PDA

View Full Version : tayar depan berbunyi



Lestari
11-03-09, 02:58 PM
nak tanya pada pakar automobil kat sini,

kenapa agaknya yang menyebabkan tayar depan saya berbunyi seperi berdengung, kadang2 kuat dan kadang2 tak berbunyi. selain itu saya dapat rasa ia dr tayar depan sebelah kanan. sampai boleh rasa seperti getaran kecil pada stereng kereta.

baru lepas kemalangan. kereta baru 2-3 hari keluar workshop setelah tersadai hampir 2 bulan menunggu tuntutan insurans. kemalangan pada sebelah kiri depan (dirempuh) menyebabkan tayar dan rim (kanan) rosak teruk. tayar dan rim (kiri) juga terjejas. workshop dah tukar kedua-dua tayar dan rim depan.

nak tanya apa yg menyebabkan bunyi berdengung kat tayar depan sebelah kanan. bahaya ke? apa yg perlu saya buat? tukar tayar baru? :lega:

p/s: sekarang masih pandu kereta ni ulang alik ke tempat kerja

shrek
11-03-09, 03:07 PM
kemungkinan

1) tayar & rim dah tukar - disc brake maybe tak tukar...dah gelong akibat impak kuat....

2) drive shaft takde "free-play" akibatnye terlalu ketat dan maybe ada internal damage seperti bearing..

3) tayar yg ditukar - ape brand?maybe brand ayam ke

4) worst case....ada kesan sampingan pada gearbox....sebab hentakkan tepi mean direct contact dgn shaft yg juga direct contact dgn gearbox.....

tapi kalau baru keluar workshop...kite ada hak utk komplen.....try mintak mereka check balik

Lestari
11-03-09, 03:26 PM
terima kasih shrek.

sebenarnya insurans dah bayar untuk kedua-dua tayar dan rim depan.

tp workshop tukar tayar dan rim baru letak kat belakang.

manakala tayar dan rim belakang sebelum ni, dia letak kat depan.apa tujuan dia, tak pasti. tp dia kata tayar yg dia baru beli berkualiti, sebab tu dia letak belakang.

terima kasih

shrek
11-03-09, 04:17 PM
haa...itu macam satu lagi kenching yg terkena!!..tayar bagus mesti letak depan......baru traction ada....

cube beri detail kereta tu??nak tau dia rear wheel ke front wheel drive....

Lestari
11-03-09, 05:04 PM
naza bestari auto

p/s: tak tau sangat pasal kereta ni.baru setahun pakai.

zamreda
11-03-09, 05:18 PM
apsal polak tayar blkg letak depan polak...patut tukar baru suma...taulah nak untung maa..

blkgn pon ader efek jugak..

riezals
12-03-09, 01:48 AM
aku dulu tayar belakang yg berdengung.. hantar workshop cek bearing problem..

morpheuzneo
12-03-09, 07:44 AM
komplen ler.. biasa insuran ada 30 hari utk komplen segala defect.! jgn biarkan aje.. , rugilah kau..!

aku sampai sekarng.. walau pun dah 2tahun berlalu.. tetap komplen kt workshop yg aku buat claim insuran tu..! sebab dia claim banyak gila.. tapi tukar sikit2 aje..! so kau punya pun mungkin dia tukar macam2.. tapi bagi kau sikit aje.

Lestari
16-03-09, 04:50 PM
baru lepas pegi kedai workshop.

dia check semua termasuk bearing. ok.takde apa2 masalah. terus tokey cina tu drive sendiri kereta.

lepas tu dia bgtau, yg berbunyi tu sebab tayar. kalau nak smooth senyap, kena tukar tayar yg berkualiti. Tapi dia bgtau, tayar sedia ada masih elok bunga, tak perlu tukar, buat bazir duit je. pakai je dulu sampai botak baru tukar tayar. pandu takde apa2 masalah, cuma kadang2 bunyi berdegung kalau dipandu laju.

p/s: pakai je dulu.

tayar jenama apa yg paling elok? harga?

riezals
16-03-09, 04:58 PM
ko pakai tyar ape skrg

Lestari
16-03-09, 05:00 PM
rasanya goodyear, ok ke?

riezals
16-03-09, 05:03 PM
goodyear aper....

Lestari
18-03-09, 02:24 PM
sakit hati betul ngan kereta ni. bunyi berdegung (riuooonnng riooounnnng...) kadang2 bila pecut 100kmsjm.rasa cam berat jugak.nak je aku jual kereta nih.

pegi kat workshop pertama.
dia jek dan pusing semua tayar, dia kata bearing ok, cuma tayar tak rata.masalah tayar.

tak puas hati, gi kat workshop kedua.
cina tu jek kereta, dan dia kata ada masalah bearing. dia pusing tayar dan kata ada bunyi. bila aku lekatkan telingga kat tayar, tak bunyi apa2 pun. tp cina tu kata, masih baru problem tu.BUNYI SLOW. aku tanya dia (soalan bodoh dr aku), kena tukar bearing ke? terus cina tu kata kena tukar.

risau pulak aku, kang kena tipu je.

kalau betul masalah bearing, kalau tak tukar, risau pulak sebab travel jauh2.takde ke Workshop yang betul2 pandai kat KL ni yg boleh aku dapatkan pendapat.

Lestari
23-03-09, 09:00 AM
kesiannyer, takde orang nak bagi nasihat ttg masalah ni.

riezals
23-03-09, 07:22 PM
kalau tayar x rata cube ko rotate tayar ko tu yg depan tukar g belakang tgok ade bunyi lagi x.. klu x bunyi lg betul la tayar ko x rate klu bunyi gak bearing la tu kot...

ain07ik
23-03-09, 07:35 PM
Kalo dah tukar biasanya takde masalah. Kalo bunyi berdengung di bahagian tayar ni setahu aku pasal bearing.

Jiran_Sebelah
23-03-09, 07:38 PM
dr details yg ko bg aku rs mmg masalah ko ngan tayar...

* steering ko gegar 1. sbb tayar ko benjol, 2. sbb balancing.

* kalo bunyik bedengung bese sbb tyr..tyr ko ade rotation ke x?bpe umo tyr tu??kat tepi tyr ko bleh tgk trkh lahir dier..

* kalo nk jimat, tyr baru ngn rim baru ko tu letak depan. lagi slmt.

* kalo ko nk tkr tyr, mbr aku ade bengkel..kat klang..harge ko deal ngan dier..Alhamdulilah stkt nie xde org komplen psl harga n servis kt situ...lagi pn dier ade bkk kelas pasal tayar..kire lecturer bertauliah gak la...:peluk:

- aku xbrape pndi sgt psl kete,jd kalo ade yg xbetul tegur la...bleh tambah dan berkongsi ilmu:peace::peace:

Lestari
24-03-09, 09:36 AM
terima kasih semua.

hari tu pergi Taiping dri KL. ikut highway.

rasa mcm berat. bila drive bawah 90km/sjm tak bunyi.
tp bila start antara 100-120km/sjm, terus berbunyi, cam rioooooong riooooong rioooong cam tu.cam nyaring sikit2. kalau tayar, bunyi kasar kan?
bila pecut lagi sampai 130km/sjm ke atas, tak berbunyi kuat sangat.

paling nyata, mmg rasa cam berat je kereta, lagi satu stereng berat ke kanan. bila lepas ia terus ke kanan. jadi tangan kiri kena pegang stereng lebih kuat.

lagi satu, saya dah check tayar, baru setahun pakai, jenama Eagle size 14.hari tu silap bgtau tayar goodyear.

hari tu tanya kawan, dia pusing tayar depan, tp tak bunyi apa2. kalau bearing mesti dah berbunyi kan?

riezals
24-03-09, 06:40 PM
yup kalau bearing prob ko jek tayar pastue pusingkn mesti bunyi and bila ko drive pon x kire laju ke slow mmg bunyi..

Lestari
25-03-09, 09:47 AM
yup kalau bearing prob ko jek tayar pastue pusingkn mesti bunyi and bila ko drive pon x kire laju ke slow mmg bunyi..

tu yg confuse sampai hari ni. redah je lah. jangan dia jem masa tgh2 sibuk pergi or balik keja dah:tolongla:

Lestari
30-03-09, 09:48 AM
semalam, ambil 2 tayar depan kereta member, tukar sekejap nak test.
bila test drive, ok je senyap. memang sah sebab tayar.

lepas tu tukar kedua tayar depan letak belakang, yg belakang letak depan.

terus ok. cuma kadang2 bunyi sikit2 kat belakang pulak.

riezals
30-03-09, 09:58 AM
so dh selesai la masalah ko.. ade duit tukar la tayar baru nnti..