PDA

View Full Version : cara...Block HandPhone kalau kena curi



TonDu
13-02-09, 04:56 PM
ni aku dapat dari internet...tak tau kalau dah ada..tapi aku nak tanya le...cara ni boleh ke guna kat Malaysia?


First this from one netfriend:

I just came across this very useful information which I would like to pass on.

To check your cellular phone's serial number, key in the following sequence on your cell phone:star hash zero six hash as (*#06#).

A 15-digit code will appear on the screen. This number is unique to your handset. Write it down and keep it somewhere safe. Should your phone be stolen, you can phone your service provider and give them this code. They in turn, will then be able to block your handset, so that even if the thief changes the SIM card, the phone will be totally useless.

You probably won't get your phone back, but at least you know that whoever stole or bought the stolen item,can't use it either.

If everybody does this, there would be no point in stealing mobile phones anymore. Send this to as manypeople with mobiles as possible. At least we can cause more frustration to anyone who wants to steal a mobile phone.

Another netfriend responded:

A good place to check urban myths is http://www.snopes.com

This one is true, but read the rider at http://www.snopes.com/crime/prevent/celltheft.asp

All mobile phone networks use IMEI blocking - so that the phone can be blocked once it is reported stolen, which means the phone cannot be used for another SIM card either. If you look at your mobile phone contract, you will likely find the IMEI number there. It is certainly on the side of the box that your phone ships in.

And try this article from the Australian Mobile Telecommunications Association

http://www.amta.org.au/default.asp?Page=258

chasist
01-01-11, 01:32 PM
cara ni xlaku sbb yg jual henpon bukan network provider tp kedai2 cam lowyatt tu
exception: kalau anda pakai contract contoh ngn maxis and anda dpt beli henpon sekali dr maxis..tu die leh block kalau ilang

Ahn
26-02-11, 03:21 PM
Should your phone be stolen, you can phone your service provider and give them this code.

Who will be the service provider?
What I am thinking 'service provider' neh is
macam Celcom ke, Maxis ke, Digi ke.
Is it?








.

Adreen
26-02-11, 09:49 PM
kat mesia taleh rasanya unless mcm kita beli seteret kat meksis ke selkom ke digi mcm chasist ckp tu
kalo kat obersi mcm jepon depa nye fon tade simkad pon mmg direct dai provider so mmg leh blok (betul ke assumption aku neh?)

so myth neh busted di mesia only lah :D

aam
27-02-11, 11:08 AM
kalo blackberry boleh :)

MUfanz
27-02-11, 11:48 AM
kalo blackberry boleh block data plan...
in coming - out going call...sms sume masih boleh guna..
kan?

oto1202
28-02-11, 07:35 AM
kalau nokia, boleh block dari ovi. tapi mesti register dulu. software Lookout pun boleh buat. cari je dlm market.

DatukM
28-02-11, 08:58 AM
imei tu tak jalan
malaysia tak sapot
even kalo malaysia ada
senang je kedai ahbeng nak unlock

aku ada bb app utk wipe bb completely after being stolen
plus dia bole detect bb tu katmane
plus bole tangkap gambar
sumenye thru remote commands

FAREEZ
28-02-11, 02:06 PM
halalkn je lah kalo handpon tu kena curi, lpas tu bleh beli handpon baru..

Ahn
28-02-11, 02:19 PM
Baru ingat,
pernah hilang phone dulu.
Call celcom,
they just can block simcard sahaja.
Phone hilang is out of their control
& paling silly they asked me to
call back tempat beli phone tuh.
Owh! Useless.
So,
meaning that
this way x berkesan kalu di Melesia.
Okie?








.

Ezaqkix
27-11-13, 05:34 PM
Assalamualaikum! nk tnye nie... mcm mne nk block BlackBerry.. tapi no imei xthu.. dan no Pin je thu..Sbb dicuri.

rimau_kumbang
27-11-13, 05:38 PM
call blackberry.....block no pin.....no imei memang ximplement kat mesia

Ezaqkix
27-11-13, 05:58 PM
Thanks rimau_kumbang.. tapi nk contact blackberry tu guane pulok?

rimau_kumbang
27-11-13, 07:12 PM
Gugel la blackberry support malaysia....aku x pakai blackberry

Powered by RimauTalk 4

anaktimur84
27-11-13, 07:22 PM
call blackberry.....block no pin.....no imei memang ximplement kat mesia

sapa kata x implement kat malaysia..?

http://amanz.my/2013/09/skmm-akan-mematikan-akses-peranti-yang-hilang-menggunakan-imei-bermula-november/

rimau_kumbang
27-11-13, 07:25 PM
Ko cek ngan telco la kalo tak caya

Powered by RimauTalk 4

mnajem
27-11-13, 07:47 PM
sapa kata x implement kat malaysia..?

http://amanz.my/2013/09/skmm-akan-mematikan-akses-peranti-yang-hilang-menggunakan-imei-bermula-november/

belum start lagi ni. nama pun akan

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2

rimau_kumbang
27-11-13, 10:56 PM
Tu cuma cadangan skmm....tapi telco xnak buat....Tak cost effective

Powered by RimauTalk 4

anaktimur84
28-11-13, 03:47 PM
nak tak nak kena buat gak if dipaksa oleh gomen... sebelum akhir tahun nih akan start implement.

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/08/02/Dialling-in-a-new-system-Govt-initiative-to-reduce-phone-thefts-to-be-introduced-before-year-end.aspx

DatukM
28-11-13, 03:50 PM
call telco

dorang akan escalate ke 2nd level

rimau_kumbang
28-11-13, 04:14 PM
nak tak nak kena buat gak if dipaksa oleh gomen... sebelum akhir tahun nih akan start implement.

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/08/02/Dialling-in-a-new-system-Govt-initiative-to-reduce-phone-thefts-to-be-introduced-before-year-end.aspx

So kesimpulannya belum implement kan? So tak guna la report no imei sekarang

Powered by RimauTalk 4