi, tp x nampak sgt sbb kulit dia itam manis...
aku tgk dia pakai garnier pun x ilang2 jugak jeragat tu...
mebi kalo rajin leh lighten sket jeragat tu...
tp kali nak ilangkan, bak kata sayang2 ku kat atas nih, kene laser lar...

teruteru_bozu
22-01-09, 09:10 AM
mcm mana nak hilangkan jeragat yg tumbuh kat hidung? pakai pelekat yg lekat tu x lama tumbuh balik...pakai pencuci muka pun datang lagi jeragat..tadah muka kat atas stim panas pun masih ade...ape cara lain yg leh hilangkan trus jeragat kat hidung nih?

jeragat boleh buang guna pelekat ker?

jeragat tu macm yg bintik2 hitam halus tu kan?

Iris
22-01-09, 09:31 AM
jeragat tu kan mcm tahi lalat yg samar2 tu..xde produk lagi yg leh hilangkan jeragat dgn berkesan cuma boleh memudarkannya aje, kecuali rawatan laser laa..

izzahkamilah
22-01-09, 09:35 AM
buang pakai pelekat?
jeragat ke black head tu ?
cuba amal guna petroluem jelly...
kwn aku kata mak dia guna tu...ilang jeragat

roselylyr
22-01-09, 09:49 AM
^^ ahah, jeragat ke blackhead , aku rasa cam blackhead je yg tanggal guna pelekat tu ..

aisyah_azira
22-01-09, 09:53 AM
rasanye ayap maksudkan blackhead bukan jeragat. blackhead je yg dpt tanggal guna pelekat. blackhead ni berpunca drp resdung.so elakkan mkn makanan yg ada belacan. faktor pemakanan memainkan peranan penting.

jeragat tu yg bintik2 yg banyak ada kat muka n badan omputeh. britney spears pun ada..alexis bradel pun ada

teruteru_bozu
22-01-09, 09:57 AM
tk tau apa problem ayap.

klu jeragat...mmg takde cara nk hilangkan...kurangkan tu blehlah..
tpi aku tk sure guna apa.

klu blackhead..aku pakai scrub je..pastu garu2 pakai kuku.huhuhu.

farahmad83
22-01-09, 10:03 AM
makcik aku muka kene jeragat teruk gakla..bertompok kat pipi warna hitam.pastu skrg dia pakai beautician product tak silap aku nama tia amelia kot..jeragat tuh hilang la..tp muka dia berkilat ar sbb product mmg menghakis kulit kot..

teruteru_bozu
22-01-09, 10:09 AM
makcik aku muka kene jeragat teruk gakla..bertompok kat pipi warna hitam.pastu skrg dia pakai beautician product tak silap aku nama tia amelia kot..jeragat tuh hilang la..tp muka dia berkilat ar sbb product mmg menghakis kulit kot..

ramai org guna cara ni utk hilangkan jeragat.

pakai produk yg menghakis kulit..

baru jeragat tu akan hilang.



---------------------------------

so, mcm mana nk halang jeragat ni?
selalunya bila sesorg wanita tu dh hujung2 30-an,
baru jeragat ni akan ada kan?

cikmistry
22-01-09, 10:11 AM
kak bozu,
keluar ke kalo buat gtu?.
cik buat xjd pon..
hmm, yg pelekat tu mne buleh beli ek?..
xpenah jumpa pun..
rupanya mcmana?..

norf
22-01-09, 10:14 AM
setahu aku.. jeragat mmg tak buleh di hilangkan..
tp buleh di kurangkan dan dCUBA elakkan...

bio-oil ? dah try ?
tp ... mmg bukan terus hilang .. ok?
mmg kena take time...

roselylyr
22-01-09, 10:22 AM
kak bozu,
keluar ke kalo buat gtu?.
cik buat xjd pon..
hmm, yg pelekat tu mne buleh beli ek?..
xpenah jumpa pun..
rupanya mcmana?..

beli aje yg biore tu , yg color hitam, ni kat watson pun ade..

teruteru_bozu
22-01-09, 10:27 AM
kak bozu,
keluar ke kalo buat gtu?.
cik buat xjd pon..
hmm, yg pelekat tu mne buleh beli ek?..
xpenah jumpa pun..
rupanya mcmana?..

klu akak...jadi je...mula2 guna kuku...pastu pakai scrub..
masa nk cuci scrub...sental2 manja skit kt hidung..
bila dh bersih dr scrub smua..guna kuku lagi sekali..
mmg mcm tu lah akak wat cik.



beli aje yg biore tu , yg color hitam, ni kat watson pun ade..

aku pakai yg pelekat2 ni smua..takde benda yg kuar pun..
klu kuar pun..sikit giler..mcm tk puas ati.

norf
22-01-09, 10:29 AM
teru-teru bozu...
tu namanya STUBBORN BLACKHEAD...
spesis yg sama ngan blackhead kt hidup aku.. hehehe....

Byha
22-01-09, 10:32 AM
kalo blackhead, kat sini ada bbrp produk yg tried & tested...
http://bincang.net/forum/showthread.php?t=90325

owh, norf dah jawab...
degil sungguh blackhead tu ya...
rasa cam kene gi facial tu...

kalo jeragat tu lak, ada artikel yg menarik...
Cahaya Matahari, Faktor Genetik Punca Pigmentasi (Jeragat) (http://e-kesihatan.blogspot.com/2008/02/cahaya-matahari-faktor-genetik-punca.html)

tak semua jeragat bleh diatasi dgn pakai cream...
kalo pakai produk yg menipiskan kulit tu sebaik2 elakkanlah...
elok2 nak buang jeragat, kulit pulak rosak...

sebaik2nya jumpa la pakai kulit...

teruteru_bozu
22-01-09, 10:38 AM
norf,

mmg degil pun...smpi berair mata aku ni nk sental kasi kuar.

pssttt..cantik avvy.hehehhehe

-------------------------

datin byha,

klu g facial buang blackhead, benda tu akan still ada gak nanti kan?
bukan terus hilangkan?

roselylyr
22-01-09, 10:39 AM
setahu aku.. jeragat mmg tak buleh di hilangkan..
tp buleh di kurangkan dan dCUBA elakkan...

bio-oil ? dah try ?
tp ... mmg bukan terus hilang .. ok?
mmg kena take time...

bio oil tu buleh hilangkan blackhead ke? pestime dengar ni..

teruteru_bozu
22-01-09, 10:46 AM
bio oil tu buleh hilangkan blackhead ke? pestime dengar ni..

maksud norf jeragat lah...

bio oil ni utk hilangkan parut sebnarnya.
maybe boleh try utk jeragatlah.

try n error lah.

Byha
22-01-09, 11:01 AM
datin byha,

klu g facial buang blackhead, benda tu akan still ada gak nanti kan?
bukan terus hilangkan?dia akan ada balik...
tp kalo jaga kulit baik2 dia x dtg balik teruk mcm dulu...

tru moi experience pakai pore pack itam tu...
sblom tu, seminggu 1-2 kali musti garu2 pakai kuku...
lepas pakai pore pack itam tu, aku jaga la kulit bersih2...
cleanse, tone, moisturise & scrub seminggu 1-2 kali...
pastu senang nak menten, dah jarang nak pakai pore pack tu...

yg pack 10 strip aku beli ogos 2008 tu sampai skrg ada lg 3 kpg...
bln nih whitehead sket jek, pakai kuku jek la...

aku rasa penjagaan lepas strip tu la...

cikmistry
22-01-09, 11:04 AM
penjagaan dia mcmana kak byha?..
cik xreti nak jaga2 muka sgt..
setakat cuci muka aje,
pastu pakai bedak johnson n johnson yg baby punya tuh..
alhamdulillah,
ok la..
jerawat susah sket nak naik.
tp yg geramnye dgn blackhead ni..

CupidOfLuv
22-01-09, 11:09 AM
thread starter ni dah kompius antara jeragat dengan blackhead..
ni dah jadik macam diskas 2 entiti berbeza..
satu pasal jeragat .. satu pasal blackhead

ada baiknya mod tolong tukar title thread ke blackhead,
ikut permintaan thread starter..
split posting yg jeragat ni masok thread baru..

teruteru_bozu
22-01-09, 11:10 AM
a-a...betul tu datin byha..

klu betul2 jaga...mmg susah nk ada lepas strip..

and aku rase dh lama takde blackhead ni kt hidung..

alhamdulillah lah...

Byha
22-01-09, 11:32 AM
thread starter ni dah kompius antara jeragat dengan blackhead..
ni dah jadik macam diskas 2 entiti berbeza..
satu pasal jeragat .. satu pasal blackhead

ada baiknya mod tolong tukar title thread ke blackhead,
ikut permintaan thread starter..
split posting yg jeragat ni masok thread baru..Ok, aku tukar tajuk topic neh...

jeragat & blackhead nih ada beza...


Blackhead
http://z.about.com/d/acne/1/G/D/-/-/-/blackheadsADAM.jpg

Definition: A non-inflamed acne lesion characterized by an obvious dark brown to black plug at the surface of the pore. The dark coloring is not dirt, but rather a mixture of oil and dead skin cells that have oxidized (darkened) when exposed to air.
Also Known As: Open comedone, open comedo.
source: about.com

Jeragat/Melasma
http://www.aad.org/public/publications/pamphlets/_img/melasma4.jpg

Melasma is an acquired hypermelanosis of sun-exposed areas. It presents as symmetric hyperpigmented macules, which can be confluent or punctate. The cheeks, the upper lip, the chin, and the forehead are the most common locations, but it can occasionally occur in other sun-exposed locations. Chloasma is a synonymous term sometimes used to describe the occurrence of melasma during pregnancy. Chloasma is derived from the Greek word chloazein, meaning "to be green." Melas, also Greek, means "black." Since the pigmentation is never green in appearance, melasma is the preferred term.
source: http://emedicine.medscape.com/article/1068640-overview
http://www.aad.org/public/publications/pamphlets/common_melasma.html

kalo salah betulkan yer...

nana
22-01-09, 11:33 AM
.
tru moi experience pakai pore pack itam tu...
sblom tu, seminggu 1-2 kali musti garu2 pakai kuku...
lepas pakai pore pack itam tu, aku jaga la kulit bersih2...
cleanse, tone, moisturise & scrub seminggu 1-2 kali...
pastu senang nak menten, dah jarang nak pakai pore pack tu...



kalo me kan nak ilang kan blackhead ni.. belik tu krim pengelupasan syahirah (kaler pink) mmg sgt la bagus. urut secara lembut kat muka pastu kulit mati, blackhead etc akan tanggal/ilang pastu cuci muka pakai pore pack kaler itam tu. mmg hasilnye sgt memuaskan :D

.

emy
22-01-09, 11:42 AM
topik ni leh gabung ngan whitehead tak?

Byha
22-01-09, 11:43 AM
kalo me kan nak ilang kan blackhead ni.. belik tu krim pengelupasan syahirah (kaler pink) mmg sgt la bagus. urut secara lembut kat muka pastu kulit mati, blackhead etc akan tanggal/ilang pastu cuci muka pakai pore pack kaler itam tu. mmg hasilnye sgt memuaskan :Dooo besh yer?..

nana penah pakai ginvera marvel gel tak?..
kalo penah, shadira dgn ginvera tu sama besh ke?..

mcm nak terai la...


topik ni leh gabung ngan whitehead tak?buleh jek...

beza whitehead dgn blackhead neh...
blackhead asalnya dr whitehead...
tp sbb dia menjenguk keluar dr pores & kene udara, dia ter-oksida, tu yg nampak hitam dr permukaan kulit...
cara nak buang sama jek...

lupa laks nak citer...
skrg aku pakai ginvera marvel gel & clinelle scrub...
kira whitehead terkawal la...

emy
22-01-09, 11:45 AM
saya nak buang blackhead..whitehead..pegi facial sebulan sekali je..
scrub pun kadang2 je..

e_sae
22-01-09, 11:50 AM
aku pnah pki bio oil
bnd tu sng contaminate
n jg elok2
skg dah pki bio serum
hehe...

teruteru_bozu
22-01-09, 11:50 AM
baru aku tau blackhead tu berpunca dr whitehead...

aku ingat 2 benda berbeza...baru nk tanya...apa beza dua benda ni..


-----------------
emy,
aku notice ko selalu g facial..ko g utk buang benda ni semua erk?
aku mcm dh fobia dgn facial2..sekali je pegi dulu..terus kulit muka
aku jadi berparut bile jerawat..dulu tk mcm tu.

nana
22-01-09, 11:54 AM
ooo besh yer?..
nana penah pakai ginvera marvel gel tak?..
kalo penah, shadira dgn ginvera tu sama besh ke?..
mcm nak terai la...



shahirah la datin byha :p

tatau la sme ke tak. me tak penah try ginvera tuh. tp shahirah ni mmg best sgt la. baru gosok2 sket byk da benda asing terkuar pestu gabung pakai dgn pore pack.. hasil yg mantep. try laa.. heh :D



saya nak buang blackhead..whitehead..pegi facial sebulan sekali je..
scrub pun kadang2 je..

aku tak menahan g facial. ade skali tu, mse blom pandai buang sme benda alah tu. smp org facial tu mengeluh byk sgt blackhead :D hehehe. lenguh tangan dia kot. pestu kekdg dia picit2 tu cam saket. kalo pakai yg cam jarum tu.. ngegege.. fobia la :D

.

emy
22-01-09, 11:55 AM
tmpt yg aku gi facial ni.. tak sakit cam tmpt facial lain.. entah la..aku mmg menahan kot orgnye.. :D

nak cantik mmg la kena tahan sakit kan.. katner tah aku baca :D

nana
22-01-09, 12:05 PM
nak cantik mmg la kena tahan sakit kan.. katner tah aku baca :D


beauty is a pain.. hahahaa.. ntah :p

aku mmg alegik dgn cucuk2 pakai besi tuh nak buang blackhead.. seriau :p hahahhaa.. tp kalo cam urut2 muka.. facial bese tu best la :p

.

Byha
22-01-09, 12:25 PM
shahirah la datin byha :p

tatau la sme ke tak. me tak penah try ginvera tuh. tp shahirah ni mmg best sgt la. baru gosok2 sket byk da benda asing terkuar pestu gabung pakai dgn pore pack.. hasil yg mantep. try laa.. heh :D

aku tak menahan g facial. ade skali tu, mse blom pandai buang sme benda alah tu. smp org facial tu mengeluh byk sgt blackhead :D hehehe. lenguh tangan dia kot. pestu kekdg dia picit2 tu cam saket. kalo pakai yg cam jarum tu.. ngegege.. fobia la :Dops, shadira, sori salah...

kwn aku penah gi facial nak buang oil seed kat bwh mata tu...
sekali org tu cucuk dgn jarum laks...
giler per, mana bley wat camtu...
terus dia mintak berenti & keluar...


tmpt yg aku gi facial ni.. tak sakit cam tmpt facial lain.. entah la..aku mmg menahan kot orgnye.. :D

nak cantik mmg la kena tahan sakit kan.. katner tah aku baca :Dkat mana tu emy?..

sakit sket2 ok la, tp kalo kasar sgt kang takut jadik x elok kan?..

aku pun pegi facial sekali jek, kat cleopatra sbb nak treat resdung...
dia pakai waxing, yg berasap2 tu...
balik tu besh, kulit lbh licin & minyak kat kulit pun terkawal...
cuma x proceed jek la lepas tu...

ps: no pain no gain...

nana
22-01-09, 12:28 PM
aku pun pegi facial sekali jek, kat cleopatra sbb nak treat resdung...
dia pakai waxing, yg berasap2 tu...
balik tu besh, kulit lbh licin & minyak kat kulit pun terkawal...
cuma x proceed jek la lepas tu...



akak me wat cleopatra dlu. pestu da bape kali facial suh beli tu ini tp tak ok gak muka. ade skali tu, dia suh beli ape ntah lagik, ngamuk la ayah.. hahaha.. tros akak stop situ :D ngeh ngeh..

skang dia try new york skin tuh, cam da ok la :D

.

Yatie
22-01-09, 12:35 PM
guna scrub jer..so far alhamdulillah ok jer kot..
heheh..atau kulit muka ku x berapa masalah :)

emy
22-01-09, 12:42 PM
byha,

saya buat kat umah org @ tmn melati..kira butik dia jugak la.... dia jual produk Reena's Cosmetics..

ayap
22-01-09, 11:34 PM
guna scrub tp tumbuh balik...oops sorry, maksud ku blackhead. maksudnye mmg xleh ilang trus la ni...kena slalu jaga la ea. sblm ni lagi power aku pakai pisau kasi kikis kuar. giler horror nye cara aku. dan terima kasih kepada sekalian menunjuk ajar.

nana
23-01-09, 08:57 AM
guna scrub tp tumbuh balik...oops sorry, maksud ku blackhead. maksudnye mmg xleh ilang trus la ni...kena slalu jaga la ea. sblm ni lagi power aku pakai pisau kasi kikis kuar. giler horror nye cara aku. dan terima kasih kepada sekalian menunjuk ajar.


pakai pisau? kikis? erkkk.. *pengshan*.. hohoho....

.

Iris
23-01-09, 09:26 AM
pakai pisau ke ayap..dasat btoi ko ni..muka nnt ada parut tau..

:D

DarkEmperor
23-01-09, 09:53 AM
baru la gangster klu de parut...silap2 leh masuk gangstarz nih...pastu wat iklan...klu sblm ni iklan jerawat...kali ni wat iklan blackhead lak...