PDA

View Full Version : Bina Badan & Gym #2.



morpheuzneo
05-03-09, 12:18 PM
Topik ni lanjutan dari topik : Bina Badan #1. (http://bincang.net/forum/showthread.php?t=56332)

Di topi ni.., kita bincangkan pasal bina badan dan aktiviti2 eksesais di gym atau di rumah.. dan di sekitar anda. asalkan berbentuk bina badan.. bina otot dan eksesais utk kesihatan dan tujuan lain.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Utk topik ni.. , mari kita bincangkan

1. Rejim eksesais anda.

2. Adakah anda menambah supplement , protein atau ubat-ubatan lain.. , jika ya.. bincangkan.. jenis apa.. dan apa kesannya..

teruskan berbincang.net :)

tenno01
05-03-09, 12:37 PM
la ni aku buat light morning jog je, nk trim balik badan yg dah naik, especially pas kawin :D .... supplement makan multivite aja, hydroxycut dah berkurun tak beli pasal tak cukup duit, then alternative nya try telan oat balik hehe....

aku bebaru nih dok usha2 treadmill kat kedai2, ada 1 brand tu reebok punya macam best, tp mahal sgt sampai 6k++....treadmill lama aku dah barai, tersadai lam umah pasal roller pecah kena hempap cpu (kawan aku la ni..!!)....sesapa ada treadmill kat umah? nk tau jenis apa, value buy ke and nk jual sekenhen ke tak, harhar....

morpheuzneo
05-03-09, 12:58 PM
masa ni kalau nk beli.. cari 2nd hand aje dulu.. bukak topik [WTB] kat lyn ke.., BBforum ke.., lelong le..! banyak orang tak perasan ada orang nk beli benda ni..

wufi
05-03-09, 06:06 PM
aku nak bina badan, camne mula2 aku nak start? selain dari eksesais sendiri kat umah...

bata
16-04-09, 09:36 PM
pada aku, aku tgk SELALUNYA org yg bli treadmill kt rumah tkkan tahan lama. kejap je dah tk guna. sbb kurang seronok dan lama2 bosan.
kalo kt gym ada kawan2.


ps: tk tau plak aku ada topik gym baru..hehe
Chow

Sky_Coff
16-04-09, 10:26 PM
aku kureng skit psl bina badan ni..
treadmill tu menda?hu~

aam
16-04-09, 11:43 PM
treadmill tu mesin yang guna tok lari2 tu... (kalo tak salah aku)

bata
17-04-09, 12:02 AM
treadmill mesin berlari tu lahhh....tak optimal pon benda tu ntuk fat loss, baik korg wat circuit training lagi bagus la


chow

Sky_Coff
17-04-09, 12:06 AM
treadmill mesin berlari tu lahhh....tak optimal pon benda tu ntuk fat loss, baik korg wat circuit training lagi bagus la


chow
pe benda nye circuit training tu bata?:tanya:
aku bukan power sgt pasal body building ni...

gbum
17-04-09, 12:27 AM
circuit training nih maknanya dalam satu set latihan mempunyai pelbagai jenis xtvt melibatkan xtvt bebanan dan jugak cardio...
cthnya

warm up-15 minit wat cardio(treadmill)
__________________
->20repx3set chest (rep=repitition)
->20repx3set back
->20repx3set delt
->20repx3set bicep
->20repx3set tricep
-> 20repx3set abs
-> stepper 7 minit
_________________satu set latihan...

utk satu sessi..buat la dalam 3 set latihan...
dan disudahi dengan 20 min treadmill(walking +jogging)

contohnya la...

gbum
17-04-09, 12:39 AM
1. Rejim eksesais anda.

2. Adakah anda menambah supplement , protein atau ubat-ubatan lain.. , jika ya.. bincangkan.. jenis apa.. dan apa kesannya..



1.circuit training 3 times a week + 2 days of cardio excercise

2.skang amik whey protien on,dulu masa masuk gym murah amik lipo6...nampak kesannya...pehtu try hydroxycut..cam tak bper masuk... skang masuk gym mahal..dah tadek duit nak bli far burner...

3.skang aku dah 3 minggu tak makan nasik... cheating meal cam wiliam ngan carini ada la sekali seminggu...

tapi masih berat badan aku tak baper nak turun... haih.. liat betul...

totti 10
17-04-09, 01:59 AM
aku skang tgh pakai whey protein
cytogainer
tgh nak cuba2. kalau jog saja2 je takde supplement
buleh lembik la kaki kang
hehe

bata
17-04-09, 03:15 AM
circuit training nih maknanya dalam satu set latihan mempunyai pelbagai jenis xtvt melibatkan xtvt bebanan dan jugak cardio...
cthnya

warm up-15 minit wat cardio(treadmill)
__________________
->20repx3set chest (rep=repitition)
->20repx3set back
->20repx3set delt
->20repx3set bicep
->20repx3set tricep
-> 20repx3set abs
-> stepper 7 minit
_________________satu set latihan...

utk satu sessi..buat la dalam 3 set latihan...
dan disudahi dengan 20 min treadmill(walking +jogging)

contohnya la...

bro gbum bagi tu, bnyk circuit weights.
kalo aku bagi contoh, aku bnyk masukkan cardio, sedikit weights, dan sedikit explosive workout (plyo).

aku akan selang selikan cardio dan ressitance.
contoh
1) jog setempat
2) sholder press 20x
3) sprint setempat 30s
4) clapping push-up 20x
5) jumping squat 10x
6) pull-up 10x
7) star clap 20x

ni hanyalah contoh. cuba buat circuit aku ni sekali, tak termengah2 aku mmg tabik spring lah :siulan::siulan:
perlu diigt semua workout MESTI dibuat TANPA REHAT. NO CHEATING

sila google nama2 workout, tak larat lah nak tunjuk semua




1.circuit training 3 times a week + 2 days of cardio excercise

2.skang amik whey protien on,dulu masa masuk gym murah amik lipo6...nampak kesannya...pehtu try hydroxycut..cam tak bper masuk... skang masuk gym mahal..dah tadek duit nak bli far burner...

3.skang aku dah 3 minggu tak makan nasik... cheating meal cam wiliam ngan carini ada la sekali seminggu...

tapi masih berat badan aku tak baper nak turun... haih.. liat betul...

sesetengah jenis badan, sgt sensitif kpd carbs. terutama jenis endo. ada seorg budak sabah ni berjaya turunkan berat badan dia dgn Atkins diet. dari 130kg ke 70kg saja....mmg disiplin dia ni bagus :peace:


aku skang tgh pakai whey protein
cytogainer
tgh nak cuba2. kalau jog saja2 je takde supplement
buleh lembik la kaki kang
hehe

cytogainer ialah gainer. gainer = whey + dextrose


Chow

totti 10
17-04-09, 08:48 AM
ahha mmg la pon
smbil mau dptkn protein mau tambah muscle juge
:D

Elpida
17-04-09, 10:18 AM
Aslmkm semua,

Kalau nak tambahkan berat badan, supplement apa yang kita mesti ambil?

Whey protein atau weightgainer? Mana satu yang sesuai untuk beginner?

Saya rancang nak tambah berat badan + nak tambahkan otot2 untuk cantikkan badan saya nih.:D

totti 10
17-04-09, 10:21 AM
amik yg mcm aku punye tuh
cyto gainer

Elpida
17-04-09, 10:32 AM
amik yg mcm aku punye tuh
cyto gainer

totti, aku plan nak ambil Optimum Nutrition Serious Mass. Berapa harga dan berat cyto gainer tuh?

Jenama yang aku nak amik tuh beratnya 12lbs dan harga dia RM250. Ni aku survey kat lowyat.net.

bata
17-04-09, 10:43 AM
amik yg mcm aku punye tuh
cyto gainer

bro beli kt mana dan bape hrga ye :lampi:


Aslmkm semua,

Kalau nak tambahkan berat badan, supplement apa yang kita mesti ambil?

Whey protein atau weightgainer? Mana satu yang sesuai untuk beginner?

Saya rancang nak tambah berat badan + nak tambahkan otot2 untuk cantikkan badan saya nih.:D

bukn stkt supplement saja. sebenarnya kene ambik kalori lebih bnyk dari yg diguna, baru boleh. senang guna weight gainer la.


totti, aku plan nak ambil Optimum Nutrition Serious Mass. Berapa harga dan berat cyto gainer tuh?

Jenama yang aku nak amik tuh beratnya 12lbs dan harga dia RM250. Ni aku survey kat lowyat.net.

SeriousMass nampak besar, tapi serving dia 16x je. dari segi ekonomi baik beli Cytogainer, TrueMass atau RealGain je


Chow

totti 10
17-04-09, 10:44 AM
aku beli kat jepun berat 3.31lbs( 1.5kg)
harga dlm rm180

aku pilih cytosport sbb reputable brand
takut gak mau amik mnde2 ni kalau pakai brand2 cikai
kang ntah ape2 mnde dia masukkn kite nak mkn hari2

bata
17-04-09, 10:48 AM
aku beli kat jepun berat 3.31lbs( 1.5kg)
harga dlm rm180

aku pilih cytosport sbb reputable brand
takut gak mau amik mnde2 ni kalau pakai brand2 cikai
kang ntah ape2 mnde dia masukkn kite nak mkn hari2

bro kat Jepon ke? mahal gak kt Jepun tu yerk...tau aku jual kt Jepun gak..ehhehe
aku sellau jual RM 210 ntuik 6lbs....antara plg murah kt Malaysia ni :peluk:

Chow

morpheuzneo
17-04-09, 10:54 AM
betul lah totti..,

nk beli supplemen ni.. aku mmg akan buat research cukup2.. baca sana sini.. baca online review dan macam2 kt magazine..

dan tanya kawan2 kt gym jugak..!

~~~~~~~~~~~~~`

gbum.. yg protein kita guna kat gym bangi tu apa brand ya? bagus laa protein tu.! cepat naik.. dan bleh tahan lama.. shape..

:)

bata
17-04-09, 10:59 AM
gambar aku utk bulan April

Flex
http://img.photobucket.com/albums/v180/Triple8/work-out%20progress/Aprilflex.jpg

Rilex
http://img.photobucket.com/albums/v180/Triple8/work-out%20progress/Aprilrelax.jpg


Chow

gbum
17-04-09, 07:08 PM
betul lah totti..,

nk beli supplemen ni.. aku mmg akan buat research cukup2.. baca sana sini.. baca online review dan macam2 kt magazine..

dan tanya kawan2 kt gym jugak..!

~~~~~~~~~~~~~`

gbum.. yg protein kita guna kat gym bangi tu apa brand ya? bagus laa protein tu.! cepat naik.. dan bleh tahan lama.. shape..

:)

yang slalu kita minum tue whey on 100%
yang mahal sket tue nitrotech..ada sen lebey amik jer nitrotech tue... ngehehehe pehtu amik la gakic ka.. keh keh keh

btw..caya la bata.. badan cam batu bata... kalu aku tunjuk gambo aku..sure suma muntah.. lemak lemak sana sini... campo ngan sun burn sana sini.. huahuahua

morpheuzneo
18-04-09, 07:55 AM
wah. bata.. badan kau betul2 macam bata.

suspect.. suspect..! mmg gua respek lu!

wufi
18-04-09, 08:44 AM
:salam:

tepung yg bagus utk membina badan?

bata
18-04-09, 03:45 PM
thx gbum n morpheuzneo (http://bincang.net/forum/member.php?u=4819), sebenarnya aku masih kurang satu aspek penting dlm bb, aku takde SIZE, tak MASSIVE....uhhhh :tensi:


:salam:

tepung yg bagus utk membina badan?

bergantung kpd camne bentuk badan skrg. klu fat, guna whey je, sbb kalo guna gainer, takut terlebih lemak nnti.
klu kurus, guna gainer je sng


Chow

Elpida
18-04-09, 05:13 PM
gambar aku utk bulan April

Flex
http://img.photobucket.com/albums/v180/Triple8/work-out%20progress/Aprilflex.jpg

Rilex
http://img.photobucket.com/albums/v180/Triple8/work-out%20progress/Aprilrelax.jpg


Chow

Wuh bata. Gile ah. Berketul2 badan ko. :sengih:

bata
18-04-09, 06:54 PM
Wuh bata. Gile ah. Berketul2 badan ko. :sengih:

willpower, drive and determination. 3 tu yg penting...hehehe


Chow

tebu80
21-04-09, 11:43 AM
aku tau ko ada di sini bata
jumpa gak aku cari ko
hahaha

AbdullahCheng
21-04-09, 04:24 PM
jap nak tanya pasal whey ni

kena train hard je ke baru leh pakai

kalau light training x boleh ke?

bata
21-04-09, 04:56 PM
aku tau ko ada di sini bata
jumpa gak aku cari ko
hahaha

aik ko dh lama kt sini tkkan ko tk tau ada thread gym? haha


jap nak tanya pasal whey ni

kena train hard je ke baru leh pakai

kalau light training x boleh ke?


boleh apsal tkleh....dia just protein je pun


Chow

totti 10
21-04-09, 10:35 PM
aku nak tanye pasal serving cyto gainer nih
dia kate 4scoops each serving
aku igtkn scoop tu tablespoon la
skali dah korek2 dlm tepung tu rupenye ade scoop dia bagi skali
mak aih punye besar scoop dia
aku rase 1 scoop pon mcm dah byk giler babeng

slalu nye sbalang kalau dlm 1kilo nih bapa lama ko pakai bata?

tebu80
22-04-09, 09:44 AM
bata ni otai cytogainer
hehehe

bata...aku ni kat forum ni main fantasy premier league je
tak perasan ada thread Bincang Sukan & Rekreasi (http://www.bincang.net/forum/forumdisplay.php?f=19)
kui...kui...kui...

totti10...biasanya 1kg ni tak sampai sebln
lebih2 lg gainer
kalau amik 5/6 kali satu hari lg la cepat habis
per serving dlm satu botol dia sikit tp kalori tinggi
tu bagusnya gainer...

tebu80
22-04-09, 09:45 AM
jap nak tanya pasal whey ni

kena train hard je ke baru leh pakai

kalau light training x boleh ke?

weh abdullah cheng! ko pun ada sini??
tak gi time machine dh ke?
dh lama tak berforum "gundam" nih!
hahahaha

AbdullahCheng
22-04-09, 03:37 PM
weh abdullah cheng! ko pun ada sini??
tak gi time machine dh ke?
dh lama tak berforum "gundam" nih!
hahahaha

hahha...

ada la thread gundam tu... ko cari kat bincang hobi tu balik... otai dah tunjuk bakat dah..


next question...

tolong suggestkan regime yang mudah dilakukan di rumah
main target - perut :gelakgoleng:
EQ yang ada sekarang dumbbell 10kilo itu je

sekian terima kaseh. :D

tebu80
22-04-09, 04:06 PM
aku dh post kt thread tuh

kalau nk washboard abs kena buang dulu lemak kat area tu
selagi ada lapisan lemak...walau sejuta kali ko wat crunch mmg 6 pax tu tak akan nampak

so dumbell tu leh pakai utk part2 badan yg lain

AbdullahCheng
22-04-09, 05:40 PM
so itu membawa kepada soalan seterusnya

method membakar lemak yang berkesan

list aje ape yg ada... sebab kalau boleh xnak la hari2 method sama je... cepat bosan :D

bata
23-04-09, 12:55 AM
aku nak tanye pasal serving cyto gainer nih
dia kate 4scoops each serving
aku igtkn scoop tu tablespoon la
skali dah korek2 dlm tepung tu rupenye ade scoop dia bagi skali
mak aih punye besar scoop dia
aku rase 1 scoop pon mcm dah byk giler babeng

slalu nye sbalang kalau dlm 1kilo nih bapa lama ko pakai bata?


aku guna 6lbs punya, aku pakai 2 scoop ntuk satu serving. aku tk bergantung kpd supplements je


so itu membawa kepada soalan seterusnya

method membakar lemak yang berkesan

list aje ape yg ada... sebab kalau boleh xnak la hari2 method sama je... cepat bosan :D

ko gi search Youtube circuit training. dia tkde training yg spesifik dlm circuit. haa ko wat la mmg tk bosan sbb leh tuka2 ikut kreativiti


Chow

Chinozie
23-04-09, 01:03 AM
woo hooo...
aku nak start balik...tgh fight dgn member aku...
sapa dpt 6pax dulu dlm masa 2 bulan...huuuuu...sempat kee ? hahahaha...

tebu80
23-04-09, 09:42 AM
woo hooo...
aku nak start balik...tgh fight dgn member aku...
sapa dpt 6pax dulu dlm masa 2 bulan...huuuuu...sempat kee ? hahahaha...

hehehe
kena tgk gak fat layer kt bahagian ABS ko
kalau tebal mungkin amik masa la skit nak nmpk 6/8 pax
cuba amalkan jogging pagi2 and jgn mkn apa2 sblm jog tuh
just bring air mineral je sama
i'allah dapat capai berkat usaha dlm masa 2 bulan

bata
27-04-09, 01:24 AM
salam, aku nk kongsi sikit workout plan Hugh Jackman ntuk role dia dalam X-Men Origin :loser::loser:

http://img.photobucket.com/albums/v180/Triple8/work-out%20progress/wolverinefirst.jpg

Link (http://www.bodybuilding.com/fun/hugh_jackman_6_day_workout.htm)

berat dia ni angkat :loser:

Chow