PDA

View Full Version : cincin kawin lelaki



aisyah_azira
27-03-09, 11:46 PM
salam...

nak tanya pasal cincin kawin lelaki.
selain kat mimosa kat klcc tu, kat mana lagi yg ada jual cincin stainless steel ni. kalau beli yg murah2 kat pasar malam cincin tu ok ke kualitinya. tahan lama tak?

Hairanaz
28-03-09, 12:43 AM
kat kedai mas la...walaupon kat kedai mas...tak semestinyer beli cincin mas,platinum ada....

aisyah_azira
28-03-09, 03:54 PM
kat kedai mas mana?
platinum bukan ke lebih mahal drp mas
nak beli yg murah2 jer
cincin silver ok x?

Hairanaz
29-03-09, 08:54 AM
aiyo.....murah berapa hengget cik aisyah...?
silver...? err..lelaki leh pakai silver ehh...?
beli la cincin suasa......kat kedai mas ada la juai cincin suasa.....

teruteru_bozu
29-03-09, 09:02 AM
stainless steel tu kedai emas ada jual lah...

jenis ni lagi shining dr silver...xdelah mahal sgt...
dlm rm300-rm400...murah lagi pun ada...bergantung pada patternlah...

CupidOfLuv
29-03-09, 11:00 AM
laki ble pakai silver, emas yg haram..

kalo cupid, prefer cincin suasa utk laki .. ikat dgn mata satu tu ..
tempah kat kedai emas jek, aisyah cincin suasa neh..
last year ada temankan kawan spupu amek cincin tu kat kedai emas, lupa harga berapa

zhulfa
29-03-09, 12:08 PM
silver pun ok...suasa pun ok...
asal jangan emas...tapi kat kedai emas pun ada gak jual platinum suma tu
plilih lah yang simple but nice n meaningful...huhu

aisyah_azira
29-03-09, 03:36 PM
kedai emas yg mana ada jual?
tomei? lazo diamond? poh kong?
kedai emas cina biasa?
harga rm300-400? mahalnye?
kat mimosa rm68 je.

morpheuzneo
29-03-09, 04:07 PM
nk tanya.. dari segi hukum..

apa hukum nya.. kita meniru adat agama kristian dalam memakaikan cincin perkahwinan utk lelaki ni?

aku dulu pernah terfikir nak pakai., tapi ada ustaz tegur aku.., katanya nak ikut agama kristian ke?

agama kita tak pernah unjurkan lelaki kena pakai cincin utk tanda dia dah kawin..

silalah orang2 lain komen. aku pun nak tau.

Hairanaz
29-03-09, 07:58 PM
bro...macam kat tempat saya mmg bagi cincin kat lelaki..bukan sbb ikut adat orang putih ke apa..tp sejak dari dulu lagi kat tempat saya mmg bagi cincin kat lelaki....
tp bagi sekali ajelah...
sama ada bagi masa tunang...atau masa nikah......salah satu la...

mcm saya masa tunang ....tunang tader ...so bagi kat dia masa nikah..tu yg my cik abe cam tokojut jugak sbb kat tempat dia mana ada bagi2 cincin kat pengantin lelaki kan.

mcm my sis plak...masa tunang tu...tunang dia datang..so sarung terus la cincin tu...pastu masa nikah tader bagi lagi dah....just main2 sarung2 cincin yg sama utk amik gambar...

gbum
29-03-09, 09:22 PM
ramai kata laki bley pakai suasa... tapi bukan kah suasa adaalah campuran pelbagai logam dan salah satu unsurnya adalah emas walaupon sedikit... mak saya penah tanya ustaz tempat dia ngaji... dan ustad tyue kata tabley pakai... stainless steel ngan platinum buley...

paNavia
30-03-09, 03:26 AM
cincin kawen kami dulu beli kat mimosa tu je lah..
dua2 stainless steel..
murah je.. asal ada cincin sudah..
tp suma org kata lawa + nampak mahal.. ahaks.. ;)

gbum
30-03-09, 11:59 AM
ha..nie ada website yang diskas pasal cincin suasa...



Hukum Lelaki memakai cincin suasa
Ditulis oleh Qaleefa Monday, 16 June 2008

assalamualaikum..
apa hukum org lelaki memakai cincin suasa?
ada pendapat mengatakan haram.
minta penjelasan dari ust.

--------------------------------------------------------------------------------
w.salam
Apa yang saya ketahui hukum mekai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain.
Samalah seperti haramnya lelaki memakai emas putih seklipun emas putih itu bukan 100% diperbuat daripada emas.
Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:
"Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak."
Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :
"Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."
Rujukan Kitab Fatwa Syeikh Abd Qadir , Fatawa Mufti Negeri Johor dan Pelita Penuntut
wallahua'lam
http://ustazazhar.com/v1/fiqh/hukum-lelaki-memakai-cincin-suasa.html

Hairanaz
30-03-09, 12:03 PM
oooo..suasa tokleh jugak ehh...?
kalau gitu pakai cincin perak ajelah yer...?

grimlock
30-03-09, 12:11 PM
tp ramai org tatau suasa tu haram...kalo kita tanya cina kedai emas dia akan kata ada campur sikit emas tp org islam boleh pakai, tak haram...yg jd masalahnya ramai yg dgr kata cina n bukan kata ustaz

teruteru_bozu
30-03-09, 12:14 PM
^hehhehehehehe...

beli stainless steel lah...bagi aku, lagi cantik dr suasa..

aisyah_azira
30-03-09, 12:56 PM
cincin kawen kami dulu beli kat mimosa tu je lah..
dua2 stainless steel..
murah je.. asal ada cincin sudah..
tp suma org kata lawa + nampak mahal.. ahaks.. ;)

tu la..tgk kat website mimosa tu nampak elegan je cincin tu.
awk beli harga 2 cincin bpe rm?

paNavia
30-03-09, 01:11 PM
tu la..tgk kat website mimosa tu nampak elegan je cincin tu.
awk beli harga 2 cincin bpe rm?

masa tu beli dua2 sekali around rm400 plus engraved sekali..
tp ada yg lagi murah.. ikutlah mana yg berkenan..

box dia lawaaaaa walaupun paperbox je..
(wah promote apekah ini)

aisyah_azira
30-03-09, 01:33 PM
paling murah harga bpe utk satu cincin lelaki saje?

gbum
30-03-09, 02:45 PM
paling murah harga bpe utk satu cincin lelaki saje?

Ringgit Malaysia Dua Belas Shj,stall kat sunwat pyramid... 25 singap engraved :p

paNavia
30-03-09, 03:14 PM
yer di sunway pyramid pun byk yg lawa2..
ada byk stall kat situ..
silalah pilih :)

aisyah_azira
30-03-09, 03:48 PM
kat sunway piramid ? murah giler rm12 hengget.
elok ke cincinnye. nampak mahal mcm cincin mimosa jgak ke?


masa tu beli dua2 sekali around rm400 plus engraved sekali..
tp ada yg lagi murah.. ikutlah mana yg berkenan..

box dia lawaaaaa walaupun paperbox je..
(wah promote apekah ini)

lady,
paling murah harga bpe kat mimosa tu?
nak cincin mimosa jgak.:tensi:
xnak cincin lain.

misscordelia
30-03-09, 03:51 PM
bergantung pada niat la..
kalau nak appreciate or as a perhargaan apa salahnya..
as long as tak langgar hukum agama..

paNavia
30-03-09, 03:55 PM
harga paling murah tak pasti lah..
sbb dah lama tak jenguk kedai tu..
try laa survey2..

mashraf
30-03-09, 03:58 PM
Apakah hukum memakai emas bagi lelaki?
Memakai emas dan sutera adalah haram bagi orang lelaki. Rasulullah s.a.w bersabda: Emas dan sutera adalah haram bagi lelaki umatku, dan halal bagi wanita umatku.
Oleh itu, orang lelaki sama sekali tidak boleh pakai emas, samada berbentuk gelang, rantai, anting-anting atau apa jua, kecuali jika ia diperlukan dalam perubatan.
Emas putih atau platinum adalah satu nama bagi dua benda. Jika ia adalah logam platinum, maka dibolehkan memakainya bagi orang lelaki. Tetapi jika ia adalah emas tetapi diputihkan, maka ia tetap haram bagi orang lelaki memakainya.

4. Bolehkah seorang lelaki Islam memakai barang kemas yang diperbuat dari emas putih (white gold)?
Emas putih mempunyai dua maksud, samada ia adalah emas yang diwarnakan putih dengan menggunakan bahan kimia ataupun ia adalah diperbuat dari bahan lain seperti platinum. Jika ia adalah yang pertama, iaitu emas yang diwarnakan putih, maka ia adalah haram bagi lelaki Islam untuk memakainya. Jika ia adalah bermaksudkan yang kedua, maka dibenarkan bagi lelaki untuk memakainya.

5.Bolehkah lelaki Islam memakai barang kemas yang diperbuat dari emas yang bukan tulen iaitu dicampur dengan bahan-bahan lain?
Lelaki Islam dilarang dari memakai emas, walaupun kandungannya hanyalah beberapa peratus sahaja, ataupun ia telah diubah kepada bahan lain. Oleh itu, gabungan atau logam campuran emas dari besi atau bahan lain adalah haram bagi lelaki untuk memakainya.

6. Bolehkah seorang lelaki Islam memakai barang kemas yang diperbuat dari besi platinum?
Adalah haram bagi lelaki Islam untuk memakai emas. Besi platinum adalah besi yang berwarna perak keputih-putihan yang biasanya tidak menyebabkan tindak balas dari alahan dan ia juga tidak pudar. Ia berlainan dari emas putih. Oleh itu, adalah dibenarkan bagi lelaki untuk memakainya. Memakai berlian juga dibenarkan.

7. Jenis cincin apakah yang dibenarkan dipakai oleh lelaki?
Islam melarang lelaki memakai emas. Selain dari itu, adalah dibenarkan bagi mereka memakai apa sahaja jenis cincin selagi mana ia tidak menyerupai wanita.

:sengih:
http://www.muis.gov.sg/eservices/faqs/SmartSearch_m.asp?strFaqSysid=2007622144957&strItemChoice=2005329105057&strSubItemChoice=2005329105110&action=SHOWTOPICS&m_strTopicSysID=200751512944#2007622144957

teruteru_bozu
30-03-09, 04:18 PM
paling murah harga bpe kat mimosa tu?
nak cincin mimosa jgak.:tensi:
xnak cincin lain.

ko tak try pegi survey2 ke aisyah??

survey2 lah dulu...nape nk sgt beli yg paling murah?
kesian kt tuan yg nk pakai tu..
g tgk2 dulu...berkenan nanti beli lah...asalkan mampu..
jgn duk ckp nk yg paling murah smua.

gbum
30-03-09, 04:34 PM
lady,
paling murah harga bpe kat mimosa tu?
nak cincin mimosa jgak.:tensi:
xnak cincin lain.

tutup mata bayar jelah... dahnak jugak jugak... kang mati mata tebeliak plak...:p

totti 10
31-03-09, 08:43 AM
leceh je kalau laki pon nak pakai cincin kawen
kang kalau ilang dah jadik sentimental plak
so baik tayah ade mnde tu in the first place

leevega
22-04-09, 05:08 PM
kiranya cincin suasa tuh tak bleh la . . ..???

myzpurple
24-04-09, 08:35 PM
tu la..tgk kat website mimosa tu nampak elegan je cincin tu.

kat mana nak tgk website mimosa..tlgla bgtau..google cam x dapat je
sy nak cincin utk husband tp x nak suasa utk mengelakkan rs was2..
platinum dgr cam mhl je..bajet dalam RM100-RM400

aam
24-04-09, 08:51 PM
aku beli cincin kat sunway piramid tu RM 29.90 X 2
stainless steel

gbum
25-04-09, 02:35 PM
kiranya cincin suasa tuh tak bleh la . . ..???



yes


The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 15 characters.

gbum
17-11-09, 03:48 PM
wokeh..sampai turn aku lak kena g caik cincin...
since aku lom jumpa kat sunway dan 2-3 tempat lain..maka aku nak tanya kat sinilah...

mana nak carik eh cincin camnih... ekeke.. jangan la suh aku bli brand nie..satu rege dalam 600 usd... so sebelum aku buat gila g order obersea... nakla jugak carik kat local...
tolon eh... timasey...
tak sama pon kalu ala ala... pong jalan...

http://img188.imageshack.us/img188/798/cincin1.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/5484/cincin2.jpg

maz
17-11-09, 04:04 PM
cuba korang paste kat sini gambarajah cincin lelaki yg stainless steel tu..

pembuka thread...
jgn la murah sgt sampai belas belas ringgit je harga cincin itew
kang kena air skit... karat kang... sian cik abang u :)

Lang
17-11-09, 07:52 PM
Aku rasa lelaki tak perlu cincin kawen

sekian

gbum
17-11-09, 09:35 PM
Aku rasa lelaki tak perlu cincin kawen

sekian

ko rasa perlu ke idak.. aku tetap nak bli lang.. tak tanya pon perlu ke idak...

morpheuzneo
17-11-09, 09:43 PM
Hahha.. Kang jadi cam thread maz kang.. Perlu ke tak.. Perlu ke tak..

Gbum kalau putih katanya.. Putihlaa jugak! Hitam katanya.. Hitam laa jadinya.. :D

Beli gbum.. Beli.. Kawin bukan slalu.. Kalau nasib baik rezeki lebih boleh laa 2-3 kali.. (Itu pun kalau x der WW1 dan WW3 lah)..

Abis kalo dah pakai cincin kawin utk lelaki.. ( Tanda dah taken ).. Kalo ada 3 bini nya.. Ada 3 lapis ring nya atau 3 jari pakai ring?

gbum
17-11-09, 10:03 PM
Hahha.. Kang jadi cam thread maz kang.. Perlu ke tak.. Perlu ke tak..

Gbum kalau putih katanya.. Putihlaa jugak! Hitam katanya.. Hitam laa jadinya.. :D

Beli gbum.. Beli.. Kawin bukan slalu.. Kalau nasib baik rezeki lebih boleh laa 2-3 kali.. (Itu pun kalau x der WW1 dan WW3 lah)..

Abis kalo dah pakai cincin kawin utk lelaki.. ( Tanda dah taken ).. Kalo ada 3 bini nya.. Ada 3 lapis ring nya atau 3 jari pakai ring?


kawen dua pakai gini
http://img692.imageshack.us/img692/3318/35633323.jpg

3 lak camnih..
http://img269.imageshack.us/img269/5311/men3ring1451622large.jpg

kot kalu 4 leh pakai camnih..
http://www.madeinaztlan.com/wp-content/uploads/2008/05/edgarhoill_room101.jpg
tak pon pakai nih jer..
http://3.bp.blogspot.com/_Tly_3Anpq9c/SOeAAI3peDI/AAAAAAAAAOo/SOdk58TZ70M/s320/IMG_0073.JPG

maz
17-11-09, 10:10 PM
haha morp... tu lah kan... perlu atau tidak?? wahaha.... hot sungguh word itew laa la laa...

bagi jelah wey cincin kawen utk lelaki seketul.. sebagai kenang kenangan jek... kalo lelaki boleh bg cincin sebagai tanda perkahwinan kepada si wanita.. hbs tu wanita nak bg ape lg kepada si lelaki sebagai tanda perkahwinan mereka.. laa laa laa... takan nak bg rantai kots :D

gbum
17-11-09, 10:24 PM
udah udah le perlu ke idak tuh..:tensi: tolon aku caik cincin nuh ha...:tolongla:

Lang
18-11-09, 07:20 AM
Lahai cari jer dekat kedai emas...aku tgk ade jer jual

Nak tempah pun boleh aku tgk...cincin zamrud pun ada....