PDA

View Full Version : Renovation rumah - antara plaster siling, cornice dan keperluan (utilitarian)



morpheuzneo
05-03-09, 11:29 AM
Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

er..

pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.

apa yg menyebabkan korang sanggup nak abiskan hard-earned money korang hanya utk plaster ceiling.. cornice dan benda2 yg tak menambah nilai kepada kehidupan korang.. ?

aatau adakah ianya menambah nilai?

serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. :D..

kenapa feel melayu?

1. kaler tak ko'ordinasi langsung..

2. tema caca marba - kejap nak english country stail.. kejap nk bali .. kejap nak santai.. >> mana satu? last-last semak aje yg lebih..

3. setiap korner ada hiasan.. tunggul kayu sana.. lemari antik sini..

basically.. benda2 yg tak pakai ler.. sekadar hiasan dan utk jadi bahan cerita jer..

er.. hiasan saja dah berapa agaknya ya? :D..

mari kita bincang2kan..

bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..

xyhie
05-03-09, 11:51 AM
Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

er..

pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.


serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. :D..


mari kita bincang2kan..

bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..

50k da renovate camtu kagum jg
mine-keluasan 38/60
corner dabel storey

asal2nya
2 bilik atas + bilik air
kt bwh - 1 utiliti room ruang tamu ngn dapur

bentuk asal - sy panggil rumah yg tak boleh bertamu
di mata sy rumah tu maha sempit utk bwa tetamu

reno bout 98k
tmbh 2 bilik maha besar kt atas
extend ke belakang jadik dapur
ruang tamu + tangga + dapur asal + bilik air = jadik ruang tmau saja

cornice kt ruang tamu saja
itu pu tmbh kt tepi2 saja
siling asal masih simen, tp org slalu ingat itu plaster

porch letak cornice tepi je

kt luar tepi korner letak awning saja
lantai semua tiles

konsep?
sy lagi suka konsep kontemporari + simple
tp huby more to malay stail
cam yg che.morp describe
malas nk gadu2....ikut kan saja
(wlupun ako nyampah ngn fesen tu....tp kt situ jg la ako anak beranak berteduh....syukur je la kot ada tpt berteduh....rather then cam kt bersamamu tu)

me...also tk fhm why tis "melayu" of mine soooo melayu?(cam che.morph describe

out ot all ako puas ati ngn keluasan rumah tu after reno
bebas anak2 ako nk bermain
dapur leh buat kenduri beso
porch leh muat 3 keta beso
ok la tu

sawai
05-03-09, 10:01 PM
Aku terpanggil nak bincang pasal topik ni..

sebab masa ku tgk renovation rumah kawan aku.. , total kos renovation dia dalam 50k.

tapi 50 k dia tu.. nampak sangat berbaloi.. extende belakang.. tambah anjung dan bumbung porch.. , pecah dinding dan extend tingkat 3 dia.. , pada aku banyak ruang di create dgn 50k.

ada satu lagi rumah.., 80k.., apa aje dapat? extend dapur sikit.. dan lain2 tu habis kat hanging plaster ceiling dan cornice..

er..

pada pendapat korang lah.. yg suka nk buat plaster ceiling dan cornice ni.

apa yg menyebabkan korang sanggup nak abiskan hard-earned money korang hanya utk plaster ceiling.. cornice dan benda2 yg tak menambah nilai kepada kehidupan korang.. ?

aatau adakah ianya menambah nilai?

serious aku tak tau.. dan tak faham konsep dan fenomena ni.!

aku tgk stail chinese - mereka lebih utilitarian.. ruang besar.. tapi takde ler plaster2 ceiling.. dan cornice dan segala hiasan yg berbentuk mewah dan melampau gini..

tgk rumah jiran melayu.. kos 80k.. , masuk aje dah ada feel rumah melayu.. :D..

kenapa feel melayu?

1. kaler tak ko'ordinasi langsung..

2. tema caca marba - kejap nak english country stail.. kejap nk bali .. kejap nak santai.. >> mana satu? last-last semak aje yg lebih..

3. setiap korner ada hiasan.. tunggul kayu sana.. lemari antik sini..

basically.. benda2 yg tak pakai ler.. sekadar hiasan dan utk jadi bahan cerita jer..

er.. hiasan saja dah berapa agaknya ya? :D..

mari kita bincang2kan..

bukan nak mengutuk.. tapi mungkin dalam perbincangan ni.. kita jadi lebih bijak atau berpada2 dalam berbelanda.. agar tak overspend..


salam,

Bagi aku tu masing2 punya citarasa dan bajet ..setengah bagi dia space da cukup...duit byk..jadi byk yg dbelanjakan utk hiasan dalaman..cam plaster ceiling bertingkat la..double cornice la...center piece yg clourful la..bla..bla..bla..tukar lantai pakai 2x2 polish tiles la..laminated floor ..kitchen kabinet granite top la....bla..bla..bla...memang akan memakan belanja yg besar...

ada lak setengah yang nak space...pantang ada ruang sikit..dibesarkan sebaik mungkin..hiasan dalaman blakang kira...

Ada setengah lak suka decorate dengan perabut2...cam 2 set sofa la..almari kaca atau jati la..chest drawer...bla bla bla..renovation blakang kira lak...

kadang terpkir lak kalau kita ada bajet besar lak:mataduit:..kita jadi golongan yang mana ya?...:ahha:

Chinozie
05-03-09, 11:08 PM
eleee...cakap org...koo pun sama gak...LOL

simple je...ignorance is a bliss...


apa yg koo cuba sampai kan nie ?

tak suka feel melayu ???
salah renovate rumah...?
kenape nak beza2 kan dgn org lain...?

kita bkn tau...almari antik di satu sudut tu mungkin bg kita tak nampak nilai dia...bg mereka...tu saje laa perabot tinggalan arwah...atau hasil titik peluh keringat arwah...

siro
05-03-09, 11:34 PM
bg aku la kan..kalu duit byk space dah ade n dah ckp ruang,blh la tmbh ngan plaster ceiling dan cornice ni..pastu nak ruang n besarkan rumah ni..ssh nak kire..kalu dlm line construction ni..mcm2 hal blh berlaku..dgn harge barang yg mahal..kekadang tgk budget smpi rm50k tp hasil sikit je nmpknye..kalu tau harge simen, besi la..pasir la..blh la buat..ni kalu tau ckp je..men komplen je..ssh la kan..
satu lg..hiasan tunggul kayu...kadang seseorg tu nmpk seni tunggul tu yg org len x nmpk..kerane seni satu bende subjektif..bkn mcm matematik..1+1=2..dah tau jawapan die..ermm seni ssh nak explain..hanye org yg selalu yg ber'main' dgn seni je paham..huhu
..
..
..
aku belajar dari kesalahan...

sharuzzaman
06-03-09, 12:02 AM
kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?

2009
06-03-09, 10:19 AM
kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?

Tak semudah tu nak jual rumah yang tengah duduk sekarang pastu gi beli rumah baru...

Tak semudah tu nak 'ngam' ngan jiran tetangga... You can choose your house, but you almost can't choose your neighbours. :sengih:

Sebenarnya type of renovation itu semua bergantung pada taste masing-masing... Harga pun sebenarnya bergantung pada material... granite for sure mahal... tiles pun ada banyak jenis... Nak extend rumah pun kena tengok rules & regulation...

Aku pun tak suka plaster ceiling... nyemak je... tapi tu le taste standard makcik-makcik Melayu... dah duit diorang beb...


2009

Hairanaz
06-03-09, 10:48 AM
ada satu rumah kat perumahan baru kat sini....
asal rumah tu rumah satu tingkat ,3 bilik tido..2 bilik air...cam rumah aku ni la jugak..cuma rumah tu corner lot...
tp tuan umah tu....chinese dah wat major renovation....tambah atas...so rumah tu jadik dua tingkat...
pastu tambah lagik tepi2 sumer...dah nampak cam baglo jadiknyer.....

so pada pendapat saya....bukan mereka tader duit nak beli umah yg besar...harga 500k ker...1M ke..cumer...dgn wat renovation dia leh jimat lagik....

beli umah teres setingkat RM120k....wat renovation RM120k jugak....leh jadi umah besar mcm banglo.....padahal ngan 240K baru leh dpt umah besar mana...

MaszMelati
06-03-09, 12:38 PM
nak renovate umah ni..tgkla keperluan & kepentingan.
nak mencantikkan umah mmg bole...nk bt cornice semua tu...
kalo ada bajet..go ahead..
kalo xde..btla yg penting je...bg aku ruang plg selalu guna bt dlu..
dapor & ruang tamu cthnya..nak perlebarkan sayap lg ke..
apa ke..yg tu bt dlu...

morpheuzneo
06-03-09, 03:31 PM
tak suka feel melayu ???
salah renovate rumah...?
kenape nak beza2 kan dgn org lain...?

kita bkn tau...almari antik di satu sudut tu mungkin bg kita tak nampak nilai dia...bg mereka...tu saje laa perabot tinggalan arwah...atau hasil titik peluh keringat arwah...


tujuan aku bukak topik ni.. bukan nak membanding atau membangga-bangga atau apa pun.. !

aku sekadar nak fahamkan .. kenapa... dan mengapa orang sanggup berhabis utk renovation.. tapi ruang yg dapt tak seberapa..!

apa value pada mata diaorang? itu saja.! mungkin ada sesuatu yg aku tak faham.. atau belum tau..!

see.. aku setuju dgn point kau tentang perabut2 antik. ! kalau kena gaya susun.. lawa.. !

dan mungkin betul lah..ada sentimental valuenya.. so.. point taken! thank you very much! :D..




dgn harge barang yg mahal..kekadang tgk budget smpi rm50k tp hasil sikit je nmpknye..kalu tau harge simen, besi la..pasir la..blh la buat..ni kalu tau ckp je..men komplen je..ssh la kan..



aku pernah buat renovasi rumah.. dan aku pernah tolong abang2 ipar buat renovasi dan buat rumah sebiji betul.!

ttg kos tu.. baik harga sime.. pasir dan segala bahan mentah lain.., kadang tu .. tak berbaloi ler dgn keje kita nak ke sana ke mari nak cari yg murah..!

serious! jgn buang masa.., bukan kene kita nk terkejar-kejar cari barang murah 2-3 ringgit.! sedang kan masa tu baik di guna utk benda lain..

nak buat renovation.. biar cukup modal.. dan bila start.. bagi aje orang tu buat.. dan tgk laa quotation dia.!

yg penting skali - end resultnya.. dan bila siap..! mana dia dapat barang.. dan benda2 micro management lain tu..! tak payah angkat port..!

aku belajar ni the hard way! so.. aku harap korang pun belajar dari kesilapan aku ni.. dan tak payah ler.. nak buat macam pandai sangat.. nk ke sana kemari cari barang..

diaorang (orang kontraktor renovation) ni dah buat keje ni hari2.. tau ler diaorang.. !


satu lg..hiasan tunggul kayu...kadang seseorg tu nmpk seni tunggul tu yg org len x nmpk..kerane seni satu bende subjektif..bkn mcm matematik..1+1=2..dah tau jawapan die..ermm seni ssh nak explain..hanye org yg selalu yg ber'main' dgn seni je paham..huhu


itulah.. lain padang lain belalang.. , lain orang.. lain ragamnya.. :)..

aku mungkin suka hasil seni kontemporari dan moden..! , tapi ada juga yg suka hasil seni klasik.. dan tradisi..!

sekadar kita bincang2 aja.. tak salah kan?


kalau duit banyak, kenapa tak beli rumah besar jer?

rumah asal 250k, modified 100k, kenapa tak beli rumah 350k jer?

Man.,

aku pun pernah tgk orang2 camni.! ada kawan aku beli rumah 100k.! single storey terrace..! renovation kos - 150k..

takde tambah space sangat.. tapi dia pecah kan segala ruang2 dalam rumah tu.. dan tukar habis design asal bilik2 dan bilik air.. , lawa laa..

rumah tu asal 3 bilik dan 2 bilik air., end up jadi 2 bilik saja yg ada attached bathroom.

lain orang lain citarasa.. so itu lah kita bincangkan point2 orang yg pilih satu-satu citarasa tu.

sharuzzaman
06-03-09, 03:39 PM
Tak semudah tu nak jual rumah yang tengah duduk sekarang pastu gi beli rumah baru...

Tak semudah tu nak 'ngam' ngan jiran tetangga... You can choose your house, but you almost can't choose your neighbours. :sengih:

Sebenarnya type of renovation itu semua bergantung pada taste masing-masing... Harga pun sebenarnya bergantung pada material... granite for sure mahal... tiles pun ada banyak jenis... Nak extend rumah pun kena tengok rules & regulation...

Aku pun tak suka plaster ceiling... nyemak je... tapi tu le taste standard makcik-makcik Melayu... dah duit diorang beb...


2009

maksud aku...

kalau agak-agak boleh spend sampai 350k, kenapa beli rumah yang harga 250k pastu modified lagi 100k

baik beli terus rumah harga 350k, besar dan lepas tu tak yah nak modified

perangai
06-03-09, 03:45 PM
^
^
untok persoalan di atas ni, kawasan perumahan pon jadi ukuran. harga mahal tak semestinya besar. boleh tengok perbezaan harga antara rumah kat shah alam ngan kat klang. padahal bukan jaoh pon. apatah lagi batang berjuntai. sana memang boleh dapat rumah bukak 24 dengan harga rumah yang bukaknya 20 sahaja di klang.
ni aku anggar je bukan melalui fakta.

plaster ceiling ni sesuai untok rumah besar yang nampak elegance dia pastu orang gaji at least ada dua orang.

xamel2001
06-03-09, 03:56 PM
Hal belanja renovate, space & result ikut pada taste masing2. Ada jugak org yg aku tgk beli rumah, robohkan dan buat rumah baru. Pada kita mungkin nampak membazir tapi pada tuan punya mungkin sebab location bagus, design rumah lak tak berkenan.

Aku kalau renovate aku lebih pentingkan practicality dan space sbb aku ada hobi yg memerlukan space yg banyak. That's why aku prefer modern design.

Yg penting kalau nak renovate rumah, tgk keperluan kita dulu dan ambil kira long term goal. budget , boleh diusahakan. Lagi satu, toksah la nak ambik hati org lain. Aku masa masuk rumah apartment, ada yg cadang buat taman la, letak pasu la. Padahal rumah build-up lebih kurang 1K sq. ft. je. Last2 aku buat simple je. Letak perabut, gantung gambar lebih kurang, settle. Belanja banyak habis kat grill dgn renovate dapur sikit. Ada jugak la cornice dgn plaster ceiling tapi kat ruang tamu je.

Hasilnye aku puas hati la. Juniors aku ada tempat nak main2, berlari. Aku pun senang nak jaga. Takyah nak menyapu sangat.

siro
06-03-09, 06:32 PM
morp..
hehe..x slah pun..sekadar utk di bincangkan..masing2 punye pandangan kan..

perangai..
x jgk..skang org duk kampung pun dah pandai wat plaster ceiling ni...hehe

Donutella
06-03-09, 06:47 PM
mcm mak aku buat plaster ceiling sbb nak ltk chandelier kat tgh2 konon nak bg lawa hahahh .

aku tgk biase2 jea . sbb aku tk kesah rumah mcmane .

tapi aku suke rumah simple je and space besa .

and aku x suke kayu jati ! hahah .

tetikus
06-03-09, 09:17 PM
plan utk rumah baru nnt..

aku nak concept simple dan moden..more towards utility..money to spend..not more than 15K..

tah, aku tak suka rumah yg berkerawang2.. yg penting skrg, ada kitchen cabinet supaya dapur teratur, sofa L shape sahaja..tk mo 3+1 @ 4+1, meja makan 4 + 1 je .. cabinet tv, nak try wall mounted plus dgn lcd tv pun nk wall mounted..

yg penting, concept..nk barang skit dan kemas.. senang nak main kejar2 nnt..:D

cepat la dpt cf...huhu..

2009
08-03-09, 07:48 AM
maksud aku...

kalau agak-agak boleh spend sampai 350k, kenapa beli rumah yang harga 250k pastu modified lagi 100k

baik beli terus rumah harga 350k, besar dan lepas tu tak yah nak modified

Probably sebab design rumah 350K tu tak cukup cantik dimata tuan punya duit. So tuan punya duit decide beli rumah 250K (design yang dia suka or boleh modified) pastu kasi modified another extra 100K, supaya kasi cantik ikut taste dia sendiri... Self satisfaction maa... :sengih:


2009

Chuy4 4ng3L
31-05-09, 11:31 AM
umah mama aku skang ni kecik gile... saper tau umah kat taman desa setapak kat sebelah LRT wangsa maju.. beli dengan harga 37K, tapi skang ni harga da melonjak ke 170k skang ni...

FYI umah ni 2 bilik tido 1 bilik air.. bukaan aku tak ingat, nt aku confirm semula.. tapi memang kecik gile umah ni..

nape mama takmo pindah?? sebab keperluan asas yang amat mudah diaccess dari sini.. jusco alpha angle 10 min jalan kaki, LRT 5 min jalan kaki, carefour, giant dekat... balai polis, sekolah.. sume pun dekat. bank sume ade.. and macam orang atas2 cakap tadi, neighbours tu yang takleh nk cari kat tempat lain... jiran kat sini mostly ok...

ikut kan hari tu bincang2 nak pindah.. jual umah ni 170K then amik umah kat saujana impian dalam harga tu jugak... rumah much more besar dan selesa.. tapi tu ar, jauh gile la kedalam.. nak gi keje susah... kalo takde kete susah...

so mak aku decide la nak tambah satu lagi hall kat atas cum tempat tido gak la.. dah tanya kat kontraktor, almost 30K utk wat tu sahaja.. huhuhu belum renovate balik dapur ngan hall kat bawah... orang sebelah umah abis dekat 80K.. tapi cam morp kata la siap plaster bagai...

bagi mama aku takyah la plaster2 tu.. yg penting luas, senang anak cucu nak balik lepak... tu pun sebab kami tak banyak bajet... kalo ade bajet maybe mama pun teringin nak plaster bagai.. saper takmo umah cantik rite...

so bagi aku benda ni pun depend on bajet, keperluan dan kehendak.. cam kami yang bajet rendah, hanya ikut keperluan... lau bajet tinggi leh ar kira kehendak kita gak...


****
cam shahruzzaman kata tu, ade ke umah yang tak perlu di renovate dah...

rerasa aku camne pun kita mesti akan renovate gak sket2... kabinet ke, ape ke.. macam kete gak... dah beli kete mesti nak tambah stablelizer la tukar rim la.. camtu la bagi aku

nourulzah4r
01-06-09, 10:28 PM
kawan2..bile cakap pasal renovation rumah ni..tgk pada taste la..tapi rata2 memang org kite minat dgn tema sarat2 ni mcm kerusi ukir2,,pasu besar..corak floral..siling bertingkat2...lampu chandelier kerawang2..perbaot banyak giler...dgn almari pingganla.. mangkuk lagi..sume tu taste mewah ..n sorry to say, biasa makcik2 la...cuma sekarang ni zaman dah berubah sket...dah ramai yang suka style sleek n simple...senang nak jaga n nampak lagi ruang besar...

pasal hal2 cost pulak kadang bergantung dgn bahan yang die nak pakai...ade bnyak material kat market..sesetengah nak kos murah kan..so pakai la barnag murah..cuma ketahanan /durability barang tu tak dijamin.takut nanti tak smapi setahun dah kena tukar....kos lagi kan...
terpulang sebenarnya pada bajet....

gemstone
18-07-09, 11:57 AM
saya dah masuk umah baru...

ssaya sorang yg simple..
terlalu simple..

ruang tamu saya cuma ada L shape sofa, coffee table, cabinet tv..

dining hall saya cuma meja makan 6 kerusi...

dapur .. kitchen cabinet nanti dulu.. ada fulus lebih kita pulun...
yg ada nipun cuma cabinet w/o top.. untuk simpan pinggan mangkuk yg extra...

cuma skang nih tgh cari konsol table ngan cermin jer...

---------------

kampung_girl
18-07-09, 12:32 PM
Probably sebab design rumah 350K tu tak cukup cantik dimata tuan punya duit. So tuan punya duit decide beli rumah 250K (design yang dia suka or boleh modified) pastu kasi modified another extra 100K, supaya kasi cantik ikut taste dia sendiri... Self satisfaction maa... :sengih:


2009

yang ni aku 100% stuju.skarang ni, kalo bli rumah baru 400k pun, still kena spend for reno.mana taknya, masuk rumah takde pe.

macam rumah aku, tak sampai setahun owner duduk.tapi bila masuk,sakit mata aku tengok.dengan cat colourfulnye,blubang sana sini, wiring ntah pe2...
ini beli dari individu, kalo dari pemaju,taktaula...

kalo aku,aku memang suka rumah yg ala2 'rumahku syurgaku'..
plaster siling, kitchen kabinet....semua nak...
tapi kewangan masih jadi kekangan.he he
so,wat yang mana mampula dulu...

microjb
27-09-09, 11:55 AM
sekarang ni trend org buat renovation simple ala modern je.
cornice syiling pun jenis plain je.takde bunga2. ala..cam kat shoping complex punya..nampak rumah lebih luas. tapi..bila dah pilih design modern..cabinet dgn perabot semua kenala ala modern. set tv,set bilik tidur,set kicthen semua kenala jenis tempahan (design).baru serasi. :sengih:

nak simple dan modern tapi..cost nak buat semua tu agak mahal la pulak..huhu

fms
28-09-09, 09:35 AM
50k da renovate camtu kagum jg
mine-keluasan 38/60
corner dabel storey

asal2nya
2 bilik atas + bilik air
kt bwh - 1 utiliti room ruang tamu ngn dapur

bentuk asal - sy panggil rumah yg tak boleh bertamu
di mata sy rumah tu maha sempit utk bwa tetamu

reno bout 98k
tmbh 2 bilik maha besar kt atas
extend ke belakang jadik dapur
ruang tamu + tangga + dapur asal + bilik air = jadik ruang tmau saja

cornice kt ruang tamu saja
itu pu tmbh kt tepi2 saja
siling asal masih simen, tp org slalu ingat itu plaster

porch letak cornice tepi je

kt luar tepi korner letak awning saja
lantai semua tiles

konsep?
sy lagi suka konsep kontemporari + simple
tp huby more to malay stail
cam yg che.morp describe
malas nk gadu2....ikut kan saja
(wlupun ako nyampah ngn fesen tu....tp kt situ jg la ako anak beranak berteduh....syukur je la kot ada tpt berteduh....rather then cam kt bersamamu tu)

me...also tk fhm why tis "melayu" of mine soooo melayu?(cam che.morph describe

out ot all ako puas ati ngn keluasan rumah tu after reno
bebas anak2 ako nk bermain
dapur leh buat kenduri beso
porch leh muat 3 keta beso
ok la tu

wow..
byk duit...

morpheuzneo
28-09-09, 12:24 PM
sekarang ni trend org buat renovation simple ala modern je.
cornice syiling pun jenis plain je.takde bunga2. ala..cam kat shoping complex punya..nampak rumah lebih luas. tapi..bila dah pilih design modern..cabinet dgn perabot semua kenala ala modern. set tv,set bilik tidur,set kicthen semua kenala jenis tempahan (design).baru serasi. :sengih:

nak simple dan modern tapi..cost nak buat semua tu agak mahal la pulak..huhu

modern tak semesti nya mahal..! anda cuma perlu sedikit kreatif dan inovasi sikit.. :)

wmph
30-09-09, 04:22 PM
BILA AKU BACA PASAL RENOVATION2 NI...MCM LEGE SIKIT RASE..
maknanya..renovation yg kami buat ni x la over sgt kot
rmh baru aku ni corner 3600 sf...bagi aku dah mmg sgt besar,
asalnya
atas 3 bdrm, 3 bathrm + study rm + AV rm + family area,
bwh 2 bedrm, 2 bathrm + AV rm + leaving area + dining + meal area lain
anak 2 je
aku memang xnak renovate...asalnya
cuma nak pecah dry kitchen nak open concept ngan meal area je
tapi habis hb aku..ubah mcm2...mase tu aku sgt2 tak setuju...membazir
(seperti topik aku b4 this)
habis la dlm 150K campur semue2 cabinet, jakuzzi, solar power bagai..
yg paling aku makan hati..bathroom master brm ditukar habis tail semue dinding floor pun...sampai la ni pun aku tak gi jenguk lagi btrm kat atas tu yg lom siap...sebab sedih dah kene pecah...memang aku x paham2 x leh terima reasonnya...
water proofing prob nanti..floor tile mmg kena pecah sebab nak letak jukuzzi tu

yg paling aku sakit hati sekarang ni kat contractor tu...floorboard(laminated) tingkat atas tu langsung dia tak alas buat keje2 tu...tak rosak ke? korang ada experience?

entah la...

morpheuzneo
30-09-09, 05:17 PM
BILA AKU BACA PASAL RENOVATION2 NI...MCM LEGE SIKIT RASE..
maknanya..renovation yg kami buat ni x la over sgt kot
rmh baru aku ni corner 3600 sf...bagi aku dah mmg sgt besar,
asalnya
atas 3 bdrm, 3 bathrm + study rm + AV rm + family area,
bwh 2 bedrm, 2 bathrm + AV rm + leaving area + dining + meal area lain
anak 2 je
aku memang xnak renovate...asalnya
cuma nak pecah dry kitchen nak open concept ngan meal area je
tapi habis hb aku..ubah mcm2...mase tu aku sgt2 tak setuju...membazir
(seperti topik aku b4 this)
habis la dlm 150K campur semue2 cabinet, jakuzzi, solar power bagai..
yg paling aku makan hati..bathroom master brm ditukar habis tail semue dinding floor pun...sampai la ni pun aku tak gi jenguk lagi btrm kat atas tu yg lom siap...sebab sedih dah kene pecah...memang aku x paham2 x leh terima reasonnya...
water proofing prob nanti..floor tile mmg kena pecah sebab nak letak jukuzzi tu

yg paling aku sakit hati sekarang ni kat contractor tu...floorboard(laminated) tingkat atas tu langsung dia tak alas buat keje2 tu...tak rosak ke? korang ada experience?

entah la...

ini kena letak tpik baru ni.. sebab bajet melangkaui imaginasi kebanyakan kami di sini.

kami di sini cerita bajet ciput aje.. dalam 20-30k.. puan bercerita ttg 150k.. cam murah aje :D

tapi takpe., rezeki masing2 kan.

ada yg masuk2 dah boleh renovate bagus.. , ada pula yg duduk dulu 5-10 tahun baru datang idea utk renovate.

pengalaman nk jaga kontraktor buat keje? tak reti sangat laa.. sebab sendiri pun baru beberapa kali aje buat renovasi.. (kedai orang..) , rumah sendiri baru skali.. itu pun tgk lebih kurang aje..

nk elok - tgk-tengok laa slalu. nanti dah siap buat baru nk komplen .. dah terlambat pulak kan.

microjb
30-09-09, 06:07 PM
modern tak semesti nya mahal..! anda cuma perlu sedikit kreatif dan inovasi sikit.. :)

apa yg saya maksudnya mahal adalah dari segi renovation dan design perabot tersebut.
kalau nak citer perabot dah siap memang banyak yg murah sekarang.
aku tengok cite casa impian eric tu..
renovation dgn perabot nampak simple dan sikit tapi kos semua RM50k laaaa setiap rumah... huhu

wmph
01-10-09, 10:56 PM
ini kena letak tpik baru ni.. sebab bajet melangkaui imaginasi kebanyakan kami di sini.

kami di sini cerita bajet ciput aje.. dalam 20-30k.. puan bercerita ttg 150k.. cam murah aje :D

tapi takpe., rezeki masing2 kan.

ada yg masuk2 dah boleh renovate bagus.. , ada pula yg duduk dulu 5-10 tahun baru datang idea utk renovate.

pengalaman nk jaga kontraktor buat keje? tak reti sangat laa.. sebab sendiri pun baru beberapa kali aje buat renovasi.. (kedai orang..) , rumah sendiri baru skali.. itu pun tgk lebih kurang aje..

nk elok - tgk-tengok laa slalu. nanti dah siap buat baru nk komplen .. dah terlambat pulak kan.
TIMA KASIH ATAS PANDANGAN ANDA
tapi saya rase kita ni..nak buat apa2 biarla berpada2...ini hanya nikmat dunia
semua ini pinjaman semata..segalanya adalah hakNya
ujian paling hebat adalah ketika kita senang

morpheuzneo
02-10-09, 01:40 AM
TIMA KASIH ATAS PANDANGAN ANDA
tapi saya rase kita ni..nak buat apa2 biarla berpada2...ini hanya nikmat dunia
semua ini pinjaman semata..segalanya adalah hakNya
ujian paling hebat adalah ketika kita senang

jangan kita lari dari tajuk ya. (kang jadi mcm topik kt bilik BMM pulak kan?)

berapa pun forumers sini nak keluarkan utk renovation rumah mereka.., itu hak mereka sepenuhnya. Hormatilah keupayaan mereka., dan kemampuan mereka. Rezeki kita di dunia ni tak sama.., ada yg lebih .. ada yg kurang.

Jadi biarlah ruangan ni jadi tempat utk kita berkongsi berbagai jenis renovation pun.., janji masih dlm topik.

jadi bila orang baca thread ni.. mereka tau - dgn bajet 10k. boleh buat apa? 20k apa yg dapat? 30k? 50? 150k?

itulah tujuan kita berbincang pasal renovation di sini.

teruskan berposting ya. Jangan ada yg rasa segan dan terancam pula nak cerita pasal pelan renovation rumah masing2.

masing2 ada pengalaman dan cerita masing2.. jadi kita sama2 belajar apa yg terbaik.. dan apa yg perlu di elakkan bila plan utk renovation.

salam.

Oris
03-10-09, 04:42 AM
10K.. dpt kabinet dapur.. 10 kaki atas bawah.. bukan solid top.. lampu ngan kipas utk rumah.. grill yg bese2 punya.. :peace: silap2 gaya x cukup gak 2~3 K.. :lampi:

morpheuzneo
05-10-09, 04:41 PM
10K.. dpt kabinet dapur.. 10 kaki atas bawah.. bukan solid top.. lampu ngan kipas utk rumah.. grill yg bese2 punya.. :peace: silap2 gaya x cukup gak 2~3 K.. :lampi:

ada gambar?

kalau ada.. sertakanlah.. baru menarik.

treec00l
07-10-09, 02:32 PM
jap, kalo nak design lain dari yg asal, nape x approach developer & contractor mase early stage?

mase diorg baru start buat keje tanah, mintak diorg buat rumah korg lain, bayar lah premium die. utk lukisan pelan, kelulusan majlis perbandaran, etc2.

ke lagi mahal? :)

tp kalo rumah besar tp kotor, lagi x selese kan? buat mase ni, aku prefer rumah kecil2 je. owh, jgn komen, itu my own preference. huhuhu

morpheuzneo
07-10-09, 02:50 PM
jap, kalo nak design lain dari yg asal, nape x approach developer & contractor mase early stage?

mase diorg baru start buat keje tanah, mintak diorg buat rumah korg lain, bayar lah premium die. utk lukisan pelan, kelulusan majlis perbandaran, etc2.

ke lagi mahal? :)

tp kalo rumah besar tp kotor, lagi x selese kan? buat mase ni, aku prefer rumah kecil2 je. owh, jgn komen, itu my own preference. huhuhu

kelulusan dari majlis bandaran tempatan hanya membenarkan projek perumahan yg di bina mengikut spesifikasi seperti yg tertera dalam pelan.

Pelan ini telah melalui pelbagai penilaian teknikal utk menentukan rumah itu selamat di duduki. (sebab tu kalau korang perasan - papan tanda projek rumah - akan ada banyak line - bukan pemaju saja - ada perunding akitek, ada lagi badan2 profesional yg lain kt situ)

Kalau rumah yg lain dari yg lain - macam custom made - itu dah menyalahi syarat kelulusan utk jalan kan kerja2 projek.

sebab tu orang hanya renovate lepas rumah dah siap. Melainkan kalau boleh 'kawtim' dgn developer.. dan membabitkan pertukaran yg minima..

tapi biasa developer malas nk layan.. leceh.. menyusahkan(dan melambatkan) keje kuli2 dia.

:)

treec00l
07-10-09, 05:29 PM
kelulusan dari majlis bandaran tempatan hanya membenarkan projek perumahan yg di bina mengikut spesifikasi seperti yg tertera dalam pelan.

Pelan ini telah melalui pelbagai penilaian teknikal utk menentukan rumah itu selamat di duduki. (sebab tu kalau korang perasan - papan tanda projek rumah - akan ada banyak line - bukan pemaju saja - ada perunding akitek, ada lagi badan2 profesional yg lain kt situ)

Kalau rumah yg lain dari yg lain - macam custom made - itu dah menyalahi syarat kelulusan utk jalan kan kerja2 projek.

sebab tu orang hanya renovate lepas rumah dah siap. Melainkan kalau boleh 'kawtim' dgn developer.. dan membabitkan pertukaran yg minima..

tapi biasa developer malas nk layan.. leceh.. menyusahkan(dan melambatkan) keje kuli2 dia.

:)

kalo sanggup abiskan 50k ~ 100k, ape salahnye approach developer @ contractor tu. mane tau, dpt save lg byk :D

tp kene mase early stage, which is mase diorg tgh buat detail design utk setiap rumah. mase ni, drawing tgh buat lg, tp biasesnye keje tanah akan dibuat in parallel sebab nak biarkan tanah tu ready.

by the time drawing2 tu dah ready, tanah pon dah ready.

mungkin ade bayaran premium la. alah, utk sebijik rumah, xdelah sampai berpuluh2 helai drawing. utk approval dgn pihak berkuasa tempatan pon jalan sekali dgn drawing2 lain.

IMHO lah :D mane2 org dari construction, sila jawab. aku bukan dari area rumah2 ni, aku line lain :D

morpheuzneo
07-10-09, 06:56 PM
treec001, mungkin kau tak faham proses macam mana satu kompeni rumah nak jual rumah kt mana2 projek baru. aku tau pun, sebab aku sbeelum join kompeni sekarang ni, aku bekerja di syarikat pemaju hartanah dan perumahan - arab malaysian development, jadi aku tengok proses mereka tu dan faham. Dari stage beli tanah, hingga project planning dan obtaining segala approval dan baru jalan marketing dept.

utk mereka dapat kelulusan mengiklan kan rumah2 baru utk projek baru.. semua drawing dah siap dan dapat kelulusan dah!

detail penggunaan tanah pada lot yg nak di bangunkan tu pun dah siap di lakar pada blueprint.. dan telah melalui semua kelulusan arkitek, jurutera, jkr.. dan majlis bandaran.



tp kene mase early stage, which is mase diorg tgh buat detail design utk setiap rumah. mase ni, drawing tgh buat lg, tp biasesnye keje tanah akan dibuat in parallel sebab nak biarkan tanah tu ready.

by the time drawing2 tu dah ready, tanah pon dah ready.


masa early stage - takde sapa pun tau lagi pasal projek ni.. :)

~~~~~~~~~~~~~~~~

So back to topik. memang kalau kau beli rumah kt taman perumahan, kau tiada banyak pilihan utk ubah beria2 rumah yg kau beli tu.. lari dari design asal. kau hanya boleh ubah lepas dapat kunci rumah tu.

kalau rasa nak buat design sesuka hati.. boleh! tapi kena beli tanah.. ! pastu carilah designner utk buat design sesuka hati kau.. , baru lah berbaloi..

sothye
14-10-09, 04:51 PM
Salam.

Kes aku, reno ~ 30% sesuai-di-mata, 70% praktikal-ikut-usage

1. beli lampu/kipas bagai. rumah no plaster ceiling (PC) so xde downlight - 4k
2. wiring (tambah point lampu/kipas setiap bilik/extra powerpoint ~30 points) - 3k
3. normal grill whole house - 2k
4. Cornice & corner box @ Living Hall & Dining Hall - 7rat
5. Convert yard jadi ruang dapur extra (senang nak beramai2 kat dapur)
- kerja2 pecah memecah + tingkap + pintu, etc
- extend rooftile 2' sepanjang 22' (xpakai gutter/awning)
- concrete t/top & 2'x2' tiles 9'+5'+5' tapi no kabinet door yet ;-)
- 2 reliable sinks & taps
- ceiling height tiles
- semuanya ard 11k

total habis, ada la dekat 20k. Nampak sikit, tapi for me a very long & tiring process sbb kena kejar diff kontraktor for diff jobs. 1 utk wiring, 1 utk kitchen extension, 1 utk grill. Masing2 dgn karenah, dan working style yg uniq dan tersendiri. Pastu shop ard for all tiles, sinks/tap, lampu, kipas bagai.. semuanya angkut guna kargo kenari ;-) fuh.... hopefully ni la pertama dan terakhir.. insyaAllah ;-)

Lesson's learnt anyway.. ;-) Good luck utk korang..

morpheuzneo
15-10-09, 11:40 AM
Salam.

Kes aku, reno ~ 30% sesuai-di-mata, 70% praktikal-ikut-usage

1. beli lampu/kipas bagai. rumah no plaster ceiling (PC) so xde downlight - 4k
2. wiring (tambah point lampu/kipas setiap bilik/extra powerpoint ~30 points) - 3k
3. normal grill whole house - 2k
4. Cornice & corner box @ Living Hall & Dining Hall - 7rat
5. Convert yard jadi ruang dapur extra (senang nak beramai2 kat dapur)
- kerja2 pecah memecah + tingkap + pintu, etc
- extend rooftile 2' sepanjang 22' (xpakai gutter/awning)
- concrete t/top & 2'x2' tiles 9'+5'+5' tapi no kabinet door yet ;-)
- 2 reliable sinks & taps
- ceiling height tiles
- semuanya ard 11k

total habis, ada la dekat 20k. Nampak sikit, tapi for me a very long & tiring process sbb kena kejar diff kontraktor for diff jobs. 1 utk wiring, 1 utk kitchen extension, 1 utk grill. Masing2 dgn karenah, dan working style yg uniq dan tersendiri. Pastu shop ard for all tiles, sinks/tap, lampu, kipas bagai.. semuanya angkut guna kargo kenari ;-) fuh.... hopefully ni la pertama dan terakhir.. insyaAllah ;-)

Lesson's learnt anyway.. ;-) Good luck utk korang..

ada gambar bro?

kasi laa sikit..

aku pun nak belajar ni.! bakal mengharungi ni..

Oris
15-10-09, 11:58 AM
ahai..aku ada budget 10k jer nie...

lepaskah utk..

1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

3, kabinet dapur..

terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..

morpheuzneo
15-10-09, 12:49 PM
ahai..aku ada budget 10k jer nie...

lepaskah utk..

1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

3, kabinet dapur..

terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..

10k tu.. ko buat grill dan kipas dan lampu lampi aje dulu..

3 benda tu.. kau dah bleh survive kan?

aku pun silap2nya.. jadi gitu jugak plan ni.. :)

yg penting utk masuk rumah dulu.. lepas tu baru kira yg lain.. bila dapat rezeki lain.

(yg bahaya nya - bila dah masuk tu.. pakat tak buat terus tu yg bahaya tu. )

bspotgurl
18-11-09, 08:54 AM
saya dah masuk umah baru...

ssaya sorang yg simple..
terlalu simple..

ruang tamu saya cuma ada L shape sofa, coffee table, cabinet tv..

dining hall saya cuma meja makan 6 kerusi...

dapur .. kitchen cabinet nanti dulu.. ada fulus lebih kita pulun...
yg ada nipun cuma cabinet w/o top.. untuk simpan pinggan mangkuk yg extra...

cuma skang nih tgh cari konsol table ngan cermin jer...

---------------
Bestnye awak dah pun masuk rumah baru
Awak tak buat apa-apa renovation ke?
Rumah I tgh renovate ni - taktaulah berapa nak kena:hoho:

morpheuzneo
27-11-09, 01:58 AM
ahai..aku ada budget 10k jer nie...

lepaskah utk..

1, grill... (patend biasa je dah..bunga2 x sesuai ngan aku..semak je nampak.._

2, lampu-lampi.. kipas siling 6..

3, kabinet dapur..

terlebih sikit..pandai2 lah korek kat mana2 kan..

yg lain..kedian..buat yg penting.. dulu..


10k tu.. ko buat grill dan kipas dan lampu lampi aje dulu..

3 benda tu.. kau dah bleh survive kan?

aku pun silap2nya.. jadi gitu jugak plan ni.. :)

yg penting utk masuk rumah dulu.. lepas tu baru kira yg lain.. bila dapat rezeki lain.

(yg bahaya nya - bila dah masuk tu.. pakat tak buat terus tu yg bahaya tu. )


Oris... ko punya renovation dah siap blum?

kasi laa gambar sikit.. kasi inspirasi tamingsari sikit kat kami2 yg tengah meraba2 ni.

aku tgh dalam proses sangat2 lah ni..!

:p

Cenkudu
04-03-10, 11:17 PM
tolong kalau rege 12.5 K renovate permulaan baper sesuai kasik kontraktor. dia mintak RM4K

Oris
05-03-10, 09:05 AM
morp, baru pasang lampu-lampi dan kipas... tu pun blm siap lagi.. ahha.. aku pasang sendiri ar..... grill dah ukur, 2, 3 minggu juga nak tunggu dorang pasang...

kabinet dapur dgn cornis KIV dulu..... nak sudahkan wet kitchen dgn kabinet bawah tangga....

citer pasal lampu dan kipas;

lampu siling 9 unit.
lampu gantung 7unit..
candlelier 1 unit..
kipas remote berlampu 1 unit...
kipas remote 2 unit...

semua habis rm3400..

Grill rm2000..
Wall up and tile down wet kitchen rm2000..
Tinted cermin rm800..
Kabinet bawah tangga.. rm500..

morpheuzneo
05-03-10, 10:14 AM
morp, baru pasang lampu-lampi dan kipas... tu pun blm siap lagi.. ahha.. aku pasang sendiri ar..... grill dah ukur, 2, 3 minggu juga nak tunggu dorang pasang...

kabinet dapur dgn cornis KIV dulu..... nak sudahkan wet kitchen dgn kabinet bawah tangga....

citer pasal lampu dan kipas;

lampu siling 9 unit.
lampu gantung 7unit..
candlelier 1 unit..
kipas remote berlampu 1 unit...
kipas remote 2 unit...

semua habis rm3400..

Grill rm2000..
Wall up and tile down wet kitchen rm2000..
Tinted cermin rm800..
Kabinet bawah tangga.. rm500..


Hai.. untung kau pandai pasang sendiri.! bila2 senang.. mai datang rumah aku.. ada beberapa lampu aku terlepas pandang. :)

Kalau ikut cara aku.. lain sikit..

Aku siapkan plaster ceiling dgn lampu.., tapi kitchen cabinet sambung balik ujung bulan ni. (tunggu bajet ler. )

aku jenis tak suka berhutang., jadi aku buat bila cukup duit aje.

Kipas aku beli -

lampu downlight - berapa eh? 35unit kot?
lampu boxlight T5 - 4" - 24 unit kot?
lampu boxlight T5 - 2" - 5 unit..
Tiada candelier - point dah ada.. lampu KIV
kipas remote KDK Yuragi - 2 unit
kipas remote alpha - 3 unit
lampu bilik air - jenis lekat di dinding - 3
lampu dapur - jenis gantung - 1
lampu dapur - PLC industrial light - 1
lampu bilik anak - 2 unit (2 bilik)
lampu tanam dlm tangga - 3 unit
lampu luar (jenis lekat di dinding aje ) 2

Isshk.. ngeri lah aku .. bila mengingatkan balik kos beli lampu..

~~~

Yang masih tertangguh - Dapur dan kabinet dapur sajalah. - sabar menanti tabung gajah penuh.

Oris - Tinted ko buat dgn David ke? yg sama aku buat tu?

avicenna
16-03-10, 04:41 PM
aku pun baru siap ceiling. buat island box.
cost lampu je dah 3k ..... hai... lampu lampu

Oris
16-03-10, 05:40 PM
pasang lampu dgn kipas, point electric ado..kojo sonang yo tue.. tinggal buat tapak yo.. ahha.....

tinted, suka yg krum.. tak servey lagipun....

update:

langsir 2 layer, 3 unit 10mx8kaki.. rm1600.. nilai 3.. komplit set, pasang sendiri ok..
blind curtain, utk semua tingkap.. rm900.. ikea.. skru tak kasi siot..kena beli sendiri.. ahha..

lampu tinggal kat porch aje.. satu kena buat tapak baru, pasal lampu agak berat.. 3 unit kat porch..
renovate dapur dah siap kut arini.. tak pun esok.. boleh dah nak cuci rumah lg sekali..

perabot baru, tunggu org pasal grill dulu ler, stail bali.. aku buat berirama punya.. tukang x paham, so aku bagi drawing.. setel.. awal bulan lima siap.. ahha..

kabinet dapur, kuat perasaan nak guna ikea punya.. boleh tambah sikit2 ikut budget... pasang sendiri jugak..

morpheuzneo
16-03-10, 06:37 PM
kabinet dapur, kuat perasaan nak guna ikea punya.. boleh tambah sikit2 ikut budget... pasang sendiri jugak..

Oris.. jom..! aku pun kuat perasaan nk pakai ikea punya..!

tapi takde kaki nk pasang! kalau kau nk pakai ikea.. jom laa kita beli sikit2..

kau tolong aku pasang kt rumah aku..!

nanti kat rumah kau .. kau pasang laa sendiri..!

(pandai tak aku? :D)

takde laa.. kita tong-tong laa! :p.. aku tolong tengok sama pasang kt rumah kau tu..!

aku minat.. tapi takut jer tak reti! tapi.. belasah aje laa jom!

yg susah.. ialah top dia tu! yg kabinet2 tu.. selamba aje.

aku target.. nk pasang yg penting2 aje dulu..! kemudian baru tambah sikit2.. pasang pintu dan lain2.. :)

Oris
17-03-10, 08:39 AM
top ler yg paling senang pasang.. adeih... yg susah nak align pintu..

aku target beli set sinki.. yg lacinya boleh letak tong sampah.. (FA162) rm483 pastu corner cabinet (FA159) rm740.. sinki tambah lagi rm550.. tgk.. sudah rm1773.. blm tambah top lagi tue....

morpheuzneo
17-03-10, 10:51 AM
can tik tu oris.. bila nk buat tu? dah beli sound le.., kalo nk memasang tu., boleh aku tolong.. (tengok..) :D

buat macam kawan aku sorang tu buat.., dia beli top yg panjang.., dia pasang corner cabinet, dia pasang cabinet hujung.., pastu tengah ternganga.. ada budget.., tiap2 bulan dia tambah satu kabinet.. ! last2 aku pegi rumah dia dah lawa! :D.. kagum kejap.

:)

Oris
17-03-10, 10:55 AM
kompom lambat lagi.... tahun depan punya pojek...

pasni nak spend masa dan RM utk landskap lak.. pasal yg ni pojek budget rendah... buat dululer...

avicenna
17-03-10, 11:13 AM
bole pakai ke kabinet IKEA tu ? mcm tak preferable je
aku dah order ngan Kian Classic. tatau la ok ke tak hasilnye nanti :))

DatukM
17-03-10, 11:14 AM
bole pakai ke kabinet IKEA tu ? mcm tak preferable je

macam tak tahan je
kalo barang ikea lain ok
tp utk dapur bagi ok strictly no no walo lawa camno pon
masok air kembang senget sane senget sini pastu tumbang :D

Oris
17-03-10, 11:17 AM
mula dulu pun pikir camtu gak.. tapi bila dah survey.. study sikit2.. not bad what.. komponen boleh lerai, aksesori pun byk.. tak mahallah sgt...

means, in future kalo nak ubah design, just dismantle dan reorganize balik.. sgt flexsible...

aku nak guna yg ikea punya, pasal in the future, aku nak ubah bilik dapaur ke bilik lain.. swapping.. so, x de ler botak kepala aku nak upah kontraktor buat kabinet baru..

morpheuzneo
17-03-10, 12:20 PM
Mak aii.. Kian classic tu mahal..doh.

tapi kan,. kalau korang order cabinet dgn mana2 kontraktor kabinet.., basically.. diaorng pun pakai material sama dgn yg korang beli kt ikea tu.., malah lagi murah.

yg membezakannya - pintu dan top korang. yg lain2 kabinet tu.. kalau nak tahan.. buat laa tinggi siit.. atau letak konkrit base. jadi dasar kabinet tinggi dari lantai dapur.. kalau korang basuh dapur takde laa kabinet kroang kembang kt bawah tu.

aku pun masih dlm dilema.. bini aku nk pakai kabinet Erni looi aje., tgk laa macam mana bajet nya

Oris
17-03-10, 12:24 PM
erni loi ok gak.. byk gak hasil kerja terpapar kat forum2 forum lain... aku yg penting, boleh sumbat eksesori ikea kat dlm kabinet tue.. mari o... murah lak tue...

kalo setakat roboh tu.. lepas l5 nam tahun pakai.. puas hati sudah..

morpheuzneo
17-03-10, 12:39 PM
^^ betul tu oris.., aku target.. 5 tahun pakai cukup laa! kalau nk roboh.. roboh laa.! maybe masa tu..(insya'allah) rezeki lebih sikit ke.. tak tau laa kan., aku tukar design lain ke.. :) atau extend lagi ke.

Oris
17-03-10, 02:45 PM
kabinet tue.. kalo betul jaganya..tak robohpun.... kalo roboh pun, boleh ganti frame nya shj.. x sampai rm200 pun..

pada siapa2 yg nak cari lampu lampie..serta kipas.. kedai kat puchong, berhampiran IOI mall.. sales gila baban punya.. pergi ar skodeng... kalo rasa nak skodeng yg ikea punya..pun okey gak.. harga x ler mahal sgt.... tapi yg jiwa klasik.. x dpt ler jumpa kat ikea.. ahha...

psst.. morp.. giller ar.. jiran aku bagitau, upah pasang lampu dgn kipas rumah dia, kena charge rm900 lebih.. sius aku x tahu.. terkujat aku dengor, bukan susah pun pasang..

morpheuzneo
17-03-10, 02:48 PM
ko ni oris . dari ari tu.. ko kata tak susah.. tak susah.. pasang lampu..!

kau datang rumah aku skang! aku ada 2-3 lampu tak pasang lagi ni..! ajar aku pasang...!

takde laa tiap kali nk tukar barang.. aku kene panggil wireman tu.

:)

Oris
17-03-10, 02:53 PM
morp..ptg ni ko langsung ler ke rumah aku.. aku nak pasang lampu kat porch keta.. 3 unit... satu unit tu lampu besar.. kena buat tapak baru.. meyh ar.. pulau indah dekat jer..

avicenna
17-03-10, 03:32 PM
erni looi tu yg mane ? ade link ?
Kian Classic bole tahan mahal , tapi daripada tak puas hati , baik amik terus puas hati.

Oris
17-03-10, 03:38 PM
erni looi tu yg mane ? ade link ?
Kian Classic bole tahan mahal , tapi daripada tak puas hati , baik amik terus puas hati.

google pun boleh....

Cenkudu
21-03-10, 07:16 PM
rumah dalam proses renovasi, extend dapur 15 X4 sambung ke loundry area luar rumah (loundry ni 15 X 8) dengan buat tempat sidai baju bumbung 15 X 4. ni nak tanya range rege benda2 ni kalau sape tau:

-pintu (standard size pintu dapur belakang)
-grill pintu
-grill tingkap

Oris
22-03-10, 09:07 AM
rumah dalam proses renovasi, extend dapur 15 X4 sambung ke loundry area luar rumah (loundry ni 15 X 8) dengan buat tempat sidai baju bumbung 15 X 4. ni nak tanya range rege benda2 ni kalau sape tau:

-pintu (standard size pintu dapur belakang)
-grill pintu
-grill tingkap

Budget RM4K hingga 5K.. bumbung genting.. lantai mozek.. aku wall up dapur basah, tambah satu pintu, tingkap berbingkai aluminum dan lantai mozek.. rm1.8K.. bumbung & tiang sedia ada.. size 8x5"..

avicenna
22-03-10, 02:44 PM
google pun boleh....

igtkan ade link ke ape. kene email la plak. ekeke

Glossy kitchen cabinet mcm ni --- > http://www.senihias.com/v2/?p=1783
sakit mata ke tak ? (aku pilih hitam & putih)

morpheuzneo
22-03-10, 03:15 PM
Avicenna.. ^^ design glossy cam tu.. dipanggil 3G panel.. , mahal sikit dari yg biasa.. tapi lawa ler. menceriakan suasana. Berapa harga dia quote?

~~~

dulu masa aku belum start renovation - aku slalu berangan tgk blog ni : http://meridiandesign.blogspot.com/

lawa2 design dia.. dan harga berpatutan.

Tapi lepas aku suruh dia datang rumah aku .. ambil ukuran dan buat design.. aku terus rasa nak terduduk dengar harganya.. , dan juga design nya juga dah jadi tak logikal dan tak praktikal. Ada ke.. tandas belakang aku tu..nak di simenkan pintunya.. dan di alihkan ke belakang rumah pintunya.. dan bilik maid tu jadi bilik guess.. dan dia buat bilik maid baru yg sebesar muat2 katil single saja. Lagi.. katanya - dlm bilik maid tu boleh dia buat keje2 menggosok.. dan lipat baju..kt situ. Tanya aku lagi : macam mana? - jawabnya.. bila siang - maid tu akan lipat tilamnya dan sangkut ke tepi dinding.. dan ruang tu boleh guna utk kerja lain.

Isshk.. terus aku tak berkenan idea gitu. Kata dia, sekarang ramai keluarga cina buat macam ni... Aku dan isteri berpandangan sambil.. berkata dalm hati saja., "apalah macam bangkai kejam nya dia ni, muka lawa.. hati kejam". Jadi aku terus kensel buat apa2 pun dgn dia..

~~
Aku memilih buat dgn Erni Looi (atau Patric Looi - Adik dia) kerana diaorang simple.., harga tak mahal pun., boleh ikut bajet kita.

tengok kt sini.. salah satu happy customer dia..

http://shukriernie.blogspot.com/2010/01/sempena-tahun-baru-2010.html

nanti aku upload laa gambar2 aku .. kt blog aku .. atau blog wife aku.

Call aje Patric Looi (adik dia) dia terus bagi design on the spot.. ! 012-3562811 Unity Design (Patric Looi)

:)

Oris
22-03-10, 03:23 PM
3G senang jaga.. kaca kan.. jgn gaduh laki nini kat dapur sudah..habis lunyai.. kat klang, 3G 13" atas bawah..6.5K.. hood ngan dapur x campur.. sinki dgn rak pingang double layer je ada.. top garnite..

Cenkudu
01-04-10, 05:49 AM
Budget RM4K hingga 5K.. bumbung genting.. lantai mozek.. aku wall up dapur basah, tambah satu pintu, tingkap berbingkai aluminum dan lantai mozek.. rm1.8K.. bumbung & tiang sedia ada.. size 8x5"..

apa yang RM4K ke RM 5K tu? extend dapur dengan terrace tu ke? atau rege pintu,tingkap dengan grill?

kira2 kos extend dapur dengan demolish, tiles satu dapur,buat terrace sidai baju..pastu tampal tiles kat belakang rumah tu dalam RM 16K.

kitchen kabinet jenis acrylic dengan solid surface pastu gatal tangan lak nak buat island kat dapur. mahal tul kos dia