PDA

View Full Version : Result Mileage lepas tukar kepad minyak enjin Shell Helix Plus Semi Syth



morpheuzneo
19-02-09, 05:35 PM
baru ni aku servis kereta.. tukar minyak dari minyak Honda Semi-synthetic kepada Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40)

http://www-static.shell.com/static/nld/imgs/products_services/helix/plus.jpg

Aku sangat kagum dgn kadar penjimatan minyak nya..! selama ni aku ingat semua iklan2 dan slogan tu.. sekadar iklan saja..

tapi .. baru ni.. dalam perjalanan ke kuantan.. aku terasa nak test berapa peningkatan mileage bila aku tukar minyak enjin dari minyak honda ke shell.

ini hasil yg aku dapat.

Benchmark - (minyak honda semi-synth)

Isi penuh - 40 liter.

berapa km? = standard = 550 - 600 (jalan bandar) dan

650 km *(highway)

penanda aras minyak aku ada 20 takat. (jadi satu takat tu biasa boleh pegi 30km , so 30km x 20 takat = 600km satu tangki. )

Selepas tukar kepada shell..

1 takat = 48km, ada juga yg dapat 45km.. , so aku ambil average = 45km la satu takat.

kalau 45km satu takat x 20 takat= 900km.

wah.. biar betul? ok laa.. jgn banyak sangat la.. aku expect dapat 800km laa.. satu tangki..

ternyata mmg dapat.. , aku dapat 870km satu tangki.

aku masih tak faham.. apa yg menyebabkan penjimatan minyak sebegitu rupa..

utk pengetahuan korang - aku pakai minyak shell hijau.

masa perjalanan balik.. bila tangki dah kosong.. aku isi dgn Vpower.

pun not bad result nya , aku dapat 1 takat 43km, ada yg 45km.. 46km.. so aku amik average 40km lah satu takat dgn minyak v-power.

kelajuan? - average 120km / sejam

ada sapa2 yg dah test minyak enjin shell nk cuba juga ujikaji ni?

cara?

1. mula2 perhatikan minyak sekarang yg korang pakai.. bagi berapa km satu tangki penuh isian petrol.

2. next service.. beli minyak shell semi sintetik tu.. dan try balik.. reset meter.. bila isi penuh.. dan catatkan mileage korang.. !

emy
19-02-09, 05:42 PM
aduh..lemah sket nak test2 ni..pekata ko pinjam viva aku kasi test seminggu? :D

zamreda
19-02-09, 05:48 PM
rupanya minyak shell nie ade 4 bhn dlm nie..
dlm dunia moto cub shell advance tu mmg bagus..

luzi
19-02-09, 06:11 PM
brader morph...aku bersetuju dgn pendapat ngko.
baru2 ni aku topup engine oil 1L dan lagi 1L.
pada 11 Februari 2009, aku dapat mileage seperti di bawah ni...

Amount: RM92.00
Quantity: 51.112L
Trip: 739.7km
Petrol: Petronas Primax 3

Fuel Consumption: RM0.1244/km or 14.472km/L or 6.91L/100km

http://img14.imageshack.us/img14/8466/dscn3251vc8.jpg http://img25.imageshack.us/img25/4923/dscn3254ud8.jpg

Proton Waja 1.6 Auto dilengkapi beberapa toyol pelbagai rank dan de-cat.
driving style is leisure.
driving area mostly in town, KL-Shah Alam.

aku terkejut dgn peningkatan mileage kereta aku baru2 ni.
sebab selama ni, boleh clock around 620km je per full tank.
ini memberikan penambahan around 100km setelah menggunakan engine oil Shell yg baru ni...walaupun aku sekadar topup je.
* aku topup sbb dah disconnect 2 hose PCV ke throttle body dan intake manifold...lagipun, tgh bulan...huhu.

so, from now on i'll use this new Shell engine oil.

rastaf
19-02-09, 06:29 PM
mau gak aku try nih...braper hinggit minyak tuh en.morp...

benzema
19-02-09, 07:55 PM
aku penah dgr gak mende ni. tp tak berapa pasti la kesahihan dia. org kata kalu keta baru, before 1st service, try isi minyak v-racing je dlu. org kata bagus la untuk ketahanan enjin sume la.. tapi mahal sket. tak tau gak maybe ini sume influenced dari iklan ataupon mentality kita. lebih pergi jauh. tapi aku penah try tekan meter, mmg minyak shell plg jimat. kalau compare petronas ngan shell, shell dapat pergi lebey 15++km.

sape tau any proton servis yg pakai minyak enjin shell?

emy
19-02-09, 08:00 PM
kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?

tetikus
19-02-09, 10:30 PM
jimat betul petrol kete ko morph..aku dgn 40liter dpt separuh dari milleage ko yg 870km tu...seganda..

exs
19-02-09, 11:23 PM
kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?

cuba tgk posting luzirahs

morpheuzneo
20-02-09, 12:05 AM
mau gak aku try nih...braper hinggit minyak tuh en.morp...

minyak tu harga dalam RM99 kalau beli kat stesen minyak shell, kalau beli kat koperasi aku - dapat dalam RM92 kot..



aku penah dgr gak mende ni. tp tak berapa pasti la kesahihan dia. org kata kalu keta baru, before 1st service, try isi minyak v-racing je dlu. org kata bagus la untuk ketahanan enjin sume la.. tapi mahal sket.

memang masa aku baru dapat kereta tu pun aku pakai minyak V-power aje.. spanjang 1st 15000 km tu.

tak tau laa apa effect dia.., tapi aku ikut saranan geng2 kelab honda..


kalau aku guna Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40) tp petrol isi petronas ok tak?

tu dah ada orang jawab dah.! baca yg luzirahs tulis tu.. dia pun pakai minyak petronas.

tapi kan... korang try laa bandingkan minyak petronas dapat berapa agaknya mileage.. dan minyak shell berapa mileage?

aku pernah compare dulu.. shell lagi banyak km.. !


jimat betul petrol kete ko morph..aku dgn 40liter dpt separuh dari milleage ko yg 870km tu...seganda..

ini bukan khayalan.! aku pun ingat mula2 aku berkhayal.., tapi aku teruskan pemanduan berhemah dan stabil.. (ni kene belajar teknik memandu jimat minyak oleh pasangan yg keliling dunia pakai minyak shell tu..!,. memang berkesan)

paling busuk pun.. kalau pakai V-power pun aku masih dapat lebih 800km utk 40 liter minyak yg aku tuang.

chi loco
20-02-09, 11:10 AM
pergh.... menarik gak untuk dicuba...
next time aku gi servis kat honda aku bawak minyak ni sekali ahhh.. eheheh
memang akan aku buat... keta aku baru je servis minggu lepas..

cag354
20-02-09, 11:19 AM
tapi kan... korang try laa bandingkan minyak petronas dapat berapa agaknya mileage.. dan minyak shell berapa mileage?

aku pernah compare dulu.. shell lagi banyak km.. !

aku pn da penah try set....shell lg lbh km dr petrol petronas...

Chinozie
20-02-09, 11:28 AM
hahahaha...bias bias...

test main agak2...mane buleh...
kena buat betul2 laaaa...
guna jalan yg sama, load yg ada, cuaca persekitaran n so on so on...myhtbuaster ade buat dulu dlm oval track...kira contorlled environment...tp tu bezakn bwk keta mase guna dan tak guna A/C mase diriving...

mase isi minyak tu betul keee meter minyak tu...accurate ke ?
kenapa tak betul2 kosongkan minyak...pastu baru isi minyak...?
minyak honda tu bape viscosity dia...?

uik...shell mineral oil...heeee...tak semua keta sesuai guna mineral oil...

tukar minyak hitam dpt jimat hingga 200++ kn/h...pergh...power...kaloo setakat 100 tu leh diterima lagi...sbb kekadang additive n sifat minyak ade sedikit bantu kelancaran enjin...lg likat minyak lg susah component nk bergerak, tp lebih melindungi...tp kena ingat...viscocity rendah, mostly sesuai tuk keta baru...keta lama milleage dah lebih 200k km/h tak sesuai...

pastu tak lupa juga pasal minyak group mana kita guna...group paling best...paling tinggi laa...group 5... :D tp tak byk yg keluarkan...tak salah Motul n Chemlube saje yg berani kuarkan...sbb high cost production...


camtu tukar viscocity pd 30...dpt lagi 100km/h buleh ? :D
and yet again...we all dicussing about the never ending story...engine oil, which one is better... :D :D

tetikus
20-02-09, 03:19 PM
aku dlu guna petronas punya petrol, but lepas tukar ke petrol shell, aku dpt extra milleage lebih kurang 70km+.

skrg ni aku pakai petronas sytium 1000 fully syn...next engine oil change, aku nak try shell punya minyak engine..kot2 boleh tambah milleage aku lagi..why not aku try..

btw morph.., helix ni ada jenis fully synthetic ke?

chi loco
20-02-09, 06:00 PM
Personally for petrol aku isi Petronas aje.. Firstly sebab bila aku test dia punye consumption lebih kureng aje.. Tapi ade sekali aku isi kat Shell yang sebelum tol Sg Besi (previously Projet kot) aku punye mileage rendah gile... aku terus serik nak isi shell lepas tu..

Lagi satu aku fikir kalau aku isi minyak Petronas, untung tu tak ke mana.. partly pegi balik kat rakyat jugak.. Sebab mostly yg support perbendaharaan negara ialah Petronas.. Khazanah ke, TNB ke GLC lain ke habuk pun tarak.

Tapi next time aku nak isi Shell ni gak kat engine aku.. nak try... mana tau leh gi extra 200km ;)

morpheuzneo
20-02-09, 06:10 PM
test main agak2...mane buleh...
kena buat betul2 laaaa...
guna jalan yg sama, load yg ada, cuaca persekitaran n so on so


mase isi minyak tu betul keee meter minyak tu...accurate ke ?
kenapa tak betul2 kosongkan minyak...pastu baru isi minyak...?
minyak honda tu bape viscosity dia...?

uik...shell mineral oil...heeee...tak semua keta sesuai guna mineral oil...

tukar minyak hitam dpt jimat hingga 200++ kn/h...pergh...power...kaloo setakat 100 tu leh diterima lagi...sbb kekadang additive n sifat minyak ade sedikit bantu kelancaran enjin...


camtu tukar viscocity pd 30...dpt lagi 100km/h buleh ? :D
and yet again...we all dicussing about the never ending story...engine oil, which one is better... :D :D

1. aku sekadar melaporkan result aku selepas aku tukar minyak enjin dari Honda ke Shell..

2. Test main2 agak - hmmm.. ni bukan main agak ya.., kereta aku ada 2 trip meter.. ada tripA dan trip b.. , jadi aku gunakan trip A utk total mileage dari isi minyak.. dan tripB utk sukat berapa km setiap takat. (kereta aku ada 20 takat) - sebab tu aku dapat result di atas.., result mula2 45km satu takat., kemudian naik ke 48 satu takat.. kemudian turn ke 46.., 45.., 47.. worst 43km.. - still aku ambil average 40 - 45km satu takat..

main2 ke? - setiap kali takat tu bergerak .. aku trip kan balik tripB..

2. Jalan yg sama? load yg sama? - betul lah.., aku test minyak Shell hijau masa menghala ke kuantan.. dan aku test minyak V-power Shell masa menghala ke KL..

jalan yg sama.. load yg sama (aku sorang.. ), cuaca pun sama.. tak hujan.. dan aku bertolak balik dalam masa yg sama.. - tengahari buta..! kol 12.00lebih.


3. tukar minyak hitam dpt jimat hingga 200++, kaloo setakat 100 tu leh diterima lagi>> aku tiada alasan lain, selain dari result mileage aku utk menerangkan segala hasil aku.. dan aku tak mengambil gambar atau apa2 pun sebagai proof.., posting ni sekadar aku nak share saja result aku selepas aku servis kereta dan tukar kepada minyak enjin shell yg baru tu.. bukan aku suruh korang beli pun.. , nak beli pun.. terpulang pada korang.. dan aku tak kutuk pun mana2 minyak lain kata tak elok ke.. kuat makan minyak ke., ia hanyalah laporan pemerhatian aku. Trip A aku menunjukkan 870km (ni semasa ke kuantan.. dah mmg isi penuh dari KL dan semasa dalam kl lagi.. )

tripA yg isi minyak Vpower dari Kuantan belum habis lagi.. masih ada lagi.. aku target.. 700 - 750km pun aku dah happy.. (sebab V-power ni.. aku slalu 'ter'rempits..

4. we all dicussing about the never ending story...engine oil, which one is better... >>> no.. aku tak discuss never ending story.. sekadar membandingkan mileage minyak enjin yg aku baru cuba dgn minyak enjin lama yg aku dah tak pakai tu.. dan aku tak bercadang nk bandingkan minyak2 enjin jenama lain pun..

korang nk pakai jenama paling mahal ke.. paling hebat ke.. paling murah ke.. itu terpulang pada korang ler.. duit korang., kereta korang., tanya lah poket sendiri.. :)..


skrg ni aku pakai petronas sytium 1000 fully syn...next engine oil change, aku nak try shell punya minyak engine..kot2 boleh tambah milleage aku lagi..why not aku try..

btw morph.., helix ni ada jenis fully synthetic ke?

aku bukan nk kempen atau apa pun.. , tapi kalau nak cuba shell fully synthetic.. jgn beli yg lama .. beli yg formula baru..

cam mana nka tau yg lama dan baru?

yg lama cam ni.. ......................yg baru...

http://www-static.shell.com/static/my-en/images/helix/helix_ultrao_150.jpg http://www-static.shell.com/static/my-en/images/helix/helix_ultra_150.jpg

Yang aku pakai sebenarnya yg bawah ni.. (gambar dalam artikel pertama tu - utk tunjukkan apa ada dalam minyak semi synth tu. )

http://www-static.shell.com/static/my-en/images/helix/helix_hx7_150.jpg

semi-synthetic - packaging baru dan formula baru..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ni aku rasa minyak utk kereta chinozie. :p..

http://img.photobucket.com/albums/v164/purblue/bdn%20pic/shellracing.jpg

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

apa pun.. semua ni .. balik kepada cara pemanduan korang juga ya!..

aku tak gerenti korang boleh dapat sebanyak mana aku dapat..

aku mmg target nk tgk sejauh mana aku boleh stretch kilometernya., jadi aku bawa dgn kelajuan konsisten.. hampir tiada jerking atau sudden movement..

korang korang pernah baca pasal coasting.., hah.. macam tu laa aku bawa kereta aku.. , laju aku kekal kan dalam 115 - 120.. kadang terlebih sikit.. tapi tekan throttle tu layan..layan saja.. bukan tekan pedal-to-metal..

aku juga pastikan RPM tak lebih 2500.. sebab aku tau kalau lepas 2500.. dia dah nak masuk ke area VTEC.., jadi aku takkan dapat penjimatan yg aku nak..

jaie
21-02-09, 02:22 PM
aku setuju.setuju sangat dgn performance shell lube oil nih...bkn stkt lube oil je..petrol dia pun bagus..lebih KM....

ada satu soklan nih...kalo taruk lube oil shell hat 99 rgt tu campoq anti wearing additive lg mcm mana? apa pendapat korang? additive yg shell punya ade x?

bangpit
21-02-09, 03:24 PM
bro...utk pengiraan yg lebih tepat, berikan kadar penggunaan dalam km/l menerusi pengiraan sendiri bukannya semata2 pada bacaan yg dipaparkan...

revomatrix
22-02-09, 12:04 AM
baru ni aku servis kereta.. tukar minyak dari minyak Honda Semi-synthetic kepada Shell Helix Plus semi-synth. (10W-40)

http://www-static.shell.com/static/nld/imgs/products_services/helix/plus.jpg

Aku sangat kagum dgn kadar penjimatan minyak nya..! selama ni aku ingat semua iklan2 dan slogan tu.. sekadar iklan saja..

tapi .. baru ni.. dalam perjalanan ke kuantan.. aku terasa nak test berapa peningkatan mileage bila aku tukar minyak enjin dari minyak honda ke shell.

ini hasil yg aku dapat.

Benchmark - (minyak honda semi-synth)

Isi penuh - 40 liter.

berapa km? = standard = 550 - 600 (jalan bandar) dan

650 km *(highway)

penanda aras minyak aku ada 20 takat. (jadi satu takat tu biasa boleh pegi 30km , so 30km x 20 takat = 600km satu tangki. )

Selepas tukar kepada shell..

1 takat = 48km, ada juga yg dapat 45km.. , so aku ambil average = 45km la satu takat.

kalau 45km satu takat x 20 takat= 900km.

wah.. biar betul? ok laa.. jgn banyak sangat la.. aku expect dapat 800km laa.. satu tangki..

ternyata mmg dapat.. , aku dapat 870km satu tangki.

aku masih tak faham.. apa yg menyebabkan penjimatan minyak sebegitu rupa..

utk pengetahuan korang - aku pakai minyak shell hijau.

masa perjalanan balik.. bila tangki dah kosong.. aku isi dgn Vpower.

pun not bad result nya , aku dapat 1 takat 43km, ada yg 45km.. 46km.. so aku amik average 40km lah satu takat dgn minyak v-power.

kelajuan? - average 120km / sejam

ada sapa2 yg dah test minyak enjin shell nk cuba juga ujikaji ni?

cara?

1. mula2 perhatikan minyak sekarang yg korang pakai.. bagi berapa km satu tangki penuh isian petrol.

2. next service.. beli minyak shell semi sintetik tu.. dan try balik.. reset meter.. bila isi penuh.. dan catatkan mileage korang.. !


bro , ko pakai Honda 1.8 or 2.0 ?

disebabkan aku nyer kete masih ada waranti , aku pakai dulu minyak engin dari Honda .

tapi serius , Shell V-Power mmg sedap , aku leh accelerate kete aku lebih dari apa yang aku jangka ..damned syok .

tak sesia aku bayar gas V-Power dekat 100 ringgit utk tangki penuh , dan performance absolutely tremendous !

fms
22-02-09, 09:02 PM
ade org kata NASA punye pon bagus..
btol ke??

morpheuzneo
22-02-09, 09:16 PM
bro...utk pengiraan yg lebih tepat, berikan kadar penggunaan dalam km/l menerusi pengiraan sendiri bukannya semata2 pada bacaan yg dipaparkan...

aku tak tulis di atas., tapi kalau korang kira sendiri berdasarkan berapa km aku dapat utk satu tangki penuh (40 liter) pasti korang akan dapat macam di bawah :

guna minyak enjin shell semi-synth : aku dapat 850/40 liter = 21km/liter

dulu (pakai minyak honda semi synth) dapat 600/40 liter = 15km/liter



bro , ko pakai Honda 1.8 or 2.0 ?

disebabkan aku nyer kete masih ada waranti , aku pakai dulu minyak engin dari Honda .



aku pakai 1.8 saja.. dan aku punya kereta pun masih dalam waranti.., selamba saja aku bawa minyak sendiri., tidak menyebabkan waranti void pun..

Chinozie
23-02-09, 10:24 AM
aku bkn tak percaya koo buat tu...tak kesah laaa...maybe koo ade nampak perbezaan dia...tu yg koo buat posting nie...n buat perbandingan...sbb exited :D

tp yg aku musykil...tukar minyak lain...semi-synth plak tu...dpt 250km/h more !!!
sound very ridicolous...!!!

tak tau laa kan...tak baca secara details lagi minyak tu...
sbb den ade tau satu minyak yg mampu buat camtu...tp 250km lebih...hmmmmm...

Neo5
23-02-09, 10:32 AM
Dulu dlm tahun 2007 ade buat comparison ni mmg ade nmpak perbezaan dgn Shell.

morpheuzneo
23-02-09, 11:08 AM
aku bkn tak percaya koo buat tu...tak kesah laaa...maybe koo ade nampak perbezaan dia...tu yg koo buat posting nie...n buat perbandingan...sbb exited :D

tp yg aku musykil...tukar minyak lain...semi-synth plak tu...dpt 250km/h more !!!
sound very ridicolous...!!!

tak tau laa kan...tak baca secara details lagi minyak tu...
sbb den ade tau satu minyak yg mampu buat camtu...tp 250km lebih...hmmmmm...

bukan kau saja yg rasa begitu ridiculous.. aku pun tak percaya sama..

sebab tu aku ulangi...!

dan aku ulangi lagi..

camni ler., baru2 ni aku isi setengah tangki.. (20 liter) dan aku target simple saja.. kalau dia berjaya sampai 400km utk 20liter.. maknanya apa yg aku test tu.. boleh pakai lah..!

dan aku dapat 410km..

macam mana nk explain tu?

Chinozie
23-02-09, 11:52 AM
kasi aku try...hahahaha...
tp takleh...kaki kana den susah "nak kawal" ...

kena cari lg review n ape yg terkandung dlm minyak tu...baru leh paham...

trew
23-02-09, 12:41 PM
kasi aku try...hahahaha...
tp takleh...kaki kana den susah "nak kawal" ...

kena cari lg review n ape yg terkandung dlm minyak tu...baru leh paham...

test tukar kete seminggu... opis pun sama so boleh la check kat parking kot ada calar ke apa ke :D

wassalam.

Chinozie
23-02-09, 12:46 PM
LOL...

nk check calar apa ?

tp silap laaa...patut nyer before tukar minyak gi buat dyno test dulu...baru RM60...
lepas tukar buat skali lg...tgk ade beza dgn HP tak... :D

morpheuzneo
23-02-09, 02:32 PM
gila buat Dyno..

aku bukan nak pegi track

aku lebih kepada penjimatan.. dan normal day to day driving..

cuba beri apa relevan dyno test dgn review penjimatan minyak aku ni

maybe ada benda yg aku tak tau..

:)

Chinozie
23-02-09, 05:14 PM
ler...sapa kata gi Dyno khas tuk gi track ??? huuuu...

dyno just nk ukur power henjin...
kaloo betul meringan kan henjin...horsepower atau torque akan naik sedikit...sbb den ade guna minyak biasa skali, tp fully synth...terasa berat dia...henjin kerja lebih keras...pastu guna minyak performance, ade sifat mencuci carbon dlm henjin, group V nyer minyak n fully synth, ...naik skit laaa FC...plus henjin jadi lebih ringan...less load...less load = more torque...more torque...graf akan naik skit... :nerd:

koo dpt rase henjin lebih ringan dari minyak lama tak ?
sbb tak semua semi-synth bertindak sama...
mcm koo paste kat depan...ade dia nyer additive n so on...

http://www-static.shell.com/static/nld/imgs/products_services/helix/plus.jpg

tgk tu...ade vicosity modifier...maybe dia kasi lagi tak likat...
plus ade advance additive...yg nie, mana tau ade enhance film protection sbb kan minyak main nipis...sbb minyak mostly lg panas lagi nipis...n mostly charactheristic perlindungan ade hilang...nie mesti koo tau n baca... :D


hahahaha...dah jadi technical sgt kang...den pun pening n tak reti nnt...

takpe...kita cuba org lain try...
cari laa lagi review minyak tu...

tp yg den tau...koo cari minyak jimat...den cari minyak tuk performance...ade skit beza kamus dia...hahahaha...

alinatasha
23-02-09, 05:55 PM
patutnye dyno sebelom tuka minyak baru dan selepas.. baru tau.. lgpun dyno bukan untuk tau power kereta semata mata.. salah satu peralatan untuk diagnose...

shrek
24-02-09, 12:39 PM
pendapat aku...kite boleh buat quick comparison macam Morph buat...cume tak valid dari segi teknikal nye sebab byk factor yg boleh kite pertikaikan...

tapi...aku rase utk "poket" mahupun "akaun bank" test ini valid dan sangat bermakana!!..

kalau Morph boleh bukti kan utk 2 3 round dan dapat roughly 850km....memang sah le.....even pernah dengar member aku full tank kete sama pun memang dapat dlm 550~600km..itu pun dah cukup bagus gile banding wira 1.3 aku yg mampu paling besh pun 450km highway....intown drive paling besh pun 400km......

anyway...objektif utk test ini aku rase ialah lebih pada ekonomikal....yg mana aku rase ianya terbukti benar....

anyway....Honda bukan pengeluar minyak yg lengkap..mereka masih belum ada fasiliti secanggih Shell utk menkaji /menghasilkan minyak yg betul2 hebat shell...aku gune mineral based utk kelisa wife aku....memang senyap berbanding Castrol utk perodua